În Polonia, pe fondul doliului naţional agresiv mediatizat şi în pofida bocetului general (de multe ori, ipocrit şi politicianist), câteva zeci de mii de oameni au avut curajul să se ridice împotriva deciziei înmormântării familiei prezidenţiale într-o catedrală-simbol, alături de regi emblematici şi de personalităţi care au marcat istoria. Nimeni nu le-a cerut excomunicarea pe motiv de erezie. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost trataţi în România dacă, Doamne fereşte, s-ar fi întâmplat o tragedie similară. Polonia îşi îngroapă demnă morţii şi se va ridica din nou, cum a făcut-o de atâtea ori în istorie. Fiindcă e locuită de un popor, nu de o populaţie.
Diferenţa dintre popor şi populaţie
http://www.youtube.com/watch?v=7HMQOX3h7ZI&feature=related
Dumnezeu sa-i odihneasca!
Moartea nu te-ntreaba daca vrei sa te caute! Vine oricum. Polonezii sufera. Pe linga ei si altii. Trebuia sa le arati respectul, da’ de aici si pina sa declari doliu national…Asta-i fix “ipocrit şi politicianist”.
A declarat cineva doliu national dupa ce i-au casapit pe ceausesti? Au fost aia care au condus tara asta niste multi ani. Rai sau buni …, ramin totusi in istorie.
La fel cum va ramine si actualul cirmaci,pe care io unu’ nu as vrea sa-l vad in nici o carte de istorie.
Da’ el (inca) exista si nu va putea fi ignorat.
Totusi chestia cu doliul….Poate gresesc io!
Kharma!
Banzai!
Sint multe diferentele intre popor si populatie, intre conducerea responsabila si sleahta pusa pe inavutire, intre spiritul civic si lipsa oricarui civism, intre demnitate si rezerva pe de-o parte, si hahaiala si galagia continua pe de-alta parte, intre prezenta, respectiva absenta sensului in toate, in fine, intre Polonia si Romania. Exista aceasta diferenta din vechime, este hiper-vizibila in ultimii 20 de ani si mai ales in ultimii 4-5 ani, si nu ne onoreaza.
Nu sint de parere ca presedintele decedat merita inmormintarea la Wawel, cred ca mai degraba acest gest este simbolic, si se refera la toata incarcatura pe care a avut-o zborul catre Katyn. Polonia inmorminteaza la Wawel, si pune in rind cu toata istoria neamului, adevarul despre Katyn. Adevarul lor, desigur, pentru ca exista controverse care nu se sting asa de usor, prin gesturi simbolice.
Daca as fi fost ei, si eu as fi facut la fel: cu Medvedev de fata, cu cea mai mare pompa si solemnitate, ei fac cel mai puternic statement of opinion in public de care sint in stare.
Intradevar, saptamana asta a fost umpluta pana la saturatie cu acest subiect, spre deliciul presei, televiziunilor, analistilor, politicienilor si iubitorilor de teoria conspiratiei…
In legatura cu al doilea subiect cred ca daca situatia in Romania este cum este, se datoreaza in mare masura conducatorilor mai mici si mai mari. Sa nu uitam ca de fapt noi nu am fost uniti niciodata. Chiar si la Revolutie, majoritatea nu a participat. De ce este o alta intrebare. Noi, chiar daca suntem de aceeasi parte a baricadei mai avem mici/mari
divergente, care nu ne pot uni. Ungurii, polonezii, nemtii in probleme nationale uita micile haraieli cotidiene si-si sustin punctele de vedere; au loby puternic pe plan mondial si european. Noi avem pe EBA, Gigi, Vadim; cei care se stiu in politica externa, cu
pile si relatii pe la diferite inalte porti sunt marginalizati, facuti comunisti,lingai, etc, etc. Poate suntem blestemati…
La aia cu locul de inmormantare nu ma bag pentru ca, din nou, nu avem ceva, un simbol natiomal; un Panteon unde oamenii de seama (CARE ?) ai Romaniei sa-si doarma somnul de veci.
