Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

Jurnalul National a lansat si sustine o initiativa legislativa care a dat foc spiritelor nevorbite: tigan in loc de rrom. N-o sa stau s-o explic acum pe larg, cine are chef, interes si timp urmareste linkul si citeste; plus toata argumentatia noastra si reactiile starnite, aici. La fel, n-o sa-mi bat capul sa raspund public acuzatiilor de rasism, facsim, ura si tuturor imbecilitatilor care ni se imputa de catre niste fiinte superioare intelectual, obisnuite sa comenteze fara sa citeasca inainte.

V-am postat reactia televizata a unui personaj minoritar (atat etnic, cat si politic, in propriu-i partid) extrem de vocal si va intreb pe voi care dintre variante vi se pare normala. Astept argumente, nu izbucniri de ura de clasa/rasa, motiv pentru care sterg orice excede standardele mele si banez ireversibil orice instigator.

[poll id=”16″]

P.S. As fi preferat ca activistii astia civici sa se fi facut auziti cu tarie in perioada in care amabilii aia de italieni dadeau foc taberelor de minoritari de cetatenie romana pe care-i apara ei din vorbe si din fonduri europene nerambursabile…

Vorbe grele si Sinteza zilei (de aseara)


UPDATE:
O reactie foarte vehementa puteti citi pe blogul lui Mihnea Maruta, care-l intervieveaza pe ziaristul (rrom, dupa cum el insusi se revendica) George Lacatus de la Cotidianul, fara, insa, a ne intreba si pe noi daca ne-am dilit la cap.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

149 thoughts on “Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

  1. Puteti sa le ziceti cum vreti, denumirea acestei etnii in orice document international este “etnia roma”. Le place sau nu unora, tot romi vor fi numiti in strainatate . Totusi marturisesc ca nu ma asteptam la asa ceva de la un ziar precum Jurnalul National. Asta era marea problema a Romaniei

  2. @Mihnea Măruţă: maine gasesti parerea lui Nicu Paun (momentan, deputatul minoritatii) in JN. iar eu il intreb pe Madalin Voicu si despre Basescu, si despre Serghei Mizil, si despre Paleologu, ca mi-e simpatic si face misto la tv. cat despre George Lacatus, putea sa scrie-n ziar, ca-i ziarist, nu activist civic de Net. sau cumva gresesc eu?
    @Robert: tocmai asta incercam noi, sa schimbam denumirea internationala. adica procesul invers al adoptarii ei. am serioase indoieli ca vom reusi, da’ macar ne straduim. pentru rezolvarea celorlalte mari probleme ale Romaniei, platim extrem de scump organismul numit Guvernul Romaniei, nu al Tiganiei

  3. Pai asta ziceam si eu, mai bine o campanie de schimbare a denumirii domnului Boc, mi se pare nelalocul ei asocierea cu bobocul de floare

    Revenind on-topic, mie mi se pare ca avem mult prea multe complexe fata de cei din afara. Imbunatatirea imaginii se face prin alte mijloace decat schimbarea denumirii unei etnii. Italia este asociata cu Mafia mult mai mult decat este Romania asociata cu etnia rroma, ori asta nu impiedica milioane de turisti sa viziteze respectiva tara in fiecare an. Asta ca sa dau doar un exemplu

  4. @victor: apropo de sinteza zilei de aseara, sa zicem ca n-as deborda de inteligenta, dar imi vine al naibii de greu sa cred (si, in consecinta sa si lucrez cu el…) intr-un sondaj care arata, maro pe alb, ca numarul celor care n-au de gand sa mearga la vot este de numai 4 (PATRU!!!) la suta. iar daca scadem si toti indecisii (s-ar duce, nu s-ar duce) ar reiesi o prezenta la vot de aproape 70%,ceea ce suna a vise erotice…

  5. Categoric TIGAN !

    M-am saturat sa aud peste tot ” vai , saracii rromi, cat sunt ei de persecutati si vai cate ar trebui sa facem pentru ei, dar nu facem…”

    De ce sa facem noi ceva pentru ei, cand ei refuza sa-si trimita puradeii la scoala, ca sa ii trimita in schimb la cersit si la furat?

    De ce sa-mi pun EU problema ca se simt EI jigniti de termenul ” TIGAN ” si sa nu-mi pun problema faptului ca un POPOR INTREG ne simtim jigniti ca am ajuns ca toata Europa sa ne perceapa asa ca pe ei, adica niste nespalati, care traim in colibe, furam, violam si facem crime in loc sa muncim …?

