Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

Jurnalul National a lansat si sustine o initiativa legislativa care a dat foc spiritelor nevorbite: tigan in loc de rrom. N-o sa stau s-o explic acum pe larg, cine are chef, interes si timp urmareste linkul si citeste; plus toata argumentatia noastra si reactiile starnite, aici. La fel, n-o sa-mi bat capul sa raspund public acuzatiilor de rasism, facsim, ura si tuturor imbecilitatilor care ni se imputa de catre niste fiinte superioare intelectual, obisnuite sa comenteze fara sa citeasca inainte.

V-am postat reactia televizata a unui personaj minoritar (atat etnic, cat si politic, in propriu-i partid) extrem de vocal si va intreb pe voi care dintre variante vi se pare normala. Astept argumente, nu izbucniri de ura de clasa/rasa, motiv pentru care sterg orice excede standardele mele si banez ireversibil orice instigator.

[poll id=”16″]

P.S. As fi preferat ca activistii astia civici sa se fi facut auziti cu tarie in perioada in care amabilii aia de italieni dadeau foc taberelor de minoritari de cetatenie romana pe care-i apara ei din vorbe si din fonduri europene nerambursabile…

Vorbe grele si Sinteza zilei (de aseara)


UPDATE:
O reactie foarte vehementa puteti citi pe blogul lui Mihnea Maruta, care-l intervieveaza pe ziaristul (rrom, dupa cum el insusi se revendica) George Lacatus de la Cotidianul, fara, insa, a ne intreba si pe noi daca ne-am dilit la cap.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

149 thoughts on “Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

  1. Problema tiganilor e nu cum se numesc ci cum se comporta. Eu am fost furat si inselat in viata mea numai de tigani . Nu de germani , unguri , slovaci , concetateni cu care convietuim bine impreuna in orasul unde stau. Dar cu tiganii……fereasca dumnezeu sa ai treaba.
    Acu cateva zile un prieten de al meu a fost batut pana la sange de niste tigani , care de altfel ii sunt vecini , ca a avut curajul sa le atraga atentia ca la 12 noaptea sa nu faca scandal pe strada. s.a.m.d.
    Indiferent cum le zicem ei vor ramane o natie care niciodata nu vor putea convietui pasnic cu altii. Poate peste cateva sute de ani omenirea se va putea stabili pe alta planeta. Propun pe tigani sa-i lase aici. Spre binele lor.

  2. domnule Ciutacu,

    eu de la parinti si de la toti prietenii mei (unguri si romani) am auzit numai termenul `tigani` si asa am invatat ca se numesc

    dar atunci cand am cunoscut un tigan (inainte de `89) si am facut referire la ei ca fiind `tigani`, m-a corectat si mi-a zis ca ei se numesc `romi`[sau rromi, nu stiu, ca era verbala discutia] si ca `tigan` este un cuvant jignitor pt ei

    asa ca, termenul de `rom` sau `rrom` este mult mai vechi, doar ca asa am fost noi crescuti, sa le spunem `tigani`

    problema este si cu noi, nu doar cu ei

    succes 🙂

  3. Urmaream un film serial american(Criminal Minds, film politist), si daca pana acum in aceste filme tiganii erau numiti gypsies, acum erau numiti romany. Chiar se facea o paralela intre Romania si romany.

    Asa ca organizatiile astea lucreaza din greu pentru instaurarea numelui de rom/romany, peste tot in lume. Mult succes in demersul vostru, dar nu cred ca veti avea succes mai departe de granitele tarii.

  4. prefer sa le spunem tigani altfel vam fi cunoscuti peste tot in lume ca o alta etnie,nu sant rasist dar nu vreau sa fiu cunoscut asa,noi avem o istorie alta decat iei santem doua etnii diferite si e bine sa raminem asa

  5. Are oare importanta daca le zicem tigani sau rromi? zic eu ca nu.. Totusi e bine sa ramana “tigan”

  6. intrebarea mea este extrem de scurta: denumirea etniei in cauza in alte limbi de circulatie universala este “gipsy”, “gitanes”…etc. de ce noi facem opinie separata? 😉

  7. Salutare Victore,

    Denumirea de rrom a fost aleasa special pentru a masca etnia si faima care vine o data cu ea. Le-am zis tigani de cand ma stiu si nici nu ma voi schimba.

