Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Leasing de legume în drumul spre WC

Leasing de legume în drumul spre WC

Nu sunt cel mai mare fan al poporului român, dar nici vreun detractor convins al lui. Faptul că nu mi se pare că tot Universul se-nvârte în jurul nostru nu mă aruncă nici în cealaltă extremă, cea a autoflagelării generalizatoare. Despre generalizare, ca păcat, vreau demult să scriu, dar două titluri recente (şi primul, şi al doilea, mare coincidenţă, nu-i aşa?, pe bază de furt) mi-au dat şi imboldul necesar s-o fac.

Nu mă simt deloc responsabil, fraţii mei albi, de faptul reprobabil că unii români fură; şi nici solidar sau părtaş la pradă cu ei. Chiar dacă, presupunând prin absurd, majoritatea românilor ar fura, atâta vreme cât eu nu fur (şi, cu siguranţă, nu sunt singurul cetăţean român aflat în această situaţie), acel furăm sau am furat din titluri mă jigneşte şi mă deranjează. Sociologic vorbind, sunt încadrat abuziv, împreună cu o largă plajă de oameni care şi-au câştigat existenţa muncind, aşa cum e normal într-o societate aşezată, într-o categorie în care nu am ce să caut.

Mai sus am dat doar un exemplu, dar pot enumera o sumedenie de alte exemple de prejudecăţi comode transformate în axiome: toţi politicienii sunt ticăloşi/dornici de înavuţire necinstită, toţi bogaţii au furat de la stat/împart cu partidul, toate blondele sunt proaste/curve, toţi jurnaliştii sunt vânduţi/scriu (sau vorbesc) la comandă. De ce e simplu să generalizezi? Habar n-am să ofer un răspuns ştiinţific, nici măcar nu-mi propun, dar bănuiesc că e mult mai uşor să justifici propriile eşecuri, neputinţe sau rateuri aruncându-te, precum legumele rânduite frumos pe tocător, într-o ciorbă în fierbare care în final are gust unitar. Fel de mâncare de bază, indispensabil unora, care doar îl iau în leasing până la prima budă liberă…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

60 thoughts on “Leasing de legume în drumul spre WC

  1. Generalizarea pleaca din frustrarile mai mult sau mai putin la vedere, din dorinta de flencaneala gratuita, iar de cativa ani buni este promovata cu mult sarg de un ocupant de fotoliu prezidential. Nu e cazul sa reamintesc generalizarile, se cunosc foarte bine, macar de catre cei care le mai functioneaza neuronul. Ceilalti se gandesc la invartirea soarelui in jurul pamantului. Si ca tot se vorbeste de leasing, fratilor, sa fugiti mai ceva decat Aghiuta de tamaie, de cruce si de slujbe de exorcizare cand auziti de BCR Leasing, stergeti-va din memorie acest IFN. Celor care admirati sadismul dati navala si incheiati contracte cu ei. Dixit!

  2. E in gandirea romana: “ba, daca astia fura si nu li se intampla nimic, de ce n-as fura si eu?”. Vina o poarta de sus in jos, cei imputerniciti de lege sa controleze, sa aplice amenzi si…mai ales sa intocmeasca dosare penale.
    Dar vinovati sunt cei care fura de..sus in jos.
    Noua politica este sa se “faca restructurari”, adica ,pe romaneste, sa fie dati afara cei care nu sunt ai lor.Astfel se va construi un sistem de sus in jos, portocaliu. Ma indoiesc ca , odata schimbat partidul ,guvernul ,lucrurile vor merge bine.
    In sistem vor ramane oamenii numiti politic, fara expertiza si dispusi sa “faca afaceri” cu cei care i-au numit, pentru ca…relatiile nu se schimba niciodata.
    Sistemul ticalosit ?

  3. Si pe mine ma enerveaza generalizarea… Si poate ca, da, ar trebui ca unii sa mai si munceasca nu numai sa fure.

  4. AVEM O MORBIDĂ TENDINŢĂ DE A GENERALIZA. DACĂ AR FI SPRE BINE AR FI CEVA. DAR ESTE SPRE CELE MAI NĂSRUŞNICE EFECTE NEGATIVE.
    CE NE FACEM CĂ EMISIUNILE LUI GÂDEA, FIREA ETC. SUN FAN-CLUBURI CRIN ANTONESCU. TU ÎNCĂ ŢII CALEA DREAPTĂ A OBIECTIVITĂŢII!

  5. E simplu sa generalizezi…; scuteste consumul de energie necesar pentru a-i cunoaste pe fiecare in parte si nici nu e nevoie de prea multa minte pentru a face categorisiri “la gramada.”

