Simplu, scurt si la obiect: Tariceanu le-a dat, pana pe 1 aprilie 2009, cand el n-o sa mai fie premier, multa sanatate profesorilor si a blocat cheltuielile guvernului paralel. Ailalti sunt niste fiare si fac ca toate visele rele. Motiv de emisiuni dedicate momentului istoric solemn si de editii speciale.
– 21:10, Antena 2, “Vorbe grele”, cu Ioan Ghise (PNL) si Serban Mihailescu (PSD)
– 22:10, Antena 3, “Sinteza zilei”, cu Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu
Bine a facut . Bravo Taricene 😉
Poporul va fi recunoscator in veci daca-l convingeti pe Calin sa-si dea niste capete-n gura in direct cu Comandante. Voi o sa aveti statui si noi scapam macar de unul dintr ei o vreme…Ca ni s-a acrit complet.
Problema este ca sub titlul economiei vor aparea fenomene foarte cunoscute de noi: oprirea curentului electric,lipsa apei calde, etc. La adapostul acesteia, baietii destepti se vor imbogati din economiile noastre. Asta se va itimpla. Azi nu le este frica nici de securitate nici de partidul unic. Vor zburda iar noi vom ajunge precum Somalia.
Nu mai pot cu PNL care a invadat Antenele!
Victor ştii ce mă enervează cel mai mult? Discursul ăsta făţarnic al profesorilor cum că ei au principii, au moralitate, ei fac viitorul ţării, ei au preocupări elevate etc, iar când colo se comportă ca nişte simpli muncitori (zidari, mineri, confecţionere) incapabili să înţeleagă faptul că 50% este nesimţire.
Asta deja este rea voinţă, este un jemanfişism de 2 lei. Profesorii şi-au pierdut simţul măsurii, nu mai sunt rezonabili, s-au radicalizat. Păcat.
Părerea mea este că PNL a câştigat mai mult decât a pierdut.
Sunt profesor si as putea pleda pro domo, dar Tariceanu are dreptate ! Sa nu ne pierdem bunul simt si bruma de respect pe care o mai avem din partea elevilor!
Sunt de stânga, ştiţi, însă în privinţa asta cam au dreptate liberalii. Dar dacă n-au făcut ceea ce trebuia în 4 ani (o lege coerentă şi corectă de salarizare a bugetarilor) acum este prea târziu. S-a pornit tăvălugul! (Aş vrea totuşi să ştiu cum îndrăznesc cei din administraţie să pretindă acelaşi lucru. Oricum sunt plătiţi prea bine pentru ceea ce (nu) fac).
Nu zice nimeni să nu li se mărească salariile profesorilor, dar nu oricum, nu în orice condiţii. Să-i măreşti cu 50 la sută salariul unuia care vine băut în clasă, din mâinile căruia ies generaţii de analfabeţi, nu mi se pare o idee bună. Să primească şi 100 milioane (vechi) lunar în mână, dar să dovedească că-i merită. Rezultatele la învăţătură ale copiilor, este norma după care ar trebui departajaţi.
Ceea ce este clar, nu ne văd bine deloc! Grele vremuri ne aşteaptă. Va fi vai şi-amar dacă nu se vor dovedi rezonabili ceilalţi, Tăvălugul.
Asa este…Sa muncim gratis!!!
Am un 10 pentru domnul Tariceanu!Profesorii nu predau nimic in scoli!Daca vrei sa ai un copil eminent,trebuie musai meditat!50 de lei pentru liceu /sedinta;100 de lei/sedinta pentru facultate!Inmultiti aceste cifre cu 4-5 copii pe zi…x(ori)5 zile!!!!
Sunt profesori care castiga din meditatii 2000-3000 de euro pe luna!
