Scriu aici, pe scurt, aşteptările mele, perfect private, faţă de noua putere politică în domeniul care mă interesează cel mai mult, ăla în care lucrez. Nu-s deloc naiv, nu am aşteptări nerealiste, chiar nu sper la imposibil, nu cred că vom trăi o perpetuă lună de miere. E minimul pe care mi-l doresc şi pe care-l voi monitoriza.
– Să comunice simplu şi la obiect, nu să ne facă să tragem de oameni ca să obţinem informaţiile socilitate. După ce a acuzat ani de zile opacitatea guvernării, noua putere e obligată să fie cât se poate de transparentă. Particular, acordarea de interviuri şi participarea la emisiuni sunt drepturi, nu obligaţii, dar să ia act de realitatea că embargourile şi refuzurile repetate dăunează grav acurateţii mesajului public.
– Să se abţină de la reclamaţii către patronat şi răfuieli penibile. Telefonul la stăpânire nu face neapărat politicianul mai puternic, dar pe mine sigur mă face mai nervos şi înverşunat. Prefer oricând un demnitar care, simţindu-se nedreptăţit sau fiind nemulţumit de atitudinea mea, mă sună şi mă încearcă să mă lămurească.
– Să-şi respecte promisiunea publică repetată privind reexaminarea cadrului legislativ care a reglemantat abuziv plata (inclusiv retroactivă) a TVA-ului pe drepturile de autor şi să termine cu încadrarea oricărui act de creaţie în categoria comerţ cu amănuntul (UPDATE: premierul a promis asta, din nou, aseară, la Gâdea, să vedem şi actul normativ). Nu ar fi nici un fel de favor făcut presei, ci un act de dreptate faţă de mai multe categorii profesionale care au căzut victime ale unui abuz de putere.
– Să dea publicităţii, după auditurile anunţate, sumele încasate de media, SRL-uri ale oamenilor de presă şi ONG-uri de la instituţiile conduse de regimul portocaliu.
pare ca primul ministru s-a angajat la toate aceste cereri
între angajamente şi fapte e cale lungă. s-o parcurgă
Vedem dupa alegerile din toamna.
Acuma-s preocupati sa iasa bine.
Plata retroactiva e o escrocherie la moda in materie de impozite si taxe in Romania.
Si Casa de Sanatate o practica… CASS se plateste retroactiv pe 5 ani… Daca tu, ca om cinstit vrei sa te asiguri incepand de maine, pentru riscuri viitoare, Casa de Sanatate (institutie sinistra) te ia la puricat cu 5 ani in urma…si te pune sa platesti chiar daca tu, practic nu ai avut nevoie de servicii medicale.
Astept cu nerabdare desfiintarea Casei de Sanatate si aruncarea pe drumuri a tuturor tampitilor care lucreaza acolo.
si sa ne zica, naibii, si cit producem ca m-am saturat sa mi se spuna doar cit consum!
Hai sa ti le spun si eu:
1. Sa asigure cadrul necesar unei concurente corecte. Nu ma intereseaza atat reducerile de taxe si impozite, mult mai important este SA LE PLATEASCA TOTI. Daca unii fac evaziune protejati de puterea politica e imposibil sa te bati cu ei.
2. Sa respecte legea, nu sa o aplice dupa cum le vine bine. Eu mor cand vad de pilda cum de atatia ani toate guvernele incalca, de pilda, legea invatamantului, aia cu 6% din PIB. Nu zic sa dea 6%, cum zice legea, daca nu pot, dar SA SCHIMBE NAIBII LEGEA – e atat de usor sa intre in legalitate, de ce n-o fac? Si sunt o gramada de alte exemple.
3. Sa cheltuiasca banii cu cap. Din principiu ar fi bine sa reduca taxele si impozitele ca sa lase mai multi bani contribuabililor care stiu mult mai bine decat statul sa ii cheltuiasca. Si sa gandeasca o modalitate simpla de realizare a parteneriatelor public-privat. Iar daca nu se poate altfel, investitiile publice sa fie implementate de manageri de proiect profesionist care sa aiba obiective de performanta clare.