PS
Pe Andre Rieu l-am vazut live; a fost ceva deosebit…
Conteaza enorm ca Polonia este locuita de un popor unit pentru a pastra si “cherish” ce s-a realizat, si chiar daca a slabit prin aceasta tragedie, din punct de vedere politic se mentine.
Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei ce au pierit.
Bună şi bine găsită observaţie! Noi suntem popor la un 1918 şi la un 1989, la fel cum suntem creştini doar de Paşte (?…)Ei sunt în fiecare zi. La fel ca americanii sau danezii, au drapel naţional în fiecare curte. Mai că aş face pariu că jumate dintre români n-ar şti care e culoarea care stă lângă “băţ”…
totul pleaca de la scola, de la ce li se spune copiilor ca reprezinta, ce valori au de aparat. cand scoala romaneasca produce pe banda rulanta specimene reprezentand veriga lipsa din lantul evolutiei umane, noi nu vom putea sa ne manifestam ca un popor. subcultura si civilizatia manelei nu poate generea principii sanatoase.
@shogunu – una e sa conduci o tara si alta-i sa conduci un popor.
Conducatorii pot conduc tara cu forta impotriva vointei si intereselor poporului,
dar poporul e condus lideri. Poporul il plage si tine doliu doar dupa lideri, nu si dupa conducatori.
De ce “daca, Doamne fereste”?! De ce “tragedie” daca s-ar intampla pe-aici? Eu cred ca o experienta “similara” (adica sa crape chioru’ plus o buna – vorba vine, buna – parte din gasca lui) ar fi interesanta, dar nu o tragedie…, ar fi chiar comic, mamaaa, ce m-as mai “dixtra”! Ar fi chiar michteaux sa ma tina astia de la stiri vreo sapte zile povestindu-mi cum l-au strans pe imbecil cu lopatica (asa, ca pe un rahat de caine) dupa ce l-au separat cu grija de supusii care erau cu el…
Buna ziua d-le Ciutacu,
Intr-adevar Polonia e locuita de un adevarat popor si eu sunt alaturi de acesta.Dupa parerea mea, e un lucru firesc in aceasta situatie doliul national,chiar si atitudinea celor care se impotrivesc la inmormantarea familiei prezidentiale in catedrala-simbol.
Intr-adevar poporul polonez e demn ca intotdeauna,unit in interesul sau si merita toata admiratia si aprecierea noastra.
Va doresc numai bine,cu acelasi respect,
IoanaP
Ai dreptate,acest bocet general este mult prea mediatizat.Toti suntem alaturi cu sufletul de polonezi,dar totusi nu cred ca era nevoie de editii speciale pe aceasta tema in continuu.
Da Polonia este locuita de un popor nu de o populatie de papuasi ca romania.Da ei se vor ridica noi vom cadea ca pana acum.Parca-i vad pe Boc si Base prin toamna batand la usa F.M.I.:-da cine e? -noi Base si Boc,-tot cu mana intinsa?-da sa traiti,mai vrem ceva bani,-aoleu vai de capul vostru,voi va meritati soarta mai copii,vistier mai da-le un galben s-o mai duca pana-n toamna lelita ioana. Stima si respect pentru poporul Polonez.
Am fi putut sa fim si noi un popor…
Dumnezeu sa-i odihneasca. Eu cred ca este necesara o zi de doliu, ca un semn de respect din partea poporului nostru pentru un popor din Europa. NU cred ca asta e ipocrizie, ci un gest de curtoazie.
Am toata admiratia pentru atitudinea pe care a luat-o poporului polonez impotriva deciziei de inmormantare a familiei presendintelui in catedrala marilor regi ai polonezilor.
As vrea sa imi pot imagina care ar fi reactia poporului roman (continui sa-l numesc astfel), daca (Doamne fereste) intr-o situatie similara, s-ar lua decizia de inmormantare a unor personalitati ale viatii publice (nu dau nume) actuale, la Putna sau la Trei Ierarhi sau la Sfantul Gheorghe cel Nou, sau…. Suna a blasfemie, nu? Dar am indrazni noi…?
Si daca noi, romanii, comparativ cu polonezii, suntem doar o populatie (inclusiv eu, inclusiv tu), nu un popor, care-i problema? De ce crezi, Victore, ca noi nu am avea curajul polonezilor sa ne aparam mormintele regilor? Sau pe ale presedintilor? Dar la noi nu va fi cazul! Nu avem noi norocul de a ni se schimba clasa politica “dintr-una”!
