Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > „Cazul Popescu”: demitizarea simbolului

„Cazul Popescu”: demitizarea simbolului

Toţi microbiştii pasionaţi cunosc legenda lui Gică, tânărul care l-ar fi sfidat pe fratele dictatorului, conştiinţa care s-ar fi ascuns la Calafat de braţul lung al unui sistem care l-ar fi dorit cu orice preţ atât în constelaţia Stelei, cât şi în mijlocul haitei doritoare de putere de la Dinamo. Or, o asemenea dezvăluire, al doilea şoc după trimiterea lui Popescu în judecată pentru evaziune fiscală prin intermedierea unor transferuri de tip suveică, nu face altceva decât să-l demitizeze pe acesta. Fiindcă marele Gică – „nemuritorul” Universităţii Craiova şi fenomenalul fotbalist PSV de la Eindhoven, Tottenham, Barcelona şi Galatasaray – este adus, pe această cale, extrem de rapid şi eficient, la statutul de muritor.

Nu ştiu dacă Gică Popescu a fost un turnător odios (cum ne este prezentat în media de ieri) ori o victimă adolescentină inocentă a regimului comunist. Personal, dincolo de reticenţa mea public exprimată faţă de activitatea CNSAS, am mari rezerve să cumpăr explicaţia lui publică potrivit căreia n-a semnat decât angajamentul cu Securitatea, iar aşa-zisele delaţiuni ar fi fost plastografiate cu talent de altcineva. Mai degrabă, strict subiectiv şi de pe margine vorbind, aş înclina către varianta potrivit căreia omul, un puşti la vremea respectivă, a fost presat, n-a rezistat psihic şi a scris nişte note informative benigne (cel puţin asta am citit eu din ce s-a scos pe piaţă până acum). Ce nu înţeleg (sau, mă rog, fac pe prostul) este ce mare miză publică este Gică Popescu de-au năvălit dezvăluirile peste el.

Mai mult, aici

UPDATE: Iar eu, naivul, ar trebui să cred, în actualul context, că demonizarea lui Cămătaru și glorificarea lui Boloni, concomitent, ambii pe relația cu Securitatea, a doua zi după izbucnirea scandalului Popescu, fac parte dintr-un plan editorial bine pus la punct de anchete jurnalistice minuțios documentate?

P.S. După mai bine de 15 ani de mâncat rahat în spațiul public, credeam că văzusem tot ce se poate în materie de abjecție de presă. Ei bine, acest text (și, mai ales, PS-ul) depășește mult umila mea experiență. Iar răspunsul mi se pare chiar blând și politicos față de ce ar fi putut și ar fi meritat să se întâmple. Dar e mai comod e să dai vina, din principiu, pe Mircea decât să te duci la rădăcină

Comentarii

comentarii

Similar Posts

125 thoughts on “„Cazul Popescu”: demitizarea simbolului

  1. DOMNU’ STAN! A venit domnu’ Stan la Gadea!!!
    Victore, te rog transmite-i ca-mi era dor de el. 🙂
    As putea plusa sa spun ca NE era dor de el.

    Acum, daca tot a venit domnul Stan, pe cand o editie in formula: Gadea, Ciutacu, Stan, Badea, Teodorescu, Ciuvica ???

  2. oare ce-a vrut sa zica HAGI despre ciobparlamentarul indosariat don” JIJI pac-pac..?? O sti el ceva ca doar e INSIDER printre maquidoni !!

  3. parerea mea de catatean “subiectiv” este ca, se arunca fumigene din toate directiile, ordonate de la cotroceni, in sparanta ca presa se va repezi in alta directie….firul rosu nu cred ca este monica ridzi, ci fata lui basescu, proaspata europarlamentara, a carei alegere a fost si este neclara…inca nu se stie daca bunica mea din harghita a votat pentru ea, nu mi-a spus, cu toate ca s-a dus la vot si este “un suporter avid al vedetelor” de pe ecranele de televizor (mai ales ca nu prea mai vede saraca)…deci, acest personaj subiectiv, este convins ca s-a incercat acoperirea “cevaului” cu parchetu, cu cnsas (prin dinescu, sluga mareee), cu becali (alta lichea slugarnica ca orice arendas), sa vedem cu ce in afara de obraznicia unui personaj a carui nevasta a fugit cu vladescu (asta mi se pare tare de tot…vladescu sexosu’), care isi etaleaza frustrarile in public (un putiflengher cu alte cuvinte) pentru a deturna subiectul anchetei parlamentare, cu ce o sa mai vina clica basescu…poate inventeaza casuneanu ceva, poate sriul, poate ….cine stie, astapt cu anticipatie si amuzament sa vad cit de prosti si slugi suntem ca popor!

