Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Roşia Montană, pe repede înainte

Roşia Montană, pe repede înainte

Încerc să mă detaşez de isteria profund interesată. Scriu nişte chestii scurte, sigur amendabile, ilustrate cu fotografiile făcute de colegul meu de la Jurnalul Naţional Victor Stroe, fără pretenţia de verdicte. N-am nici pricepere, nici abilitare legală.

– E clar că Traian Băsescu şi apropiaţii lui au interese acolo, altfel nu s-ar zbate cu disperare să legitimeze afacerea (a se scuti de povestea cu interesul naţional, nu halesc). Radu Berceanu e semnatarul ancestral al asocierii (într-un guvern cu Traian Băsescu la Transporturi), preşedintele a făcut repetate apeluri (inclusiv în campania electorală) de susţinere a proiectului, Felix Tătaru a împărţit o bună bucată de vreme publicitatea, iar PR-ul îl face Corina Vinţan. Cine nu-i cunoaşte pe cei doi, să caute pe Google, n-am timp şi chef de alfabetizare politică cu toţi triştii.

– Dacă valoarea redevenţei e mică pentru gusturile sale şi standardele europene, preşedintele României are în proximitate vinovaţii şi pe propriul scaun complicele.

– Nici ăia care susţin proiectul, nici ăia care se opun vehement n-o fac (exclusiv) din convingere, ci mai mult pe interes ori din prostie. În esenţă, toată gălăgia asta e generată de lupta pe resurse dintre doi miliardari, Mark Rich şi George Soros.

– Aurul se scoate, nu doar în România, ci şi în ţări infinit mai ecologizate, utilizându-se (şi) cianuri (alternativa-i amalgamarea). Propaganda anti-exploatare se bazează pe spaima istorică a unei majorităţi needucate de cianură, asimilată otrăvurilor din Evul Mediu. Dacă ăia o pot face în bună siguranţă pentru mediul înconjurător, ar trebui să putem şi noi. Diferenţa e că noi, ca membri ai Parlamentului European, trebuie să punem în aplicare directiva privind interzicerea exploatării cu cianuri în spaţii deschise.

– Să stai cu curul pe resurse minerale (dacă ele există sigur, eu încă am serioase dubii) şi să nu le exploatezi, în ideea că nu ne dăm aurul din casă nici pe bani, este o prostie vecină cu iresponsabilitatea. În oglindă, povestea băsesciană potrivit căreia umplem buncărele BNR cu aur e o gogomănie manipulatoare. Aurul se lichidizează greu şi sunt convins că nu ne întoarcem la nivel mondial în comuna primitivă, să promovăm trocul.

– Dezvoltarea turismului la Roşia Montană, ca altrenativă la minerit, e o poveste de adormit copiii. Au mai vrut unii să facă turism de masă şi în Valea Jiului şi s-a văzut ce a ieşit. Noi nu suntem în stare să ducem oameni pe asfalt în civilizaţie.

– Dacă m-ar obliga cineva să aleg între locuri de muncă (plus dezvoltarea zonei) şi sănătatea peştilor (plus verdele frunzelor), mi-aş pune viaţa pentru oameni. Pe foametea de azi şi, mai ales, pe aia efectivă care se prevede, mi se pare iresponsabil s-o arzi ecologist şi să-ţi bagi picioarele-n oportunitatea economică.

– Presa e de o ipocrizie cruntă în povestea asta. Îi plac banii de la Gold Corporation (ar fi culmea să nu, mai ales în dezastrul financiar în care abia mai respiră), dar încearcă să pară detaşată sau moralistă (Adevărul, spre exemplu, a urlat din toţi bojocii, după ce a încasat mormane de bani, că renunţă la imorala reclamă, pentru ca, zilele trecute, să apară, pe tăcute, publicitatea la Roşia Montană pe site).

P.S. Am fost invitat, de către Corina Vinţan, doi ani consecutivi, în Noua Zeelandă. Din motive care mă privesc doar pe mine, am refuzat politicos ambele invitaţii tentante, dar nu-i condamn pe cei care le-au acceptat. Nici azi nu-s lămurit dacă, în cazul în care pornirea exploatării ar depinde exclusiv de mine, aş semna sau nu.