4. Multe altele. 🙂
Referitor la Retrocedarea sumelor luate de la pensionari.
Corect are fi ca guvernul sa admita ca a luat DECIZII- PARTIAL Reparatorii
1. Motivul MULTI- FOARTE FOARTE MULTI
Pensionari vor MURI (Iesi din sistem) pina vor recupera banii luati ILEGAL (cu japca) de catre Guvernul Romaniei. In Decembrie din cei 23.043 Decedati peste 14.000 au fost pensionari. Rezulta ca in 16 luni vor deceda peste 224.000 de pensionari. Rezulta ca numai in in ultima luna Guvernul v-a face o economie de 40Lei x 224.000 pensii = aprox 8.96 Milioane lei = Aprox 2.5 Milioane Euro. care nu vor mai fi retrocedati.
2. Inflatia v-a minca cam 6o%% din aceste sume (la o inflatie de 3% la o pensie de 740 = 22.5 Lei adica la 40 lei returnati -22.5 lei = 56% mincati de inflatie)
3. Nu exista o compensare Morala sau Dobinda la banii luati.
Referitor la cele scrie anterior,
Mi-as dori ca Guvernul sa Intreprinda actiuni in Justitie asupra Prim-Ministrilor, Minsitrilor si tuturor celor care au facut Ilegalitati care au prejudiciat Romanii.
cam putine si prea cu bun simt.
fapte nu soapte, asta astept…
Eu am numai dorinte,asteptari nu mai am! Am obosit sa tot astept iar mentionarea dorintelor vis-a-vis de guvernare e ca scrisul pe nisipul plajei:vine iute valul(alegerilor) si nimic nu se mai vede!Dar multe din dorintele mele sunt si cele ale lui Adi,Crisy si probabil a multor cetateni romani! Dorim o normalitate a vietii noastre dar una de tip vestic nu balcanico – romaneasca…
Oare nu ar fi mai bine sa se concentreze pe “masurarea tepelor” lui basescu si sa le dea si o intrebuintare mai concreta?
credeam ca am scris suficient de clar ca asteptarile se refera la domeniul de activitate unde-mi castig painea
nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, insa un fapt ceste cert: indiferent cine a fost, este sau va fi la putere in romania a trebuit, trebuie si va trebui sa se conformeze spuselor celor care detin puterea financiara. fie ei din romania, fie din afara tarii. pana la urma, promisiuni poate face oricine, iar nerespectarea lor nu este pedepsita de nicio lege in vigoare. si atunci, de ce n-ar fi, unii sau altii, darnici cu promisiunile?
Referitor la TVA-ul pentru drepturile de autor: tie ti se pare normal ca in anumite trusturi de presa personalul care se ocupa de curatenie este platit pe drepturi de autor?
Din cate stiu eu aceasta ‘portita’ a drepturilor de autor este exploatata pentru a se evita plata taxelor catre stat. Eu nu consider normal ca o persoana care scrie zi de zi la un ziar sa fie platita pe drepturi de autor – practic acea persoana are un serviciu ca oricare altul.
Sunt perfect de acord sa existe facilitati pentru scriitori, pictori, muzicieni si alte categorii de acest gen dar in rest si ziaristii/realizatorii radio-tv ar trebui sa se supuna acelorasi reguli ca si restul angajatilor.
Sa nu imi spui ca faceti un serviciu public – este evident ca toate trusturile de presa servesc interesele unui partid (grup de interese) sau altul. Sigur ca sunt si exceptii, dar acestea sunt la nivel de ziarist/realizator radio-tv si nu la nivel de institutie de presa.
la mine-n trust nu e cazul. parerea mi-am scris-o repetat cand am dat statul in judecata. nu mi se pare normal sa pui tva pe drepturi de autor ca i se pare unuia ca ma plateste partidul. eu chiar sunt autor. iar retroactiv, in nici un caz.
p.s. prin gratia lui Blejnar, facturez catre Antena 3 si platesc TVA la ANAF de vreun an
Victore, asteptarile sunt mari, dart am si eu o observatie.
