Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-i place geniului > Luminaţi-vă feţele, postacilor :))

Luminaţi-vă feţele, postacilor :))


Îmi place de mor senzaţia pe care mi-o dă spaima care i-a cuprins pe toţi înjurătorii anonimi de Net la auzul ştirii că s-ar putea ca datele lor de identificare să devină obligatoriu publice. Au început americanii şi parcă văd că decizia o să treacă rapid oceanul. Şi atunci o să fie carnaval cu focuri de artificii. Libertatea de a posta nestingherit măscări şi minciuni va fi dublată şi de răspunderea maimuţei pentru mânuirea briciului. Toţi triştii care juisau până acum de satisfacţie pentru toate intruziunile securistice în viaţa privată a unor oameni cunoscuţi după nume şi prenume au începu deja să se teamă pentru ei înşişi. Fiindcă abia de la prezumtivul moment T0 (cel în care s-ar legifera obligativitatea frunizorului de Internet de a pune la dispoziţia autorităţilor datele clienţilor) încolo vom beneficia de egalitate de tratament. Adică tu mă înjuri, mitocane, sau mă calomniezi, postacule, iar eu mă adresez instanţei. Care cere de la autoritatea guvernamentală competentă datele tale de identificare, să poţi da socoteala pentru infamii. Şi nu, nu e deloc o restrângere a libertăţii de exprimare, ci o responsabilizare a utilizatorului de Net. E şi asta o parte a democraţiei…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

106 thoughts on “Luminaţi-vă feţele, postacilor :))

  1. De multe ori sau, mai bine zis, defiecare data adevarul doare. Treaba asta cu datele te-ar putea surprinde si pe tine cand o sa afli ca cel care te injura e vecinul tau de-o viata, un exemplu:))

  2. Se ştie că vor fi în continuare anonimi pe net, chiar şi în eventualitatea descrisă în articol.
    Asta datorită conexiunilor mobile. Să nu mai vorbim despre wireless.

  3. Nimeni nu va mai indrazni sa spuna nimic, sau sa scrie.Tot ce e rau poate fi considerat bun.Mai bine inchidem trusturile,mai bine sa fie doar reclame si filme la televizor.Inchidem si “impact media…”?

  4. -Sic.Eu te iert ca zici ca esti cel mai bun.Pentru ca eu sunt si mai bun.Sau mai nebun,sau…’om batran si te tii de prostii’,imi zice cate unu’.Ma tin ma,ca am cu ce,am de ce si pentru ce,ii raspund eu.Vorba lui Tanase…
    -Sa ne dea Dumnezeu sanatate ca sa mai putem veghea la ‘sanatatea’ natiei noastre,care devine din zi in zi mai ‘baltata,mai pestrita,mai oarba’.Suntem aproape de ‘buza’ rapii.cu respect,nartip

  5. @balbeck: la mine, orice text sau zicere se face pe baza de asumare. eu sunt Victor Ciutacu peste tot. chestie care-mi poate atrage si raspunderea pentru ce scot pe gura, pun pe hartie sau pe Net. vreau egalitate de tratament

  6. Victor, la tine intradevar asa e, esti persoana publica, formator de opinie, intr-un cuvant, zic eu, toate iesirile tale trebuie sa fie intr-un anumit mod, asta daca vrei sa fii pe un anumit segment ierarhic. Problema ar fi la cei care stau in fata unui monitor si tasteaza numai cuvinte “contondente” pline de savoare metaforica…Dar, asumarea, e o boala grea la romani…

  7. -Si mai adaug si mai zic.Si vad ca e asa cum zic.Adica,ca,unii isi ‘ascund’chiar propria fiinta sub diferite masti/inchipuiri de-ale lor,dar cum deschid gura…Daca e sa ma laud,am fost intotdeauna deschis si ‘slobod la gura’ pentru ca nu am avut de ascuns nimic.Ma puneau sa strig ‘pace,ceausescu,pcr’ si eu strigam paine,branza,malai.A doua zi eram prezent ‘la raport’ si mai strigam si acolo inca odata.Eu cresteam 4 copii pentru ca asa am vrut si,desi mai aveam unele avantaje (crese,gradinite),lor-si noua parintilor- ca sa putem ‘striga’ ne trebuia mancare.Si…ma lasau in durerea mea.Iar la ‘datorie’,am muncit ca bou’ zi/noapte ca sa ajunga basescu presedinte…Doamne,vino Doamne…

  8. Aparate cumpărate de afară, vizite la tanti Frusinica din altă zonă a ţării, dar care are net, şi se pierde urma. Dpdv juridic cred că e destul de greu de construit un caz.

