Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Avem calul alb, mai lipseşte salvatorul

Avem calul alb, mai lipseşte salvatorul

Un om a cărui demitere au votat-o 90% dintre alegătorii prezenţi la urne cere ritos demisia altor oameni, validaţi legal de voturile a 70% dintre votanţi. Acelaşi om povesteşte cum a vrut el, deşi Constituţia (la care face apel mereu când dă de belea) nu-i permite, să dizolve Parlamentul, forul demeocratic reprezentativ al statului român (conform aceleiaşi cărţulii pe care o poartă în buzunarul de la piept). Privit din afară şi cu naivitate, omul pare nebun. Nu că l-aş credita eu, abuziv, cu prea multe ţigle pe casă, dar, detaşându-te de isterie şi cunoscându-l, te gândeşti la un plan. Care începe cu plângeri la înaltele cancelarii şi riposta rapidă a ambasadelor, continuă cu proteste de stradă şi cu lanasarea dezbaterii publice despre Legislativ ca principal factor de corupţie şi ar trebui să atingă punctul culminant cu delegitimarea liderilor puterii şi, în perspectiva prezidenţialelor, apariţia salvatorului politic pe un cal alb. Musai propus de el, că se pricepe la oameni, democraţie şi politică…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

29 thoughts on “Avem calul alb, mai lipseşte salvatorul

  1. abia acum incep sa ma ingrijorez,cu “ajutorul nepretuit” al partenerilor occidentali,nemernicul asta va face posibila dizolvarea parlamentului
    si-a pus in miscare toata masinaria de propaganda,incredibil ce a putut sa faca in 9 ani cu institutiile de forta

  2. Victore,
    “Forumul democrati reprezentativ al statului roman” seamana mai mult cu o banda de infractori, care incearca, pe la ore tarzii, sa-si traga tot felul de foloase si protectii in asa fel incat sa devalizeze putinul care a mai ramas.
    Nu este un apanaj al USL-ului; au incercat-o si altii inainte.

  3. toata cearta a pornit de la faptul ca parlamentarii usl vroiau superimunitate.daca usl ar fi destept sa evite scandaluri de genul acesta nu ar mai da apa la moara lui base si uniunii europene.apropo faptul ca au fost alesi nu inseamna ca pot fi deasupra legii.poporul i-a ales sa faca treaba nu sa isi dea superimunitate.

  4. Sper să-ți citească blogul și cine trebuie, că singuri nu-i duce capul… Sau poate îi duce, dar nu și la o soluție pe măsură.

  5. Imi pare rau, dar oamenii astia validati de 70% din electorat isi bat joc de cei care i-au votat. Vezi si tu reactiile atat pe plan intern cat si pe plan international. Presa (apoape toata), UE, ambasade, simpli cetateni, toti condamna actiunile din ultimele zile. Nu poti pretinde ca toti sunt “prosti” sau “basisti” numai Zgonea si cei 240 de parlamentari USL sunt “destepti” si “cinstiti”. Este evident ca legile respective urmareau sa “albeasca” anumiti politicieni…

    Intr-o tara civilizata cineva si-ar asuma raspunderea si si-ar da demisia. Din pacate in Romania….

  6. @bigradu: orice ar incerca, asta e. nu s-a inventat inca vreun for megaparlamentar. da’ poate se pune Basescu imparat si nu mai avem nevoie de alegeri. Comisia de la Venetia sa citeasca, inainte sa manance cacat, Constitutia Romaniei, in baza careia a fost suspendat Basescu
    @Calin: d-aia n-am eu pulover pe gat
    @wiseguy: da-le-n cap la coltu’ strazii, da’ scuteste-ma de verdicte la adresa mea
    bai, astia care vreti desfiintarea Parlamentului, dacă tot vă put democraţia şi Constituţia, nu vreti sa va mutati voi in Coreea de Nord, sa va execute Kim fara proces cand il enervati?

  7. Ii va fi greu, daca nu imposibil, sa mobilizeze oamenii sa iasa in strada. Desi nu zic ca ar fi rau sa fie scuturati un pic astia de acum ca incep sa se comporte ca si cei de inainte. Iar despre salvatori miraculosi, nu exista asa ceva, in cel mai bun caz poate sa arate ca solutia lui e raul cel mai mic.

