Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Reguli de convieţuire civilizată cu mine

Reguli de convieţuire civilizată cu mine

1. Nu mă suni dacă n-ai ce-mi spune. Nu suport să tăceam despre acelaşi lucru.

2. Nu caşti/mănânci în timp ce vorbim la telefon. Mai bine nu vorbim deloc.

3. Nu mânânci în faţa mea când sunt în magazin. Nu mă interesează că n-ai pauză.

4. Nu vorbeşti la telefon nonstop când mă duci cu taxi-ul. Nu d-aia te plătesc.

5. Nu-mi faci confidenţe menţionând că nu trebuie să audă nimeni. Mai bine taci.

6. Nu mă inviţi la o întâlnire la care stai cu telefonul la ureche. N-am timp şi chef.

7. Nu te îmbraci/încalţi ostentativ cu ce ştii că nu suport. Ţin enorm la nervii mei.

8. Nu-mi spui niciodată imediat dacă nu rezolvi instantaneu. Nu mă faci să aştept.

9. Nu mă presezi/supui exerciţiilor de ambiţie/rezistenţă psihică. Sunt campion.

10. Nu mi te aşezi în cale când sunt furios şi nu mă ameninţi niciodată. E fatal.

Ăsta-i un scurt inventar al enervărilor mele principale de zi cu zi, al lucrurilor sau faptelor de care mă izbesc curent şi care mă scot din minţi. I-aş putea spune şi Decalogul de folosinţă a micului isteric şi l-aş putea lansa, cu pateuri şi suc, la vreun târg de carte, că-i oricum mai bine scris decât 90% din maculatura de pe piaţă. Bănuiesc că vor exista destui oameni convinşi că lor li se adresează textul ăsta. Îi anunţ politicos şi preventiv că greşesc şi că n-am nici o explicaţie de oferit.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

96 thoughts on “Reguli de convieţuire civilizată cu mine

  1. Ar trebui sa redactez si eu un decalog din asta . Mai ales ca sunt coleric in ultimul hal . Tocmai am incheiat o repriza de ragete salbatice ( 🙂 ) – sunt inca la birou , si am decis (sper sa ma tina) ca n-o mai fac . Cine greseste , plateste intr-un fel sau altul . Ca eu platesc toate greselile mele si m-am saturat sa le platesc si pe-ale altora .
    Hai ca m-am calmat . Mersi mult .

  2. Io nu ma mai enervez. Deloc. Mi se rupe! Ce se poate intampla? Tot atat…

  3. Domnule Ciutacu toate acestea ar putea fi concluzionate în câteva cuvinte, şi anume “Nu accept să fiu călcat în picioare de nimeni şi pentru nimica”

  4. La punctul 4 il platesti sa te duca cu taxiul si asta face 🙂 chiar daca intre timp vorbeste cu soacra la telefon. Ai prefera sa discutati despre problemele tarii :)) ?

  5. Victor, eu mai am unul in plus fata de tine…”daca esti prost facut gramada sau prost crescut mai bine nu te intersecta cu mine. Am alergie si poti ajunge la spital cu leziuni” Cred ca asta ar merita sa-l pui pe primul loc…restul decalogului rezida cumva din el.

  6. @psihopupu : se referea la portocaliu…orice accesoriu vestimentar. Din cauza asta s-aude prin targ ca nu mai mananca decat banane si kiwi, a lasat portocalele pentru cand o iesi Baselu de pe teren 😀

  7. Stau si ma intreb, oare ce te-a determinat sa scrii postul asta? Pare a fi un fel de avertizare, dar cred ca sunt eu paranoic 🙂

  8. eu sunt omul cu nervii intinsi la maxim 🙂 la capitolul asta nu stau bine deloc momentan. partea buna e ca reusesc sa ma controlez… partea naspa e ca nu stiu cat mai pot sa o tin tot asa
    cat despre motivele enervarii tale, cred ca te inteleg

  9. Cat de explicit trebuie revendicat normalul!!

    @Garm
    Nu exista niste norme de siguranta conform carora trebuie sa tii doua maini pe volan si atentia la trafic. Nu de alta dar daca vrei sa te sinucizi, opreste sa cobor.

  10. sugestie pentru numarul 11. (de ce sa fie neaparat decalog?): Nu iti apropii mutra de mutra mea cand vorbesti cu mine. Te vad si te aud de la distanta de 1 metru. nu sunt interesat(a) sa stiu si ce ai mancat. (numarul 12. ar putea fi: nu imi mai fa complimente cretine numai ca sa ai ceva de zis)

  11. cei carora li se adreseaza au aflat, le-ai spus? daca da, zi-mi si mie cum ai facut ca eu nu am tupeu sa le zic in fata ca sint nesimtiti. pot doar sa bad apropouri care nu au efect pentru ca sint prea nesimtiti.

