“Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism.” [Karl Marx, 1867]
Este o farsa! Marx nu a scris asa ceva!
un adevarat intelectual, nu ca patapievici!!!
Şi Uniunea Europeană sau globalizarea nu vi se par tot nişte forme mascate de comunism? Omu’ ăsta scria treaba asta în sec. XIX, supranumit “secolul naţiunilor”. O fi vreunu’ care să prevadă încotro se îndreaptă societatea omenească, nu de alta, da’ aş fi curios să ştiu cum îl cheamă 🙂
si eu ma gandeam zilele astea ca in 50 de ani iar ajungem la comunism…
Sper ca nu se vor implini previziunile lui . Cand vad insa cum a prevazut frenezia consumului si creditarii simt un fior rece pe sira spinarii . Oricum , din ce vad prin alte parti mai de soare pline , nu se nationalizeaza bancile . Se subventioneaza si nu-i intreaba nimeni ce fac cu subventiile (iata ca m-am linistit) . Dealtfel si la noi s-a intamplat ceva la fel . S-au luat bani de la FMI-UE care au ajuns la BNR (da’ dobanda o plateste statul) , in schimbul lor s-au redus rezervele minime obligatorii ale bancilor comerciale si , normal , Ministerul Finantelor s-a imprumutat de la aceste banci la dobanzi mai mari (platind , practic , inca o data dobanda pentru aceiasi bani) . Nu , nu cred ca se nationalizeaza bancile . In schimb limita intre interesele publice si cele private ale anumitor persoane si grupuri devine din ce in ce mai stearsa , pana dispare cu totul (si nu mai putem distinge nimic) .
Pacat ca un mare filosof politic cum a fost Marx a fost inteles atat de gresit si ideile sale complicate si profunde au folosit drept paravan pentru dictatura si atrocitatile unor nebuni ca Stalin, ce imi aminteste mult de Basescu. Acum, ideile salvatoare sunt pe undeva similare, lupta de clasa cu mogulii, etc. dar toate astea nu au de-a face cu Marx ce a fost un geniu al gandirii politice, prin complexitatea operei sale.
Azi am încercat sa fac o retragere dintr-un bancomat, însa am primit mesajul “fonduri insuficiente”. Nu stiu daca se referea la ei sau la mine.
corect!
decat ca, in romanica nu se va putea ajunge vreodata la comunism pe o asemenea cale pentru ca:
in momentul in care statu` pune mana pe ceva, orice, “incredinteaza” acel ceva unor indivizi intru folosinta pentru binele lu` poporu`; dupa cum bine stiti, statu` roman nu detine mai nimic in romania, si chiar si bruma de avutie ce se afla in visteria-i sparta, chiar si pe aia incearca sa o “vanda”.
Asadar, comunismu`, la noi, nu va veni asa…
Genial …!!! Mai ales ca a prevazut TOTUL , PERFECT inca de acum 140 ani… ! Pacat ca nu suntem in stare sa ne depasim statutul si nivelul de fiinte stupide , nesatule , agresive si , se pare , usor previzibile ( bineinteles de catre alte persoane , capabile sa-si depaseasca ele insasi limitarile tipic umane…!!!) . Paradoxal dar adevarat…
:)) Deci e limpede, inca putin si ajungem acolo unde zicea Marx.
Din pacate, noi romanii, suntem urmasii lui traian(vezi declaratia de dragoste a stimabilei doamne udrea)si politicienii isi ocupa prea putin(spre deloc) timp cu adevaratele probleme ale societatii.
ne vom intoarce la comunism… in curand…
asta inseamna ca dupa ce bancile ne vor seca pe noi (in maxim 3 ani), vor seca si ele (in maxim 5 ani), si in maxim 10 ani ne intoarcem din nou la comunism. ce a vrut de fapt sa spuna Dl. Brucan?
Tu o cauti cu lumanarea, Victor!
Sa vezi cum te vor besteli – fara sa observe umorul, ironia situatiunii – toti scutierii capitalismului pur si dur. Mai abitir cei fara un sfant in buzunar, bineintales.
E clar esti comunisto-marxist, pe bune ca altceva nu ai sa scrii?
Maica, nu-l flegmuiam noi pe asta mai deunazi ?
Pe langa Caragiale, si asta a revenit in trend ?
Cool !