Pe moment in Romania nu se poate intampla o tragedie simlara.
Daca la noi s-ar fi intamplat o tragedie similara era chef de chef! Jeleau doar manelistii, parerea mea.
problema este ca istoria e facuta de popoare, nu de populatii .. noi, populatia romaniei, suntem si noi ‘prin preajma’ .. dar atat. pana si mogulii mondiali – americanii, fac diverse trocuri cu diversi conducatori – de la saddam la basescu, de exemplu – dar de respectat, respecta doar popoarele.
Dragă Victor, Dă-mi, te rog, voie să apreciez amarele tale reflecţii ca pe un omagiu adus celui de la care am primit această tuburătoare distincţie “popor” şi “populaţie”: Magistrul Octavian Paler.Este foarte adevărat, defunctul preşedinte al Polniei nu a fost o personalitate emblematică , a fost, însă, un om al timpului şi al locului său. Iar, spre cinstea sa, poporul polonez tocmai asta a înţeles şi tocmai pentru asta s-a recules în faţa sicriului său. Cât priveşte faptul că la funeralii nu a partcipat şi preşedintele Franţei, N. Sarkozy, pot să te asigur că Franţa a fost reprezentată cu adevărat de Spiritul lui Andre Malraux şi al său dicton:”Moartea este singura împrejurare care ne poate transforma biografia în destin!”
PS: Cum am avut impresia că precedentul meu comentariu nu a fost” prins ” am recidivat. În rst, numai gânduri bune!
Oricat nu-mi place presedintele pe care il avem,nu vreau sa ma gandesc la probabilitatea unei situatii asemanatoare;dar ce ma face sa ma gandesc la diferenta dintre noi si ei,sunt imaginile de ordine si liniste,de respect si educatie a oamenilor de rand,din piata din Varsovia sau Krakowia. Imi vin in minte imaginile din bisericile noastre de la sarbatorile mari,in care vedem oameni care se imping si se calca in picioare ca niste vandali.Nimic din toate astea nu am vazut in aceasta saptamana,si asta m-a impresionat extraordinar.Este un nivel de civilizatie pe care noi nu-l avem si nici n-o sa-l avem,indiferent de cati dintre noi si-ar dori asta. Sunt sute de ani de educatie in familii,la biserici,in scoli,pe care polonezii si altii ca ei i-au investit in generatiile acestea si care in asemenea situatii se vad.Din pacate, la noi,nimeni nu a avut interes in educarea acestor generatii in asemenea fel.
Oare Basescu a varsat vreo lacrima la funerariile acelui lider de stat despre care afirma ca a fost unul dintre sefii de stat si de guvern cu care a avut “cele mai consistente discutii”?Doar dumnealui lacrameaza atat de usor.
Acesta este un subiect foarte delicat care ne vine în minte cu deosebire în anumite momente,când undeva în lume se întâmplă ceva notabil-în cazul de fată o tragedie-si suntem tentati să facem comparatii.Din nefericire iesim mereu pe locul al doilea si uneori cred că la fel s-ar întâmpla si fără termen de comparatie(precum în sport când,culmea absurdului,concurezi singur si iesi pe locul al doilea).Cred că va fi altfel atunci când societatea noastră va avea conditii să se omogenizeze la nivelul constiintelor superioare care probabil există încă.Este nevoie de educatie,educatie,educatie!
…Dar oare am fost noi vreodata un POPOR …???
…Sau doar cartile de istorie ne-au ridicat la acest “rang” , din pacate , NEMERITAT …! Pana si poporul american , unul dintre cele mai tinere , mai neomogene si mai infantile popoare ale lumii , si-a castigat acest drept , noi NU !!! 🙁
E obligatoriu ca in orice comparatie sa iesim prost . Nu zic ca n-ar fi asa , insa nu inteleg de ce ar fi obligatorii comparatiile . Am o stima deosebita pentru polonezi , insa si istoria lor e plina de momente controversate , sa le zic asa.
