Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Viitor de aur țara noastră are; în stradă

Viitor de aur țara noastră are; în stradă

Nici un guvern sănătos la cap nu are vreun motiv să ignore protestul de ieri împotriva exploatării de la Roșia Montană. Dacă aș fi premier (ceea ce, slavă Domnului, vă ferește Dumnezeu să vi se întâmple), m-ar cam îngrijora. Pentru că, în primul rând, organizatorii și-au definit bine publicul-țintă. Și, hipsteri, nehipsteri, informați au ba, cu opțiuni politice sau fără, oamenii au ieșit în număr mare. Mult mai mare, chiar, decât la faimoasele manifestații de iarnă din Piața Universității. Alea care l-au lăsat pe Traian Băsescu fără controlul Executivului. Și există, în continuare, potențial de multiplicare. A fost și week-end, vremea le-a fost extrem de favorabilă, e clar că n-or să iasă în fiecare seară 4.000-5.000, dar destui oameni rezonează. Tema are lipici și Roșia Montană, inteligent folosită politic, poate fi un Raed Arafat în oglindă. Care ar putea să usture al naibii de tare…

P.S. Președintele și premierul unei țări UE se acuză reciproc și repetat, la televizor, că au luat șpagă de la o companie privată, DNA tace, viața merge înainte

Comentarii

comentarii

Similar Posts

30 thoughts on “Viitor de aur țara noastră are; în stradă

  1. intrebarea ii cine nu a luat spaga de la companie? :))
    apropo, trimite-i Dacianei lanturile, nu de alta dar i-ar fi de folos in curand.

  2. totusi, pentru 200 tone de aur atata efort, atata bataie de cap, atata risc, atata mita, atatia cumparati, atata piar… mie greu de crezut asta.

  3. Partea proasta cu proiectul Rosia Montana este ca, in mod sigur exista si o varianta buna, optima de exploatare care sa tina cont si de mediu si de interesele statului roman si de locuitorii acelei zone etc. dar care, cu concursul spagarilor statului roman NU se va materializa.

    Publicul roman are suficienta neincredere in politicienii spagari pentru a respinge acest proiect, din fasa, indiferent de forma de implementare.

    Peste 90% din protestatari sunt absolut convinsi ca proiectul e nefavorabil mediului, statului roman, romanilor in general, etc. si ca va fi transat, ca si celelalte proiecte “de succes” din Romania, in urma unei invarteli politice bazata pe spaga.

    Scandarile din Piata Universitatii nu au fost doar contra proiectului Rosia Montana ci anti-sistem, anti-capitalism, anti-sclavie, anti-Africa, contra spagarilor si infractorilor de la conducerea tarii, etc.

    Miscarea de strada nu poate fi redusa strict la proiectul Rosia Montana, zazania e mult mai ampla. Nu ieseau atatia oameni din Bucuresti numai pentru Rosia Montana.

    Aseara, in Piata Universitatii erau la inceput, numai vreo 200 de oameni din care scandau vreo 50, restul spargeau seminte. Apoi miscarea a avut efectul bulgareluui de zapada. Cand masele s-au pus in miscare pe bd. Magheru, daca te uitai in fatza si in spate nu vedeai capatul multimii…

  4. Inca o data,ai sesizat care e cel mai important subiect al zilei.Tare ma tem ca esti printre putinii si,tare ma tem ca nu vei fi luat in seama,de catre cine trebuie…

  5. Bă, Victore, tu şi ai tăi aveţi noroc: dacă ţara asta se duce şi mai rău dracului (sub 24-19 ani estimez eu) şi se destramă o dată din super glue-ul ăsta de mâna a treia, măcar aveţi Israelul ca ţară de rezervă.

  6. Mie mi s-a parut cel putin dubios faptul ca acel protest nu a fost mai bine prezentat de trustul intact. Nu pe A3 site, nu pe JN site. Poate nu am vazut eu cand trebuia. O parere..

