Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Nu-mi schimb nici plătit spaima favorită

Nu-mi schimb nici plătit spaima favorită

Când m-am apucat de citit sondaje de opinie, dincolo de clasicele şi obligatoriile caşcavaluri/bare cu preferinţele electorale sezoniere, mă uitam cu interes la capitolele Încrederea în instituţii şi Spaimele românilor. Primul îl urmăream fiindcă mă distra duelul ipocrit şi lipsit de orice logică a concretului Armată-Biserică (nimeni nu voia să plece militar şi mai toţi detestau popii, dar declamau în cor profundul respect faţă de instituţiile în cauză). Al doilea, însă, prezenta interes pentru mine deoarece mi s-a părut întotdeauna, fără a avea pretenţii de pricepere în sociologie, că starea de spirit a unui popor poate fi lesne definită urmărindu-i alternanţa spaimelor contemporane. De obicei, podiumul răspunsurilor era ocupat, prin rotaţie, de boală, şomaj şi cutremur. Mi-ar plăcea să mai citesc un studiu sociologic la zi, să văd cât de detaşat conduc cutremurele şi, mai ales, dacă a intrat şi tsunami în top. Eu sunt de tipul meu mai fatalist şi, dat fiind şi faptul că majoritatea cutremurelor importante din viaţa asta păcătoasă le-am petrecut dormind neîntors, iar de tsunami n-am auzit pe Dâmboviţa, nu mă preocupă extrem de tare temele astea. Oricum, dacă vine un iureş similar celui de la japonezi, iar pe spusele lui Mărmureanu nu mai dau demult peste doi bani, nu mai rămâne piatră pe piatră într-o ţară ale cărei clădiri sunt construite, după manual, să reziste la 7,5 Richter. Aşa că, oricât m-aş zbate eu, tot nu ar exista cale de rezolvare. Deci tot boala rămâne spaima mea, dacă-i pot spune aşa, preferată.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

89 thoughts on “Nu-mi schimb nici plătit spaima favorită

  1. De referendumul lui Basescu din 2012 nu ti-e teama? :))) La fiecare alegeri mai face cate unu si acum vrea sa pacaleasca oamenii cu altruismul lui marginit la 1 an de mandat :)).

  2. Te-ai cam ars cu scrisoarea aia!!!!!!!!!!!! Nu pot sa cred ca nu ai verificat inaine de a o publica.

  3. Intr-adevar,boala si cutremurele sint spaime universal valabile.Insa,eu ramin la una dintre spaimele pe care le-am mai exprimat aici.E vorba de spaima unor lupte de strada,la noi in RO,care banui ca atunci cind vor fi,vor fi singeroase. Cele ce vor avea loc in orasele mari,vor avea munitie in pavelele puse din belsug in toate centrele administrative ale capitalelor de judet.Ce scuturi ale jandarmilor si ce geamuri vor rezista unor proiectile de 0,25 Kg,aflate la indemina protestatarilor?
    Cind rrrromanii vor schimba admiratia si invidia ce o au pentru imbogatitii de azi in ura,scenariu meu poate fi real.
    Eu,insumi abia astept la cotitura citiva!!!

  4. hahaha, pai a fost acum citeva zile un cutremur de vreo trei grade pe richter in Banat si i-am vazut pe citiva cetateni la televizor, o ardeau asa, extrem de panicati, ca, uite, am patit si noi ca japonezii…

  5. Singura mea frica a ramas cutremurul.
    De boala si de somaj nu imi mai este frica.
    Sunt… de fapt am fost somera pentru ca in februarie mi-a expirat ajutorul de somaj.
    Si cum un necaz nu vine niciodata singur am aflat, in urma unui RMN, ca am tripla hernie de disc. Din pacate pentru mine nu am bani sa ma operez la Viena.
    Mi-a ramas doar cutremurul si teama ca nu mai scapam de Basescu.