  6. Am citit intr-un studiu stiintific faptul ca esecul si complexul de inferioritate distrug, fizic vorbind, creierul. Presupun ca instinctul de autoconservare ne impinge sa ne victimizam atunci cand este spre avantajul nostru. Bineinteles, reciproca e valabila. Atunci cand facem o comparatie cu altcineva si cum spuneam ne victimizam sau ne laudam, in functie de situatie, tindem sa generalizam, pentru ca impactul sa fie cat mai amplu, cat mai dramatic. Ce daca X e mai destept ca mine, pot enumera 1000 de alti X care sunt mai prosti ca mine. Dar asta e deja ceva firesc, uman, ce ma deranjeaza e ca in ultimul timp tot aud: “trebuie sa se faca ceva”, “trebuie sa se intample ceva”. Dar la persoana I nu e nimeni in stare sa vorbeasca sau sa actioneze? Aud din ce in ce mai rar: eu fac, eu trebuie sa fac, noi trebuie sa facem, ceva, orice. Nu domnule, mai bine imi ascund comod frustrarile, ignoranta, prostia si neputinta in spatele persoanei a III-a!

  7. ce n-am inteles eu : toti romanii sunt tigani sau toti tiganii sunt romani?

  8. Daca pentru toti politicienii restul lumii e “populatie” da-mi voie sa generalizez si io ca toti politicienii sint ticalosi si ca toate “politiciencele” blonde sint curve!
    Banzai!

  9. Eu cred că această înclinatie de a generaliza,de a comuniza îsi are rădăcinile si în vechea orânduire în care mentalitatea era că totul este al tuturor si de fapt se cam întâmpla ca bunul comun să fie tratat ca si cum era al nimănui.De această dată se generalizează ca apartenentă în special defectele,vina,hotia,incapacitatea,împărtindu-se astfel responsabilitatea,încât principalii protagonisti se pierd în masă,în anonimat.Este precum tactica hotului care strigă„hotii!”.

  10. Raul produs in societatea romaneasca de oamenii politici( si nu doar, miliardarii de carton chiar)a creat condițiile spre aceasta gandire, de multe ori paguboasa. Pe de alta parte, reversu, adica cei care, sa zicem ocupa anumite functii de conducere si isi fac treaba fara a emite pretentii materiale/sexuale nu sunt crezuti, cand spun acest lucru si, din pacate, par ridicoli. De ce? Asta este societatea romaneasca de azi, cei care fac exceptiilr de la regula sunt luati de fraieri, daca nu chiar de prosti de-abinelea.

  11. Cine dracu mai e si Ioan Rus?Este un fost!Ce treaba are cu tine?ION RUS?Marsh ma de-aici!

  12. Eu cred ca se face o confuzie. Una este sa generalizezi, alta este sa absolutizei.
    Sa generalizezi este corect din punct de vedere logic si are sens. (cel putin teoretic) Daca un procent semnificativ (de preferinta 50%+1..ca la alegeri) dintr-o comunitate / rasa / natie, etc…fura, atunci putem “generaliza” fara sa gresim si sa afirmam ca entitatea respectiva, comunitata / rasa / natie este furacioasa. Cu alte cuvinte, exista trasaturi generale care sunt verificabile si dovedite in urma carora poti trage anumite concluzii. Prin urmare poti generaliza. Sa ofer cateva exemple (politically incorrect maybe) dar care sunt adevarate:
    – negrii sunt lenesi
    – americanii sunt grasi
    – romanii sunt smecheri, superficiali si ipocriti
    – arabii sunt fanatici
    si asa mai departe. Foarte mult imi vor sari in cap si imi vor spune ca sunt rasist, xenofob, tradator de neam si tara dar asta nu schimba realitatea. Statisticile confirma fiecare enunt de mai sus. Ca urmare cele spuse mai sus sunt generalizari.
    Absolutizarile sunt alta mancare de peste si de cele mai multe ori sunt gresite. Absolutizarea este (cred) la ce s-a referit Victor, si anume emiterea unor judecati de gen: TOTI negrii sunt lenesi, TOTI americanii sunt grasi, etc. Din punct de vedere logic, absolutizarea este evident gresita si denota la randul ei superficialitate si lene intelectuala 🙂 Absolutizarea este momentul in care ai pus o concluzie, din motiv ca te-ai plictisit sa mai gandesti. 🙂

    Parerea mea.

