Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Autocraţia îngroapă (de vie) România

Autocraţia îngroapă (de vie) România

Ce se întâmplă în Ghencea şi la Râmnicu Vâlcea e rezultatul direct şi falimentar al aplicării sistematice sistemului de conducere autocratic. Şi nu se petrece doar la Steaua sau la Oltchim, capete de afiş pentru moment, ci, cu nuanţările de rigoare, e valabil pentru întreaga societate românească (inclusiv în politică sau presă) postrevoluţionară. În esenţă, un individ (că-l cheamă Becali, Roibu, Vântu sau Băsescu nici nu mai contează) are impresia că, dacă a reuşit să se îmbogăţească sau, după caz, să concentreze toată puterea în propriile mâini, se şi pricepe la toate. Aşa că se apucă să ia decizii în locul celor plătiţi pentru asta şi prezumaţi a se pricepe mai bine decât el. Banii şi puterea iau minţile, fie că-i vorba de demnitari sau de îmbogăţiţi. N-apucă unul să urce pe scara socială fără să-i căşune că-i cel mai priceput om la orice de pe Planeta Pământ. Şi de-atâta revărsare de pricepere trăim de peste 20 de ani într-o perpetuă şi contraproductivă rotire de cadre.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

100 thoughts on “Autocraţia îngroapă (de vie) România

  1. Cel mai tare proverb.. PROSTUL PANA NU E SI FUDUL ..NU E PROST DESTUL.
    Banu da putere , puterea aroganta prostului si gata s-a uit scroafa in copac..
    Nu stii cand te ataca Borfeta Anastase , Nuti Plescoianaca , Raluca Turcan, Stupida Barbu, Bogioaca – pe ruta ocolitoare.
    Si cei cinci milioan ecare au votat cu nasu lui Brecea Mondialul…

  2. Cel mai mare adevar, tot “jiji” l-a spus!!!!!

    “Ai mai vazut capitan-rezerva?”

    As avea curaj sa spun ca la noi s-au vazut situatii….

  3. Dupa mintea ta, geniala se stie, andersen ar trebui sa stea in Danemarca , sa vina la Valcea cand are meci , sa aiba rezultate mai slabe ca anul trecut, un salariu cam ca antrenorii de fotbal de sute de mii de euro, si patronul sa priveasca linistit la chestia asta ? Larg la mana esti pe banii altuia. Dar hai sa-ti dau dreptate : ” N-apucă unul să urce pe scara socială fără să-i căşune că-i cel mai priceput om la orice de pe Planeta Pământ ”
    Nici presa nu face exceptie.

  4. Gresesti aici din PUNCTUL de vedere.
    E rezultatul unor imbecili care au facut bani peste noapte si au crezut ca sunt buricul pamantului.

    Sistemul mai devreme sau mai tarziu o sa ii inghita.

  5. Mica marea diferenta dintre primii 3 enumerati si Basescu, este ca in vreme ce primii se joaca pe barba lor si isi fura singuri caciula, Basescu calca-n strachini pe cheltuiala noastra.

  6. tot putregaiul asta e scos la suprafata de lipsa criteriilor, de neputinta unei societati de a-si selecta reprezentantii, de handicapul unui “picior constitutiv”, inlemnit in mlastina istoriei, de lipsa exigentei pentru amanunt.
    in ce tara normala elena udrea, cu minusul ei atavic in mai toate domeniile, ar fi devenit o persoana de prim-plan, in ce societate acest badaran scirbos (becali) ar fi depasit conditia de om de stina, in ce tara patriciu ar fi facut afacerile pe care le-a facut aici?
    intr-o tara asezata, derapajele astea nu sint atit de evidente, caci sint coplesite de elementele reprezentative. la noi constituie regula.
    lasa ca acum o sa avem noul cod al muncii, unul flexibil, extensibil, comprehensiv care sa ne protejeze de aceste genii ale natiunii!