  12. E rău să se tacă despre acelaşi lucru, dar şi să fii sunat şi să ţi se vorbească despre …nimic, e tot rău.
    Şoferul de taxi ar fi bine să nu vorbească deloc la telefon, pentru că, oricât de distributiv ar fi, tot nu poate fi atent cum trebuie la trafic. Şi-i chinuie şi pe şoferii din spatele lui şi nu numai. Îi recunoşti imediat pe cei care vorbesc în timp ce conduc, chiar dacă nu i-ai văzut încă făcând acest lucru.
    În sfârşit, mie îmi place cel mai mult punctul 9. 😀
    🙂

  13. punctul 7 daca nu se refera la subalternii tai in orele de serviciu, e prea mult.
    Daca X-ulescu are o intalnire cu tine de (sa zicem) 30 de minute, e mult sa ii ceri sa se imbrace cum vrei tu pentru restul zilei. In schimb pare acceptabil sa “institui” un fel de uniforma cu “do not wear these: …” la subalternii tai. Spun “acceptabil” desi nu vad motivul pentru care iti pierzi timpul sa vezi/te enervezi de ce poarta cei din jurul tau?
    Fiecare poarta ce il duce capul si buzunarul.
    Am un cunoscut, individ la vreo 50 de ani care NU E GAY dar ii place sa iasa iarna afara la deszapezit imbracat intr-o jacheta si pantaloni scurti de sub care se vad o pereche de ciorapi de dama. Asa vrea el si nimeni nu ii zice nimic. Trec vecinii pe langa el, il saluta, mai schimba cateva cuvinte cu el dar nimeni nu ii zice nimic.
    Asta e de fapt unul din lucrurile care m-au impresionat la cei din vest: TOLERANTA fata de lucrurile care nu le afecteaza libertatea dar sunt teribil de intoleranti la cel mai mic semn ca autoritatile le restrang libertatile. La noi la romani e pe “invers”.

  14. Pe mine momentan ma enerveaza femeia de la Dna Grecu care reprezinta nu’s ce asociatie a mamelor. In conditii de criza, ce a decis guvernul (cu amendamentu de azi) este tolerabil. Facem abstractie ca se cheltuie sume imense pe sali de sport si alte prostii, dar asa nu mai gatam cu discutia pana dimineata.

    Sunt subiectiv..pentru ca stiu multe cazuri in care femei s-au apucat sa toarne plozi pe banda rulanta pentru a primi bani de la stat sa stea acasa. Si vorba lui Badea…faptul ca ai turnat plozi in momentu’ nepotrivit sau ca ai imprumut la banca, NU este o scuza.

    (scuze de offtopic)

  15. Toata admiratia mea pentru Mana!:)Si ceva pentru Base care se intalneste cu Sarkozy la fiecare 3 luni:ceva scartaie in paradis.:)Parca asa statea treaba,ca-i bine in paradis.

  16. 10. Nu mi te aşezi în cale când sunt furios şi nu mă ameninţi niciodată. E fatal.

    Pai, fatal pentru cine ?!

  17. Buna seara d-le Ciutacu,

    Ce vi se intampla in fiecare zi atat de enervant,ca mi s-a facut pielea-gaina?!
    Ma sperie regulile astea de convietuire civilizata.Nu le puteti impune nimanui,ca oricum nu le respecta-acestea ar trebui sa vina din educatia fiecaruia,in orice imprejurare;altfel credeti ca vor rezista nervii Dvs.,la care tineti,pana la batranete?
    Va spune o “babetta” care abia acum(cam tarziu!) a inteles ce inseamna sa ai mai mare nepasare la ce te inconjoara,ca sa rezisti.

    Cu mult respect,
    Ioanap
    P.S.Scoateti ,va rog,pct 10,ca nu ar trebui sa va caracterizeze.

  18. Am o mica nelamurire la punctul 2.
    Mie cand imi este somn casc.
    Pur si simplu nu pot sa imi controlez cascatul.
    Partea buna este ca nu vorbesc cu dumneavoastra la telefon si deci nu am cum sa va enervez. 🙂
    O seara buna!

  19. eu nu ma mai enervez de vreo (sau vre-o cum e la moda acum)6 ani, nu merita.
    saluta-l pe Mircea din partea mea, stie cine sint.