  6. Buna seara d-le Ciutacu,

    Fiti un pic mai optimist,ca altfel ce facem?!!Dumnezeu,daca vrea ne ajuta!
    De ce nu mai dati doi bani pe spusele d-lui Marmureanu?!Eu,de cand am trait cutremurul din ’77 in Bucuresti(eram studenta si am trait si vazut imagini de cosmar atunci),il cred,va spun sincer;i-am urmarit mereu declaratiile si nu m-au dezamagit pana acum,si cred de asemenea in Dumnezeu,ca numai El ne da ce vrea.Sa nu ramana boala spaima Dvs.
    Blocul meu e construit in ‘ 81 si sper sa nu cada-poate a fost facut mai cu grija…dar,ce o vrea Dumnezeu ,numai El stie…
    De ce japonezii au napastuirea cutremurelor si ,in plus,de accidente nucleare???O fi adevarata preconizarea ca arhipelagul japonez ,in urma cutremurelor va disparea?!Ma cutremura ca s-a deplasat cu 2,4 m de platforma continentului.
    Ma sperie pur si simplu;suntem atat de vulnerabili si neputinciosi…

    Va doresc,cu tot respectul,numai bine,
    IoanaP

  7. Spaima mea e ca in 2020 premier v-a fi……. Emil Boc pt ca

    ”Acum , Boc mai este robust , fiabil , si probabil ieftin in contextul intereselor generate la nivel pdl si administrate cu siguranta de dl. Basescu etc.
    Ieftin robust si fiabil , sunt calitati ale unui produs de succes !
    Nu trebuie sa ne fie teama cu astfel de produse , globalizarea va bate la usa insa noi nu ne temem fiindca resursele locale pur si simplu tasnesc de peste tot .
    Imbracati-l cu o uniforma de general chinez si i se va potrivi la fix , mai ales datorita marimii ce ii asigura interschimbabilitatea .
    Un premier desavarsit , urmarit de un Succes Falimentar , posibil sa fie depasit de el insusi doar livrat ca papusa tematica din setul micul constructor , imbracat in salopeta albastra impecabila cu bretele , si casca portocalie pentru protectie …nu ar fi casa de roman in care sa nu existe o papusa Boc micul constructor , Boc micul miner , Boc micul instalator , Boc micul electrician , Boc micul politician etc .
    Ca papusa ar putea deveni atat de celebru si de dorit incat in vizite colaterale ar putea fi oferit ca si cadou demnitarilor ce ne viziteaza tara .
    Ar putea relansa turismul tot ca papusa. Boc minighidul montan , Boc micul explorator ,
    Boc ciresarul ce nu a apucat sa joace in Ciresarii …
    Il vad deja aprobat ca indicator rutier sau turistic ,
    Boc micul informator …turistic evident , aratand cu bratul sau mic ;5km pana la Cabana Plapumioara .
    Boc micul reformator , papusa cu serie limitata .
    Boc Vodoo , papusa ce va genera teama instantanee datorita puterii sale nefaste , mai ales cunoscatorilor …
    Boc bull-shit grinder
    Executive Dumb Boc , se va vinde la pachet impreuna cu un bull-shit grinder , premium luxury edition ,claas 1A survival product , special pentru fanii dansului ca prim ministru .
    Bat-Boc editie de Halloween
    Mad-Boc editie speciala cu ocazia fiecarei motiuni de cenzura
    Kinght-Boc micul templier , premium cast product.
    Boc-Transformer , avand 2 pozitii de montaj , ca Boc robot sau Lego-Boc , Pentru Constructii Politice Imposibile Pe Baza De Caramizi Si Capete Patrate”

  8. Singurul cutremur pe care l-am simtit era acum cativa ani la Sibiu la un pahar de vin in 3 (fete).Evident ca niciuna nu indraznea sa zica ca ceva prin camera se misca.Cred totusi ca la mine a fost un pic distractiv decat dormind :D.Daca CINEVA vrea sa ne curmeze suferinta “mixeaza un remix” dupa cel din ’77 si se rezolva problema.Chiar azi ascultam la radio europa fm o emisiune despre acest subiect si , culmea, peste 70 % ziceau ca nu le e frica de cutremur si nici de moarte (aici Dzeu era de vina ca el stie ca apocalipsa e pe aproape si ne da semne).Asa m-am enervat…..iar l-am deranjat pe doamne-doamne

