Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

Jurnalul National a lansat si sustine o initiativa legislativa care a dat foc spiritelor nevorbite: tigan in loc de rrom. N-o sa stau s-o explic acum pe larg, cine are chef, interes si timp urmareste linkul si citeste; plus toata argumentatia noastra si reactiile starnite, aici. La fel, n-o sa-mi bat capul sa raspund public acuzatiilor de rasism, facsim, ura si tuturor imbecilitatilor care ni se imputa de catre niste fiinte superioare intelectual, obisnuite sa comenteze fara sa citeasca inainte.

V-am postat reactia televizata a unui personaj minoritar (atat etnic, cat si politic, in propriu-i partid) extrem de vocal si va intreb pe voi care dintre variante vi se pare normala. Astept argumente, nu izbucniri de ura de clasa/rasa, motiv pentru care sterg orice excede standardele mele si banez ireversibil orice instigator.

[poll id=”16″]

P.S. As fi preferat ca activistii astia civici sa se fi facut auziti cu tarie in perioada in care amabilii aia de italieni dadeau foc taberelor de minoritari de cetatenie romana pe care-i apara ei din vorbe si din fonduri europene nerambursabile…

Vorbe grele si Sinteza zilei (de aseara)


UPDATE:
O reactie foarte vehementa puteti citi pe blogul lui Mihnea Maruta, care-l intervieveaza pe ziaristul (rrom, dupa cum el insusi se revendica) George Lacatus de la Cotidianul, fara, insa, a ne intreba si pe noi daca ne-am dilit la cap.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

149 thoughts on “Bă, rromilor, de ce nu mai sunteţi ţigani?

  1. nea madalin nu conteaza ca e tigan sau rrom, ca tot al mai smecher invitat al lu’ ciutacu ramane 😀

  2. E simplu: astia cu “romi” habar n-au despre ce vorbesc. Ori ai stat printre ei si-i cunosti, ori nu. Eu in anii copilariti in Prelugirea Ferentari n-aveam prieteni romi, aveam tigani.
    N-am cunoscut nici un tigan care sa se simta jignit cand il apelam “tigane”

  3. Daca ii spun tigan nu cred ca il jignesc, pentru ca in română aşa se spune, la fel cum nu cred ca il jignesc pe ungur ca ii spun asa si nu maghiar.

  4. Ce importanta are faza asta? Tigan sau rrom… tot dracu ala e…
    Conteaza cu ce pana mea isi ocupa timpu si-si castiga existenta…
    Ca pe pretenu tau Medelin… il respecta toata lumea si-l asculta cu placere desi e tigan ( cum isi zice singur) … dar pe alti colegi de etnie cu dansul ne cam vine la toti sa le dam foc…

  5. Prefer “tigan” pentru ca decat e mama lor pe lume au fost tigani. E o etnie. E simplu. Ce inseamna aia “rom”?

  6. TIGAN … este varianta corecta lingvistic, seculara d.p.d.v. al traditiilor si imemoriala din perspectiva intelepciunii populare romanesti sau de aiurea.

    P.S. Am avut un tigan in clasa, la liceu, care era o capacitate in matematica… Nu mai stiu ce s-a ales de el…

  7. totusi,”rrom” se confunda cu “roman”. in ochii europenilor cu papion nu mai exista nicio diferenta intre rom & roman. daca nu le place termenul “tigan”.pt. ca are conotatii rasiste & negative,n-ar putea sa-si spuna “elf”,ca & termenul “rrom” a compromis deja 2 etnii.

  8. Tigan. Este limpede: “Voievodul tiganilor” de Strauss, 153 de ani de la dezrobirea tiganilor, “Tiganiada” lui Ion Budai Deleanu, “Rondelul tiganilor” a lui Macedonski, tigancile lui Grigorescu, Vermont, Octav Bancila sau Luchian, cu a lui “Safta florareasa”.
    Suna ca dracu’ (vorba unui “clasic” in viata) “Rromaniada”, nu-i asa?

    @Mos Califar
    Pe unde prin Prelungirea Ferentari, daca nu sunt indiscret?

  9. De ce nu Manglirrom sau Ciordacliu ? Nu ne-ar face de rahat nici tara si ar fi mai aproape de ce au fost la origini,popor nomad,fara tzara adorata.Adevarul este ca s-au amestecat atat de multi romani neaosi in stilul asta al lor comportamental incat hai sa fim seriosi nu numai asemanarea intre cuvintele rrom si roman ne face atat de huliti oriunde ne-am afla.Ne-am tziganizat ca popor,pana la a ajunge minoritari comportamental nu mai dureaza 20 de ani asa cum a spus domnul Voicu.Dansul se referea la majoritatea numerica dar nu asta este primul pericol care ne pandeste.

