Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Diferenţa dintre interviu şi confruntare

Diferenţa dintre interviu şi confruntare

De azi noapte, în calitatea mea de om cu vag exerciţiu al interviului de televiziune, nu de prieten al lui Gâdea, încerc să citesc detaşat toate comentariile părerologilor despre emisiunea Sinteza zilei de aseară. Deja mă dor ochii în cap. Am impresia că am citit cam tot ce se putea scrie pe tema dată (era să scriu impusă, puşchea pe limbă). Toţi care au scris ştiu ei cum se face interviul şi ori l-ar fi rupt în bucăţi pe MRU, ori l-ar fi blocat prin spontaneitatea şi inteligenţa lor sclipitoare. Ceea ce, of course, n-a făcut Mihai. Mă gândeam că n-are nici un rost să comentez, dar m-am sucit între timp. Şi mă voi referi la câteva lucruri – hai să le spun – conexe desfăşurării interviului. Care au, totuşi, al dracului de multă legătură cu meseria.

1. Societatea românească de părerologi e deja pe piscul scelerării: la orice interviu televizat, comentează aprins ce (n-)a făcut întrebătorul, nu ce a răspuns întrebatul. Ăsta-i primul lucru pe care îl spun, la prima întâlnire, cursanţilor Intact Media Academy: “La orice interviu, sunteţi egali, dar invitatul e vedeta. Fiindcă-i despre el”. Cred că, totuşi, ori nu mă pricep eu la sportul ăsta şi am luat pe şpagă premiul pentru interviu al APTR, ori lumea habar n-are de ce se uită la televizor.

2. Mihai Gâdea este directorul Antenei 3 şi realizatorul celui mai de succes talk-show al postului. În dubla calitate, după o negociere purtată în paralel şi independent de cea a altui moderator, a reuşit să-l convingă pe noul premier să rupă bariera ostilităţii guvernamentale faţă de Antena 3. L-a adus pe Mihai Răzvan Ungureanu în platou, a făcut audienţă între 6 şi 10 puncte de rating (un mizilic de vreo 750.000 de telespectatori pe medie) doar în mediul urban şi toată lumea vorbeşte şi scrie despre el şi Antena 3. Îl înjură toţi cei convinşi că ei n-au reuşit fiindcă n-au avut noroc în viaţă, că succesul se găseşte la duty free şi că audienţa e un dar de la Dumnezeu. Postul Antena 3 se finanţează din publicitate. Care se vinde la punctul de rating. Managerul Gâdea poate să-l felicite pe realizatorul Gâdea, care a fost lider de piaţă şi i-a umplut contul cu parale. Chestie pe care n-o vor pricepe niciodată cei care nu fac punctul de rating pe viaţă. Ei primesc salariile din pungă sau de la stat.

3. Majoritatea covârşitoare a privitorilor a avut nişte aşteptări total nerealiste de la acest interviu. S-a ridicat prosteşte şi nejustificat miza la cea de confruntare. Nu era turul doi al alegerilor prezidenţiale cu Gâdea şi Ungureanu contracandidându-se. Ăsta e exact tipul de interviu din care, orice ar face şi orice atitudine ar adopta, realizatorul iese prost ca imagine (Tucă-Vântu şi Ciutacu-Ridzi, doar două exemple).

4. Faptul că multă lume se raportează la Antena 3 ca la principala (dacă nu singura) forţă reală de opoziţie din România şi se frustrează că nu-i dă odată Gâdea un cap în gură live lui Ungureanu spune multe despre calitatea opoziţiei politice, dar nu schimbă cu nimic caracterul de televiziune al postului familiei Voiculescu.

5. Lecţiile de tehnica interviului, dacă eşti interesat de ele, le iei, de regulă, de la cei care au performat în viaţă măcar oelcuţă mai mult decât tine în domeniu.

P.S. Apropo de conţinut, n-am văzut ca vreunul dintre toţi vigilenţii ăştia să se scandalizeze de atitudinea de securist a lui MRU, care azi vorbeşte cu tine la telefon şi seara te dă în gât la televizor. Nici de perpetuarea duplicităţii lui Ponta, care ziua face conferinţe cu Antonescu şi seara tăinuie cu Ungureanu a alianţă politică postelectorală. Nici că marele cult în cap nu a fost în stare să ofere numele singurului premier european făcut direct din structurile serviciilor secrete. Şi nici măcar că a vorbit ca un şef de serviciu secret, nu ca un premier; care trebuie să se adreseze celor care-l plătesc accesibil, pe limba lor, să le ofere răspunsuri concrete, nu vânturi intelectuale şi gramatică destul de aproximativă în anumite cazuri.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

202 thoughts on “Diferenţa dintre interviu şi confruntare

  1. @Lupul Ainen: fiecare se uita la ce e-n stare sa priceapa, nu te simti complexat
    @santinela: da, atat a fost. datele au devenit publice
    @kane: esti, pe persoana fizica, printre ultimele mele preocupari
    @radu: hai sa luam un invitat comun si sa punem fata-n fata un interviu facut de mine cu unul facut de ce intrebator alegi tu
    @Sfarma-Piatra: dincolo de faptul ca nu pricepi nimic din cele doua emisiuni, cu siguranta ai vazut alt interviu

  2. @Victor Ciutacu: cred ca tu nu intelegi ca la romani, circul e acelasi lucru cu politica. Si circul cu MRU l-ati pierdut.

