Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Despre cuvânt liber, politică şi principii

Despre cuvânt liber, politică şi principii

– Care sunt consecintele unei diferente de principii intre un jurnalist si politicile editoriale, recunoscute sau nu, ale institutiei in care lucreaza?

– Uitati-va la ceea ce face, zilnic, Ion Cristoiu in comentariile sale din JN. Ati auzit de vreo consecinta? Tot in ziarul asta a scris Mircea Cartarescu, in 2004, faimosul editorial anti-Nastase intitulat “Baroane”. Nu s-a petrecut nimic. Mircea a plecat singur, vreo doi ani mai tarziu, pentru mai multi bani, la Evenimentul zilei.

– Concret, credeti ca toti angajatii Jurnalului National sunt de acord, sa spunem, cu campania “Tigan, nu rom”? Cum se impaca convingerile contrare?

– Sper ca nu sunt toti de acord, ca numai Ceausescu ne pretindea unanimitati. Pentru politica editoriala a ziarului, cu tot respectul, suntem platiti noi, cei cinci care alcatuim conducerea. N-am auzit pana acum ca vreun coleg de-al meu sa se fi plans ca a fost nevoit sa scrie impotriva propriilor convingeri.

Interviul integral, aici

UPDATE: Luaţi şi discursul în care Traian Băsescu trece de partea lui Steven Seagal

Comentarii

comentarii

Similar Posts

38 thoughts on “Despre cuvânt liber, politică şi principii

  1. Aia cu “din placere nu din pretentii financiare” mi-a placut cel mai mult si m-a facut sa inteleg pe deplin ce/cat reprezinta diferenta dintre cei care isi fac meseria din obligatie(financiara) si cei care isi exercita atributiile de la locul de munca, din pura placere. Partea proasta-i ca oamenii de acest gen sunt pe cale de disparitie, fiind inlocuiti de o alta “rasa”, cei care muncesc sub stricta indrumare a obedientei.

  2. Tocmai de asta e bine ca Cristoiu sa ramana la voi si chiar sa polemizeze cu voi.

    1. Controversa este singurul mijloc prin care se elucideaza adevarul social.
    2. Controversa libera este singurul semn care probeaza gradul de independenta editoriala dintr-un trust.

    Monologul si monoviziunea sunt pericolele cele mai mari pentru o institutie media, care o transforma in organ.

    Asa ca: polemizati, polemizati, cu argumente si fara trufie sau patima.

    O oarecare trufie i se poate reprosa totusi lui Cristoiu. Dar nu numai lui, ci si lui Badea sau Stan.

    Parerea mea!

  3. Pardon, se elucidează ambiguul social, rezultatul fiind un tip de adevăr și limpezime.

  4. Imi aduc aminte de un domn, Dorin Tudoran, ale carui editoriale au disparut (dupa ce era sa ajunga candidat la presedintie din parte PC fost PUR aka Secu :))…
    Este o consecinta a “unei diferente de principii intre un jurnalist si politicile editoriale” sau dreptul suveran al mogulului ca, atunci cand i se spune adevarul in fata, sa il elimine pe cel care l-a rostit? Dar despre asta nu o sa vorbesti niciodata, gurita bogata, nu-i asa? Deoarece la JN vrei sa iti inchei cariera…

  5. Culmea e ca cei care acuza sau insinueaza ca presa nu e libera sunt exact cei care isi doresc cel mai mult ca ea sa fie inregimentata politic. Sunt cei care au deplans indelung disparitia de pe paginile de ziar ale unor Voinescu, Avramescu, TRU..etc, portocalii convinsi.

  6. Am la tara un peste aproape identic, singura diferenta fiind ca are culoarea verde.
    Poti sa ne spui de unde e fotografia ?

  7. @Dan Stoica: Dorin Tudoran l-a injurat consecvent, minim o data pe luna, in JN, pe cel care-l platea si ca editorialist, si pe post de consilier politic personal. nu l-a impiedicat nimeni s-o faca. cand le-a venit ambilor sangele-n cap, nu mai stiau care sa anunte primul ca s-a despartit de celalalt. a fost ca-n oul sau gaina. in rest, bati campii fara gratie.