Guvernul abia si-a intrat cu acte in regula in functie, inca nu li s-a uscat cerneala de pe juramantul catre tara si v-ati repezit la el.
Ponta nu este unul din personajele politice pe care le-am menajat, dar trebuie sa recunoscf ca acum s-a purtat bine. Poate e influenta profesorului asupra lui, dar trebuie sa recunosc ca nu am ce sa-i reprosez.
ce mi se pare insa gresit este atitudinea razboinica pe care o aveti impotriva unui guvern care inca nu a urcat bine scara de la guvern. Nici Dumnezeu nu a facut lumea intr-o zi, ci in 7. Voi v-ati repezit la guvern cu o voracitate care pe mine m-a uimit.
In loc sa apreciati faptul ca un guvern neinstalat a reusit sa confinga FMI sa negocieze,, ca Ponta l-a convins pe Georgescu sa fie seful de facto a guvernului din punct de vedere economic si financiar. mai mult ca l-a convins pe Antonescu sa accepte asta, voi v-ati repezit la ei.
Apropo de “politizare”. ce ar trebui sa faca Ponta? Sa-i lase pe toti portocalii implantati prin prefecturi si deconcentrate la locul lor, sa stranga in continuare bani pentru PDL?
Adica daca ii scoti pe portocalii, care au ocupat prin asa zise “concursuri” posturi importante inseamna politizare, atunci ma impusc. Daca in numele depolitizarii toti agiamii portocalii, de la fosti striperi la foste animatoare vor ramane pe posturi, sa nu ne miram ca Romania nu va inainta cu nimic.
Ontopic: transparenta e mama anticoruptiei (criteriile obiective, cifrice de evaluare a muncii ar fi tata). Cu cat mai multa transparenta decizionala, cu atat mai putina coruptie. Daca reusesc doar asta si inca am fi castigati binisor.
Offtopic: @Garm: nu, nu e normal ca femeia de serviciu sa fie platita pe drepturi de autor, dar asta nu e problema “trustului”, ci a imbecililor care au facut legea prost. Atata vreme cat un text de lege e creat de idioti si e interpretabil, e treaba statului sa-l indrepte, nu a contribuabilului sa ghiceasca ce-ar fi trebuit sa fie scris si n-a iesit cum trebuia.
Mai e de spus si ca, daca exista persoane care abuzeaza de lege, asta e treaba Justitiei, sa examineze caz cu caz. A distruge categorii sociale intregi doar pentru ca exista si nemernici… ma scuzi, Stalin ar fi mandru de o astfel de gandire. Ducand-o pana la capat, e ca si cum ai aresta preventiv toti medicii pentru ca exista medici care cer spaga. Sau ai suspenda dreptul de a conduce tuturor soferilor pentru ca exista unii care fac depasiri pe linie continua. La naiba, atunci pentru ce am mai cheltuit banii de gloante pe Ceausesti?
Intrând în rolul filosofului, spun că orice ar face noul guvern, e de bine.
Dacă face lucruri bune, vom avea o viață mai bună. Dacă face lucruri rele vom avea despre ce discuta. 😀
Cu stimă.
Prea multe nu vor putea sa faca si am sa iti spun si de ce. PRIM MINISTRU este doar cu numle Ponta. Nimic nu se mai poate schimba – si tu sti mai bine ecat noi nu are rost sa mintim – FMI este . Ceea ce spune Dl Serbanescu ste adevarat- tara bananiera. Nu doare, ne suparam. Dar o sa plangem. Bucuria este de scurta durata .
Eu de la noua putere nu ma astept la nimic. Va fi groaznic, fara nici cea mai mica indoiala.
Pentru ca tot nu mi-ai postat linkul, lasa-ma macar sa precizez ca a fost vorba de o gluma. Asta mai lipseste, sa trec drept basist. 😯
@Adolf Vissarionovici Basescu: Ce fel de gluma-i asta, nu stii ca nu se glumeste cu astfel de lucruri ?! De ce nu-nveti din greselile altora, n-ai vazut ce-am patit eu zilele trecute ?