UPDATE: Iniţial am zis să nu pun disclaimer-ul că nu accept postări şi linkuri de la activiştii pro sau contra. Am greşit, au apărut imediat. Fac cuvenita adăugire.

LATE UPDATE: Un scurt remember cu Corina Vinţan. Uitasem atunci de blocul de birouri al Wilbrook de lângă Catedrala Catolică. Bine că mi-am amintit…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

75 thoughts on “Roşia Montană, pe repede înainte

  1. Oare de aur e vorba acolo? Eu aş spune că nu, ţinta este ceva mai serioasă şi se cheamă uraniu…

  2. Ai dreptate. In definitiv e doar un proiect minier nu sfarsitul lumii. Sa inceapa si poate asa vor avea o viata mai buna oamenii de acolo

  3. ,,Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta,, si vom cersi si in timpul exploatarii Rosiei Montana. Mai trebuia sa ne puna bine economic pe noi si Insula Serpilor si…vrajeala pentru prosti. Rosia Montana este ultima mare lovitura data de regimul Base&company. E pacat sa piarda o asa mare chiftea,alegerile se apropie si sa lase ei altora chifteaua,mai ales ca aceasta ultima lovitura le va asigura batrineti fericite departe de o tara saracita,furata si indatorata pentru mult timp. Daca se poate,de ce nu oricum pentru cei ce conduc a fura e un act legitim si democratic.

  4. Victor, locuri de munca vor fi doar vreo cativa ani in zona. Iar partea statului roman e de doar 19%. Este abject sa ne dam aurul pe nimic si cu riscuri pe care nu le putem inca banui! Sunt de acord ca e o prostie sa stam pe aur si sa nu-l valorificam, dar este o idiotenie sa-l dam canadienilor!

  5. Categoric cea mai rationala abordare
    de care m-am impiedicat pe tema cu pricina lately, aplauze!
    Cine mai vrea sa comenteze despre conditiile neecologice
    in care chipurile vor trebui sa se betejeasca iubitii locuitori,
    mer’eti, fratilor, si shedetz’ o luna ACUM, pe vreme ecologica,
    in conditiile in care traiesc oamenii aia de cand lumea,
    poate discutam mai aritmetic dupa!
    Asta ca sa nu mai intru in detaliul cum ca exploatarea cu cianura
    excecutata cu creier produce mai putini morti si raniti
    decat cancerele de colon induse de fast food-urile de c_cat.
    Singura chestiune care merita dezbatuta
    e treaba legata de conditiile contractuale si FIX ATAT!
    In rest, intre imbecilii care “salveaza” Rosia Montana pa Feisbuc
    si Asociata “Laba trista” impotriva eutanasierii maidanezilor
    sau orice alta sursa de isterie intru salvarea balenelor pa net
    nu exista aaaaabsolut, dar aaaaaabsolut nici o diferenta.

  6. La ce vă mai miraţi că se duce şi Roşia Montană… la cât s o furat în 21 de ani asta cred că este apogeul pe care ni l dă marinelu … oare cât o fi câştigat la bursă pe fluctuaţiile de imagine???

  7. E prea complexă problema şi nu mă voi aventura ( acum ) să comentez prea mult. Tot pe fugă, cred că sunt de acord cu afirmaţiile din articol. Dar nu mă pot abţine să nu spun că n-am uitat articolele lui Vadim despre Băsescu, Soros şi Roşia Montană… 🙄

  8. Mulțumesc pentru comentariile, cred eu, rezonabile. Aproape automat, dacă Soros are o opinie, rezonabilul e pe partea opusă. A văzut cineva filmul “Mine your own business”?