  4. Ion Cristoiu e un tip versat… El este cel care a inventat fenomenul OTV, doar ca l-a inventat “pe hartie”. La Evenimentul Zilei, pe vremuri gainile nasteau pui vii si batranele moarte horcaiau noaptea in cimitire. Ion Cristoiu s-a branduit “jurnalist de tranzitie in blugi in blugi si cu plete” pe vremea cand Iliescu multumea minerilor si s-a rebranduit (primul rebranding al unui ziarist in Romania) cu “noul look” tuns, cu camasa cadril si vesta pe vremea cand in Romania mai nimeni nu cunostea conceptul de rebranding. Asta e primul aspect!

    ProTV-ul se screme de peste 10 ani sa mimeze o chestie care a aparut probabil sponat la Antene. “Familia ProTV” e un concept care s-a fasait… La antene insa s-a format un fel de gasca de prieteni (Gadea-Badea-Ciutacu) in mod natural, in mod spontan. Apoi in jurul ei au aglutinat si altii. Si cu totii il iubesc pe Basescu la fel de mult cum iubeste Radu Moraru emisiunea lui Mircea Badea.

    Ion Cristoiu dintr-o identitate distincta devenea parte a grupului amintit. Ori Ion Cristoiu stie cu siguranta ca e periculos pentru destinul dumnealui gazetaresc (mai ales acum in societatea multi-media) sa se transforme dintr-o legenda intr-o imagine accesorie.

    In prezent Ion Cristoiu nu face altceva decat isi delimiteaza brand-ul intr-o maniera clasica pentru specialisti. Ion Cristoiu nu devine in mod neaparat proBasescu, nici nu cred ca poate… Dar, in multimea de antiBasescieni, Ion Cristoiu este (sau incearca sa devina) unicul antiBasescian-antiBadea!

    Ion Cristoiu nu trece de la Ulei Rafinat la Margarina… el se transforma in Ulei Fara Colesterol! El nu-si inmoaie cifra octanica, trecand din categoria Benzinelor in cea a Motorinelor… el devine Benzina Fara Plumb!

    Mircea Badea a fost pur si simplu provocat. O vreme aproape ca l-am suspectat pe Mircea Badea de complicitate la aceasta rebranduire a lui Ion Cristoiu. Acum nu stiuc e se va intampla. Ion Cristoiu se preumbla si pe la emisiunile doamnei Vranceanu-Firea… pentru ca daca destinul imaginii sale ii va cere lui Ion Cristoiu sa treaca brusc in barca altui trust media, mandra si temperamentala moldoveanca sa se indigneze apoi si dumneaei!

  5. Despre Gica Popescu se pot spune multe, eu retin ca a fost un jucator foarte mare, ca s-a facut de ras revenind la Dinamo, ca a recunoscut implicit ca a eludat niste legi cand a returnat 500 de mii de euro dintr-un transfer si ca era sa fie sef la FRF. Ca a turnat sau nu, cat de grav sau cat de importanta a fost participarea lui, mi se pare penibil. Asa cum azi ar deveni desuet FSN-ul si toti s-ar grabi sa spuna ca mereu au fost impotriva, desi atunci toti au votat pentru. Sa fim seriosi, asa mergea sistemul, e istorie, nu vad ce sens are sa o dezgropam. In SUA si Canada exista obligatia cetateneasca sa raportezi la politie ce ti se pare suspect. Asta e sau nu turnatorie? Asa, ca idee, ma intreb si eu, pentru ca in acei ani, comunismul era la putere, era partea corecta.
    In disputa Badea Cristoiu, am si eu o intrebare, pe care i-am pus-o si lui Mircea Badea pe blog, insa mi-a taiat comentariul: mi se pare mie sau atacurile lui sunt extrem de subiective? Nu prea l-am vazut sa atace PSD la fel de tare ca pe Basescu, si niciodata nu a zis nimic de Mogul. Tot ce are el de zis, e sa il critice pe Basescu, si daca nu ai stii sigur ca e pura deontologie ai spune ca e subiectivitate.