  13. Generalizarea (deifinitie stiintifica):)=”inventie” pentru ca particularitatile cu trasaturi comune ce alcatuiesc generalizarea sa poata scapa de probleme. Exact cum spuneai tu Victore, de ce sa spunem exact cine, cum si cat a furat…e mai bine sa prostim pe oameni si sa spunem prin articole “cat am furat” adica “lasa mah ca toti fura(m)”. E o incercare de “musamalizare” penibila si fuga de responsabilitati.Cei care afirma ca emisiunea lu’ Gadea este un fan-club Crin Antonescu, ar trebui scrie la calculator si apoi sa printeze subiectele emisiunilor “Nasul” de la B1 TV , sa faca foile sul si apoi sa se plesneasca singuri peste ochi.Poate asa se trezesc.
    In caz ca nu merge, prin foile facute sul, sa priveasca atent si sigur vor vedea cozile imense de la birourile de forta de munca.Am incercat eu asta cu foaia de diploma de la universitate:).

  14. poi acum pe cine sa mai dea vina? “ultima frontiera” poporul roman care au furat de la revolutie`ncoace. prin toti se includ si ei DAR acum sunt la putere si trebuie sa gestioneze o tara muribunda – din pacate pentru ei (din fericire pentru noi) nu mai au ce fura si e cam greu sa muncesti. treaba cu munca e grea chiar si pentru cel care e obisnuit sa o faca iti inchipui cum ar fi pentru madam Udrea sau pentru conu` Basescu care toata viata lor n-au facut NIMIC?
    p.s. eu as face un pariu – sunt morti in max. 6 luni daca`i lasi in curu gol si`i trimiti la munca la privat.

  15. Mai este si sintagma “Daca nu furi esti prost”. Si in Romania sunt cam multi “destepti”. Din fericire mai sunt si unii destepti.

  16. Asa e, e stresant sa te trezesti aruncat in categoria hotilor, doar pentru ca altii de aceeasi cetatenie cu tine fura.
    E un fenomen care spre exemplu afara are efecte mult mai severe decat aici.Daca te duci la munca in Italia,Spania,Franta…etc si le spui ca esti roman,in 70% din cazuri nu esti angajat, doar pentru ca esti roman, iar in restul de cazuri…cel putin primele 2-3 saptamani esti privit ca un fost puscarias.

    Stigmatul unei natii se dobandeste prin generalizarea incorect aplicata a unui fenomen restrans.

    La fel si cu politicienii,cunosc destui oameni care au functii si care n-au nicio treaba cu imaginea generala(hoti,corupti..)prezentata pe TV.

    Mereu ai subiecte bune, serios…ce ma streseaza este ca le faci si complete…astfel incat tu deschizi tu inchizi subiectul…noi ce mai putem comenta?Mai lasa si tu loc de intrebari:))

  17. Victor astept cu nerabdare un post in stilul tau caracteristic despre Roxana “Tuta Ardealului” prinsa cu tigari fara acte. PS: pt simpatizantii basescieni : prinsa cu tigari fara acte nu inseamna ca n-avea buletinu’ la ea cand isi cumpara tigari de la magazin.Scuze pt post, stiu ca nu e legat de subiect, deci da-i un ignore daca e. Multzam:)

  18. Cinstita stirea postata de Cristi, si eu ma intrebam azi cam cate hospitals s-ar construi cu banii pusi la bataie pt Catedrala Neamului , catedrala de “neam prost” de 170 mil euro din cate tzin eu minte.

  19. Fenomenul se produce din acelasi motiv pentru care unii au crezut ca vin minerii, comunistii si fuge Vanghelie cu cota unica: din cauza prostiei. E singurul raspuns! Si astea, ca si alea, sunt niste clisee/prejudecati care, la fel ca toate prejudecatile, sunt luate de bune de toti cei care nu-s in stare sa gandeasca singuri.

    Legat de asta, cred ca daca noi, ca popor, cum om fi, nu ne respectam, nu e cazul sa ne mai miram ca nu ies oamenii in strada sa-si apere drepturile. Trebuie sa crezi in mai bine, in tine ca om caruia i se cuvin niste drepturi, ca sa-ti ceri acele drepturi. De ceva timp sunt de parere ca cea mai grava problema a romanilor este lipsa de incredere in ei insisi. Nu va veni absolut nimeni sa ne salveze si daca o sa-i tot lasam pe altii sa fure, convinsi ca nu putem face nimic, umilindu-ne, crezandu-ne inferiori din cine stie ce motive, lamentandu-ne, nu numai c-o sa ne fie la fel de rau, sub orice guvernare, dar ne meritam soarta. In momentul in care nu mai crezi in tine, nu mai crezi ca meriti o viata mai buna si nici n-o sa mai incerci s-o obtii. Este valabil la nivel individual, dar cred ca argumentul merge si in cazul unui popor. Si eu cred ca noi suntem un popor, dar unul extrem de traumatizat si complexat. Si-ar fi ideal sa iesim din starea asta. Am mari rezerve, insa, ca se va intampla vreodata asa ceva. Nu zic c-ar trebui sa ne credem cei mai tari de pe planeta asta, dar nici sa ne anulam din start orice sansa nu-i o solutie. Fiindca sanse mai sunt. Si trebuie sa crezi in ele ca sa le cauti si eventual sa le gasesti.

