Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Leasing de legume în drumul spre WC

Leasing de legume în drumul spre WC

Nu sunt cel mai mare fan al poporului român, dar nici vreun detractor convins al lui. Faptul că nu mi se pare că tot Universul se-nvârte în jurul nostru nu mă aruncă nici în cealaltă extremă, cea a autoflagelării generalizatoare. Despre generalizare, ca păcat, vreau demult să scriu, dar două titluri recente (şi primul, şi al doilea, mare coincidenţă, nu-i aşa?, pe bază de furt) mi-au dat şi imboldul necesar s-o fac.

Nu mă simt deloc responsabil, fraţii mei albi, de faptul reprobabil că unii români fură; şi nici solidar sau părtaş la pradă cu ei. Chiar dacă, presupunând prin absurd, majoritatea românilor ar fura, atâta vreme cât eu nu fur (şi, cu siguranţă, nu sunt singurul cetăţean român aflat în această situaţie), acel furăm sau am furat din titluri mă jigneşte şi mă deranjează. Sociologic vorbind, sunt încadrat abuziv, împreună cu o largă plajă de oameni care şi-au câştigat existenţa muncind, aşa cum e normal într-o societate aşezată, într-o categorie în care nu am ce să caut.

Mai sus am dat doar un exemplu, dar pot enumera o sumedenie de alte exemple de prejudecăţi comode transformate în axiome: toţi politicienii sunt ticăloşi/dornici de înavuţire necinstită, toţi bogaţii au furat de la stat/împart cu partidul, toate blondele sunt proaste/curve, toţi jurnaliştii sunt vânduţi/scriu (sau vorbesc) la comandă. De ce e simplu să generalizezi? Habar n-am să ofer un răspuns ştiinţific, nici măcar nu-mi propun, dar bănuiesc că e mult mai uşor să justifici propriile eşecuri, neputinţe sau rateuri aruncându-te, precum legumele rânduite frumos pe tocător, într-o ciorbă în fierbare care în final are gust unitar. Fel de mâncare de bază, indispensabil unora, care doar îl iau în leasing până la prima budă liberă…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

60 thoughts on “Leasing de legume în drumul spre WC

  1. da-mi te rog cateva exemple de oameni foarte bogati, din cei cunoscuti, care nu au furat si si-au castigat averea cinstit, muncind inca de mici si nefacand afaceri necurate.

    spune-mi un politician, din cei cunoscuti care nu vine la putere pentru putere si bani. cum altfel ar veni ?! cei ce il sustin investesc si isi doresc ca investitia lor sa fie amortizata in timp. nu ?!

    o seara excelenta!

  2. Prostii au obiceiul de a generaliza,prinsi cu mana in borcanul cu magiun si manjiti pe la bot de magiun astia se miorlaie…toti au furat de 20 de ani toti au furat.

  3. hotia este un pacat mare,dar trebuie pus in acest moment pe picior de egalitate cu inalta tradare pentru ca in opinia mea,trebuie sa facem distinctia intre a fura mere din “marul de langa drum” si de a fura drumul cu totul.In rest dl. Ciutacu le stim ,ne doare dar se pare ca putem doar sa ne alinam unii pe altii ,in multe moduri,ca acesta…plangandu-ne pe bloguri , etc.(pe la colt de strada nu prea am mai vazut vecinii).Cam bate un vanticel neiubitor de democratie.Asteptam acum sa vedem ce SE HOTARASTE si cu dreptul la intruniri si mai vorbim.Sa dea bunul Dumnezeu sa nu fie ce-mi trece mie prin minte.Si asta tot in conjugarea verbului a fura se incadreaza

  4. @alphas: Punct ochit , punct lovit ! Drept la tinta ! Ai reusit sa sintetizezi intr-o singura fraza , o concluzie CLARA la ceea ce eu scris intr-un intreg text:

    “Ia zi-mi, stimabile, pe cati semeni, romanasi de-ai nostri, te poti bizui APRIORI sa faca ceva complet si corect, fara sa stii nimic despre respectivul?!…”