Chiar mă gândeam ce-i cu pesimismul ăsta la Adolf Vissarionovici Basescu, că ştiam sigur că nu-i băsist! 🙂
Va rog sa adaugati, “colateral”, dupa identificarea sumelor platite goarnelor portocalii, si reintregirea bugetului cu acestea, pentru ca n-as vrea ca nenorocitii sa-mi rada in nas toata viata de pe purcoiul lor de bani.
Victore incepe tu prin a nu ne dezamagi si comenteaza plagiatul lui Mang in contexul functiei de Ministru al Educatiei pe care acesta o detine.
Io-s de acord 1000%. Bravo tie ca(-ti) sustii cauza.
Macar pe tine nu te pot imbirliga astia cu raspunsuri
si cu “las’ pe miine”, pentru ca te tii scai de capul
lor. Eu le-as scoate ochii non-stop: “mai tineti minte
cind veneati pe aici, la emisiuni, si zimbeati frumos ?”.
Ce ma enerveaza, e ca in tarisoara asta, in orice
domeniu, promisiunile-s bune doar pentru a fi incalcate,
cei ce-au promis ieri ca vor repara ce-au facut ailalti
rau, cind ajung la putere, uita subit, luindu-se cu
alte lucruri… mai importante, cum ar fi umplutul
maţului si recompensarea lipitorilor (de afise) de
partid cu bilete la meci, contracte, posturi de
consilieri locali si alte cele.
In timp ce cei ce presteaza o munca de creatie
(in orice domeniu: artistic, jurnalistic, tehnic)
gifiie si-si sparg capul la propriu de pupitrul
biroului sa produca ceva original din neant, labagii
care n-au produs “una de-un leu” dintr-o idee ori
dintr-un feeling in viata lor, in afara gainatului
zilnic si a pupaturilor in dosul sefului, arata cu
degetul, tin pilde si se umfla cu ceafa de porc.
La ce bun atita scoala si invatat, cind mai simplu e sa
lipesti afise, sa te tii de intrigi si sa slugaresti ?!
Nimic nu s-a schimbat si nu se va schimba: lipitorile
si mediocrii vor fi mereu la putere, munca e pentru prosti.
http://www.youtube.com/watch?v=Zbp9z-8pX-Q
sa scada din impozite ca o sa ne ia dracu pe toti altfel, pensiile si salariile sint apa de ploaie al carei efect deja nu mai exista, inflatia deja a inceput sa creasca vertiginos, pretul la mincare in ultima saptamina urca fara incetare… fara tva mai mic, cel putin la alimente o sa ajungem cu mult mai rau decit grecia in ceea ce priveste violentele de strada.
punctul doi: – tovarasul maior GOGU care a coordonat represiunea violenta a SECURISTILOR din JANDARMERIE ce mai face???!!! e bine sanatos?!!! dar nenorocitii din conducerea jandarmeriei oare isi fac probleme pt ca a venit ioan rus sef la interne??!!! eu zic ca sint chiar bucurosi si o sa primeasca in continuare prime grase
– tonele de amenzi luate, arestarile abuzive si BATAILE CRUNTE facute de criminali securisti din jandarmerie o sa le ancheteze cineva… o sa dea cineva socoteala pentru REPRIMAREA VIOLENTA A PROTESTELOR DIN IANUARIE 2012 ???!!!
@Tudor: vad ca acum explica la Sandra. e timp
Mai bine te punea pe tine purtator de cuvant al guvernului in locul ăluia.Aoleu ce ma enerveaza pe mine fiinta aia, eram sigura ca ala are ceva promis de face ca toate visele pe la televizor, nu mai putea el de grija poporului…De-aia nu mai cred nimic din ce vad la televizor, toti va vedeti doar interesele, nimanui nu-i pasa de oameni.
@Elena: trebuia sa si vrem; si eu, si ei. si n-am vrut; nici eu, nici ei 🙂
n-am inteles care-s interesele pe care mi le vad eu
@Dan: nu uita si de vitejii din diferitele
partide din fosta opozitie ce-au stat la tv
la caldurica in timp ce noi eram in strada.