    Ce ma deranjeaza pe mine cel mai tare este ca nu se face frate un sondaj la nivel national si sa vedem si noi care este procentul de infractori tigani si care de romani.

    Si se vor calma spiritele foarte repede. Numai vorbind pe sleau de adevarata “valoare” a tiganilor vom aduce la tacere acesti guralivi care se erijeaza in reprezentantii “etniei rrome”.

    Oare de unde vine expresia:

    “Asta e o tiganie ce ai facut tu!”

    Hai mucles

  8. @Cristina: Doamna,regret ca trebuie sa va dezamagesc din nou dar, democratia este “tirania majoritatii” la fel ca “celelalte”tiranii.Numai constitutiile liberale, ca cea americana, consfintesc “drepturile individului” si frineaza abuzurile “majoritatii”.In nomenclatura europeana tiganii se numesc “migrant population”. Termenul tigan este “priorativ” in toate limbile,deacord; oare cine este devina ??

  9. Absolut de acord cu folosirea cuvantului tigan in loc de artificialul “rrom”.Am cel mai mare respect pentru oamenii(inclusiv tigani!)care traiesc cinstit,vor sa invete,sa munceasca,sa-si educe copiii.In general,tocmai aceasta categorie,nu isi face probleme cu folosirea obisnuitului cuvant.

  10. Personal nu sustin nici tirania majoritatii impotriva minoritatii, dar nici sa ti se urce minoritatea in cap nu mi se pare corect.

    Au fost tigani de cand lumea si pamantul…chiar ei sunt iritati de “rrom” dar le convine de minune sa se ascunda dupa asta ca sa poata continua lista nesfarsita de rautati pe care le fac majoritatea dintre ei.

    Vrem doar sa nu se mai profite de pe urma numelui nostru. Si asta nu pentru ca n-am avea propria tiganizare a neamului. Sunt destui romani care o zic pe sleau ca merg la “munca’ in italia, in sensul de prostitutie, jaf si toate relele imaginabile. Si n-au nimic in comun cu etnia incriminata. Sunt chiar de-ai nostri. De ce sa nu recunoastem ca ne-am tiganizat si sa ne curatim propria etnie, aia romana de jegul pe care l-a acumulat in nebuloasa preferata luminii din ultimii 20 de ani cel putin?

  11. Discutia e fara nici o importanta. Schimbarea denumirii nu ii va civiliza pe cei necivilizati peste noapte.
    Iar cei care spera ca astfel imaginea Romaniei se va imbunatatii se inseala din mai multe motive:

    – avem destui romanasi neaosi, capabili sa duca mai departe flamura nesimtirii si grobianismului, pe cele mai inalte culmi ale necivilizatiei.
    – nu se vor putea schimba denumirile din limba engleza deja intens folosite. exemplu wikipedia, documente europene, etc.
    – pasapoartele vor ramane cele romanesti

    In concluzie, o dezbatere sterila, asupra unor lucruri de suprafata, fara a atinge substanta problemei si fara a rezolva vreo problema.

  12. Nu pot sa raspund la sondajul de pe pagina fiindca nici din variante nu coincide cu ce as alege eu.
    Asadar,eu cred ca cel mai bine ar fi sa-i intrebam pe ei cum prefera sa li se spuna,tigan sau rrom sau altcumva.Si asa nu decidem noi,majoritatea din tara,fiindca e clar ca discutia asta ii priveste direct pe ei si doar pe ei,minoritari.
    Zic asta fiindca eu traiesc momentan in afara tarii si,cel putin din experienta mea,”strainii” nu ne judeca sau “”ocarasc” fiindca ei cred ca suntem tigani/rromi,ci fiindca suntem din tara de rahat din care suntem si le populam locurile de munca,scoliile,casele,etc.,evident ei neintelegand de ce am emigrat din frumoasa tara.
    Problema asta de perceptie nu se rezuma doar la dezasocierea romanului de tigani,de rromi,si nu se rezolva prin asta,aici trebuie lucrat la imaginea de ansamblu,de impartasiri de traditii,de multiculturalitate….si,sa fim sinceri,va asteptati de la alesii nostri(ai vostri ca io am renuntat sa votez) la un oarece interes?!
    In fine,asta e parerea mea.:)