  9. Inainte sa ne dam toti cu parerea, d-nul prezident ar trebui sa faca public contractul(contractele) legate de R.M. Sa vedem si noi, ca doar e resursa publica:
    Ce procent are cel ce exploateaza,
    Unde pleaca aurul si cu ce cost,
    Cine raspunde juridic( comercial, civil, penal) pentru eventualele ilegalitati sau accidente,
    Cine sunt baietii destepti care iau auru’ la un pret si-l vand BNR la alt pret,
    Care este durata exploatarii sa vedem si noi marele impact social pe piata muncii,
    Care este marele plan al conservarii vestigiilor arheologice( !),
    Si care este beneficiul statului roman in final, in urma exploatarii, cu cat se alege si el din asta ….adica…se merita sau nu se merita exploatarea, pentru noi, fraierii ? Ca de dat pomana am tot dat…
    Si ar mai fi o intrebare… cat castiga PDL din asta ?

  10. Nu se poate face omleta fara sa spargi ouale dar nu stim daca vrem omleta (se pare ca ne e cam foame!). Pana la urma un inginer a reusit sa-mi explice, simplu si concis, ce e cu aceasta Rosia Montana.

  11. ce m-a amuzat a fost declaratia de azi a presedintelui: ministrii trebuiau sa vina cu solutii, nu boc a fost ministru la mediu si la cultura… cine nu l-a lasat pe boc sa-i schimbe?

  12. Din punctul meu de vedere, abordarea ta e oarecum gresita.
    Spui ca nu e bine ca pe foametea asta sa o ardem ecologist. Asa este, numai ca s-ar aplica intr-o tara cat de cat normala. In cazul Romaniei, este vorba doar lupta intre niste baieti bogati, in incercarea de a fi si mai bogati si tot ce conteaza pentru ei este cine face contractul, cine incaseaza banii plus comisioanele, cine castiga eventualele procente electorale sau dupa caz cine incaseaza oprobiul public.
    Pe noi astia multi, nu ne priveste deloc din punctul de vedere al abordarii strict financiare sau de dezvoltare.
    Este vorba doar despre eventuale resurse aflate in subteran pe care eu ca Roman ar trebui sa le vad date in exploatare de catre niste bogati, altor bogati. Atat.
    Dupa cum vad eu lucrurile, neavand absolut nimic concret de castigat din povestea asta, am de ales intre:
    1) Sa vad niste bogati imbogatindu-se mai mult si in acelasi timp incercand sa ma minta cat mai mult cum ca si eu am de castigat pe de o parte, iar eu sa am parte de niste procese tehnologice de exploatare nu tocmai ortodoxe, la care se adauga si anumite substante eventual daunatoare mediului, pe de alta parte;
    2) Sa ramana zacamantul (in cazul in care exista) in continuare in pamant, neexploatat, pe de o parte, iar eu sa nu am parte de complicatele si relativ daunatoarele procese tehnologice de exploatare, pe de alta parte.
    In oricare din cele doua variante eu nu am nimic de castigat. Doar intr-una din ele, am ceva de pierdut, sau mai bine zis, de riscat sa pierd. Stiu, vor zice multi ca daca se exploateaza, nu neaparat castig direct, ci oarecum indirect, prin formarea unor noi locuri de munca. Dar atat. Asta e tot. Noi locuri de munca. Nu dezvoltare turistica, nu reantoarcere a profitului obtinut in economia reala in care si eu fiintez, nu, nu…Nimic altceva. Niste neni vor munci ca la canal, cateva zeci, poate chiar sute de neni. Asta e tot castigul real al Romaniei. Aurul, daca intr-adevar exista acolo, va fi luat, vandut unor straini, iar banii impartiti intre cei care cu adevarat fac ce vor in tara asta.
    Asa ca daca e sa ma intrebe pe mine cineva, sau daca ar conta parerea mea, as dori ca Rosia Montana sa ramana nedezvirginata pentru ca n-am nevoie de cateva sute de locuri de munca noi, obtinute platind cu riscul de a distruge macar un metru patrat de pamant, sau poluarea macar a unui centimetru cub de aer respirat. Stiu, suna ecologist, dar nu e… mi se rupe de militantii ecologisti. Pe mine ma intereseaza sa nu mai faca astia un bonus extra acum pe ultima suta de metri a guvernarii, mai ales in contextul in care eu nu castig nimic, ci doar risc sa pierd.