NU intereseaza pe nimeni din clasa politica de profesori,de medici sau de alte categorii de fraieri care platesc impozite…asa ca mai bine incearca sa faci rost si apoi sa afisezi pe blog mercurialul complet cu preturile de la legumele electorale din piata Sf.Felix De Covasna. Vad ca preturile nu sunt afisate pe site-ul PC si nici pe cele de la antene. 🙂
Daca tot zice baiatul ala de la guvern ca vine Apocalipsa vreau sa pun gogonele ieftine pentru a avea cu ce ma drege dupa mahmureala campaniei electorale si vreau sa stiu daca merita sa fac drumul pana acolo.
PS:
Daca tot vorbesti mai pe seara cu Anton, intreaba-l daca Titanicul are ghidon sau carma si daca nu cumva muzica aia frumoasa care se aude de la etaj,nu este cantata chiar de el de doi ani incoa’…economia duduie…etc!
Basescu sa faca apel la onestitate ? Asta chiar le intrece pe toate,la el onestitatea se manifesta doar in raport cu PDL si clientela politica din Ministerul Transporturilor.
Intreb asa… tu chiar nu te-ai plictisit?
De ce a zis Boc: “Guvernul Tariceanu- PSD”? PSD a initiat legea si este PRO marire ptr profesori! Tocmai ce l-am auzit pe Geoana la Stiri acuzandu-l pe Tariceanu, si pledand pentru marirea salariului profesorilor!
Are dreptate si Tariceanu sa se gandeasca si la investitii, insa de ce nu s-a gandit la ambele chestiuni in acelasi timp, si sa mearga paralel cu ele: majorarea salariilor + investitii?!
Spuneti pe aici de profesori, ca nu fac si nu dreg….pai daca copiii injura, lipsesc de la ore, etc, etc…plus ca mai au si salariile pe care le au….normal ca nu-si mai fac bine treaba. Si nu toti profesorii dau meditatii…sa nu uitati asta! Cati dintre voi munciti cu drag si spor la locul de munca? Vedeti? Intr-adevar, multi dintre tineri…cel putin astia din Bucuresti, stau peste program cu orele….si fara sa fie platiti cum se cuvine, dar asta e vina lor….insa ceilalti, daca au program pana la 16:00…apai la 16:00 pleaca, frate. Daca Presedintele si Parlamentul sunt de acord cu majorarea asta, cine e Tariceanu sa zica :NU? Ii doare in cot pe toti de salariile amaratilor astora de profesori…pt toti e vorba de imagine! M-am saturat de ei pana peste cap! Nu sunt in stare sa faca si ei ceva k lumea!!!
De-abia astept Sinteza sa vad cu ce (mai) vine premierul!
Sa vedem ce mai are de zis Tariceanu, l-ati chemat ca sa il injurati impreuna pe Base nu?
cred ca tariceanu e cel mai prost prim-ministru pe care l-a avut Romania de la Revolutie incoace. chiar si ciorbea a fost mai bun de cit acest doboitoc de tariceanu. a condus un guvern corupt, care numai la spagi s-a gindit…
bine ca nu mai are de stat decit o luna si ceva, ca vin alegerile. sper ca poporul roman nu va continua sa persiste in prostie si sa voteze PNL-ul, ca ne-am dus dracului!
Ce impact economic va avea aplicarea acestei legi?
Pentru orice om cu scaun la cap, este evident faptul ca aceasta crestere nu poate fi acordata doar profesorilor. Atat sindicatele din sanatate cat si functionarii publici au cerut cresteri similare iar daca toate aceste revendicari vor fi acceptate, deficitul bugetar va creste anul viitor…continuarea pe http://www.khris.ro
@Alinush: da, printeso. cum le stii tu pe toate ca o fata mare:))
@Tudor: ba da, dar n-am de ales. din asta traiesc
Daca poti sa faci sa nu apara pe blog comentariul meu referitor la campania PD-L as fi recunoscator.. Mersi
@Sorin: victor at ciutacu punct ro
După cum bine se vede şi în aceste zile, salariile constituie una dintre priorităţile de pe agenda poporului. Sistemul actual de salarizare este FOARTE inechitabil, este un sistem injust, imoral, însă care poate fi corectat cu multă uşurinţă, trebuie doar să vrea cineva să-l repare, pentru a nu mai împărţi societatea românească în favoriţi şi abandonaţi ai sistemului.
