Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Cum să fii Robinson Crusoe pe banii tăi?

Cum să fii Robinson Crusoe pe banii tăi?

UPDATE: Problema principală a statului e ineficienţa structurilor sale; în anumite cazuri, incompetenţa. Beleaua nu stă nici în hainele scumpe ale demnitarilor, nici în ieşirile lor la crâşmă. Poa’ să bată Ponta mingea până-i vine rău, poa’ să iasă la mama locantelor, poa’ să serbeze Băsescu revelionul ospătarilor cu nemţii şi cu senegalezii la un loc, dacă statul ar funcţiona, li s-ar rupe tuturor. Aşa, însă, totu-i razboi politic de imagine. Fiecare speculează la maxim inadecvările celuilalt. Dai în ăla că poartă ţoale scumpe, ţi-o iei când le scoti şi tu din dulap pe ale tale; mai ales dacă-s aceeaşi marcă. Strigi la ala cand rupe crâşmele în momente grele şi încărcate de emoţie, ţi-o furi când faci la fel. E ca la ping pong.

Mă întorc la o mai veche obsesie: obligarea locuitorilor cetății de a-și curăța singuri trotuarele și demonizarea celor care n-o fac.

ice.age

1. Locuitorul plătește, obligatoriu, impozite, taxe locale și către firme de salubrizare (beneficiare și ale contractelor de deszăpezire). Pentru asta ar trebui să beneficieze de servicii. Ca la curent, gaze și cablu, nu să fie obligat să facă pe Robinson Crusoe pe banii lui.
2. Firmele de salubrizare și municipalitățile scot mereu în față încheierea contractelor doar pentru arterele principale. Mi se rupe! Nu locuitorul a încheiat contractele, nu locuitorul a cerut să nu i se deszăpezească trotuarele și aleile dintre blocuri. Nici măcar n-a fost întrebat vreodată. I s-a comunicat valoarea taxei aferente și o plătește ca boul.
3. Trotuarele, aleile & stuff sunt spații publice și trebuie redate circulației de prestatorii serviciilor publice pe care le plătește locuitorul. Curtea proprie e privată și-ți revine fericita responsabilitate de a scoate zăpada din ea, de a o topi sau de a conserva peisajul idilic de tărâm al urșilor polari.
4. Civismul, dacă-l ai în tine, se aplică-n cazuri disperate. Pentru lucruri de rutină (ninsoarea nu are caracter exceptional în România, ci în Senegal și în Gambia), există cardul, direcțiile de impozite și taxe, administrațiile financiare.

Pe cale de consecință, autoritățile statului (locale, centrale, toate la un loc) să pună mâna și să facă. Nu să mă certe cu tupeu pe mine – locuitor (al acestui spațiu geografic) care le plătește salariile – că nu mă implic, că nu ne tragem de brăcinari pe banii mei. Nu le obligă nimeni – pe ele, autoritățile – să exercite dregătoriile pe care și le-au ales. S-au bătut pentru ele. Au candidat să fie alese, au tras sfori să fie numite. Deci să facă. Și s-o lase mai moale cu gargara mustrătoare.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

25 thoughts on “Cum să fii Robinson Crusoe pe banii tăi?

  1. Da, absolut de acord. Obligarea cetățenilor să curețe trotuarele e o formă de sclavie. Necazul e că nu ne-am urzicat atunci cînd au emis hotărîri de consilii locale pe temă. Acum suntem infractori în ochii legii. Mă costă mai puțin să curăț decît să mă lupt cu sistemul. Mă recunosc complice prin inacțiune.

  2. Victore, te contrazic. In SUA, unde am locuit, in diferite perioade, vreo 4 ani, am platit, in calitate de chirias, serviciile de salubritate. Imi revenea, insa, obligatia sa curat zapada de pe trotuar, pana la limita proprietatii pe care o ocupam. Nu vad de ce le-ar fi greu romanilor, mai ales celor care locuind la bloc sunt numeric mai multi, sa-si curate aleea de acces in scara blocului.

  3. @adrian: eu n-am zis ca-i ilegal, ci ca-i o lege tampita; si aici, si la americani

  4. Victore,
    Nu e o lege tampita ci una de bun simt. Stai intr-un bloc, fa-ti curat in bloc si in jurul blocului. Stai la casa, fa la fel.
    Pentru ca sa faca altii pentru tine ar fi foarte scump. Sunt de dezapezit strazi, trotuare, alei, statii RATB, etc. Nu sunt oameni suficienti care sa faca acest lucru si noi nu suntem dispusi sa platim mai mult.
    Din pacate, in mentalul colectiv din Romania este imprimata credinta ca altii trebuie sa ne faca treaba si ca oricum noi platim prea mult si CEILALTI fac prea putin.