  10. Nu e vorba ca prefer “tigan” in loc de “rrom”, ci ca asa e corect. Si nu spun asta pentru ca zic unii ca rrom s-ar confunda cu roman. Dar de ce tigan are conotatii rasiste? Ca, pe cuvant de inteleg. Se poate sa fii mai inceata la minte, dar tot ar trebui sa mi se explice si mie. Sa ma supar si eu ca-s moldoveanca?

  11. Am vazut emisiunea ta de aseara si sincer iti spun ca Madalin Voicu s-a din mai multe puncte de vedere.
    In primul rand s-a facut foarte parsiv, in sensul ca spune ce vrem noi sa auzim, dar si ce vrea seful lui de partid( care este la timpul respectiv); si-a pierdut din sarm si naturalete, aruncand prea multe “brasoave”!
    In al doilea rand cuvantul RROM sau RROMI nu vine de la ROMANI! Argumentul lui de aseara a fost total NECONCLUDENT si CATERINCOS mai degraba!
    Il citez ” Daca rromilor le spunem TIGANI, atunci moldovenilor sa le spunem MOLDOVENI, ardelenilor… ARDELENI…etc”!
    Nea Medeline,oltenii,muntenii,moldovenii,ardelenii sunt de nationalitate ROMANI(suntem de peste 2000 de ani aici- limba,port…etc). Pe cand TIGANII nu sunt ROMANI! Nu am nimic cu RROMII, dar nu cred ca este o jignire daca ii von numi TIGANI.
    ROMANII sunt un popor european membru al familiei indo-europene. Poporul român s-a format în urma etnogenezei româneşti, pe la sfârşitul secolului al VI-lea limba română şi poporul român erau, în linii mari, formate. Venirea slavilor nu a făcut decât să nuanţeze caracteristicile limbii române şi ale poporului român.
    TIGANII sunt un grup etnic care poate fi găsit în aproape toată lumea. În Europa, cele mai importante grupuri trăiesc în România, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Grecia şi Serbia. Importante comunităţi de tigani trăiesc şi în America. Se presupune că numele de “ţigani” (zingari, tsigans, zigeuners, cigani, cikani în alte limbi) provine din grecescul “athinganoi”, (tradus: “a nu se atinge”), numele unei secte din Bizanţ care practica izolaţionismul, cu care romii au fost confundaţi.
    Limba lor face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi.

    P.S.
    Deci sa fie clar pentru toata lumea:
    ROMANII sunt ROMANI, oriunde s-ar afla.
    TIGANII sunt TIGANI, nu RROMI, oriunde s-ar afla.

  12. Cum bine comenta cineva mai sus, din nefericire “rrom” se confunda in strainatate cu “roman”. Dar tiganii nu sunt romani, nu au o tara, doar se stie ca ei fiinteaza peste tot in lume! Iar numele are aceeasi rezonanta in multe limbi: “gitano”, “cigano”, “zingaro”, “zigeuner” etc

  13. Ai auzit de dreptul popoarelor la autodeterminare? E un principiu de drept international. Ei au dreptul sa se autodenumeasca. Tigan/gypsy este mult prea legat de trecutul lor de migratori, sclavi, paria etc. Da, e adevarat, asta au fost si cuvantul inglobeaza toate astea. Ne irita sa folosim un cuvant care nu rezoneaza pentru noi. Dar e dreptul lor sa-si aleaga cum sa fie numiti.

  14. Ţigan sau rrom? E ca şi cum în loc să scrii toc, scrii stilou. Face cam acelaşi lucru, dar se cheamă diferit.
    Mi se pare mult mai important să ai caracter, să fii educat, să ai demnitate, să fii cinstit.
    Dacă ar trebui să mă gandesc la oameni, în general, aş spune că mulţi dintre ei n-ar trebui să aibă privilegiul să se numească aşa. Prin urmare, ţiganul educat să fure, să violeze, să ucidă, e tot un om… ca şi… Gorbunov (să zicem). Şi toţi suntem de acord că astfel de personaje se situează de aceeaşi parte a baricadei…

  15. Sunt rasist daca zic muschi tiganesc,muzica tiganeasca,dans tiganesc.etc?Vi se pare ceva peiorativ aici,dimpotriva este admirativ.Tigan este un cuvant al limbii ronane vorbite.Se interzice prin decret sa vorbim romaneste?Daca ungurii zic roman puturos inseamna ca acest cuvant ROMAN are sens peiorativ?