  13. As vrea ca maine dimineata sa am in cont 1% din cat castiga Basescu din afacerea asta.

  14. Ba ipocrit eşti tu, dacă zici că nu ţi-ar plăcea să şi-o pună cu cianura. 😛

    P.S. Corina Vinţan te-a invitat singur sau cu nevasta? 🙂

  15. @Roxana Iordache: singur. am ratat ceva? aia cu cianura o stiu ei, priceputii, din filmele cu imparatese decadente si spioni vigurosi care stateau cu cucuta si alte otravuri sub plombe 🙂
    @all: nu va mai obositi cu linkuri care sa ma convinga de ceva. stiu cine finanteaza ambele tabere. si vad ce PR profesional au si unii, si altii. si intuiesc si marele tun bursier 🙂

  16. Eu privesc acest proiect din perspectiva avantajelor pe care le va aduce zonei, in primul rand, si Romaniei – in general. 3600 de locuri de munca, 70 milioane in patrimoniu, 1,8 miliarde in buget, 97 de tone de aur in visteria BNR. Sper ca dupa 12 ani de asteptarea de la semnarea licentei de exploatare, sa se demareze proiectul RMGC.

  17. Sunt in mare masura de acord cu ce spui. Sunt, categoric, impotriva exploatarii in conditiile in care-i semnat contractul acum, e penibil cat castigam din asta, cred ca nu avem dreptul sa vindem chiar tot, generatiile urmatoare s-ar putea sa aiba nevoie mai mare de zacamintele de acolo sau din alte parti. Nu putem spala impotenta, ticalosia si hotia din acesti 20 de ani post-decembristi printr-un mare tun financiar care ne-ar permite sa mai finantam ceva campanii electorale.
    Daca se va face in forma actuala, pun mana pe par si ies in strada la protest alaturi de oricine, nu ma intereseaza ce jocuri face. Iar Basescu n-o sa doarma linistit, nici Iliescu nu dormea bine acum vreo 17 ani cand ii cantam diverse noaptea pe la Cotroceni, eram cateva mii dupa fiecare meci al nationalei ce mergeau intai la Cotroceni si, abia dupa aia, la Universitate. Se poate din nou!

  18. 15% din Rosia Montana arata ca in pozele de pe blog. 85% este un peisaj natural extraordinar.
    Adica la 3 poze ca cele publicate, gasesti 17 peisaje superbe. Doar sa le cauti.

  19. @Anda: ti-am lasat comentariul doar pentru a arata ce fel de mesaje propagandistice nu accept pe acest blog. daca Gold Corporation vrea publicitate aici, sa-mi dea un mail, sa plateasca si le postez, la sectiunea specializata, contracost si marcat ca atare, materialul.
    @Alexandru: pe blog sunt pozele din exploatarea miniera sau ce dracu’ a mai ramas din ea dupa nea Nicu. si pentru voi, cei care aparati aurul tarisoarei, sanatatea pestilor si galeriile romane, e la fel de valabil mesajul scris pentru Anda. treceti intai pe la casierie si, dupa aia, mai vorbim.

  20. nu stiu de ce dar tare am senzatia ca base o sa iasa la interval cu o renegociere a contractului. si tzac ! poza slavatorul aurului neamului romanesc. si e prea brusc,prea deodata si in forta. e perdea de fum,acopera altceva?

  21. Rosia Montana inseamna pentru mine, inainte de toate, actul de nastere al poporului roman. Pentru asta sustin campania Salvati Rosia Montana.
    In ce priveste casieria, nu inteleg de ce trebuie sa scrii lucrurile alea. Sunt un om in carne si oase, am job fara nicio legatura cu subiect si am casa mea. Am facut pana acum vreo zece excursii la Rosia Montana, toate din banii mei si pentru placerea mea. Vorbesc din ce am vazut, cand spun de peisaje superbe sau de procentele intre ce e distrus si ce s-a pastrat.
    Am o adresa de mail valabila, nu este o problema sa ne intalnim ca sa vezi ca nu sunt un postac.