  7. Mda, va fi pe lacrimi si mate goale…
    Te-ai uitat, nu? Cred ca ti-ai facut deja concluziile preliminare.

  8. Nu ma pasioneaza manipularea; nici a celor pro, nici a celor contra. Am trait prea mult in mediul asta s-o miros. Deci nu servesc linkuri lacrimogene si/sau mincinoase

  9. Lupul [Ponta], victima sarmalelor in „Capra cu trei iezi“ …..si cum statea Ponta si infuleca sarmale hop ca se surpa podeaua si cazu intr-o groapa cu jeratec….pregatita de capra [Base]. Cum mi-ai halit tu iezisorii [ Boc,Videanu, Udrea]….na ca te-am aranjat! Pana mai ieri se striga jos tiranul Base peste noapte se striga jos Ponta Chimicul. Ponta cred ca o sa iti iei avant….a reusit Base sa te lucreze cu aceleasi arme cu care l-ai lucrat tu. Mafia cand lichida un individ ii lichida si copilul. Stii de ce ? Pentru ca peste 20 de ani copilul isi va razbuna parintele ucis. Cand ai halit iezii trebuia sa halesti si capra. Acum te haleste capra pe tine.

  10. Eu cred ca Rosia Montana o sa-l lase pe Victor Ponta fara scaunul de prim ministru.
    Cam cat o fi fost spaga pentru Gadea, sa se comporte asa penibil cum s-a comportat aseara la Sinteza Zilei?
    Te-am vazut si pe tine aseara ca erai pentru proiectul asta, dar refuz sa cred ca ai luat bani ca sa fii de partea proiectului minier de la Rosia Montana.

  11. Mi-s unu’ care a trait si pe vremea aia, cand lucrau toate minele din tarisoara asta (chiar si astea de aur) si cu voia bunului Dumnezeu, mai respir si acum. Carte multa n-am, dar ma bantuie o intrebare, poate doua:
    Daca tot este sa ne otravim, de ce n-o facem singuri, pt ce sa ne-o faca altii si ne mai ia si bruma de-o mai avem?
    Macar asa lasam ceva in visterie si asa plina de datorii.

  12. Tot mai multa lume incepe sa inteleaga ca mitingul din Piata Universitatii nu e doar contra Rosia Montana ci e un miting anti-Guvern, anti-sistem, anti-ACTA, anti-PRISM, anti-securism, anti-Mafie, anti-spaga, anti-sclavie, anti-Africa, etc.

    Publicul de strada, desi nu e unul foarte numeros, e unul constant (cca. 1000 de oameni) iar oamenii sunt de tipul celor cu mintea foarte putin poluata sau dependenta de rate sau de “servici”… Sunt acolo si ultrasi si hipsteri si rockeri, etc. in general lume care nu mai e dispusa sa puna botul la prostelile si invartelile “clasei conducatoare” si ale mass-media.

  13. Nu cred in manifestatia asta.Sint o mina de oameni,ai lui Cernea si alti deontologi,iar restul privitori,aplaudaci.S-au pus jos,vorbea fiecare cu fiecare.Pentru astia doar ca erau in strada conta.Ii durea drept in cot de Rosia Montana.

  14. Am si eu o nelamurire. Daca manifestatia este neautorizata de ce nu-i amendeaza politia? Daca tot sunt aparatori ai statului de drept si luptatori impotriva coruptiei, de ce nu se duc sa-si ia autorizatie pentru demonstratie?
    E adevarat ca celor de la Realitatea le-au taiat cablurile si au ars capetele (sa nu poata fi “lipite” usor)?

  15. Indiferent daca esti ecologist sau nu, daca esti din zona sau din Bucuresti, trebuie sa fii fie autist social, fie platit ca sa poti sustine cu convingere un proiect de genul asta (sau macar sa nu iti ridici niste semne de intrebare).

    Economic e foarte subtire, avantajele pe care le proclama agentii platiti de RGCM sunt in principiu vreo 5 miliarde la buget si pana la 2000 de locuri de munca intr-un interval de 20 de ani.
    Calculand din alergare obtii 250 milioane pe an la buget si 15 milioane salarii pe an (la un calcul generos cu salariul mediu 500 de euro/luna).
    Deci tu, RMGC, vrei sa ma convingi ca e bine pentru mine daca cedez resurse de cateva zeci de miliarde de euro, renuntand la patrimoniul cultural atestat in zona, asumandu-mi riscuri de mediu evidente (ca doar sumele uriase platite de companie pana acum in pr, publicitate, lobby media sau politic nu au fost din filantropie) ca sa obtin anual cam cat pierde statul in 5 zile de evaziune fiscala, sau mai putin decat se cheltuie pe panselute intr-un an si nici nu esti de acord sa platesti redevente decat pentru aur si argint, desi chiar in documentatia pe care ai cumparat-o de la ANRM se regasesc si alte metale rare.