Btw: tovarasu’ Gogu e doar unul dintre ei,
mai sint si altii (ofiteri si subofiteri).
Scuze de off-topic, dar ar fi frustrant sa
nu vezi schimbindu-se nimic.
Pai ei de ce nu au vrut?Ca tu esti destept , si esti si cuminte,decat sa-l puna pe ala mai bine stiam ca au numit un om care merita.Au inceput sa ma cam enerveze toti, nu mai poti avea incredere in nimeni.Si tu de ce sa nu vrei?Decat sa stai pe margine si sa critici mai bine te implici nu?
D-aia! I-auzi una, numai cu japca nu ma trimitea lumea la guvernare
Nu ma mai enerva si tu acum ca si-asa sunt destul de suparata, eu ti-am zis doar, nu trebuie sa te superi.Lasa sa ne conduca Zaharescu,ca numai ala nu era la putere…sper sa-l dea afara.
ajunge cu batutul campilor! varsa-ti nervii in alta parte ca nu-ti convine ca si-a luat Zaharescu slujba la guvern
Oricât de critici am fi, până acum, Guvernul Ponta a făcut foarte multe lucruri. În doar 24 de ore. Duță plecat, Blejnar plecat, Prefecți demiși, bani returnați, mărire de salarii anunțată, UMF cum a fost. Și astea-s doar cele de care-mi aduc eu aminte. Dacă o ține tot așa, riscă să mă surprindă plăcut. 🙂
Am rezistat cu idiotii patru ani si acum ne dam “nervosi”,parerea ta chiar conteaza,ai sa vezi ca se rezolva si asta,putina rabdare,Radu Zaharescu e ok pentru mine,un tip inteligent,serios.Hai BILBAO,baga mare,uita de Falcao,buna organizare,felicitari dom’Doctor,finala de vis in Bucuresti!
@Cetateanul Popescu – tocmai pentru ca legea este facuta prost ea trebuie schimbata. Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe conceptul de “plata pe drepturi de autor” decat in cazuri ca opere de arta, carti, piese muzicale etc… O munca normata (domenii ca industria media, advertising, IT, etc) trebuie platita normal cu salariu. Singurul motiv pentru care se foloseste plata pe drepturi de autor este de a evita plata unor taxe/impozite catre stat.
Daca am inteles bine TVA platesc doar cei care au un venit de de peste 10.000 RON pe luna, deci oricum nu este afectata marea masa a contribuabililor. Altfel in mod evident taxarea retroactiva (pe ultimii 5 ani) este o tampenie.
Si pentru ca s-a tot spus ca TVA-ul pe drepturi de autor a fost promovat pentru a baga pumnul in gura presei, pot si eu sa spun ca eliminarea acestui TVA este doar o metoda a noului guvern de a se pune bine cu jurnalistii de top. Probabil ca timpul va arata daca am sau nu dreptate.
poate cu patronii lor. de cand a inceput carnavalul cu Blejnar, noi, astia “de top”, facturam lunar catre ei TVA si-l dam mai departe la stat, fara a ne fi afectate veniturile nete.
altfel, n-am inteles de ce un scriitor sau un sculptor e mai autor decat mine
Domnul Ciutacu este adevarat ?
Șoferi plătiți pe drepturi de autori, piloți și copiloți plătiți pe contracte de prestări de servicii fictive, angajați-fantomă și alte mici căcățișuri. Printre căcățișuri însă au descoperit și unele extrem de groase, ca pe mână. Bunăoară, cei mai mari formatori de opinie psihotică, plătiți cu suta de mii de euro pe an ca să-l bată pe turbatul de la Cotroceni cu ziarul peste bot și să-l scuipe pe chelie prin sticla ecranului, nu plătiseră brumă de TVA la sumele încasate pe drepturi de autor.
Chiar am pus un pariu si ma intereseaza punctul dumneavoastra de vedere.
Sunt atat de multi care fenteaza drepturile de autor.