@Angela: chiar trotkist. da’ tu sigur ai inteles ce scrie acolo? 🙂
Mda! Marx era comunist tot atat cat sunt eu acum miliardar in euro. Stii cand esti putred de bogat (cum era Marx) si nu duci grija zilei de maine, cand iti petreci timpul asa cum si la petrecut Marx este misto sa te joci de-a comunismul! Filozofie la gura butoiului cu snaps in curte cu prietenii, incojurati de femei in fata carora sa te dai drept un erudit si un prgresist. Si nu in ultimul rand el nu s-a gandit la comunism in Germania sau in Franta ci taman in tara “prietena” Anglia. Ce usor este sa faci comunism pe banii altuia, nu?
Buna seara d-le Ciutacu,
Va rog sa dati si traducerea;stiu ceva engleza,dar vreau sa fie o traducere ca lumea.
Va doresc,multa sanatate,cu tot respectul,
Ioanap
Link-ul pe care l-a dat MH “m-a dezumflat” … Chiar crezusem ca-i real… Dar vad “ca au pus botul” si specialisti mai mari ca mine , deci mi-e scuzabila ignoranta…!!!
oricare din noi suntem mult prea MICI sa facem afirmatii vis-a-vis de marx.ca sa intelegi ceva trebuie sa cunosti.si nu ma refer la a recunoaste personajul.
@Nostradamus: si de ce i-as crede pe aia?
daca pui o poza cu un copil imediat se trezeste unu sa spuna ca esti pedofil. pacat ca nu reusesc sa vada mai departe de lungul nasului si sa-si puna singurul neuron sa lucreze pt ca este cu munca iar noua nu ne place sa muncim.
GENIAAL!!
Pana acum a fost Minunata Lume Noua, acuma e Capitalul!
@IoanaP
Proprietarii de capital vor stimula clasa muncitoare pentru a cumpara mai mult şi mai mult de bunuri scumpe, case şi tehnologie, împingându-le să ia mai multe şi credite mai scumpe, până la datoria lor devine insuportabilă. The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to be nationalised, and the State will have to take the road which will eventually lead to communism. Datorii neplătite va duce la faliment a băncilor, care vor trebui să fie naţionalizate, iar statul va trebui să ia drumul care va duce în cele din urmă la comunism.
Karl Marx, Das Kapital, 1867 Karl Marx, Das Kapital, 1867
Intodeauna au exista si vor exista mereu niste (putini) oameni care conduc pe niste (multi) oameni destul de usor de dus.
Si totusi ce e asa de rau in comunism?! Eu si familia mea (dar si majoritatea rudelor si cunostintelor apropiate) traiam decent, din munca decenta. N-am simtit comunismul ca pe ceva rau. Deci nu ma sperie intoarcerea la comunism, atata timp cat conducatorii nu vor fi cei pe care ii cunoastem azi.
Nu sunt comunist, n-am fost comunist, dar am trait vremuri bune intr-o tara comunista.
Faptul ca nu aveam libertatea de a pleca din tara, libertatea de a vorbii etc.? Pai acum avem? Nu!
Plecam din tara noastra saraca, slugi in tari putin mai bogate. Dreptul la exprimare, desi pare ca in ’89 l-am castigat, e doar o utopie.
Vorbesc in nume personal, dar nu strict.
Nu mai inteleg nimic din lumea asta: daca citezi (sau citesti) din Marx, Engles sau Lenin esti comunist, daca esti informator dovedit al Securitatii esti ANTI-COMUNIST. Daca sustii ca ce se intampla acum e bine – esti comunist, daca infierezi cu manie proletara burgezia esti anti-comunist…
De fapt … in tara in care in povesti, Fat Frumos (cel care FURA MERELE din gradina Zmeului si si-o tragea nu nevasta acestuia cand el era plecat) – este personajul pozitiv, in tara in care unul care isi omoara nevasta de vie (Mesterul Manole) este personaj pozitiv, in tara in care cuvantul “hot” reprezinta si o calitate “Ce hot e, manca-l-ar mama”… ce pretentii sa mai ai ?
Hai liberare !
Prin ianuarie, asa cum l-am primit la vremea respectiva, fara a verifica daca citatul apartine sau nu lui Marx l-am postat amuzat de ideea de Marxtradamus.
Intre timp unii mai cititi ca mine mi-au atras atentia ca Marx nu a zis niciodata asa ceva.
Nici eu nu-mi amintesc sa fi citit ceva de genul asta in Das Kapital (dar in 20 de ani uiti multe, mai ales lecturile obligatorii).
Onest vorbind nici nu imi pasa cine a imaginat citatul, e amuzant ca idee, asa ca nu regret ca m-am lasat pacalit.
Stau si ma intreb acum:
In conditiile in care proprietarii capitalului din Romania traiesc vremuri in care FOARTE greu pot fi tinuti in loc si pot pleca – impreuna cu finantele lor – din gunoiul de aici ORICAND, …
Pai daca ne intoarcem la comunism, avutiile cui le impartim?