  20. Generalizarea apare din pacate si datorita faptului ca anumite comportamente anormale sunt impuse de societate.Sunt plecata din tara de ceva ani, dar inca imi amintesc cu un gust amar ca deja acum noua ani, eram un fel de vietate ciudata pentru ca nu visam sa fac parte dintr pitipoance, pentru ca citeam mult imi vedeam de studii si pentru ca visul meu cel mai mare nu era sa imi gasesc un martalog cu bani care sa-mi cumpere gentute si chilotei de firma ca sa am si eu despre ce discuta cu fetele. Din pacate oamenii ca tine au devenit minoritari, si dupa parerea mea din pacate ori vor disparea ori vor pleca unde vad cu ochii.

  21. Mizand si pe prostia (dar mai ales pe saracia noastra!), coana Europa se face ca vrea sa ne dea…. dar nu refuza ceea ce ne-am angajat sa dam, neconditionat….
    Tocmai am fost sa ma interesez de accesarea unui “nerambursabil”… chiar nu ma mai mira ca nu reusim sa atragem mai nimic din ceea ce ni se arata in poze!

    noi dam bani, coana ne arata poze, apoi ne cearta ca nu ne-am ridicat pe varfuri sa ne vedem si noi la poza de grup.

    mai bine ne bombardau si pe noi, ca pe sarbi!

  22. @cristi
    Din stirea aia reiese ca noi romanii sint foarte credinciosi (de avem atit de multe biserici) si foarte sanatosi (de avem atit de putine spitale). Daca se contabilizau si crismele reiesea ca sintem si foarte alcoolici.
    Banzai!

  23. @Loredana

    Generalizez si eu un pic: In ziua de azi Loredana, oamenii se mai uita prin carti…doar dupa bani 🙂 poate au uitat pe acolo vreo bancnota 🙂

  24. Dacă aştept ca un fenomen să fie prezent 100%, nu o să pot spune niciodată că ruşilor le place votka, suporterii englezi sunt violenţi, americanii sunt supraponderali!
    Uite, pe bune, “românii sunt veseli şi guralvi” părerea cehilor la un loc de muncă din Cehia unde lucrează mulţi străini, inclusiv români alături de cehi.
    Despre furat… înainte de revoluţie aveam o vorbă pentru colegi: “să mergem de lunea la furat să ne meargă bine toată săptămâna!” 🙂

  25. Aveti drepatate! Dar, totusi…toti barbatii sunt la fel? Dar toate femeile?!? … 🙂

  26. asteptam si o serie de posturi pe tema noii infintate reprezentante ford a distinsului (fost prim ministru) liberal corect Tariceanu. nu ca m-am plictisit de tampeniile pe care astia de la pd-l nu contenesc sa le faca dar cred ca e nevoie ca dvs. sa aduceti in atentia opiniei publice si aceasta mare manevra pe care a facut-o tariceanu. cel care a semnat venirea ford la craiova, care a semnta o serie de mega facilitati pt producatorul auto, este acum dealer. nu e cumva vreun conclict de interese p-aici pe undeva? ma uit prin presa online si mai nimic despre acest subiect. doar ceva foarte vag pe zf.ro
    cred ca ar trebui sa fim mai ponderati cand ii punem pe liberali ca si mari “salvatore de la patria”. si va mai dau o tema: verificati cu dl. antonescu si-a achizitionat un apartament de lux pe malaul lacului floreasca (zona metrou aurel vlaicu). o fi din indemnizatia de parlamentar + veniturile dnei. Valean? ma indoiesc… succes!

  27. Of, printre ultimile noastre pacate e acela al generalizarii. Sunt multe altele mult mai nasoale. Oricum, cand generalizeaza, omu’ se simte mai putin vinovat in fata constiintei si-a celor ce-l cunosc, pe principiul ” gresesc dar nu-s singurul”. Smecher si las, deci…romanesc.