  9. Eu macar am o speranta: cineva acolo sus ne iubeste. Pentru ca pina acum ne-a dat atita minte cit sa-i votam pe astia de ne conduc,si nu mai avem nimic,economie,tara,fara sa mai avem cutremur si sa ne obosim sa caram molozul. Ramine FRICA.

  10. Referitor la spusele lui Marmureanu, omul da ceva semne clare de senilitate, mai ales cand incepe cu predictii ala Istrate, ca in X ani, incarcarea in Vrancea si alte bazaconii.

    Totusi, posibilitatea ca in Vrancea sa apara un seism cu magnitudine peste 8 este aproape inexistenta, pentru simplul fapt ca sistemul nostru tectonic nu se compara cu cel al japonezilor, care pana la urma au tarisoara situata pe inelul de foc al Pacificului.

    Altfel spus, Japonia e situata la confluenta a doua placi tectonice continentale, pe cand la noi isi fac de cap niste placi tectonice locale si care nu au cum sa dezvolte asemenea energii.

    Nu pot sa contest faptul ca oricand poate aparea un fel de ciudatenie a naturii, dar probabilitatea este foarte mica, iar atunci cand construiesti respecti specificul zonei si nu te apuci sa faci constructii care sa sa reziste la 8 grade sau mai mult, intr-o zona unde nu prea exista asemenea evenimente.

    Altele sunt problemele noastre, care te infioara cu adevarat. Anul trecut la inundatii s-au trezit autoritatile ca nu au barci penumatice, sa ne fereasca Dumnezeu de vreun cutremur de peste 7.

  11. Tsunami nu-i pe Dambovita dar ce sa fac, am imaginatie de regizor cu spaime, si ce-ati zice de un tsunami pe mare, via canal Dunare_Marea Neagra, pan’ la Ceranvoda, de exemplu?
    Da’ n-am spaime, totul e bine La centrala atomica, am auzit ca s-au externalizat mai toate serviciile, pan’ la bucatarie si paza. Centrala-i plina de SRL-uri conduse de oameni de vaza.Si foooarte priceputi, aidoma japonezilor…

  12. O teamă/fobie (ca să ne exprimăm trendy) mai al dracu’ decât a Dvs. chiar că nu există. Da’ şi aia poate fi dusă. De incapacitate fizică sau psihică majoră să vă temeţi! Să nu poţi merge, auzi, vedea etc; sau să o iei razna… Da, mie mi-e frică să nu devin vreodată o povară pentru cineva!

  13. Nu mai stiu exact cine a zis-o, cred ca a fost Eliade: “nu mi-e frica de moarte, ci de eternitatea de dupa”. Nu mi-e frica de cutremure, ca-n zona mea au fost foarte rare, desi nimeni nu stie de unde poate sa rasara unul mare. De boala nu mi-e frica, pentru ca am fost relativ sanatos toata viata mea, fara sa ma indop cu pastile, spre deosebire de cei care au o simpla raceala si iau tone de medicamente. In schimb, mie imi e foarte frica de oamenii prosti. Habitatul lor e extrem de vast, iar toate actiunile si interactiunile lor se intersecteaza mereu cu vietile celorlalti. Prostii pot vota, prostii te pot injunghia, prostii te pot ucide intr-un accident de masina, in ciuda faptului ca nu au carnet de conducere sau il au luat in Arges, prostii pot lasa arme pe mana copiilor lor prosti, si-ti pot ucide copilul, prostii pot detona o bomba intr-un aeroport sau intr-un spatiu plin cu oameni, un prost poate comite infractiuni pentru a acumula o avere enorma, pentru ca nu au constiinta sau teama, cele doua fiind caracteristici ale omului inteligent, iar apoi tu poti deveni angajat sau mai bine zis sclav, platit de catre un prost. In concluzie, de prosti trebuie sa ne temem cel mai mult, pentru ca sunt pretutindeni si aidoma celulelor, se pare ca ei nu se reproduc, ci se divid.