    Mi se pare ca discutia se canalizeaza cu preponderanta catre problema de mediu, care nu e neglijabila, dar care nu poate fi transata decat aposteriori: RMGC spune ca totul e sigur si ca ce o sa ecologizeze ei zona dupa ce termina, ecologistii ca nu o a sa faca asta (din neputinta, sau din interes economic). Privind din afara, inclini sa le dai dreptate ultimilor pentru ca RMGC e o companie creata exclusiv pentu proiectul asta, fara alta istorie si fara alt viitor, functioneaza firesc pe logica profitului si o sa fie desfintata imediat ce minereul e exploatat si, chiar daca (dar putin probabil) statul, prin institutiile lui abilitate, o sa reuseasca sa ii supravegheze in timpul exploatarii, nu o sa mai aiba ce sa le faca dupa, pe principiul prinde orbul scoate-i ochii.

    Dar repet, ca sa ajung sa discut despre problema de mediu, ar trebui sa fiu convins de viabilitatea economica a proiectului pentru proprietarul zacamintelorm, or eu nu sunt deloc convins, dimpotriva mi se pare o alta mare teapa dintr-un sir nesfarsit de tepe.

    E valabil si pentru gazele de sist si pentru orice alta vanzare de resurse (ca de exploatare nu poate fi vorba in contractele astea de colonie de lumea a treia), in schimbul a ce imi asum eu niste riscuri, sa mi se nasca copii cu 3 manute sau sa beau apa rosie/verde/mov de la chiuveta?

  16. Cred ca Rosia Montana e un spin in curul oricarei guvernari,fie ca e pro,fie ca e contra.Cel mai destept lucru ar fi ca zona sa intre intr-un program in care cine vrea odihna activa,sa scoata aur ca acum 2000 de ani cu ciocane de piatra, sa vina la Rosia Montana,urmand sa se aleaga si cu ceva aur din ce-a scos fiecare.Ar da buluc o groaza de dilii cu bani,dornici de aventura si ar creste si turismul.La urma urmei vorba lui Radu Tudor:cum am scos aur 2000 de ani fara cianuri,putem scoate in continuare.Ideea e sa nu dam navala si sa nu ne grabim.
    Caci altfel eu as intreba-o pe doamna din Rosia Montana :dupa ce trec cei 15 ani,si se inchide exploatarea,nepotii dansei din vor mai trai?Poate stie si dumneaei ca sunt oameni fara locuri de munca in toata tara in toate zonele in care s-au inchis fabrici si combinate.Trebuie gasita o solutie,dar nici exploatarea timp de 15 ani nu rezolva situatia,decat pe o perioada scurta in timp si mai ramanem si cu praful dupa toba si otrava peste noi.

  17. Inceperea mineritului la Rosia Montana a fost impusa la ultimele discutii cu FMI. La fel ca vanzarea celorlalte gaini cu oua de aur. Baietii stiu cum se face. Nu te obosesti sa cumperi guvernul unei tari, ci tratezi direct cu cei ce il mentin in functie.

  18. @bigradu

    Nicio manifestatie democratica NU are nevoie de autorizatie pentru ca depunand o cerere urmeaza sa cersesti de la stat un drept prevazut si garantat de Constitutie ceea ce e un nonsens.

    Apoi, sa presupunem ca avem autorizatie pentru o zi de proteste, apoi noi decidem ca vrem sa ne vedem, a doua zi, in acelasi loc, cu aceleasi pancarte sa scandam in continuare ce ne trece prin minte – cine ne poate impiedica sa facem acest lucru si cu ce drept. Ne trebuie o noua autorizatie? Hai sa fim seriosi.

    Daca noi suntem 10 oameni si ne ducem spontan intr-un loc sa protestam care e problema statului?

    Treziti-va frate! Ati fost tinuti sub papuc atata timp si nu mai stiti ce drepturi aveti.