    Da, financiar, e super. Dar ca imagine, Gadea e extra-lame (da, stiu, nu exista in DEX ..)

  3. Nu stiu ce jocuri face Ponta, dar daca sustinatorii opozitiei (mai ales din PNL) cad in plasa “Ponta e pe blat cu MRU”, de ce sa nu mai puna si premierul o momeala in plus?
    Cum ar fi daca pe tine te-ar suna acelasi fost spion sef, te-ar intreba daca vrei sa faceti un interviu :), tu ai accepta, si pe urma ar spune la alt TV alaturi de o critica la adresa lui Gadea, ca te-a sunat, ati discutat, si chiar s-a dovedit ca aveti amandoi puncte de vedere identice fara sa spuna si in ce constau astea. Nu-i asa ca s-ar putea ca multi sa zica “ce cutra si Ciutacu asta. Il sapa pe Gadea si bate palma cu MRU”

  4. Chiar atat de mare este diferenta intre A1 si A3, incat ‘colegii’ de la A1 nu numai ca fac greseli, dar au ajuns sa va si atace?
    Pe langa numeroasele derapaje semnalate de-a lungul timpului de Mircea Badea, in care ‘Acces Direct’ i-a facut destule surprize, mai nou, site-ul A1 il caracterizeaza pe Radu Banciu ca fiind “faimosul ‘baiat rau’ al televiziunii”.
    Iar acu’ 2 zile, reporterita despre care am inteles ca ar fi sefa de promotie de la Intact Media Academy, a facut reportajul ala ajuns deja celebru pe retelele de socializare, in care ‘Mirela cumpara 2 rosii’.
    Sunt convins ca nu asta a invatat ea la IMA cand dorea sa devina jurnalista, numai ca toate puse cap la cap, arata cam cat de mare e prietenia intre colegii celor 2 televiziuni care apartin aceluiasi trust. Din cate imi aduc eu aminte nu am vazut vreodata A3 sa loveasca in vreun fel in A1. Atacurile sunt directionate exact invers. De fapt, nu ‘atacuri’, ci mai bine zis ‘inadecvari in abordare’, ca sa sune mai elegant. 🙂
    De-aia duc si acum dorul reportajelor facute de tine. Daca un reportaj facut de o fatuca ma poate interesa doar din prisma subiectului (existand mereu si riscul unor surprize gen cazul Mirela), unul facut de un ‘greu’ al televiziunii m-ar face sa nu schimb postul si datorita admiratiei pe care o am pentru cel care tine microfonul. Interesul ar fi dublu. Pe langa asta ar exista si certitudinea ca reportajul pe care-l vad nu e o facatura ordinara.

  5. @ Victor Ciutacu.
    Scuze pentru revenire dar ma mananca limba (adica buricele degetelor). Tie nu ti s-a parut ca MRU habar nu are ce trebuie sa faca si asteapta doar mutarile in plic de la sefii lui? Si ca il intrece cu multe lungimi la imagine aroganta pe Adrian Nastase? Si am spus intentionat “imagine” cand m-am referit la Nastase.

  6. Dupa mintea “in colturi” a unor basisti, scopul in viata al prim-ministrului MRU e sa “faca” din vorbe pe jurnalistii de la Antena3, de parca n-ar avea altceva mai bun de facut in fisa postului. Niste oameni bolnavi de cancer au murit in chinuri fiindca Guvernul nu a fost in stare sau nu a vrut sa aloce morfina necesara. Niste tari straine, in speta Olanda, se plang de justitia corupta, dovada multele condamnari cu suspendare sau achitari in crime sau tentative de crima. Si mai sunt multe, multe alte probleme de conducere a tarii de care MRU ar trebui sa fie mult mai interesat.

  7. Sfarma-Piatra,

    şi zici că publicul celor două emisiuni e interesat de formă, nu de conţinut? PE CE TE BAZEZI? 😆

    P.S. Întreabă-l pe MRU, că e tare cult în cap, cine a pus, în literatura română, întrebarea de mai sus?

  8. asta ar fi fost chiar culmea….chiar ai dreptate. pe mine ma frapeaza altceva: care e faza din ps? ca o tot observ si eu si pe la tv si in general si parca nu imi vine a crede? sa nu im spui ca se va ajunge atat de departe incat mru il “tradeaza” pe marinar!?