După cum se cunoaşte, salariul trebuie să se acorde după cantitatea, calitatea şi importanţa muncii prestate, iar pentru muncă şi pregătire egală, trebuie plătit acelaşi salariu, indiferent de locul de muncă. Mă rog: cel puţin în sistemul de stat, dar acest lucru trebuie impus şi sistemului privat, aşa cum fac atâtea şi atâtea state civilizate.
Pentru a aplica aceste principii fundamentale în mod echitabil, este necesară o lege care să statueze acest lucru printr-o grilă de salarizare universală. Vrea statul să mărească salariile, în mod echitabil? N-are decât să crească salariul minim pe economie! Proporţional, vor creşte TOATE salariile din grilă! Simplu, eficient şi elegant…
În această grilă, cel mai de jos nivel trebuie să fie cel al muncitorului necalificat, cu 8 clase, căruia să i se acorde salariul minim pe economie. Apoi, fiecare dintre nivelele următoare să fie condiţionat de nivelul de pregătire şi de meseria fiecăruia, în baza unui punctaj, pentru că şi în situaţia când, la aceeaşi pregătire, în aceeaşi meserie, există diferenţe în calitatea muncii prestate, calitate ce poate fi diferenţiată, şi ea, prin punctaj. Acest sistem să fie OBLIGATORIU, atât pentru sistemul de stat, cât şi pentru cel privat. De exemplu: o femeie de serviciu de la Distrigaz să aibă acelaşi salariu, pe grilă, ca şi cea de la un liceu, la aceeaşi pregătire şi acelaşi tip de activitate prestată. Diferenţa să constea doar în MINIMUL şi MAXIMUL pe care să-l poată acorda angajatorul. La stat, maximumul să poată fi limitat doar de buget, prin grilă, în sectorul privat maximumul necunoscând limitare, pentru că, întreprinzătorul privat poate să-şi permită să acorde salarii mai mari decât statul. Lucru normal, de altfel, într-o societate normală, civilizată. În schimb, şi întreprinzătorul privat trebuie obligat să îşi asume grila, întrucât, prin faptul că angajează personal, îşi asumă, implicit, şi grija bunăstării angajaţilor săi. Nu este nici normal, nici just, ca salariile din sistemul privat să fie mai mici decât în sectorul de stat. Deci, salariul MINIM care se acordă al unui lucrător în sistemul privat să fie cel puţin egal cu cel al echivalentului angajatului de stat. De exemplu: un electrician de la SNLO şi unul de la Icsulescu SRL, să aibă acelaşi salariu, nu ultimul să muncească pe salariul minim pe economie, după 20 de ani de muncă! Sigur: aici se va spune, de către mulţi, că e un sistem comunist, că e inaplicabil şi că angajatorul face ce vrea cu banii săi. Însă, aici, este vorba despre aplicarea unor principii general valabile şi în capitalism, aplicarea cere doar simţ al dreptăţii şi voinţă politică, iar angajatorul poate face ce vrea cu banii lui, cu două condiţii: să nu-şi bată joc de angajaţi şi să respecte legile statului român! Aşa cum niciun întreprinzător nu-şi stabileşte singur nici TVA-ul, nici impozitele şi taxele, nici salariul minim pe economie, tot aşa poate fi obligat şi la suportarea grilei de salarizare! Pe de altă parte, în capitalism nu este obligatoriu ca oricine să fie patron, mai ales dintre cei care nu au prea multă pregătire în domeniul în care activează! Dacă este în stare – n-are decât să fie, dar urmând „regulile jocului”, însă asta nu înseamnă să-şi poată bate joc de nivelul de trai al angajaţilor săi şi, implicit al familiilor acestora, doar ca să-şi mai facă el o vilă sau să-i mai ia fiului său o limuzină, cu care să se „înfăşoare” în jurul unui stâlp de iluminat! Ce se face, de fapt, prin aplicarea metodei descrise mai sus? Aşa cum este obligat să aplice legea salariului minim pe economie, să fie obligat să aplice o lege a salariului minim al cantităţii, calităţii şi importanţei muncii angajatului! Dacă vrea să-şi stimuleze angajaţii, nu are altceva de făcut decât să le dubleze salariile, dar nu să plătească nişte meseriaşi vechi cu salariul minim! Să vedeţi atunci, în urma aplicării legislaţiei propuse mai sus, creşteri ale nivelului de trai!