  7. Avea cineva alte asteptari de la Becali?era clar ca acum il va da afara fara remuscari pe Lacatus,cum spunea si el o ciorba reincazita nu mai are nici un farmec atunci cind o maninci.Cel putin conducatorii dinamovisti au bunul simt sa lase antrenorul sa faca echipa si sa isi asume responsabilitatea rezultatelor echipei,ar trebui sa invete asta de la Borcea

  8. Victor, e atat de adevarat ce spui, si eu ma confrunt cu acet tip de amestec in viata profesionala. Eu fac management in constructii si mi-e sila de cate vreun patron care a facut bani te miri cum si care isi da cu parerea asupra unor procedee tehnice sau solutii de coordonare.

    Innebunesc de nervi cand vine cate un prost d-asta si strica tot ceea ce fac eu din convingere profesional/personala si cu rezultate bune in spate ( investitii terminate-n termen, fara bani in plus, clienti bagati in imobile etc. ). Apoi se plang tot ei ca i-a furat constructorul, dirigintele de santier etc, cand puteau sa lase oameni ca mine sa-i ciobaneasca pe toti asa cum se pricepe si mai ales pe raspunderea sa directa.

  9. Ce dictator, ce josnic, ce prefacut, ce parvenit.
    Eu nu mai urmaresc campionatul asta de rahat pentru ca numai am ce sa vad. Am luat decizia asta cu mult timp in urma si nu cred ca ma voi intoarce din drum prea curand.
    Nu inteleg cum traiesc printre conducatori si oameni de conditia asta moarala. Ma intreb doar CUM?
    Victor, prespunand ca ai timp, tu te mai uiti la meciurile din Liga I? Consideri ca ai ce vedea? Sincer…

  10. Totul se rezuma la ,,Ciocu’mic,ca acum noi suntem la putere”,cu bani sau cu voturi tampitii au transformat Romania dupa chipul si asemanarea lor,intr-o tampenie.

  11. Nu sint de acord ca Oltchimul e condus de habarnisti. Echipa asta in ultimii ani a jucat o finala de Liga Campionilor, si cu jucatoarele din Valcea s-a construit o echipa nationala vicecampioana a lumii. O echipa care are in componenta cea mai buna jucatoare a lumii, si care a jucat ultima finala a Ligii Campionilor nu are voie sa aiba rezultate asa proaste. Eu consider justa decizia de a o demite pe Anja Andersen. Daca este sa-i acuzam de amatorism sau mioritism pe conducatorii Oltchimului, o putem face numai pentru ca l-au demis pe Peter Kovacs spre a-i face loc danezei, cu toate ca tehnicianul maghiar era “in grafic”.
    Cat despre Steaua, e prea dureros sa comentez, pentru ca tin cu aceasta echipa din 1982….
    In principiu sunt de acord cu Victor, pe mocanul Becali l-au imbatat atat succesul financiar facil, dar mai cu seama cu atentia nejustificat de exagerata pe care presa i-a acordat-o in ultimii 10 ani.
    In goana dupa audienta si senzational, presa a creat un monstru.
    Si din pacate continua 🙁

  12. Unii dintre cei deveniti atotpriceputi odată cu parvenirea nici nu prea contează pentrucă(vezi Becali) sunt perceputi mai mult ca bufoni,ca pete de culoare.Mai trist este că unii de aceeasi spetă a îmbogătitilor ajung să fie luati în serios si chiar ajung să ne strice vietile.

  13. PE GHITA DE LA REALITATEA L-AI UITAT? EL ESTE VIRFUL DE LANCE AL NOII GENERATII DE BARONI. DAR EBA, TURCAN, BERCEA MONDIAL?

  14. Şi dacă nu câştigă Steaua 14 meciuri, pe Becali cine-l dă afară? Prin extrapolare, ajungem la Băsescu…

  15. @camil: dupa mintea mea, geniala, asa e, Andersen n-avea ce cauta la Oltchim cand echipa era lider si mergea mai mult decat decent in Europa. iar patronul ala, daca tot faci pe desteptul, e statul roman, boulene, ca nu aduce Roibu bani de-acasa de la el, ci de la un combinat al statului indatorat pana la limita falimentului
    @CROCODILUL: am dat cateva exemple sugestive, n-o sa intind aici pomelnicu’. da’ de ce strigi cu litere mari la mine? 🙂
    @all: e atat de greu de priceput ca aici nu e vorba NUMAI despre sport?

