Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > Ziua când ne-am simţit bine în România

Ziua când ne-am simţit bine în România

N-avem valenţe de lideri politici, nici măcar intenţii de a ne îndrepta către acea lume. Dacă am fi vrut asta, ne plictiseam, amândoi, demult, prin Casa Poporului ascultând cuvântările căznit responsabile ale preşedintelui Băsescu şi numărând în paralel cu fenomenul mondial al matematicii Alma-Roberta voturile absenţilor. Dar, aşa nepricepuţi în ale aglomerărilor cum suntem noi, considerăm o realizare faptul că o mare de oameni (în nici un caz 500, aşa cum eficient a lansat în media propaganda pixelului albastru, care, în căutarea drogurilor din subsoluri, a reuşit să descopere autocare cu pensionari şi elevi) a demonstrat, în Piaţa Constituţiei, că nu suntem în integralitate un popor de oi, că nu se poate scrie cu toţi oamenii din ţara asta, în ţarcuri bine izolate, “Trăiască Băsescu”.

Din punctul ăsta de vedere, ne-am atins scopul. Fiindcă am reuşit să mobilizăm, în mijlocul săptămânii, la orele prânzului, într-o perioadă mohorâtă din punct de vedere social, la o adunare populară curată, unde nu s-au avansat revendicări salariale şi nu s-au împărţit cupoane de mici şi bere, ci s-a strigat anti-cenzură şi pentru libertate, oameni frumoşi. Mulţi său puţini? Depinde de baza de raportare. Noi zicem că măcar atâţia câţi aducea cu autocarele Manţog, pe bani şi zile libere, de la complexurile energetice, la mitingurile electorale ale candidatului Băsescu.

Articolul integral, pentru Jurnalul Naţional, aici

Fotografiile de pe blog sunt realizate de Fane Jeg şi, respectiv, Andrei Tănase

Comentarii

comentarii

Similar Posts

88 thoughts on “Ziua când ne-am simţit bine în România

  1. Nu stiu cine este Andrei tanase, dar mare talent in fotografii.

    PS: Poate reporterul radulescu de la Antena 3 va stii sa aprecieze mai bine ce s-a intamplat acolo

  2. Superbe pozele lui Andrei Tanase, asa cum remarca si Mircea!
    Dar l-am prins cu pixelul vopsit in rosu in traista si am publicat dovada pe blogul meu!
    Rusine, Andrei Tanase!
    Te-ai dat cu mogulii! 🙂

  3. Daca au fost doar ~500,
    in locu’ basistilor abia de-asta mi-ar fi frica!
    Daca 500 de oameni care nu urlau de foame
    au fost in stare sa sune asa,
    eu nu le-as dori sa vada cum e cu 20000,
    cu groapa-n stomac si cu datorii,
    urland intr-un cadru organizat ca ieri,
    si nu asa cum se fac de ras sindicalistii.

  4. Sa vina cat mai repede ziua in care sa te simti bine in Romania,fara a fi obligat sa-ti ceri drepturile in strada.

  5. pina si de presa locala (constanta) a fost preluata ideea stupida ca ati adus oamenii cu autocarele, pe filiera psd!
    felicitari pentru protest!
    azi am mai vazut o dementa la tv: madam anastase vorbind cu Bute si oferindu-i macheta camerei deputatilor! vorbea despre cum s-a trezit ea la ora 5 ca sa se uite la meci!
    dar TVR-ul nu este al pdl-ului?

    nu stiu cind si cum vom reusi sa scapam de gasca pdl!
    chiar nu-i mai suport, indiferent ce ar face/spune!

  6. Bravo, baieti! Ati reusit un lucru mult mai vizibil si mai de efect decat orice miting al sindicatelor. De aici inainte nici nu mai conteaza cati ati fost. Cu atat mai mult, se pare ca daca sunt mai putintei, se face lucrul mai de calitate si acel putin se vede mai bine si mai concentrat. Mai ramane sa insistati cu reamintirea acelui moment, pana cand va avea efect de calitate si asupra presei din afara. Mult succes in continuare, pentru ca de acum ati experimentat deja un inceput cu rezultate bune.