  16. Ţigan,este un termen deja consacrat şi în literatură şi în muzică.Cum să spunem în loc de muzică ţigănească ? muzică”romească”? Sună ca dracu!!!!.
    Îmi pare rău pentru d-l Voicu,dar pentru ca să nu se pună rău cu cei din etnia sa(pe jumătate) afirmă că noi avem complexe.Nu avem,dar dacă şi în celalalte ţări europene se spune ţigan,nu văd de ce i-ar deranja.
    Mie mi se pare că ei au complexe devreme ce nu mai doresc să-şi poarte numele de ţigan.
    În această iniţiativă a “Jurnalului Naţional”,nu este nimic nici rasist şi nici fascist.
    N-am nimic cu ţiganii care sunt de treabă, de ceilalţi mă feresc cum pot ca şi de cei de o etnie cu mine,care sunt oameni de nimic.
    Confuzia între rom şi rrom este uşor de făcut şi cred că ei au tot interesul să o întreţină.

  17. Domnule Ciutacu, consider ca fiecare natie(etnie) are dreptul la identitate proprie fara posibilitatea confuziei cu alta etnie. De aceea este dreptul natiei romane sa respinga orisice incercare a etniei tiganesti sa ni-se suprapuna. Consider ca este o datorie morala a parlamentului roman sa clarifice aceasta situatie si sa faca cunoscuta organizatiilor internationale din care facem parte clarificarea acestui punct. In cea ce priveste documentele oficiale ale cetatenilor romani este de datoria parlamentului sa precizeze prin lege apartenenta etnia a cetatenilor romani pentru a nu se evita confuzia grupurilor etnice din Romania. Nu este xenofobie dreptul sacru al fiecarei etnii de a avea identitate distincta fata de toate celelalte grupuri etnice. Atita timp cit toate grupurile etnice sint egale in dreptul la existenta dreptul la identitate distincta este complementar si trebuie consfiintit de parlament ca atare.

  18. Ma eu am votat tigan, doar pentru ca rom se confunda usor cu roman, si e stiut faptul ca aceasta etnie este si in restul Europei de sine statatoare cunoscut fiind faptul ca ei au migrat dinspre India (Punjab) catre Europa.
    Si nu le-as spune tigani din simplul fapt ca cuvantul “Tigan” deriva din grecescul “atinganos” care s-ar traduce “de neatins” pentru ca erau considerati vrajitori.
    Ce-mi pare rau este ca in aceasta clasa intra orice om de culoare mai inchisa a tenului indiferent daca e bun sau rau.

  19. Dap, pentru evitarea oricaror neintelegeri (ca sa nu zic confuzii) sustin inlocuirea termenului de rrom cu tigan! Asta e!

  20. Galezii, sau welshii, sau cum vreti sa le spunetzi, in limba lor celtica imposibila ishi spun CYMRU. Asta este denumirea neamului lor, in limba lor. Asta insa nu ii impiedica pe englezi sa’i doara la basca si sa le spuna cum vor ei. Adica WELSH. Adica “aia care vorbesc / nu stiu sa vorbeasca”, in limbile germanice (inrudit etimologic si cu VALAH – cum ne ziceau popoarele germanice noua, aici, si cum ne’a ramas numele).

    Nemtii ishi zic lor siesi DEUTCH. Atzi auzit pe cineva sa le zica asa? Ba GERMAN (din franceza vine asta), ba NEAMT (din slava vine asta – inseamna fix exact la fel ca si welsh / valah = care nu stie a vorbi).

    Deci fiecare popor (grup etnic, ca sa fiu formal si gomos) spune fiecarui grup etnic cum vrea el la basca. Deci daca le spunem TIGANI, cum vrem noi, si nu cum vrei ei, then eat my socks, cum spunea Bart Simpson. Pentru ca nici ungurii nu ne zic noua romani, ci OLAH (ca sa nu mai spun si continuarea).

    Deci a se scuti, Mitica. Deci TIGAN.