Tot la capitolul muncă, trebuie introduse nişte acte normative care să înăsprească pedepsele pentru munca la negru şi rele tratamente aplicate salariaţilor, pedepse care să meargă până la ani grei de închisoare, şi (o prevedere legislativă nouă, care se impune de multă vreme!) retragerea definitivă a dreptului de a mai face afaceri în România! Nu ar fi altceva decât o aplicare a prevederilor constituţionale referitoare la demnitatea umană…
Alt aspect: nu este necesară o lege a salarizării bugetarilor, nici una specială pentru salarizarea magistraţilor sau poliţiştilor, una a salarizării profesorilor sau una a salarizării medicilor, pentru că asta înseamnă împărţirea societăţii în clase privilegiate şi paria societăţii, lucru generator de conflicte sociale. Trebuie însă o lege, unitară, care să acorde fiecărui domeniu, fiecărei meserii şi specialităţi, un anumit coeficient de salarizare, lucru deloc greu de făcut şi care înlătură definitiv discriminarea salarială! În plus: nu vor mai apărea, în sectorul de stat, pensii de sute de milioane, rezultatul unor salarii pe măsură, pentru „supraoameni”, în schimb, vor apărea mai multe salarii decente, în toate domeniile! Nu se mai poate ca bugetarii să aibă salarii cu mult mai mari decât cei din sectorul productiv sau din sfera serviciilor, indiferent dacă aparţin sistemului se stat sau sistemului privat! Oricare inginer debutant poate preda, la catedră, o tehnologie, însă nu oricare profesor debutant care predă o tehnologie poate performa în industrie! Orice medic chirurg debutant poate deveni, oricând, profesor de anatomie, însă nu orice profesor de anatomie, chiar cu vechime mare, poate efectua o operaţie de apendicită măcar! NU se mai poate accepta ca, o slabă minoritate, cea direct sau indirect productivă, să ducă în spate şi pensionarii, şi bugetarii, şi sistemul bancar, şi pe cel al asigurărilor, şi serviciile, şi elevii sau studenţii! Nu mărirea salariilor bugetarilor este soluţia, ci mărirea salariilor celor direct şi indirect productivi, căci ei sunt baza piramidei, toţi ceilalţi depinzând de ei, deci având altă importanţă a muncii prestate! Chiar dacă asta nu convine la foarte mulţi, este un adevăr care nu mai poate fi trecut cu vederea, dacă, într-adevăr, vrem să fin corecţi şi să o ducem, cu toţii, mai bine! Salarii mai mari în sectorul direct şi indirect productiv înseamnă reluarea mai viguroasă a ciclului de producţie, dezvoltarea sferei serviciilor şi, implicit, creşterea nivelului de trai şi al bugetarilor. Punând căruţa înaintea cailor, va veni şi vremea gâtuirii acestora, şi atunci, cine va mai face căruţa să meargă înainte??? Vom pune doctorii la strung şi profesorii să tragă la şaibă??? Ce nu se înţelege, sau nu se doreşte a se înţelege: că o societate structurată piramidal rezistă dacă are BAZA puternică, solidă, nu VÂRFUL! O bază solidă poate ţine un vârf îngreunat, pe când o bază slabă – NU! Societatea capitalistă este puternică prin creşterea nivelului de trai de jos în sus, ci nu invers! Iar nivelul de trai este o rezultantă, în principal, a salariului. Capitalism este şi în Suedia, şi în Peru, şi în Zimbabwe, însă tot românul vrea să trăiască în Suedia, nu America de Sud sau Africa…
As vrea sa stiu ce serviciu secret romanesc sau strain, arunca tara in haos cu prostia asta de majorarea a salariilor profesorilor.