  7. Sunt si eu curios daca Radu Maxelaru sluga aia contorsionata de LaB1 Tv poate sa adune macar 100 de oameni in piata. Poate ca da dar care il vor injura pe el.

  8. Cat ar mai putea aduna Basescu pe bune, in aceeasi piata?
    Ulima data, in Piata Universitatii n-a mai venit nimeni..
    Credeti ca CNA-ul a fost sensibilizat macar un pic?

  9. O adunare populară curată , oameni frumosi ? Or mai fi fost si exceptii… Numai eu stiu unul – jegos , hidos si bolnav cu capu’ – Spartlakur parca-l cheama.
    Serios vorbind , participarea n-a fost mai numeroasa si din cauza fricii care-a cuprins natia asta. Am vazut ieri cativa oameni care isi fereau speriati figura din fata camerelor. Totusi , sunt sute de mii de bugetari (platiti cu cate 600 lei pe luna) care n-au avut curaj sa iasa in strada nici cand s-a decretat ca trebuie sa stea nemancati o data la patru zile.
    E clar ca oamenii nu mai au curaj decat in cabina de vot.

  10. Ma numar printre cei care regreta faptul ca distanta de la Targu Mures pana la Bucuresti este atat de mare. Mi-ar fi placut sa ma ingramadesc si eu intre “putinii manifestanti”…
    Ma gandesc ca pentru o parte dintre oamenii din media a numarat tot roberta cati oameni s-au alaturat protestului.
    Am fost tentat sa scriu roberta astfel: o-berta…

  11. Felicitari pentru faptul ca ati reusit sa organizati o asemenea manifestare sau, mai degraba, pentru faptul ca ati reusit sa mobilizati oamenii, cu toate ca in opinia mea au venit destui de putini.

    Personal ma asteptam sa vina mai multa lume, cred ca si voi, asta demonstreaza faptul ca lume ori e resemnata, ori e indobitocita de-a dreptul si sunt prea putini capabili sa inteleaga un astfel de eveniment, respectiv insemnatatea lui.

    Nu zic, or fi fost si lenesi sau, cum sunt eu, persoane care n-au participat din ratiuni de inutilitate, dovedite de faptul ca, in timp ce sub geamurile lor erau 1000 de oameni (sau cati or fi fost), memebrii CNA votau doua amenzi pentru trustul Intact, una la A3 si una la A1.

    Sincer, daca organizati o aruncare de tomate la sediul CNA (sau de alte fructe/alimente, ca nu mai e sezonul rosiilor), eram primul si imi aduceam si rosiile, altfel eu, personal, am simtit ca protestului vostru i-a lipsit mica doza de violenta care sa-l faca nu credibil, ci oarecum sa-i dea caracterul de precursor pentru ce ar putea sa urmeze, in caz ca nu pricep vitele cu rang de ministru despre ce este vorba si nu ma refer aici la impinsul gardurilor sau la batai cu jandarmii, ci la aruncatul cu fructe/alimente, o fumigena etc., ceva care sa arate ca s-a cam saturat lumea de grohaitorii astia portocalii.

    Stiu si ei ca o mana de oameni nu-i suporta, nu e o noutate si nici nu li se rupe lor de intelectuali sau indivizi mai rasariti care ii considera niste vite, in special pentru ca ei au puterea, din care vin privilegiile si banii, ori de la volanul frigiderului pe roti nu prea impresioneaza un student, un profesor sau un tanar medic, indiferent ce url el.

    Asa, ca o nota personala, cand au venit comunistii la putere, poporul i-a cam dorit/aprobat/acceptat, lucru transpus prin vot si, ca acum, o mana de oameni li s-a opus, mai mult sau mai putin vehement. Evident, nu mai traim aceleasi vremuri si nu mai merge cu vanatori prin munti, executii, arestari, confiscari etc., insa din anumite puncte de vedere parca e mai rau acum, leucoplastul se pune pe gura prin lege, telefoanele se asculta tot prin lege, presa e monitorizata pe baza de siguranta nationala etc.