Voi atentati cumva la pasta mea de dinti?
Sanatate si VIVA LA BASESCION!
http://meganmcardle.theatlantic.com/archives/2009/01/faux_marx.php
@ Daniel
Decent inseamna cozi kilometrice la lapte , la care te asezai la doua noaptea ? Sau cozi cu schimbul (toata familia , prin rotatie , 2 sau 3 zile la rand) la butelii ? Decent inseamna creveti vietnamezi cumparati obligatoriu cu o sticla de bere (si aia proasta) , bani depusi la CEC fara dobanda ca sa poti primi dupa 5-6 ani o masina proasta ? Sau ati uitat prea repede , sau vorbesc eu cu altcineva decat mi-am imaginat . Va compatimesc . Sincer .
@ IoanaP
Detinatorii de capital vor stimula clasa muncitoare sa cumpere din ce in ce mai multe marfuri scumpe,case si tehnologii,impingandu-i sa ia din ce in ce mai multe credite scumpe,pana ce datoria lor devine de nesuportat.Datoria neplatita va duce la falimentul bancilor care vor trebui sa fie nationalizate iar Statul va trebui sa o ia pe drumulce il va conduce in final la comunism.
cat despre aceasta predictie,nu putem spune decat ca istoria se repeta
Şi afurisita asta de istorie care nu se mai satură să se tot repete! Şi cu cine, de data aceasta, cu Băsescu ???!!!
🙁
Nu cred ca ne intoarcem la comunism….ar fi prea multe logan-uri pline de romani stand la coada pentru lapte…
Iar a dat-o în bară moşu’! Dacă în aproape două secole nu i-a ieşit, ce sens are să credem acum abureala asta conspiraţionistă.
Asta dacă e chiar din el.
Oricum, noi mai ţinem minte cum s-a instaurat comunismul, cu baioneta bolşevică finanţată de nemţi, la Sank Petersburg, nicidecum cu naţionalizarea băncilor, la Londra!
Că au naţionalizat ei totul, pe urmă, e altă istorie şi are altă explicaţie. Mult mai simplă. Urmărindu-l pe Pârţescu înţelegem foarte uşor care! Lăcomia totală, groaza totală şi dezumanizarea totală!
Liberali din toate ţările, râdeţi-vă-ţi!
@Romania Libera
nu neaparat comunism,dar sunt convins ca va exista o dictatura ce propovaduieste egalitatea poporului,practic intregul mapamond e un camp fertil pt asa ceva
Hai inapoi nea Nicule :))
D-le Ciutacu,
Din experienta trista a unora care nu sunt buni cunoscatori ai limbii engleze, dar care ar dori sa-si exprime opiniile vis-a-vis de postarea Dvs.inspirata a unui fragment din “Capitalul” de Karl Marx, carte aparuta cu 140 ani in urma, apelez la amabilitatea unui vorbitor de limba engleza, ca subiectul propus de Dvs. este de o actualitate chiar acuta in lumea intreaga, si bineinteles si in Romania.
Il felicit pe D-l Ciutacu pentru orientarea dumnealui privind criza economica cu care se confrunta lumea intreaga. Si pentru ca la multele intrebari nici bancherii, nici managerii nu stiu sa dea raspuns, recurg acum la opera teoriticiaunului comunismului care spune printre altele:”proprietarii de capital vor stimula clasa muncitoare sa cumpere marfuri din ce in ce mai scumpe, case si tehnologii, impingandu-i la luarea de credite din ce in ce mai scumpe, pana cand datoriile lor vor deveni insuportabile. Datoriile neachitate vor conduce la falimentul bancilor, care vor trebui sa fie nationalizate si Statul va trebui sa ia drumul care, in cele din urma, va conduce la comunism”.
@everybody: are importanta CINE sau CE scrie? daca citatul de mai sus ar fi fost extras din spusele intelepte ale lui Doroftei, ar fi avut o alta pozitie in balanta adevarurilor voastre absolute?
Ce veste buna va da BASESCU celor ce l’ati votat. Somajul o sa creasca…Suuper. Sa mai amintim si ca atunci cand au fost anuntate rezultatele alegerilor BVB a scazut 5 procente, investitorii au luat-o la goana si raportul leu -euro si dolar s-a depreciat…Bravo BASE…UN PRESEDINTE PROST (parerea mea) la fel ca alegatorii sai (parerea mea)
Citatul respectiv sigur nu e din Marx, in schimb asta de mai jos, da:
“The need of a constantly expanding market for its products chases the bourgeoisie over the entire surface of the globe. It must nestle everywhere, settle everywhere, establish connexions everywhere.
