Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Diferenţa dintre popor şi populaţie

Diferenţa dintre popor şi populaţie

http://www.youtube.com/watch?v=7HMQOX3h7ZI&feature=related

În Polonia, pe fondul doliului naţional agresiv mediatizat şi în pofida bocetului general (de multe ori, ipocrit şi politicianist), câteva zeci de mii de oameni au avut curajul să se ridice împotriva deciziei înmormântării familiei prezidenţiale într-o catedrală-simbol, alături de regi emblematici şi de personalităţi care au marcat istoria. Nimeni nu le-a cerut excomunicarea pe motiv de erezie. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost trataţi în România dacă, Doamne fereşte, s-ar fi întâmplat o tragedie similară. Polonia îşi îngroapă demnă morţii şi se va ridica din nou, cum a făcut-o de atâtea ori în istorie. Fiindcă e locuită de un popor, nu de o populaţie.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

83 thoughts on “Diferenţa dintre popor şi populaţie

  1. Unitate. Demnitate. Respect. Patriotism. Intelegere. Incredere. Cultura. Civilitate.
    Iubire. Idealuri comune. Deschidere. Ajutor pentru nevoiasi. Libertate. Solidaritate.
    Toate sunt vorbe frumoase…

  2. Nu putem fi un popor atat timp cat densitatea pe kilometrul patrat a cozilor de topor se mentine la cote alarmante.

  3. Stimate Domnule Ciutacu,

    Puteti sa raspundeti sincer: dvs. cum va considerat in adancul sufletului, ca facand parte din Poporul Roman sau dintr-o populatie venetica, aciuata cu diverse interese prin zona?

    Sper sa puteti sa raspundeti sincer…

    Cele bune,

  4. Chiar ma uitam la TV la cat haz se face de pe tema asta. Daca s-ar putea sa se faca si niste artificii acolo. Cu vedetismele astea, ca si la Michael Jackson, cosciuguri de aur, de parca ar lua ceva cu ei. Demn e omul prin realizarile sale si nu prin modul in care este inmormantat!

  5. victor, parca ar fi fost o declaratie Cornel Dinu, cam asa suna textul.. a venit dupa o discutie telefonica cu Mister?))

  6. Suntem o natie in care “slugarnicii sadici” au fost mereu la loc de cinste. Este vina noastra, a opiniei publice pentru ca aceasta “specie” a prosperat. Slugarnicii sadici sunt cei care iti sar in gat cand indraznesti sa ai o opinie diferita de a “iubitului conducator” … pe care il devora fara mila cand intra in dizgratie. (vezi Iliescu, Magureanu,etc)
    E vina noastra ca am fost si suntem indiferenti fata de ei. Daca am fi luat atitudine impotriva slugarnicilor “ne/dizgratiati” in dec 89, nu am fi fost acum beneficiarii deciziilor intelepte ale unora ca: iliescu, basescu, boc, clanul maior, clanul dinca-teleaga si alti ticalosi care au impins Romania pe marginea prapastiei.

  7. Te complici prea tare. Bismark a spus ca “sa fii roman este o meserie”. Nici macar populatie.

  8. Noi nu mai suntem un popor pentru ca fiecare dintre noi nu se mai simte parte a acestei tari. Cu totii, ca si regretatul om fara de statuie, Paler, mai simtim, poate, ca avem o patrie. Peste 20 de ani, intr-o Uniune Europeana, ne va pieri si acesta calitate.

    In definitiv, nu stiu Victor daca ai dreptate. Poporul s-a unit intr-u majoritate si manelism pentru a-l vota pe reprezentantul lui. Poate ca noi nu mai stim ce inseamna popor si am ramas o populatie minoritara. O populatie fara-de-presedinte, fara-de-tara.

    Carmina Burana nu prinde la noi. Poate doar daca inseamna intro-ul unui concert de-al lui Jackson, prin 1992.

