Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Despre presă, genunchi şi educaţie…

Despre presă, genunchi şi educaţie…

Ceea ce se petrece în piaţa media în ultima perioadă, după destructurarea Realitatea Media şi punerea la dispoziţia puterii politice a rămăşiţelor sale, se subsumează acţiunii organizate şi concertate de terminare a trustului Intact. Revelaţii subite şi amplu mediatizate ale unor foşti angajaţi (după ani şi ani, nu puţini, în care nu le-a puţit nimic, nu s-au simţit oprimaţi şi folosiţi), plecări finanţate gros ale altora (legitime din punctul lor de vedere, dar către destinaţii bizare, de la posturi de televiziune încă inexistente până la altele care nu aduc lunar publicitate comercială nici pentru plata curentului), presiuni economice, ameninţări voalate sau directe asupra patronatului, acţiuni coordonate de compromitere publică a vocilor sale exponenţiale. Tot aud hitul cu libertatea absolută a presei, în general, şi a liderilor de opinie de a critica regimul pe posturile de televiziune şi mi s-a acrit.

Hai să facem împreună un bilanţ rapid. Cu excepţia Jurnalului Naţional şi a Antenei 3 (bine, adaug şi Observatorul Antenei 1), ce ziar central (din puţinele care mai apar) sau post de televiziune are o politică explicită anti-putere? Evenimentul zilei şi România Liberă sunt, transparent, ale lor. Adevărul a devenit, de-o bună bucată de vreme, mai portocaliu decât ele la un loc. Puterea e de prea puţin timp pe piaţă, o scaldă benign, uşor neutru, şi nu e, cel puţin deocamdată, în măsura să facă jocuri politice influente. Gândul a rămas doar în online şi, oricum, nu a deranjat vreodată prea tare, programatic, puterea. TVR, B1, 10 tv sunt portocalii până-n măduvă. Pro TV şi Prima se dau generaliste şi apolitice, dar, de fiecare dată când interesul o cere, susţin pe faţă interesele, poziţiile şi liderii puterii. Realitatea TV mai are numai câţiva realizatori care cârâie, dar ies unul câte unul de pe post (apropo, a remarcat cineva dispariţia din grilă a emisiunii lui Radu Soviani?). Restul nu contează. Internetul politic, zona de bloguri active, e dominat copios de curentul portocaliu (mai nou, violet). Şi atunci unde-i valul ăla mediatic dăunător şi nedrept pe care-l reclamă liderii politici aflaţi la putere? Vă spun eu, nicăieri!

De ce se zbat să ne închidă şi nouă gura? Fiindcă vor să controleze absolut tot! Iar tentaţia absolutului face parte – scrie-n cărţile de istorie, nu inventez eu apa caldă – din caracteristicile oricărui regim totalitar. Ce va face trustul Intact? Habar n-am. Fondatorul lui a spus, acum un ceas şi ceva, că nu se îndoaie. Sper să aibă genunchii la fel de tari ca până acum. Ce voi face eu? Nimic special. Voi scrie/spune – cât timp voi avea unde să mă exprim, indiferent de ameninţări, insinuări, monitorizări şi interceptări telefonice, încercări de decredibilizare – ceea ce cred. Departe de a fi întruchiparea perfecţiunii umane, erou sau vreun cyborg, aşa am fost educat.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

120 thoughts on “Despre presă, genunchi şi educaţie…

  1. @poweraxxel: ca sa critici puterea, trebuie sa fii platitor de taxe si impozite. pe care ti le cheltuie ea, puterea

  2. cum se agata puterea portocalie de tineret?sa nu zicem Tonitza, da’ artistii astia vad ca de mici se prostitueaza!ce tzara!in general tineretul de pretutindeni e anti, la noi totul e cu fundul in sus,as fi curios daca ati face un reportaj”marca”(sic protv!)la Tonitza cam ce-or fi avut in cap acei tineri, altminteri frumosi, si ce-or fi castigat ….

  3. @ex: merci pentru sugestie. am transformat-o intr-o postare distincta 🙂

  4. Victore,

    Istoria a demonstrat ca pana si cele mai opresive regimuri isi au sfarsitul. Am trait noi insine un asemenea eveniment, iar acum suntem martorii distanti ai unor intamplari mai mult sau mai putin similare si/sau spontane.

    Nu am nici un dubiu ca mai devreme sau mai tarziu si acest regim (Basescu/PDL) isi va da obstescul sfarsit. Ciocoii noi, care vor capusa noul regim, vor incerca sa preia ei controlul presei (cel putin pe cea care se pune de bunavoie si nesil(u)ita de nimeni la dispozitia lor).