  6. bine ca plecati toti in conediu si astea care desi sunt programati dar nu sunt lasati ce drac mai fac seara?
    distractie maxima, eu ramane sa vegheste tara.

  7. e clar ca se doreste trecerea in anonimat a lui Popescu. Deranjeaza pe cineva sau mai multi.Sau se doreste ametirea prostimii ca sa se uite de Ritzi. Cat despre Cristoiu, voi il tot puneti pe piedestal.Este expirat din multe puncte de vedere. Locul lui este acasa si sa-si scrie memoriile. De cate ori il vad la antena, schimb postul.

  8. Stiu ca ma consideri un “fan” de-al maestrului.Ti-am spsu ca nu-ia sa,sint doar un privitor la televizor.Imi pare rau ca s-a ajuns aici,probabil ca asa se-ntimpla cu oamenii la o anumita virsta,isi pierd busola.Pacat ca nu realizeza asta si sa se retraga ,de tot, in biblioteca.
    Fotbalistu’ ar trebui sa spuna curat si cinstit : “asta este”.Sa fie barbat pina la capat,oricum nici nevasta nu-l mai crede.Oare si-a dat pe topogan si viitorul cumnat ?
    Drum bun,sa te tii bine!

  9. Ma simt dator sa-ti insir aici rezumatul unei convorbiri telefonice: Toti directorii au fost numiti politic. Vechiul director, in functie de 15 ani, a fost dat afara cand a venit Ridzi. Cum sa dai afara un om care are habar de ce se intampla in sport si sa aduci pe unul tanar care se plimba toata ziua cu masina. Cand dau telefon la Bucuresti sa intreb de ce ne vin ordine stupide, singurul raspuns care imi vine este “ca asa vrea ministrul”.
    PS: Discutia a fost mai lunga si a cuprins mai multe “plangeri”

  10. Fratilor,o fi vrut si Cristoiu sa mai iasa din atmosfera “Sintezei zilei”,unde din orice fas al marinarului iesea subiect de importanta nationala.Nici eu nu ma mai uit la Sinteza cand e V.Stan invitat.Omul e inteligent,pregatit,dar si isteric.Ma calca pe nervi.Gadea nu-l poate struni,asa ca omul peroreaza la nesfarsit.Cristoiu uneori admira peretii studioului de plictiseala.Fiind orgolios,n-a mai suportat sa fie vioara a 2-a.Asa ca s-a disociat de ei si a declansat un suvoi de comentarii si supozitii.Ceea ce a si dorit.E iar in centrul atentiei,ca vreti sau nu.E vulpe batrana,nu-l subestimati…Baga la cap,Mirciulica…

  11. @ Victor Ciutacu. Daca ai cinci minute libere mergi pe blogul lui Cabral citeşte ultima postare. O primată care circula printre noi a atacat familia lui Cabral într-un mod incalificabil.
    Ai sa vezi, plimbăreţii pe bloguri au ripostat cum au ştiut. Aia de care fac trafic.
    In naivitatea mea cred ca blogarii adevăraţi trebuie sa vorbească acum. CUM ?:
    Găsiţi primata puneţi poza ei pe blogurile voastre cu opinia personala aferenta.
    Nu pentru Cabral care in decenta lui proverbiala a omis sa nominalizeze animalul, pentru mine!. Vreau sa îl privesc in ochi cel puţin virtual si sa îl acopăr cu tot dispreţul de care sunt capabil.
    Jegatania pe lângă răul făcut lui Cabral a muscat din demnitatea de a fi roman. Din demnitatea mea.
    Acest mesaj se adresează tuturor blogarilor care se întâmpla sa treacă pe aici.
    Nici o “leapşă” pe tema asta nu ar fi de prisos!

  12. Din seria marilor duete, postul Antena 3 (nu inteleg de ce…) a găzduit duminică seara Ion Cristoiu & Friends. Spectacolul cam naşpa. Ion Cristoiu, cel care a facut-o pe Elena Basescu – politician (vezi Doamne) tânăr şi pe Elena Udrea – mama şorticăriilor de palat, ambele fiind in esenţa lor tămâie, a recidivat executând triluri in compania “stelei” pedeliste Monica Iacob Ridzi.

  13. Victore,

    Bine ai venit, luati de prosti ne-ai gasit!
    Iti scriu pe subiecte pe care mi le-am imaginat in blogul tau in aceasta perioada.

