Esti aici:
Prima pagină > Blog > Replicile zilei > Eu sunt cel onorat, domnule Birtalan…

Eu sunt cel onorat, domnule Birtalan…

Motto: “Nu am să uit nici faptul că acum, la voi, lumea e mult mai revoltată de scandalul iscat în jurul articolului meu decât la Budapesta, lumea aici stă şi tace ca porcul în păpuşoi. Cred că locul meu e în Uniunea Ziariştilor din România…” (Zsolt Bayer, editorialist al Magyar Hirlap, pentru Cotidianul)

Va spuneam ca, indiferent daca reusesti sa faci ceva demn de apreciere in timpul vietii, tara te vrea mort ca sa-ti acorde onorurile si aprecierea publica pe care le meriti. Astazi, desi-mi promisesem ca n-o fac, nu m-am putut abtine si am trecut pe la Dinamo. Unde – pe langa puterea realmente incredibila a tatalui lui Marian Cozma de a nu se prabusi intr-un hau in care te trage natural moartea copilului si suferinta sfasietoare si nemascata a unor barbati inalti si puternici care i-au fost coechipieri – m-au mai impresionat cateva momente.

Primul, un scurt fragment din discursul primarului orasului Veszprem: “ne cerem scuze ca s-a intamplat la noi”. Macar de-as avea eu zile sa vad vreo asumare la poporul nostru cel falnic si drept, care sustine ca n-are nici o vina de-a lungul istoriei si ca a fost vesnic subiect de persecutii (austriecii, ungurii, turcii, rusii).

Al doilea, intalnirea cu imensul handbalist care a fost Stefan Birtalan. “Buna ziua, domnule Ciutacu, permiteti-mi sa ma prezint, sunt Stefan Birtalan”. Cand auzi asta de la un om care a facut cateva capitole din istoria sportului, intre altele campion mondial si golgeter de turneu final, daca mai zace vreun pic de bun-simt in tine, ai doua variante de reactie. Ori intri-n pamant de jena pentru ce au ajuns maimutele din geamul sticlei, ori raspunzi ca mine: “Nu, domnule Birtalan, intr-o lume normala, eu trebuie sa ma prezint. Victor Ciutacu, sunt onorat sa va cunosc”.

“Vorbe grele” & “Sinteza zilei”

Comentarii

comentarii

Similar Posts

64 thoughts on “Eu sunt cel onorat, domnule Birtalan…

  1. Sunt momente cand n-ar fi rau sa invatam de la altii. Oamenii d-acolo din Veszprem – ne place sau nu- ne-au servit o lectie de civism. Romanul, croatul si sarbul erau DE-AI LOR .
    Altfel Birtalan a fost un foarte-foarte mare sportiv si caracter pe vremea cand noi ii invatam handbal pe altii. Pacat sa-l intalnesti asa, dar poate-l prinzi la o emisiune, ar avea ce povesti.

  2. Oamenii cu adevarat valorosi sunt aproape intotdeauna modesti. Acest mare campion a considerat probabil ca nu si-a facut decat datoria. Ca el mai sunt din fericire si altii, astfel ca speranta ca nu traim chiar degeaba sa nu moara. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Marian Cozma.

  3. Exista totusi si o dreptate a timpului. Multi dintre cei de pe sticla de-acum vor deveni nimeni absoluti dupa ce-si vor fi incetat rolul episodic.
    Geaba se vor prezenta … sunt Cutare.
    Cutare si mai cum? va fi raspunsul nedumerit al interlocutorului.

  4. Am avut placerea sa-l cunosc pe Birtalan pe vremea cind Minaur Baia Mare era un nume in handbalul romanesc.Faceam,pe atunci,cronica sportiva la ziarul local(Pentru Socialism,ii zicea).Eram atat de tineri!O,tempora…Birtalan a ramas acelasi fain si modest OM.Felicitari,domnule Ciutacu!Ma bucur sa constat ca ,totusi,in ciuda acestor vremuri tulburi cind asistam la o teribila rasturnare de valori,mai exista bun simt si eleganta in relatiile dintre oameni.Vorba unui alt handbalist(Nesovici-portar al Minaurului in perioada de aur):”sa ne stim fiecare raftul!”

  5. Foarte frumos din partea Ungurilor sa dea la intrarea de la meciul de duminica,a formatiei lui Marian Cosma cate un tricolor Romanesc fiecaru-i suporter,indiferent de tabara din care face parte.
    E de invatat.