    Atunci, voi (daca veti supravetui) veti fi etichetati ca aserviti puterii, iar altii vor fi cei care va vor lua locul si se vor lupta cu “partidul stat” si dictatura de stanga (eventual “neo comunista/socialista”) etc.

    Nu este o incercare nici de denigrare si nici de minimizare a ceea ce faceti voi. Este doar o parere a unui profan in ale politicii (care urmareste din cand in cand scena politica – mai mult pentru divertisment) asupra a ceea ce crede ca se va intampla peste x ani.

    Si apropos: daca nu ma inseala memoria, epitetul de “partid-stat” a fost reinventat pe vremea PSD-ului. Vad ca acum se recicleaza expresia doar ca “adrisantul” este altul (o parte din cei care-l foloseau in trecut).

  5. @bigradu: am un singur amendament la ce ai scris tu. sigur c-o sa ne faca unii aserviti (daca mai existam pana atunci), da’ trebuie sa ne si meritam, cu fapte, apelativul. in ceea ce ma priveste, mi-am mai pierdut o data locul de munca (Adevarul) din cauza celor pe care-i adusesem si eu la putere (PSD), iar aliantei mai recente PDL-PSD i-am cantat prohodul si i-am sustinut inutilitatea (fara sa sufar vreo consecinta neplacuta) din prima si pana-n ultima zi.

  6. @ Victor Ciutacu: In primul rand, felicitari. Ai reusit sa depasesti o bariera pe care majoritatea celor din Intact nu sunt in stare sa o depaseasca, dupa ce singuri si-au creat-o. Discutand exclusiv cu cei care iti canta in struna nu vei intelege realitatea, ci doar vei accentua neintelegerile pe care le ai.
    Referitor la raspunsul tau, cred ca suntem de acord ca asa a fost, este si va fi intotdeauna in privinta taxelor.
    Inteleg ca lupta fara roade poate crea frustrare insa a lasa acest lucru sa denatureze prestatia unei meserii va transforma acea meserie din bratara de aur in galeata cu rahat …

  7. @poweraxxel: n-ai de ce sa ma feliciti. asa ma comport de obicei in dialogul cu oamenii care folosesc argumente. iar “galeata cu rahat” nu e un argument, ci o jignire pe care o iau personal. fiindca eu chiar fac meserie.

  8. Victore,

    Recunostiinta este o resursa extrem de limitata ca si cantitate dar si in timp. Cred ca varsta si experienta ta imi dau dreptate.

    De asemenea, faptul ca tu crezi ca meriti sau nu un epitet, o caracterizare, o apreciere, etc. este irelevant. Le vei primi oricum.

    Ce sa-i faci? Este democratie, si toti prostii au voie sa-si spuna parerea, in piata publica.

  9. @violet, chiar si eu azi, in nemernicia mea
    am avut o tresarire (gind la gind cu bucurie) la un shortcut… 😀
    e.g. venind dinspre Aviatorilor;
    am mai facut o chestie anul trecut de mi-a
    spus lumea ca-s diliu (urcat cu piciorul pe
    Jepii mici) dupa o perioada de “acalmie” si
    mi-am dat seama ca nu mai sint asa de verde,
    iar ceasornicul din piept a inceput sa rugineasca.
    in fine, la mansarda sa fim sanatosi iar
    sufletul sa ni-l pastram nealterat…

  10. @ Victor Ciutacu: nu intotdeauna primesti doar ce meriti tu, mai primesti si din ce merita altii de alaturi … Sincer vorbind, jurnalism curat anti-putere vad doar la tine din tot trustul ala. Restul sunt doar umplutura ajunsa la isterie depasind orice limita a cuvantului,adanciti in haosul urletului si al injuriilor.

  11. 😆 Victore , ce frecventabil si dizerabil ai devenit pt. , sa zicem , “simpatizantii” portocalii … 😛 Oricum , cei care te mai frecventeaza par sa se mai fi cernut , sa aiba un dialog si un rationament ceva mai liber si mai nesablonat (dar nu total !) , chiar daca se straduiesc sa serveasca o cauza aparent pierduta ; dar mai stii , poate ne conving pana la urma ca “laptele o fi negru” …?! 😉