  9. @sfarma – lemne, bai, caraghiosule, eu am vazut ca ,azi, mi-a venit plata la intretinere de 2 ori mai mult decit anul trecut (sa nu-mi veniti basistilor cu poezia “iarna grea” .bineinteles ca nu traiesc in subventionatul oras de la poalele Feleacului.
    te invit sa-ti platesti intretinerea , cu dex-ul lui graur in labe, iar daca nu-l ai, eventual in silogisme transferabile!!!ţ”ai dracu” de basisti idioţi!!!

  10. @Cãtãlin Ionescu: n-am inteles ce legatura are sula cu prefectura, da’ am admis public, acu’ multa vreme, ca esti mult prea profund pentru mine. deci nici nu ma mai intreb.
    @Sfarma-Piatra: da, eu sunt crescut in Belgia; colt cu Germania
    @all: ieri am avut, pe blog, un trafic cu 200% mai mare decat cu o saptamana-n urma. ce s-a intamplat notabil, ca sa ia netul foc? interviul lui Gadea cu Ungureanu. bine, plus 50%. hai, treaca de la mine, 100% peste, desi nu erau alegeri. tot mai ramane un mizilic de 100%. de unde? din propaganda!

  11. Ciutacule,

    1. Ar fi mai rational (decat sa compar pe Gadea cu Invatatorul MRU) sa compar prestatia lui Antonescu cu cea a Invatatorului MRU ? si, in paralel, pt. ca am f. mult timp liber pe cea a lui Gadea in ambele emisiuni ? (te rog nu ma trimite sa ma inscriu la IMA ca am chiulit la prea multe ore de romana ca sa fiu declarat “admis”).

    2. Nu stiu daca audienta se datoreaza lui Gadea si nu cumva invitatului. Iti reamintesc (sau te informez daca nu stii) ca interviurile de la eliberarea soldatului Shalit au facut audienta > 20 si in tot Orientul Mijlociu > 5. Pentru ca era despre el. Traiesc eu cu ideea ca orice moderator ar fi facut aprox. aceeasi audienta pt. ca era Invatatorul MRU.

    3. Te vei apuca sa moderezi blogul si dupa cartile acad. Graur ? (ar fi un bun antrenament pt. o eventuala intalnire cu Invatatorul MRU) – ca sa ii reciti tu acad. Graur (inteleg ca Levantul e depasit).

    Vespasian.

  12. @Vespasian: 1. esti liber sa compari pe cine cu cine consideri de cuviinta. 2. dincolo de faptul ca Gadea e lider detasat de audienta si fara Ungureanu, d-aia a facut TVR sub 2 cu acelasi invitat? 3. daca ma apuc, raman sa comentez cam singurel 🙂

  13. 😆 “…da’ am admis public, acu’ multa vreme, ca esti mult prea profund pentru mine. deci nici nu ma mai intreb.” 😛

    PS: in alta ordine de idei …, ieri am nimerit si pe la B1 … Uauuuu , tre’ sa ai stomac versat si lada de lamai langa tine ca sa rezisti , pt. ca CEVA MAI SCABROS ca adunatura aia de indivizi suficienti , frustrati , libidinosi si duhninind a venin , EU , UNUL , N-AM MAI VAZUT ! 👿 Niste fețe tâmpe , schimonosite de ura , rautate si rasete scalambaite demne de “Mizerabilii” lui Hugo. 😳 Horrrrooorrrr …!!!

  14. Desi sint iesean nu am reusit sa il cunosc prsonal pe actulatul PM-MRU.Totusi impresia pe care mi-a produs-o nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.In primul rind in incercarea Domniei sale de a dovedi vasta cultura si gradul inalt de educatie a uitat rolul in care se afla si anume acela de PM (im)Pus al unei tari care in majoritatea ei nu se ridica la acel nivel inalt de educatie impus de domnia sa.Prin abordarea limbajului academic a reusit sa transmita fraze care putine au fost intelese de marea masa a populatiei si care nu cred ca a avut fedbackul scontat.In afara de aceasta mult prea mult sppech fara continut fara raspunsuri concrete si cu mii de generalizari.Am asistat parerea mea la acelasi fenomen care e intimpla in Parlament;doua puncte de vedere paralele (unul plin de plinatatea puterii iar celalalt ancorat adinc in realitate) care nu reusesc sa se intilneasca nicicind precum sinele de cale ferata.Inca odata ni s-a relevat ca indiferent de persoana pusa sa conduca tara de catre presedintele jucator aceasta v-a suferi de acelasi autism ca si dumnealui

  15. Totusi, impresia generala este ca Gadea a iesit putin sifonat din interviu…
    Am urmarit foarte putin ( pe net, a 2-a zi) si n-as putea sa ma propunt pe tot interviul ( calitatea intrebarilor etc) ci doar pe ce am vazut…
    Ungureanu are un anume stil… care l-a cam inchis pe Gadea pentru ca nu se astepta la asta, si pentru ca nu s-a repliat din mers ( deja pe la minutul 2-3 era cam clar cum joaca Ungureanu si era cazul ca si Gadea sa realizeze). E ca un joc de sah… Ungureanu a obtinut ce si-a dorit… chiar daca tu zici ca n-a fost confruntare etc etc… Si totusi de ce vorbim despre asta acum ( si nu numai noi – uita-te numai sa vezi ce ranjete de satisfactie sunt pe fetele lui Turcescu, Pora pe la B1 etc)?