  14. Spaima nu am de nimic,,iti multumesc partid iubit ca m-ai calit,,,mai este ceva ce m-ar putea speria in tara asta?Incredere nu in armata si biserica,cum poti sa ai incredere in preoti cu busuioc in mana sifonari la securitate care si acum indeamna enoriasii sa se roage pentru conducatorii securisti si hoti ce ii fura zi de zi? Poate ca mai am o umbra de incredere in acest popor ca poate sa-si croiasca o alta soarta chiar cu sange deh vremurile extreme cer masuri extreme.

  15. Din ceea ce ne prezinta televiziunile mogulilor nu reiese ca romanii s-ar inspaimanta prea tare din cauza de “dezastre naturale” , in schimb “dezastrele domestice” a-le asa-ziselor vedete autohtone sunt la mare pret( a se citi rating).

  16. Nene Victore, se vedea aseară că erai răcit bocnă. Se mai întîmplă 🙁 Şi io-s la fel la ora asta. Nasol! Da’ hai să te încurajez cu clasica zicală “noi să fim sănătoşi, că boala vine garantat!” 🙂 Ţi-o spune unu’ care a trecut recent printr-a 5-a operaţie majoră (4 cu anestezie generală) şi care n-o murit (încă) şi mai e şi cu 2 ani mai mare ca matale. Adică IO! 😀
    Şi lasă gîndurile negre deoparte. Le rezolvăm pe toate (problemele) cumva, cînd apar şi cînd le vine rîndul. Ăsta-i unul dintre principiile shintoismului. Dă o geană la japonezi… Acuma au o problemă. Garantat o să treacă peste ea!
    Banzai, nene! 😀

  17. Am o frica foarte mare de anul acesta care a inceput, consider eu, foarte prost. Mi-e realmente frica de ce se mai poate intampla din cauza idiotilor din fruntea tarii. Mi-e frica de urmarile pe care toate prostiile facute de guvernanti le au chiar asupra apropiatilor mei, si ma simt neputincioasa, pentru ca nu ii pot (inca) ajuta asa cum mi-as dori. Si mi-e frica si de faptul ca romanii vor trai inca mult timp cu spaima zilei de maine, incapabili (nici nu mai conteaza din ce motive) sa se apere sau sa contraatace.

  18. @ andreea
    la apocalipsa doar in culori pastelate caramiziu si gri moloz

  19. cred ca scrisoarea lui marginean este o combinatie a cooperativei ochiul si timpanul, si posibil o ofensiva prin mijloace specifice impotriva unor ziaristi!!!

  20. Boala este, intr-adevar, cel mai mare dusman si cea mai mare temere.
    Intr-o lume si asa bolnava, singurul fir de ata de care ne mai putem agata este sanatatea noastra – relativa si aia.
    Si din acest punct de vedere, se poate face o ramnificatie. Sunt bolile de toate zilele, cu care poti trai linistit, sunt bolile dureroase, dar tratabile, bolile care te macina si, cand te prind la colt, te confisca. Cea mai periculoasa e totusi boala pe care, tot mai multi oameni liberi/ in libertate, o manifesta. E plina lumea de bolnavi cu capul si mi-e teama c-as putea vreodata sa ma virusez si eu…!

  21. Toate cele enumerate pe această pagină sunt,într-adevăr,motive de teamă si adeseori aceasta este conjuncturală.

  22. O manevră repezită mă face să fac comentariul în două transe.Continuând cele de mai sus:vine totusi un moment când„Memento mori”revine cu stăruintă în cuget si atunci toate celelalte motive de frică pălesc…

  23. Pai, tre’ sa fii putin paranoic sa-ti fie frica mai tare de un eventual cutremur decat de o afectiune medicala… , ma gandesc eu.

