Esti aici:
Prima pagină > News Flash > Fortul 13 Jilava: mărturii cutremurătoare despre tortură și torționari

Fortul 13 Jilava: mărturii cutremurătoare despre tortură și torționari

Am fost la Jilava, mai precis în Fortul 13. Împreună cu Octavian Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), om trecut prin 14 pușcării. Vedeți mai jos ce a ieșit. Cuvintele mele sunt de prisos…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

11 thoughts on “Fortul 13 Jilava: mărturii cutremurătoare despre tortură și torționari

  1. https://www.theguardian.com/world/2018/aug/17/un-brazils-jailed-leader-lula-cant-be-disqualified-from-election
    Vad ca nimeni nu vorbeste despre acest caz, care clarifica cite parale face referendumul! Este o aberatie si un mod de-a arunca bani. Cine sustine ca referendului pentru familie a fost tot o modalitate de-a cheltui bani aiurea nu are minte, deoarece schimbarea ceruta ar fi fost legala. Trebuie sa adaug ca Romania este singura tara in care un astfel de referendum a esuat, ceea ce spune foarte multe despre noi. Despre Lazar si toti cei care au facut ceea ce se stie in anii 50 spun numai atit:
    Augustin Lazăr (n. 25 octombrie 1956, Rădeşti, România)
    Si acum sa vina cineva si sa-mi explice motivul pentru care toate nenorocirile au fost facute numai de astfel de indivizi de aceasta provenienta, deoarece nu vor fi gasiti altii, nascuti, crescuti in orase, iar din familii de oameni educati, niciodata!
    Toti astia au fost si sint axati pe parvenire prin orice mijloace, iar pentru asta, asa cum au si aratat, sint capabili de orice.
    Pina nu discutam despre ceea ce este nu vom rezolva nimic, riscind mereu caderea in aceasta “schema” de avansare pe scara societatii. Acesta este motivul pentru care repetam anii 50 ai secolului trecut si in secolul 21. Daca nu rezolvam si nu spunem lucrurilor pe nume aceste timpuri vor fi repetate si in viitor.
    In anii de dinaintea loviturii de stat stiau si copii ca procurorii cu functii erau securisti! Care este motivul pentru care citeva decenii mai tirziu nu mai stie nimeni?! Astia nu primeau ordine de la securitate si discutau numai cu anumiti oameni dintre ei, cu functii f mari. Lazar putea f bine sa-l libereze pe Filip. Nu patea nimic! Observa ca toti cei proveniti din mediul rural nu au identitate, sufera de mari complexe de inferioritate, nu au caracter, morala, constiinta si sint organizati in gasti de interes.
    Consider ca spun prostii, contrazice-ma!
    Vezi de unde vine Coldea, Luluta manelista, care a spus singura ca facea vacantele la tara, la bunici, Basescu, Ciolos, Boc etc. De la ei nu poti astepta nimic, cu exceptia nenorocirilor. Daca cineva vrea sa dovedeasca altceva sa vina cu data si fapte, dar este clar ca nu le va avea! Cine crezi ca sint Stanciu si Tarcea?! Le-ai vazut mindria aia aberanta, de atotstiutoare?! Aia le este lor tipica! Cum deschid gura stiu cine sint!
    Ca din sate au plecat si altii, buni, este adevarat, dar au fost extrem de putini. Spun asta la modul teoretic, deoarece personal n-am intilnit un astfel de exemplar, plecat dintr-un sat.
    Arata-mi unul cu caracter, identitate, moralitate si lipsit de fudulia maririi! Cien crezi ca sint tefelistii si ong-istii? Tot ei, din familiile de flotanti adusi la gramada de Ceausescu, care a distrus structura demografica a orasului, iar acum avem consecinte ireparabile. Nimeni dintre voi n-a luat in considerare ca in Bucuresti sin familii vechi, de sute de ani pe acolo si nu v-ati intrebat niciodata ce-or crede astia si nici daca mai exista, iar daca au disparut care ar fi motivul. Bucurestiul a fost al flotantilor de dupa 45 si este minunat!

  2. Potrivit art. 9 din OUG 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar și desconspirarea securității, în cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente privind calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării, Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității dispune eliberarea unei adeverințe în acest sens.
    Adeverința nr. 5686 din 04.06.2009 emisă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a reieșit că nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul Augustin Lazăr.
    De asemenea, din răspunsul înaintat CSM prin adresa nr. P168/19 din 30.01.2019, a rezultat că în ședința Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității din data de 17.01.2019, având în vedere faptul că nu s-au identificat documente noi sau neprocesate față de cele reținute în adeverința amintită anterior, s-a hotărât că aceasta rămâne valabilă.
    Adeverințele emise de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, singura autoritate competentă în constatarea calității de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia se bucură de o prezumție de legalitate, fiind opozabile erga omnes.