    Ne-am remarcat de-a lungul timpului prin capacitatile intelectuale de exceptie a unor genii ” mioritice ” in diverse domenii ale stiintei, oameni remarcabili care ne-au facut cunoscuti pe glob ca natie si am ajuns astazi, la doar 19 ani de la revolutie sa fim perceputi ca PARIA Europei…
    Si asta de ce ? Cred ca toti stim raspunsul la intrebarea aceasta !

    Am citit unele comentarii despre banii promisi de guvern, bani care nu au fost dati, despre fonduri europene pentru integrarea TIGANILOR ….

    Adevarul este ca s-au bagat o gramada de bani in fundul lor, le-am angajat in toate institutiile reprezentanti ( asta pentru ca strigau pe la colturi ca nu sunt reprezentati ) si unde sunt rezultatele????

    Le platim ” din buzunarul nostru” ajutoare sociale, pe care le ridica lunar cu nonsalanta de la primariile din tara, asta in timp de au cateva telefoane mobile, televizoare LCD, super-masini, lanturi si inele de aur pe care si le etaleaza cu sfidare si ostentativ.

    Si asta de ce? Pentru ca nu le place si nu vor sa muncasca…

    Mai bine stau in intersectie cu 3 puradei atarnati de gat la cersit…sau la metrou in marile orase din Europa cu o tablita pe care scriu ca ei sunt dizidenti, detinuti politici din Romania ! Si asta in cel mai bun caz..

    Sa fie clar un lucru : indiferent cat efort s-ar face pentru a-i integra in societate NU AVEM NICI O SANSA DE IZBANDA, pentru ca NU VOR acest lucru !

    Dar, totodata am si o curiozitate, pe care nu stiu daca cineva va putea vreodata sa mi-o satisfaca:

    De ce se mai chinuie UE sa ne aloce bani pentru integrarea tiganilor si nu cheltuie la ei acasa banii acestia? OARE SA FI AJUNS SI EI LA ACEEASI CONCLUZIE ???

  6. Recunosc ca am luat plasa: invitatia era sa venim cu argumente. Le-am expus cit mai putin paternalistic cu putinta. Credeam ca civismul se invata la Jurnalistica si ca nu aveti nevoie de lectii. imi pare rau ca ati luat-o asa. Suspectez si un pic de misoginism la dvs , ca tot va declarati arogant, pe care nici eu nu sunt dispusa sa-l inghit , nici macar online. Va invit la discutii constructive cu dvs insiva!

  7. @Cristina: incercati sa va tineti tonul didactic pentru si la dumneavoastra

  8. Nu intentionam o polemica cu dvs. preferati sa vorbesc cu “Ba, Ciutacule, de ce te iei de romi?” Uite, daca vrei devin si apologetica, imi cer mii de scuze ca am fost/am sunat “didactica”. Vreti sa vorbim asa sau sa nu mai vorbim de loc?

  9. Io unu’ habar n-am de asta… Nu am nici votat, deoarece nu mă interesează foarte mult ce apelativ folosim la adresa lor. Totuşi, îmi permit câteva precizări, mai mult din auzite, fiindcă nu am studiat foarte mult problema:
    Cuvântul ţigan se pare că vine din expresia grecească atinga-ni (=”nu atinge”), iar apelativul folosit în alte ţări este: gitane(lb.fr.), jitano(lb.span.), gipsy(lb.eng) sau cigány(citeşte ţigan- în lb. maghiară) de unde a fost probabil preluat în română, sau invers.
    Limba “oficială” este “romani”, deşi această etnie utilizează mai multe “dialecte”, datorită îmbogăţirii limbii lor cu cuvinte preluate de la populaţiile/etniile cu care au intrat în contact. Poate(?) din acest motiv s-a preferat a nu se folosi două terminologii diferite cu privire la denumirea folosită pentru etnie şi pentru limba vorbită. Dar asta s-ar putea să fie echivalentă cu controversele “român-vlah”, sau “maghiar-ungur”.

  10. @Cristina: v-ati scris punctul de vedere, am luat act de el si gata. aici nu e chat, ci blog. daca spuneti “tigan borat”,ma va acuza pe mine Liga Antidefaimare ca gazduiesc luari de pozitie rasiste si discriminatorii. da’ puteti sa scrieti “tiganca imputita”, ca am aflat de la Justitie ca nu-i daunator.