  16. Reactia asta a parerologilor nu e normala dar e cea mai probabila. In Romania nu exista cultul intrebarii. Cand cineva spune ceva si nu il intelegi, ori il lovesti ori il admiri. Nici odata nu-l intrebi ce a spus. Totul ramane la prima mana.

  17. spuneai “@radu: hai sa luam un invitat comun si sa punem fata-n fata un interviu facut de mine cu unul facut de ce intrebator alegi tu”…. Invita-l la tine in emisiune pe MRU si apoi o sa comparam emisiune ta cu cea facutade Gadea.. :). Ma gandesc ca de exemplu daca ai vedea ca MRU eschiveaza cu demiterea lui Duta, probabil nu te-ai lasa asa usor: l-ai intreba daca cheltuirea a 100 si ceva de milioane de euro pentru un sistem informatic nefunctional el considera ca e o erformanta a acestuia, daca tot ar eschiva, i-ai pune poza de lamasa cea de taina cu Videanu si l-ai intreba daca asat e motivul pentru care nu isi permite sa aiba vreo parere la adresa lui Duta… probabil ca i-ai spune ca experimentele cu mentinerea in functie a incapabililor sa le faca pe banii lui nu pe banii nostri….Si probabil ca si la restul intrebarilor i-ar fi mai greu sa faca pe desteptul…..

  18. Mie mi-a placut D-l Gasdea mai mult decat in alte situatii. MRU, ca orice comunist, vorbeste fara sa spuna ceva. Ori nu are idei, ori le tine pentru el. Dar sa dai lectii de gramatica in public, nu tine deloc de inteligenta, de superioritate… ci de *tzatzisme*. *Pas pour un premier*

  19. nu a remarcat nimeni ca nu ai cum, niciodata, sa aloci substantivului un MOD. Verbul are moduri. Substantivul are DOAR gen, numar si caz; si pentru ca tot suntem aici orice forma de plural a numelor proprii este o fortare in exprimare.
    Mihai Gadea are si nu are vina la toata povestea asta, MRU l-a luat la bani marunti cu lucruri pe care nu le stapaneste iar domnul Gadea s-a eschivat, a fost mai cintit decat sa bata campii aiurea dar pacat ca nu i-a dat obraznicului peste nas! timp de 2 ore nu a fost in stare sa dea un raspuns concret.

  20. Ciutacule, eu personal ma uit la emisiunea lu’ Gadea cu regularitate din 2 motive mari si late:
    1. e liber la “injuraturi” la adresa puterii
    2. ma intereseaza ce au de spus invitati gen Bogdan Teodorescu, Mugur Ciuvica, Alexandru Athanasiu si altii (inclusiv alti jurnalisti printre care te numeri si tu) la adresa puterii si abuzurilor acesteia.

    Deci nu e nicio legatura intre ratingul pe care i-l aduc eu lu’ Gadea (acel 0.000…01%) si capacitatile acestuia de moderator, pe care le consider aproape nule. Iar pe el personal il consider dotat cu o inteligenta medie (ca sa folosesc un eufemism) si adesea nesimtit. Daca invitatii lui nu ma intereseaza, schimb canalu’ rapid.

    Si apropo de “interviul nu e confruntare”, uita-te te rog la emisiunea lu’ Gadea in care l-a avut ca invitat pe Cristian Neagoe din 11.08.2008, redifuzata in 01.11.2011. Saracu’ Neagoe scrisese si el o proza mai deocheata si Gadea a fost la beregheata lui pe tot parcursu’ emisiunii, nelasandu-l nici macar sa isi termine frazele ca o curva mica ce era (Gadea, nu Neagoe).

    Si asta a fost doar un exemplu de invitat in platou. Pe astia care sunt in legatura telefonica isi permite sa ii faca cu ou si cu otet (vezi cazul Duta abia incheiat si multe altele).

    Si un exemplu chiar din timpul interviului cu MRU: “Vai domnule prim-ministru, v-au trebuit 50 de minute sa aduceti aminte de Voiculescu… ma asteptam sa pomeniti de el de la inceput…”. Nici macar la bascalie nu se pricepe marele jurnalist, dar asta nu-l impiedica sa incerce.

    Atunci de ce ii dai o lectie de jurnalism si sefului tau sa-i aduci aminte ca e interviu si nu confruntare? Sau regula asta se aplica doar atunci cand iese cam sifonat Gadea?