  8. Eu sunt nedumerita cum de il lasa ceilalti. Chiar nu sunt in stare sa riposteze? Nu este nimeni suficient de puternic pentru ca sa ii raspunda punctual? Ajungi sa te gandesti ca este un joc intre ei. Chiar ii are pe toti la mana? Acest joc ne toaca nervii si pana la urma viata.

  9. Nu inteleg de ce cand vorbim de presedinte trebuie sa ne referim musai la omul Basescu dar atunci cand vorbim de Parlament trebuie neaparat sa ne raportam la institutie, nu la indivizii care il populeaza. Respectul romanilor pentru Parlament este aproape zero din cauza animalelor care il populeaza.
    Adica parlamentarii se pisa de sus pe noi, astia care ii votam, iar noi trebuie sa deschidem gura larg si sa pleznim de respect ca altfel ajungem ca in Coreea de Nord? Ce fel de logica e asta?

  10. @andrei: din simplul motiv ca presedintele-i unul. si ia decizii, evident, tot singur. nu trebuie sa mori de respect la adresa parlamentarilor. doar ca ei iau decizii pe baza de majoritate. asa functioneaza democratia. cand decizia unuia bate decizia celor multi si alesi de cei si mai multi se numeste dictatura. cam ca-n Coreea de Nord, asa, daca tot te inspira perspectiva luminoasa. sau ca pe vremea lu’ Ceausescu, daca ai auzit de el…

  11. Putini oameni au instinct politic, printre ei Iliescu, Nastase, Basescu, Hrebenciuc etc…restul sint preocupati de mici gainarii si hotii de unde si gafele pe care le fac.
    Dupa cum scria Ciutacu acum ceva timp, marea greseala a USL-ului a fost sa-l creada pe Basescu mort, cind de fapt asta nu a fost decit ragazul de timp necesar ca acesta sa se ridice de jos, sa se scuture de praf si sa puna iar maciuca pe ei.
    Se vede ca Antonescu a citit Principele lui Machiavelli, pe cind Ponta nu, de unde si pactul de coabitare.

  12. Nu pot totusi sa nu remarc cat de frumos i-o serveste lui Basescu majoritatea USL-ista, fix la fileu. N-o fi tovarasul intreg la minte (nu ne putem pronunta cert, ca nu l-a verificat nimeni) dar cat de tampit se cheama ca esti ca la 70% (poate mai mult) sa reanimezi sistematic un om care in urma cu un an era decedat din punct de vedere politic?

  13. Chiar nimeni nu observa ca intotdeauna cand Basescu da de greu “prostanacii” fac ceva ( de se iau toti oamenii cu minte cu mainile de cap) si reusesc sa il scoata la mal pe capitanul matrafoxat (vorba unuia devenit clasic peste noapte). In 2007 era in picaj si l-au salvat cu referendumul, in 2009 cand credea tot omul ca scapa de el Geoana a avut chef de spa, in 2012 cand era clar ca pierde la referendum au reusit sa il organizeze in mijlocul verii – nemaivorbind de alte penibilitati – acum in loc sa stea cuminti si sa-i dea “nana” la fund reusesc nu stiu cum sa indrepte asupra lor atentia si dezgustul oamenilor (si pe buna dreptate). Mi se pare un scenariu de parodie ieftina cu USL-istii jucand rolurile unor hoti prosti care nici macar nu isi dau seama ca joaca intr-un film (sau cel putin o parte din ei…) si cu un regizor pervers la butoane.
    Si colac peste pupaza ieri capitanul isi marturiseste pacatele (un apartament, un teren niste nimicuri acolo) dar cine naiba sa-l mai judece cand toti erau blocati de ce se intamplase in parlament

  14. Ponta trebuia sa-si puna o singura intrebare inainte sa semneze Pactul “Ce ar face oare Basescu in locul meu?” Dupa ce afla raspunsul, putea sa le zica alora de la UE ca tara este mai importanta decit o Uniune Europeana de la care oricum Romania nu primeste decit palme.

  15. Si eu m-am gandit tot la blat ( al PSD-ului cu Basescu).

    Care PSD a primit pe tava parlamentari PPDD transferati la unitatea militara UNPR, cat sa-si faca Ponta majoritate parlamentara fara PNL.
    Si sa mai pape cate ceva un an la guvernare.