  13. ce prostie asta cu tiganii…eu am colegi tigani la munca, eu am prieteni tigani cu care impart orice, iar tiganii sunt sunt minunati….hai sa si spuna parerea despre lucrul asta….ce idiotenie cine mama dracu a vazut tigan muncind sa prieten cu cineva de alta nationalitate.Eu sunt convins ca daca infiezi un copil de tigan la varsta de 0 ani la 14 ai toate sansele sa ti violeze nevasta, asa ca hai sa ii intrebam ce parere au

  14. La urma urmei totul se rezuma la cuvinte:ce ti-e rrom ce ti-e tigan? si oricum totul a plecat de la scandalul asta care e la moda acum cu privire la cum sunt romanii priviti in alte tari din UE.
    Nu mai stiu care drac de politician plecat in Italia sa ii apere pe romani a zis: “crima nu are nationalitate”
    Acum nu stiu daca se referea doar la romani sau si la rromi(tigani,in fine)dar pe undeva are dreptate.Pe strada pe care am crescut eu e o satra de tigani,unii din ei muncesc cinstit,copii merg la scoli bune etc alti fura,fac scandal si se cred mari smardoi.Hai sa ii numim rromi pe aia cinstiti si tigani pe ailalti :))

  15. Eu sunt dac. Pentru ca romanii au sosit aici. Daca tiganii sunt romi, sa se gandeasca cu ce seamna numele lor. Cu Romania. Si Romania de la ce vine? De la Roma. Eu zic ca toti romii sa mearga la Roma. Si tara sa se numeasca DACIA din nou. Sa incepem sa ii respectam pe stramosii nostri, nu doar pe cuceritorii nostri.

  16. Am votat ca prefer “tigan” (dupa aceeasi logica cu “neamt” sau “ungur – Ungaria”), dar nu cred ca demersurile cvasi-oficiale de revenire la acest termen au rost (mai ales din lipsa sortilor de izbanda).
    Realitatea este ca am fost (si suntem inca) acuzati ca nu “facem totul” pentru integrarea tiganilor. Consolarea mea este ca dupa “deschiderea granitelor” cei care ne acuza au “privilegiul” de a se ocupa le ei in tara de aceasta problema, de a ne da un exemplu despre cum trebuia solutionata problema. O fac insa? Nici vorba. Se inghesuie sa semneze tratate care le permit retrimiterea lor in Romania pentru delicte chiar minore sau le dau “mita institutionalizata” pentru revenirea benevola in Romania.
    Concluzia mea e una singura: greu dom’le, greu cu integrarea (majoritatii) tiganilor. E nevoie de multi bani si mai ales de timp.

  17. Dragii mei,adevaratele probleme ale Romaniei,nu sunt tiganii s-au spuneti-le cum doriti rromii ,hotii etc.,uniunea europeana cind spune despre coruptia din Romania nu se refera la tigani..nu tiganii au vindut resursele naturale ale tarii; nu tiganii au vindut fabricile,uzinele pe nimic,contra unor comisioane grase; nu tiganii au devalizat padurile; nu tiganii au devalizat bancile:FMI,bancorexul ;banca agricola;Dacia Felix etc,nu conteaza ca au venit in 1900,toamna in Europa din nv.Indiei s-au sudul ei,sunt aici, s-au nascut in ROMANIA ,iar statul roman este obligat s-ai asigure conditii de viata la fel ca toti ceilorlalti cetateni romani.Statul roman i-au marginalizat,i-au lasat la voia intimplarii,pe motiv ca au BULIBASA lor,ceea ce este total GRESIT.Bulubasa are dreptul sa mentina spiritul traditional,cultura lor treaza ,insa problemele sociale ,dreptul la munca ,la sanatate,la educatie etc.,tine de autoritatea statului in care s-au nascut.Nici o tara din Europa si din lume nu are atitea cetateni cum avem in Romania,fara acte.Este inadmisibil asa ceva, ei trebuie sa existe cumva si daca fiecare din ei s-au descurcat cum au putut,altii fara educatie,fara sa cunoasca sistemul in care traiesc din neglijenta statului binenteles ca fura sa aiba ce minca…asta nu e o scuza dar daca statul are una mai buna sa o comunice si opiniei publice,sa nu mai fie rasista.Fiecare din noi se naste cu aceleasi drepturi in lumea asta…nimeni in afara de Dumnezeu nu poate sa califice o rasa s-au optiune religioasa ca este inferioara alteia,ar trebui sa constietizam asta,sa invatam sa fim toletanti pentru orice cetatenie,religie etc.,si sa vedem ADEVARATELE probleme pe care politicienii nu sunt in stare sa le rezolva si-atunci mai da cite-o perdea de FUM despre tigani,despre toate TUTELE care apar la TV.pentru “audienta”si sa cerem jurnalistilor pentru ca ei reprezinta opinia noastra sa arate acele probleme care sunt cu adevarat si sa nu ne mai manipuleze din dorinta unora s-au ltora,doar ca sa-si faca ei imagine….sa prezinte de ex.cum si-au facut averile colosale din salariu de bugetar,care sunt realizarile fiecaruia dupa un mandat….ce-au lasatr in urma in afara de JAFUL,care exista in Romania,coruptia de bietii romani si-au luat lumea in cap pe toate meridianele,sunt umiliti,batjocoriti si despartiti de cei dragi si nu in ultimul rind de tara-mama.S-auzim numai de bine.Va iubesc indiferent de etnie,religie,pe toti cei nascuti in Romania si de-aiurea.