    Drama este ca se acrediteaza (goebbelsian) din ce in ce mai mult ideea ca a fi cinstit inseamna sa nu fii penal, ceea ce este absolut fals si TOXIC.
    A fi cinstit inseamna a pune o prapastie intre tine si limita penalului. A actiona in SPIRITUL LEGII SI BUNULUI SIMT si nu a cauta oportunitatile de la limita si golul legislativ.
    Nu este penal sa scoti limba la cineva. Nu este insa cinstit fata de institutia de ministru sa faci asta. Si … demisionezi daca nu te-ai abtinut.
    Nu este penal sa fii prost, dar un prost pus sa conduca este toxic. Un prost poate fi si Cinstit – Isi da demisia daca a facut o prostie!
    VREM POLITICIENI INTELIGENTI SI CINSTITI si nu politicieni la limita penalului!

    Este de bun simt si asta nu vor sa se inteleaga neam-prostii cu marca BASESCU (indiferent din ce partid fac parte, dar cei mai multi, crescuti/educati sistematic in arta neam-prostiei, gasindu-se acum in PDL)!

    Daca privesc ultimii 4,5 ani imi devine mai mult decat clar ca lor le convine o Romanie a neamurilor proaste si pline de fite.

    Din cauza asta simt nevoia sa reactionez si le doresc disparitia!

    Goebbelsii, flacaii, domnii, domnisoarele doamnele si domnisoricile Goe – toti acesti portocalii si portocalizati – ne iau de prosti si de mamaliga care nu explodeaza!
    NU-I ASA! … Incepe sa miroasa a elicopter pe Palatul Prezidential si CC-ul PDL si a “am fost un dobitoc” pe palatul Victoria!

  14. E criza,dom’le si sunt si alegeri!Ia sa nu mai vorbim de eba si de pidzi ci de fotbal-fiind pauza,parca ar fi si mai bine sa vorbim despre fotbalisti si antrenori;cu arbtrii si cu becali s-au cam plictisit fraierii;cu cine incepem?;mda,…hagi,popescu,etc (pt ca sigur va fi un etc);banii din publicitate scad-eu ca patron de presa cum pot sa fac bani?;il injur pe basescu pentru imagine si ii dau drumu’ lu’ asta mic si gras sa aduca niste bani si de la pd;cred ca au cei mai multi…e criza dom’le si sunt si alegeri!

  15. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Azi e luni,maine veniti?Mi-e dor sa vad ceva nou pe blogul Dvs.
    Vreau sa va intoarceti fericit,cu bateriile incarcate si familia Dvs. sa fie perfect ok.

    Cu mult respect si nerabdare,
    IoanaP

  16. Ca nu exista nimic scris de turnator, nu e dovada ca nu ai turnat. Si nici invers ! …. De ex. Informatorii straini niciodata nu scriau ! Eventual dadeau o caseta inregistrata sau comunica verbal ofiterului. Sau chiar in cazul Basescu ! E absolut clar ca a fost turnator, dupa cum a demonstrat Ciuvica, dar nu se gaseste dosarul cu scrisul sau. Asta nu inseamna ca nu a fost ! ……….. Lucrurile sunt mult mai complicate decat par a fi. ………. Uite un ex. aproape imposibil dar si hazos (povestit de un fost …). Ofiteru` raspundea de o localitate rurala. ……… Ofiteru` avea un informator betiv, fost legionar pe care il folosea. Il ducea intr-o camera de la Caminu` cultural, ii punea un litru de rachiu in fata, ceva de mancare, o lista cu cei despre care sa scrie. Ii citea lista. Informatoru` obiecta : pe Ion, Vasile, Gica, nu-I cunosc! Nu pot scrie ! “Nu trebuie sa-i cunosti tu, ca ii cunosc eu ! Ce, n-ai incredere in mine’ ?? Ba am – zicea ciripitoru` ! Atunci taci si scrie ! Il inchidea in camera si venea dupa 10-12 ore si avea despre fiecare cate o “informatie”. ……… Omu` se imbata, si scria despre oricine !!