  11. Nu inteleg fenomenul de ce trebe sa mascam noi pe tigani? Nu e voie sa spui la tigan ca e tigan, pai daca taicasau si masa e tigan, e ce sa fie daca nu tigan??
    Ungaria a introdus enorm de multe legi care apara prea exagerat pe acesti “minori” si acum nu le mai are sub control legislativ si juridic.
    Tiganii in Ungaria isi fac de cap, asta vrem si noi sa sa fimi slugii tiganilori???
    Pe de alta parte iar nu inteleg pe acei imputiti de la cna care il condamna pe un jurnalist de la vreo televiziune, dar cand imputiltul de basinosul traian a facut pe jurnalista “tiganca imputita” unde erau sobolanii de la cna??? Atunci nu era rrom jurnalista ci tiganca??? Pai acei putrefactii de mortaciuni care sunt numiti CNA nu ar vrea sa fie cumnat cu propriul lor tatic??? Adica cu incredere so traga fiecare pe masa, ori in orificiul dat de dumnezen ori oral sau unde isi doreste fiecare!!!

  12. Eu nu cred ca-i daunator sa zici nicicum. De pilda, pe forumul Jurnalului National asemenea expresii sunt la mare pret, si nimeni nu sanctioneaza pe nimeni. Eu va doresc “succesuri”. Tiganca imputita.

  13. tocmai am vazut o reclama la jurnalul in care spuneti ca o sa dati carti dupa modelul adevarul. mi se pare o initiativa binevenita si iti recomand sa ii faceti COPERTILE misto deoarece multi colegi si chiar eu am inceput sa cumparam adevarul pentru ca cartile sun placute dpdv vizual

  14. Lumea poate sa le spuna cum doreste,la fel cum multiplele religii isi numesc dumnezeii in mod diferit(esenta ramanand aceeasi)insa ceea ce este important reprezinta ajutorul,intelegerea si rabdarea cu,care minoritatile sunt tratate ,oriunde s-ar afla!

  15. Sper să ajung să îmi pot exprima opţiunea prin vot. Universal, egal, direct, secret.
    Fie ca majoritatea să decidă!

  16. problema porneste tocmai de la motivul transformarii tiganului in rrom. oare care a fost acesta? nu tocmai asta au dorit – confundarea cu roman? eu asa cred.

  17. Eu,daca ma adresez unui tigan cu apelativul rrom,el se uita la mine cam ciudat.Sa spunem asa:rrom pe cale oficiala,iar tigan in limbajul obisnuit.Vesti bune in legatura cu romanii care lucreaza in consulatele din Italia:parca au mai lasat din ifose si au devenit mai cooperanti.

  18. romul=bautura, uneori buna, alteori proasta, in functie de corectitudinea barmanului…..! tiganul= tigan in vecii vecilor, mai bun sau mai rau, in functie de conditiile in care a fost crescut si educat….! romanul= roman, la fel mai bun sau mai rau, in functie de cei 7 ani de acasa….!- asa ca, sa nu confundam oala din bucatarie, cu tzucalul !!!!!!! DECI, TIGANI PE VECI !!!

  19. pt.Cristina.D-na nu stiu ce se invarte in capul matale da prea ai batut moneda pe ce e la americani.Ce naiba d-na societatea americana a devenit etalon in lume?tre’ musai sa devina toata lumea ca ei .acu’ ce facem mutam SUA cu totul in Romania sau Romania in SUA.In lumea asta sunt o gramada de civilizatii si nu-i vezi pe altii copiind tot de la americani doar pt ca asa e trendul.M-ati “tampit”fratilor cu totul,cu atata “import”ca la noi nimic nu e bun da v-ati pus problema ca poate nu e propice “terenul” pt “samantza” americana.De ce nu copiem atunci sistemul japonez spre exemplu ca e destul de bun dupa parerea mea si au si o civilizatie solida in spatele lor. daca tot suntem la capitolul copiat.coment la comenturi fara legatura stricta cu postarea.scuze Victore

  20. Primele 5 clase le-am facut intr-o scoala in care eram 10% romani si 90% tigani (Dudesti-Crucea de Piatra-Faurari – pentru cine cunoaste). Habar nu aveau ca ar fi romi sau rromi. Ei imi strigau ”romanule”. Eu ii lasam sa copieze. Ei treceau clasa. Eu eram protejat.