Am vazut intr-un comentariu mai sus cuvantul “sleahta” . Sensul sau originar este “comunitatea nobililor polonezi” – coincidenta! . Asta inseamna . Ciudat cum a capatat un sens atat de peiorativ la noi . Sleahta avea in prima republica polona (era de fapt o monarhie electiva , cu regele ales pe viata) o putere imensa . Nu doar ca ei alegeau regele , dar aveau dreptul sa se opuna oricarei masuri care nu le convenea prin veto . Sistemul era total nefunctional , pentru ca din cei circa 17000 de membri ai sleahtei (cati erau pe la 1750) daca unul singur se opunea unei legi , aceasta pica . Cu adevarat rusinos insa pentru istoria Poloniei este faptul ca marii sai dusmani (Rusia , Prusia si Suedia – ulterior si Habsburgii) au profitat din plin de aceasta slabiciune constitutionala si au gasit intotdeauna tradatorii care sa voteze nu potrivit intereselor Poloniei , ci inamicilor sai . E , de fapt , una dintre cauzele principale ale prabusirii primei republici . Si , cine stie , e o explicatie pentru conotatia peiorativa a cuvantului “sleahta” la noi ?
Cu un an inainte de a doua prabusire a statalitatii poloneze (in 1938) , conducatorii statului (Jozef Beck , in primul rand) au participat cu voiosie la impartirea Cehoslovaciei orchestrata de Hitler , inscriindu-se alaturi de Germania si Ungaria la masa revizionista (au ocupat regiunea Tesyn ) . N-au inteles care sunt interesele superioare ale tarii lor (presedintele cehoslovac Benes a incercat sa le deschida ochii , dar degeaba) si au cazut prada aceleiasi forte care a distrus Cehoslovacia .
E adevarat , insa , constiinta nationala a polonezilor e superioara celei a romanilor (e greu de negat asta) . Poate si pentru ca e mai veche (statalitatea poloneza e milenara , a noastra are 150 de ani) . Dramele pe care le-au trait in ultimii 200 de ani i-a unit , poate , mai mult decat am reusit noi sa o facem (nu trebuie sa traiesti prea mult in Romania ca sa intelegi ca oltenii nu-i iubesc pe moldoveni , ardelenii pe olteni sau ca provincialii ii urasc pe bucuresteni – reciproc fiind vorba de oarcare dispret) .
Apoi , nu trebuie uitat rolul imens al catolicismului polonez care (si papa Ioan Paul al II-lea e exemplul perfect) a jucat inclusiv un rol politic in pozitia Poloniei pe plan international . Ei au avut intotdeauna oameni influenti pe langa marile cancelarii , incepand sa zicem cu contele Walewski , ministrul lui Napoleon al III-lea si incheind cu Zbigniew Brzezinski , eminenta cenusie a administratiilor democrate ale lui Carter si Clinton . Dar inclusiv faptul ca un rege al Frantei , Henric al III-lea , a fost si rege al Poloniei spune multe despre nivelul relatiilor pe care Polonia le-a avut de-a lungul istoriei cu decidentii acestei lumi . Noi n-am avut privilegiul asta decat marginal si inconsistent (Hortense Cornu , care a fost sora de lapte a lui Napoleon al III-lea , regina Maria , ruda cu casele regale britanica si rusa , sau mult mai devreme un Petru Cercel , devenit domn in urma diligentelor pe langa sultan ale lui Henric al III-lea, al carui favorit se pare ca a fost) .
Ce vreau sa spun (poate n-am reusit s-o fac prea bine) este ca orice fapt are o explicatie de natura sociala , politica , economica , culturala , etc . , dar nu etnica sau rasiala . Nu sunt din alt aluat – daca se comporta diferit o fac pentru ca au trait in alt mediu si au beneficiat de alte conjuncturi . Nu-mi plac chestiile astea cu “ce mareti sunt altii” . Am avut si noi momente in istorie cand am fost sublimi si momente cand am fost ridicoli .