  19. @Ory: ORICE maninestatie are nevoie de autorizatie; daca nu, hai sa ne pisam pe toate legile, poate ni se va parea democratic sa luam gratis mancarea de pe raft si cu japca femeia de pe strada. altfel dam in anarhie

  20. Domnule Ciutacu,

    Cu respect, va recomand sa cititi Constitutia. Nu scrie nicaieri ca pentru a te exprima liber, intr-un spatiu public, e nevoie de vreo autorizatie. Au intervenit baietii, ulterior cu o Lege, care este ne-constitutionala si abuziva si care impune, intr-adevar o autorizatie, care in sine este un nonsens, din motivele pe care vi le-am expus. Discutia asta a mai avut loc si in 2012.

    Daca niste oameni hotarasc spontan sa se adune intr-un loc sa-si verse naduful pe Guvern, nu vad pentru ce ar fi nevoie de cersit de la cineva o autorizatie in acest sens, pentru ca practic ar insemna sa te adresezi cu o cerere entitatii de stat la care vrei sa fluieri sau unei parti a acesteia, ceea ce este o tampenie.

    Nu stiu sigur daca mitingul din 1 septembrie a avut autorizatie stiu insa ca cel de aseara, 2 septembrie sigur nu a avut, a revenit lumea spontan sa protesteze in acelasi loc si, dupa cum ati vazut, s-au asezat in mijlocul strazii (doar nu or fi avut autorizatie sa ocupe bulevardul).

    Ce a impiedicat organele statului sa actioneze conform Legii? Cum ar fi dispersat 2000 de manifestanti? Cu gaze? Nu iese show-ul dupa lume ca in Turcia, ce credeti?

  21. Acum e clar de ce Nicolae Ceausescu le-a stat ca un ghimpe infipt “democratilor” din Europa si de aiurea: sa dai tarii pe care o jefuiesti 51% din beneficii, unde s-a mai vazut asa ceva pe Globul asta de lut ?! Cu conditia sa fii acceptat! Pacat ca n-a facut si autostrazi !

  22. AS iesi in strada pentru strangerea (eliminarea) maidanezilor din Bucuresti si din toata tara.
    Pentru Rosia Montana sincera sa fiu nu as iesi pentru ca eu nu traiesc acolo ca sa le cunosc greutatile cetatenilor care isi duc viata cu greu in zona de munte. Se minuna o cetateana aseara cand a auzit-o pe doamna blonda din Rosia Montana care a spus ca acolo sunt 6 luni de iarna. ….. da, asa este la munte, din noiembrie si pana in mai este frig, se face focul se consuma lemne sau alt combustibil dublu decat la Bucuresti sau in orice alt oras din sud.
    Le trebuie locuri de munca si celor de acolo si ei asta stiu sa faca de cand e lumea, mineritul.

    Am și eu o întrebare: câți dintre ăia care ”salvează” Roșia Montană au fost vreodată acolo, să înțeleagă ce și cum? Întreb, și asta nu că mă dau în vânt după cianuri. Dar întreb și eu: cum dracu n-au dispărut de pe fața pământului toate națiunile unde se exploatează aur, cu cianuri evident, că altfel, cum dracu? Cum n-am dat noi colțul, că tot cu cianuri l-am scos?

    Cum spuneam, nu mai bine un cinstit ”Jos Ponta!”, pentru că n-a făcut ce n-a făcut? Iarăși cum spuneam, cel mai silă mi-e de ipocrizie!

  23. Inca ceva as vrea sa mai spun : 90% din participantii la minting nici nu stiu sa arate pe harta unde este Rosia Montana

  24. De ORY- domnul Ciutacu a fost politicos cu tine.
    In orice democratie din lume tu in principiu poti face ce vrei dar “FARA” a incalca drepturile altora. Ti se pare corect ca 500-1000 de trogloditi sa se arunce pe jos in strada si nimeni sa nu mai poata circula? Altul care-l doare-n cot de manifestatia ta de ce trebuie sa sufere ca tie ti s-a sculat sa faci pe deontologul ? Ei vezi de aia iti trebuie autorizatie si sa respecti niste reguli. Altfel poti face cum vrei dar “iei bastoane pe spinare” in numele democratiei.
    Acuma pricepusi nene ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.