    Cand spun tigan, imi amintesc si de colegii la care am tinut si la cei pe care i-am urat. Cu gand de detest ma gandesc, din pacate, la unii colegi de alta origine.

    Nu conteaza ca ii spui rom, rrom ori tigan – conteaza cu ce ton (gand) o spui!

    Restul e politica de doi bani!

  21. Domnule Ciutacu nu vreau sa fac comentarii ca de ce le spun “rromi” si nu “tigani” sau invers dar pun si eu càteva intrebari? De ce a fost amendat Mircea Badea si nu Basescu cànd a folosit cuvintele”tiganca inputita”? De ce nu il amendeaza pe Ion Budai Deleanu ca a scris “TIGANIADA” si nu a scris “rromidiada”? Sa amendeze formatia Phoenix ca a càntat sau cànta “mica tiganiada” si nu cànta “mica rrominiada” scuzati ca nu stiu cum sa bag rromu in contestul cu tiganul dar pe amàndoi stiu unde sa-i bag implicit si pe cei care se ocupa cu legi in parlament de genul acesta.

  22. pt. Codeus

    unde am spus eu sa copiem? am raspuns unui comment si atat. Faceti-va conventia “europeana” pentru schimbarea numelui de rrom in tigan si simtiti-va fericit si mai roman daca asta va doriti, impreuna cu dl Ciutacu.

  23. chiar v-as vedea in societatea japoneza. asiaticii sint foarte condescendenti unul fata de celalalt, si as vrea sa vad cum v-ar reusi in conditiile astea proiectul de lege si “conventia”. Nu, asta este cu adevarat un proiect “romanesc”.

  24. Vreau sa-i raspund lui SORIN,care spune ca “Americanii nu au avut apucaturi rasiste ca Europenii.Nu stiu cum a constatat el asa ceva.Oare el stie ca “domnul”negru pana prin anii 60 nu avea voie sa urce in primul vagon de tramvai,sa mearga la plaja inpreuna cu albii,sa mearga la scoala cu albii,sa treaca de gradul de sergent,sa aibe firme,sa iasa pe usa din fata a caselor si altele.Ia domnule Marius o enciclopedie veche,si o sa vezi cine ne da pe atunci lectii de persecutii rasiale.Insasi denumirea de _Afro-American,socotind corect e un termen rasist,pentruca albului nu i se spune Europo-American sau caucazian.Era mai corect termenul “de culoare”findca toata lumea are o culoare.Cat priveste denumirile de tzigan sau rRom,daca as fi dintre ei,as alege sa fiu tzigan.Denumirea de rRom,le sterge toata istoria,La noi nu a existat “desrobirea rromilor,iar in perioadele de persecutie asa cum au fost in ele,nu exista nici lagare nici persecutii ale rromilor.Ce ar vi ca opereta aceiasa se numeasca”Voevodul RRomilor”sat tangoul sa se numeasca in loc de Violino Tzigano” Violino rromano ?Li se sterge istoria ,ce e bun si ce e rau la ei.Mi se pare ridicol,dar nu cred ca vreun tzigan cu capul pe umar se simte onorat cu numele de rrom.

  25. pt Cristina.D-na nu confundati politetea cu condescentza ca nu e tot aia.societatea japoneza are intradevar ca trasatura (exacerbata dupa parerea mea)POLITETZEA dar pana la condescentza mai aveti un “deal” de trecut.Cu toata curtoazia de care pot da dovada la adresa d-voastra d-na.

  26. Ia cititi aici vorbe mestesugite, admirati limbi discrete-n pupubocul basanau, si adanci cugetari mungite! Cica nu tasu’ ar fi de vina, ci tanara meditatoare de shopping si streaptease a Domnisoarei Goe cea Noua.

    ”Pentru ca diversi oameni cu simtul umorului, ca Monica Ridzi, cred ca fac un mare serviciu familiei Basescu propunand-o pe dra Basescu ca prima odrasla de sef de stat in Parlamentul European. Va dati seama ce ras pe acolo, eu mi-am inchis telefonul deja si am incercat sa conving diversi ziaristi straini ca e mult mai pasionant sa scrie despre criza economica si raportul SAR!”

    Citat din articolul Mungioaicei din RL!