    Şi nenea Maior era nemulţumit de cumpărarea cartelelor telefonice fără să fie cunoscut utilizatorul. Cât despre telefoane, unele se “plimbă” mult…

  9. @violet: daca vrea autoritatea sa dea de tine, da sigur. poti sa treci si prin mama proxy-urilor. priceputu’ ala care mi-a spart mie toate conturile a lasat o singura urma. a fost suficient.

  10. sorrry, sa te dezamagesc…..chiar daca se va intampla asta poate fi ocolita foarte usor. trebe doar sa stii chestii de baza de informatica.
    Nu te mai amagi, treci peste.

  11. N-am pretenţia că mă duce capul la ce metode s-ar găsi, dar- şi nu vorbesc despre mine, eu fiind la vedere- mă gândesc că un cunoscător adevărat ştie ce are de făcut. Ăl de te-a “deranjat” pe tine o fi fost vreun fraier. 🙂
    În sfârşit…

  12. @adrian: exact asa si-a inchipuit si ala care m-a deposedat pe mine temporar de parole. daca stau sa ma gandesc, chiar si aia pe care i-au luat DIICOT si FBI din case credeau ca-s priceputi si infailibili
    @violet: ala care m-a deranjat pe mine cica era chiar meserias

  13. @victor
    nu ba, nu era, din moment ce-a lasat urme unu la mana.
    2 la mana, ce-a facut el erau chestii arhi-stiute nu te gandi c-a inventat el ceva. Tu doar ai picat intr-o capcana clasica.
    3 aia luati de DIICOT si FBI si-i da pe la TV sunt niste prosti care fac combinatzii vechi de cand lumea pe ebay si alte prostii de genu asta….chestii la moda, acu vreo 5-10 ani.
    4 te asigur ca baietzii competentzi in domeniu nu lucreaza ptr autoritatzi.
    etc etc etc…..

  14. @adrian
    -Se vede adriene tata ca esti ‘copil’ in materie si de aici pleaca raul din noi.Multi-foarte- novici cred ca tine si nu e asa.Nimeni nu e singur pe lume si nici pe ‘net’.Cine accepta asta si se simte ca individ,e decent si fara teama.Cine crede ca tot ce sboara se mananca…creeaza/isi creeaza probleme.’aluia’ cu Victor,a fost suficienta o ‘urma’,dar sunt ‘toate’ datele lui,la ‘locul lor’…

  15. Domnule jurnalist, daca nu va convine ce va scriu unii pe blog, exista butonul Spam. Calcati in picioare cu buna stiinta tot ce ati criticat de ani de zile. Felicitari, nu sunteti cu nimic mai bun decat Ridzi, Pitzi si Mitzi. Parca si vad cum o sa iasa fluvii de ode care vor lauda statul politienesc la care vad ca deja contribuiti.

  16. @Ciutacu si statul politienesc: ai uitat sa te semnezi, curajosule. motiv pentru care la mine te duci in spam, dar asta nu te va impiedica sa ma injuri pe unde o sa apuci. pana cand vei putea fi, legal, identificat 🙂

  17. Eu am bagat proxy la un judecator din csm.Am bagat milioane de clone pe blogurile celor care m-au suparat.M-am distrat.Pana acum nu s-a intamplat nimic.Se va intampla?

  18. ce naspa….nici sa injuri si sa fugi nu o sa mai poti. se duce dracului lumea asta; adica, eu te injur, te calomniez, te jignesc etc., tu ma dai in judecata, eu vin si spun ca imi era calculatorul pornit si probabil a scris altcineva, aia investigheaza gen CSI (amprente, urme de pantof, miros de parfum, ADN-uri, etc.), se dovedeste ca, intr-adevar, au fost mai multi utilizatori si nu se poate proba ca EU am scris mizeriile si apoi te dau eu in judecata pt hartuire?:). va urma o lege care te responsabilizeaza fata de calculatorul tau si ti se va spune ca vei plati daca altcineva ti-l foloseste in scopul de mai sus.SUPER!

  19. corect!cred ca daca exprimi pareri sau ai atitudini poti sa-ti asumi si responsabilitatea celor exprimate.sint de acord cu acest lucru.