    Altfel, rusine mie… ca nu stiam de Rieu dirijorul…

  9. Cumnata mea lucreaza, de cand ma stiu eu, la corporatii internationale. Ca o corporatie ce se respecta, ii trimite pe angajati prin locatii in care noi ajungem doar prin Google Earth: Thailanda, Africa de Sud, etc. Ideea e ca, de fiecare data, sunt trimisi cu doua avioane. Da! Doua avioane, desi nu sunt foarte multi. De ce? Ideea e, pe cat de simpla, pe atat de cinica: daca un avion se plictiseste sa zboare, compania sa nu ramana a nimanui.

    Cum e posibil ca la o tara ca Polonia (singura din UE care nu a inregistrat scadere pe timp de criza) sa nu preiei aceasta idee de management? Ma intreb de 3 zile asteptand un raspuns in mass-media. L-o fi dat cineva, eu nu l-am auzit.

    Oricum ar fi, cu teorii conspirationiste sau nu, pacat de cele 98 de suflete…

  10. Poporul si aici e de partea poporului!
    Populatia in schimb zice ca nu e bine asa!
    Chiar si aici pe blog populatia s-a afirmat.

  11. Daca ne luam dupa definitia cuvantului ‘popor’ ca forma de comunitate umana care locuieste pe acelasi teritoriu…vorbeste aceeasi limba, are aceeasi traditie culturala, ar trebuie sa spunem ca suntem un popor. Dar D-l Ciutacu nu s-a referit la aceste aspecte ci la ‘esenta’ , la ‘starea de spirit’ce trebuie sa caracterizeze un popor; o societate in care oamenii traiesc si respira la unison, care se lupta zi cu zi pentru a apara viata, drepturile, demnitatea, unitatea, moralitatea, etc.Din pacate insa constatam ca mai de graba suntem ‘o populatie eterogena’ formata din niste unitati teritoriale populate.
    Ce s-a intamplatin acesti 20 de ani?Am fost un ‘popor’ care a trait pe aceste meleaguri pana in 1989,un popor plin de ‘valori’care isi iubea tara,si sorbeau uneori cultura pe ascuns.
    De unde ar trebui sa reincepem, sa redevenim…?

  12. “Lege şi ordine”

    Trecerea in eternitate a căpeteniilor de după decembrie ’89 ale românilor (în ordine alfabetică: Băsescu, Constantinescu, Iliescu) trebuie să nu surprindă societatea nepregătită cu privire la locul înhumării, în care sens este necesară urgenta promovare a unei legi, acceptată de majoritatea populaţiei. Altfel se poate găsi oricând un AN care s-a chinuit să-l reînhumeze pe demolatorul României Mari- Carol al II-lea, la Curtea de Argeş, taxat de români printr-un şut în vrană, pentru totdeauna , ca la orice hahaleră în stare să-l aranjeje acolo şi pe Tortică (sângele apă nu se face).
    Zicea în Senat unul, cel care din acest motiv nu l-a vrut Preşedinte pe AN :
    {…} Adrian Năstase, în ceremonia de coşmar care a avut loc în paralel la Televiziunea Română – este coşmar, asta pot să spun, şi i s-a adus un mare deserviciu domnului Adrian Năstase -, a spus că nimeni nu ne dă dreptul să judecăm personalităţile istoriei noastre. Aşa este. Dar Domnia sa de ce judecă memoria mareşalului?!
    L-a adus pe Nicolae Titulescu în ţară. Foarte bine. De 3-4 ori pe an, când mă duc în Şcheii Braşovului cu copiii mei depun flori pe mormântul marelui diplomat Nicolae Titulescu. Dar să nu ştie oare domnul Adrian Năstase că Nicolae Titulescu a fost aproape dus la moarte de călăul său, de Carol al II-lea, care l-a urmărit şi până nu l-a destituit şi până nu l-a scos de pe scena istoriei şi a vieţii nu s-a lăsat?
    Închei, spunând că ar trebui ca Guvernul, dacă tot şi-a asumat acest rol de a fi un fel de gropar naţional, pentru că altfel nu se poate spune, cine tot bagă în mormânt oseminte, are această funcţie, la Uniunea Scriitorilor este unul, S, unul care se ocupă de asemenea funeralii. Poate ar fi fost mai bine să se străduiască să aducă în ţară şi osemintele unor români cu care ne mândrim cu adevărat – George Enescu şi Constantin Brâncuşi.
    Voi formula o concluzie şi voi spune că cei patru regi ai României au fost trei – Carol I şi Ferdinand.
    Vă mulţumesc. (Aplauze.) {…}