The bourgeoisie has through its exploitation of the world market given a cosmopolitan character to production and consumption in every country. To the great chagrin of Reactionists, it has drawn from under the feet of industry the national ground on which it stood. All old-established national industries have been destroyed or are daily being destroyed. They are dislodged by new industries, whose introduction becomes a life and death question for all civilised nations, by industries that no longer work up indigenous raw material, but raw material drawn from the remotest zones; industries whose products are consumed, not only at home, but in every quarter of the globe. In place of the old wants, satisfied by the production of the country, we find new wants, requiring for their satisfaction the products of distant lands and climes. In place of the old local and national seclusion and self-sufficiency, we have intercourse in every direction, universal inter-dependence of nations. And as in material, so also in intellectual production. The intellectual creations of individual nations become common property. National one-sidedness and narrow-mindedness become more and more impossible, and from the numerous national and local literatures, there arises a world literature.”
Orice asemanare cu fenomenul contemporan al globalizarii e… strict intamplatoare! 🙂
Suntem niste creaturi repetitive.
Ne nastem, traim, lasam urmasi, si murim.
Din nimic facem ceva acel ceva il inmultim, pierdem tot si o luam de la capat.
1849 Criza Comerciala + aproximativ 80 ani = 1929 care reprezinta marea criza finaciara + inca aproximativ 80 ani = 2008-2009 criza finaciara mondiala.
Ca o concluzie a mea dupa ce am citi ce a zis Marx:
Comunismul sa fie cea mai buna forma de a conduce cat mai multa populatie. Observ din trecut ca se tot revine la comunism.
Sa fie oare democratia o pauza in perioada comunismului?
Sau devine comunism cand bogatanii nu mai au ce face cu bani si in concluzie se apuca sa conduca mase intregi de oameni si sai dirijeze in ce directie voi ei pana cand acestia se satura si se revolta si asa apare democratia?
a inebunit lumea victore.tu nu vezi ca nimic dar nimic nu mai este apreciat ? nimic frate,fiecare critica de parca ei ar face ceva mai bun.
in legatura cu citatul,mai rau cred ca este faptul ca ´marii economisti ai lumii´ stiau ca la asa ceva se ajunge cu creditarea asta.dar nu strica ei…eu nu am si incerc ca si pe viitor sa nu fac nicio rata/credit…nu am,imi pun pofta in cui.
Intr-adevar, SUA va deveni noua URSS. Intre un Homeland Security care incepe sa aduca a KGB, o politica externa care pare-se e axata pe “Raspandirea Revolutiei Mondiale” (democratice… macar in nume), o economie in care diferentele dintre stat si corporatii dispar, o clasa de mijloc curand inexistenta, o mass-media aservita statului care publica doar propoganda… Pacat, americanii incepusera chiar bine.
Pe de alta parte, avand in vedere carul de potlogarii facute de guvernul american, de la curatirea etnica a amerindienilor ( Manifest Destiny ), pana la batutul de palma cu dictatori de doi lei, era inevitabil.
Li s-a urcat la cap. Rau.
De ce a murit Ceausescu?
@ david
“De ce a murit Ceausescu?”
———–
Citez un banc vechi : “de pneumonie. El incalzit , glontul rece … :
Degeaba!
PATAPIEVICI, PRIMATULE, NEVERTEBRATULE, KARL MARX E O VALOARE, NU TU, HANDIBEL CU ASEXUAT!
D-le Ciutacu referitor la Marx, cred ca de cele mai multe ori aparentele inseala. Ca argument puteti intra pe link si veti putea vedea ce a insemnat transpunerea in practica a “faimoaselor” sale idei si concepte.
Filmul documentar are in jur de 85 de minute dar este zguduitor, cu unele imagini dure dar prezinta realitatea mai putin cunoscuta si spusa despre istoria relativ recenta.
Citatul e din Marx. La vremea la care a scris acea chestie nici el nu s-a gandit ca or sa ajunga bancile sa perceapa dobanzi pe bani pe care ii creaza din nimic, printr-o simpla inregistrare in bilant. Marea pacaleala a lumii contemporane este ca oamenii trebuie sa se imprumute la banci daca vor sa-si depaseasca conditia de muritori de foame, iar daca o fac isi pierd incet-incet din libertate si ajung sa gandeasca ca cei care ii platesc pe stat sau i-au imprumutat.
Cred ca suntem mult prea ocupati sa nu murim de foame si sa nu fim furati la vot ca sa avem timp sa ne gandim serios de ce Marx a vazut capitalismul in acest fel.