  16. Nu este cumva vorba despre noul om, acel ideal comunist? Un fel de renascentist modern, lumina in intuneric.

  17. Noua ne place spotrul 😀 :))… dar hai ca am inteles cum e si cu tara in general, ca doar despre asta se vorbeste in fieacare zi. 😛

  18. Eu cred ca de vina e Patriciu si Mass Media pentru toate belele din Romania. Ar mai fi comunistii si minerii dar am impresia ca astia sau implicat numai in alegeri!

  19. Ca le-a luat cineva mintiile,ca si le-au pierdut singuri,ce mai conteaza? Dar cei care roiesc in jurul lor,asteptind sa l-i se arunce un os? Dar cei care aduc osanale, amplificind paranoia timpitului ? Nu aceia sint temelia “MORALA” pe care se sprijina in actiunile sale viitoare si se dovedesc toxice? Fara complici si APLAUDACI n-ar rezista…si cu toata rusinea, si fara noi,tacutii..

  20. Becali asteapta cu nerabdare noul cod al muncii ca sa angajeze si sa dea afara cate un antrenor pe luna (sau pe marte)dupa mintea lui.

  21. Intr-o evolutie normala oamenii tind sa-si atinga nivelul de incompetenta. Unii mai devreme, altii mai tarziu.
    Una din probleme este cum iti dai seama unde este nivelul personal de incompetenta (inainte de a face prostii)? Alta problema este cum iti dai seama ca o persoana care a fost de succes pana la un anumit moment devine incompetenta atunci cand o promovezi sau cand ii dai alte atributii.
    Ce s-a intamplat cu Basescu (care s-a dovedit un tip de succes pana la un anumit moment)? O intrebare similara se pune si in cazurile Johannis sau Croitoru. Daca ar fi pusi prim-ministri ar fi putut replica succesele profesionale de pana acum? Sau in cazul lui Antonescu: va fi un presedinte bun?
    Eu cred ca oricare din ei ar fi ajuns prim-ministru, sau daca Antonescu ar ajunge presedinte nu se va putea da un raspuns clar: DA sau NU si care sa fie acceptat de toata lumea.
    Mai mult, de cele mai multe orilucrurile bune nu sunt cele mai placute. Oamenii se asteapta sa castige bani (multi si repede) fara efort.
    Oamenii vor o tara ca afara, dar de fapt vor doar drepturile si beneficiile lor fara a-si asuma obligatiile si investitiile. Nu se poate!

  22. @silviu: cand mi-o lua Dumnezeu complet mintile si voi crede ca-n mine sta salvarea natiei 🙂

  23. Eu zic ca e o diferenta intre Ghencea si Valcea. La Steaua deja ne-am obisnuit cu situatia, adica el face ce vrea, cum vrea si cand vrea si tot spre mai rau merge. Se pricepe el la facut bani, dar la fotbal nu-i merge. In schimb, la Valcea greseala a fost cand au acceptat ca Andersen sa ramana in Danemarca. Ea are alte prioritati, si in opinia mea nu se poate ocupa de amebele lucruri in acelasi timp. Poate e mai bine sa vina un antrenor care se dedica 100% echipei, acum, cat inca se mai poate face ceva.

  24. Sunt uluit! Acum aflu ca “jiji” e invitat la Gabriela Vranceanu. Chiar ne-am pierdut mintile oameni buni?! Asta pune capac la toate, “traim in Romania iar iri si moni ne ocupa tot timpul” ca sa-l parafrazez oarecum pe dl. cu masuta din holul antenei.