  20. Stai sa vezi contramasurile, se va gasi o (poate mai multe) modalitati de ocol. In plus, ala care te balacareste musai sa fie in aceiasi jurisdictie cu tine, geaba ma dai pe mine in judecata cand eu sunt in alta tara. Ce faci, ma judeci in contumacie si ma executi in efigie? Mai departe, sa umbli dupa IPuri si draci baltati, sa iti faci pachetul cu dovezi cu care sa il tarasti pe impricinat in curte, mai mare bataia de cap. Ai timp de asa ce a cand poti sa ii zici de mama instant si sa uiti de toata treaba, sa nu faci peri albi? Eu zic ca o sa te simti mai bine stiind ca teoretic poti sa o faci, dar cam atat. Si hotaraste-te, ori autoritate guvernamentala, ori competenta.

  21. Excelent!
    Daca in afara de nume si mail, erau rubrici si pentru serie buletin si CNP, le completam bucuros.
    Din punctul meu de vedere, pentru a posta pe un blog sunt necesare 3 conditii obligatorii:
    1) Sa te intereseze subiectul;
    2) Sa ai ceva de spus in legatura cu el;
    3) Sa te exprimi decent.
    Am convingerea ca le-am respectat intocmai pe toate trei, asa ca masura asta ar fi perfecta. Macar mai dispar curajosii John Doe, care sub umbrela ‘anonimatului’ injura nu numai proprietarii de bloguri, ci si pe ceilalti postaci.

  22. O baza legala pentru accesul la informatii din partea autoritatii statului,de parca pana acum nu aveau acces oricum.Trebuie sa fie situatia nasoala si la ei daca procedeaza asa.La noi,daca vrei date ,poti face plangere si poti solicita monitorizare specializata,pentru a depista pe cel care te deranjeaza.E mai pe fata ,ca sa zic asa,ce propun americanii.

  23. Motivația ta este corectă nu și măsura propusă. La fel a părut și U.S.A. Patriotic Act și a permis abuzuri de netolerat. Această măsură, costisitoare și ineficientă (au dezvoltat destui problemele ei tehnice) permite identificarea celui care accesează “read-only” un site incomod pentru putere. Ce ar fi să-ți ceară cartea de identitate la chioșc când ceri Jurnalul Național? Există o soluție mult mai simplă și corectă: cine dorește să-și exprime o opinie, să se semneze electronic.

  24. La noi se stie ce se va intampla cu cel ce “striga la vedere”. A fost mediatizat un cetatean caruia i s-au rupt picioarele de catre jandarmi pentru ca striga la vedere, lui Boc , la fereastra.
    Iar expertizele informatice costa.

  25. 1. cu disponibilitatea oricarui provider de internet… se poate stii si ce papi la pranz. asa ca ii invit pe mesterii in IT sa faca pe desteptii ca nu sunt depistabili.
    2. sunt absolut deacord cu masura.
    3. daca am o opinie ar tre sa mi-o justific si face-to-face nu doar ascuns dupa un nick.
    4. masura cu pricina nu ma impiedica la opinie, la dezvaluiri sau mai stiu eu ce.
    5. exista si un dar… tipic romanesc… ce se va face prin accesul acestor date personale? mi se face un profil psihologic? am sansa sa fiu santajat cand trebuie, daca e cazul? pe stilul… hehheehe… d-nu parlamentar… va place porno? si zbang pe prima pagina in cancan… nu ca acum nu se poate… problema e ca va deveni si legala.

  26. Nu ma sperii din moment ce nu figurez in baza de date a vreunei firme de internet cu nume prenume si serie buletin. Sunt mai inteligent de atat. Oricum legea respectiva vine ca o manusa regimului Basescu va fi un mucles general iar dictatorul va incepe un nou canal Dunare-Marea Neagra cu dusmanii regimului. Pot intui ca in tarisoara noastra se va ajunge la amenzi chiar parna pentru injuratorii de pe net iar laude si libertate pentru cei care te bat pana te lasa balta de sange in strada. Asa ca decat sa stai si sa injuri pe net riscand amenzi mai bine iesi la discoteca cu bata si cutitul ca nu risti nimic. Daca mai este pedeapsa cu moartea prin America poate se introduce si la noi,cu ,,justitia din tara noastra,, vor ajunge in streang multi nevinovati.

  27. Ca ,,parte a democratiei,, in Basism ca tot injur regimul ma asteapta vreo cinci ani de canal cu sef de echipa Victor Ciutacu si colegi postacii de pe acest blog. Ha,ha,ha.

  28. Ar fi bine cu “responsabilizarea utilizatorului”, dar datele personale in mana unor firme controlate politic, duse in instante controlate politic de procurori controlati politic, cum e?

    nu de alta, dar cred ca este un drept al meu sa spun ca udrea e o penala si o graasa hoata, ca e pe banii mei acolo. nu mi se pare civilizat ca firma monopol sa ia ordine de la udrea si sa dea cu legea in mine, cand eu oricum sunt fraierul pentru s-a scris legea.