A dat ca nu da de la el. Da de unde o sa ia banii aia?
http://www.youtube.com/watch?v=UexDzl-g0FY interesant rau de tot
Stii ce ma tot gandesc. Sa te kk in ea economiee si crestere economica din Romanica daca nu poate suporta un 100euro in plus la amaratii astia de profesori. Pe deoparte poate e mai bine asa. Macar asa poate-i impingeti pe astia tineri sa plece dracului din tara “cu cea mai mare crestere economica din Europa”, vb lu` Tariceanu.
Ce e clar insa e ca discutam de “economia” ce sta in cativa euro la fiecare profesor.
Sa il citez in final pe unu din sarantocii de mi-a predat economie: “Mizeria se autoguverneaza! Deci la ce dracu avem noi guvernanti nu inteleg!”
o intrebare ptr domnul Victor Ciutacu
domnule Victor, tatal meu lucreaza in invatamant este institutor, acum s-a inscris si la master.. este profesor de peste 30 de ani, cu toate gradele (stiti) are 12 ore pe zi, fiind singurul profesor de profil din acel liceu.. pana acum 3 ani, tatal meu avea salariu de 7 milioane..
spuneti-mi cat credeti ca ar tb tatal meu sa aiba salariu.. 10 milioane? 5 milioane?
daca dvs ati fi profesor si ati avea 30 de ani de experienta ce salariu credeti ca ati merita? nu zic de vrut ca aici fiecare e subiectiv.. sa zicem ca dvs sunteti singura sursa de venit din casa..
va rog sa spuneti un pret corect ptr un profesor ca tatal meu, un profesor care a adus si premii scolii..
vreau un raspuns in cifre nu in demagogie, in termeni economici etc
@lady: daca v-as spune cati bani cred ca ar merita tatal dvs, atunci chiar as fi demagog. da’ va pot spune ca majorarea in bloc a salariilor cu 50%, fara nici un criteriu de diferentiere in functie de performante, e un gest pe cat de iresponsabil, pe atat de politicianist.
atunci Victor esti de acord cu mine ca majorarea salariilor sa se dea in functie de merit? adica ca o recompensa (nu sunt de acord cu majorarea ptr profesori universitari care aia castiga cacalu, predand si la stat si la particular, avand si alte meserii, cercetatori medici etc)..
eu daca as fi guvern as face asa.. m-as uita in calculator in baza de date cine e profesor(asta, asta) trimiteti scrisoare .. in care sa fie scris tot cv-ul (profesional) si sa se dea individual o marire
cum sunt procesele de la Brazi daca stii.. cine a lucrat x ani primesti z bani, cine a lucrat y ani primesti de 2xz
mama de ex fiind disponibilizata de la Brazi nu a primit aceasi suma ca unchiumeu, si nici acelas procent
e cam asa sa se faca si in invatamant.. intr-adevar tb si tinerii sa fie incurajati dar asta in functie de nr de ore
eu de ex nu i-as mari salariu cu nici un leu lui Cristian Parvulescu.. preda si la Snspa si la Cantemir, mai are si carti, mai apare si la tv de unde ia bani, deci ala nu moare de foame
ideea nu e de marire.. ca daca Tariceanu sa zicem mareste salariile profesorilor, hop mareste si nu stiu ce taxa si tot acolo ajungem
pe Tariceanu nu-l sperie marirea salariilor ci se gandeste, daca si alte sectoare din campul muncii vor maririe? poate se gandeste ca si elevii vor niste alocatii mai mari, pe el asta il ingrijoreaza
despre ce investiti vorbeste Tariceanu? de acei bani aruncati in mallurile din Italia de catre nevasta sa?