  28. Cam ai dreptate, pe alocuri.
    Însă, eu de exemplu sunt acum într-o perioadă de generalizare crâncenă şi care culmea, mă face să mă simt bine. Cred că îmi împărtăşesc frustările în modul acesta, sau….mama măsii! Mă simt bine generalizînd şi gata! Ştiu că nu este tocmai corect, dar majoritatea mă face să gândesc aşa. Luaţi individual, ştiu că sunt şi oameni care nu se încadrează între tuşele trase de mine – spre exemplu, testarea cunostinţelor ştiinţifice a cam demonstrat că suntem un popor de retardaţi, dacă “aproape jumătate dintre români cred că soarele se învârte în jurul pământului” – dar asta e.
    Nu toţi l-am votat pe Băsescu, însă majoritatea a decis că merită să mai conducă ţara încă 5 ani. Majoritatea decide, majoritatea hotărăşte caracteristicile unui…unui popor, că tot am dat exemplul cu neamul nostru cel luminat.

  29. Există o vorbă: “peștele de la CAP se-mpute.” Țara asta are nevoie de o infuzie de CONȘTIINȚĂ. Într-adevăr, rămâi siderat când VEZI, zi de zi, CINE fură, CÂT fură și TUPEUL (din dotare) afișat cu ostentație. Paradoxal, în țara asta există ÎNCĂ oameni harnici, inteligenți, cu conștiință și bun simț. Dar, din păcate, suntem nevoiți să purtăm – GROSSO MODO – stigmatul “țiganiadei” , al clasei politice extrem de corupte – ajungând să fim ridiculizați și puși la zidul infamiei ca NAȚIE.

    http://www.youtube.com/watch?v=xfcNT9rNFE4

  30. Se generalizeaza din comoditate si lipsa de informare. Cand nu stiu prea multe, unii, se raporteaza la ce aud, iar pe la noi se aude numai “de bine”. “Unii romani” nu sunt exacti, aproximativi, ii numiti dumneavoastra des. Se raporteaza la cazuri particulare si generalizeaza. Un astfel de om nu va admite niciodata ca pur si simplu nu stie, mai mult, va avea intotdeauna dreptate.

  31. Dle Ciutacu
    Va rog mult urmariti site-ul http://www.antena3.ro
    Cititi comentariile la orice stire unde este implicat statul Israel.Cand veti vedea antisemitismul salbatic pe care-l tolereaza(nu-l respinge ca limbaj obscen)antena 3 sper ca veti lua o decizie privitoare la continuarea colaborarii dumnevoastra cu acest post.Daca nu,va confundati cu acesti nenumarati hitleri de sorginte romana.

  32. @Gheorghe: daca asta ar fi un criteriu de colaborare, atunci ar trebui sa nu mai lucrez nici pentru ziarul pe care-l conduc 🙂
    da, aveti perfecta dreptate, razbate un antisemitism violent pe Net, il simt si eu aici, pe blog, dar, spre deosebire de altii, imi aloc suficient timp izgonirii brutale a intolerantilor

  33. Cu regret , dar nu subscriu la cele spuse de tine Victor , decat , poate , pe alocuri… Daaa , stiu , n-o sa-mi fac griji ca n-o sa poti dormi la noapte din cauza asta…!

    De ce nu sunt de acord ? Pt. ca faptele o dovedesc CLAR : in ciuda nenumaratelor conditii pe care ni le-a oferit “mama-natura” , in ciuda nenumaratelor bogatii pe care le avem , in ciuda nenumaratelor circumstante economice sau politice favorabile pe care le-am avut , NOI CONTINUAM “SA NE DAM CA STANGU’ N ‘ DREPTU’ ” !!! Si asta nu implica DOAR hotia ci si o sumedenie de ALTE caracteristici generale ale acestei natii : prostia , neseriozitatea ( superficialitatea ) , dezbinarea (pizma fata de cel de langa noi) , infatuarea gaunoasa (fara o baza reala , concreta , doar pe o spoiala de suprafata de care suntem foarte mandri ) , incapacitatea de a invata ceva din interactiunea cu viata si cu mediul inconjurator (avem capacitatea de a da de zeci de ori cu capul de aceeasi grinda fara a invata fie s-o ocolim , fie s-o demontam sau s-o semnalizam ) etc. Astia suntem , suntem in stare sa repetam aceleasi greseli , abateri , faradelegi , etc. , la nesfarsit fara a intelege raul care ni se trage din asta …!!!
    E adevarat nu TOTI se comporta la fel , dar MAJORITATEA da… , altfel n-am traii in realitatea asta , PE CARE NE-AM FACUT-O SINGURI “cu manutzele noastre”…
    Expresia de “exceptia care intareste regula” nu-i o vorba-n-vant ci o realitate foarte des verificata la noi.