  29. Gresesti profund. Ar trebui sa fii primul care se opune acestei incalcari a libertatii de exprimare. Iar daca nu iti place sa mai fii si injurat pe blog deazactiveaza comentariile sau plateste doi postaci profesionisti sa umple locul de comentarii pozitive.

  30. Trebusoara aia din state e gindita intr-un context tensionat(si ce va urma),justificata extrem de slab si probabil generatoare de abuzuri greu de imaginat(vezi ce a generat Patriot Act si restul).Principalii beneficiari vor fi institutiile statului(puterea) si stim in ce fel folosesc ei informatiile astea.E foarte posibil sa se lase tacerea in ce priveste comm-urile daca se adopta si la noi asa ceva.

  31. Foarte frumos, insa pe cand? Chiar citeam zilele trecute o opinie ragusita a unui user care a fost banat de google+ pentru ca a folosit un pseudonim in loc de numele real. G+ nu da voie la libera exprimare, dom’le si ne forteaza sa aruncam cartile pe fata.
    Ca si cand eu ma duc la noul loc de munca si ma prezint Gigi S. cand ma cheama Marian M.

    Toate bune!

  32. Foarte buna aceasta decizie!
    Eu… daca am intrat pe o pagina, daca am citit, mi-a placut si am considerat ca “am ceva de spus”… am spus (printr-un comment). Daca nu am fost de acord cu un punct de vedere…, tot am comentat, in acest caz mi-am exprimat dezacordul fata de o pozitie ce nu era la fel cu a mea.
    Numai ca… si intr-un caz, si-n celalalt, am incercat sa am o exprimare fara injurii, si de fiece data am facut-o doar dupa ce mi-am lasat datele de identificare!
    Cred ca fiece OM trebuie sa-si asume parerile/vorbele/faptele.

  33. Eu m-am prezentat la toate comentariile.Numai sa nu fie mai mult de atat. ”Represalii”pentru de-alde ”Gica contra”.

  34. Parerea mea este ca o asemenea lege este foarte ok.
    Partea proasta este – din cate am vazut eu – ca oamenii au inteles ca NU mai au voie sa CRITICE. Defapt ideea e ca nu mai ai voie sa iti bagi cheia in iala blogger’ului, ca sa nu ma exprim prea explicit. Corect nene?
    Pana una alta eu ma semnez cu numele meu si cred ca’mi sta bine asa.
    Asta e cea mai frumoasa lege care s’ar putea adopta…deci FRUMOASA!!! URAAAAA :))

  35. Mi-aș dori, tranzitiv, să se încheie și etapa jurnalismului cu “sursa: Youtube” sau “sursa:internet”. Omul!

  36. Netu’ e aşa de mare, iar miş-maşuri s-au tot văzut. Asta cu datele e cu două tăişuri:
    Pe de o parte neşte autorităţi responsabile ar putea avea grijă ca totul să fie safe & clean
    Pe de altă parte e rost de abuzuri: se poate fura un ID sau clona un IP şi iaca-aşa am făcut rost de o “făbricuţă” de kkt pentru neşte adversari: politici, afaceri, neveste, soacre 😆 Ideea mie îmi cam pute…

  37. Sa stii ca mai vinovati decat postacii sunt institutiile de presa care le permit comentariile. Am senzatia ca la unele ziare (bloguri) cei care posteaza comentarii injurioase sunt tocmai autorii articolelor care incearca astfel sa isi creeze trafic. Nu cred ca o institutie de presa (oricare ar fi ea) nu isi poate permite sa angajeze 2-3 oameni care sa modereze comentariile de la articole.

    Cum iti explici ca pe bloguri nu sunt probleme din astea?

  38. Spre comunism în zbor, zic, aşa cum vă place tuturor! Nimeni să nu mai spună nimic, decât dacă are voia stăpânirii. Aştept ziua în care să pot cere azil politic, am să fiu primul care am să reiau tradiţia, că simt că mult nu mai este…

  39. @ clichi
    Eşti cam bou (ori vacă, după caz). Dacă io dau SMS-uri de pe mobilul tău, care-mi pică întîmplător în mînă, te va crede cineva că nu tu ai fost autorul (autoarea)? Şi în cazul ăla va fi nevoie de criminalişti, amprentări, probe ADN?
    Isteţule (isteaţo, după caz…)!!!
    Şi ca să nu mori prost (proastă) dacă lucrezi pe un calculator legat într-o reţea (de serviciu zic, că n-am treabă cu al tău personal) după ce dai CTRL-ALT-DEL ca să te loghezi, cu matricol şi parolă, invariabil apare anunţul cu “sînteţi responsabil… şi hau-hau, în caz că …”. Nu trebuie nici o lege specială ca “s-o beleşti”
    Deci ăăă, mă laşi?!?!?
    Banzai!

