Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Diferenţa dintre interviu şi confruntare

Diferenţa dintre interviu şi confruntare

De azi noapte, în calitatea mea de om cu vag exerciţiu al interviului de televiziune, nu de prieten al lui Gâdea, încerc să citesc detaşat toate comentariile părerologilor despre emisiunea Sinteza zilei de aseară. Deja mă dor ochii în cap. Am impresia că am citit cam tot ce se putea scrie pe tema dată (era să scriu impusă, puşchea pe limbă). Toţi care au scris ştiu ei cum se face interviul şi ori l-ar fi rupt în bucăţi pe MRU, ori l-ar fi blocat prin spontaneitatea şi inteligenţa lor sclipitoare. Ceea ce, of course, n-a făcut Mihai. Mă gândeam că n-are nici un rost să comentez, dar m-am sucit între timp. Şi mă voi referi la câteva lucruri – hai să le spun – conexe desfăşurării interviului. Care au, totuşi, al dracului de multă legătură cu meseria.

1. Societatea românească de părerologi e deja pe piscul scelerării: la orice interviu televizat, comentează aprins ce (n-)a făcut întrebătorul, nu ce a răspuns întrebatul. Ăsta-i primul lucru pe care îl spun, la prima întâlnire, cursanţilor Intact Media Academy: “La orice interviu, sunteţi egali, dar invitatul e vedeta. Fiindcă-i despre el”. Cred că, totuşi, ori nu mă pricep eu la sportul ăsta şi am luat pe şpagă premiul pentru interviu al APTR, ori lumea habar n-are de ce se uită la televizor.

2. Mihai Gâdea este directorul Antenei 3 şi realizatorul celui mai de succes talk-show al postului. În dubla calitate, după o negociere purtată în paralel şi independent de cea a altui moderator, a reuşit să-l convingă pe noul premier să rupă bariera ostilităţii guvernamentale faţă de Antena 3. L-a adus pe Mihai Răzvan Ungureanu în platou, a făcut audienţă între 6 şi 10 puncte de rating (un mizilic de vreo 750.000 de telespectatori pe medie) doar în mediul urban şi toată lumea vorbeşte şi scrie despre el şi Antena 3. Îl înjură toţi cei convinşi că ei n-au reuşit fiindcă n-au avut noroc în viaţă, că succesul se găseşte la duty free şi că audienţa e un dar de la Dumnezeu. Postul Antena 3 se finanţează din publicitate. Care se vinde la punctul de rating. Managerul Gâdea poate să-l felicite pe realizatorul Gâdea, care a fost lider de piaţă şi i-a umplut contul cu parale. Chestie pe care n-o vor pricepe niciodată cei care nu fac punctul de rating pe viaţă. Ei primesc salariile din pungă sau de la stat.

3. Majoritatea covârşitoare a privitorilor a avut nişte aşteptări total nerealiste de la acest interviu. S-a ridicat prosteşte şi nejustificat miza la cea de confruntare. Nu era turul doi al alegerilor prezidenţiale cu Gâdea şi Ungureanu contracandidându-se. Ăsta e exact tipul de interviu din care, orice ar face şi orice atitudine ar adopta, realizatorul iese prost ca imagine (Tucă-Vântu şi Ciutacu-Ridzi, doar două exemple).

4. Faptul că multă lume se raportează la Antena 3 ca la principala (dacă nu singura) forţă reală de opoziţie din România şi se frustrează că nu-i dă odată Gâdea un cap în gură live lui Ungureanu spune multe despre calitatea opoziţiei politice, dar nu schimbă cu nimic caracterul de televiziune al postului familiei Voiculescu.

5. Lecţiile de tehnica interviului, dacă eşti interesat de ele, le iei, de regulă, de la cei care au performat în viaţă măcar oelcuţă mai mult decât tine în domeniu.

P.S. Apropo de conţinut, n-am văzut ca vreunul dintre toţi vigilenţii ăştia să se scandalizeze de atitudinea de securist a lui MRU, care azi vorbeşte cu tine la telefon şi seara te dă în gât la televizor. Nici de perpetuarea duplicităţii lui Ponta, care ziua face conferinţe cu Antonescu şi seara tăinuie cu Ungureanu a alianţă politică postelectorală. Nici că marele cult în cap nu a fost în stare să ofere numele singurului premier european făcut direct din structurile serviciilor secrete. Şi nici măcar că a vorbit ca un şef de serviciu secret, nu ca un premier; care trebuie să se adreseze celor care-l plătesc accesibil, pe limba lor, să le ofere răspunsuri concrete, nu vânturi intelectuale şi gramatică destul de aproximativă în anumite cazuri.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

202 thoughts on “Diferenţa dintre interviu şi confruntare

  1. Dle Ciutacu, va datorez un raspuns referitor la intalnirea Ponta-Soros. Articolul a aparut in Bad politics.ro dar daca nu reusiti sa-l gasiti acolo, e preluat si la “Alternativa Romaniei”, pagina nr.2 al patrulea articol.

  2. Dle Ciutacu, l-am gasit si pe Bad Politics.ro. Cautati la politica externa si-l veti gasi pe prima pagina. Titlul articolului este “A doua dovada circumstantiala ca Ponta s-a intalnit…….”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.