    Recentul exemplu polonez este o bună susţnere pentru reglementarea acestei probleme

  13. diferenta intre popor si populatie? este exact diferenta intre cel care scrie aici ca era fain si bine ca sa-l fi adunat si pe basescu cu lopatica de pe jos si cel care a scris “dumnezeu sa-i odihneasca”

  14. Să nu confundăm (totuşi!) Poporul român (dăinuitor peste milenii!) cu o şleată de manelişti, corupţi şi corupători, hoţi şi proşti, pupincurişti şi fripturişti (chiar de-s 5 milioane!) Oricât de mulţi ar părea, sunt nesemnificativi. Faptul că, din cauza lor, trecem prin vremuri grele având incompetenţi şi tâlhari în capul ţării, înseamnă (mai nou!) democraţie (când nu-i la mijloc o… tolerabilă fraudă, ca acum!). Toţi sunt trecători! Să nu-i ridicăm la rang de eroi doar pe ceilalţi, alte naţiunii (vezi Doamnne!) adevăratele popoare. Eroi, cu milioanele, am avut şi avem (la fiecare pas!) şi printre noi doar că, fie sunt prea simţiţi, fie nu consideră eroism ceea ce fac firesc, fie nu vrem noi să-i recunoaştem. Dacă am face-o, cum ne-am mai lamenta?! De ce să ne respectăm ca popor, când e mai simplu să ne spălăm (dacă avem cu ce!) de dejecţii?! De-a lungul timpului ni s-a spus în fel şi chip numai pentru că suntem mult prea toleranţi cu duşmanul (fie intern, fie extern!) dar, la o adică, ne ştim manifesta. Ca şi Popor! Altfel, n-am mai fi existat nici noi, nici ţara. Că vedem mereu (grotesc-repetitiv pe toate posturile tv) numai gunoaiele din mijlocul nostru, nu înseamnă că ceilalţi(Românii-Popor!) nu există. Atâta doar că nu-i în interesul nimănui să fie nici văzuţi, nici scoşi în evidenţă.
    (Doară mă ştiţi ce patriot mi-s, de ce mă provocaţi Mărite Imperator?! :P)

  15. “Nu exista solidaritate fara iubire. Nu exista libertate fara demnitate”.
    Nu exista popor fara cultura. Nu exista civilizatie fara educatie.

    Imp. Roman – daci – crestinism (pacat de colportarea prin limba slavona, dar asta e…, ce noroc pe polonezi cu limba latina) – tipografie Targoviste (Macarie) – tipografie Brasov (Coresi) – domnitori (Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, D. Cantemir, Brancovenii) – Scoala Ardeleana…
    De aici nu mai stiu.

  16. Fostul ministru al transporturilor nea Basica -“inventatorul” taxei Basica,gindindu-se ca i-ar fi trebuit 2 zile sa ajunga de la Buc la granita pe vreunul din drumurile patriei (DN sau CFR)a folosit calea aerului ,apoi a “profitat” de drumurile din cealalta parte a Europei sa ajunfga in Polonia.Dar ceilalti ce fac tov Zeus ?