cica da bani ptr scoli.. pai stii bine Victor, ca directorul unei scoli cere sa zicem 1 milion de euro si foloseste doar 10 lei ptr scoala, aratand un acoperis rupt zicand ca a investit..
nu mai zic de drumuri.. gropi gropi
da pe mine nu acest aspect ma intereseaza, degeaba avem strazi daca o lamaie costa spre 6 lei.. mama cand a fost in Germania la un supermachet mi-a povestit ca familia respectiva a umplut un carucior cu doar 100 de euro(cu mancare, bautura de iti ajungea o luna) pe cand in romania , ai luat o branza, un salam, o ciocolata gata banii..
multi tineri ca si mine nu-si gasesc un loc de munca, ptr ca piata e plina de oferte ptr strungari, lacatuseri, vanzatori, reprezentanti de vanzare, broker iar un om care a terminat Stiinte politice si care mai e si din provincie, fara pile nu reuseste..
eu as discuta ca guvern si de locuri de munca ptr tinerii absolventi.. nu se poate ca un tanar ce termina psihologia sa fie vanzator la vodafone, iar unul care a terminat constructia ptr ca are pile sa lucreze intr-un cabinet psihologic
mie stii ce mi s-a spus cand am fost la fundatia Printului Paul incercand sa lucrez acolo? dupa ce am stat o ora, am venit din Ploiesti mi s-a spus ” ne pare rau sunteti din Ploiesti..”
asta e cel mai important.. locurile de munca , ptr studenti, ptr absolventi si aici nu ma refer la ospatar, bucatar ( ca de aici nu poti avansa, nu te poti perfectiona)
profesorii, cel putin din preuniversitar sunt amarati. cei din mediul universitar nu prea au de ce sa se planga.
de unde stiti ca nu va mai fi Tariceanu prim-ministru?
poate mai taia din salariile alea fabuloase si le trimitea si pe la profesori.
iar Boc sa mai taca dracului din gura, ca tot trompeta lu Base este. sa nu uite ca nici ei nu au facut mare lucru pentru tara.
Ce criterii de diferentiere in functie de performante sunt aplicate in magistratura, politie, armata, regii autonome ? Stie cineva ?
Ce se intelege prin performante in sistemul de invatamint? Procentul de promovabilitate? Procentul de admisi in invatamintul superior?
E usor sa dai cu vorbe cind nimic nu ai a spune.
Buna dimineata, domnule Ciutacu!
Am urmarit emisiunea colegului dvs. Gadea pe care l-ati onorat cu prezenta. Cu voia dvs. mi-as permite sa fac niste mici comentarii:
– impresia mea a fost ca domnul prim ministru isi pregateste partidul de opozitie. E singura lui sansa sa ramana in fruntea partidului dupa alegeri. E clar ca Baselu’ nu-l va nominaliza in veci drept prim ministru (mai ales dupa scena de mimoza ofilita pe care a jucat-o aseara cu telefonul).
– prin jocul de-a cresterea salariului domnul prim ministru pregateste intrarea Romaniei intr-o criza de autoritate cum nu a mai fost din 1999/2000 incoace. Criza economica e mondiala asa ca nu e ceva interesant, trebuia ceva autohton. Este cadoul pe care-l face domnia sa Basescului in calitatea sa de viitor cadidat la prezidentialele din 2009.