  21. Pai de ce se considera ca tigan ar fi un termen jignitor si rrom sau rom unul correct?
    Tiganii sunt originari din N-V Indiei si N-E Pakistanului de astazi, de unde au migrat incepand de pe la anul 1100 spre Europa de Est.
    Tiganii au fost numiti romi dupa limba pe care o vorbeau numita … romani – limba clasificata ca fiind de origine din nordul Indiei. In ceea ce preiveste dreptul de a fi numiti romi ei il au fiind deja numiti romani in alte limbi cum ar fi cea engleza pentru ca in Anglia au venit initial din Italia si pentru ca vorbeau o limba numita romani. Dreptul il au deci romi vs. tigani 1 – 0 la pauza.
    Singurul argument puternic al nostru este ca dorim sa evitam pe cat posibil o oarecare confuzie de origini intre romani si romi, confuzie in urma careia uneori suferim la capitolul imagine. Insa nu avem tehinc nici un drept sa le alegem noi termenul de tigan ca unic termen de referire insa acest termen cred ca poate co-exista cu cel de rom deoarece este si el destul de vechi ca origine. Nu se poate sustine ca termenul tigan este jignitor cu baza pe un argument solid.
    Singurul argument ar fi ca termenul tigan provine dintr-un cuvant grecesc ce inseamna “a nu se atinge” dar sincer cine stie greaca si mai presus de orice cine ar face corelatie bazata fiind doar pe termen? Daca vrei sa te protejezi de un anumit om – in sensul de a nu dori s ail atingi in autobuz spre exemplu – vei lua decizia doar pe aparentele acelui om si nu pe etnia sa. Prin urmare cum au dreptul sa fie numiti romi asa au dreptul – ca e tot a lor – sa fie numiti si tigani.

    Verdictul romi vs. tigani 1 – 1 scor final. Romii castiga ceea ce dealtfel este al lor de drept – un sinonim la etnia lor cea de tigan.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_language

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gypsi

    http://www.descopera.org/originea-si-istoria-tiganilor/

  22. Adevărul e că dacă-i văd pe stradă sau oriunde, mai ales dacă sunt în grup,mă crispez şi sunt în alertă -am avut destule experienţe nefericite cu ei.Chestia cu numele lor: mi se pare normal să fie numiţi “ţigani”,asta sunt!Dacă-i deranjează,să-şi schimbe numele în renume,adică să-şi dorească să evolueze,să-şi dorească educaţie,să muncească,etc.Probabil că aici ar trebui şi statul să facă ceva…dar deja intru în alte “puncte dureroase”-ce fac autorităţile pentru noi….

  23. Ţiganii care se simt lezaţi că li se spune “ţigan”, să ne explice clar motivul, să putem înţelege de ce se cred ei (ori se simt) rromi? Care este diferenţa?
    Mădălin Voicu spune că, între ei, ţiganii îşi spun “rromi”. Cum se traduce acest “rrom”, în limba română? Să înţeleg şi eu unde este “lezarea”. Altfel, fie că este intelectual sau analfabet, un om cinstit sau un delicvent, ţiganul tot ţigan rămâne. Nu este o injurie, nici un afront! Este o recunoaştere a unei etnii! Oare, să se ruşineze cu moştenirea de care fac atâta caz?!

    Pentru bănetul pe care-l primesc fără a aduce nimic bun sau constructiv în comunitatea de pe urma căreia profită din greu, “zbierătorii” de azi, ar trebui să dea socoteală. În faţa unor tribunale ţigăneşti, că în tribunalele noastre nici un tâlhar de genul lor n-ar fi pedepsit!

  24. Dle Ciutacu, ce nu intelege Jurnalul este ca acest demers, in ciuda faptului ca intentioneaza sa creeze o mai buna identificare a romanilor, are efectul secundar de a crea confuzie si a instiga la ura rasiala. E suficient sa va uitati pe forumuri ca sa va convingeti. Faptul ca perpetuati ideea ca rromii sint murdari (prin poze ale nomazilor) da apa la moara analfabetilor si sovinilor. Pentru ca vad ca va plac expresiile plastice, va spun: initiativa asta este un “mare rahat” la care se strang mustele- adica sustinatorii cu care va laudati. Aceasta nu este sustinere reala -pentru ca este irationala si ne-argumentata decat in cele mai de jos simtiri (complexe) cautati aceasta sustinere in cercuri de specialisti lingvisti, istorici s.a. nu in marea gramada a populatiei care potrivit sondajelor (vezi 2003 Gallup pe tema discriminarii) este in proportie de 80% impotriva romilor.
    Inca ceva, vad ca sunteti un pic orgolios, aveti impresia ca sunteti luat de sus. Un rom de ce nu s-ar simti la fel cand este apelat cu tigan (” de neatins” , “murdar”).
    Sper sa treceti peste orgolii si sa aprobati acest mesaj care nu este nici decum scris cu superioritate intelectuala, ci cu foarte multa durere in suflet. Aveti puterea sa-l intelegeti si sa nu lasati va rog, Jurnalul, sa-si piarda reputatia.