  17. chiar urmaresc pe antena 3 despre exodul alarmant al medicilor de la noi – medicii aia cu 60% diagnostice gresite – un popor are nevoie de medici .. la noi merge si altfel – de exemplu il facem pe hoara chirurg sef, toader medic generalist sef si , vorba lui vadim, alegem doar pacientul national odata la 5 ani .. in rest, bine ca obliga astia vrajitoarele sa ne dea factura la serviciile prestate, fiindca e singura alternativa ramasa.

  18. Nu zic ca polonezii ar fi grozavi, dar sustin ca imensa majoritate a romanilor sunt DE TOT CACATUL 😀 . Din ce cauza ROMANII SUNT DE TOT CACATUL: SELECTIA NATURALA, fir-ar ea a dracului!

    “Tragedie similara” n-avea cum sa se intample pentru romani; evenimentul echivalent ar fi fost prilej perfect indreptatit de bucurie pentru noi, zic eu :)!

    Si acum, sincer, mi se pare exagerata toata circaria asta. Mor oameni tot timpul. E firesc, la aproape 7miliarde sau cati om mai fi pe planeta asta amarata. Reactiile astea isteroide, cu oceane de flori si manifestatii publice de tristete, se inrudesc indeaproape cu boceala si vaicareala orientala. Daca cineva chiar conteaza pentru tine, ca individ, actionezi pentru a pastra vii valorile sale si nu te zbati sa afisezi cat esti de distrus “de ochii lumii”. E firesc ca familia sa conteze mai mult decat individul, specia sa conteze mai mult decat un reprezentat al ei. Deci astept sa vad ce-or face polonezii si d-acum incolo. Pana acum, dupa ’90 incoace, nu s-au descurcat foarte rau. Romania oricum a fost condamnata din start, a fost doar ambitia dementa si animata de orgoliu a unor cercuri restranse si persoane energice… Uneori ma intreb daca nu cumva intre domnul inginer Rizoaica si mana de oameni care au “faurit” Romania Mare e chiar o diferenta de substanta, si nu doar de nuanta?!

  19. Atata timp cat suntem condusi de populatie,avem ce vedem si ce simtim.Capra bese si oaia trage rusinea.Asta in lumea animalelor.La noi, populatia “oamenii” nu mai exista rusine.Cum sa ne ridicam, cand populatia din Romania isi taie cracile de sub picioare.Cine a fost ostracizat pentru evenimentele din martie si iunie ’90? Poporul.Ce vina a avut poporul ca Iliescu si ai lui ,nu a dat ascultare pretentiilor lui Caramitru, Anei Blandiana si ai lor de a nu candida la primele alegeri libere? Polonia, Ungaria si Cehia au evitat asemenea evenimente trecand serios la economia de piata si iata unde au ajuns.Natiuni recunoscute ca fiind istoriceste constituite pe baza facultatii de limba ,teritoriu,viata economica si factura psihica ,oglindite in comunitatea culturii.La noi e “greu”.Mai avem de indurat.Mancatorii de cacat pusi in fruntea institutiilor politice si de cultura ale statului de cel ce se ocupa cu stiinta bautului de whisky,improasca cu mancarea lor acest popor.

  20. Orice am face nu putem simti la maxima intensitate durerea polonezilor, cu toate ca nu numai radiourile si televiziunile poloneze au dat pe langa imaginile funerare concerte clasice sau muzica tragica ci si televiziunile, radiourile romanesti. Muzica funerara cea mai sugestiva a dramatismului tragediei nationale poloneze ne-a fost oferita de D-l Ciutacu prin postarea “O, Fortuna” interpretata de orchestra Strauss.Acest viedoclip de pe You Tube este poate cel mai pios omagiu adus celor disparuti. Ceea ce am apreciat mereu si apreciez este aceasta preocupare a dumnealui de a gasi cel mai sugestiv ‘musical background’ care ne face, nu numai sa intelegem dar, sa si simtim durerea pe care poporul polonez l-a simtit, si simte in aceste zile.
    Ii multumim, ca prin asemenea postari muzicale, mesajul ce vrea dumnealui sa ne transmita, este mult mai bine inteles, este mai profund simtit.

