Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > Distantul şi cafeaua aia din Zambaccian

Distantul şi cafeaua aia din Zambaccian

Distantul îşi ia soţia de mână şi se afundă-n mulţime. Toţi se chinuie să le intre-n graţii. Aproape toţi, ca să fiu exact…E arogant, dar respectuos. Se simt clasa şi educaţia. Ajunge-n faţa mea. Stau de vorbă cu două colege. Una dintre ele e prietena bună a Danei Năstase. A doua e viitoarea parteneră de viaţă (şi moarte) a lui Ovidiu Muşetescu. Se opreşte brusc. Îşi trage soţia mai aproape. Întinde mâna, mă prezint. Aşa mi se pare firesc. Nu-i nimeni obligat, mai ales unul în poziţia lui, să-şi amintească fizionomia tuturor celor întâlniţi. Se uită mirat, ripostează. “Nu-i nevoie, Victor, chiar nu-i nevoie. Încă nu m-am sclerozat. Dana, hai să ţi-l prezint pe Victor Ciutacu”. Schimbăm două-trei amabilităţi, de ochii lumii. Amândoi am prefera să fim altundeva, e evident. E primul loc din toată sala aia de ceremonii unde chiar poposeşte. Miniştrii atotputernicului său guvern se uită miraţi. Sepepiştii se trag mai aproape. Lumea bună se strânge-n cerc. Parcă suntem la sumo. Doar că nu ne împingem, ci stăm cu mâinile strânse. Îşi dă seama de ridicolul situaţiei şi caută o ieşire. “Felicitări pentru numire şi pentru ce-ai făcut la Galaţi”. Mulţumesc politicos, dar nu mă unge la suflet cu nimic. Mai bine-mi dădea statul o primă. În definitiv, ce mare lucru făcusem? Oprisem în ultima clipă, strigând ca un apucat la liderii sindicali, sub privirile interzise ale unei treimi de cabinet, declanşarea grevei generale care ar fi blocat privatizarea combinatului. (integral, aici)

Comentarii

comentarii

Similar Posts

64 thoughts on “Distantul şi cafeaua aia din Zambaccian

  1. Socant cata amnezie s-a asezat in mintea noastra! Dincolo de tragedia pe care familia Nastase o traieste (care, intr-adevar, mi se pare cu atat mai trista, cu cat e expusa tuturor ochilor, mi se pare sinistru cum presa alearga si vaneaza orice gest al familiei, familie care are dreptul la a isi proteja membrii), multi dintre ante-comentatori au uitat ca dl Nastase a fost nu departe, ci de-a dreptul necoplanar cu ideea de “om de stat”. In timpul guvernarii sale s-au nascut baronii locali, s-a prigonit presa intr-o maniera fara precedent, s-au comis jafuri asupra bugetului de stat! Acestea au fost premisele guvernarilor de mare succes ulterioare.
    Si acum, la evocarea unui episod absolut personal al dlui Ciutacu, o multime stoarce o lacrima si-si fabrica amintiri inexistente despre integritatea dlui Nastase! Imi mai da speranta comentariul lui “iambatman”, de mai sus.

  2. @razvan

    foarte buna observatia ta. uitasem de cristian panait si alexandru lele.
    asta foloseste tot ca sa ne aducem aminte ce raza de lumina pentru democratia romaneasca a fost nastase in perioada 2000-2004. e adevarat ca poporul asta are memorie scurta.

  3. Citind intimplarea ta cu A.Nastase,nu ma pot abtine sa nu observ,ca limita pina unde e impins comportamentul celor cu tendinte dictatoriale e stabilita in mare masura de obedienta celor din anturajul bossului.
    De aceea il felicit pe dl. Antonescu pt. atitudinea de azi!