    Cam asta vad si cred eu …

  34. Si Boc a generalizat duminica, la videoconferinta Guvernului cu prefectii:
    “Până acum, aţi văzut toată lumea primea certificate de handicapat, de orb şi conducea nestingherit maşina”
    Deci dupa Boc toata lumea (cred ca se refera doar la romani) are certificat de handicapat.
    Handicapul de care sufera toata lumea este lipsa vederii.
    Desi toata lumea este oraba cu totii conducem nestingheriti masina.
    Daca toata lumea are certificat de handicap atunci Boc recunoste ca este si el handicapat.
    Desi Boc este ORB el conducere NESTINGGHERIT DE NIMENI GUVERNUL ROMANIEI, ca daca ar conduce doar masina nu ar fi chiar atat de grav
    O seara buna!

  35. Off topic daca mi-e permis : A inceput sa imi fie SCARBA si de Antonescu si Ponta care nu fac decat sa-si dea ochii peste cap la toate posturile si sa-si aranjeze coafura ( Antonescu )!
    Sunt niste incompetenti si farisei , ori fac jocul lui Basescu si ” merg pe burta ”impreuna !
    Asta nu e atitudine de sefi de mari partide , in orice caz !!!
    Este un concurs de bulversat si tampit ( daca mai era cazul ) , poporul !…

  36. Satul de nesimtirea,cinismul,incompetenta,minciuna celor ce pretind ca ne conduc,in ultima vreme m-am uitat la tv la emisiuni sportive, de importanta majora cum ar :
    -Turul Frantei,splendida manifestare sportiva,turistica,exemplu de organizare,promovare turistica, fara asa zisul brand de tara,cu tampenii,gen tzatza udrea.
    -CM de fotbal,chiar daca nu-mi place prea mult acest sport,iar vuvuzelele mi-au tocat nervii,a fost o manifestare de tinuta organizata in Africa:
    -CE de atletism de la Barcelona,o competitie organizata exemplar de capitala Cataluniei,la care cei mari si tari au luat partea leului,noi ciupind ceva medalii(meritul e in exclusivitate a atletilor in cauza).
    Mai nou vad, pentru prima data, Turul Poloniei,transmis pe Eurosport si am ramas uluit de acest tur(un tur al Frantei in miniatura),de infrastructura din Polonia,de participarea valoroasa a ciclistilor(firme serioase nu gluma),de organizarea deosebita etc.Asta da brand de tara,care nu suporta nici o comparatie cu ROM-manelia,unde asa zisul tur al tarii e bataie de joc din toate punctele de vedere.
    In ultima vreme am fost in Ungaria,la bai termale de la ei,inclusiv la Hajduszaboszlo.Totul e deosebit fata de ce e la noi,nu suporta nici o comparatie,totul fiind la ei modern,bine organizat,asa ca in plina criza, statiunile sunt pline de turisti(foarte multi romani).Noi ne consolam ca o avem pe nutzi cu frunza ei.Rusine sa ne fie!

  37. Izgonirea brutala a antisemitismului la antena 3 este deosebit de dificila deoarece toate postarile mele prin care condamnam aceti…(antisemiti)cu referiri la neuroni limitati,mostenitori ai lui hitler,mi-au fost respinse de Antena 3,ca fiind “obscene”,in timp ce referiri de gen:jidani imputiti,pacat ca n-ati ars cu totii in cuptoarele lui Hitler,etc,etc sunt reproduse fiind considerate de cenzorul antenei ca texte lirice,literar…
    Am sesizat C.N.A.singura reactie a fost o liniste deplina(adica complicitate cu acei hitleri,vorbitori de o romana aproximativa)

  38. Domnule Ciutacu
    Va multumesc mult pentru raspusul sincer pe care mi l-ati trimis la primul meu mesaj.Este singurul raspuns pe care l-am primit desi amtrimis mesaje in nenumarate directii.
    Al dumneavoastra Gheorghe(gheorghe,fiindca asa am apucat sa semnez,gheorghe deoarece ma consider un roman care dispretuieste ura de rasa.

  39. Orice am zice si orice am face o sa zica cineva ca suntem patati si ca suntem asa si asa ,dar ce sa facem daca sunt prin zona niste deontologii lu’peste care nu stiu nimic despre nimic si asa o sa fie mereu in tara asta,nici in afara nu este perfect ,dar macar ai ce sa muncesti si ai ce sa vezi ,este altceva.

  40. generalizarea a inceput o data cu pacatul.Pacatosul nestiind pe cine sa arunce vina ,da vina pe toata lumea.