  22. @Alexandru: incercam sa-ti spun ca, indiferent daca intra in campania lui si oameni de buna credinta (pe langa multitudinea de ONG-uri hamestite si de naivi) si de patriotismele strigate intr-un scop care poate parea nobil, Soros nu-si va face jocurile pe blogul meu. daca are ceva de comunicat (orice, pro sau contra, ca joaca la ambele capete), isi cumpara spatiu publicitar si are liber la cuvant.

  23. @Victor Ciutacu, nu domnia voastra trebuie lamurita cu linkuri despre ce si cum…eu, de exemplu, nu sunt sposorizat de nimeni…

  24. Aurul se lichidizează greu şi sunt convins că nu ne întoarcem la nivel mondial în comuna primitivă, să promovăm trocul.

    Aurul e la fel de lichid precum Euro versus Dolar. Tranzacţionez aur de 5 ani şi exact acesta e motivul pentru care o fac că e foarte foarte lichid. E mai lichid decât pâinea. Bineînţeles că nu pt persoane fizice ci pt instituţii/companii, ele fac piaţa şi pentru ei e doar o altă “valută”.

  25. @Horatiu C: iesi maine-n strada cu o tona de aur sau echivalentul in devize convertibile si vezi ce cheltui mai repede 🙂
    @Alexandru: cinste voua

  26. Ce treaba are primaria cu prefectura ?
    Daca intra pe blog un oarecare, ca mine sau ca altii (inclusiv Alexandru) cu pareri pro sau contra privind exploatarea, il trimiti la casierie ?!
    E o abordare noua pe acilea, probabil ca ti-ai propus ca vacanta de la anul sa fie mai lunga si mai frumoasa . 😛
    Revenind mai serios, singura hiba in prezentarea ta presupun ca ar fi faptul ca aproape ca te faci ca uiti in ce tara publici acest articol.
    In orice alta tara mai la vest aparea un asemnea articol, as fi zis ca e o pozitie de bun simt, nu neaparat echidistanta.
    As vrea sa te intreb daca iti amintesti/esti de acord cu afirmatia ca de proiectele mari in .ro s-a ales praful/dezastrul, iar acest proiect minunat pe hartie si probabil fezabil intr-o tara ca Germania, de exemplu, ar fi criminal de implementat in .ro, unde nimanui nu ii va pasa in veci cum se va derula de fapt proiectul, ci care e procentul pe care poate pune gheara.
    E o halca mare de prada, care nu poate fi inghitita numai de unii (sunt prea multi pradatori) si apreciez faptul ca, desi probabil stii mai multe decat majoritatea, nu ai luat o pozitie partizana – inca (ori astepti un raspuns de la casierie, sa vezi care cotizeaza mai bine 🙂 ) .
    Am scris cam dezlanat, dar un lucru cred ca e clar pentru toti : de proiectul asta minunat se va alege praful, vor fi niste unii (putini) ca vor da tunul, vorba ta, si fraierii vor ramane sa bata blogurile ca sa poata spune : “ti-am spus eu ca asa se va intampla”.
    Intr-o tara in care totul se prabuseste, cine crede ca un astfel de proiect poate fi implementat in mod corect, asa cum trebuie (ca ar avea cineva interesul sa se intample asa) ori e prost, ori nu gandeste.
    Presupun, de fapt sunt convins, ca tu nu vei face parte niciodata dintr-una din aceste categorii.
    Sper sa lasi textul sa treaca de “cenzura” – nu e nici un mesaj publicitar, nici o jignire/incitare la violenta.
    E doar un amarat de delict de opinie.
    Cristian A.

  27. Am citit si eu pe net ceva despre cei doi rivali.Cum vad lucrurile:dupa ce a tot implorat atentie cu chestiunea SUE,vadit pentru a atrage atentia SUA,dupa treaba cu Udrea(un pic de avertisment),acum vine si solicitarea pretului pentru o eventuala sustinere atat politica cat si financiara pentru pdl.Nu stiu cat e aurul,daca nu cumva uraniul.Dar Base vrea ceva,prea s-a zbatut lamentabil zilele astea.