  4. L-am cunoscut personal pe dl.Adrian Nastase in urma cu cativa ani cand si-a lansat la noi in oras cartea “Romania europeana”. Dupa discursuri au fost cateva zeci de minute de socializare. I-am cerut un autograf si am vorbit cateva minute. Mi s-a parut un om deosebit de timid si modest. La cateva glume nevinovate din public a rosit. Cineva a aruncat o fraza provocatoare. I-a raspuns calm si la obiect, recunoscand ca e posibil sa fi facut si erori pentru ca e om si pentru ca nu are posibilitatea sa cunoasca direct unele argumente. Cinstit sa fiu, mie mi-a placut de Nastase ca persoana. Ca personalitate publica e de necontestat ca are o minte organizata si deschisa. Poate ca nemernicul de marinar cu instinctul de fiara de prada a intuit calitatile lui Nastase si si-a dat seama ca ar fi putut fi singurul care ii poate pune capac si de-aia l-a terminat. E total idiot, dar Nastase a fost acuzat repetat pentru termopane cand si ultimul prost are asa ceva. Sa acuzi un prim ministru de furtul a catorva mii de lei cand i-a stat in pix toata Romania, si “maretul Popor” s-o inghita… abia asta e bulversant! Poate i-a cauzat si timiditatea, educatia si bunul simt care l-au impiedicat sa-i raspunde nemernicului cu aceeasi moneda. Poate ca Ponta si Antonescu ii vor da in public un cap in gura (la figurat, desigur!) ca sa-l potoleasca pe animal, pentru ca e evident ca stie doar de frica.

  5. @iambatman: nu-mi amintesc ca Nastase sa fi fost judecat pentru cazul Panait-Lele; si nici pentru intreaga activitate, ca n-a fost nominalizat la Oscar
    @Cusurgiu fara cusur: toti cei obedienti in fata lui Nastase erau 100% dependenti de el. meseria lor de baza era functia

  6. nu a fost judecat in instanta pentru cazul panait-lele. dar a fost judecat de popor la vremea respectiva. si pentru multe altele. de aia am ajuns sa alegem un chior. eu si multi altii am votat impotriva lui nastase, nu pentru basescu.
    si nu te supara, dar mi se cam intoarce stomacul cand ii vad pe toti astia la televizor declarandu-si iubirea fata de nastase care acum descopar ca e un fel de alba ca zapada. poezii, flori, vad acum niste cetateni ca ii canta “la multi ani” si flutura steagul romaniei in fata spitalului. cu nu cu foarte mult timp in urma vroiam sa emigram in congo! nastase e o victima a sistemului pe care el insusi l-a creat. asta dupa ce a profitat de pe urma lui muuuuult timp. cat sa-i ajunga o viata, si lui si copiilor lui (aia care mana pe kiseleff in audi cu 140 la ora. saracii…).

    la mormantul lui ceausescu se mai duce cineva? ca si asta am descoperit dupa revolutie ca a facut numai bine pentru popor.

  7. @iambatman: eu chiar nu-mi doresc sa traiesc intr-o tara in care te judeca poporul

  8. @nush: Nu , nu stoarcem nici o lacrima in fata episodului prezentat de Victor si nici chiar pt. drama prin care trece acum ,ci doar compasiune ,mai ales pt familie. Am fost dintre cei care l-au urat din toti rarunchii pe Nastase in 2004, aproape ca pe Basescu acum , dar cei 7 ani de UMILIRE imensa , tracasare , sicanare si “mature cu el pe jos” pe care l-au facut cu el procurorii si DNAul , consider ca l-au facut sa plateasca cu varf si indesat pt. toate pacatele lui. 🙄
    Sa nu uitam ca Nastase e un individ mult mai cizelat si mai rasat decat multi politicieni ( mai ales fata de unul ca Basescu) , iar toate aceste umilinte si sicanari si-au lasat adanc amprenta asupra constiintei si caracterului dau. Numai un orb , un rauvoitor sau un idiot sadea nu vede diferenta uriasa dintre Nastase din 2004 si cel de acum!!!
    Iar cand pe un om cazut si vizibil resemnat si cait , il mai strivesti si cu calcaiul de la pantof , nu e decat o dovada de rautate GRATUITA si de un primitivism imbecil. 🙁