  8. Asa e toata viata: libertate inseamna ca esti liber sa respecti regulile in care traiesti. Daca nu le respecti esti pedepsit (data afara, pedepst de justitie sau de Dumnezeu – in functie de despre ce libertate vorbim).

  9. Cancan, Libertatea , cred ca sunt pe val, daca bagam la socoteala si tabloidele.

  10. basescu vorbeste despre gravitatea masurilor luate in republica moldova impotriva libertatii jurnalistilor si mai ales, aceea a amenintarilor aduse cetatenilor de catre autoritatile statului. se pare ca da bine sa sesizezi porcariile din curtea altora dar cand vine vorba de fratele domniei sale se face ca ploua. oare in limba moldoveneasca exista cuvantul “gaozar”?

  11. recunosc ca n-am mai cumparat un ziar de multa vreme. citesc articolele care ma intereseaza direct de pe site-uri. Mai ecologic 🙂 Atunci cand se vinde un ziar impreuna cu o carte, in general dau banii, iau cartea si las ziarul. plus ca de foarte multe ori, prefer sa citesc bloguri politice in detrimentul unor aticole seci si politically corect.

  12. @victor:asa de nasoala e situatia incat ziarele sa traiasca mai degraba din “cuplarea” cu vanzarea de carti?

  13. @brazvan: da, e albastra rau. publicitate la pamant, vanzari asijderea.

  14. cat despre tabloide, consider ca cetateanul roman intreg la cap se simte destul de AGRESAT de aceste ziare care iti rasar in fatza ochilor in orice statie de autobuz, metrou, pe orice banca, pana si in scara blocului, ca sa nu mai aiba nevoia de a le si rasfoi vreodata.

  15. Ce spui de “mutarea” aproape diabolica a lui Traia, care zice ca avea grija ca obtinerea cetateniei romane de catre moldoveni sa se faca mai usor ?
    Daca in Romania nu mai sunt suficient de multi oameni care voteaza cu Basescu, aducem altii care sunt dispusi sa o faca ? ( mi’e asa mi s’a parut, nu cred ca e deloc intamplatoare acesta initiativa a lu’ nea Traian, tocmai acum)

  16. post-ul asta imi aduce aminte de o “farsa” facuta de buzdugan, alt genial al Intactului, cand l-a sunat chipurile pe Voiculescu si s-a dat drept consilierul lui Boc…
    cu mentiunea ca aici e ceva mai rafinata chestia.. 🙂

  17. Sunt cativa jurnalisti despre care nu m-am indoit niciodata ca ar crede in ceea ce fac. Daca il luam in considerare pe Ciutacu, trebuie sa fii oligofren(stiu eu unul) ca sa te gandesti ca il plateste cineva sa gandeasca si sa spuna anumite lucruri. Sau pe Mircea Badea-bine, el nu e jurnalist 🙂 -n-ai putea sa-l vezi sa-si inghita deodata toate cuvintele pe care le-a zis pana acum si sa se intoarca cu 180 de grade. Adica, precum cei de la Realitatea. Nu il includ aici si pe Razvan Dumitrescu.

    Cat despre domnul Cristoiu, pe care l-am respectat mult, bine ca nu l-au apucat framantarile deontologice-de care sufera de ceva vreme-atunci cand era la Sinteza. As vrea sa stie ca l-am urmarit cu multa atentie la Sinteza, ii cunosc stilul si cred ca e posibil sa aiba un plan pe termen lung. Il anunt insa ca noi NU AVEM TIMP. Iar a fi mai catolic decat Papa ma tem ca poate dauna si nu ma refer la persoana lui. Si inca ceva: astia-s oamenii, cu ei defilam, domnule Cristoiu!