  25. Am uitat sa precizez ca nu sunt de etnie rroma, ci doar un simplu cetatean care a fost invatat de mic sa fie atent cand se adreseaza cuiva, pentru a nu ofensa. Nu vreau sa va starnesc, dar titlul postarii este profund ofensator. Cu “Ba”, te adresezi cuiva fata de care nu ai nici un fel de respect. Pana la urma asta este, nu-i asa? De ce nu o recunoasteti? Sensul cuvantului tigan il folositi peiorativ. Sau sunteti doar foarte dezinvolt si ar trebui sa vi se ierte?

  26. Pe langa exemplul lui Turambar, la care voiam sa apelez si eu, vreau sa mai arunc o intrebare: De ce Rrom? De ce nu Aalb (de la Albanez)? Tiganii sarbi isi spun tigani, nu rromi. Tiganii albanezi la fel.
    E drept ca, in clipa de fata, revenirea la “tigan” ar putea parea discriminatorie, pentru ca vine pe fondul problemelor din Italia.
    In fine, nu stiu daca subiectul asta merita “sa ne tiganim” :))

  27. Am votat tzigan din pct de vedere istoric si cum mai vretzi sa o luati.Eu am stat peste doua decenii intr-un bloc cu o gramada de vecini tzigani,si nu-i deranja deloc termenul pt ca numai in mintea unora asociezi o denumire, tzigan in cazul in spteza cu faptele unora,asa cum nu poti asocia termenul de roman cu crimele oribile ale unor romani.Ei in marea lor majoritate nici nu au fost intrebati ce vor,au hotarat altii pt ei.Ati auzit voi de vreun referendum in randul tziganilor facut pe tema asta,eu unul nu si totusi e lucru de capatai cum s-ar spune,ca doar e vorba de numele lor.Asa peste noapte niste mintzi luminate s-au gandit ca daca schimba numele din tzigan in romm se va schimba ceva.Fratzilor degeaba schimbi ambalajul ca tot aia e in interior schimbati continutul ca acolo e putregaiul ca si intr-un mar e bun 60-70% dar restul e rau.asa e si cu tzigani.nu sunt singurii de vina,sunt de vina toate natiile nu doar cea romana pt ca i-au impins spre marginea societatii(e drept ca sunt si cam greu de “strunit”)au preferat decat sa-si bata capul mai bine ii tolereaza asa cum sunt sa-i lase in plata D-nului.Mie imi plac shatrele ,shatrele adevarate au un parfum a lor.problema e cu cei care sunt antisociali din toate pct de vedere adica un permanent pericol la sigurantza sociala.Deci revenind la subiect termenul de rrom si scopul in care a fost impus e o aberatie asa cum sunt si la alte natii unele aberatii si nu trebuie sa calatorim departe.

  28. @Cristina: ma adresez cu “ba” cui consider eu de cuviinta, nu celor pe care as dori sa-i ofensez. n-are nici o legatura una cu alta. abia astept sa vad schimbarea titulaturii salamului tiganesc pe motiv de ofensa etnica.

  29. Victor, am inteles, esti “doar arogant si genial”. 🙂 Ma intreb cum te adresezi celor pe care vrei cu adevarat sa-i ofensezi? Salamul, muzica si dansul sunt convinsa ca nu se pot ofensa. :-))

  30. pt ramo si cristina,va doresc sa ii explicati unui italian in timp ce va ia la bataie ca de fapt voi nu sunteti romi ci sunteti romani;daca li se pare degradanta si ofensatoare denumirea de tigani,nu au decat sa si ia denumirea de franci,itali,elveti sau norvegi..sa se spele aia cu aia pe cap daca tot le sustin cauza in ceea ce priveste principiul “autodeterminarii”