  25. Banii nu iau mintile celor care i-au facut normal( s-a spun “cinstit” suna desuet),ba dimpotriva … in schimb iau mintile rau de tot celor de teapa individului sinistru care spre uimirea si dezamagirea mea polueaza timpul de emisie al unei emisiuni care pe de altfel o apreciez.

  26. Tot incerc sa ma amagesc, dar vad pana la urma ca tot o sa ne ia dracu’ pe toate partile. Si tot sper ca o sa ma imbogatesc (de unde nu stiu-nici la loto nu joc), desigur fara sa mi se urce la cap. Visez vise visatoare.

  27. asta-i tara, ce ne mai miram atat. Vrei Beckenbauer, du-te-n , Germania. cu asa stapani , astea sint rezultatele. jiji=base=crin=ponta=… lista e nesfarsita.

  28. Păi io ziceam de mult: Becali fundaş central la Steaua, buzunaru’ plin cu ieorooooi, vine atacantu’ advers, Jiji, pac-pac, sare cu ieoroii, Steaua nu mai ia gol! Dom’ne, poate nici nu dă, da’ nici să nu ia! 😛 Care-i problema? 😀
    Pă bune, altă soluţie mai bună vedeţi? Parcă mai contează cine antrenează la Steaua? O mătură ar fi OK! 😀
    La Oltchim e altu’ baiu’, e chestie de lehamite… Iau tot ce-i mai bun din handbalu’ feminin românesc, plus-minus vreo două-trei rătăcite, aci n-au concurenţă şi când pleacă pe-afară şi-o fură… C’est la vie! Nu le poţi avea pă toate… 😉 😛

  29. @bigradu:
    Cum iti dai seama de competenta ?
    In principiu , pana nu-i incerci nu stii !!! (aprecierea pe baza CV -ului e pur-orientativa , avand o mare marja de eroare) . Dar si daca I-AI INCERCAT si au dat 1-2-3 rateuri , fara discutie , II SCHIMBI si dai sansa si altora sa dovedeasca ce pot … 😛
    Nu orice sofer poate deveni pilot de F1; ba chiar destui campioni din F3 sau altele , n-au dat rezultatele scontate. De aceea LI SE DA FIECARUIA O SANSA-DOUA , sa arate ce pot , daca nu …, ALTUL LA RAND … !!!!
    EXACT ASA ar fi normal sa se procedeze cu TOTI politicienii si guvernantii: daca AU AVUT OCAZIA si N-AU DEMONSTRAT PRIN REZULTATE CONCRETE (nu doar statistici si “iespicatzii”) …. ALTII LA RAND …!!! A “bate apa-n-piua” si a tot face incercari ratate PE PIELEA ALTORA , ar fi curata nesimtire daca n-ar fi , de fapt , “ticalosie-crasa” ! 😡

    Spui:”Oamenii vor o tara ca afara, dar de fapt vor doar drepturile si beneficiile lor fara a-si asuma obligatiile si investitiile.”
    Tu , Raducule , presupun ca n-ai contact direct cu clasa medie si “de jos” , decat sporadic , altfel te-as banuii de nesimtire … 🙄 Tu de aia crezi ca pleaca cu duiumul romanii in Occident ca nu vor sa lucreze sau numai ca sa fure ????!!!! In cazul asta esti cam prost informat…
    Romanii au destule “uscaturi” printre ei , dar grosul lor CHIAR SUNT DISPUSI SA MUNCESCA din greu , dar BINEINTELES , NU “de-a futui-pomana” , adica ALTII “sa ia 10 piei de pe ei” , toate oalele sparte ale sefilor , patronilor (adica , prin traducere , PROASTA ORGANIZARE , managementul defectuos ) sa le plateasca TOT EI , iar acestia sa le rada-n nas (cu buzunarele doldora) si nici in p*** sa nu-i doara de angajati ! Ei , de ASA CEVA chiar s-au saturat romanii (mai ales – dar nu numai … – in guvernarea PDL-ista) !!!!!!!