PS Ma aprind usor in chestii de-astea , am scris un roman vad . 🙂
Pai coane, in Polonia democratia chiar exista desi nu e atat de sublima dar absenta cu desavarsire ca la noi.Polonezii au stiut dintotdeauna ce vor si n-au pus cioarse-n fruntea statului. Stii ?… prin 90 cred, cam prin timpul cand la noi ‘telectualii ce certau daca-i bine sa urmam modelu’suedez de dezvoltare sau pe cel chinez, Tvr-ul a transmis un interviu cu Lech Valesa, presedintele lor plebeu ce tocmai fusese votat tot cam cu o oroare de 90 la suta, la fel ca si Ionica al nostru.Desi circulau o sumedenie de legende despre semetia polonezilor,in interviul ala nu semetia iesea la iveala ci spiritul critic si realismul.Ca sa vezi al dracului mecanic ce putea sa spuna.Nimic euforic, nimic triumfal desi, comparativ vorbind,intre noi si lesi era o distanta de cel putin 40 de ani.La anumite intrebari Walesa intelegea sa raspunda vorbind rau despre Polonia.”Ce progrese a inregistrat Polonia, in ultimii ani, pe calea democratiei?”-suna una dintre intrebari.” Care progres?”-raspundea Walesa.”Abia am facut cativa pasi,lucrurile merg greu,nu se pot indrepta peste noapte!Polonia inca nu este o tara democratica”.Cam in acest spirit a vorbit presedintele polonez de-a lungul intregului interviu, fara fetisisme, fara sa fie obsedat de marota “imaginii tarii”.Chestia e ca la capatul inreviului imaginea tarii iesea in castig tocmai pentru ca era veridica si pentru ca un plebeu ajuns presedinte avea coaiele si mandria de a spune poporului sau unde se afla de fapt.In schimb la noi coane de 20 ani ni se canta cam aceeasi romanta,devenita intre timp manea, faza aia cu : ” avem fireste unele probleme, mai sunt si lipsuri, dar in general e bine” Sau : criza e mondiala dar avem semne ca iesim din ea cu conditia sa fim uniti….Cam asta e coane.
Unul dintre comentatori spunea ca noi, romanii, nici macar la Revolutie nu am fost uniti! Asa este, dar daca ar mai fi inca o revolutie, cred ca putini ar mai sta in fata televizoarelor si ar iesi in strada. victore, cred ca te inseli: romanii au fost un popor unit dupa cutremurul din ’77, ceea ce denota ca numai o calamitate de mari proportii reuseste sa ne uneasca! Polonezii sunt un popor puternic, trecut poate prin mult mai multe incercari de-a lungul istoriei decat noi romanii, insa cu sira spinarii dreapta. presedintele polonez, chiar daca a fost urat de o parte a polonezilor, a stiut sa stea drept in fata mai marilor lumii, ceea ce i-a atras simpatia acestora, ceea ce in cazul romaniei, nu prea este cazul!!!
Conducatorii nostri, prea putini au fost cei care nu si-au castigat domnia cu peschesuri, daruri si ploconeli, si din pacate, si in zilele noastre, mai marii nostri, sunt umili si fac sluj in fata mai marilor lumii, castigandu-si nu aprecierea, ci dispretul acelora. Asa este, suntem o populatie, nu un popor! O populatie dezbinata de o conducere incapabila sa ne conduca, invrajbiti de zazania,nedreptatile si umilintele pe care trebuie sa le suportam de la acestia.
Daca la polonezi s-au ridicat cateva sute care au protestat impotriva inmormantarii presedintelui in acea Catedrala din Cracovia, (daca Doamne fereste) ar fi fost la noi pusa in discutie intr-un caz similar Manastirea Putna, Cozia sau mai stiu eu ce loc sacru, cei care ar fi protestat ar fi fost poate trei sferturi din populatia Romaniei. ii admir sincer pe polonezi si regret moartea napraznica a acelor oameni. dumnezeu sa-i ierte!
Faptul ca nu au amanat ceremonia de inmormantare a presedintelui si a sotiei sale astfel incat sa poata ajunge si marii lideri ai lumii care si-ar fi dorit sa fie acolo, cred ca e o dovada in plus ca acest liderii acestui popor stiu si pot sa tina capul sus in fata oricui.
