Politicienii se revoltă – și o fac pe bună dreptate – când sunt considerați toți o apă și-un pământ. Dar, la nivel de partide, nu fac nimic să-și apere reputația, atâta câtă e ea. Pe de o parte, se grăbesc să adopte instituțional, în numele unei așa-zise reformări a clasei politice, pe un fond isteric anticorupție, tot soiul de figuri, mai mult sau mai puțin contestabile, din așa-numita societate civilă. Ceea ce-i o anomalie, fiindcă teoretic societatea civilă nu face politică, ci o cenzurează. Și o batjocură la adresa propriilor membri, care nu văd de ce ar mai munci și ar face activism ca să fie alții, din exterior, promovați în locul lor. Pe de altă parte, la peste un sfert de secol de la ieșirea din comunism, au descoperit paleativul perfect la toate tarele proprii: ziaristul-candidat, că tot se-alege praful de presă. Gabi Firea, Robert Turcescu, Laura Chiriac sau Ovidiu Zară sunt numele cele mai notorii și mai vizibile în actualul context politic, pentru că-s la București și de aici răsare soarele, dar la nivel național e inflație de astfel de situații. Ceea ce, fără a exclude că unii s-ar putea să fie nimeriți pentru noile posturi, e o altă mare tâmpenie, dacă mă întreabă cineva pe mine. Nu că am fi noi niște lumini sau niște neutri ca Elveția, dar, dacă exista o variantă să ne ducem în prăpastie ca breaslă cât mai rapid, se pare că ea a fost găsită și aplicată la milimetru. Iar noi ne punem singuri bolovanul de gât și ne facem vânt din glezne.
Pe o parte, faptul că ceilalţi din partid nu reacţionează (şi dacă ar face-o, tanti Gorghiu a avertizat că vor pleca temporar/permanent cu ideile partidului) nu le denotă clar statutul lor, nu mai prejos, de şurub de trepied al partidului?
Nici io nu-mi fac avânt să dau vina pe victimă, dar de dragul verdictului, să verificăm dacă şi-a pus centura de siguranţă în prealabil sau nu.
Apropo, Jane, de nuanţă, că mă arde la vârful degetelor pe tastatură:
1) Când vine băsescu să clarifice tot ce a spus aseară?
2) Nu-s io ăla care-ţi spune cum să-ţi amenajezi & să-ţi organizezi treaba, dar poţi să le ceri personajelor secundare & episodice (studio şi telefon) să renunţe la proza, pretextul & discursul echivocului? Faptul că ăştia care mai vin la tine & zic nişte propoziţii/fraze mestecate pe jumate, să pară că ştiu ei ceva ce noi nu ştim (dar ezită să spună, implicit şi explicit, fără echivoc, ce dracului vor să spună), nu-i fac mai iluştri decât pixelii care-i colorează pe ecranul teveului.
Mai este o breasla chiar mai implicata in alegerile ce vor fi,si anume a …cea a popilor.Cu multiple cunostinte de management si marketing,de legislatie contractuala si achizitii publice!Io,unul,zic asa :Popia salveaza Romania,ci nu tagma ziaristilor-acoperiti,descoperiti,rasbeliti,dezveliti,inveliti,cracanati si multi-lateral dezvoltati!
Inchei in spiritul pascal-becalian,ca….. Unul este Sfantul Dumn….?!?!proba’ ca,daca mai traia,Gizas ar fi fost catindat la primaria bucuresteana din partea “drept-credintei” si patriarhul Daneel vice-primar.