  6. Pentru ca valorile Victore trec prin viata demn si decent ca o vreme frumoasa dintr-o zi de primavara versus nonvalorile care trec facand furtuna tropicala si pe care incerci sa o uiti cat mai repede posibil ca un episod urat din viatza ta si nu numai.Am mai zis intr-o postare ca inteleptul tace iar prostul isi striga prostia in mijlocul targului.ne mai auzim ne mai vedem cat nu stiu ca mie mie in gat de scarba tot circul asta national.P.S. si Victore desi am zis ceva in urma cu cateva saptamani se pare ca prima impresie te insala am inceput sa-l plac si eu pe nea Stan

  7. In sfarsit, s-a vazut ( a cata oara … !!!???)diferenta dintre romani si unguri … la ungurii din Ungaria ma refer… ca astia de la noi sunt tot romani… Mai ales fetzele triste ale UDMR-ului.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe Marian Cozma !

  8. Esti foarte arogant si banuiesc,ca,daca nu aveai gaura-n cur,explodai de cat te umfli singur.Ma vad nevoit sa te bag de astazi si pe tine in randul oamenilor!Felicitari,ai reusit o mare performanta!

  9. D-zeu sa-l tina aproape pe Marian Cozma.Vor mai trece poate zeci sau sute de ani pina cand romanii vor putea demonstra ca s-au desprins de balcanisme. Ungurii au demonstrat ca sunt cu cel putin 50 de ani mai aproape de civilizatia occidentala decat noi.
    Ma uitam la transmisia de trei parele, live de la inmormantare. O dezorganizare si buluceala ca pe stadion,unii fotografiau momentul ingropaciunii cu telefonul mobil, altii vorbeau la ..telefon,o atmosfera tipic “romaneasca” din care lipsea Becali si Basescu, sa planga putin.

  10. liana draga vad ca o iei razna draga doar din dorintza de nu stiu..ce.pai cum sa declari doliu national fato ai inebunit de tot uitate putin prin celea carti si vezi in ce situatii se declara doliu national.Hai ca ma convisei ca nebunia de la centru e molipsitoare se raspnadeste si in popor

  11. Bravo şi atât!
    Măcar să mai existe şi oameni care să ne atragă atenţia asupra acestor lucruri!
    Tot înainte, domnule Ciutacu!
    Un cititor şi telespectator fidel!!!

  12. Am evitat abordarea acestui subiect pentru ca de foarte putine ori in viata se intampla sa fii apreciat la adevarata valoare…in schimb, cand treci in nefiinta, parca se trezeste “spiritul civic si respectul din om”..uneori, prea exagerat..Poate e doar impresia mea, dar nu mergem cam departe cand transforman inmormantarea unui om de valoare..in “altceva”?
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

  13. apropo Victore atat cat vazusi cand ai fost la mormantare anumite aspecte nu ti s-au parut doar de fanfaronada din partea unora respectul meu pt tatal lui marian nu exista durere mai mare in lumea asta decat sa-ti ingropi propriul copil dar unele manifestari mi s-au parut din partea unora de parada ca sa nu zic ca la un moment dat scandau unii intr-un loc de mi-au adus aminte de neonazisti.nici macar in momentele astea unii nu pot pastra un comportament decent

  14. Din pacate guvernantii romani isi elogiaza valorile umane, abia dupa ce acestia mor intr-un fel sau altul.
    Ceea ce ma inspaimanta, este faptul ca din moartea acestui mare sportiv roman( ca si din alte decese celebre), unele televiziuni transforma ceremonia inmormantarii intr-o adevarata mascarada! Si asta numai pentru rating!
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Marian Cozma

  15. chiar daca unii te ironizează şi insinuează că dai dovadă de falsă modestie, faptul că ai gândit în felul acesta şi ai reamintit că ne-au invadat pseudo-personalităţile, te absolva de a fi şi tu catalogat astfel. apropo, daca suporti o mică observaţie:nu mi-a plăcut cu te-ai răstit aseară la nefericiţii de la tehnic.

  16. Bravo,imi place cum gandesti,fizicul te avantajeaza si dai si dovada de discernamant cerebral.

  17. @codeus Multumesc pentru recomandare! O sa tin cont de ea.
    Si daca-mi permiti: “uita-te” putin prin cartea de gramatica!
    Cu respect!

  18. d-le
    am 72 de ani.azi am scapat de povara a cel putin 20 de ani(stiti voi care…)citind replica pe care i-ai dat-o lui Birtalan.asta inseamna ca n-a secat de tot rezerva de bun simț a acestei generatii
    jos palaria!

  19. Nu eşti o “maimuţă din geamul sticlei” şi meriţi respect pentru că nu te laşi intimidat,te exprimi şi pentru noi,o adunătură de laşi şi de resemnaţi….

  20. Daca ati facut asta domnule Ciutacu “jos palaria”.Valorile mari ale Romaniei trebuiesc respectate.Va doresc multa sanatate si putere de munca.Nu va lasati la “deontologi”.

  21. @Santinela: aveti vreo indoiala in privinta autencitatii discutiei?
    @Rachelle: cei de la tehnic nu-s atat de nefericiti pe cat ii banuiti.