  28. Victor, am scris că-i valabil doar pt instituţii/companii, nu pentru persoane fizice.

    Bănuiesc că nici tu nu te-ai referit la ţiganii cu ghiuluri şi lanţuri din piaţă sau la cetăţenii pur-sânge cu lingoaşul din dulap când ai zis că nu-i lichid.

    Deşi, la câţi bani au compatrioţii noştri, o tonă s-ar putea să o dai linştit intr-o zi în piaţă 🙂

  29. @Victor,
    Dupa cum spunea si BogDan, in acea zona zace cea mai mare cantitate de uraniu din Europa. Aurul e pistol cu apa.
    Stima

  30. Paduriile taiate,apa vanduta,petrolul,gazele, doua generatii pt plata datoriilor,industriapraf o parte, cealalta vanduta,agricultura pe butuci.Ce mai conteaza AURUL.

  31. Draga Victor, ca roman si ardelean nu pot fi de acord cu hotia ce se intimpla,numai daca statul ar exploata, caci este o resursa strategica.Cu celelalte minerale(strategice!!!)ce se intimpla Ce prevede contractul in acest sens?Este vorba dupa cum se vorbeste de cel mai pur minereu de uraniu.Poate și ceva wolfram etc,etc.Nu cumva cineva ne-a saracit intentionat in acesti 20 de ani ca acoperirea in aur a BNR sa fie cit mai posibila(motiv 20%acoperire in aur)ca urmare sa fie inchise minele de aur si sa nu avem nici dreptul de a pune sigilu,stanțe pe lingourile exploatate in continuare,se face tam-tam mare cu Gold Corporation sau cum s-o fi numit si vin acum victorioși! In frunte cu stii tu cine.Bravos!!!Ce mai natiune,daca mai putem vorbi de natiune! Ce,statul roman nu este in stare sa puna in exploatare așezat si cum trebuie, sa dea de lucru celor din zona? Sa fim serioși!Numai sa vrem!Dar cred ca unele conturi(Se vorbeste de Beceanu, de cel cu marmura si bordurile cel putin…)s-au completat prin Elvetia si nu stiu mai pe unde si acum toti portocalii din parlament trebuie sa aprobe proiectul.Unde mai este steagul tricolor al lui Base?Ca cetatean roman am dreptul ca unele institutii ale statului sa se pronunte foarte clar fata de Rosia Montana.As dori sa cunosc parerea oficiala si reala a SRI,a serviciului de informatii al armatei,atat cât mai este,a Comisiei de Aparare a Senatului, Camerei Deputatilor,a parlamentarilor, avantaje ,dezavantaje,ca sa stim cu cine votam,si mai ales care sunt tradatorii!Caci draga Victor,prea se bat Lantos si alti straini pe ce-i al neamului meu! Mai an Ungaria lua atitudine impotriva cianurilor.Acum tace caci Soros este pe felie cu UDMR-ul.De 20 de ani eu m-am saturat si ca mine multi altii!! Sa-i fereasca Dumnezeu sa vrem noi singe…Mult nu mai este,caci rabdarea e pe sfarsite.

  32. Romania ramane cu 4% din totalul de aur ce va fi extras(aprox 150 tone).restul aurului il voi lua investitorii pentru ca “ai nostri” nu sunt in stare!Basescu a fost cel mai curajos dintre toti hotii dand unda verde la TIRANIE!