Domnule Ciutacu,,
Pe un site (al postului de televiziune de unde ati plecat) este promovata prajitura “Noaptea de Pasti”…Ma intreb cum de nu a aparut pana acum si prajitura …”Noaptea Mintii”…. : )
(Scuze pentru “off-topic”)
Vorba romanului tolerant: “Da-i ma, dracu’, ca sunt si ei oameni!” Acuma, ce-ai vrea si tu?! In tara asta totul e atat de amestecat, ca daca-i intrebi, nici ei nu mai stiu ce scoala au, “la baza”. Daca pentru un ziarist orice scoala, de baza, e normala si folositoare, jurnalismul, cred eu, ar trebui sa fie o a doua specializare, sau un masterat, asaltul “fatucilor” pe la portile institutiilor si in studiouri dandu-mi dreptate, sa fii ziarist (adica de-adevaratelea) si sa pleci in politica pe care ai tot scuipat-o de-a lungul carierei… e cam de porc. Ar mai fi o explicatie, ca astia n-au fost niciodata ziaristi, doar au folosit o oportunitate, ca si acum cu politica. Oricum, in tara in care avem medici analisti politici, prim ministru un agronom dubios, ne pregateam de o inginera la justitie…as zice ca suntem la portile orientului, dar, in ultima vreme am cam pasit in inima lui. Serios vorbind, poate daca si-ar vedea fiecare lungul nasului, in sensul de nivelul competentei si ar profesa macar cat stagiatura de pe vremuri in meseria pe care, de multe ori, i-a subventionat-o statul, am avea si noi o tara.
P.S. lasandu-i pe ziaristii care au inceput politica decent, cu purtarea vorbelor in institutii, astia acoperiti sunt chiar o problema. Te gandesti ca, daca, Turcescu prinde un procent, din deruta sau din interes, o sa se creada ca asta e legitimarea “acoperitilor”. Adica electoratul lui, cel mai electorat, ca si “piata” , cea mai strada, care a letitimat cele mai mari aberatii din ultima jumatate de an. Si inca nu a intrat Tolontan in cursa, poate la parlamentare, ca vad ca munceste, din greu sa-si faca o imagine de justitiar. Asta o fi nebun de capul lui, sau are niste odgoane care-l ghideaza? Gazeta sporturilor scrie si despre sport?
Face cineva o statistica, sa vada cate masterate si doctorate avem in domeniul sigurantei nationale? Cati politicieni, ziaristi, juristi si “vedete” au obtinut astfel de diplome la Academia de Politie si la Academia SRI? Unii, chiar la Academia Militara. Ca Oprea nu a fost singur si nici nu a lasat locul vacant. Suntem plini de “colegii mei, academicienii” (o fi blestemul Elenei Ceausescu?) Poate ca asta ar fi o explicatie. Ca ne pregatim de un stat “militarizat”, sau, deja am inceput sa fim unul…Si daca tot au inceput astia sa descopere acoperitii din parlament, poate ar continua cu descoperitii din guvern… Daca tot nu putem face nimic, macar sa stim, nu ca ar fi vreun secret pentru cineva…
Politicienii se revoltă dar nu fac nimic… Corect.
Acum v-am citit. Nu pot să spun nimic despre subiectul pe care l-ați abordat. Voi face o analiză și, peste 2-3 luni, dacă mai e cazul, îmi voi spune părerea. Așa am învățat de la Iohannis – n-ai nicio opinie, sau o ai dar ți-e frică s-o spui, important e să temporizezi (ca la fotbal), te agăți de-o analiză ca de-un colac de salvare și dai rezultatul la calendele grecești.
Oricum m-a impresionat azi Uitucul Suprem! Dom’le, ce măiestrit a pus batista pe țambalul cazului DNA-SIE, prin chemarea bătăușilor la o cafea! Dar ce cafea! Ce, a fost vreun conflict între instituții? Nici gând! N-a fost, nu este, nu va fi … Și totuși, ce-o fi fost cu punctișorul 4, pe care nu l-a mai zis herr Werner? Poate aflam c-am declarat cuiva război, ca să uite și alții de bătăușii noștri, nu numai noi…
P.S. Îi doresc succes Laurei Chiriac, dar îmi plăcea mai mult când n-avea cortuleț electoral…
Da, ar trebui sa ne punem putin in locul lor.
Cateodata ramai mut de ce tupeu au unii. Dar cand e vorba de bani, tupeul e doar o joaca de copii.
Referitor la articol pot spune ca aveti in totalitate dreptate.
Victore,
Ziaristii de la televiziunile de stiri (dar nu numai), cu foarte putine exceptii, s-au transformat in politicieni, sub acoperire, cei mai multi platiti de politicieni (unii sub acoperire si ei).
Ei nu mai comenteaza initiativele si solutiile politicienilor ci propun agende si incearca sa influenteze cursul lor in functie de interesele politice ale angajatorilor (acoperiti sau descoperiti).
Intrarea unora dintre ei in politica este doar o urmare firesca a modului, prost, in care au facut jurnalism.