  21. Am citit (din nou) comentariile si mi se pare ca se uita ceva.
    La aflarea ultimatumului sovetic, in 40, s-a intrunit Consiliul de Coroana. Si s-a pus problema; ce facem? Si am cedat. In aceeasi situatie, o alta tara, mai mica, Finlanda a ales o alta cale: Ne batem ! O mica diferenta intre popor si populatie (si conducatori).
    In primul Razboi, am ales, din nou partea gresita. Cu tot eroismul soldatilor, cu pierderi enorme, tradati de rusi, am fost in pragul prapastiei. Norocul a venit de la altii;
    Romania Mare s-a faurit (ca si cea mica) sa asa au hotarat altii…
    Ma uitam ieri la Castelul Wawel. Construit de aproape 1000 de ani. Noi, ce faceam noi acum 1000 de ani? Nu se stie; e in negura istoriei.
    Am un amic din Medias. La lucru, intr-o pauza, discuta cu un turc, caruia ii explica ce-i mai bateam noi pe unde-i prindeam. La care turcul ii spune ca la scoala nu a invatat asa ceva. Amicul vine si-mi cere parerea.Cand i-am spus-o m-a intrebat ca ce am invatat noi la scoala?!
    Mai exista o carte “Istoria tradarii la romani” de Mircea Balan. Cititi-o si veti intelege mai bine de ce suntem astazi asa.
    Tot ce-am scris, am scris cu ciuda, cu ura chiar. Cu ce sa ne mandrim? Avem cateva exceptii; si alea realizate aiurea, nu in tara. Sunt,din privinta asta, foarte trist…

  22. Spre deosebire de polonezi noi nu prea avem vocatie de natiune.Abia ne-am dobandit aceasta calitate la sfarsitul secolului al XIX-lea.
    Popoarele si populatiile pot sa existe si in afara statului national. Cati romani traiesc in jurul statului national, Romania?

  23. Diferente intre populatii, popoare si natiuni.
    Spre deosebire de polonezi noi nu prea avem vocatie de natiune.Abia ne-am dobandit aceasta calitate la sfarsitul secolului al XIX-lea.
    Popoarele si populatiile pot sa existe si in afara statului national. Cati romani traiesc in jurul statului national, Romania?

  24. Din pacate,noi romanii,n-avem crestinismul decat afisat prin numar de biserici si manastiri,asa ca Becali “fara numar”.Nu conteaza la noi continutul,ci doar forma.Sufletul,aceasta parte a trupului pamantesc,este si el evaluat,ca marime,prin orgolii si ambitii desarte.Trebuie sa ne invatam copiii ca valoarea sufletului bun este mai mare decat orice bogatie si ca a-ti iubi tara si neamul nu inseamna a-ti lingusi sefii,a tolera orice din partea celor ce-s alesi sa ne serveasca interesele.Exigenta trebuie sa porneasca din fiecare incepand cu el insusi.Cum sa fim noi un popor?Trebuie sa invatam din istorie,a noastra,sau a altora,trebuie sa fim lasati sa invatam corect si cinstit adevarul despre noi,sa ne acceptam asa cum suntem si apoi sa devenim mai buni.

  25. E bine ca recunoasteti cu totii cum am ajuns..pentru ca Romania nu a fost mereu asa…si nici ca popor nu cred ca am ajuns vreodata in halul acesta…DAR unul si parerea mea ca principalul motiv pentru care am ajuns in aceasta stare ca si popor suntem noi oamenii de rand care nu ne rasculam,care ne multumim cu toate porcariile care ne sunt date de hotii de la guvernare!!!Are oricare din voi argumente solide sa ma contrazica?

  26. Romania=natiune de oameni slabi,corupti,fara nici un pic de curaj si de demnitate!(doar vre o 95%…restul incearca in marea mocirla sa schimbe ceva dar sunt innabusiti inca de la inceput!)