    Cu alte cuvinte, sa ramana Crin fara resurse in anul alegerilor, ca sa nu se mai califice in turul 2, si atunci Salvatorul sa joace finala cu Ponta. Pe care Ponta o pierde , dupa cum a zis Matrafoxatul.

    Unde mai pui ca, intre cei care au ajutat la detonarea bombei mediatice care a ingropat scandalul Nana, se afla Hrebe ( pe care nu-l intreaba DNA-ul niciodata de sanatate, si care a executat intocmai si la timp mazilirea lui Iliescu, Nastase si Geoana) si Ghita ( greu de suspectat de prostie, dar pe bune cu SRI-ul).
    Ca sa nu mai spun de rudenia dintre Ponta si George Maior – fini parca, Maior care s-a simtit liber sub Basescu.

    Iaca, conspiratia e gata 🙂

  16. @Martha Logu: palmele sunt meritate si pe langa ele am putea primi si bani dar sunt mai greu de furat asa ca politicienii romani nu sunt interesati.

  17. Am trait sa vad cum un cetatean demis de 70% din concetateni, ajuns in coma reuseste sa se reanimeze. Fara pic de bun simt face fel si fel de afirmatii aberante, imi este lehamite de acest diabolic arogant ! Va admir d-le Ciutacu si citesc cu mare placere tot ce publicati. Din pacate nu va pot urmarii atat de mult cat mi-as dorii (nu sunt acasa)!

  18. bai, astia care vreti desfiintarea Parlamentului, dacă tot vă put democraţia şi Constituţia, nu vreti sa va mutati voi in Coreea de Nord, sa va execute Kim fara proces cand il enervati?

    De Victor Ciutacu pe 13 December 2013 la 14:12 (#)

    Daca nu vreti va mutam noi ca sa faceti o coparatie la intoarcere, daca o mai fi … 🙂
    Intrebare : ce sa fie comparatia sau intoarcerea ? (adica mut sau mort) 🙂

  19. Si inca ceva:
    Ce urmeaza?
    De absolut fiecare data un scandal, haosul, a fost perdeaua de fum pentru o nenorocire imediata.

    Sa ne fereasca Dumnezeu, ca numai El o mai poate face, de ce este mai rau!

  20. Era de aşteptat să facă ăsta numai scandaluri şi tot felul de mizerii, din moment ce mamelucii ceilalţi, când l-au avut pe tavă, în loc să-l zvârlă dracului la mititica şi pe el şi pe cele 6 loaze care l-au repus în funcţie şi toată clica pedelistă, au preferat să ţină capul plecat precum bovina la tăiere în faţa înaltei porţi. Acum … “ia de la Băsescu” şi tu Ponta, şi tu Antonescu şi din păcate şi tot poporul ăsta adormit spre somnul cel de veci. Dar după cum bate acum vântul prin USL, tare mă tem ca la propunerea lui Băsescu, ăştia de pe afară să ne bage ptr. colonia românica un “prezident” cu naşu-n suflet … dacă tot au început ăştia doi, cu tata socru, cu mama lu proces verbal să se calce pe bombeuri, care mai de care să iasă preşedinte încălcându-şi promisiuni şi trădându-se reciproc. Dacă tot e s-o luăm iarăşi în bot, măcar ăştia de la UE s-o pună direct pe d.na Udrea “prezident”. Ce poate fi mai frumos ?

  21. Am asa o impresie,ca Nasolu’ va face o nefacuta,acum de sarbatori.E prea agitat.S-ar putea sa ma insel,sa fie doar o dorinta de-a mea!Numai sa i-o ia USL-ul inainte!

  22. Victore, mai intai ca ma bucur ca se mai anima blogul. Oamenii reincep sa gandeasca cu propriile capete. Am vazut si audientele la televiziunile de stiri si vad ca lucrurile se echilibreaza si acolo. Treptat, incet, dar constant.

    Ma voi referi acum la doua chestiuni despre care vad ca vad ca si tu faci adesea vorbire, nu intotdeauna corect: Parlamentul ca institutie centrala a democratiei si raportul Comisiei de la Venetia.