    Corect , monşer , corect…! 🙂

  5. Si totusi eu nu cunosc pe cineva care sa nu fi furat. Ceva; orice. Pe vremuri din fabrici, de pe santiere, de pe ogoare. Fiecare dupa cum putea si dupa cum isi permitea. Ca nu furau de ordinul milioanelor; dar un surub, un cui, o sarma, un ciocan, etc, etc. Asta nu inseamna ca suntem hoti. S-a luat de la noi toti; avutia apartinea intregului popor. Astia de astazi, care pot si nu le este frica, sau au spatele asigurat, sunt din start nevinovati.
    Taratura a primit certificat de buna purtare de la Parchet pentru orice fapta. Unic pe glob.
    Sau ritzi, videanu, blaga, berceanu, marean, oprisan si multi, multi altii. Si atunci nu-i pacat de la Doamne- Doamne sa nu -macar- incerci???

  6. Toate cele enumerate tin de educatie,chiar si constiinta tine,intr-un anumit fel,de educatie.Educatia si credinta nu ni le-am insusit in mod natural,firesc,ci ni s-au schimbat de la o Oranduire la alta,deci cei ce n-au filtrat si “tradus” corect s-au ales cu noianul de “Erori” si ne comportam ca atare.Totusi educatia se face in familie si apoi in societate.Desigur,sunt multi ramani cinstiti si pot fi si bogati,dar exista mai multi ramani cinstiti dar saraci.

  7. a nu fi nici de-ala si nici de-alalalt nu inseamna neaparat ca ai o vointza minimala. nu ma deranjeaza ca cei din jurul meu fura, ma deranjeaza ca eu dintr-o munca cinstita nu-mi pot plati ratele. eu nu iubesc si nu urasc poporul roman! sentimentele mele sunt diluate de o scarba pe toata gama de valori! nu ma pot solidariza cu ei si nici pe departe sa fiu haiduc in romania sa-i “demasc” ca nu-mi place sa fac lucruri degeaba contra majoritatii, dar mi-e scarba pe toata gama de poporul asta “cules”!cate popoare au proverbul “capul plecat sabia nu-l taie”? daca bagam si miorita in ecuatie, realizam ca suntem sclavi perfecti pentru care nici viata nu conteaza! ciobanelul ala a preferat sa moara decat sa se apere de 2 hotzi! si saraca oaie era mai desteapta!in orice loc ai vermui in taramul frunzei de sub burik prezidentzial, te poate lovi ideea de omagiu si respect adus hotiei! eu mi-s ceferist! automat mi-s hot ca fur banii poporului. toti suntem hoti si-i suspectam pe ceilaltzi ca sunt hoti dar fiecare in parte, ca individ… NU! daca eu imi iau banutzul de la CFR care fura de stinge, inseamna ca accept sistemul! asta ma doare! singurul gest de demnitate este sa plecam de-aici, cati mai suntem, putzinii scarbitzi de ce-a dat poporul asta! nu detractez poporul roman, nu-l iubesc dar tare scarba mi-e! cu presa poate deveni hilar si aplicabil la ce-am scris mai sus. in sine, cand luam banii de undeva, suntem platitzi! e o filozofie simpla! urmez politica firmei! cine ar vedea intr-o firma de constructii ca face reclama la cealalta firma rivala? mai exista si liberul arbitru, ma duc unde se injura mai mult cum imi place mie si pe cine! dar am cam obosit sa injur un spectru, fie el si portocaliu. la o adica cioclii politici cu aroma de portocala sunt necesari! incep sa le inzteleg rolul si rostul in viatza ai celor ce pregatesc mortul la adancirea cu minus doi metrii!
    gata! ma apuc sa recitesc amintiri din copilarie! ” la furat pupaza din tei”, “la furat hainele la scaldat”, “la furat cirese”, “La furat….

  8. in ROMania “Hotul neprins, negustor cinstit” , numai ca la noi se stiu care sunt hotii, dar….totusi hotul nu striga hotul

  9. buna ziua,se tot vorbeste despre disponibilizarile din sistemul bugetar,asi dori sa va spun ca bugetari sunt si politia si pompieri,care la rindul lor v-or fi disponibilizati.va rog sa puneti si aceasta problema in discutie pentru ca sunt o sotie de pompier care dupa ce i s-a redus salariul cu 25% se vede nevoit sa fie si disponibilizat.Doresc sa se discute si despre asta pe post.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.