    Cu tot raul facut de comunisti, cu toti mortii, batutii, arestatii, cu toate restrictiile din vremea respectiva, a fost nevoie de 50 de ani, din care vreo 10 macar de foamete si lipsuri duse la extrem, pentru ca oamenii sa iasa in strada.

    In conditiile actuale, nu spun ca astia or sa mai reziste 50 de ani, dar nici nu scapam de ei in urmatorii 15-20, pentru simplul motiv ca populatia este majoritar imbecila si nu intelege absolut nimic din ce se intampla/i se intampla.

  12. Si pe mine m-a adus Mantoc, recunosc. Cine-i Mantoc asta nu stiu, da sigur m-a adus el, sa fie multumita si partea aia de presa si fatucile alea de au impresia ca microfonul e facut pentru felatie si nu pentru a-i face pe altii sa fie auziti…

  13. Mda, nu am mai scris de mult pe blogu’ asta (desi ma uit zilnic la posturi). Nu pentru ca n-as avea idei, da’ de obicei Victor e atot-cuprinzator si foarte plastic in exprimare, asa ca nu am ce sa adaug.
    Cand i-am explicat prietenei mele (care e nascuta aici, in SUA) pentru ce e protestu’ initiat de Badea si Ciutacu, mi-a raspuns ca CNA-u’ romanesc e o aberatie si ca ar trebui sa se ocupe NUMAI de cuvintele injurioase sau de nuditatea la orele la care se uita si copiii la televizor. Bineinteles ca nu ii putem cere unei mici negrese din Atlanta sa aiba vreo cat de mica idee cu privire la necesitatea “echilibrului punctelor de vedere” in orice emisiune. Sau la utilitatea interzicerii oricarui fel de publicitata “neloiala”.
    Aici oamenii vad lucrurile mult mai simplu: libertatea de expresie este pentru ei un dat. Nu se discuta. Pana si idiotii aia din Ku Klux Klan (reminescente rasiste ale marii organizatii periculoase si oculte) pot sa-si transmita mesajul la orice colt de strada. Si orice emisiune sau canal TV ii poate prelua (desigur ca nimeni nu o face, din ratiuni de principiu si mai ales de rating).
    Si am descoperit aici ca in momentul in care ai un sistem de justitie normal, libertatea e la ea acasa. In momentul in care poti da in judecata pe ORICINE sub ORICE MOTIV, libertatea e garantata (nu insa si faptul ca vei castiga procesul, mai ales daca n-ai dreptate; ceea ce e costisitor). Suna oximoronic, da’ presupunand ca justitia din Romania ar fi asezata pe fagasurile normale, CNA-u’ asta mizer s-ar gandi de doua ori inainte sa abuzeze de puterea-i vremelnica si incredintata la comanda politica.
    Si, mai mult, cred ca investitiile straine ar spori considerabil. Cota unica si alte inlesniri fiscale nu fac doi bani daca nimeni nu iti protejeaza drepturile intr-un stat corupt si hot. Deci, protestul cel mai legitim mi se pare acela pentru o reforma reala in Justitie. Eu unu’ pentru asta as iesi in strada…
    Cam atat. Mersi.

  14. @ VirtualKid …bine ca nu ai scris o-beata ca dupa cum a numarat ea cred ca era sub influenta cocartului,trascanise mult de 80 ia dat 170.La PRL-ei trasul la masea e politica de partid

  15. Se pare ca ati suparat rau oranjgutanii, ca toate ziarele sunt pline de comentarii denigratoare la adresa voastra.
    Spre exemplu , autointitulatul “primul ziar quality din Romania, “=)), care are jurnalisti semialfabetizati si redactor sef nevertebrat. Am vrut sa comentez… dar nu sunt in stare sa scriu acolo fara sa in jur…
    Asa ca vin aici, sa ma remontez …
    Ma bucur, Victor,ca totul a iesit bine ieri.
    Mi-a fost sincer frica pentru tine si Mircea.
    Va iubesc mult..si atunci cand mi-e sufletul “acasa”, mi-e la voi.
    Respect.