  27. Buna seara d-le Ciutacu,

    Eu de cand mi-aduc aminte ,din copilarie,de tigan am auzit;de rrom am aflat mult mai tarziu si mi se pare nepotrivit…
    Eu prefer definitia”tigan”,mi se pare foarte potrivita.

    Cu tot respectul,
    IoanaP.

    P.S.Maine seara sper sa fiti prezent la Sinteza zilei.

  28. Pot sa se numeasca cum vor: indieni, mexicani,rromi, gagii, nu conteaza. In fata oamenilor vor fi intotdeauna tigani. Atata timp cat etnia lor refuza sa respecte regulile si legile traiului intr-o societate cat de cat civilizata, atata timp cat nr. infractiunilor comise de ei, e urias in raport cu nr.lor de recensamant. Cu exceptia acelui procent infim dintre ei , care s-a adaptat traiului in civilizatie, si pe ii respect ca pe orice oameni normali, celorlalti le spun ,ca inainte de a ne cere sa nu le mai spunem tigani ( vezi Doamne ), sa incerce sa se mai spele, sa nu mai fure, sa nu mai cerseasca, sa nu mai comita infractiuni cu violenta, sa nu mai creeze scandaluri, sa nu mai vorbeasca tare, sa se imbrace in hainele traditionale doar la sarbatorile lor, sa-si caute de munca si sa invete ce-i ala bun simt. Daca vor reusi asta nu o sa mai trebuiasca sa-si schimbe numele. Lumea nu-i uraste pe tigani ci caracterul lor si nu poate avea incredere in ei.

  29. codeus,
    aveti dreptate, m-am gandit sa corectez ‘condescendent’ dar m-am gandit ca monopolizez blogul dlui Ciutacu si tare n-as vrea sa-l supar. Am vazut ca ati practicat politetea experimental, asa ca de ce nu ati practica-o si cu mine sau cu rromii? Sau in cazul asta e vorba totusi de condescendenta?

  30. Dna Cristina va invit din nou pe blog la mine pt discutii constructive (vad ca ati si facut-o.eu cel putin nu sunt revoltat ca a-ti aflat cine sunt si unde stau ci chiar imi deschid si sufletul in fatza d-voastra.si e ultimul coment aici la adresa d-voastra ca iar ma trage Victor de urechi.va astept pe blogul meu.

  31. @Cristina:Doamna, regret controversa pe care am iscat-o! Dumneavoastra ati afirmat intr-o intreventie pe blog ca traiti in America, eu am retinut deoarece si eu traiesc tot in SUA.Nu este dl.Ciutacu de vina. Raspunzind interventiilor dumneavoastra va spun “again” ca nu aveti dreptate :
    1.In America conflictele etnice sint notorii si majoritatea se face vinovata de destule episoade xenofobice.La inceputul istoriei americane au fost discriminate sau exterminate au fost diferite populatii indiene, apoi sclavii negri, apoi populatia franceza-creolii,apoi spaniolii-mexicani, in timpul celui de al doilea razboi mondial populatia japoneza a fost internata in lagare de concentrare, astazi conflictele interetnice de la NewYork, rsacoala negrilor din LosAngeles etc.etc..
    2.Nerecunoasterea de catre statul roman a denumirii etniei tiganesti ca “rromi sau roma” se bazeaza pe considerente istorice, lingvistice, etnologice,antropologice si mai ales politice.Nu mai vorbim, de logica formala conform careia nu este normal ca un grup etnic sa fie confundat cu altul si sa plateasca pentru comportamentul necivilizat al unui grup numai pentru ca acesta din urma foloseste un nume care stirneste confuzie.
    3.Doamna, istoria tiganilor este una lunga in Romania de la 1200 cind au inceput valurile de emigratie din vestul Indiei catre Europa.Atasamentul acestui grup etnic de cultura si traditiile lor este mult mai mare decit al nostru.Ca dovada, in tot acest timp istoric cit au coexistat cu noi, noi nu am resusit sa-i influentam deloc pe ei, in cultura si traditii, in schimb ei ne-au influentat pe noi.Dreptul de a-si creste copii in traditia lor a facut ca nici in secolul 21 etnia tiganeasca sa nu se schimbe,obiceiurile,viata nomada,muzica,dansul, casatoria la pubertate etc. toate au ramas aceleasi ca in secolele trecute.
    4.Doamna, in cea ce priveste acuzatia ca incercam sa tratam tiganii ca o “second class”este aberant argumentul dumneavoastra :”daca vrem sa ne deosebim inseamna ca-i tratam ca pe o clasa inferioara”. Nu doamna, dorim ca noi etnicii romani sa nu fim confundati cu etnicii tigani indiferent daca cultura noastra este sau nu recunoscuta “universal”.Atita timp cit prin declaratia “drepturilor omului” toate etniile au drepturi egale la existenta este dreptul lor sa existe ca grup etnic dar, asta nu le da dreptul sa incerce prin alegerea numelui sa includa grupul nostru etnic, prin confuzie de nume, la al lor; cu toate consecintele politice si administrative care decurg din aceasta.