    Zici tu mai sus ca arlamentarii “iau decizii pe baza de majoritate. asa functioneaza democratia”. E fals. Ori gresit, dacapreferi asta. Miezul democratiei nu este nici una din institutii – nici macar Parlamentul! – ci statul de drept. Adica acele mecanisme legale (norme, reguli, proceduri) care permit atat accesul la putere, cat si exercitarea puterii in timpul mandatului, ca si mijloacele de auto-protectie in caz ca una dintre puteri o ia razna ori apare un conflict intre puteri.

    Parlamente decidente, ai caror membri au fost alesi prin vot universal avem si in Rusia, si in Venezuela, si in Iran, dar asta nu inseamna ca avem democratie in tarile acestea. Maaaxim democraturi.

    Cat priveste Raportrul Comisiei de la Venetia, din decembrie 2012, treaba e usor mai complicata. Am citit raportul (21 de pagini), ceva documente anexe, raportul Comisiei Parlamentare de suspendare a lui Base, raportul CC la Raportul Comisiei Parlamentare si alte cateva documente. Un mizilic de 150, poate chiar spre 200 de pagini de text. A4, toate.

    Sigura Base a fost si, orice-ar zice azi unul si altul, este un personaj politic extrem de impopular si de nedorit. Dar TEHNIC, in raport cu normele, regulile si procedurile legale valabile la acesl moment in Romania, ce s-a intamplat in mijlocul anului trecut poate fi calificat fara nici o problema de orice jurist onest ca o tentativa de lovitura de stat. Nu am sa incep io sa o fac, dar sunt in cele 21 de pagini ale raportului Comisiei de la Venetia sufieciente trimiteri la legislatia si Constitutia noastra ca sa fie totul foarte clar.

    PS Sper sa nu ma aleg cu eticheta de basist. Pur si simplu fac parte din tagma aceea, usor naiva, a celor care cred ca respectarea regulilor asumate este cel mai important semn al functionarii democratiei la un popor.

  23. Zicea unul,aici mai sus ca “respectul romanilor fata de parlament sau parlamentari este aproape zero” deci, rezulta ca Basescu se bucura de un respect al romanilor ceva de speriat.Cifra este undeva aproape de nivelul marii.Ce vreti,logica de basist !

  24. @alphas: Ai putea sa ne indici cele mai relevante trimiteri (sau toate, daca asta iti foloseste mai mult) ale Comisiei de la Venetia care fac ca totul sa fie foarte clar?

  25. Scuze pentru chat, dar era cumva necesara evocarea temeiurilor juridice, in succesiunea lor cronologica si logica. Fara patima si fara partinire. Strict tehnic.

    I. In propunerea de suspendare formulata de de Parlament se spune aproximativ asa:
    avand in vedere chestiunile expuse in preambul, noi, Parlamentul Romaniei consideram ca Basescu trebuie demis. Capetele de acuzare sunt: 1, 2, …, 7. iar dovezile in sprijinul acestora sunt…..

    II. CC a luat in discutie textul (propunerea de suspendare) venit(a) de la Parlament si a decis ca:
    0.) preambulu-i varza, plin de bla-bla, bla, pentru ca “[b]nu precizează elementele necesare identificării şi caracterizării faptelor de încălcare a Constitutiei şi nici dovezile pe care se sprijină imputările[/b]”
    1.) Base a avut o atitudine cam voluntara in relatia cu guvernul, deoarece “prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul şi atribuţiile primului ministru.” – asadar aceasta acuzatie este singura care se sustine, partial (vezi POATE + INCERCARE), dar nu poate fi interperetata ca o incalcare GRAVA a Constitutiei
    2.) – 7.) Niciunul din celelalte sase capete (2-7) de acuzare nu se sustin; deloc.

    III. Plecand de la toate acestea, Comisia de la Venetia a tras concluzia ca, INTRUCAT CURTEA CONSTITUTIONALA NU A IDENTIFICAT INCALCARI GRAVE ALE CONSTITUTIEI, NU A EXISTAT UN TEMEI DE DREPT PRIVIND SUSPENDAREA PRESEDINTELUI, CI DOAR UN TEMEI POLITIC, BAZAT PE DORINTA MAJORITATII PARLAMENTARE DE A-L DEMITE.

    PS Scuze pentru majuscule, dar pur si simplu nu stiu cum se bolduieste la tine pe blog!…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.