  31. in orice oras din romania exista 2-3 clanuri de tigani care se ocupa proxenetism,cersetorie,crime si rapiri la comanda,camatarie,taxe de protectie samd,personal,am vazut candidati deveniti ulterior senatori sau deputati ale caror masini de campanie erau proprietatea si soferii unor astfel de sefi de clan..nu ti trebuie sa faci vreun flagrant sa i prinzi cu delictu n mana,e suficient sa i intrebi care e sursa averii lor,avere care si o afiseaza ostentativ..stim cu totii ca pe langa ei traiesc politicieni,militieni,garda financiara si multi altii…ideea e ca atat timp cat aceste lucruri nu se vor schimba,aceste boraturi din Q7 sunt modele pentru puii de tigani si indeferent ca vor deveni sau nu la randul lor “smecheri”,un lucru e cert,vor avea un comportament antisocial…si asta incepe cu o manea,da i pe taraf si vezi cate un magraun cum ii canta oda vreunui magraun devenit “mare interlop” si 2 producatoare pe post de cadane..femei,bani si dusmani..partea si mai proasta e ca si ai nostri romanasi incep sa se tiganizeze si sa aspire la aceste idealuri

  32. Bai, eu propun daca nu se aproba denumirea de tigan, sa nu ne mai chemam noi romani, sa ne chemam daci. Dacia a fost tot teritotiul actual al Romaniei si ceva in plus. Asa ca daca astia sunt romi, eu sunt dac, daca sunt tigani, eu sunt roman.

  33. mă , bine ar fi să aleagă ei cum să fie numiţi , că-i priveşte direct ! sigur , excluzînd neinspiratul “rrom” …

  34. Eu am votat tzigan.Dar hai sa dam la pace ! Daca in SUA -“negru” a devenit peiorativ,s-a trecut la “afroamerican”.Ce parere avetzi daca i-am denumi “indorromi” ? Cred ca am impaca si capra si varza.Nu le mai spunem “tzigani” ca e jignitor, dar despre ei s-ar sti din capul locului ca sunt in proportzie covarsitoare certatzi cu legea si vor fi privitzi ca atare. Am avut zece colegi de serviciu din aceasta etnie.Doi munceau.

  35. Draga sp, civilizatia am castigat-o foarte incet si cu multa lupta si suferinta. Cred ca ar trebui sa fim fericiti pentru asta si sa nu ne plangem trecutul de maimute. Daca niste italieni fac confuzie intre rromi si romani asta arata doar ignoranta pe care o au acele persoane. In Italia e o isterie generalizata in momentul de fata. Ii inteleg. O prietena de-a mea a fost in Italia si cand mi-a povestit acum 3/4 ani ce e acolo mi s-a parut ciudat ca italienii nu reactioneaza. Nu trebuie incurajata reactia lor dar e naturala. In nici un caz nu trebuie sa ne faca pe noi sa uram o etnie ca sa ne simtim noi mai buni si mai curati.Cristina…place la mine de tine tare…:)kiss

  36. Simpatic “Medelin” da’smecher cam ca tot tiganu’.Te face din vorbe.Imi amintesc de tatal domniei sale Maestrul Voicu,fie-i tarana usoara cand,la o emisiune cu Tudor Vornicu,la intrebarea acestuia legata de fiu,maestrul Voicu a replicat “este talentat,dar nu munceste!”.Vaz ca dl.Madalin Voicu a ramas talent…

  37. @Cristina : Doanma, nu aveti deloc dreptate in cele ce afirmati cu privire la “instigarea urei rasiale”.Demersul este cu scop reparator al recistigarii etniei noastre, romane ca fiind distincta de cea tiganeasca. Presiunea politica a organizatiilor tiganesti de acredita o denumire care sa se confunde cu a noastra este la originea conflictului.Faptul ca romanii nostri sufera in Italia datorita infractionalitatii ridicate a tiganilor nu este de neglijat din nici un punct de vedere.Dumneavoastra, ca si mine, traiti in America si nu simtiti efectul acestei confuzii.Aveti putina rabdare, dupa desfiintarea vizei care America atunci veti vedea la dumneavoastra acasa etnia tiganeasca “la lucru”.As vrea atunci sa vad punctul dumneavoastra de vedere cind va va crapa obrazul de rusine ca veti fi confundata cu etnia “rroma” !!

  38. Tigani sau rromi, sunt cetateni romani. In buletin nu-i scrie etnia ci cetatenia. Ne ascundem dupa deget si ne plangem ca niste tigani ne fac de ras tara. Nu, niste cetateni romani ne fac tara de ras. Etnia e in plan secundar atunci cand se comite o infractiune. Vrem noi sa ne gadilam orgoliul si sa dam vina pe italieni ca nu fac diferenta intre roman si tigan, dar realitatea e asta: multi dintre infractori sunt cetani romani, si atat. Discutiile despre etnie sunt menite sa ne vedem noi mai bine in ochii nostri.