  3. @Popescu
    Este unul din cele mai xenofobe comentarii pe care le-am citit pana acum si ma mir ca Victor ti-a permis sa-l publici.
    Din pacate spatiul nu-mi permite sa-ti dau exemple de mari romani si mari caractere care provin din mediul rural si care nu numai ca nu au stricat standardele tale stupide, dar au contribuit semnificativ la crearea unor standarde care-ti sunt straine.
    Faptul ca nu ai intalnit pe nimeni de la sat care sa fie suficient de bun dovedeste cat de precara (mai degraba inexistenta) este educatia ta familiala si academica si faptul ca esti un inganfat de cea ma joasa speta care n-a avut curiozitatea (daca norocul nu l-a ajutat) sa vada cum este lumea dincolo cine stie ce mahala de rahat a Bucurestilor.

  4. PS@Popescu
    In linkul pe care l-ai dat exista o mentiune importanta: “until his legal appeals have been completed”.
    In Romania mi-as dori ca celor care au sentinte DEFINITIVE sa le fie interzisa candidatura in orice fel de alegeri: pe viata.

  5. Era clar ca va apare un “reprezentant” al precariatului rural, lipsit de bun simt, logica, caracter, cunostinte, educatie etc, dar plin de frustrari si ura impotriva oricui indrazneste sa sustina cu date si fapte adevarul, pentru care am dat si citeva exemple edificatoare pentru aceste zile! Desigur ca individul, in fudulia lui nemasurata, tipica multora dintre acesti stalinisti nativi, care, prin actiunile lor, au daunat atit de mult tarii, prin comiterea unor abuzuri inimaginabile, se vede indreptatit si chiar obligat sa ia apararea unora cunoscuti in cartile de istorie, articole din presa si filme documentare ca tortionari, in numele unei pseodo camaraderii, deoarece aceasta este lipsita de orice suport moral.
    Nu constituie o surpriza ca acesta respinge in spiritul neo-marxismului actual, orice argument sustinut prin dovezi, cu acuze aberante, prin folosirea unor cuvinte al caror sens ii este total necunoscut, dovedind cu prisosinta carentele acestui tip de om gregar, tributar normelor impuse de propaganda politic corecta, pe care le-am numit in postarea anterioara.
    Tot acest individ cerea, dupa ce-a pierdut la bursa o suma, datorita cunostintelor precare de care dispune in acest domeniu, arestarea unor membrii ai guvernului. Exista vreo diferenta intre mentalitatea acestuia si cea a tortionarilor de ieri sau de astazi?!
    Gulagul comunist a conţinut 240 unităţi de detenţie, între care 44 puşcării, 61 locuri de anchetă, depozit şi surghiun, 72 lagăre de muncă, 63 centre de deportare şi domicilii obligatorii, 10 azile psihiatrice cu caracter politic şi 100 sedii judeţene unde se desfăşurau anchetele Securităţii.
    Oare cine erau cei care reprezentau personalul acestor inchisori? Cumva descendentii unor intelectuali nascuti si crescuti prin orasele tarii? Dar cine erau securistii, procurorii, judecatorii, membrii de partid cu functii, sefi diferitelor fabrici si institutii? Majoritatea covirsitoare proveniti din mediul rural, datorita dosarelor “sanatoase” si al paienjenisului de relatii si cumetrii pe care l-au infintat peste tot si care este vizibil si astazi, deoarece “naravul din fire nu are lecuire.”
    Tortionari:
    Alexandru Drăghici (n. 26 septembrie 1913, Tisău, județul Buzău)
    Alexandru Vișinescu (n. 27 septembrie 1925, satul Leiculești, comuna Tisău, Buzău)
    Iosif Ion Ficior (n. 4 aprilie 1928, în Cucerdea)
    Gheorghe Crăciun (n. 24 iulie 1913, Mintiu Gherlii)
    Gheorghe Enoiu (n. la 4 noiembrie 1927, Mănicești, comuna Băiculești, județul interbelic Argeș)
    Aurel-Bartolomeu Moiș (n. 6 iunie 1918, Sighetu Marmației, județul Maramureș)