  5. bunul simt e sa nu-mi iei bani pentru servicii publice pe care nu mi le oferi. cand o sa simt nevoia sa fac gesturi umanitare pe banii mei, o sa purced la treaba. nu m-a consultat nimeni cu privire la valoarea taxei de salburizare/deszapezire, atunci sa nu-mi ceara sa platesc si sa fac eu treaba pentru care am dat banii. si punct

  6. Citind parerile expuse pina acum si intelegi ca sintem acolo unde sintem si ne ducem in hau EXCLUSIV din cauza noastra.

    Acceptam sa fim calcati in picioare, sustinind calcarea in picioare cu zimbetul pe buze.

    Cind se revolta vreunul, imediat oamenii de bine sar sa-i ia gitul!

    Nu intelegem ca atita vreme cit platim pentru serviciile pe care le solicitam sau nu, acestea trebuie prestate.

    Ne meritam soarta!

  7. Nu ma pricep prea bine, dar din cate inteleg eu, serviciile de dezapezire se rezuma la strazi, nu la trotuare si alei.
    In privinta consultarii asupra valorii taxei cred ca nu te va intreba nimeni nici in viitor. Si nici pe mine. Si nici in alta parte (Germania, SUA, etc.). Exista niste consilieri locali pe care i-ai votat si care au hotarat in numele tau. Daca nu-ti place ia-te de gat cu ei:) sau fa ca mine:
    Eu stau intr-un cartier residential in afara Bucurestiului, unde noi platim aceste servicii catre Asociatia Proprietarilor si Chiriasilor. Crede-ma, pentru cat platesti in Bucuresti inca primesti prea mult.

  8. PS. Sa stii ca si eu platesc taxe locale (inclusiv salubritate). De banii mei se face dezapezire in sat. In cartierul nostru, alti bani alta distractie. La noi nu vine primaria sa ne faca curat. Platim noi. In plus, tu beneficiezi de iluminat stradal din impozitele pe care le platesti. Eu, pentru impozitele pe care le platesc, am iluminat stradal in sat. La noi in cartier pentru iluminatul stradal platim in plus. Si pot continua: drumuri, canalizare, apa, statie epurare, etc.

  9. Victore ai dreptate insa tovarasilor ce conduc romania neolitica nu le poate trece apucaturile vechi cu munca patriotica. Asa ca daca cetatenii republicii locuitori la bloc sunt scosi la dezapezit in unele raioane in care tovarasii conduc de 25 ani chiar cu amenintari cu amenda asta ca multumire papagalilor ce ii voteaza se propune ca cei sanatosi sa dea la lopata iar cei cu handicap sa imparta ceai. Hai tovarasi cu mic cu mare in fata blocului la dat zapada cantand ,,traim decenii de impliniri marete,,. Eu v-am spus ca .. Jeana nu e moarta,Jeana se transforma,,.

  10. Se numeste crowdsourcing. Ar fi mai scump altfel, asa cum spunea cineva mai sus. Trebuie sa ii platesti pe aia sa tina oameni si utilaje la dispoziție. Si sa vezi ce scandal ar iesi in anul in care nu au nimic de lucrat dar banii ii incaseasa. Modelul cu servicii preplatite dar foloste numai la nevoie exista deja si nu e lipsit de scandal…

  11. pai sa stam in casa sa injuram ca nu ne curata zapada nimeni ! pai care stau pe ajutor social , care freaca menta ca nu le da guvernul si basescu servici de ce nu dau la lopata ? asa se educa si invata simtul civic ! in caz de un cutremur o sa asteptam sa treaca ponta si base sa ne scoata de sub ziduri ! sa treaca toti la treaba si astfel le da in bot la autoritati !

  12. e grele cu mentalitatile…e grele rau. Se poarta trendul “hotu’ striga hotu’ si tot hotu’ iti arata obrazu’ si te arata cu degetul ca esti NESIMTIT”. Dar bomboana pe coliva nu-i asta,asta-i asa ceva….cand da zapada. e de sezon sa zicem. Ia sa va duceti voi, la popa, si sa-i cereti chitanta+factura pe un botez,o inmormantare sau pe ce alte rituri religioase mai vine el pe la voi prin scara de va bate-n usa ca sa va “POPEASCA”. Sa vedeti voi ce bataita va riscati…ATENTIE: NU DE LA POPI!Ca aia doar va ocarasc sau va blestema. DE LA ENORIASI OAMENI BUNI! Aaaaah si era sa uit: aveti idee cam pe ce bani se “prinde” un post de popa in Bucuresti? o fatidica si milostiva suma de 5 cifre in euro cuprinsa intre 20000-30000eur. Asa ca fapt divers… noapte(a mintii) buna!

  13. Locuiesc intr-un bloc cu 300 de apartamente. Cand ninge,nu iasa nimeni la zapada ! Eventual, isi curata locul de parcare , si asta mi se pare normal,in rest, sunt oameni platiti de administratie care, iarna , au in sarcina si curatarea trotuarului aferent scarii respective . Aleea din curtea interioara a blocului , mai nou , o curata firma de dezapezire , care , are in dotare utilaje adaptate la gabaritul redus al aleeii . Uite ca se poate ! Acesta e viitorul . Victor , sa ne traiesti , ai dreptate !