  32. Dumneavoastra credeti ca o sa sa schimbe ceva in timpul vietii noastre?Cred ca nu,categoric.Campania,daca se va propaga in timp,va fi un succes.Felicitari oricum!Dar,hai mai bine sa le zicem indieni,sau nomazi(e doar o sugestie,caci p-acolo isi au originile).Termenul de infractor nu este unul general,ci particular.Numele, si nu asocierea acestuia cu o etnie oarecare,este cel care “inspira”(impreuna cu o documentatie obiectiva) incredere sau suspiciune.

    P.S:Nimeni nu-ti poate promite ziua de maine;nici macar propria persoana!

    P.P.S:Romania este o boala(prin persoanele “sus-puse” care ne prezinta “interesele”-politicienii) de care nu o sa mai scapam niciodata(aserviti,pup-in-basescieni,tirani,cocoscieni)

    Multumesc!

  33. http://de.wikipedia.org/wiki/Zigeuner
    Zigeuner ist seit dem 15. Jahrhundert im deutschen Sprachraum eine mehrheitsgesellschaftliche diffuse Fremdbezeichnung, die vor allem Roma meint. Zunächst meist die Angehörigen einer heterogenen sozialen Gruppe mit dem gemeinsamen Merkmal der Delinquenz und einer nicht ortsfesten Lebensweise bezeichnend, erhielt das Wort seit dem ausgehenden 18. Jahrhundert zunehmend einen Inhalt im Sinne von “Volk” und “Rasse”
    insemnand
    grup social omogen consitutit in mare parte din populatie cu trecut infractional si nomad denumire primita in sec 18 cand incepe sa se constientizeze ca referitoare la popor si rasa

  34. Wow, Cristina! Ce populara esti ! Nu constati cat de tare e respinsa inteligenta? Tin sa te asigur ca asa e peste tot in Romania. Si nu prostii sunt cei mai periculosi ci mediocri. Cred ca asa a fost dintodeauna daca ma gandesc bine la toate valorile noastre din trecut. Aproape toate au fost apreciate mai intai in afara Romaniei. Felicitari ca ai plecat. Si ca sa fiu la subiect. Itr-adevar avem o problema de imagine in Europa si ar trebui sa facem ceva in legatura cu asta. Cum? Identifici problema si vi cu o solutie. Tiganii/ schimbarea denumirii de rrom?loooooooooool si asta e ultimul comment pe subiect. Ma duc sa ma culc.

  35. pt Sorin;
    ca tot suntem la Ciutacu, o sa folosesc “vorbe grele”: Pe dvs daca v-ar striga unii Ciumatul (sa nu zic altul) si v-ar spune ca nu va puteti schimba numele, pentru ca asta ati fost de cand va stiti, un ciumat si un sclav, cum v-ati simti? Eu nu sunt aici sa va dau lectii de morala, ca nu sunt deontolog, dar e elementar ca nu puteti impune unui popor sa-si asume prin un nume controvesat si o conditie umilitoare pe care incearca din greu sa o depaseasca. Nu ma mai intereseaza subiectul din acest moment, daca dvs credeti ca faceti ceva nobil sprijiniti proiectul. Eu il vad mort din fasa si imposibil intr-o tara care a aderat la UE. mi se pare superficial abordat de JN oricat de mult se pretinde acesta ca e prietenul “tiganilor”. Totul porneste de la faptul ca termenul tigan este peiorativ. Nu stabileste o majoritate prin lege ce este peiorativ si ce nu, oricat de mult va place sa rasuciti argumentele. Democratie inseamna respectul pentru minoritati, nu acest blunt “majority rules”. Nu voi mai posta pe acest blog (si-asa se considera ca ma dau grande), sunt profund intristata ca niste oameni inteligenti ca Tuca si Ciutacu nu pot intelege ca cei care au intelegerea notiunii de peiorativ sunt rromii nu domniile lor.