  12. @poweraxxel:
    Te referi cumva la Mircea Badea? Realizatorul TV care se delimiteaza de tot ce inseamna manelism si pupinbasism in timp ce ‘topmodela’ e angajata la RTV, unul din cei mai buni prieteni lucreaza LABE1TV iar D-na Teo e in PDL? Sau incluzi aici si persoane precum nea’Stan, Gadea si eventual Dana Grecu? Nu de alta dar tind sa-ti dau dreptate, pentru ca si eu sunt de acord ca in afara de Ciutacu, Radu Tudor, Alina Petrescu si noua pereche Stancu-Ursu, restu tind sa formeze un cor ce canta la unison. Cand spui ca “restul sunt doar umplutura ajunsa la isterie…” te referi la absolut toti in afara de Ciutacu? Te intreb pentru ca-s curios daca-s doar prost, sau chiar am ginit ceva-ceva demn de un IQ rezonabil si vroiam sa stiu si alte pareri, iar tu nu ai nominalizat pe nimeni.

  13. @Nostradamus: indiferent de simpatiile lor politice, oamenii cu discurs normal, care nu repeta papagaliceste ideile propagandei de partid si de stat si nu baga povestile alea rasuflate cu tonomate si moguli, sunt oricand bine veniti aici.
    @Catalin: cu toata parerea de bine ca ma apreciezi pe mine, nu ma pot abtine sa-ti spun ca ai scris niste prostii cat tine de mari. ce daca prietenii lui Mircea si logodnica lucreaza la companii diferite ori sunt in partidul care nu-i place? Oana Dobre e prietena mea si dupa ce a plecat la Realitatea, post al carui director executiv a debutat odata cu mine-n presa, a mancat cu mine parizer pe paine si care a facut, ani de zile, toate sarbatorile impreuna cu mine. eu mi-am facut petrecerea de nunta in restaurantul unui prieten care-i membru PD-L si care ocupa (daca o mai ocupa-o) o functie publica in actualul regim. ce legatura au prieteniile cu prestatiile profesionale?

  14. @Victor Ciutacu:
    Pentru restul persoanelor pe care le-am mentionat (in afara de Mircea Badea), nu am decat aprecieri de genul “…sa formeze un cor ce canta la unison…”.
    In ce-l priveste pe Mircea Badea, am admirat intotdeauna determinarea si hotararea cu care pare sa ia masuri definitive si categorice, intrucat si eu simt la fel. Tocmai din aceasta cauza este de neanteles inversunarea cu care este pornit impotriva unor companii, patroni, trusturi, partide, in timp ce el ‘are radacini’ ca sa spun asa, in toate acele locuri. Nu am nimic impotriva unor comportamente gen al tau, care iti asumi ceea ce faci, persoanele pe care le frecventezi si pastrezi o transparenta demna de invidiat. Dar odata ce te delimitezi prin cuvinte grele de diverse formatiuni ori grupuri de oameni, mi se pare pervers (ca sa nu folosesc cuvinte mai grele), ca tu sa ai conexiuni peste tot…
    Intr-o vreme spunea ca nu suporta PDL cu totul, si nu vrea nici sa-i vada prin studio-uri. Perfect! Atunci cum ramane cu prietena PDL-ista?
    Spunea ca Realitatea e pupinbasista si ca nu-i suporta. Perfect! Mai mult, era vorba nu cu mult timp in urma sa vina un pupinbasist de la RTV la A3 (banuiala mea e-Dragoteasca), si ca daca se intampla asa el pleaca. Perfect! De acord cu asemenea pozitii ferme. Si totusi cum ramane cu ‘topmodela’? Umblam cu jumatati de masura?
    Spunea ca laBe1 e plin de slugi basiste gen Mircea Marian, Lupea, Turcescu, mitomanu’ si Cristoiu. Perfect! Cum ramane cu pretenaru?
    Hotararea din exprimare, lipsita de delimitarea pana la capat de cei pe care-i blameaza ma pot face pe mine, privitor ciumpalac, sa cred ca el doar braveaza si isi creeaza o imagine de oratoro-Robin Hoodo-Don Quijote, ca sa fie perceput public drept un barbat bine, cu priza la public si discurs fluent, frecventabil de catre companiile de publicitate, al carui unic scop e strangerea unei carute de bani din publicitate.
    Pai…ori cu dansa-ntransa, ori cu sufletu-n Rai. Ori ca Victor Ciutacu, care-si asuma persoanele pe care le frecventeaza si nici nu-si creeaza imaginea unui om categoric si de neanduplecat.
    Cat despre Oana Dobre, consider ca A3 a pierdut enorm ca n-a reusit s-o pastreze. Departe de mine orice apreciere negativa la adresa ei. In ce priveste subiectul de la are am plecat, tu puteai sa o mai consideri prietena ta, sau nu, era totuna. Si asta pentru simplul fapt ca tu nu ai facut spume la gura atacand RTV si n-ai dat de sute de ori audiente cum ii bati tu de-i asculti cu urechea pe acei ‘basisti jegosi’. Daca ai fi facut-o si apoi ai mai fi avut o relatie de prietenie cu Oana, ai fi fost (din punctul meu de vedere), in aceeasi situatie in care e Badea acum. Adica tunu’ pe ei cat e-n direct, si apoi, hai sa ne intalnim la o saorma.
    Inteleg foarte bine ca fiecare face bani unde poate. Daca Oreste mulge la B1, perfect, bravo lui. Teo are anumite oportunitati si usi deschise in PDL pentru cine stie ce proiecte de viitor, perfect! S-o tina tot asa. Si asta e valabil pentru toti in parte. Nu despre asta e vorba. Ideea e ca nu poti s-o faci pe Fuhrer-ul (ca tot e vorba intr-un topic nitel mai sus), iar cand se inchid usile sa te transformi in Berlusconi:).