– miza domniei sale este de a fi candidatul prezidentiabil de tip mafaldic care a prezis ca Romania se va afunda intr-o criza totala, iar el, singurul luptator nu a fost lasat sa-si duca guvrnarea linistit la capat si a fost asaltat de pretentii care mai de care mai populiste din partea PSD-uluii si a dusmanului poporului Basescu cu partidului lui cu tot.
In plus, viitoarea guvernare PSD – PD/L, pe care Tariceanu o sprijina tot mai mult contrar tuturor vointelor, e pe cale sa se configureze ca fiind unica solutie.
Banuiesc ca guvernul are prin sertare o lege a salarizarii bugetarilor si o mica modificare la legea pensiilor (daca exista asa ceva). Daca ar fi “baiat destept” le-ar lansa acum pe piata. Perfecte sau nu, ar fi perfectibile si ar inchide gura multora aruncand pisica moarta in curtea parlamentului care, din obligatii electorale, le-ar aproba in regim de urgenta. Pana s-ar dumiri lumea ce si cum, s-ar termina si alegerile cu ideea indusa ca guvernul “le-a dat”.
Oamenii sunt nemultumiti de nivelul salariilor dar sunt si mai nemultumiti de discrepantele evidente dintre salariile diferitelor categorii de bugetari. Principiul caprei vecinului inca functioneaza.
Nedreptatile sunt multe si evidente. Prin astfel de legei s-ar mai netezi asperitatile – vezi pensiile de 3 lei, salariile aberante din unele regii de stat, situatiile de genul: eu, ca profesor, am salariu 10 milioane dupa 25 de ani de munca iar vecinul meu, pana mai ieri portar la acelasi liceu la care predau eu, are 11 milioane pensie, etc.
Este evident ca miza actuala nu este salarizarea profesorilor. Daca “celelalte categorii” de oameni ai muncii nu ar fi facut revendicari imediat dupa adoptarea in parlament a cresterii salariilor pentru cadrele din invatamant nu s-ar fi intamplat nimic din toate astea. Ar fi aparut ca o reparatie morala facuta profesorilor chiar daca ar fi mirosit a pomana electorala. Banii nu au miros.
Chestia e incurcata rau. N-as vrea sa fiu in pielea lui Tariceanu acum.
@dimitri
Urat dispretul tau fata de “zidari, mineri, confectionere”. Fara ei, ai dormi sub cerul liber si in c—l gol! Ceea ce se va si intampla de prin martie!
Si, ca sa nu fiu gresit inteleasa, punctez:
1. Am absolvit 2 facultati si conduc propria companie.
2. Consider ca majorarile ar trebui facute, diferentiat, cu 50%, neaparat, in cazul salariilor mici. Pe “universitari”, puteau sa-i “sara” o tura!
@lady: de acord cu salarizarea diferentiata pe criterii de performanta
dragă ruxi, nu am nici un dispreţ faţă de categoriile menţionate. Problema e că tu nu ai înţeles perfect ceea ce au am vrut să spun aşa că o să-ţi explic.
De la mineri, confecţionere şi zidari nu prea ai pretenţii că ar putea înţelege cum funcţionează economia, ei sunt muncitori, pe ei nu-i interesează cum funcţionează economia, ei vor doar să fie plătiţi pentru munca pe care o depun şi pentru produsele pe care le fac.
Pe când de la profesori, mulţi dintre ei cu aere de intelectuali, te-ai fi putut aştepta la o altă abordare, pentru că ei sunt citiţi, sunt conştienţi că această mărire înseamnă bombana pe coliva economiei româneşti.
Altfel Victor, simpatică emisiunea de aseară, mai ales atunci când Tăriceanu v-a spus de vreo 2 ori să terminaţi cu Băse că nu el a iniţiat şi votat legea. A fost amuzant faptul că nu aţi pomenit nimic despre iniţiatorul legii, PSD.
@Tibi
De acord cu tot ce spui despre salariile din mediul privat si cele din sectorul bugetar.