  18. “Athinganoi”, tradus din greceste: “a nu se atinge”. No comment. Cu privire la divergentele dintre denumirea de rrom sau tzigan intrebati psd-istii, ei le-au satisfacut cererea pentru voturi. Acum tot ei sa o descurce. Insa ma indoiesc ca se va rezolva vreodata problema. In Europa ca sunt rrom sau roman, tot una-i. Unde-s oare tziganii putred de bogati sa-i ajute pe cei saraci dintre ei?

  19. eu ma tot intreb cine a fost cu ideea acum “sute” de ani ca astora sa le zica rromi? frate daca e tigan sa-i zicem tigan (la englezi e gipsy=tigan)

  20. Tigani ii stim de cind lume asa sa ramina.Unii dintre ei chiar sunt mandrii ca sunt numiti tigani.Am votat tigani ca asta sunt, fara sa fiu rau sau altcumva.

  21. Victore, sper ca-mi permiti sa afisez un link din The Sun, care comenteaza isprava soferului roman de camion. Asa cum se poate citi, englezii nu se incurca in peiorative si folosesc termenul “gypsy”, cu referire la muzica, bineinteles, si nu la comportamentul iresponsabil al descreieratului.

  22. Inca odata,nu suntem noi sa-i numim,sau sa ne dam cu parerea intr-un sondaj despre cum sa se numeasca.
    Si mai ales in contextul in care vrem sa ne diferentiem in strainatate de ei,din pur ego.
    Eu mai degraba m-as diferentia de jegosii care ne conduc,mi-e rusine sa raspund cand ma intreaba aici cineva:cine e presedintele tarii tale? a sau de ce la tine in tara lumea traieste cu 150 euro salar minim,ca nu se poate, e imposibil,cred ca oricum viata e mai ieftina daca castiga romanii in tara ta atat nu?Degeaba le spun ca preturile sunt in mare la fel,ca singurul produs consistent mai ieftin este PAINEA,nu pot sa inteleaga.La fel cum nu inteleg de ce a trebui sa le populam tara.
    Nu am colegi,prieteni tigani sau cum va pica sa le ziceti,dar nu EI sunt problema mea ca romanca ce traieste in alta tara,deloc.Asa ca terminati cu prostiile.Voi sunteti bine mersi in tara,nici macar nu va atinge nici o problema existentiala de genu sau de natie,decat in EGO.Practic va zbateti ca pestele pe uscat,degeaba…mi-a placut totusi commetul elenei…

  23. bravo domnule asta e parerea unui roman nu a unor morcoviti de indivizi care traiesc doar din inertie pe pamantul asta…tigani au fost si vor fi oricat le-am schimba noi denumirea…vizitati domnule ciutacu si blogul meu vreau o parere sincera si elevata a dumneavoastra …lesinatii sa se abtina ca nu am nevoie de romani lesinati si morcoviti care acceptati tot ceea ce va face statul asta mediocru

  24. Tigani de etnie rroma sau rromi de etnie ‘tigana’? Asta-i intrebarea.

  25. in opinia mea tiganii incearca sa fuga de istoria lor dandu-si alt nume. Eu de cand ma stiu n-am auzit de faza asta cu “rromi”, oare asa vor sa se numeasca tiganii cosmopolitani (ucigasi,violatori,hoti,lipsiti de traditii)?