  22. super comemorare AM VAZUT PE TV duna -TELEVIZIUNEA MAGHIARA.DESI ERA SEMNALUL PRELUAT DE LA REALITATEA ERA PLIN DE DECENTA SI RESPECT.IN TIMP CE PE REALITATEA ERA PREZENTAT TALK- SWOURI DESPRE ELENA BASESCU SAU CHESTII POLITICE PE IMAGINILE DE LA DINAMO SAU BISERICA ,CEI DE LA TV MAGHIARA PE ACELEASI IMAGINI AU DAT MAI MULT RESPECT SI AU DOVEDIT CA SUNT -CULMEA -MAI OMENOSI SI MAI DECENTI DECIT CEI DE LA REALITTATEA PTR CARE ERA DOAR UN N EVENIMENT DE EXPLOATAT.NU CUNOSC NICI UN CUVINT IN LIMBA MAGHIARA DAR AM URMARIT 3 ORE LA EI SI NU AM INTELES DE CE LA EI ERA ceva normal si firesc pe cind la noi nu mi sa parut ceva asa ,doar de imagine ,adica uite -ce au facut ungurii !-AR TREBUI SA facem si noi sa nuf iim mai prejos!din pacate au fost mai sinceri decit noi in as arata respectul si dragostea fata de Marian Cosma!dumnezeu sa-l odihneasca-si da- doamne sa fie facuta dreptate de catre sirbi!!

  23. dreptul la replica:Liana draga chiar daca mai gresesc gramatical de multe ori nici macar nu editez ce scriu si mai merge si cu “gresale”dar cine ti-a spus ca aici ne exprimam intr-un limbaj academic?daca ar fi de declarat ce ai zis tu atunci de nu am fi declarat si pt Anca Parghel pt Coposu pt regizorul omorat la bucuresti de american imi scapa numele si lista ar fii foarte lunga.mersy de recomandare da eu iti zic sincer ca la gramatica nu la limba romana am avut note de 55 si sase ce sa faci nu toti suntem academici dar asta nu inseamna ca nu gandim

  24. …si eu sunt incantata sa va cunosc Dle.Victor CIUTACU, chiar asa, nimeni cum sunt.Pt. mine, si Dv. sunteti…informatie, adica libertate.

    Domnul Stefan BIRTALAN mi-a incantat copilaria si adolescenta si mi-a infrumusetat sufletul alaturi de toti SPORTIVII si GALERIILE lor FDRUMOASE SI PATIMASE.Dar…parca se folosea alt vocabular…oare mai exista termenul de …pornolalie (“Educatia relatiilor dintre sexe” autor Dr.Mihai Peteanu)? Oare a existat sau nu acest termen?!? Dv.sunteti tanar si aveti toata viata inainte.Ajutati-ma si Dv. sa nu ma mai gandesc la vb. amaruie : inainte romani, ca inainte era mai bine.

    SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI INDOLIATE SI PARINTILOR CELUI CARE A FOST HANDBALISTUL ROMAN, MARIAN COZMA.

    Respecte, Dle.V.CIUTACU !

    geta

  25. Pare ca valorile nu mai au loc de indivizi gen Udrea, acel Niculescu, Elena Basescu dar poate ma insel…

  26. din pacate,vor continua sa moara & de-acum incolo multi nevinovati. unii vor fi decorati post-mortem de acelasi suprem sistem care i-a ucis. asta ma descumpaneste pe mine cel mai mult. fiecare zi pe care-o mai apucam ar putea fi declarata zi se doliu national. Smecherii,Mafiotii & Criminalii joaca pe mormintele lor. prosperitatea Smecherilor este cladita pe suferinta,saracia & moartea noastra. asta e Sistemul in esenta. restul sunt abureli…

  27. jos palaria…
    inalta plecaciune…
    nimeni nu mai stie care-i este locul…
    iar foarte multi nu stiu unde si mai ales, pentru ce se afla acolo…
    spedy 13/02/2009

  28. Domnule Ciutacu, ne confirmati inca odata ca meritati sa va iubim. Modestia si bunul simt sunt caracteristici doar ale oamenilor inteligenti si integri.

  29. Unde mai sunt acei boemi de altădată, care trecând la pas prin faţa unei femei, chiar şi fără să o cunoască, îşi ridicau pălăria? Poate ar fi bine să învăţăm de la ţărani, care atunci când întâlneau un străin prin satele lor îi dădeau “Ziua Bună!”, şi îşi ridicau căciula.
    Di păcate, azi tot mai mult confundăm mândria cu demnitatea, şi ne trezim că politeţea este o povară, de care ne debarasăm în secunda doi. Şi totuşi, suntem… oameni, şi totuşi, scopul nostru este pe cât de neânsemnat, pe atât de efemer.
    Dacă întâmplarea dintre D-nii Birtalan şi Ciutacu are ceva moral ca mesaj, n-ar fi tare rău să ÎNVĂŢĂM ceva din ea!