  39. Victor, am considerat necesar să aud şi opinia unei alte persoane de etnie romă decât mult-prea-des-invitatul Mădălin Voicu. Mai ales că voi, în cele trei materiale ale campaniei, n-aţi prea făcut-o. Argumentele voastre, ale celor de la JN, au fost “acţiunea”, lipsită însă de necesara “reacţiune”. De aceea n-am mai considerat necesar să vă întreb, tot pe voi, de ce această campanie. Mulţumesc.

  40. pt Sorin,

    nu stiu de unde stiti unde traiesc eu (Victor Ciutacu, cum este posibil), eu nu pot sa stiu cum ar reactiona americanii la o “invazie”, dar sa stiti ca aici “tiganii” au fost intotdeauna recunoscuti ca “rroma” people. SUA nu au fost niciodata un mediu la fel de propice pentru ura rasiala si nationalism ca Europa (desi exista KKK inca functioneaza limitat in statele din sud) din cauza ca sunt atat de vaste si populatiile atat de amestecate si de aceea problemele ar putea fi niciodata aceleasi. Si apoi nu va inteleg argumentul: vreti sa anticipam posibilele conflicte prin schimbarea numelui de rrom?

    pentru Victor Ciutacu,

    mi se pare ca ne ascundem in spatele propriei ignorante. Ceausescu ne-a tinut in totala ignoranta cu privire la acest popor, despre care nu am stiut ca se numeste “rroma”(nici eu, pana am ajuns aici), guvernantii de dupa 89 nu au avut nici un interes sa ne educe despre asta si sa ii educe, iar acum pretindem ca numele rroma nu le apartine. Eu nu fac activism “tiganesc” cum fac unii, ma simt lezata in constiinta mea de cetatean roman pentru ignoranta pe care continuam s-o afisam.

  41. nu,nu numai tiganii sunt interlopi,chiar am mentionat la finalul comentariului ca si ai nostri romanasi au inceput sa aspire la aceste idealuri..romania reala e o tara saraca,foarte saraca…pe prognoze si statsistici o fi altfel..si pe fondul acestei saracii,cu o presa care promoveaza nonvalorile…tinerii care tre sa apuce si ei pe un drum incep sa se orienteze..fetele sa fie ca eleva porno sau sexi braileanca,alea mai “inteligente” vor sa fie “moni”..baietii ce vor sa fie?profesori..cu aceste salarii..medici?..bleah..pana te ajungi ca medic e mult de munca si daca vecinul de la 3 e interlop si n 2 ani si a luat casa, masina si e respectat in cartier iar in club are 2 dansatoare la masa lui, pai pana sa te ajungi ca doctor..trec anii si ce ai facut..pe de alta parte,marea majoritate a clanurilor sunt tiganesti desi ei sunt mult in minoritate in romania,cand esti analist,prezentator e greu sa fii obiectiv..dar cand ai pana n 30 de ani,te gandesti sa te apuci de un bussines mic si ti spun toti ca sa ai grija ca n zona x,z se cere taxa de protectie,cand mergi la magazin si n fata vezi aceste personaje care stau sprijiniti de noile masini achizitionate si stau acolo de dimineata pana n seara sa i vada lumea,cand iesi seara la o bere si vezi intr un bar mai multe mese de tineri ce stau linistiti de vorba,cu exceptia unei mese la care se vorbeste tare,se vorbeste urat cu ospatarita,se uita de sus si ostentativ la cineva care intra cu prietena,in unele cazuri facandu se si unele remarci jignitoare,spuse tare si intentionat,cand esti n trafic si ti taie unu fata,eventual mai vine si te ia la bataie…pai toate aceste personaje sunt intr un fel sau altul constituiti in grupuri infractionale,nu sunt niste rebeli cu comportament antisocial,de aici li se trage “curajul”,au impresia ca pot face orice,politia e mana n mana cu ei samd..asta e,si va convine sau nu..repet,cei mai multi sunt tigani,mergeti la iasi,uziceni,craiova,constanta,timisoara,arad,nu mai zic de bucuresti,app de timisoara,aia de puneau cacat pe clanta la oameni ca sa se mute de acolo ce erau?suedezi,norvegieni veniti la studii n romania?si jandarmeria ce face,aresteaza tineri nevinovati si i amprenteaza pt ca protesteaza la adresa’dlui iliescu”,protesteaza pt aflarea adevarului in ceea ce priveste mineriadele si mortii din decembrie,protesteaza impotriva deturnarii revolutiei de catre acesti porci de comunisti resapati acum in capitalisti,in politicieni de dreaspta,de stanga,de centru,deontologi..cum era domnu ciutacu acu 15-20,erau parca niste idealuri,se vorbea deschis depre asta..vroiam sa uitam comunismul si sa facem ceva frumos in romania,ce a urmat,coruptie,foarte multa coruptie,2,5 mil de romani peste granite care fac cele mai josnice munci,antipatia europei si apartenta la lumea a 3 a in mentalul colectiv,analfabeti si curve care devin vedete,facute de presa de dragul ratingului…emigram?unde?in europa..no way,atunci ce facem…