Un popor ai carui barbati au intampinat tancurile nemtesti calare si cu sabia in mana, este un popor nobil si viteaz. Nici nu incape comparatie cu poporul manelist care suntem, atat la propriu cat si la figurat! Polonia a murit si-a renascut de cel putin trei ori in istorie, romania a murit cate putin in fiecare zi a istoriei ei recente iar conducatorii ei sapa cu abnegatie pt ca groapa sa-i fie cat mai adanca si incapatoare. Lumea intreaga respecta polonia, noi suntem buni doar cand ne facem covor sa calce altii pe moale. Stiti cum se perpelea marinaru’ prin spatele capilor europeni si nu-l baga nimeni in seama, ba chiar il impingeau intr-o parte ca sa le faca loc!? Asa-i si cu tara, e si ea undeva, la o margine, in mahalaua europei, proasta si servila, jegoasa si necivilizata, lipsita de noroc si de speranta. Sa nu ne facem iluzii, avem guvernantii alesi de si din popor, cum e turcu’ si pistolu’, probabil ca doar atat putem. Nasol.
In Romania este doliu national zilnic numai ca MAJORITATEA se face ca nu vede !
la noi ar fi fost spoiţi de către marineliştii caricaturizaţi portocaliu şi scuipaţi cu violet de către aezii udrişti înaintea publicului nervos şi agitat de nalţii prelaţi(mai nou parteneri de afaceri cu videanu) care vor blama oricând pe ereticii care au îndrăznit să se ridice şi să spună NU oricărui regim politic.
deocamdata România nu şi a recunoscut Proclamaţia de la Timişoara şi mai ales punctul 8 SI ATUNCI PENTRU CE AVEM EROI??? ŞI ATUNCI CE PRETENŢII SĂ AM LA O DEMOCRAŢIE REALĂ? ŞI ATUNCI CINE SĂ FACĂ REFORMĂ ÎN ROMÂNIA? ecşii???
deocamdata în România torţionarul a ajuns la catedră iar prin fatală nefericire predă urmaşilor victimei din 89
deocamdată avem doar instituţii şi forme europene nu şi oameni care să le şi poată gestiona dar avem indivizi care abia apucă să jefuiască fondurile europene
iar “clasa politică” rămâne cu ghilimele, asta fiindcă atâta vreme cât are ipochmeni precum traseistul generic timis ioan (care se pare că ajunge şef la pedeleii din hunedoara în locul lui ridzi)sau pe udrea sau pesedei udemerei pedelei penelei şi fărâmiţare politică fără nici o treabă cu doctrinele NU VOM ARĂTA vreodată MĂCAR PRECUM POLONIA azi. Asta pentru că noi avem tv DNA avem un marinel care a câştigat alegerile pe fond de manele şi o social democraţie făr de noimă, un liberalism care încă se caută şi mereu udemerei pe centură dispuşi să meargă cu oricine numa să capete privilegii de autonomie.
cum să arătăm ca Polonia? poate la nivelul adevăratelor valori care sunt fie marginalizate fie în exil fie anodine înaintea marineliştilor udiştilor capitaliştilor de cumetrie care fac legea după cum vor muşchii lor anabolizaţi cu vanitate…
am remarcat la ceremonie prezenţa preoţilor catolici, reprezentanţilor evanghelici şi celor ortodocşi şi cred că de aici începe civilizaţia de la îngăduinţă şi ecumenismul concret nu cel de faţadă
Polonia spre deosebire de România şi a rezolvat tarele istoriei şi a pornit curajos spre a şi rezolva şi problema masacrului săvârşit pe filieră rusă ceea ce este evident lăudabil.
şi dacă unii polonezi au contestat ceea ce s a întâmplat azi este fiindcă trăiesc într o ţară normală unde liderii nu îşi bat joc de naţiune dar nici naţiunea nu le permite aşa ceva.
Cât îi priveşte pe cei care au adormit Dumnezeu să i odihnească în pace şi să le ocrotească sufletele!
Ce le lipseste polonezilor ca sa devina si ei o populatie?
Va spun eu! Niste GDS si alde Patapievici pus la ICP (ICR-ul lor).
Restul de neamprostime cu care sa incarci administratia se gaseste in toate populațiile. Iar de interlopi si mafioti care s-o organizeze nu duce lipsa niciun alt stat.