  33. nu stiu cat o fi de adevarat dar cineva mai devreme spunea ca partea statului e de 19%. Pai doar pentru atat nici nu se merita vreo exploatare. Statul ar trebui sa investeasca 100% acolo iar totul sa intre la buget BNR sau pe unde vor dar nu PSD, PDL, PNL, udmr sau cati or mai fi.
    P/S: bun articolul

  34. Cat aur o sa vad eu ca cetatean al acestei tari mizerabile , in urma ” marei exploatari ” ?
    O sa ma umplu de fericire cum o sa constat ca totul va face stang-mprejur in alte conturi si banci si masini de lux si vile si asa mai departe !!!…
    Iar mie ca cetatean , mi se va mai taia o data salariul , pentru ca nu-i asa : criza nu a trecut si plebea trebuie sa faca sacrificii daca vrea sa traiasca in mizeria asta de tara !…

  35. Oamenii de acolo au nevoie de locuri de munca iar compania a fost destul de corecta din punct de vedere al compensatiilor oferite. Transformarea Rosiei intr-o destinatie turistica e o gluma proasta – infrastructura e la pamant iar locul nu este chiar atat de deosebit – e frumos ca orice alt sat de munte dar nimic deosebit.

    Ma enerveaza toti corporatistii care au trecut pe acolo cel mult la festivalul ala de muzica si se dau experti in problema prin cafenelele din Dorobanti. Fratilor daca tot sunteti ecologisti uitati-va mai mult in propria ograda – renuntati la masina si mergeti mai mult cu transportul in comun, lasati-va de fumat, nu mai aruncati hartiile pe trotuar … din astea.

  36. Carmen Avram a avut un reportaj f interesant iar zacamantul cu pricina este estimat undeva la 40 DE MILIARDE DE DOLARI. Miliarde prietene… cei de la corporatia giumbix dau 4 statului roman din care 2 miliarde lichididati si restul bani investiti in reabilitarea minelor, echipamente de protectie, locuri de munca si altele. Iti dai seama ce TUN, vor avea castig de cauza pana la urma, la banii aia cumperi toata gasca lu base. Intr-o tara normala statul ar exploata toata zona, ar baga banii la buget si din buget in bunastarea populatiei sau macar dracu ar plati din datorii ca si-asa suntem vanduti pe vreo 3 generatii.

  37. Pentru ca stie ca R.M. este un subiect sensibil si ar putea pacali fo cativa pacalici,a si facut o plimbarica ca primul turist al zonei,testand si baita de multime.O iau ca un balon de sapun,doar ce s-a relaxat la mare,acum ii trebuie ceva actiune si nu prea mai are cu cine.Oricum ai da-o,este vorba despre rezervele strategice ale tarii si nu poti zgarma precum gaina gainatul.Cum a stat pana acum,poate sa stea si de acum incolo,se viseaza cu lantisoare de aur si ghiuluri?!Peisajele selenare,un cocktail cu cianura,iar pentru masa musculara fo cateva lingouri de ridicat,ii da Isarescu pentru intretinere,o posibila reteta turistica.Nu stie el ca aurul e ochiul dracului?!

  38. Exista o intrebare , la care NIMENI nu a reusit sa raspunda : CINE IL TINE IN BRATE PE ISARESCU DE PESTE 20 DE ANI ???
    Ce monument de competenta si profesionalism e acest om , incat ma mir ca nu ni l-au rapit americanii sau rusii sau alte mari puteri ale lumii !!!…
    Ce mor toti de dragul lui Isarescu si cum mai ragaie ceva toti cad in cur de admiratie !!!
    Al cui dracului mai e si asta ???
    S-a asezat ca o gaina pe BAnca si nu mai lasa : face multe oua de aur !!!

  39. Salut Victor
    Crezi ca ar fi interesant sa faci doua emisiuni, fiecare cu una dintre parti ? Poate ai putea trage si concluzia in final – avand in vedere ca esti printre putinii din media care sunt onesti si nu au interese materiale in acest proiect.
    Parerea mea (pentru ca nu ma pot abtine 🙂 ) este ca, in final, poate ar trebui poporul sa decida, cum se face in alte tari. Nu cred ca exista un adevar absolut – ce e mai bine, locuri de munca si ceva bani la buget, sau copacei si pasarici ?

  40. @Octav: ar fi interesant, dar orice as face nu voi scapa de suspiciunea ca una dintre parti m-a cumparat. nu ca as pune vreun pret pe astfel de magarii, da’ chiar n-am chef sa ma sterg de scuipatii pe care nu-i merit.