  27. Sunt de acord cu Sabaru.
    Nu e de dorit ca vodă să crape.Să-i dea Dumnezeu zile destule. Ca să apuce timpul în care România va fi condusă de Crin Antonescu. Timp în care va fi demnă, respectată în lume, onorată de vizita oficială a unor preşedinţi americani, premieri britanici, regi şi regine. Timp în care vom fi în rîndul lumii. Civilizate 🙂

  28. Domnule Ciutacu va felicit ca ati ales sa scrieti despre demnitatea cu care poporul polonez a reusit sa gestioneze o asemenea tragedie si indraznesc sa va spun ca ati facut o delimitare destul de reusita intre idealu de popor si notiunea de populatie !
    Dar indraznesc sa va spun si ca un POPOR nu se naste prin munca politicenilor , nu prin aberatiile televiziunilor ci prin CREDINTA in primul rand. Stiu ca nu sunteti un mare ,,admirator” al BOR ,si ca sunteti un critic societatii romanesti infectate la acest moment de delasare si non-valoare. Aceste efecte sunt rezultatul si al uitarii identitatii nationale si al romanismului!
    POATE CA POLONEZII SUNT UN POPOR PT CA INCA RESTECTA BIERICA CATOLICA CUM SE CUVINE, POATE CA NOI SUNTEM O POPULATIE ( CE TERMEN JURIDIC) PT CA SUNTEM MAI ,,PRAGMATICI” si am uitat un ortodoxism care ne reprezinta si care a salvat tara de atatea veacuri”! ( nu sunte preot, nu sunt habotnic, nu fac parte dintr-o familie de preoti- sunt doar un simplu student )
    Dumnezeu sa va ajute domnule Ciutacu

  29. „N(e)a Stase” ne-a mângâiat speranţele

    aseară la Antena 3, cu vorbe dulci care nu s-au mai spus :
    • Nu mai ştie ce să mai comenteze după şezătoarea Băsescu – Guvern, de ieri ;
    • România este aproape de faliment social;
    • E nevoie de o soluţie politică şi de opoziţie unită
    • Industria a murit iar economia nu funcţionează. Cum să mulgem o vacă dacă nu-i dăm de mâncare ?
    • În 2004 erau 900000 de funcţionari publici iar acum sunt 1400000 ;
    • Lipsa de statură a oamenilor politici ;
    • Nu a văzut ceva atât de murdar ca Legea Educaţiei. O mârşăvie !
    • Pensiile nu vor mai fi plătite, în viziunea bocciană, deoarece sistemul nu este sustenabil.

    SOLUŢIA a fost dată, în direct, de nea Tudor Flutur (cu o pensie de 490 lei noi), care-şi hrăneşte familia numai cu guvizi ce-i pescuieşte vară-iarnă din Lacul Rusesc (fără permis) deoarece pensia abia-i ajunge pentru chitanţe. Prin aceasta nea Tudorică a dovedit abilităţi de “Premier”, fiind ginit de Preş. Băsescu ca soluţie de avarie după coliziunea cu aisbergul crizei de sistem.

  30. polonezii i-au jelit pe conducatorii lor de buna voie si nesiliti de nimeni…

  31. kaczynski a fost un adevarat polonez si va ramine in istorie ca omul care nu a acceptat propaganda rusa in legatura cu katynul. de altfel accidentul nu a facut decit sa intareasca amintirea katynului…. pe de alta parte, contra cui au protestat “aia”? din cite stiu decizia de inmormintare la wavel a fost luata de biserica catolica nu de guvern. probabil ca polonezii nu au priceput asta chiar de la inceput….

  32. In Romania nu exista polemici civilizate, bazate pe argumente rationale. Daca indraznesti sa spui ceva care nu este pe placul prostimii (adica contrazice prejudecatile populare) esti catalogat imediat ca tradator de neam si tara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.