  26. Nea Matache, schimba nene repede reclama aia cu muschiu’ tiganesc. Te pomeni ca te iau astia drept rasist si ce mai mancam dupa aia? Muschi rromanesc? Rromales?
    Pana la urma si papica devine incet, incet peiorativa si o sa facem foamea, va spun eu!
    Intrebarea e urmatoarea: Cum dracu a ajuns numele etniei lor (cigány, gitan, gitano, cigano, zingari, zigani, zingani, gitani sau gypsy) in toate limbile posibile? I-au poreclit italienii, sau francezii, sau spaniolii? Sau noi?
    Nu ei si-au spus asa?
    S-au trezit peste noapte dupa atatea sute de ani de la venirea/aducerea lor in Europa ca vor sa isi schimbe si blana si naravul deopotriva? Ca e jignitor? Nu merge asa fratilor!
    Pentru mine si pentru multi altii, tot tigani vor ramane indiferent ce denumire vor adopta pe viitor.
    Peste alte sute de ani cand va cadea si termenul rrom in desuet, se vor plictisi si probabil ca vor adopta altul. Cu voie de la U.E. (sau U.I.E – citat din Baselu’).
    Poate se vor numi atunci eurropeni.
    Sa-i vad atunci pe amicii cu papillon din U.E. pe unde scot camasa. Ca la noi ramane tot tigani.
    Cu stima,

  27. Stimate domnule Victor Ciutacu,
    In cadrul acestei campanii contra facaturii “rom/rrom”, am postat citeva comentarii la aproape toate articolele din JN. Dar, pentru a veni in sprijinul ei, convingeti-l pe d-l director Marius Tuca sa-mi publicati, in serial, studiul “Tiganii – 0 iminenta bomba politica a Uniunii Europene”. Important este sa-l dati, la fiecare episod, si cu bibliografia aferenta. Cu asta le inchideti gura si unui sociolog neispravit – chiar daca este “conf. univ.” nu stiu pe unde si, totodata, prieten cu dvs. -, ca Marius Pieleanu, si tiganului fandosit si farsor ca Madalin Voicu. Cu urari de bine si de succes! Am sa aduc la redactie o lista cu sustinatori ai campaniei JN.

  28. Nu sunt rom. Sunt roman. Dar, domnilor, cred ca trebuie pastrat rom. Faptul ca strainii ii numesc pe romi tigani sau gipsy (sau derivate depinde de filiatia lingvistica) nu anuleaza dreprul acestei etnii de a se auto intitula asa. Sa facem o paralela cu romanii acum 200 ani. cum se numeau romanii in Transilvania sau Maramures? Olahi (azi termenul este peiorativ cand este rostit de unguri). Cum se numeau romanii din Moldova? Moldoveni (si iata ce se intampla in Basarabia cu folosirea acestui termen azi). Cum se numeau romanii din Tara romaneasca? (si cum se mai numesc inca azi cei de pe Valea Timocului sau Vojvodina) Vlah.
    Toate aceste denumiri au fost depasite pentru ca niste capete luminate ale romanismului au spus (sa ne aducem aminte si de Eminescu: Suntem romani si punctum.) ca suntem romani (caci de la Ram ne tragem). Si in felul asta am evitat peiorativele Olah, sau Vlah. Noi am reusit, fiinca ne-am civilizat usor inaintea romilor (ei au fost dezrobiti la mijocul secolului 19). Fiinca am fost la scoala, si niste romani cu nume nu tocmai romanesti (Micu- Klein de exemplu) au unteles latinitatea si au ales aceasta denumire pentru natia asta. Si a fost bine. De ce sa nu dam dreptul romilor sa se autodenumeasca? Chiar credeti ca au ales aceasta denumire pentru a-si bate joc de noi? e stupid./ Sa interzicem si limba a 4-a a Elvetiei, retoromana atunci. Si de ce sa revenim la tigan in loc de rom? Fiindca niste cretini de fascisti italieni fac voit aceasta confuzie? Aduceti-va aminte si de “Tiganul Adrian Mutu” de acum cativa ani din ziarele italiene si franceze. De ce nu anulam confuziile dintre slovac si slovem, dintre slavi si iugoslavi. dintre macedoneni (din Macedonia actuala ex-jugoslava) si machedoni? Sunt o groaza de exemple. E stupid. Oamenii astia au capatat catva oameni care au facut carte, si care au devenit lideri pentru emanciparea lor. E de bine. Delicventa mai mare in randul etnicilor romi se va diminua in cateva generatii. E in interesul europei si al Romaniei ca ei sa se emancipeze/ civilizeze. Nu dati lucrurile inapoi. Opriti aceasta stupida actiune. Va rog. Sa nu ajutam incompetentii de la guvern si de la presedentie sa mute problema cu trecerea crizei printr-o atitudine de tipul: O ducem prost din cauza tiganilor. Sa nu il incurajam pe Basescu cu a lui “Tiganca imputita” sa aiba dreptate. Sa nu fascizam si Romania. Nu e de gluma in perioada de criza. Fascismul poate prinde foarte usor. Ei sunt romi si punctum.