  14. Dar ce te faci cu aia care blocheaza deszapezirea cu masinile? Afara, vin cu politia si ii obliga sa isi ia masinile, ca sa stranga zapada…nu o iau, amenda. Ce merge repede la ei, este adunatul zapezii, dupa ce trece ninsoarea. La noi…Asteptam sa vina viscolul si sa ii platim pe smecheri, fara licitatie..isi iau in 2-3 zile, cat iau fraierii care au participat la licitatie pe sezon. Bine, nu vei vedea afara unul care sa nu dea cu lopata..dar o face pt. ca in jurul lui se vede asfaltul si roiesc masinile si utilajele de deszapezire. Asa se naste spiritul civic…la respect, raspunzi cu respect.

  15. Vorbiti despre aleile dintre blocuri si strazile laturalnice!
    Va spun ina si mai tare. Primaria nu este in stare sa-si curete de zapada propria parcare(cu plata!) de la Athenee Palace. Pe strazile adiacente(Stirbei Voda, Luterana, Campineanu, etc) sunt munti de zapada si noi, riveranii, am fi dorit sa parcam, chiar si cu plata.
    O dovada de gandire economica tipic romaneasca. Sa nu spuna ca nu au bani ca scot o gramada tot anul din ele.Stiti ce inseamna cateva sute de masini la plata cu ora in buricul targului?

  16. buna ziua. subscriu- de acord 300%

    mai am insa o problema majora cu dezapezirea..locuiesc pe o artera principala- toata zapada dupa strada este facuta morman in spatele masinii mele! 5 m de zapada..daca o dau cu lopata in strada vine politia locala si ma amendeaza. pe ei cine ii amendeaza ca pun zapada pe masina mea??? nu inteleg de ce nu este stransa la capatul parcarii; de ce nu sunt in stare sa munceasca cu cap? eu platitoarea de taxe ce vina am???de ce nu imi pot folosi bunul personal pt care platesc impozit?

  17. Pai, si atunci inseamna ca USL + A3 l-au crucificat degeaba pe MRU cand spunea ca romanii pot sa mai iasa si ei de la caldurica si sa dea o mana de ajutor militarilor.

  18. Ceea ce vrei tu, deszapezirea de la buget a fiecarei bucati de spatiu public din oras sau sat, nu se intampla nicaieri in lume. Este complet neeconomic chiar si in conditii ideale (coruptie zero, eficienta maxima in negocierea contractelor). In cazul in care un eventual guvern ar incerca ceva de genul asta, ar fi pus la zid in momentul 2 de toata presa, pe buna dreptate.

  19. Îmi pare rău, dar nu ai dreptate. În majoritatea covârşitoare a localităţilor din lume (acolo unde ninge), riveranii au obligaţia legală de a deszăpezi trotuarul în faţa imobilului.
    Un exemplu parizian
    Există câteva oraşe foarte bogate, gen Luxemburg sau Zurich, care-şi permit (în schimbul unei taxe locale) să plătească unei firme deszăpezirea trotuarelor, transportul zăpezii şi, eventual, topirea acesteia. Nicio localitate din România nu a prevăzut acest tip de taxă locală.

  20. La noi e si o lipsa de bun simt fara margini. Ne-am obisnuit sa asteptam sa faca statul totul pentru noi si nici macar nu inteleg cum, din moment ce statul nu prea face nimic pentru noi. Ciudata natie suntem …

  21. In sectorul 5 nici macar nu este contract de deszapezire cu o firma specializata , deci platesti degeaba taxele .Nici macar nu se pune problema ca nu intra intre blocuri … dam la lopata sa iesim , e bine ca mai socializam si noi si mai facem si miscare .

  22. @ Casandra Daca cineva da o lege undeva (Paris), nu inseamna ca ala este un reper absolut si regula civilizatiei civilizate. Daca-ti statul da maine lege sa nu mai iesi din casa, sa inteleg ca o sa-i blamezi pe aia care comenteaza si o s-o respecti voiasa argumentandu-ti ca mai sunt tari care au o lege asa?

  23. @Sarcasticul
    Regula deszapezirii trotuarelor de catre riverani exista in covarsitoarea majoritate a localitatilor din zonele geografice unde ninge. Exceptiile sunt vreo 4-5 in lume, orase foarte, foarte bogate. Acolo municipalitatile au reglementat o taxa locala pentru finantarea unui serviciu de deszapezire, incredintat unei firme. Ma tm ca reperul si regula civilizatiei este tocmai deszapezirea de catre riverani.

  24. Tot cautand pe net am dat de articolul asta.
    Problema mea este ca m-am trezit IN PLINA VARA cu amenda de la primarie ca nu am curatat zapada de pe trotuar, asta dupa ce nu am fost in Romania 1 an…. Ce e de facut ca imi vine sa dau primaria in judecata… dar oare castig?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.