  21. @iambatman: dincolo de faptul ca unicul meu sef e Tuca, e atat de greu de priceput diferenta de format dintre cele doua editii? compara, frate, doua interviuri intre ele, nu mere cu pere. e liber la neplacut Gadea, la fel cum e liber la placut oricine, da’ hai sa nu amestecam capra cu varza. si eu era sa-l pocnesc pe Hoara la Firea, dar nu mi-am calcat in picioare nici un invitat la emisiunea de interviu

  22. Ciutacule,

    Sa inteleg din raspunsul pentru Iambatman ca interviul e un fel de sezatoare / stat la taclale ? taifas cum zice Gec Cristoa?

    Vespasian.

  23. @Vespasian: te costa 1.500 euro si afli si ce e interviul, si cum se face

  24. In caz ca nu am fost foarte clar mai devreme, ce m-a deranjat cel mai tare e atitudinea de curva virgina a lui Gadea si a celor care il apara. In lipsa pot sa il injur de X in toate felurile sau ii chem pe altii sa il injure la mine in emisiune, dar cand il am invitat stau ca mieluselu’ ca vezi Doamne, asa se fac interviurile.

    PS. Stim de fapt cu totii ca Gadea nu i-a luat beregheata lu’ MRU fiindca nu a putut (a maturat MRU cu el pe jos, inclusiv in chestia cu Hahaianu, unde spui tu ca era de fapt informat – desi nu prea s-a vazut asa la tv), nu fiindca l-a apucat deontologia. Dar incercam si noi sa dregem busuiocu’: n-a vrut ma, ca daca vroia il facea in sange… Right…

  25. @iambatman: n-a zis nimeni ca-l facea. si nu asta era scopul. bati campii cu gratie. te-ai uitat ca la meci sau ca la Dansez pentru tine. unde trebuie sa castige cineva ceva. nici nu mai conteaza ca premierul tau nu-i in stare sau nu vrea sa dea un singur raspuns coerent.

  26. De la mine se vede asa: Spre deosebire de Mihai Gadea, care nu intentiona sa fie agresiv, MRU, in calitatea sa de prim psihanalist al tarii, a venit la Antena 3 evident pus pe hartza si pe demolat. Nu sa dea cu parul, amplu si vizibil invartit in prealabil pe deasupra capului, ca nu rimeaza cu rolul de intelectual fin pe care ar vrea sa ni-l vare pe gat. Ci sa dea, vezi doamne subversiv si abscons, ca la servicii, cu plasa de portocale la ficat, dupa care sa priveasca inocent in jur cu aerul ala mirat care zice “Cine, eu?”.
    Au fost multe plase cu portocale, dar una din cele mai abjecte mi s-a parut rugamintea catre Mihai Gadea de a vorbi mai tare, fiindca chipurile nu aude bine.
    Ma uit de multa vreme la Antena 3, dar niciodata nu am auzit pe cineva plangandu-se de acustica studioului (si nu de temperatura).
    Evident ca MRU nu poate avea probleme cu auzul, ca altfel nu se califica pentru jobul sau anterior. De asemenea sunt convins ca MRU stia bine din start ca atitudinea lui Gadea nu va fi de rottweiler – lucru probabil convenit de la inceput. Drept care s-a gandit el – ca un smenar adevarat – sa profite si de chestia asta si, printre altele, sa faca o aluzie abjecta la faptul ca moderatorul vezi doamne nu ar avea nivelul sau obisnuit de decibeli, chici ciuperca de ce?…ha ha, ce glume tari scot din mine.
    Asta lasand la o parte o caruta de alte rautacisme mai mult sau mai putin stravezii, ca sa nu mai vorbim de zbenguiala in jurul intrebarilor spre evitarea raspunsurilor.

    Acuma, sigur ca telespectatorii recepteaza, decodeaza, reactioneaza intelectual si afectiv si, probabil, taxeaza. Ceea ce inseamna, in principiu, ca moderatorul si emisiunea si-au atins scopul cu profesionalism, fara a fi nevoie de asumarea vreunui rol suplimentar de combatant.
    Insa si telespectatorul e om cu sentimente, poate unele mai primitive, si poate ca simte si el nevoia ca astfel de magarii sa fie totusi taxate de cineva, mai prompt decat o va face el insusi la un scrutin mai mult sau mai putin indepartat. De exemplu sa fie taxate, macar usor, direct in studio, acolo unde se produc.
    In exact acest sens citesc si ce ii spunea Mihai Gadea lui Mircea Badea la finalul “pasei”, anume ca “are de ce” sa ii multumeasca.

  27. Ciutacule,

    As da 1,500 iepuroi, da’ sa stiu si eu ca informatiile de acolo sunt la zi. Ca m-am uitat pe site si am vazut ca diploma are antentul CNFPA (ca am luat BACu’), da’ administratia IMA a uitat sa actualizeze site-ul pt. ca intre timp, CNFPA nu mai exista , ci ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari) -> sper sa nu fie la fel si in cazul materialelor prezentate. Si mai e un motiv pt. care nu ma inscriu la IMA: stau f. prost la capitolul lb. romana si sunt prea batran ca sa mai invat. Iar chestiile islamice pe care le stiu, nu cred ca importa la IMA. Da’ o sa caut cartile acad. Graur si ..cine stie:)

    Vespasian.