    Eugen Țurcanu (n. 8 iulie 1925, Păltiniș, județul Suceava)
    Florian Cormoş (n. 8 martie 1927 în localitatea bihoreană Şişterea)
    Nicolae Moromete – născut pe 13 mai 1912, în comuna Valea Ungureni – Piteşti
    Nicolae Pleşiţă (n. 16 aprilie 1929, oraşul Curtea de Argeş, judeţul Argeş
    Coloman Francisc Ambruş, (n. 24 februarie 1907, Livada de Câmpie, judeţul Hunedoara
    Aurel-Bartolomeu Moiş (n. 6 iunie 1918, Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş
    Iosif Nemeş (n. 1903, Ditrău, jud. Harghita
    Popa Alexadru 13 noiembrie 1923 la Prajila, în Basarabia
    Mihai Livinschi n. în județul Iași, la Bucium, pe 26 iunie 1926
    Petrache Goiciu n. Filesti, judetul Galati, 1905
    “Petrache Goiciu era fiul unui salahor în port şi al unei femei care muncea cu ziua, ca spălătoreasă. După ce a absolvit cele patru clase ale şcolii gimnaziale, a urmat o perioadă în care şi-a ajutat mama (rămasă văduvă pe când Petrache avea cinci ani) în munca de spălătoreasă.”
    „Era una dintre figurile cele mai temute şi mai detestate în lumea închisorilor, căruia i s-a reţinut – lucru rar – şi înfăţişarea: mătăhălos, cu buze mari, roşu la faţă, un monstru complet lipsit de inteligenţă, incapabil să-şi închipuie că altul poate gândi diferit de el“, îl descrie scriitoarea Doina Jelea, în excepţionalul volum “Lexiconul torţionarilor”.
    “Tipul tortionarului. Prost şi rău. Incult şi opac. Labil moral şi ros de orgolii. Inferioritate care urăşte tot ce e superior. Slugarnic şi totuşi avid de putere. Un fel de Iudă care-şi urăşte Mântuitorul tocmai pentru că se simte strivit de divinitatea Lui. Un fel de Smerdiacov, plin de toate complexele de inferioritate, care aşteaptă numai însămânţarea ideilor lui Ivan.”
    Baza de cadre:
    https://www.youtube.com/watch?v=sdZdLTWsC4E
    De retinut citeva “calitati speciale” pe care le putem vedea la foarte multi:
    …”lipsit de inteligenţă, incapabil să-şi închipuie că altul poate gândi diferit de el”. “Inferioritate care urăşte tot ce e superior. Slugarnic şi totuşi avid de putere.”
    Intr-un documentar, un fost detinut povesteste o discutie dintre doi gardieni care isi spuneau unul altuia ca cei cu mai multa carte trebuiesc batuti mai rau, deoarece ii pot pacali.
    Sa vedem membrii de partid si citiva generali:
    Nicolae Ceauşescu (n. 26 ianuarie 1918, Scorniceşti, România
    Gheorghe Apostol (n. 16 mai 1913, lângă Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi
    Emil Bodnăraş (n. 10 februarie 1904, satul Iaslovăţ, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria
    Leontin Sălăjan (n. Leon Silaghi, 19 iunie 1913, Santău, comitatul Sătmar
    Ion Ioniţă (n. 14 iunie 1924, comuna Mătăsaru, judeţul Dâmboviţa
    Ion Coman (n. 25 martie 1926, comuna Asan-Aga, judeţul Teleorman)
    Constantin Olteanu (n. 5 iulie 1928, comuna Vulcana-Pandele, judeţul Dâmboviţa)
    Vasile Milea (n. 1 ianuarie 1927, Lereşti, judeţul Muscel
    Ştefan Guşă sau Guşe (n. 17 aprilie 1940, satul Spătaru, comuna Costeşti, judeţul Buzău
    Ilie Verdeţ (n. 10 mai 1925, Comăneşti, judeţul Bacău
    Constantin Dăscălescu (n. 2 iulie 1923, Breaza, judeţul Prahova, România
    Chivu Stoica (n. 7 august 1908, Smeeni, judeţul Buzău
    Avram Bunaciu (n. 11 noiembrie 1909, Gurba – d. 28 aprilie 1983, Bucureşti)
    Aurel Vijoli (n. 12 februarie 1902, Telechi-Recea, Comitatul Făgăraş, azi Recea, judeţul Braşov
    Iulian N. Vlad (n. 23 februarie 1931, Gogoşiţa, Dolj, România
    Ştefan Voitec (n. 19 iunie 1900, Corabia
    Tudor Postelnicu 13. November 1931 in Provița de Sus

    Pentru edificare recomand „Apostolii Epocii de Aur“.