    Si acum te rog sa citesti cu atentie:
    *** Marea majoritate a romanilor ar muncii din greu daca munca lor AR FI RESPECTATA , MOTIVANTA si daca aceasta s-ar transforma , PRINTR-O CONDUCERE SI ORGANIZARE COMPETENTA , in “plus-valoare” si in rezultate concrete ATAT PT. ANGAJATOR CAT SI PT. ANGAJAT ! ***
    Dar cand vezi ca toata munca “ti se duce pe Apa Sambetei” din cauza managementului prost sau ca altii “iau TOT caimacul” muncii tale , tu ramanand cu “praful de pe toba” , normal ca si angajatul isi baga ceva in toata afacerea …

    Deci , in concluzie , pana nu ai seful , patronul , managerul , etc. CARE SA FACA DOVADA REALA A COMPETENTEI sale organizatorice si de conducere , NU AI DREPTUL sa areti cu degetul catre angajat , cum ca acesta “n-ar vrea sa muncesca ci doar sa primesca” !!!
    Cand primii fac dovada clara a competentei lor , abia atunci poti sa-i blamezi pe cei din urma daca se eschiveaza din procesul muncii. PANA ATUNCI …NU! (in nici o societate puterea exemplului nu vine de jos in sus ci , doar , de sus in jos ; asa e normal si firesc , sper ca nu trebuie sa-ti explic si de ce…!)

    PS: – a nu face confuzia conform careia COMPETENTA = BANI MULTI (“facuti”) … 😉

  30. regret, dar unii ca Becali nu ma intereseaza demult. Pentru el am telecomanda, si constat cu surprindere ca de o vreme o folosesc foarte des pentru emisiunea D-nei Firea. Are in ultimul timp invitati unu’ si unu’. Columbel si Don Jiji sunt pentru mine clasificati. Si ei nu sunt decat unii. Imi pare rau doar de madam Firea ca se coboara sa-i invite. Se pare ca tine enorm la rating si trebuie sa faca eforturi.

  31. @alina: si mie imi pare rau ca trebuie sa insist ca postarea asta nu e despre Becali

  32. Imi cer scuze. M-am prins si eu (cu greu) ca-i despre fotbal si nu prea am ce sa caut aici, dar ce sa fac ,tocmai am vazut invitatul din emisiunea mantionata si intrucat acest blog ma atrage ca un magnet, m-am manifestat. Oricum, multumesc pentru raspuns si clarificare. Promit sa nu mai fac. o:-)

  33. Stimate Dle. Ciutacu, din pacat asta suntem de multa vreme. Si mai din pacate, nu se rezuma doar spatiul romanesc. In general banul se confunda de cele mai multe ori cu puterea,iar puterea este o etnobotanica ce innebuneste multe fiinte, uneori nu doar umane. Dupa parerea mea cu cat mai mari frustrarile (care or fi ele) cu atat mai mare dorinta de putere(un drog ca aricare altul, care provoaca dependenta). Urmaritii in continuare si o sa constatati ca nu se vor limita la puterea actuala. Vor vrea din ce in ce mai multa. Nu sunt psihiatru, dar sunt convinsa ca dorinta de putere este caracteristica in psihoze, atata doar ca nu atrag atat de tare atentia ca unele care provoaca derapaje de care noi, oamenii de ferim deja instinctiv (crime, sinucideri, etc), dar care pot fi uneori la fel de grave, si sa afecteze mult mai multi indivizi decat cele care se trateaza. Uneori am impresia ca oamenii acestia sunt niste socoipati nediagnosticati.
    Si uite cum eu fara banii lui Vantu, ma pricep deja si la psihologie!!!

  34. asta pentru ca noi n-am avut revolutii, ci doar revolte (de foame, gastica sau encefalica).

    traim intr-un feudalism industrial

  35. Victore cred ca nu ne mai facem bine. Prea multi cocalari pe metrul patrat.

  36. nu ştiu în istorie un sistem de conducere autocratic care să fi dat rezultate remarcabile,însă la noi unii chiar vor să “inventeze” ei apa caldă.