  24. Victore,

    Ai grijă cu spaimele! Ele însele nu pot fi sănătoase.

    Când Biserica și Armata sunt cele care conduc detașat la încredere în orice sondaj, înseamnă că aproape întreaga speranță a rămas în Dumnezeu și Strămoși. E semn că credința mai arde încă într-un cotlon și nu a fost uitată din desnădejde (păcatul suprem). Și dacă-i un fir de credință acolo, din asta vor crește și speranța în forțele proprii și puterea de a schimba împreună cu celalți cursul vremurilor. Către ce?

    Eu îmi fac cruce când trec pe lângă o biserică. Când îmi fac cruce, nu-mi spun în gând ce crede Badea în excesele lui de inteligență trufașă (pe care le găsesc jignitoare – eu nu-l disprețuiesc că nu-și face cruce și nici nu-i reproșez, ortodox ar fi doar să mă rog să fie luminat). Știi ce îmi spun într-o ordine pe care o cred firească?
    Doamne Iarta-ma, Doamne dă-mi sănătate, Doamne Ajută-mă! Așa îmi trec spaimele și se transformă în griji.

    Grija mea cea mai mare este viitorul copiilor mei care vor avea să aibă și ei nepoți.

    Deci, către acest viitor.

    Știu că sună a Delavrancea, dar asta ar trebui să ne fie cea mai mare îngrijorare. Restul, zic eu, e egoism, trufie și lăcomie. Exact ceea ce mână lumea asta spre o mare răscruce în devenirea ei.

  25. spaima mea inseamna PDL si dupa 2012, un al treilea mandat Basescu…

  26. doamne da buna intrebare ne-ai mai pus, mi-e frica de o gramada de treburi boala, sau o operatie f nasoala, de una am scapat facand-o acum 2 ani la PARHON de un super profesionist(care mai bine ii taia gatul lui base, am facut aceeasi operatie ca si el)mi-e frica ca nu mai scapam din c…. asta care e acum in tara asta, mizerie,umilinte,saracie ,ura majora normal ca mi-e frica si de cutremur ca psls in 77 l-am simtit al dracu9desi aveam doar 11 ani) da cand il aud si pe marmureanu ca la noi sigur nu v-a fi un cutremur de mare amploare, stau si ma intreb de ce dracu il mai intreaba pe zdruncinatul asta, ne punem noi cu natura? sunt pe antena 3 live,il ascult acum pe Tudor invitat in studio,ce ne-a astepta azi, nu ca mi-as face mari sperante.Sper ca v-ati mai revenit.dana

  27. Nu cred ca ai dreptate. Ne-a calit PDL-ul, suntem atat de rezistenti precum gandacii de bucatarie. Si dupa un dezastru nuclear, noi am ramane in viata.

  28. Victore,
    O alta spaima a mea e ca la A3 Steker(Niels Shneker)va fi invitat permanent la toate emisiunile si va trebui sa devin fan OTV.
    Iar groaza ar fi sa-mi spui ca mai e si remunerat pt imbecilitatile sale.

  29. @Barosanul: Niels nu-i remunerat si, regret sa te dezamagesc, nu emite deloc imbecilitati in domeniul in care are expertiza si business. ca apare des nu-i exclusiv vina lui

  30. Dupa cum; somnul,boala si moartea sunt sarbatori inconstiente ale sufletului, tot asa si cutremurul,somajul,motiunea si BASESCU ,sunt sarbatoarea creatiei negative ale unui guvern iresponsabil,perimat,incongruent si care socheaza mereu decenta.Basescu frecventeaza scoiala de vise pt.un al treilea mandat,ii uram sa adoarma bine,ca nu/l poate avea,oare in gindul lui ‘SA TRITI BINE ‘ era similar cu ‘SA CRAPATI REPEDE’, oricum asonanta nu este intimplatoare…lupta dintre pragmatism si valoare continua, oare trece motiunea,inca avem rabdare