Din cate (nu prea bine) stiu in o buna parte din tarile din Uniune toata lumea e impozitata la fel. La gramada, adica. Esti salariat. Platesti impozite dupa aceleasi reguli ca toti ceilalti salariati. Cu impozit fix ori gradual, dupa specificul fiecarei tari si sistem fiscal. Esti persoana juridica, platesti taxele si impozitele persoanelor juridice. Nici intr-unul din cazuri nu importa ca esti tractorist, prelucrator prin aschiere ori presedintele academiei. Asta cu privire la unul din lucrurile pe care le astept eu de la orice guvernare din tara asta.
Un alt lucru pe care il astept, dar asta pe termen foarte, foarte scurt – asa, numai azi pana pe la 15-16 (oricum mai devreme de “prime time”) – este demisia ministrului de la Educatie. Macar din postul de ministru. Pen’ca mai la vest (si, probabil, si mai la sud) de noi ar fi dat afara si din universitatea unde are cartea de munca.
Pana ieri am vazut vorbe multe, suflete inflamate si voci gatuite de revolta. Chestii care ma lasa destul de rece. Azi am vazut si probe. Plus reactii directe si explicite fix ale autorilor pe care menestrelul nostru manga de stiinta i-a plagiat. Nu cetesc din proprie initiativa hotnews si nici nu dau click mereu cand imi mai trimit unul, altul link, dar azi am fost ispitit. Am plecat rapid la alt link, pe contributors.ro, si ce-am vazut acolo m-a dumirit total si definitiv. E clar ca lumina zilei. Plagiatul.
Pentru binele lui, sper ca Ponta ii va cere demisia (evident, dat fiind contextul, nu tocmai de “onoare”) iar personajul si-o va da cat mai degraba. Inainte de 19, oricum. Ora 19. Ca daca asteapta pana la o “decizie definitiva si irevocabila” a unei instante, e vai si-amar de guvern si de Victoras la cate hardaie de rahat vor inghiti. Iar de data asta, pe buna dreptate.
PS Saptamana asta iti pot reprosa doua prostii. De fapt o prostie si-o tampenie. Prostia e invitarea lui Mang maine seara (pe care poate n-ar fi rau sa o revoci). Tampenia e dintr-un post mai vechi. Pai cum sa zici, mai om bun, ca ai “devenit cunoscut (respectat de unii, înjurat de alţii, dar cu siguranţă notoriu) după o jumătate de viaţă de om de muncă”. Sa poate asa ceava? Ce, tu la saij’de ani ai de gand sa te sfarsesti?!
PS2 Te scuz, partial!, pentru ultima chestiune numai daca ai publicat primul text platit cand erai gradinar la grupa mijlocie.
Ma bucur ca nu va sunt afectate veniturile, pe mine ma intereseaza doar plata impozitelor catre stat.
Scriitorul lanseaza un roman pe an (sa zicem), roman care poate este tradus in mai multe limbi etc. El nu primeste o retributie lunara, nu are un venit constant si trebuie gasita o metoda prin care sa fie recompensat pentru munca lui.
Nu zic ca un jurnalist nu este autor ci doar ca in cazul acestor industrii (media, IT, advertising) se poate folosi fara probleme sistemul clasic de remuneratie.
@dana: nici un sofer sau orice alt angajat auxiliar din Intact nu a fost platit pe drepturi de autor. contractul meu de drepturi de autor vizeaza exclusiv emisiunea mea: care-i de autor. diferenta dintre venitul meu si sutele alea de mii mi-o dat dumneavoastra? si promit ca platesc TVA pe ea 🙂
@alphas: in contextul actual, Mang e cel mai potrivit invitat. asta daca nu vreau sa traiesc in afara realitatii. da’, daca asta trebuie sa demisioneze, poa’ s-o faca dupa ce aflam si noi unde-s diplomele lu’ Funeriu? si, eventual, pe ale dezvaluitorului Orasanu, pe care nu puteau sa-l angajeze aia de la Palatul Victoria consilier de ministru ca n-avea hartii 🙂 altfel, as vrea eu sa apuc 60
@Garm: nu exista leul pe care eu sa-l fi datorat, legal, statului in viata asta. pentru ce-am considerat ilegal (retroactivitatea dupa ce statul ma descarcase anual din punct de vedere fiscal), am actionat ANAF in judecata
Lui Funeriu nu o lipsa (a diplomelor) i se poate reprosa. Ci ceva ce avea din belsug: o autosuficienta şi o aroganta de dreptul idioate, pentru un ministru şi un politician in general. Cu atat mai mult pentru un ministru al educatiei.