  28. Marturisesc ca nu sunt un fan al dvs. sau al colegilor dvs. insa un astfel de interviu trebuia facut de Ciutacu, nu Gadea.

  29. Bai Victore stii ce ne-a enervat? Ne-a enervat ca a venit cu aere de intelectual pe el si ca Gadea nu l-a pus la punct ca pe Duta. Gadea e al nostru, intelegi? Si tu esti al nostru si Badea e al nostru si Stan e al nostru, asta e echipa noastra pe care o urmarim in fiecare seara.

    Toti securistii se pricep la logica si la gramatica, sunt obligati prin fisa postului sa se priceapa. Da cand stii ca asta ti-e omu’ si nu faci marcaj la el pai scuza-ma Victore da te trag pe banca de rezerva ca altfel pierd cu 5-0.

    Asta a facut Gadea – n-a facut marcaj la Ungureanu care intre noi fie vorba e de 2 lei cu toata logica si gramatica din fisa postului. Si cand iti da gol unu din divizia B e cu atat mai enervant.

    Parerea mea. M-a uns pe suflet cand a intrat Badea la sfarsit. Nu zic ca Gadea e slab, da zic ca la meciul asta a intrat in teren neincalzit.

    Voi sunteti profesionisti, dar nu uitati ca in tribune cu sufletele la gura suntem noi. Voi vedeti punctele de rating, dar punctele alea de rating inseamna un Camp Nou plin care cere goluri.

  30. Noi va iubim fiindca jucati fotbal, intelegi? Ca daca maine nu mai jucati fotbal si faceti blat cum fac restul – la revedere, se goleste Camp Nou si jucati si voi cu tribunele goale ca ei.

  31. Pentru cursantii de la IMA o tema intersanta ar fi vizionarea filmului Frost/Nixon pentru o eventuala dezbatere despre ce inseamna interviul in televiziune!

  32. in opinia mea diferenta dintre interviu si confruntare, este similara cu diferenta dintre jurnalist si propagandist. pe mine nu m-a interesat deloc prestatia moderatorului, dar nu pot sa nu ma mir cand constat ca dupa cateva ore de interviu, nu am ramas decat cu o idee si aceea referitoare la o convorbire telefonica intre primul ministru si unul dintre liderii usl. modul pur securist in care mihai razvan ungureanu a facut o “marturisire” fara a avea in prealabil aprobarea celuilalt, m-a facut sa fiu mult mai atent la prestatia primului ministru, si pot afirma ca omul a vorbit timp de doua trei ore fara sa spuna nimic, mod de comportament deprins in serviciile secrete. si nu-i asa nu aveam “onoarea” sa vedem un spy sa un contraspy ci un prim ministru? sau ma insel? dupa j’de ani in serviciile secrete mi-ar fi greu sa ma-nsel…

  33. Salut!
    Show-ul a fost bun, insa MRU se vede ca are scoala si stie cum sa foloseasca frazele astfel incat sa-ti fie greu sa urmaresti ideea pana la capat, si ai sanse, fara sa iti dai seama, sa te arunce pe o pista falsa. El e ok, este un om bine pregatit si aia e functia care i se potriveste(premier). M.B. faci multe speculatii si din cate am vazut si tinut cont, mai putin de 20% se si brodesc. Lasati-o moale cu salutar, ca a fost folosit gresit in context, exact cum a spus si premierul(v-a lovit exact la ‘branconaj’-acolo a batut, ca 2 saptamani la rand dnu. Gadea a facut misto de Igas). Si tu faci acelasi lucru ca si MRU – muulta vrajeala(In Gura Presei este o vrajeala despre alta vrajeala – poti nega?!). Incercarea de a-l scoate bazma curata pe Gadea in finalul emisiunii, pentru ca s-a fript rau, l-au impins mai mult in groapa. Prestatia dnului Gadea jurnalistica a fost lamentabila, dar nu este vina lui, a fost prima data cand a intalnit un Premier sau hai sa zicem un om implicat in politica care stapaneste foarte bine tehnicile de comunicare(Cum ai zice tu , are scoala de spionaj. Eu zic ca tre sa ai si ceva in cap sa poti expune vrajeala academic si distins, nu ca bagabontzeii din spatele blocului d-alde Crin, Basescu, Ponta, S.Oprescu, Vanghelie, etc… Uita-te la Iliescu ala nu crezi ca este SPION si acum, vorbeste 2 ore si nu intelegi nimic.)De ce lamentabila? Dintr-un interviu de 2 ore jumatate au iesit 3 stiri-> timp pierdut, slab pregatit pentru a infrunta diversiunile si intimidarea intelectuala la care a fost supus! Vreau sa vad ce iese si la “dupa 20 de ani!”-duminica, daca chiar nu e exista un moderator care sa nu se chinuie sa pastreze acelasi tip de limbaj elevat si care sa nu isi formuleze o intrebare in 4 minute, dupa care sa si-o fure grav prin raspuns cu o intrebare! Daca ti se pare ca exagerez nu publica, dar dupa cum zici si tu sa te vad daca tolerezi critica, precum critici si u puterea(exclud Basescu, care e extrem de badaran in comunicare). Numai bine si sper sa intelegi, ce am vrut sa scriu chiar daca stiu sigur ca am facut greseli de exprimare.