  18. @gast: postul e o trimitere catre un interviu pe care nu mi l-am luat singur

  19. victor…cred ca dintr-o stranie coincidenta sau empatie, o eleva de-a mea a postat un articol pe blogul meu pe aceeasi tema ieri…sunt sigur ca anumite comentarii de acolo o sa-ti suscite interesul…ne mai auzim

  20. Ce discurs?! Care interviu?! Să ne spuneţi mai întâi cine-o venit (plocon?! 😉 ) cu peştele ăla… scormonitor de amintiri din copilărie. 🙂

  21. ŞuKăRiT, auzi, mai zise unu’ să nu se (mai) comenteze dacă nu există dovezi…şi poza e doar o trimitere! În timp! 😉

  22. Spune domnule, de unde ai poza cu peste, mileu si televizor. Este minunata. Mai lipsea ca fundal “Rapirea din serai” sau “Tiganci dansand”
    In rest, pe mine, m-a cam deranjat schimbarea lui Cristoiu -in primul moment. Apoi mi-am zis ca este dreptul lui sa judece asa si nu am de ce sa-l critic pentru asta.
    Iar despre tine, pentru mine, nu esti destul de dur. Normal ca nu se poate la ziar sau la tv
    sa bagi “d´alea d´ale noastre”, dar merge si asa.
    PS
    Incep sa cred ca nea Traienel nu va mai candida. Asa se vede…

  23. Va rog sa nu mai permiteti nici unui membru al guvernului sa invoce datoriile primite din guvernarea trecuta, deoarece un guvern nu are nici o datorie fata de un alt guvern, ci are datoria de a face tara sa mearga bine. Nici un guvern nu e dator sa stranga bani pentru un alt viitor guvern ca cel nou sa se poata lafai si cheltui aiurea si nemasurat pe lucruri de nimic fara sa poata face nici un lucru concret.
    Pe guvernarea trecuta era bine iar acum sunt oamenii dati in somaj si se maresc taxele si impozitele. Sa vedem ce fac noii guvernanti pentru poporul roman (drumuri, sanatate, invatamant, agricultura, armata) cu ce bani iau din impozite si pe urma sa compare cu ce au facut guvernele trecute, mai ales ca jumatate din guvernul actual a mai fost de cateva ori la guvernare si nu au facut mare lucru in afara de imbogatirea peste masura a unor colegi ai lor.
    Aaaa, si inca ceva… 4 % minus la buget nu inseamna 20 miliarde euro, sau inseamna ?!?!?
    De ce nu face nimeni comparatiile cu incasarile trimestriale ale anului astuia, cand le vine timpul, cu incasarile trimestriale din anul trecut, deoarece eu am impresia ca ei sunt cu mana pana la cot in banii contribuabililor si iau fara masura pentru propriile buzunare si au ca scuza sau motivatie criza mondiala.

  24. Încep să cred că Dl. Cristoiu, joacă un rol de justiţiar, şi-l copiază pe Mircea Badea. Da-i iese atât de prost… Păcat!

  25. Domnule Ciutacu,va rog sa-mi raspundeti la o intrebare,apropo de politica editoriala : de ce considera redactia JN ca numai “jurnalistii colaboratori” au capacitatea de a scrie articole, cu semnificatie pentru realitatea zilelor noastre,iar “altii” nu au capacitatea intelectuala de a scrie articole “de opinie” comparabile ??
    Nu de alta, dar sint interesat in logica “conceptului de politica editoriala” a ziarului pe care-l, cu onoare, il conduceti.

  26. @Sorin M: eu sunt angajat, nu colaborator. si scriu saptamanal articole de opinie. cine nu poate scrie in JN? sper ca nu-mi pretindeti acum sa public chiar tot tot ce primesc pe mail. am doar 32 de pagini la dispozitie!