@felix-gabriellefter
ALBASTRU….si eu sunt doar un “frezat”, dupa cum mi-a zis unul. DAR SUNT ROMAN!
Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace.
Avem ce admira aproape de noi, la sârbi, la polonezi.
Cojunctura în care mori poate duce la “tratamente” diferite fară legatură cu meritele din timpul vieţii, una este să mori într-un atentat cu bombă la Madrid, alta este să mori tot la Madrid după ce ai fost strivit sub beton pe un şantier.
Nu vom fi niciodata un popor.Intelectualii sant separati de popor si aproape toata lumea e chitita pe furat.Nu am avut miscari sociale in comunism de amploarea sindicatului Solidaritatea.Ne-am tocmit cu turcii, i-am facut pe austrounguri,i-am fraierit pe asa numitii comunisti si chiar pe coana Europa .
Regia a fost desavarsita , bun regizor , dar si actorii buni.La noi de era nefericita intamplare vedeai in multime bocitoare ,hoti de buzunare, interlopi,vanzatori de seminte,scandal din orice,lume proasta si la un capat al pietei sigur vedeai v-un taraf de “etnie” si gratarul de mici fumegand gros.Nu mai zic de grupurile de interese gata sa insface tot ce se poate.Avem de luat lectii (daca mai are rost) de la intamplarea de astazi.
Trăim într-o ţară cu un trecut istoric atât de relevant pentru ce se întâmplă în prezent… Din păcate, cei care fac un bine sunt foarte uşor trecuţi cu vederea (aşa cum facem în prezent, spre exemplu, cu sportivii noştri, printre puţinii care mai aduc onoare ţării). Oare mai învaţă copiii la ora de istorie despre Ştefan cel Mare sau Vlad Ţepeş? Sau se învaţă doar lecţiile în care românii plăteau tribut turcilor?
Cred că singura posibilitate de a se îndrepta lucrurile în această ţară ar fi să o conducă un om cu respect de sine şi atât de egoist, încât să nu suporte că România se află în topuri doar când e vorba de lucruri rele.
Si mai am ceva. O remarca.
Ganditi-va ca ceea ce s-a intamplat la Katyn
li s-a aruncat in carca nemtilor. Bun!
Americanii si englezii stiau cine a facut masacrul. Si cu toate acestea, la Procesul de la Nürnberg, au condamnat la moarte cinci ofiteri pentru crima de la Katyn.
Cand am spus ca Istoria invatata de noi este istoria invingatorilor mi s-a spus ca vorbesc prostii. Incet, incet incep sa inteleg spiritul revansard. Pacat…
@Pantera Frez: fiindca asa cred eu dupa 40 de ani traiti aici.
@I.I: Basescu a facut bine ca s-a dus. e suficient, nu trebuia sa si jeleasca.
@Adi: n-am zis ca noi suntem de cacat si ei grozavi.
@ Victor Ciutacu
Nu tu . Citeste majoritatea comentariilor .
Pentru mine aceasta compozitie e ca o epopee; versurile scrise de Carmina Burmina despre Soarta respecta puterea gandirii; suna uluitor si surprinzator in acelasi timp. Da, Soarta este la fel de schimbatoare ca si luna care mereu creste, mereu descreste, acum te oprima, acum te dezmiarda.Soarta e monstruoasa, rautacioasa, care loveste si in omul puternic fara exceptie!Of, Doamne de ce atata cruzime!
Si ultima (scuze)!
Din Germania au participat Presedintele Horst Köller cu sotia si ministrul de extene si vicecancelar Guido Westerwelle.
“I-auzi, fata!” (vorba lu’ tanti Aglaia)
Aia nu sunt de acord unde sa-i ingroape, la noi ar fi plouat cu ofertele !
Cred ca se si paruiau sa-i bage prin diverse mausoleie! Ca de cimitire ce sa mai vorbim… cred ca si aia de la Palilula i-ar fi vrut!
Se mai dezlipeau si ei la vreun pelerinaj … mai o insigna, mai ceva moaste, un mic si-un taraf… land of cioiz !