  16. FELICITĂRI!
    Două lucruri esenţiale pot eu desprinde din acest miting reuşit şi anume:
    1) Că oamenii sunt dispuşi să îndure mai bine de foamea sau frigul decât lipsa de LIBERTATE.
    2) Dacă în funtea lor apar oameni credibili precum d-l Ciutacu şi D-l Badea,sunt dispuşi să fie solidari.
    La o asemenea chemare îşi lasă alte treburi şi vin spre a protesta.
    Oamenii nu mai au încredere nici în politicieni(care “şi-au făcut plinul” indiferent din ce partid-dar cei de la putere de acum sunt şi mai nesătui) şi nici în liderii de sindicat care în majoritatea lor covârşitoare sunt preocupaţu de propria lor bunăstare decât de cea a celor pe care îi”păstoresc”.
    Încă odată felicitări şi tot respectul meu!

  17. Ideea ca s-a strigat, undeva in Uniunea Europeana, ‘Libertate’ si ‘Nu cenzurii’ ar trebui sa puna pe ganduri niste Ambasade.

    Daca s’ar fi intamplat in SUA, am fi avut pana acum reactii din cele mai violente. NU paine, nu salarii, nu locuri de munca…Libertate !?

  18. citez:
    “Ceea ce vreau este să fac această meserie, însă mi-e destul de greu la ora 16.00, în condițiile în care dacă te uiți pe demografice (și eu sunt genul de om care se uită pe demografice), vezi că 90% dintre telespectatorii de la ora 16.00 sunt fie pensionari, fie casnice.” (Moise Guran)

    Domnul Guran este de fapt frustrat ca nu putea sa se adreseze clasei intelectuale,considerandu-se unul “de-al lor”. M-a pocnit in fatza logica lui sincer. Pai pai…oamenii daca muncesc 9-10 ore pe zi,au ei chef sa se uite la o caterinca de emisiune economica? Nu ma pricep la economie,insa este destul de plictisitor stilul dansului si slava domnului,ca am curiozitate sa urmaresc orice daca am dispozitia necesara.
    Sunt sigur ca majoritatea intelectualilor vor sa se uite la un Badea,un film sau altceva care sa-i relaxeze si sa-i ajute sa disipeze stresul acumulat pe timpul zilei. (la naiba,este o chestie la mintea cocosului,omului ii trebuie echilibru emotional ca sa “mearga mai departe”)

  19. Si nici macar nu ati fost platiti, din cotizatiile sindicalistilor, ca sa iesiti in strada.
    Restul, stiu, e mogulul cel rau din poveste!
    Dar chiar un poem, o oda inchinata mogulului, nu a compus nimeni pana acum? A devenit personaj de legenda.Acum era bun un Caragiale, ar fi avut personaje: Baseee,fetele lui Base, Nasu,Nuti a lu Cocos ,Mogulii,slugile mogulilor (tripleta, acum imi dau sema ca e un veritabil CGB- daca se permite licenta si inlocuim C cu K),fanii CGB-isti, manelistii, cetatenii sedati,socati…

  20. Buna seara d-le Ciutacu,

    Sunt multi oameni frumosi in tara asta si n-au parale sa va plateasca Dvs.si lui Mircea Badea verticalitatea,atitudinea,claritatea perceptiei realitatii societatii noastre,lupta permanenta pentru libertatea reala a oamenilor acestui popor.Dar va apreciaza foarte mult caracterul si demnitatea.

    Va felicit ,cu tot respectul,
    IoanaP

  21. Victor, am fost am strigat pana mi-am omorat corzile vocale dar sunt multumit ca am facut-o cu un scop fundamental! Va multumesc pentru atitudinea nefitoasa adoptata pe toata durata mitingului si mai ales la final cu autografele si pozele!

    PS: In clipul celor de la Parazitii-Jos Cenzura, apare si cine crezi? Radu “nasul” Moraru care era vehement cu “Jos cenzura” in gura si aseara arunca cu mizerii in protest. Asa… de chestie!

    In rest numai bafta si putere de lupta!