  20. Fericitule !!! 😀 Lasand deoparte corectitudinea INDISCUTABILA a regulilor de bun-simt pe care le-ai enumerat , esti cu adevarat fericit daca ai ajuns sa fi suparat pe asemenea “detalii” …! Ce bucuros as fi si eu daca cele enumerate de tine ar fi CELE MAI suparatoare lucruri din viata mea …! 🙁 Crede-ma , daca ti-as oferi macar un an (oricare , la alegere … 😉 ) din viata mea , “ai trece fluierand” peste cele enumerate mai sus .
    Oricum , cine-i suficient de necioplit si nu a tinut cont nici pana acuma , in relatie cu tine , de cele de mai sus , sunt convins are suficienta nepasare-bovina , incat s-o faca in continuare (fara sa se simta el , cel vizat).

    PS: Hmmmm …, 🙄 supararea asta sa aiba si vreo legatura cu …. schimbarea prefixului (?!) 😉 (eu l-am schimbat deja de ceva timp 🙁 si cateodata mi se imputa mai multe din cauza asta ). 😀

  21. punctul 4 este suparator pentru ca nu-ti este respectata siguranta pe care trebuie sa o ai ca pasager, altfel nu mi se pare deranjant in cazul in care se respecta legea. Taximetristul are unicul rol de a te transporta la destinatia dorita , contra cost, intr-un timp care sa nu-ti afecteze serios bugetul.

  22. Era o vorba, ne deranjeaza la ceilalti in principal ceea ce ne caracterizeaza chiar pe noi insine.
    Zambeste mai mult si fii mai intelegator fata de cei din jur, s-ar putea sa ai surpriza ca cele zece reguli ale tale sa nu mai fie necesare.

  23. Domnu’ Ciutacu, inteleg ce vrei sa spui in acest articol, dar eu (chit ca sunt off-topic) am inceput sa urasc telefoanele, din cauza, te citez:
    “1. Nu mă suni dacă n-ai ce-mi spune. Nu suport să tăceam despre acelaşi lucru.

    2. Nu caşti/mănânci în timp ce vorbim la telefon. Mai bine nu vorbim deloc.

    4. Nu vorbeşti la telefon nonstop când mă duci cu taxi-ul. Nu d-aia te plătesc.

    6. Nu mă inviţi la o întâlnire la care stai cu telefonul la ureche. N-am timp şi chef.”

    Punctul 6 ma enerveaza cel mai grav, mi s-a intamplat si de multe ori am devenit violent… verbal.

  24. Mircea spunea ca tu folosesti exclusiv taxi-ul. D’aia te si enerveaza aia. Eu il folosesc de-o vreme de cand nu mai sunt locuri de parcare si ridica nesimtitii aia naimiti cu primarii masinile.Drept pentru care ador sa le ascult idiotenile. Nu prea am parte de asa ceva toata ziua!

  25. Stai ca m-am enervat si eu iar .Base iese la rampa de fiecare data cand are un esec ,l-a atacat pe Geoana ca e preocupat de scaunul lui Geoana, atunci cand vor fi probleme in coalitie si vor fi pe viitor,udmr-ul va cere mai mult,iar pdl-ul va pierde pe tobogan Transilvania.

  26. @Jurnalistul lu’ Peste: sunt om normal, banal de normal.
    @andrei: d’aia-s ei nesimtiti, ca nu zambesc eu. merci pentru lamurire.
    @jkl: ba da, dar nu ma bat. depun plangeri la organe. si rezulta urmariri penale.
    @Theodora: cand casti, nu vorbesti la telefon. daca-ti respecti interlocutorul…
    @zaval: pentru unul dintre noi; de regula, pentru celalalt.
    @Drujbaru: e o mizerie aia cu atactul la mame. e ultimul lucru unde ar trebui sa se umble.
    @SimP: n-are nici o treaba dress code-ul cu subordonatii mei
    @Irina: ce treaba are ala cu enervarile mele?

  27. scuze pentru mesaje in afara subiectului 🙂 vroiam sa scot in evidenta teatrul ieftin.

  28. Victore,

    toate punctele inafara de pct 7 sunt perfect valide.
    Ai dreptate. In mai toate enumerate sunt incalcari ale libertatii celorlalti. Ma intalnesc de multe ori cu astfel de situatii si cand nu sunt prea obosit,reactionez. Cel mai enervant imi pare cand cineva vorbeste tare la telefonul mobil in ascensor. Ma calca rau pe nervi. Spatiul e stramt si decibelii reverbereaza pe nervii si timpanele mele pana urc sau cobor 40 de etaje… de multe ori incep sa numar cu voce tare etajele afisate pe panoul de sus al ascensorului incercand sa acopar “fonic” pe idiotul cu telefonul mobil: “TWENTY ONE, TWENTY, NINETEEN… THREE,TWO, GROUND… here we are, final destination! ” Sa le vezi meclele stupefiate ale unora… lol

  29. Toate regulile sunt de bun simt, mai putin a 7-a, adica tind sa cred ca interlocutorul, care o fi el, se imbraca si se incalta pentru a arata bine si a se simti comod, in nici un caz pentru a enerva.