  31. Dupa cum zice proverbul ” Ce ce ti-e frica, d-aia nu scapi”. Nu mi-e frica de ceva ce mi s-ar putea intampa mie: boala, saracie, cutremur etc. Mi-e frica de ce i s-ar putea intampla copilului meu si fata de care eu sa fiu neputincioasa. Mi-e frica pentru ca este copil si este inca nepregatit sa faca fata problemelor. Noi eram mai adapatati la greutati, dar copii de azi sunt rupti de realitati, au fost crescuti protejati ca niste pui. Cel putin al meu. Oare am gresit?

    Oana

  32. @ Fuxi

    Scuze, dar nu ai dreptate 🙂 Victor a surprins perfect esenta 🙂 Daca church-ul si army-ul conduc in sondaje nu inseamna ca respectam disciplina militare si suntem buni crestini…ci inseamna ca suntem o tagma de ipocriti prefacuti si superficiali. Pentru ca daca intr-adevar eram credinciosi si aveam un pic de disciplina, tara asta nu era praf si pulbere…sau frunze si flori (cum iti place mai mult).

  33. Spaima mea este ca o sa iasa afara javra ordinara ca sa faca o baie de multime ca nu a mai facut demult si a devenit foarte jegos.

  34. Nu ar fi mai corect “experienta” si nu “expertiza” ? Sa lasam traducerile abrupte.
    Nu de alta, dar la prima vedere ma duc spre “expertiza psihiatrica”.
    Poate abandonam toate “target-urile”, “focusarile”, “ca si/casi”(in pronuntie nu se distinge daca este legat sau despartit) si multe alte “neologisme”.
    Iti doresc tot binele si impliniri pe toate planurile.
    cu stima,
    Dan Vasilescu

  35. “….duelul ipocrit şi lipsit de orice logică a concretului Armată-Biserică (nimeni nu voia să plece militar şi mai toţi detestau popii, dar declamau în cor profundul respect faţă de instituţiile în cauză).”

    Asta nu-i ipocrizie a respondenţilor Imperatoare, este o dovadă că întrebările nu sunt puse corect, întrebătorii de serviciu urmează clişeul consacrat.
    Ar trebui ceva gen “Câtă încredere aveţi în popi?” (Io? De-ar fi după mine, n-ar mai exista popă pe lume! 🙂 ) ori “V-aţi angaja militar?” (Pentru câtă plată?) Vă daţi sama, altele ar fi rezultatele sondajului. 😉 Armata şi Biserica sunt percepute în cu totul alt registru, separat de “lucrătorii” care fac parte din.

    Spaima mea? Să mi se întâmple pentru a treia oară să mă culc mulţumit de preşedintele ales şi să mă trezesc dimineaţa cu un altul. Acelaşi din ultimile două dăţi. Adevărat coşmar, se poate muri din aşa greaţă ă… spaimă, zău. Am scăpat de două ori, doară n-oi scăpa şi-a treia oară! (Chiar aşa ghinionist să fiu? 🙂 )

  36. Am vrut sa fiu un cetatean solidar si sa ies sa protestez, dar imi pare bine ca n-am facut-o.

    Asa ceva mai frate?

    Ce e asta protest sau spectacol?

    Tare….

  37. mie mi-e foarte frica de un dezastru nuclear
    boala e ceva oarecum firesc, ma gandesc ca poate o sa vina si nu va fi nimic neobisnuit. dezastru nuclear face parte din “categoria grea” in care intra si inceperea unui razboi .

  38. Spaime care sa ne bantuie, avem toti, io nu stiu daca am o spaima preferata, poate cutremurul, poate imobilizarea la pat, poate un accident de masina, grija pt copii, la naiba, daca mai dezvolt, chiar ma sperii io de mine! Da’ ce de-a comentariile degeaba sau absurde, fraticule, ceva de speriat, mai ales alea off. Va salut,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.