  41. Numai romanii generalizeaza.O groaza de persoane calificate din Romania,cu studii superioare ,sunt cautate pe plan extern,in Germania ,Franta.Problema la noi e ca la putere sunt tot felul de neaveniti,care nu au pregatire pentru posturile in care sunt numiti.De aici impresia ca si tara e la fel de corupta ca si oficialii romani.In mod normal,acesti oficiali reprezinta statul roman pe plan extern.De aici si imaginea falsa despre toti romanii.Cum interpretez eu reactia nemtilor de a ne exclude din UE?Si pentru toti fraierii care se amagesc ca nemtii nu au un cuvant greu de spus in situatia actuala,ii avertizez ca ,daca nemtii si francezii se hotarasc sa iasa din UE(nemtii se gandesc serios la treaba asta,pentru ca nu le convine sa sustina financiar toata Europa),atunci se va destrama UE.Daca astia se hotarasc sa ne scoata afara din Europa,atunci o pot face indiferent de ce spune CE.Si sunt foarte porniti.Proiectul Johannis.Nemtii tin la ce e al lor.Nu spun mai mult.Vad ca Ponta insista pe faptul ca proiectul nu mai e valabil.Treaba lui.Nemtii vor reactiona oricum.Pe plan extern,psd-ul si Ponta sunt caracterizati ca “stersi”.Crin este privit cu atentie de catre romanii din afara.Eu mi-as fi dorit un premier agreat de nemti-proiectul de mai sus si un presedinte agreat de francezi(o persoana sincera in relatia cu ei,nu un jucator ieftin).Atunci poate ni s-ar mai fi acordat o sansa.Victor,stiu ca am facut o ciulama pornind de la subiectul propus de tine,dar am vrut sa clarific niste chestiuni.Ma abtin sa scriu mai multe in afara subiectului,desi as avea o groaza de spus despre perceptia romanilor din afara sau despre perceptia strainilor despre noi.Si sa nu uit:frunza Elenei a nascut bancuri printre romanii din afara.E de rasul plansul.

  42. Nu o sa dau iar vina pe tv,presa,net etc,dar nu se poate sa nu remarc,si cred ca nu sunt singura,de interesul pt tot ce e urat la romani si lipsa de interes atunci cand am avea ceva de spus de bine despre ei,ca sunt copii,adulti,batrani,ca sunt artisti,doctori,it-isti,sportivi.Avem olimpici la mate,info,latina,si cate or mai fi;avem medici care zi de zi fac din rahat bici si totusi sunt huliti,avem sportivi care antreneaza alte echipe de gimnasti,ca la noi nu au avut loc,de bani ce sa mai vorbim;avem cadre universitare care predau engleza la Londra,cursuri in USA etc;avem artisti pt care lumea se opreste in loc-apropo,de Angela Gheorghiu care a concertat cu Domingo la Madrid,se pare ultimul concert al lui,nu am auzit in tara nimic-;avem piloti care sunt directori de zbor in Canada la Flight Safety Bombardier,care zboara si instruiesc in Emirate,China,India etc,avem mari informaticieni,designeri,pictori,o gramada de inventatori care mor de foame.
    Si ce facem cu ei?Ii ignoram.Sigur,poate amintim de ei din cand in cand,insa furtul sinelor de TGV a tinut 2 zile tv de stiri in priza,asa ca e greu de discutat de ce generalizam.Poate de vina e si publicul tinta,care vrea senzationalul,grotescul,ok,insa ce mi se pare mie cel mai grav este ca acest public care dicteaza ce sa auda si sa vada,populatia majoritara,din pacate,este educat de tv,iar ei la randul lor isi educa copiii prin tv sau net,adica nu prea conteaza ce fac aia mici daca e liniste.Asa ca…sa nu ne mire daca voturile au o anumita culoare,daca performantele la bac sunt minime,daca cei care ne conduc sunt de fapt din randurile acestei populatii.Chiar daca au o diploma,un cont in banca,o super masina,ei se adreseaza acestui public tinta,votantilor.Deci nu ai cum in asa situatii sa nu generalizezi.Eu m-as opri la a denumi majoritatea celor care voteaza,celor care asculta un anumit gen de muzica,care nu citesc ceva decat daca are pze XXL,care nu dau importanta culturii,educatiei,credintei,valorilor morale si poate ce e cel mai important familiei si copiilor,acea parte din populatie care apare la cabina de vot,care apare pe terase cand se filmeaza,care sunt de fata la pomeni electorale,care se bucura cand apare DDD etc.Dar nu putem generaliza.Nu,nu suntem toti asa,nu gandim toti asa,dovada acest blog unde ne orilipam de fiecare data cand suntem bagati in aceeasi stachina cu ei.
    Ce ne ramane de facut?Imparte,daruieste,comunica,arata partea frumoasa a laturii umane,cred ca este singura noastra solutie.Si mai cred cu tarie ca undeva,cineva,candva,va putea deveni un sef de stat,de guvern,de senat,de parlament,care sa creeze modele de viata si etica in randul politicienilor,a membrilor de partid,oricare ar fi culoarea lor,si de ce nu?un model de urmat pt copii,care sa le ofere acea stabilitate,acel respect,acea recunoastere pe care sistemul educational ar trebui sa il ofere.