  22. Foarte bun comentariul lui radu (din vegas). Eu spre deosebire de el, ma confrunt cu o situatie exact inversa: sotul meu, roman ca si mine dar format in Romania in sensul ca acolo a terminat facultatea (de arhitectura), ma contrazice (eu fiind avocat)si sustine sus si tare ca o institutie poate avea si ea dreptul la replica, chiar in aceeasi masura ca o persoana privata. In continuare ma revolt, si m-am revoltat si aseara la sinteza cu dreptul la replica al CNA, chiar nu vrem sa intelegem ca libertatea presei e o libertate fundamentala a cetateanului? Rolul acestor libertati si drepturi fundamentale este insasi protectia individului impotriva abuzurilor statului. Iar CNA asta face in continuare obligand antena 3 sa dea pe post dreptul la replica. M-ar interesa ce are de zis un constitutionalist pe tema asta, dar bineinteles ca nu un absolvent la ff ca Boc, poate apare d-na Pivniceru.

  23. ROMANIA ???… CE E ASTA ?…
    Explicati-mi numele asta , ca eu nu cred ca e mai decat un nume !…

  24. felicitari celui care a facut montajul….frumos si trist de real…a fost primul miting cu adevarat la care s-au simtit emotii, trairi…..miting care, poate, sper, a ridicat un pic ceatza de pe ochii si din mintea romanilor…un miting care poate va da curaj multora….de a spune ceea ce simt, de a se ridica din genunchi…din nou….pentru totdeauna….totul pentru noi si pentru generatiile viitoare…ca macar ei sa nu aiba de asteptat un alt Mircea Badea, un alt Ciutacu, ca sa ii faca sa se simta liberi in tara lor

  25. “Ori toti sa muriti, ori toti sa scapam”
    (retrimis)
    Domnilor Badea si Ciutacu, oricât de importanti si de prezenti pe tv-uri ati fi, nu-l mai balacariti pe Dan Grigore, o Valoare româneasca (i.e. ceva care ne poate ramâne dincolo de vânzoleli, simpatii, glume de car- sau san-tier etc) ! Mai ales d-l Badea cred ca ar trebui sa-si mai ajusteze furoarea limbajului… cam prea de ciutan dupa blocuri. N-ar strica ceva autocontrol întru cultura – atribut specific omului, desigur “dupa facultati”. E pacat sa tot continuati asa, mai ales pentru ca sunteti inteligenti (deci puteti fi si cultivati – “show that”!) si cu un impact (plafonat, daca va tot mentineti pozitia culturala). Pai ce slujim defapt sau indirect si ce compromitem? E un iz de cultul propriei importante? Care e grozavia? Ce stil încurajam? Lipsa de responsabilitate, ca sa folosesc un eufemism pt. puseele vedetistice? Mai ales ca, în vremurile astea, e pacat sa ne atentam înca o data la craca/matca culturala, în loc sa o sporim, emulam, educatia fiind poate ultima noastra sansa de a fi între noi si în afara o natie si nu o multime. Mai bagati si cultura fara obsesia rating-ului (“turba importantei si furoarea notorietatii”), puneti în paranteza nimicnicia orgoliului omenesc sau mai degraba dracesc, ca sa nu ajungem minori vaccinati (“Iubesc naivitatea, dar nu de la barbosi.[…] barbosii trebuie sa (încerce sa) fie întelepti”). Cu respect, unul destul de aproape de vârsta voastra. 🙂

    Hint
    http://www.gandul.info/media-advertising/dan-grigore-cel-mai-mare-mogul-e-statul-5135857

  26. Hai las-o balta ca mai mult de 400-500 nu au fost. Am fost acolo vreo jumate de ora deci stiu ce spun.

  27. bravo domnule, bravo! lasand la o parte institutiile statului care incalca drepturile cetatenilor la orice ora din zi si din noapte, cum ramane cu ortacii lui Basescu?! e internetul plin de lingai care il preaslavesc. astia sunt cei mai periculosi fiindca propaga multe mizerii si mai merg si la vot. pentru ei special, un protest, o campanie, o palma, ceva?