Coana Lenuta mai baga un clip cu avioane in picaj, manele la parastas … si cu “afara, ploua!”
Domnu’ Ciutacu, chiar ai pretentii de la romani sa se comporte civilizat? Ma faci sa rad… si-i doliu national … ne facem pacate!
DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ îN PACE!
Poporul polonez va renaște din propria-i cenușă!A dovedit-o de atâtea ori..
Toată STIMA pentru aceasta nație.
@ ADI,
felicitari pentru cele scrise si nestiute de multi si de mine(spre rusinea mea).In rest, vedem “cenuse deasupra pamintului” !
noi nici norocul asta nu-l avem…
Cu regret am constatat ca textul acestei compozitii monumentale, pe care eu o numesc muzica adevarata, este tradusa in limba engleza in atatea feluri, dupa locul unde Ochestra Strauss a interpretat-o, incat cu toata bunavointa de a intelege mesajul ei in intregime este foarte mult ingreunata. Totusi, cu scuzele in rigoare, indraznesc sa postez o varianta a textului in limba romana, dupa o traducere din limba engleza, mult diferita de celelalte pe care le-am gasit, text care a fost tradusa in limba engleza cu ocazia concertului de la Sydney, in septembrie 2009:
O soarta, la fel ca luna este în continuă schimbare: mereu crescand, mereu intrand in declin/scădere; odioasa viata; acum ne oprimi şi apoi ne calmezi dupa fantezie ; sărăcia şi puterea se topesc ca gheata, ca o monstruoasa roata turbionara, invartandu-se răuvoitoare; faima , averea, sanatatea au disparut invaluite in prefacatorie; ai trimis nenorocirea si asupra mea; acum printr-un joc ma supun nemerniciei tale de o cruzime inimaginabila; mi-ai amenintat sănătatea si virtutea mea; exploatezi slabiciunea si sentimentele mele. Deci, la această oră, fără întârziere, smulgi corzi vibrante, deoarece Soarta loveşte si in omul puternic; plângeti cu totii, cu mine!
@ADI
subscriu la subscrierea lui OCTOPUS
si remarc ca traversam unul dintre acele momente ridicole.
La noi e multa proooooostiiiie!
Prostie purtata cu fala si mandrie.
Cu cat ne departam de 90 numarul prostilor creste.
Astazi am vazut cum mandria prostiei se manifesta prin absenta de la vot…. cu toate ca se plimba pe langa sectia de votare….
As dori sa mai fac o adnotare pt. a nu fi inteles gresit:
– Pentru mine , unul , a fi “un popor” insemna a fi mandru de ceea ce esti ca natie(dar nu patetic , fanatic sau de un nationalism desantat),DE A FI DEMN si DE ATI RESPECTA VALORILE si nu in ultimul rand , de a fi uniti… Nu inteligenta sau genialitatea , nu harnicia sau vechimea face ca o populatie sa poata fi numita POPOR …; acestea pot fi DOAR caracteristici ale unui popor , nicidecum ESENTA lui !
Iar daca acceptati cele spuse de mine mai sus , constatam CU TRISTETE ca NOI inca nu ne-am castigat statutul de “popor” (chiar daca putem fi considerati – sau nu – o populatie harnica , inteligenta , adaptabila (poate ca tocmai PREA “ADAPTABILA”) si cu o istorie veche si zbuciumata dar prea putin glorioasa …(poate doar in cartile de istorie din “epoca de aur”)
Vedeti si voi ce controverse au iesit la polonezi in legatura cu locul de inmormantare.
Au fost neprevazatori, nu s-au gandit din timp si uite ce discutii au iesit acum.
Ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa stabilim din timp.
N-ar fi rau sa se faca o comisie parlamentara pe chestia asta.
Diferenta intre ortodoxie si catolicism, intre papa Paul al II-lea si Teoctist, intre Solidaritatea si lista lui Paul Goma, intre prestigiul armatei romane si al celei poloneze, intre Jaruzelski si Ceausescu, intre Kaczynski si Basescu, etc.
Unele neamuri vor sa supravietuiasca cu orice chip, nefacand economie de spirit de sacrifiu, altele au vocatia mioritica a sinuciderii.