  41. L-am vazut anul asta la TVR la Eugenia Vodă la emisiunea Profesioniştii pe fostul inginer-şef al exploatării miniere de la Roşia Montană, Aurel Sântimbrean.
    “După ce a condus Exploatarea Minieră de Stat timp de 30 de ani, înainte de Revoluţie, pensionarul de acum Aurel Sântimbrean s-a retras în comuna natală, de la a cărei denumire îşi trage şi numele – Sântimbru, din judeţul Alba.

    Fostul inginer-şef a devenit cunoscut în toată ţara după izbucnirea scandalului Gold Corporation, el pledând cu toată convingerea pentru ca regiunea Roşia Montană să devină un important obiectiv turistic al României. De altfel, invitatul Eugeniei Vodă la Profesioniştii şi-a recunoscut în mai multe rânduri ataşamentul faţă de această zonă, spunând despre el însuşi: „Mă simt mai mult roşean, decât sântimbrean.””

    Daca reusiti sa vedeti emisiunea (exista inregistrata) va veti minuna – multe adevaruri spuse pe sleau.

  42. buna ziua, ai ca am intrat si eu sa imi dau cu parerea buna , sau rea e opinia mea sincera sa fiu nici eu nu am mare incredere in acest proiect si stiu ca degeaba se lamenteaza bietii mineri ca v-or locuri de munca, ca le v-a da eventual doar osul fara carne sa il roada, ce e mai bun se imparte intre4 mai marii puterii si straini care au de castigat, am vazut acum pe A3 live pe Maria Coman care avea un interviu cu Vadim, am inteles ca base s-a intalnit cu soros la vila de la Neptun de ne-ati prezentat-o aseara la sinteza( bine am inteles ca totusi stirea nu e confirmata) si ca base s-ar alege cu un mare profit si nu numai el, stiim f bine cati bani a castigat soros in ultimele saptamani cu speculatiile la bursa, asa ca sa o lasam moarta vin ai nostrii, pleaca ai nostrii noi ramanem tot ca prosti( ca stam si tacem) cat despre isarescu il tin masonii de atatia ani la guvernarea BNR. stima dana

  43. Subscriu la spusele lui Octav, iar referitor la raspunsul tau Victore imi permit sa te intreb totusi ceva:Crezi ca ar fi ultimii scuipati nemeritati pe care ar trebui sa-i stergi?
    Parerea mea(nu ca ar conta) este ca esti singurul din media ce ar putea face asta si…crede-ma suntem multi cei care avem convingerea obiectivitatii tale!

  44. Dar 50-50 + toate cheltuielile initiale suportate de firma cu pricina + obligatia ca aurul sa fie topit si marcat in Romania ce are?

  45. Avand in vedere lobby-ul pe care il face de ceva timp Traian Basescu pentru proiectul “Rosia Montana”, propun inlocuirea proiectului “Rosia Montana” cu “Portocala Prezidentiala”!

    PS: In primul rand Traian Basescu ar trebui sa sanctioneze pe cei care s-au ocupat inainte de implicarea canadienilor la Rosia Montana. Cum esteposibil sa iti vinzi tara pe baza unui studiu facut prost de partea romana din care a reiesit ca la Rosia Montana se gasesc doar 2.500 de tone de aur? Pentru aceasta eroare nu raspunde nimeni? Consider ca este un prejudiciu adus tarii! Cum e posibil sa minimalizezi estimarea unui zacamant ca sa vinzo mina pe nimic, iar apoi sa vina canadienii si sa descopere rezerve foarte mari de aur?

  46. Ai uitat sa mentionezi in comentariul tau ca toata mizeria cu Rosia Montana inseamna si bani pentru partid. Afise electorale, bani in ambasade, bani pentru propagandisti,sri-isti pachete, etnobotanice la saraci sa voteze pentru un pumn de orez etc.etc. Au mai ramas de vindut ramasita de padure. O vom vinde si aceia. Deh… e criza dar si multi prosti.

  47. basescu daca ar putea ne-ar vinde si pe noi la bancile de organe.de ce ne mira rosia montana?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.