  28. Daca libertate de exprimare inseamna sa fii subiectiv si sa injuri NUMAI pe unii…atunci bine! Cred ca daca traiati in Rusia,acum erati demult inchisi!
    Asa, suntem in UE si ajungem de la “Jos cenzura” la “Jos Basescu”! Sa vina deci alta gasca…aia care ne convine unora…cu d’alde Iacubov, Vantu, C. Voicu,etc. Ei sunt cu siguranta mai buni si mai frumosi!\
    Succes!

  29. Va felicit domnilor Ciutacu si Badea pentru miting si pentru ca ati avut curajul de a protesta pentru un drept comun. Sa stiti ca prin vocile voastre s-au auzit si alte cateva sute de mii! Contestatari se vor dovedi a fi de fiecare data, poate nu va vor asocia si cu AL Qaeda (pentru data de 09.11.2010=11.09.2001:D, ca in rest s-au gasit destui care sa “protesteze din fotolii lor” platite din bani nostri!

    Toate cele bune si felicitari pentru emisiunile dvs.!
    Cu stima, Andrei!

  30. După felul în care s-a desfăsurat manifestatia,după principiile pentru care s-a manifestat,după dimensiunile adeziunii de care s-a bucurat si după bunul simt al celor ce au lăsat piata curată,cred că suntem îndreptătiti să sperăm că nu este totul pierdut.Sunt necesari doar oameni ca dv.care să trezească si să adune în jurul lor niste energii pozitive aflate deocamdată în conservare.

  31. E mic, mai stati putin. Cand o sa se trezeasca fara caldura, curent si apa calda (daca nu ai bani sa le platesti,ti-le taie) si cu matele goale. Sa vezi tu atunci demonstatie. Un sfat pentru blonda suprema: Lasa rezervorul plin in elicopter ca o sa vina vremea cand marinarul o sa mearga(a se ceti fuga) unde a mers flota.

  32. Bine BOSS! n-aveam nici o emotie dar daca-l faceati elaborat veneau 100.000 si atunci… sunai la cotroceni si ziceai:
    traian sa vina la mine acum!

  33. Ei nu stie ca zona este inclusa in traseul turistic,in turul de oras al Bucurestiului,autocarele daca or fi fost parcheaza pe acolo,s-ar fi putut sa va fi vazut cativa turisti straini,prostii de nebagat in seama,nu mai au ce sa spuna si incep sa abereze,oricum s-a dus buhul.Instantanee frumoase si cele cu portavocea sunt reusite,memorabile amintiri vor evoca mai tarziu aceste momente de neuitat!

  34. Un punct de vedere oficial de la PSD sau PNL vis a vis de CNA, adica vor sa schimbe ceva,cind va fi sa fie?

  35. Aveam o parere buna despre Moise Guran,mi-am schimbat-o total.Atitudinea lui e a unui copil tamp.Si cu satisfactie mi-l doresc pe Base in genunchi in fata lui Sarkozy.Sa-i reaminteasca faptul ca e un nimeni in Europa.

  36. bv baietzi sunt mandru de voi….sunt prea departe ca as fi venit si eu la miting…:(….dak a numarat anastase persoanele de la miting de pe geam….ca doar era langa cu base?:-?

  37. Am sa fiu sincer: initial n-am pus prea mare pret pe protestul vostru … Dar ce-a iesit merita tot respectul !!!! Felicitari si “jos palaria” …! 😛

  38. Victore, iti multumesc pentru ca ai mentionat filmul de la protest pe blog, l-a preluat si Badea, tin sa-mi cer scuze ca l-am facut in graba si am pus 9 octombrie in loc de 9 noiembrie la inceput. Ma gandeam sa-l sterg, dar e pacat ca deja s-au adunat comentarii si vizualizari, daca vrei sa-ti dau o varianta cu data corecta la inceput, spune-mi, te rog, si ma conformez. Multumesc inca o data si felicitari pentru miting.

  39. De ce s-a sfiit Base de la o baie de multime? I-a fost teama? Nu ca intelege ca suntem si oameni care nu-l iubim? A, da , stiu.Toti de acolo erau platiti .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.