  29. sincer nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile…dar referitor la subiect
    pentru cei care au spus ca “tigan” nu exista in limba romana… o simpla precizare…daca nu exista in limba romana ce cauta atunci in Dictionalul Explicativ al Limbii Romane????

    ŢIGÁN, -Ă, ţigani, -e, s.m., adj. I. S.m. 1. Persoană ce face parte dintr-o populaţie originară din India şi răspândită în mai toate ţările Europei, trăind în unele părţi încă în stare seminomadă. ♢ Expr. A arunca moartea în ţigani = a arunca vina pe altul. A se muta ca ţiganul cu cortul = a se muta foarte des; a fi nestatornic. A se îneca ca ţiganul la mal = a nu reuşi, a eşua într-o acţiune tocmai când era pe punctul de a o duce la bun sfârşit. Tot ţiganul îşi laudă ciocanul, se spune despre cei care se laudă cu ceea ce le aparţine. E învăţat ca ţiganul cu ciocanul (sau cu scânteia), se spune despre cei deprinşi cu nevoile. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele. II. Adj. (Rar) Ţigănesc. – Din sl. ciganinŭ. Cf. rus. ţ â g a n.

    asta ca asta si de cand a inceput sa li se spuna tiganilor rromi???? de ceva vreme incoace( si daca stam stramb si judecam drept) daca ti se spune de 20 de ani incoa rrom si pana acu 20 de ani ai fost numit secole la rand tigan … nu vad care-i faza de se agata atat de mult de etimologia cuvantului .
    pan’ la urma nu denumirea ca popor ii defineste ci gramada aia de fapte rele pe care le executa in cel mai pur stil tiganesc.

  30. Pentru Emma.
    tu ai dreptate, problema e cum vor ei sa se numeasca, nu cum ii numesc alte popoare. Evident ca exista tigan in limba romana, dupa cum exista si gipsy in engleza. Dar daca ei cred ca denumirea etniei lor este de rom, de ce sa nu o promoveze?

  31. Au dreptate invitatii dumneavoastra, domnule Ciutacu. Campania este cel putin dubioasa. Calitatea articolului initial scris de acea doamna redactor este, si nu spun asta cu malitiozitate, de o slaba calitate. Sa va spun de ce. Uitati urmatorul citat:

    “Recrudescenţa infracţiunilor comise de ţigani în Italia şi nu numai, precum şi asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, hoţi are efecte negative nu numai asupra ţării noastre ca imagine, ci şi asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit. ”

    Spuneti-mi si mie, domnule Ciutacu, pe ce studiu se bazeaza aceasta explicatie, a consecintelor negative ale similaritatii rom/roman? Ca mie nu mi se pare atat de evident. Este o falsa cauzalitate, extrem de populara printre romani (de aici sustinerea in masa pt campania dvs care mi se pare absolut monstruoasa), pe care Jurnalul National o propaga necritic. Sa fim seriosi: fiecare tara are “marginalii” ei. Pentru noi sunt tiganii, pentru italieni sunt albanezii si intr-o oarecare masura romanii (cetatenii romani indiferent de etnie). Este vorba de nevoia de “a da vina pe altul”, iar daca noi aruncam vina de la noi spre tigani (nu am o problema sa utilizez eu acest termen, dar el nu poate fi impus institutional) nu rezolvam nimic.