  36. Victore la ultimul coment cel aproape exclusiv in germana ai dat aprobare in cunostintza de cauza?!asta asa ca simpla informare sa stim si noi ce limbi straine mai stii.fara sa se simta persoana adica Andrei lezat in vreun fel.

  37. cred ca am…. un strop de singe de TIGAN( din cauza tenului)POATE A FOST CEVA CU… STRA-BUNICII! DAR nu se poate sa fim confundatzi cu altii! fiaecare neam este in felul lui:traditii,obiceiuri ASA CA FIECARE SA-SI DUCA MOSTENIREA(crucea..de CRESTIN in cazul nostru)pina la capat!Daca ei sunt consideratzi o pleava a societatzii…de ce trebuiesc ajutati? Sa se descurce!IN SUA(pt domna Cristina!) daca nu platesti impozite…MORI SAU NU PE STRADA?Asa ca scumpa DOAMNA(Cristina) cu tot respectul pt cultura dumneavoastra! LASA-TI COMENTARIILE CU …SUA,poate va linisteste mai mult o seara DE SEX…!

  38. domnule eu sunt tigan si sincer nu ma prea intereseaza cum ne ziceti,pe majoritatea nu-i intereseaza nimic din ce spuneti voi,pentru ei voi nu existati,crezi ca-i doare de cum le zici matale…Problema e ca va dati foc la valiza singuri…parca vad titluri prin ziare(straine)”Romania xenofoba” etc…Doamne fereste zic eu dar va puteti trezi ca se intoarce impotriva romanilor vostri iubiti.Ar fi pacat.

  39. un sfat pentru romani…nu va mai fie frica de tigani ca-s si ei tot oameni…problema e ca unii daca simt ca ti-e frica de ei te storc.cand mai vedeti ca fac nazdravanii in strada sariti si aparati-va unii pe altii nu intoarceti capul ca-i incurajati…NU FITI MOMAI.CAPUL SUS.

  40. eu sunt de acord cu acesta propunere a JN,si daca cu o floare nu se face primavara noi astia muritorii de rand si care sustin acesta idee cred ca o vom apoia si sincer nefiind in Romania si nici macar in Europa nu ma intereseaza nici un partid politic ,ci doar va spun parerea mea de roman si sustin acesta campanie,romanul sa fie roman si tiganul tigan,si cum ar zice o mama catrii fii ei prosti dar prostii mei,eu nu-i consider pe tigani ai nostrii,asa ca daca avem si infractori romani asta e problema justitiei romanesti ptr ca si noi trebuie sa ne facem curateni in gradina doar diferenta este ca sunt romani si cred cu un pic de frica de dumnezeu,apropo cine m-ar putea lumina referitor la religia dragii etnii conclocuitoare tiganesti,ptr ca nici acum nu stiu ce religie au ptr a vedea ce valori morale au sau ce valori le invata de mici copii.Nu suntem rasisti dar dragoste cu forta nu se poate.

  41. Becali a fost tare cu o fraza: ” Ba, nu eu i-am facut tigani, ei sint tigani!”:)))))

  42. Nu ştiu dacă acest demers va avea succes, dar e bine că se întreprinde.
    Ceva s-ar putea totuşi face şi depinde numai de noi: ştie toată lumea că ROM este şi prescurtarea de la România, dar, în condiţiile astea, trecută pe paşaport şi pe CI (IDROM) la rubrica “naţionalitate” este tocmai… ce ne “trebuie”. De ce s-a ales această prescurtare, când indicativul de ţară a României este “Ro”, poate constitui subiect pentru o altă discuţie. Cel care a decis asta a fost… Oficial, ne-a făcut pe toţi ţigani. Ş-apoi, ne place ori nu, prin oficializarea denumirii de romi, ţara noastră, Romania, a devenit “ţara romilor”. Al doilea R l-am pus noi din răsfăţ, alţii nu-l pun.