  37. nu inteleg de ce este becali atat de mediatizat.apare toata ziua la tv si vorbeste doar prosti si daca nu-i convine ceva sau cum i se adreseaza moderatorii ii schimba imediat, ca altfel nu mai vorbeste la televiziunea respediva si vezi doamne scade audienta.

  38. cel mai bun exemplu…Patriciu, care daca a primit o rafinarie pe ochii lui cei frumosi (!!!! – alt motiv nu am gasit) se crede acum si editorialist….pai se poate compara el cu grigore cartianu?

  39. Victore, ce a patit Gidea de s-a prostit atat de mult in ultimii 2 ani? Eu l-am admirat mereu pe baiatul asta, dar in ultima vreme s-a degradat rau de tot. Azi vorbea de caini si nu mai stia cum sa-l bage si pe Basescu in ecuatie. Bine, ba, intelegem ca e Basescu naspa, prost, curvar, alcoolic etc, dar si cand vorbesti de caini sa-l bagi pe acolo? Stiu ca a vrut sa eutanasieze cainii, cand a fost primar, dar sa-l bagi la inaintare de fiecare data, da dovada de penibilitate si servilism de joasa speta. Dupa 5 minute de emisiune am schimbat la OTV, adica am sarit din lac in put, ca si acolo se vorbeau niste tampenii de-mi venea sa sparg televizorul. Vorbesc de Iri si Moni, si se pare ca lumea se uita, pentru ca e mai interesata lumea de Iri si Moni, decat de ceea ce pun in farfurie. Dar cand a zis-o Basescu, s-au simtit vexati, toti intelecualii astia de carton. Cum vrem sa avem noi un presedinte bun, daca e si el roman? Populatie ca asta pe care o avem pe aici, pe plaiurile mioritice, nu mai exista in tot universul asta. Daca ar descoperi cineva sa converteasca prostia in energie, am fi o tara cu 20 de milioane de centrale nucleare mergatoare.

  40. E cu siguranta ceva in ADN-ul nostru,sau, daca vrei,avem o componenta negativa in noi ce ne face sa ne pricepem la toate si uneori la nimic….

  41. @Andrei: oricat ai spune ca exagereaza Mihai, aici ai dat-o gresit. Basescu chiar are legatura cu subiectul cainilor vagabonzi.

  42. Mi se pare corect ce se intampla.
    Pai daca presedintele tarii se afla pe mosia lui si se pricepe la toate (guvern, alegeri interne intr-un partid, educatie, salarii, economie etc.), nu e logic sa simta asa si oieru si bijnitaru?
    Concluzia este ca in covarsitoare majoritate a functiilor de conducere sunt doar prosti. Prosti! Pentru ca nu e greu de inteles ca daca ti-a dat Doamne-Doamne sansa sa conduci o tara, un guvern, o afacere, o echipa de fotbal, si tu esti altfel decat prost in cap, iti aduni naibii pe langa tine toate somitatile din domeniul respectiv, pe care le platesti ca sa-ti faca sa mearga activitatea brici. Dar nu, la noi exista numai oameni-orhestra carora daca li se pare ca daca perceptia publica e cum ca n-au realizat ei x succes, ci oamenii lor, li se stirbeste din autoritate/aura/imaginea de lider.
    Mai bine ma conduce un smecher care e destul de speculant incat sa-si atraga alaturi toti priceputii si sa mearga tara bine, dacat sa ma conduca un ignorant ingamfat prost si fudul care are impresia ca se pricepe la toate si sub care se alege praful de tot si de toate. Exact pe acest sistem se duce naibii si Steaua si Realitatea si Oltchim si Romania si tot ce are in varf un ghiolban taran semidoct fara 7(sapte) ani de acasa.

  43. Cine doamne iarta-ma e printesa lu` peste? Eu locuiesc in Brasov si aberatii mai mari de cat ce a spus individa, nu mi-a fost dat s-a aud. O fi Scripcaru portocaliu da` nici chiar s-a ne uitam in gura tuturor tutelor( atentie d.le GADEA, atentie!!!)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.