L-am urmarit sporadic pe individ pe cand nu era nici politician şi nici cunoscut prin Romanica şi stiu ca avea studii şi performante stiintifice absolut decente pentru mediul universitar de la vest de fosta cortina de fier. Practic, din politica romaneasca, pe cand era ministru a fost probabil in primii trei, maxim cinci, ca soliditate a activitatii stiintifice “convertibile” şi “masurabile” dupa standardele occidentale.
De asta nu pot sa pricep de ce s-a comportat atat de mizerabil incat sa nu-şi legalizeze / echivaleze etc. (dracu’ mai stie care-i termenul oficial) diplomele de licenta / master (probabil avea un DEA) / doctorat. (Doctorat luat mi se pare la Strasbourg. Adica la o universitate OK.)
Dintr-o simpla imagine pot sa-mi dau seama ca nu e vorba de romania,parca tot are un are un alt aer.
Dl Iliescu a rostit recent niste adevaruri, despre FMI, si despre resurse, care il onoreaza ca roman si ca om de stat. Sigur, el poate rosti mai usor cind nu e la pupitrul de comanda. Dar treptat si dl Ponta si alti politicieni romani ar trebui sa spuna lucrurilor pe nume.
Am vrut toti capitalism pe paine, fara sa stim ca odata intrati in “club”, suntem poate mai putin liberi decit pe vremea sovieticilor. Aia macar au mai si contruit cite ceva pe unde au ocupat. Cu ce ne-au ajutat “partenerii strategici”? Nu puteau sa ne ajute la inceput cu ceva tehnologie in domeniile unde puteam fi competitivi, sa avem si noi o economie romaneasca functionala, sa ne sprijine efectiv sa ne dezvoltam? Sa le vindem noi pantofi si confectii si mincare, si sa cumparam de la ei automobile si de ce nu si un avion militar? Nu, ei ne-au obligat sa platim biletul de intrare falimentind prin privatizare tot ce se putea (cu concursul lacomilor nostri), ca sa poata sa ne cumpere pe mai nimica, ca asa se face cu natiunile mici si fara putere care vor “libertate”. Si apoi, ca sa simtim ca le apartinem, ne-au pus sa luam imprumuturi de la institutiile lor, in moneda lor. Si si-au pus regimuri papusa care sa dea cu biciul pe spatele poporului cind ii e foame (Boc e exemplificarea cea mai buna). Ca sa muncim voiosi pe plantatiile lor de sclavi, globalizate. Asta e pretul…
Acest tip de lacomie si exploatare trebuie stopat. Prin politica, prin religie, prin orice metoda. Austeritate? Da, dar doar pentru bogati, pentru toti “capitalistii” care au jefuit natiuni timp de decenii, de la Reagan incoace, care au acumulat bogatii nemasurate si nemeritate, prin inginerii financiar-bancare, dar si printr-o forma de coruptie institutionalizata la nivel global. “Modelul Wall Street”. UE trebuie sa spuna “Nu!” acestui model impus de regimurile de dreapta, in speta tableta Merkozy si sa revina la o forma acceptabila de economie sociala.
Guvernul va fi mai bun sau mai rau, functie de cat i se permite. Noi avem acum avantajul ca nu mai este sprijinit in orice tampenie de catre Cotroceni.Ba dinpotriva. Singura problema pe care o semnalez este atitudinea presei. Daca Pota va fi sustinut doar pentru ca este impotriva ”alorlalti” nu este deloc bine.Aici ar mai trebui sa intervina moralitatea si verticalitatea celor care au pixul in mana. Din nefericire, astea sunt cuvinte a caror inteles, este interpretabil in Romania. Adica este moral sa-mi fie mie bine, iar de ridicat ma ridic doar daca am un interes personal …..