  9. Buna ziua,

    …incep cu precizarea ca nu am avut niciodata o optiune politica si nici nu cunosc activitatea sau persoana d-lui Adrian Nastase. Insa raportat la evenimentele dramatice din data de 20.06.2012, respectiv o condamnare cu executare pt o presupusa fapta de coruptie (dos. in care ar trebui vazind probatoriul cauzei sa opereze cel putin principiul in dubio pro reo) si actul dramatic de tentativa de sinucidere (de onoare asemanator unui samurai) imi permit sa am o opinie personala in sensul de a va transmite un mesaj. Acest mesaj este catre dvs. si o persoana interpusa respectiv fiul d-lui Adrian Nastase (cu rugamintea de a-l transmite acestuia).
    In lumina circumstantelor speciale ale evenimentelor evocate anterior si a mesajului fiului d-lui Adrian Nastase (“Acum când, îmi doresc să fac orice, să vii acasă sănătos!”, scrie Andrei Năstase. ) indraznesc sa scriu ca singura si iminenta solutie ca Adrian Nastase sa nu ajunga in penitenciar iar dorinta fiului sa poata deveni certitudine este ca acesta sa isi permita a se disocia de orgolii si alte sentimente pe care unii le-ar numi umilitoare si in spiritul Legii 546/2002 art 4 lit b si art 11 ,sa formuleze in calitate primordiala de fiu al omului Adrian Nastase, o CERERE DE GRATIERE INDIVIDUALA catre presedintele T. Basescu, facind apel in primul rind la latura umanista latenta si nicidecum a celei cu valente politice. Bineinteles ca potrivit Legii invocate anterior ramine de vazut daca d-nul A. Nastase va refuza sau nu gratierea presedintelui.
    Consider ca libertatea si viata oricarui om este mai presus de orice orgolii politice si nadajduiesc ca presedintele daca este un bun strateg ar semna acest act de gratiere din mai multe considerente de ordinul evidentei, urmind bineinteles ca d.nul A.Nastase sa procedeze pe caile legale nationale si internationale sa dovedeasca ca solutia pronuntata este injusta – insa in stare de libertate! Cred ca nimeni nu va putea judeca cu rea credinta gestul/decizia unui fiu care incearca (“orice”) sa obtina o sansa la o viata mai demna pentru tatal sau decit cea pe care ar avea-o in penitenciar unde ar subzista riscul de a duce la indeplinire tentativa de a-si suprima viata pe altarul onoarei si demnitatii compromise de un sistem de justitie si politic viciat.