  43. Constat inca odata ca nu se cunoaste mai nimic despre etnia tiganeasca. 1) Denumirea de rom, roma, romalo: in limba tiganeasca, se traduce prin om, fiinta sau suflet, in functie de dialect. 2) Limba romani sau romanes: limba oamenilor in tiganeste. 3) De unde provine denumirea de tzigan? Tziganii sunt descendentii triburilor CINGAR (CINGARO) din nordul Indiei. Prin deformare, de alungul timpului a devenit tzigan, zingar, cigany, gitan etc. 4) Denumirea etnica tzigan nu are nici-o legatura cu grecescul “atinganos”. 5) Cum au ajuns tziganii in Europa este o poveste lunga, legata de armatele tatare.

  44. @Dan:
    “Tiganii au fost numiti romi dupa limba pe care o vorbeau numita … romani – limba clasificata ca fiind de origine din nordul Indiei. In ceea ce preiveste dreptul de a fi numiti romi ei il au fiind deja numiti romani in alte limbi cum ar fi cea engleza pentru ca in Anglia au venit initial din Italia si pentru ca vorbeau o limba numita romani. Dreptul il au deci romi vs. tigani 1 – 0 la pauza.”

    GRESIT!!! Brazilienii ar trebui numiti portughezi? Argentinienii ar trebui numiti spanioli?

  45. Discutia despre rrom sau tigan mi se pare interesanta, mai ales ca sunt la randul meu minoritar. Se pare insa ca lumea nu prea stie ca tiganii nu sunt singurul popor care isi spune siesi altfel decal le spune restul lumii. Poporul german isi spune “deutsch”, in timp ce populatiile slave, romanii sau ungurii folosesc variante ale termenului “nemetz”: “nemetzki”, “nemet” sau “neamt”, francezii spun “allemand” iar italienii “tedesci” iar englezii “german” fara ca cineva sa se simta jignit, tocmai pentru ca asa s-a incetatenit in limbile respective. Desigur exista si denumiri bazate pe realitati istorice dar care au devenit jignitoare pentru ca anumite institutii religioase sau statale au impus acest lucru. Este cazul evreilor, unde denumirea de “jidan” a devenit desueta chiar daca initial definea originea: “din Iudeea” sau “iudeu”, dar in decursul evului mediu predicatorii crestini diferentiau in biserica pe evrei – protagonistii evenimentelor din Vechiul Testament (deci “cei buni”)- de iudei, cei vinovati conform Noului Testament de moartea Mantuitorului (deci “cei rai”)- chiar daca in fond era vorba de acelasi popor. Chiar si romanii se “bucura” de un apelativ nu foarte indragit, cel de “valah” chiar daca in evul mediu era foarte normal si uzual cel putin in limba germana sau maghiara in varianta “olasz”.
    Cred ca ar trebui sa se foloseasca in fiecare limba termenii incetateniti in limba respectiva si nu cei preluati artificial din limba poporului in cauza. Cum ar fi ca in cazul rromilor sa schimbam si numele faimoasei operete a lui J. Staraus din “Voievodul Tiganilor” in “Voievodul Rromilor”???

  46. Domnule Ciutacu cred ca ar trebui sa fie lamurita problema cu dosarele de la DNA prin care conducatorul iubit ne-a spus (sau ne-a mintit) ca cei de la Comisia Europeana au facut un control sau au aruncat o privire peste ele. Daca se poate printr-o discutie cu oameni competenti care sa ne lamureasca si pe noi in ce kkt ne-a bagat base. Daca Jacques Barrot, s-a aratat consternat de afirmatiile pres-ului e bine de stiut ce imagine ne-a mai facut afara. Daca se poate un punct de vedere a unor europarlamentari de specialitate.

    Adrian Severin: “Fie domnul preşedinte Băsescu şi-a permis să mintă fără nici un fel de jenă cetăţenii României cărora li s-a adresat pe postul public de tv, la o oră de maximă audienţă, cu un mesaj de aparentă gravitate şi de interes naţional; fie domnul Băsescu a fost la curent cu şi cel puţin a aprobat dacă nu chiar a instigat la transferul neoficial al unor informaţii denigratoare la adresa statului român menite a determina concluzii nefavorabile României la nivelul Comisiei Europene, prin crearea unei convingeri eronate funcţionarilor acesteia; fie câte ceva din ambele variante menţionate. Consider că, în oricare din aceste ipoteze, atitudinea şefului statului român e inacceptabilă şi intolerabilă şi de aceea vă rog să puneţi la dispoziţia cititorilor dumneavoastră precizările mele”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.