  17. Domnul Cristoiu a vorbit de Michael Jackson…Nu ma asteptam…Vad ca e la moda sa se faca planuri anti-criza.Pai o sa fac si eu unul,ca sa fiu la zi.Numai ca eu sunt o persoana care a terminat o facultate particulara si care a lucrat intr-un mediu oarecum autonom,unde competitia triaza.Deci,viziunea mea asupra statului asa cum a fost perceputa ea de politicieni pana acum:o vaca buna de muls(am folosit un limbaj pe intelesul tuturor).Problema e ca s-a cam terminat laptele.Ce nu a avut in vedere nimeni pana acum a fost ca si laptele asta se termina la un moment dat,ca orice vaca trebuie ingrijita,hranita,dusa la monta ,ca sa faca vitei pentru a produce din nou lapte.Eu as vedea mai degraba statul ca pe o firma-mama,cu doi copii:mediul public si mediul privat.Firma-mama ,statul roman ,se afla in competitie cu alte state ,firme,pe plan economic.Pana acum,in 20 ani de la revolutie,s-a mers pe ideea ca firma noastra a adus specialisti de la alte firme care au venit si au vandut produsele lor,noi le-am cumparat cu bani imprumutati tot de la ei.Ei au luat capitalul si au plecat.Aici nu am inteles de ce s-a intamplat asa ceva;oamenii politici ori nu se pricep la economie ,ori nu au vazut lucrurile cum le percep eu.Sa fiu la conducerea statului roman ,as incepe sa acord mai multa atentie copilului mediu privat,pentru ca a fost cam neglijat in favoarea celui public.El ,saracul,s-a dezvoltat haotic,cum a putut.Pe langa reducerea impozitului si a unor taxe,as mai face si altceva.As acorda atentie sporita in primul rand firmelor romanesti care exporta bunuri romanesti.Le-as incuraja sa isi diversifice arealul de productie,le-as ajuta cu informatii de pe plan extern(un rol important ar reveni ministerului afacerilor externe care ar putea da informatii cu privire la posibile piete de desfacere pentru produsele romanesti in afara-informatia este izvorul puterii pentru cei care nu cunosc acest lucru;in plus,pentru prima oara ,afacerile externe ar primi rolul care ar trebui sa-l aiba in stat-sa faciliteze afacerile cu strainatatea).Chestia asta nu m-ar costa nimic,daca e facuta cu cap.As aduce capital strain in tara,care s-ar transforma in profit.Apoi,m-as indrepta catre copilul mediu public si as achita esalonat datoriile,as acorda salarii si pensii,fara sa fiu nevoita sa le reduc si as face si niste investitii.Exista niste firme in Romania ,dependente de investitiile publice ale statului, care si-au atribuit titulatura de private.Parerea mea este ca atata timp cat esti platit cu ban public si depinzi numai de el ,nu prea te poti numi privat.Eu le-as numi sateliti din jurul investitiilor publice.Iar eu ca stat am dreptul sa merg sa te verific ,sa vad daca nu cumva in loc de asfalt de 1 metru,tu imi faci un asfalt de 20 cm.As mai da un exemplu si cel al CFR ,care si-a cam furat caciula singur, si acum sta si plange.Sunt faimosi nasii ,sunt faimoase investitiile tampite facute la CFR.Si as putea continua tot asa,pentru ca sunt multe de facut in Romania,avem mana de lucru ieftina pe care nu o folosim,etc.Si iar sunt in afara subiectului postat de dumneavoastra.Ce sa-i faci?Zilele astea s-a tot vorbit de Michael,iar pe mine starul ma inspira.

  18. Trebuie sa recunoastem ca a fost tare asta cu mirositul subtiorilor , de-a dreptul geniala !

    Ar fi trebuit spus si despre parcare lui Gica Popescu in care erai bagat in mod obligat atunci cand vroiai sa treci granita la bulgari!

    Eu cred ca Gica Popescu a fost colaborator al securitatii !

    Ar fi trebuit scris si despre terenurile lui Gica Popescu , pentru ca Sorin Ovidiu Balan a tot facut reportaje la national Tv !

    Gica Popescu ar fi trebuit sa ajunga la puscarie pentru evaziune fiscala !

  19. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Bine ati revenit!
    Ei,parca e altceva cand gasesti blogul activ!Sunt nerabdatoare sa va vad diseara din nou in direct;am vazut toate emisiunile inregistrate si difuzate(un om aparte Mircea Diaconu!)-ati fost mult mai relaxat si vreau sa fiti mereu asa;mizeria in care traim(mai ales politica) e prea mare si ne consumam inutil prea mult…
    Va doresc numai bine si succes in continuare.

    Cu deosebit respect,
    IoanaP

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.