    Pe langa faptul ca este o falsa problema, este si o crasa incalcare a drepturilor omului. De ce sa le spunem noi cum sa se numeasca? De ce le desconsideram dreptul de a avea un nume al lor? Noi ce drept avem sa ne numim români? Italienii oare nu se supara ca ne confundam cu romanii (cei cu imperiul)? Nu mai bine ne schimbam denumirea in valahi sau daci si rezolvam asa “problema”? Ca are mai multa consistenta istorica (povestea ca noi ne tragem din romani oricum e trasa de par).

    Propun anti-campania JN – “Valahi in loc de romani”! Ce parere aveti despre asta? Nu mai suna asa bine, nu? Ca deh, noi suntem romani! Din 1859!!! Inainte ce eram????

    Sincer, cred ca singurul mobil al acestei campanii este cresterea ratingului. Altfel nu imi explic. Este o falsa problema.

    P.S. Uitati-va in Romania Libera, sa vedeti cum se scrie un articol jurnalistic despre romi/tigani:

    http://www.romanialibera.ro/a144298/tiganii-romaniei-ai-nostri-ai-europei-nici-macar-ai-lor.html

  32. pai o pot promova pana nu mai pot…sa le iasa pe nas toata promovarea ,dar sa nu-mi vina mie la urma sa imi spuna ca le spun cuvinte triviale, sau ca ii injuri daca le spui pe nume,adica, daca le spun tigani…. daca nu ma insel pe undeva prin arborele meu genealogic exista o ramura de tigani lautari, de care sunt tare mandra , cu ce ma defineste pe mine ca persoana cuvantul tigan????
    sunt mandra de mostenirea aia gentica la fel de mandra cum sunt si ca pe o alta ramura a arborelui genealogic se afla unii dintre “ciocoii” vremii de dinainte de era socialismului si a comunismului. ma repet, nu ma defineste cuvantul in sine , pe mine ca persoana ma definesc faptele si cum influentez eu viata celor cu care intru in contact pe durata vietii mele, fie ca ma numesc tigan ,fie ca ma numesc roman sau fie ca sunt un papuas cu belciuge in nas… ceea ce fac eu ca fiinta umana ma defineste.
    daca sunt cateva capete “iluminate” prin partidul rromilor care au cunostiinte gresite despre limba romana, sa le fie de bine.

  33. Ca sa lamurim pe toata LUMEA, tiganii au fost adusi de Alexandru cel Mare din India , la vremea aceea Imperiul Persan deja ii folosea ca sclavi, se numeau in Greaca de neatins – ca nu doreai sa-i atingi(de miros). Ei ca si cu negrii, reprezinta o alta specie umana mai apropiata de natura, in care mirosurile naturale (imputiciunea cum ii spunem noi) este foarte fireasca si necesara. (Aminititi-va ca maimuta nu face dus zilnic, ca ar face pneumonie – da nici Englezii pe vremea reginei Elisabeta nu faceau mai mult de o baie pe an). Apucaturile lor sunt de asemeni NATURALE: fura bananele , ca maimuta nu cultiva banane, tipete si agitatie, leneveala toata ziua (maimuta sta pe craca si se pureca), bataie si sex la greu.
    Aici e vorba de diferenta REALA rasiala, nu de ura, una din rase a ales sa-si determine singura viitorul: sa cultive, sa inventeze masinarii si alta a stat in continuare pe craca la somn si la furat ce au inventat astalalti. Faptul uimitor ca din casatoriile mixte rezulta copii tot mai albi, se aplica si in societatea DACICA – romaneasca , vlaha sau cum mai vreti sa-i tot schimbati numele de 2.000 de ani incoace , tiganizarea societatii este una reala, tot mai multi tigani “spalati” sunt prezenti in societate , dar de ce incep sa albeasca la pigment? aici e o chestiune foarte interesenta, de ce OBAMA nu e negru negru ca bunica? si e afro , e mulatru?
    Matematic rasa alba inghite treptat masa mult mai mare de rasa neagra, e asemeni unui burete genetic, desi toate previziunile spun ca albii trebuiau sa fi disparut de mult absobiti de marea masa , realitatea ne arata ca nu este asa.
    TOT timpul e o moda in civilizatia asta , ca unii sa fie fraierii natiunii si altii sa fie smecherii, acuma sa fi ROMAN = platitor de taxe si jignit zilnic de niste analfabeti si sa fi RROM=ROMAN cu 2 de R , adica mai smecher ca tine fraiere de roman,beneficiar de ajutoare sociale fara sa faca nimic, de pomeni,de case , de pamanturi, de permise auto desi sunt analfabeti da nu pentru ca statul nu le-a asigurat scoala ci pentru ca nu vroiau sa vina pe gratis.