    Ginduri bune,
    C.H.D

    22.06.2012

  10. Am urat din toata inima partidul stat.Si pe cel de dinainte,dar si pe cel de dupa revolutie.Pe cel de dupa…poate chiar mai mult.Mi-era ciuda,scarba,mila chiar de cei ce suferisera atat in comunism,dar iata ca in Duminica Orbului,ei dau navala sa voteze un nou partid stat,motivand pueril,ca acei “emanati”,mancasera salam cu soia si fusesera aici in ultimii 5 ani.
    Am votat Basescu din ura fata de tot ce insemnase PSD in ultimii 4 ani.Votasem contra arogantei lor,a sutelor de baroni si milionari de carton,impotriva sutelor de analfabeti promovati din gestionar de aprozar,in functii cheie ale statului.Ma gandeam atunci,inselandu-ma bineinteles,ca asa ceva nu o sa mai fie vreodata posibil in Romania.Atata mitocanie,aroganta,atata furt nepedepsit,atatea si atatea nenoriciri.
    Dar a venit seara cand ‘madam Cocos,apare la televizor si “flutura”o scrisorica.Atunci am inteles,contrar tuturor laudelor la adresa lui Base(marele animal politic,abil,inteligent,calit in lupte),cat de mic este de fapt.Am inteles ca acest personaj este de fapt un nimeni.Un crescut in sondaje artificial,inconjurat doar de o mare masa de propagandisti,cu un text foarte bine invatat si spus la nesfarsit,in orice ocazie.
    Un bagabond de cartier,dar nu unul inteligent.Un bagabont din ierarhia de jos a gastii,din aceia pe care ii trimiti la tigari si bere cu un sut in cur.Din aceia ,care mereu in interiorul gastii,fac lucruri care aduc scandal,incaierari,pentru ca vor si ei sa-si depaseasca conditia.
    Un astfel de om,spre ghinionul nostru,ajunge presedinte si i-si aminteste de toate frustrarile tineretii lui si de toate suturile in fund.Avand putere,bagabondul i-si manifesta apucaturile oriunde si cu oricine are ocazia.Ca se foloseste de femei,pentru a-si transmite mesajele jegoase,este specific lasilor si in general oamenilor lipsiti de caracter si onoare,fricosilor.
    Basescu e un las si va sfarsi ca un las.Acest nimeni ajuns presedinte,nu merita sa-si duca la sfarsit mandatul.Trebuie sa plece cu un sut in fund,pe usa din dos.In aceste zile,cand multe subiecte sunt in dezbaterea publica,Base nu pierde ocazia sa arate ca intr-adevar e un nimeni lipsit de caracter si onoare si mai ales arata ca este un las.
    Sper din tot sufletul ca USL-ul sa nu mai piarda vremea(nu inteleg de ce nu au facut-o pana acum)si sa faca tot ce este posibil pentru suspendarea acestui nimeni.Fiecare zi care trece cu un astfel de bagabond in fruntea tarii,nu face decat sa sporeasca neincrederea oamenilor in autoritatile statului si poate chiar fata de USL.
    Azi l-am auzi pe Blaga cu un discurs de-a dreptul socant.Stiam ca i se spune “buldogul”.Nu stiu cat de buldog e,de fapt nu prea arata,ci mai de graba arata ca o potaie jigarita,care linge cu ardoare mana stapanului.
    Faceti fratilor ceva si scapati-ne de potaile astea libidinoase!

  11. Si la politica, si la economie se cam pricepe toata lumea (si aia ai lu’ basescu se pricep mai mult decat toti…).
    Nu ma pronunt despre prima, da’ am ceva cunostinte la a doua : daca Dacia nu era cu Renault, acum era istorie… Cam asa e si cu Sidexu’…
    Dac atoti basistii stiu, da’ nu pot proba, ramane ca astazi : chioru’ n-a vrut declaratia lu’ Hasotti, da’ l-a durut peste bot cand nu si-a luat-o (ma astept sa fie ceva mai multa “galagie” prin presa neaservita, asa, pentru memoria pe termen scurt a alora de mai citesc …Azi, tocmai ce chioru’ si-a luat-o peste bot, dupa esecu’ cu Nastase – merita ceva mai multa atentie, ca nu se intampla zilnic, cu “jucausu'” in rolu’ principal !)
    (Si, ca sa fie pe topicu’ emisiunii cu Cati-Ambamburica : decat sluga basista, mai bine dupa Nastase trista … Macar Nastase avea acolo, niste carte, nu “citise” doar cu patru cuburi… Apropo de ura, ca nu-mi pot iubi dusmanii, fie ei si ideologici, oricat m-ar indemna doctrinele crestine…basescu pare a fi un personaj providential : “iubeste-ma, uraste-ma, da’ nu ma ignora”… tocmai cu ignoratu’ (si ma refer la noi, astia, platitorii de impozite la termene legale) nu pare sa se impace “ralesu'”.

  12. Multe tampenii au fost spuse zilele astea, incat ma-ntreb daca si-au pierduti toti capul…il auzeam pe catalin prisacariu de la kamikaze intrebandu-se de ce Andrei Nastase nu plangea miercuri seara. se pare ca nu ne mai salveaza nimeni.

  13. Dl Ciutacu chiar nu are nimeni curajul sa iese in fata sa spuna cine este in spatele atacului la Ponta..si chiar la Nastase
    ….ce trebuie sa se mai intample in tara asta ca noi romanii sa nu ne mai lasam controlati de Soros

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.