  42. Ideea ca “tiganii” ne lezeaza noua interesele in lume este determinata de frustrarea noastra personala si ca popor care nu a reusit sa-si faca recunoscute valorile “universale” in lume. Este o frustrare nationalista. Numai cand te simti vinovat ai tendinta sa te disociezi si sa-ti dovedesti superioritatea, sau curatenia morala. In definitiv, cine sunt italienii ca sa ne justificam noi in fata lor? Apropos, de ce nu ne-am disocia de infractori in majoritatea lor? De romanii care au ucis cu un topor pe administratorul de bloc, de un Nastase corupt, de un Basescu smenar si afumat, de nepotism, de cumetrii s.a.

  43. Tratandu-i pe altii ca second-class citizens (rroma) nu vom reusi sa devenim noi insine first class European citizens, sau “mai” egali cu alti Europeni. Va rog sa constatati ca sunt popoare in Europa asupra carora planeaza cel putin la nivel informal suspiciuni de rasism, nazism. Italienii, cu ai lor Far right party si Berlusconi, sunt printre acestea. Vrem sa fim la fel, in ochii americanilor sau ai Germanilor? Nu cred.

  44. @Mihnea Măruţă: culmea e ca atat de auzitul Madalin Voicu e impotriva campaniei noastre, ceea ce denota faptul ca nu te-ai ostenit nici macar sa asculti argumentele lui. cat despre toleranta si respect fata de minoritati, zau ca nu stiu unde era atat de vocalul George Lacatus cand ai lui erau incendiati pe la marginea Romei.

  45. Ma pus dracu’ sa arunc o privire pe blogul indicat de tine! Mi-ai stricat toata seara!
    Sunt bolanzi rau amice! Daca astia sunt ziaristii lui Vantu, atunci s-a ramolit rau de tot parintele FNI-ului. Cand l-am cunoscut eu, prin ’92, era mult mai inteligent.
    Victor, am o rugaminte, nu ne mai trimite linkuri catre toti papagalii! Vrei sa ne IMBOLNAVESTI?!

  46. @de ramo,cunosc personal italieni,cei mai multi dintre ei nu fac confuzie intre rromi si romani,dar suntem in aceeasi oala,,rromi,romani,albanezi,kosovari,marocani..lumea a 3 a,needucati,necivilizati,se umilesc facand slujbe pe care ei nu le accepta si asta pe bani putini,indiferent cum ne denumim,nu suntem respectati sub nici o forma si asta datorita noua,cu toate astea nu consider normal ca aceasta etnie sa se cheme rrom pt ca sunt si multe situatii in care se face confuzie,fiecare etnie sa plateasca pt pacatele semenilor lor,rufele murdare se spala n familie;p.s.nu mai te inspira din discursul lui Diaconescu;omul a facut ce trebuia,insa mai trebuiesc si alte masuri complementare care chiar de nu pot fi zise trebuiesc aplicate,nu putem lasa sa plece toate gunoaiele peste granite,trebuiesc aduse,tinute aici si reeducate

  47. @Cristina: habar n-am unde traiti si de unde stie postatorul de mai sus. o fi agentu’ bulgar de vina, eu nici macar nu v-am cautat la IP. cat despre zisa ignoranta, zau daca am dispozitia necesara de a lua lectii de civism online.

  48. Victor: Faptul că Mădălin Voicu e contra campaniei nu justifică faptul că e singurul căruia îi cereţi părerea şi voi, şi alţii, când vine vorba de problemele romilor. Iar în ceea ce-l priveşte pe George, ce zici tu nu e contraargument raţional: ce-ar fi trebuit să facă, să se ducă să-i apere, să iasă în stradă, să îşi dea foc şi el? E un om normal, care-şi vede de treabă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.