  30. BIRTALAN,GATU,MARICEL VOINEA,OROS,VASILE STANGA, KICSIT, RADU VOINEA,PENU,CEZAR DRAGANITA
    sunt cativa din echipa de legenda a romaniei de care imi aduc aminte , echipa caruia nu-i rezista nimeni.Victore, replica ta ma unge la suflet si ar trebui sa-ti urmeze exemplul multi altii; din pacate stim cu totii cum ne tratam adevaratii eroi. BRAVO!

  31. Intradevar, numai la noi poti vedea multa mandrie, trufie, ingamfare si nesimtire. Putini oameni mai avem, care stiu sa respecte, si sa plece capul cand gresesc.

  32. in romania esti erou numai dupa ce mori. intr-o tara in care sunt mediatizate persoane precum becali, ciumac etc si sunt prezentate interviuri cu gheara la aeroport precum cu mesia nu te poti astepta decat ca ADEVARATELE VALORI sa fie apreciate numai dupa moartea lor.
    faptul ca un om de statura lui Birtalan ti-a vorbit asa nu denota decat faptul ca in tarisoara noastra nici macar adevaratele valori nu isi mai recunosc pozitia si statura. si asta tot din cauza unor oameni fara principialitate, care au uitat adevarul sens al vietii publice si modelele DEMNE DE PREZENTAT.

  33. par exemple.. tu trebuia sa renegi total declaratiile odioase ale mini-baselei` si sa protestezi despte total altceva, in semn de prostest fata de prostia colegilor de breasla care publica asemenea bazaconii.

  34. Este atat de emotionant ce ati scris aici, ca imi dau lacrimile. Domnule Ciutacu, va doresc sa ramaneti tot atat de vertical si sensibil la momentele importante, cum v-am cunoscut pana acum.

  35. Da, herr Ciutacu,ai dreptate ! Stefan Birtalan a fost un colos al handbalului ! Tot respectul si stima !

  36. ULTIMA ORA

    Hai sa ne inflamam si noi!

    Un italian a fost prins la Iasi in timp ce facea sex oral cu un pusti.

    Ne-am saturat de italienii astia?!

  37. Cu o floare nu se face primăvară. Nu i-am auzit pe falnicii şi drepţii (alţii decât noi, noi suntem nimeni?!) cerându-şi scuze pentru ceea ce au făcut la Ip! Şi la Sărmaş. Şi la Fânaţe! Şi la… Este uşor să aruncăm anatema asupra unuei naţii, dar de ce asupra propriului popor? Nu suntem nici mai buni nici mai răi decât alţii. Parcă s-a pornit urgia asupra noastră! Noul val de intelectuali, jurnalişti, politicieni, toţi aceia cei care au cât de cât un cuvânt de spus, scuipă pe noi şi scuipă pe ţara asta. De ce să generalizăm lucrurile rele făcute de puţinii dintre noi? Austriecii, ungurii, turcii, ruşii… Ce popoare superioare! Noi doar ne-am apărat, nu merităm să existăm?!

  38. Adrian Paunescu a compus special o poezie pentru Marian Cozma:
    Din tot destinul ti-a ramas atat:
    Sa mori de mana unui om urat.
    Nenorocit norocul ce il ai
    Un om urat sa te trimita-n Rai.

    Ce pret absurd si ce stupid cosmar
    Sa mori de mana unui om murdar
    Si in pamant deodata sa te-ntorci
    Pentr-un cutit prea crud si pentru porci.

    Si tu, murind, sa te intrebi mereu:
    “De sa mor?” si “Unde-i Dumnezeu?”
    Si sa privesti de sus, de nepatruns
    Cum nu-ti ofera nimeni un raspuns.

  39. @Victor, as putea, dar e unul care ma tot cenzureaza 🙂

    @Dan Tanasa, dar si manevra prin care dl Ciutacu a parcat in apropierea stadionul Dinamo este, pe undeva, geniala, nu credeti ?

  40. cred ca este unul dintre articolele care respira demnitate si respect pentru tot ce inseamna lumea aceasta a sportului, eu nu pot fi atat de demna si urasc, sunt furioasa si vreau razbunare pentru tragedia asta, insa in acelasi timp va felicit domnule Ciutacu pentru puterea de care dati dovada in momentul in care scrieti un articol dupa ce ati fost participant la aceasta imensa durere…Dumnezeu sa il ierte pe Marian si sper ca romanii sa ajunga sa isi cunoasca valorile cand inca mai sunt in viata si nu atunci cand le vor aprinde o lumanare la capatai…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.