    Da tiganii cum ne zic noua? RUMAN prost , RUMAN fraier care da de pomana.

    Vreau sa va anunt ca v-ati trezit cam tarziu romani intr-o tara de mult a tiganilor, e timpul pentru bagaje, romanul-dac e o etnie.

  34. locuiesc in israel de 4 ani.mama este romanca din bucovina iar tata evreu dupa tata si roman dupa mama deci eu sunt 80% romanca si 20% tiganca.de ce? pentru ca evreii sunt tigani(credeti-ma pe cuvant).dar aici e vorba despre altceva .in israel intalnesti toate natiile de oameni si sa stiti ca absolut toti au aceasta problema.rusii/ucrainienii negrii francezii englezii foarte putin sponiolii.daca spui ceva de genul rusul ala sau francezul ala se supara si iti spun imediat ca esti rasist.cel mai tare se supara negrii .parerea mea este ca trebuie sa ne acceptam in primul rand etnia noastra pentru ca si asa nu putem schimba nimic si sa ne acceptam intre noi indiferent de ce natie suntem.nu mi-e rusine ca sunt romanca nu mi-e rusine de tara mea cu tiganii ei(sunt romani care au facut mai multe rele decat tiganii).as putea chiar sa spun ca sunt tiganca si nu mi-ar fi deloc jena .haideti sa terminam cu tiganismele si mai bine sa facem ceva pentru ca sa fim si noi la inaltime sa nu ne mai rada lumea ca suntem intr-adevar cei mai tari din toate punctele de vedere .hai mai bine sa ne mandrim cu tiganii nostri si sa_i laudam si vom vedea rezultate frumoase pentru ca ii motivam .suntem made in romania .bafta!

  35. De ce ar fi cuvantul “tigan” mai rau decat rrom?.RROMI, se simt jigniti daca ii faci “tigani” ,ca si cum tiganii sunt niste inculti,analfabeti,hoti si criminali iar rromii explodeaza de inteligenta in timp ce cultura si decenta le da pe-afara.Mai am o intrebare:Tigan sau rrom nu defineste acelasi tip de om?

  36. nu ii mai compatimati pe tigani ,eu stiu de ce sunt mai rai decat noi daca le vorbesti urat imediat sar la bataie ei nu stiu ce inseamna cei 7 ani de acasa sau sa vorbesti civilizat ca un om normal cu minte si coloana vertebrala ,ei se cred cei mai destepti iar noi aia prostii ,sunt unii care au scoala si au ajuns departe dar cu ceilalti ce facem ii lasam ca nu ne intelegem cu ei de nici un fel

  37. Victor Ciutacu says: Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?” Raspuns : nu mai suntem tigani din anul 1971 – asa cum nu mai sunteti voi valahi din anul 1862. Parca aceasta initiati-va se numeste ‘dreptul la identitate’.

    Cei care citesc din carticica sefului de cuib – inainte sa fi citit din …mein kampf,devin alergici la normele etnicii cand subiectul vizeaza evrei sau romi! Exista multi ilogici neinformati care habar nu au ca ei sunt tigani
    in limba romaneasca – asa cum sunteti voi in graiul bulgarilor,maghiarilor si romilor:serbi,
    olahi si gaje. Daca admitem ca denumirea lor corecta este cea care exista in limba romanesca ”tigan”,atunci trebui sa admiteti ca denumirea voastra corecta nu este cea provenita din limba romaneasca ” roman”,ci denumirea voastra corecta este cea care care exista in graiul bulgarilor,maghiarilor si romilor. Adica: serbi,olahi si gaje. Admiteti asa ceva?

    Multi vor spune ca nu se simt jigniti daca li se spune serbi… Ok,daca stimabilii nu se simt ofensati cand le spun ”serbi”,adica robi, slugi,aserviti,vasali,atunci le voi spune asa cum le pofteste inima. Adica,serbi. O zi buna serbilor!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.