Problema este ca, la nivelul anilor 98-200-, niste ” baieti destepti” si-au dat seama ca sectorul bugetar poate fi sustinut si rasplatit cu salarii nesimtit de uriase prin jecmanirea nemiloasa a sistemului privat (vorbesc de srl-urile mici si mijlocii) care nu au cum sa se apere din calea furtisagului furibund al statului de tip mafiot in care traim.
Incarcandu-le cu taxe si impozite care pleaca direct in buzunarele fara fund ale asfaltatorilor si petro-liberalilor, micile intreprinderi nu au avut nici o sansa in fata mediului concurential inechitabil.
Ba, mai mult: vin la televizor niste cretini cu capul plin de gel si cu o mie de “mastere”, “analisti” economici, care n-au creat un loc de munca in viata lor si-ti explica tie, care vii din economia reala, cum e cu “piata” care regleaza totul, cum e cu “capitalismul” in care se mai da si faliment, si alte enormitati aplicabile, poate, in economii care nu au trecut prin experienta comunista. Ce uita cretinul gelat este ca, NICIODATA, srl-urile atat de hulite de unii, facute din nimic, doar cu multa munca si entuziasm prin ’90-’94, nu vor putea concura, real, firmele construit prin insusirea capacitatilor de productie eeettttccc lasate de regimul anterior.
Asa ca, m-am lungit cam mult, e cam tarziu acum sa discutam despre economie, productie, comert, piata, egalitate de sanse etc.
S-a ratat startul sanatos si acum vom culege ce am semanat.
se iau 2 bucati muieri.una bucata vecina,profesoara,A si una bucata nevasta B.
A=12 ani vechime,cu tot cu sporuri 1700-RON,o colega proaspat intrata in invatamant(deci kaine vechime) are 600 RON,in cazul A se mai adauga 30-40 ore meditatii pe luna a 50ron bucata,neimpozabil…in total A produce cam 3500ron/luna (max 20j de ore/saptamana).
B sau my mala mujer,15 ani vechime ,functionar public are 535 ron,lucreaza cu publicul(in medie 60/70 pers.din care cel putin jumate nervosi)8h/zi.spaga/luna(din sfaturi si cam atat) in jur de 5-6 ciocolati si 2-3 cafele(pachete)/luna[care la randul lor dauneaza grav sanatatii]…total….nu are rostul…bun si atunci unde kkt e dreptatea aia lu’base.pai daca aia din agentii si toti ministrii si parlamentarii sunt functionari publici,atunci cum sa nu iasa salariul mediu la functionari de 15/16 mil /luna…e gargara curata.
vorba lu’Badea…mareste ba la toti si gata,oricum pnl nu mai pupa guvernare…si ducase dracu tot bugetu si linistea guvernului ce vine…asa ca nenea base…las-o jos ca macane 😉
mie imi place cand pnl-ul invadeaza antenele!
deh…ei nu au televiziune de partid [REALITATEA] cum are PD-leuuu,da nu-i plang.
Sa nu uitam oameni buni de ce dau profesorii meditatii private,fiindca nu se pot descurca din SALARUL LUNAR.Asa ca e in interesul lor sa nu predea la standarde ca apoi elevii sa fie nevoiti sa apeleze la serviciile lor private.E imoral,dar cat se poate de adevarat.
Si pe cine sa invinuim atunci?Guvernul ca nu a fost in stare sa faca fata situatiei atata amar de vreme sau pe profesori ca incarca sa caute alte surse de supravietuire?
Un lucru pot sa va ma spun,asa in contrast,am facut 3 ani de liceu in Portugalia si aici meditatiile suplimentare sunt suportate de bugetul statului,adica profesorii sunt obligati sa ofere gratuit(pt elev), in cadrul institutiei de invatamant, ore de lamurire a materiei,evident sunt platiti pt ele.De ce nu se poate face asta si la noi ? ei bine din lipsa de interes a parlamentului,guvernului si chiar a profesorilor.