  34. @iambatman:

    Sunt perfect de acord cu absolut tot ce ai spus la 15:40. Exact alea sunt si motivele mele pentru care ma uit, inca, la Sinteza Zilei. Daca nu-i o fatza cunoscuta, navighez nestingherit. La fel si daca incepe Gadea o intrebare. Stiu ca dureaza 10 minute, asa ca ori dau mai incet, alt+tab si astept sa vorbeasca invitatul, ori gasesc ceva mai bun de facut.

    Un singur lucru as mai avea de adaugat la tot ce ai spus. Editia Sinteza Zile cu Ungureanu invitat si tot circul pe care l-a creat printre noi, “parerologii”, este perfect acoperita ‘legal’ de statutul jurnalistului. La fel cum puterea face multe mojicii, uneori imorale sau macar lipsite de empatie, ca si cum ei ar fi niste masini care ne administreaza conform unor reguli batute-n cuie, exact asa si jurnalistii care fac ce vor, creeaza asteptari pe care le inseala sau nu, in functie de cum le convine lor, iar apoi clameaza existenta acoperirii legale in ce priveste demersul lor.
    Evident ca Gadea a facut un interviu decent si ca la carte, poate chiar prea ca la carte, insa asteptarile pe care le nascuse in randul privitorilor A3 in ani de zile, trebuiau sa-l impinga sa lase o impresie mai buna in interviul respectiv. Dupa cum am mai spus, parerea mea este ca intr-un astfel de interviu, forma bate fondul, iar faptul ca Premierul n-a spus nimic era de asteptat si oricum nu va ramane in constiina publica, pentru ca oamenii s-au obisnuit deja cu nenorocirile pe care le fac astia. Ceea ce ramane din pacate in mentalul colectiv, este impresia generala ca Ungureanu a maturat pe jos cu Gadea. Peste cateva luni asta va fi amintirea despre interviul asta, nu faptul ca n-a raspuns intrebarilor asa cum trebuie.
    Gadea a facut un interviu corect din punct de vedere profesional si a iesit invins, Ungureanu a jucat murdar si a iesit castigator.

  35. @dan80flo: filmul asta vad ca-i foarte pretuit de propaganda portocalie. norocul meu ca l-am vazut inainte sa mi-o recomande partidul 🙂

  36. Dle Ciutacu referitor la interviul dlui PM Ungureanu nu snnt prea multe de zis sau mai pe scurt mult zgomot pt. nimic.Din toata logorea individului nu a reesit decat ca omul este paralel cu treburile unui prim ministru, dar in schimb ca interlocutor e jale. Ca un tip care in viata lui a invatat despre oameni va pot sune ca respectivul are urmatoarele “calitati” si anume: inganfat, suficient,usor iritabil(devine obraznic),slugarnic( trece peste cadavre),gargaragiu. Parafrazandul pe Eminescu ” eusor a vorbi vorbe cand nimic nu ai a spune”.Tot despre dl.MRU se poate spune:”Zambet dulce ochi viclean, caracter de moldovean”(vorbesc in cunostiinta de cauza).

  37. Victor,
    ai dreptate cu ce ai spus, este de apreciat efortul, emisiunea, audienta, etc, etc, insa… cred ca Mihai Gidea trebuia sa se pregateasca mai mult. Egoul excesiv l-a orbit si astfel a fost vizibil dominat psihologic. Deh, se mai intimpla…

  38. Cu uimire constat ca exista un cretin care semneaza cu ,,Sfarma-Piatra” si mai este si basist pe deasupra !!!
    Nu-l luati in seama pe bou, e o dublura jegoasa !!!
    Domnule Victor Ciutacu va asigur de toata consideratia mea !!!

  39. Imi pare rau ca nu pot urla sa ma auda toata tara asta nenorocita! Din punctul meu de vedere, TVR NU-SI POATE ASUMA DREPTURI DE AUTOR, ATAT TIMP CAT TOATE PRODUCTIILE LOR SUNT PLATITE DIN TAXELE TUTUROR CELOR RACORDATI LA ENEL(RENEL)! DREPTURILE DE AUTOR SUNT NUMAI ALE CELOR CARE PLATESC TAXA TVR!

  40. Crede cineva, ca daca Ungureanu il da afara pe Duta si il pune in loc pe finul lui Duta, sau alt fin sau nepot al lui videanu, se schimba ceva?