  40. Deci tu saluti sfarsitul libetatii de expresie a internetului doar pentru ca iti da posibilitatea de a te razbuna pe cei care te injura. Esti persoana publica, asuma-ti riscul de a fi injurat.E ca si cum cei care raspandeau manifeste in timpul lui Ceausescu ar fi trebuit sa si le asume semnandu-se. Libetatea de expresie da posibilitatea tuturor idiotilor sa se manifeste, dar faptul ca unii ca tine pot si ei sa spuna ce nu pot spune la TV compenseaza.Ma uimesti sincer cu viziuni din astea radicale.

  41. Si uite asa se duce dracu: democratia si capitalismul.
    Nu ca sunt perfecte, dar mai acopereau rahatul cu tichie de margaritar.

  42. Din păcate linkul din post duce către un articol care e un pic diferit decât ceea ce spui.
    Și da sunt de acord cu responsabilitatea pe internet, de ce să existe doar victime și vinovați care scapă, orice vorbă ca și în viața reală trebuie gândită.
    Din păcate americanii vor să oblige furnizorii de internet să stocheze toate datele ceea ce va face ca serverele providerilor să fie mine de aur pentru hackeri ceea ce se va și întâmpla, abia aștept!
    A! dacă cineva vrea să nu fie găsit și să facă ceva o face, ăla care ți-a spart mailul e un ciumpalac. Și nu sunt de acord cu ideea de a sparge mailul cuiva, e o încălcare a intimității.

  43. Chestia asta e deja fumată la noi. După directiva europeană 2006/24/EC s-a făcut legea 298/2008 care prevedea reţinerea datelor timp de 6 luni. Dar CCR a declarat-o neconstituţională în întregime şi e în consecinţă anulată. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Germania. Eu nu aş fi atât de entuziast în legătură cu reţinerea datelor de către ISP-i. Orice altceva decât alocarea de IPuri, adică cui i-a fost alocat un anume IP într-un anumit moment, ar fi costisitor iar preţul va fi plătit tot de clienţi. Şi având în vedere abuzurile puterii actuale nu mi se pare deloc înţeleaptă ideea de a deschide noi posibilităţi de abuz doar pentru că există nişte postaci şi/sau cretineţi.

  44. Nu crezi ca va lasa loc unor abuzuri care se vor comite de-acu’ incolo cu legea in mana? Ca si aia cu sa cumperi cartela prepay doar cu buletinu, chipurile ca sa nu mai suni sa faci glume la 112?

  45. Pai si eu daca imi bag si imi scot si anume….in fiica dlui presedinte, sa zicem si o fac doar pe net, pentru ca in real life nu imi place sa merg in baboo, ce fac ? 🙂 pentru ca atunci o sa fiu nevoit sa dau ochii cu ea in onorata instanta judecatoreasca si poate ajung sa o mut in viata reala si nu mi-ar placea….

    glumesc. As dori sa o mut pe elena udrea.
    glumesc iara :))
    mi se pare o initiativa perfecta, astfel internetul devine realitate si nu se va mais pune ca oamenii ce isi petrec vietile pe net traiesc in realitatea virtuala….Viva la democratia.

  46. dar ce facem cu cei care te injura pe fata si nu patesc nimic? sunt multi in ziua de azi care au fost operati de mici de rusine si daca spun ca laptele e negru te fac albie de porci ca nu le sustii afirmatia ba chiar sunt in stare sa spurce bunatatea de lapte cu cine stie ce licori ca sa-l-negreasca.diaconescu striga ca Oprescu ii inchie otv-ul,ca nu stiu cine a fost evacuat tot din cauza lui,ca spitalele se inchid in bucuresti,ca floraresele nu stiu ce au si taximetristi la fel, Oprescu e vinovat de toate iar diaconescu le rezolva problemele cu bagheta magica.

  47. si ce o sa-mi faca?Da ,,latrai,, e frumos spus??Daca sustzin ca presedintele e un ipotent politic ,nu e o divulgare care atenteaza ls sigurantza statului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.