  27. Imi pare rau de Ion Cristoiu. Prea ne aduce aminte in fiecare aparitie cat de scriitor si cat de mare istoric e dumnealui, cat de mult timp petrece in Biblioteca Academiei. Mai lasa-i si pe altii maestre, sa va laude, ca s-a facut coada!!! In nici un caz spagatul asta, cu un picior pe cartile nescrise si cu celalalt pe masa de studiu, nu-i va aduce un fotoliu printre cei eterni. Ce pacat…

  28. Domnule Ciutacu,nu doresc sa sugerez a lua in considerare “tot ce primiti pe mail”,totusi, exista posibilitatea,nu numai ipotetic vorbind, ca persoane din afara tarii,like my self, sa aduca cititorilor dumneavoastra puncte de vedere care sa intereseze publicul cititor.Jurnalistii si colaboratorii dumneavoastra,in ciuda globalizarii informatiei, s-ar putea sa nu fie la curent cu ultimele “informatii” legate de probleme sau evenimente internationale care intereseaza publicul din tara.Criza economica si financiara a fost, pentru mine, un exemplu de “lipsa partiala de informatie si interpretare” care, a generat o mare confuzie in rindul intelectualilor si a publicului din tara. Din aceste motive, va propun,sa tratati articolele pe care vi le voi trimite ca si pe cele ale “colaboratorilor” ziarului dumneavoastra, mai putin “onorariu”, de care nu sint deloc interesat.Ce parere aveti?? Avind in vedere criza, “make sense” !

  29. Biblioteca Academiei. Mai lasa-i si pe altii maestre, sa va laude, ca s-a facut coada!!! In nici un caz spagatul asta, cu un picior pe cartile nescrise

  30. Domnule Ciutacu,

    Distorsionati (un eufemism pentru “mintiti”)adevarul, amestecind necuviincios doua realitati diferite. Prima – colaborarea mea la JN. A doua – contractul meu (de consultanta strict tehnica)cu PUR.

    Intre cele doua realitati a existat o legatura doar in capul dumneavoastra.

    Colaborarea mea la JN a inceput la invitatia dlui. Marius Tuca, cu buna vreme inainte ca sa fi primit si acceptat oferta de consultanta tehnica din partea conducerii PUR. Dl. Voiculescu nu a jucat nici un rol in inceperea colaborarii mele ca editorialist la JN. Nu ma credeti? Intrebati-l.

    Mintiti si cind afirmati ca il injuram cel putin o data pe luna pe dl. Voiculescu in JN. Puteti produce probe care sa ma contrazica?

    Renuntarea la contractul de consultanta a avut un motiv, renuntarea la colaborarea cu JN un alt motiv.

    De obicei, onestitatea ne ajuta sa fim credibili. Nu pare sa fityi convins de acest adevar atit de simplu. Pacat.

    La JN nu eram platit din banii dlui Voiculescu fiindca, asa cum a afirmat in nenumarate rinduri, Domnia sa stramutase bunuri de acest fel (averea, cu alte cuvinte) celor doua fiice.

    Aveti dovezi ca dl. Voiculescu a mintit facind aceste afirmatii si a continuat sa fie patronul averilor cu pricina?

    Daca da, poate ni le impartasiti, sa-l mai “injuram” inca o data. Daca nu, nu…

    Cu exact respectul ce vi se cuvine,

    Dorin Tudoran
    Bucuresti, 7 mai 2009

  31. Arhiva ziarului va sta la dispozitie, daca memoria nu va mai ajuta. Bunul simt, din pacate pentru un martor in viata al acelor vremuri, v-a parasit demult…

  32. Plecând de la împlementarea în societate a bine cunoscutului lanţ logic, de la cauză la efect, şi făcând o coroborare cu principiul de drept, mai mult decât roman, al achivalenţei acţiunilor cu reacţiunile, este necesară a fi modificată Constituţia şi Legea privind alegerile demnitarilor, în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui României, în sensul de a fi completate cu prevederea potrivit căreia mandatul preşedintelui României să fie, ca durată, direct proporţional, cu procentul cu care a fost declarat câştigător, din mandatul întreg de cinci ani, rotunjit la săptămâni întregi în favoarea preşedintelui ales. Această prevedere va împlementa o democraţie reală şi echivalentă cu voinţa electoratului, fără discriminare sau impunere a unui conducător de conjunctură, pentru întregul mandat constuituţional.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.