    – Martiri Politiei Române
    https://www.youtube.com/watch?v=_oWmscdCjeg

    Asta este Romania reala, aia “proletara”:
    – Viața ca vacanța
    https://www.youtube.com/watch?v=FS-IYNV27uU

    – Vacanță pe viață
    https://www.youtube.com/watch?v=aKnXMsVHPzU

    – Pe viata si pe moarte
    https://www.youtube.com/watch?v=4S7Sym12hQI

    – România meseriașă
    https://www.youtube.com/watch?v=DynaIMNZy3A

    “Noi n-am avut educația și timpul suficient să educăm cele 22 de milioane, în special cele 12 milioane din rural, pentru că statul n-are bani.”.
    Ion Tiriac

    “Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.”
    Dan Puric

    „Boala cea mai gravă, care macină societatea românească, este lipsa caracterelor.”
    Nicolae Iorga

    PS Articolul din Guardian arata ca nu exista posibilitatea ca o persoana sa fie privata de drepturile sale pe viata. E greu la deal cu boii mici!
    Geniile romanilor si patriotii proveniti din satele tarii, o minoritate, nu s-au remarcat prin activitati antiromaneasti, cereri de arestari si condamnari pe banda rulata, prin incalcarea tuturor legilor si nu pot fi un alibi pentru existenta tortionarilor si fripturistilor.
    Ce-a facut Ceausescu pentru voi, n-a facut nimeni in toata istoria tarii! V-ati bucurat la moartea lui, la o vreme cind era un om batrin si bolnav, intr-un mod pentru care nu exista in dictionar un cuvint pe masura. Romania actuala arata dupa chipul si asemanarea voastra, reprezinta totalitatea talentelor, educatiei, cunostintelor si caracterului de care dispuneti. Ghinion!
    Altfel discuta cu cei de teapa ta! Stiu cit sinteti de obraznici!

  6. Povesti infioratoare acompaniate de imagini demne de cele mai “bune” filme horror.
    Locurile astea ar trebui indicate pe harta de turism a Romaniei, atat pentru straini, dar mai ales pentru romanii care nu-si cunosc istoria.

  7. ori va “bateti” in argumente, ori pa-la revedere. nu are nici o relevanta originea. ticalosi gramada sunt si la tara, si la oras.
    end of story!

  8. @Popescu
    Dupa o analiza atenta si multa gandire, trebuie sa-ti dau dreptate. Cand ma gandesc la Dragnea, Valcov si Dancila trebuie sa-ti recunosc superioritatea in gandire, pentru ca astia sunt printre cei care fac cel mai mare rau Romaniei, cel putin acum
    De asemenea, sunt convins ca te poti lauda, in gura mare, cu Teodorovici. Ala iti face cinste.
    In sfarsit, “pour la bonne bouche”, la lista “taranilor” care iti altereaza standardele tale de bucurestean, poti sa-l adaugi si pe Victor, ca si asta este un “Ausländer”.

  9. Victor, scuze, dar mai am o completare:
    @Popescu:
    Vad ca ai citat din Ion Tiriac si Nicolae Iorga. Sunt surprins, pentru ca ambii au fost niste imigranti in Bucuresti (unu’ de la Brasov, iar celalalt de la Botosani). Da’ poate ti-a “scapat” chestia asta.
    E adevarat ca din varii motive, fiecare a preferat sa-si petreaca timpul in alte parti decat in Bucuresti (unul pe la Monaco, altul pe la Iasi si la Valenii de Munte). Nu s-or fi ridicat oamenii la standardele tale de bucurestean sadea.

  10. Bigradu
    Bigradu
    Mai incearca sa citesti inca odata, deoarece vad ca n-ai priceput ca ma refer la pseudo romanii care, prin ceea ce-au facut, au distrus si batjocorit tara si neamul romanesc dovedind o lipsa crasa de constiinta romaneasca si nu numai.
    Cei care si-au dovedit prin fapte si vorbe atasamentul si fidelitatea fata de valorile neamului sint romani care merita respectati si apreciati, iar citatele sint venite din partea unor astfel de oameni.
    Victor se dovedeste un roman curajos si-l apreciez ca atare.
    Am scris ca toti acesti oameni reprezinta, din pacate, o minoritate, lucru usor de vazut pentru cei care vor.
    Fiecare se caracterizeaza singur prin fapte si vorbe, asa ca Lazar, iar eu iau la cunostinta si judec realitatea, fara sa caut s-o distorsionez ca sa-mi iasa mie pasenta, asa dupa cum ai procedat in postarile anterioare cind ai amestecat griul cu neghina incercind sa-mi spui ca este tot aia.

  11. Ca tema e grea,si nu am cuvinte sa comentez suferinta lor,dar pot atat sa fac,sa fiu langa sufletul lor!Nimic din ce-as spne nu gaseste alean!Victore,de PASTE,iti doresc spiritul viu la fel de intrebator,sanatate,lumina linistitoare asupra alor tai!Daca te-a pus nevasta sa toci zarzavatul pentru drob,mucles,sunt patimi adorabile ce exista numai un timp!Bucura-te de ce ai,familia ta intregita!PASTE FERICIT!Am tinut sa-ti transmit bunurile mele ganduri si nu trai pe repede inainte,simte,miroase,traieste clipa!Bunul samaritean!Nu mai am nick-name,am nume asumat,anonimatul e lasitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.