  43. Eu recunosc spasit ca nu am nimic impotriva strainilor care ne catalogheaza si ne eticheteaza cu epitetete neplacute, unele mai dure – hoti – iar altele mai moi – neseriosi, lipsiti de punctualitate etc.. Recunosc ca in acest context imi place termenul englez “unreliable”. Ia zi-mi, stimabile, pe cati semeni, romanasi de-ai nostri, te poti bizui apriori sa faca ceva complet si corect, fara sa stii nimic despre respectivul?!…

    Daca este sa discutam dintr-un punct de vedere logic, evident ca daca din cei peste dauazeci de milioane ce alcatuiesc natia romana unul singur nu e hot, nu avem dreptul sa spunem ca TOTI romanii sunt niste hoti. Rogu-te, insa, sa te pui in locul strainilor care fac etichetarile astea. Ai timpul, resursele (de timp, dar si materiale, chiar financiare!) si, evident, cheful de a risca dand credit / sanse cuiva despre care nu stii nimic si care nu vine cu nici o garantie?!… Eu nu (prea) am.

    De asta cred ca e drept ca si eu sa fiu privit cu aceasta “prezumpție de vinovatie” ori de cate ori ajung undeva, afara. Ceea ce se intampla si in tara, dealtfel, cand mai aterizez cateodata printre necunoscuti. E pur si simplu treaba mea sa dovedesc ca sunt altfel si ca merit altceva, mai bine. Evident, cand o merit, ca adesea cei suspiciosi au dreptate…

    Eu cred ca multi occidentali sunt mai generosi decat ai nostri. Nu e extrem de greu sa le castigi increderea si odata ce ai facut-o, pur si simplu e afacerea ta sa le-o pastrezi. Cu romanii nostri e ceva mai greu…

    PS Domnu’ “zombie”, ia zi-ne si noua, care-i gheseftul cu BCR Leasing?!…

  44. Ce facem ca sa demontam aceste mituri care generalizeaza? Am foft in Grecia in concediu si mi-a fost rusine ca sunt Roman, dar am fost si Germania unde credetima am fost mindru ca sunr Roman. Poate am sa dezvolr acest subieccu alta ocazie. De ce generalizam simplu e mai usor sa pui o eticheta decitsa susti un punct de vedere.
    Spui Elvetia spui punctualitate, spui natura, spui turism.
    Spui Rermania, spui corectitudine, spui masini bune, spui idealul in viata.
    Spui Grecia, spui leaganul ortodoxismului, spui un brand in turism, spui oameni cu singe in instalatie.
    Si exemplele ar putea continua, dar spui Rominia si ce iti vine prima data in cap: tzigani, copii strazii, gunoaie, coruptie, betzivani si lista ar putea continua.
    Tzigamni au fost primi care au facut brandul de tara cind au furat lebedele dar nu numai, cred ca la ora actuala detinem in jur de 40-50% din cersetorie la nivel european.
    Copii strazii, este un alt brand de tara la care nu vrem sa renutam sub nici-o forma. De ce?
    Gunoaie sunt peste tot. Sunt pescar ,merg foarete des la pescuit si credetima ca vin mizerii pe ape nu nemiluita si nimeni nu face nimic. nu mai vorbim despre paduri si despre drumuri.
    Despre coruptzie nu mai este cazul sa dau nici un exemplu ca sunt pline televiziunile si ziarela.
    Iar cind seful statului se filmeaza la sprituri cu lumea interlopa cum ai vrea sa nu fim branduiti ca betivani.
    Asa dar nu pudem sa scapam de anumite brandu-ri fiindca nu vrem fiindca asa ne place. Am fost deranjati cind sa spus ca mamaliga nu explodeaza dar spre marea noastra deznadejde asa este. Avem o gena care ne “ajuta” sa ne facem de rusine GENERALIZAT.
    Sa sti ca sunt un ardelean care tine mult la tara lui si sunt mindru de Romania dar nu si de cine o conduce vremelnic.Poare ne vine mintea Rominului cea de pe urma si dam de pamint cu cei care ne conduc si au BRANDUIT TARA SATA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.