  30. 🙂 🙂 🙂 Eu am renuntat de mult sa ma mai enervez, tin la sanatatea mea… si oricum nu rezolv nimic, dar citeodata mai uit si imi creste tensiunea.

  31. Daca iubitul nostru presedinte este un “ala” care nici nu-si mai bate capul cu existenta sau nonexistenta noastra sau macar a odraslelor noastre,tu crezi ca mai putem vorbi de cei sapte ani de-acasa ? O sa se coboare standardele si daca Boc nu isi ia cat mai repede campii ca de dat pe brazda nici nu se mai pune problema,o sa fie “si mai bine”.Ramai consecvent si daca mai existati voi,cei platiti de mogulul cel rau,poate nici noi n-o luam pe aratura.Decalogul e unul pentru oameni care se respecta,deci,te salut cu respect!

  32. Decalogul nemultumirilor. Cu siguranta, daca stai linistit, iti mai vin vreo suta in minte.

    Ca “preferinta”, clar rontzaitul la telefon face toti banii. Arata cu lux de amanunte indolenta si respectul pe care ti le poarta lepra de la celalat receptor. Una din situatiile in care iti doresti cu ardoare ca teleportarea sa fie posibila.

  33. Putini au citit o carte de bune maniere… Oricum, cat traiesti, inveti 🙂 Sunt curios cum ar mai arata o carte am bunelor maniere in vacarmul de azi…

  34. Buna seara,

    Prietenii/cunostintele dumneavoastra ar trebui sa stie aceste, sa le numesc Asteptari, si daca v-ar iubi/ v-ar respecta indeajuns de mult ar trebui sa tina cont de ele, si sa faca tot posibilul sa se raporteze la ele conform “cerintelor”. Cred ca ar trb sa existe, printre altele, si un echilibru intre a avea aceasta atitudine din obligatie(si s-ar putea naste frica etc), si a fi natural(va intelege si va accepta asa cum sunteti, si tot ce face este neconditionat).
    Oricum, iubirea lor ar fi pusa la test.

    Dar poate totusi mai este un lucru la care ar trb sa ne gandim:

    ” Noi, care suntem tari, suntem datori sa rabdam slabiciunile celor slabi si sa nu ne placem noua insine. Fiecare din noi sa placa aproapelui in ce este bine, in vederea zidirii altora.” Romani 15:1-2

    numai bine!

  35. total de acord cu decalogul tau victor. reguli de bun simt nu te califica la isterici, dimpotriva as spune eu. si vorba unora de pe aici, daca stai si te mai gindesti, reguli ar fi mult mai multe de exprimat dar nu mai termini sa le spui pe toate si nu esti platit sa faci educatia unora pe blog, corect?

  36. @Gabi: sunt niste chestii de bun simt, pe care le deprinzi, de regula, in familie; daca ai unde…
    @alex.dumitrascu: eu cu tine? niciodata! tu insisti sa fii bagat in seama

  37. Foarte tare, frate! Ai surprins excelent multe dintre lucrurile care deranjeaza pe tot omul normal cu creierii capului. Mai am si eu cateva:
    1. Nu-mi povestesti despre persoane pe care nu le cunosc. Nu ma intereseaza. Daca vreau barfa, citesc tabloidele.
    2. Nu incerci sa ma iei cu duhul blandetii si cu replici de genul “zambeste, maine va fi ma rau” cand ma vezi ca bubui de nervi. Ma lasi 1 minut sa ma calmez singura.
    3. Nu-mi vorbesti exclusiv despre ceea ce ai facut tu si colegii tai la serviciu. Nu esti singurul care munceste.
    4. Nu-mi ceri indicatii despre cum sa ajungi nu stiu unde si apoi imi spui ca nu e bine. Nu sunt GPS si nu retin numele strazilor. Oricum se schimba la fiecare secunda.
    5. Nu incerca sa ma faci geloasa sau invidioasa. Are balta peste.
    6. Nu-mi cere sfatul daca tot nu tii cont de el, tot cum te taie capul faci si apoi ti-o furi. Si nu ma suna dupa aia sa-mi plangi pe umar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.