  41. Am senzatia ca rumanii nostri “criticanti”(vorba lui Tiriac) n-au urmarit interviurile de la posturile TV frantuzesti, nemtesti sau americane. Gadea a procedat foarte bine cu un Ungureanu arogant, care incerca sa nu raspunda la intrebari fie deviind raspunsurile printr-o intrebare sau afirmatie, fie facan caz de asa-zisa lui cultura. In definitiv, ce opere fundamentale a produs el, ca istoric, ca psiholog-cum incerca sa para a fi, sau ca economist care intelege ce e deficitul bugetar consolidat?!

  42. domului mihai razvan ungureanu
    domnule prim ministru, puteti sa ne legendati o data pentru putin timp si acest lucru sa va iasa, si atunci rusine noua…
    puteti sa incercati sa ne legendati de mai multe ori, si acest lucru sa nu va iasa, si atunci rusine dumneavoastra,
    dar nu puteti sa ne legendati mereu fara sa ne “prindem”, si atunci paziti-va….ca pulimea s-a trezit si stie ce are de facut la vot!…
    PS. legenda este o minciuna plauzibila care rezista la o minima verificare.

  43. Salut Victor.
    Inteleg faptul ca-l “aparati” pe Gadea.
    Interviul a fost unul jalnic, iar gadea nu a reusit deloc sa conduca discutia cum ne asteptam.Nici nu avea cum. Avea in fata un tip care din cate stiu eu este un profesionist al “informatiilor” si al jocului legat de acestea…
    In continuare imi place Gadea, mi-a placut mereu dar Ungureanu este o clasa mai sus orice am vrea noi sa spunem.

    O zi buna,
    Cristian.

  44. poate daca era mai atent gadea il facea usor pe ungureanu. nu stiu ce s-a intamplat cu el dar a fost slabut. acum ca vreti sau nu sa recunoasteti emisiunea atrecut dar din ea macar sa invete ceva gadea. daca nu … poate e bine pentru ca daca viitorul premier o sa fie ponta nu e problema.

  45. La spartul targului as dori sa vin si eu cu o obesrvatie. Eu personal nu ma asteptam sa-l atace Gadea pe Ungureanu pt. simplul fapt ca baiatul nu a avut destul timp s-o comita grav ca prim ministru (exceptand nevasta Petromista si sef de SIE). Inteleg ca Gadea e CEO antena3 si emisiunea lui e cea mai vizionata din cadrul televiziunii, dar ar fi fost recomandabil sa fii tu in locul lui. Gadea se pricepe la a alimenta un “concalv” (cum zicea eminenta sa transpirata Iosiv Boda labeunu), dar nu are nici pe departe suficienta spontaneitate pt. a sustine de unul singur o batalie camuflata intr-un interviu. Era clar ca, avand in vedere traditia, nu-l va putea trata pe Ungureanu cu aceeasi lejeritate ca pe Antonescu. Nu si-a putut controla emotiile, s-a balbait (mai mult ca de obicei) si, per total, a avut atitudinea scolarului in fata primei sale gagici. Inca unul fermecat de “profesorul”, dupa Ponta.
    P.S. Apropo de Boda, daca ai ramas fara sitcom-uri, uita-te la emisiunea de labeunu unde toata sleahta cea vestita a maroilor s-a adunat ca caute si in dunga prestatia lui Gadea. Nimic mai amuzant. Daca ajunsese Turcescu sa-l laude pe Badea doar ca sa-l mai altoiasca nitel pe Gadea…:)

  46. Nu stiu unde au vazut unii ca MRU l-a facut din vorbe pe Gadea?! mai ales pe domnul ala de la Gandul? care s-a simtit lezat..mie mi s-a parut ca MRU a avut multe lacune in a-si da cu parerea(sau poate se eschiva cu frica de Zeus?) plus ca i-au scapat destul de multe balbe in timpul interviului. Oricum cert e ca nu era necesar un interviu despre filozofia vorbelor ci mai degraba despre transparenta si pragmatismul faptelor! ceea ce MRU nu a catadicsit sa ne arate!

  47. Nu cred ca intelegi cum functioneaza o afacere in televiziune. Idea este simpla si nu gramaticala:
    1. televiziunea trebuie sa aiba trafic/rating
    2. cel intervievat isi face publicitate/promovare a imaginii

    In cazul acestui “interviu” Antena3 a facut trafic/rating, iar dl. Prim Ministru si-a facut aparitia pe scena politica castigand foarte multe voturi la viitoarele alegeri prezidentiale la care va trebui sa ii ia locul dl. Basescu.

    A fost o situatie in care ambele parti au iesit in castig.

    Te-am luminat?

  48. Am si eu o intebare. a spus MRU cine a fost prim Ministru in Germania dupa ce a fost sef al Serviciului Federal de Informaţii Externe (BND?
    Sunt foarte curios ca in emisiune avea un lipsus, pardon lapsus sia spus ca revine ulterior cu numele persoanei. Multumesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.