  15. @Victor Ciutacu:
    Iar pe tine te apreciez in primul rand ca om. Nu am caderea, sau pregatirea sa te analizez din punct de vedere profesional. Pot doar sa-mi dau cu parerea precum nea’ Ghita la table in Cismigiu. Ca om insa, pot sa am si eu, la fel ca orice alt privitor, dreptul la aprecieri in legatura cu realizatorii de emisiuni TV pe care le urmaresc. Asa ca din punctul asta de vedere parerea mea este ca esti un om bun la suflet, neranchiunos, familist (cu tot ce implica asta) si n-ai ars toate puntile in spatele tau (spre deosebire de multi altii). In cuvinte mai putine, intri lejer in categoria “as bea o bere cu el”:). Pe langa motivele astea, faptul ca analizezi fara patima evenimentele pe care le prezinti, faptul ca ai o emisiune unde combini utilul cu placutul (ma refer la invitati si subiectele abordate) si unde s-au perindat pe scaunul ala numai personalitati, faptul ca stii de la ce capat se deschide sticla de bere si te pricepi si la fotbal, ma fac pe mine, privitor TV sa consider ca esti the best in A3.
    Fira-r a naibii de treaba….am vorbit cam mult de bere si mi s-a facut sete:). Am plecat!…

  16. Pt. ソリン:
    Depinde şi de aşteptările pe care le ai. Eu pe Jepi nici n-aş coborî, darămite să urc! 😀

    Într-adevăr, anumiţi portocalii şi-au revizuit discursul, conştienţi fiind că nu se poate să-i abordezi pe toţi în acelaşi fel, pentru că gradul de inteligenţă diferă.
    De exemplu, Power nu mai poate de dragul lui Victor! 😆

  17. @Catalin: Oreste nu mai lucreaza de cateva luni la B1 (s-a intors la Antena 2), iar lu’ Carmen, care lucreaza la Realitatea cam din acelasi timp cu el in Antena, nu poate sa-i ceara sa demisioneze demna, ar fi absurd. putea sa fie magar si sa bata cu pumnu-n masa la Intact, s-o adeca pe nevasta-sa, dar n-a facut-o, desi, crede-ma, ar fi avut ceva atuuri intru convingere. cat despre prietenia lui cu Teo, din punctul meu de vedere, e de apreciat ca n-a rupt-o, desi vestea candidaturii ei n-a fost chiar cadoul dorit de ziua lui.

  18. @violet

    am vrut sa-mi aduc aminte cum urcam pe munte
    pe vremuri 🙂 nu regret ca am scos limba de
    un cot 4 ore 😀

    n-am stomac sa urmaresc argumentele
    ipochimenului pina la capat;
    Victor are prea multa rabdare cu el.

  19. In presa e jale,oamenii scriu dar nu-i cumpara nimeni,decat daca exista, asa un “cadou” in punga.Desi redactiile se chinuie sa ridice tirajul,acesta este la pamant,se mai lauda pe ici pe colo cate un cotidian ce prezinta pitipoance, cu tiraje de cateava sute de mii,in rest presa intelectuala nu se prea vinde, sictirlul maselor i-si spune cuvantul.
    Cu siguranta vor fi ceva falimente in vremurile viitoare.Casa prersei arata bine la suprafata,insa subsolul arata precum realitatea romaneasca actuala,vizitati-l si o sa va convingeti,mizerie multa,sobolani,oameni ce muncesc noapte de noapte pe mai nimic,in conditii jalnice,toalete infecte si miros insuportabil,e.t.c.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.