Esti aici:
Prima pagină > Blog > Noaptea minţii > Cronicar la lovitura de stat degeaba

Cronicar la lovitura de stat degeaba

Dat fiind că USL are nişte comunicatori de toată jena, iar propaganda băsistă pare mai vivace ca oricând, fac eu minimalul efort de a lumina oamenii raţionali, cei care vor să şi treacă prin filtrul gândirii cuvintele înainte să le arunce pe gaura gurii.

1. Lovitura de stat este o acțiune rapidă, care urmărește răsturnarea regimului politic existent și preluarea prin forță a puterii politice în stat de către persoane sau grupuri de persoane” (Dicţionarul Enciclopedic)

Bun, hai să vedem ce zic şi alţii, la care se plâng conştiinţele bugetofage abuzate.

2. Lovitură de stat (din franceză coup d’État) sau puci (din germană Putsch) se numește o răsturnare bruscă și neconstituționată a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei militară, folosind forța. Se deosebește de revoluție prin aceea că la revoluție există o participare masivă a populației.

Cu excepţia rapidităţii, ce element definitoriu al loviturii de stat se mai găseşte în cele două formulări? Nici unul! Unde, pe planeta asta sau în zona limitrofă, s-a mai văzut o lovitură parlamentară de stat, dezbătură în comisii şi dată prin vot? Poate pe undeva prin, vorba lui Vali Stan, Constelaţia Giganţilor. Prin Calea Lactee eu, unul, n-am auzit, dar poate că nu-s suficient de intelectual şi n-am papion la maiou.

Înţeleg că, pentru Băsescu şi vestala-i credincioasă Macovei, plus ultraşii portocalii, Curtea Constituţională a devenit sacră. Şi n-ai voie s-o atingi nici măcar cu o floare. Dar aş vrea să ştiu, dacă nu cer prea mult, de când CCR nu mai este penibilă şi nu mai serveşte interese personale şi politice mai presus decât legea.

UPDATE: Gata şi textul cererii de suspendare. E un soi de Oscar pentru întreaga activitate

Comentarii

comentarii

Similar Posts

124 thoughts on “Cronicar la lovitura de stat degeaba

  1. Voi vota impotriva suspendarii si voi incerca sa conving pe toata lumea: rude, prieteni sau cunoscuti sa voteze impotriva suspendarii. Nu l-am votat niciodata pana acum pe basescu, dar ceea ce face USL-ul acum este mult prea grav, vor sa acapareze toata puterea si sa fure ca in 2000-2004, in liniste.

  2. parca mai conteaza ca basescu si pdl inflameaza nepermis o situatie ,ca spun neadevaruri,sper doar ca cei care vor ca lucrurile sa revina la normal,caci pdl a fortat tot ce se putea,sa fie mai multi decat cei pe care o sa-i convinga any

  3. si eu v-oi vota,pentru suspendare mi-am pus post it in calendar sa nu fiu plecata nicaieri in 15 sau 22.Hai cu votul fratilor.Vad ca ungureanu cheama lumea la miting maine, pai bai fraierilor care sunteti pe noi nu ne-a chemat nimeni, doar constiinta noastra ne-a chemat pasii in piata universitatii,ca sa scapam de dictator.Faina emisiunea a-ti avut aseara.

  4. Antonescu, Ponta, USL-ul intreg repeta la virgula toate abuzurile si greselile pe care le-a facut Basescu si ai lui in ultimii ani, ba chiar le duc la un alt nivel. Rezultatul va fi ca noi vom trai la fel de prost ca pana acum, daca nu mai rau.

    Basescu o sa cada, asta e clar. Chiar mi-as dori sa se intample cat mai repede, ca sa terminam odata pentru totdeauna cu datul vinei pe altii.

    Asta este previziunea si convingerea mea: cresteri de taxe si impozite in tot mediul privat incepand cu 2013, cresterea somajului si euro la 5 lei in maxim un an. Si de data asta mi-as dori din tot sufletul sa ma insel pe toata linia.

  5. ar trebui sa-i atraga cineva atentia dlui Saftoiu – poate o faceti chiar dvoastra – asupra partizanatului evident, agresiv si jignitor al emisiunilor TVR Info. Azi de dimineata o anume Laura Stefan tuna si fulgera si ameninta cu pira la inalta poarta a UE. Poate ar trebui sa le reamintim ONG-istilor de viermii de asta iarna…

  6. Abia astept sa aud sirene de duba…

    Prim ridicata si dusa ar trebui sa fie Roberta. Sa vedem daca are tupeul sa se sinucida.

  7. Trebuie sa iau un calmant sa pot scrie….Nu mi vine sa cred!E scris alb pe negru ce inseamna Lovitua de stat! Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar e prea clar, e lipede ca lumina zilei ca ce s a facut ieri a fost VOINTA POPORULUI ROMAN, concretizata in iarna lui 2012 can gerul nu putea stinge focul din inimile noastre!Cum se poate uita acest episod?
    Parlamentul a facut ce a promis in strada-Ponta si a respectat cuvantu!Daca un parlament democratic a hotarat cu majoritate covarsitoare schimbarea coloraturii politice asta intareste ideea de democratie, face parte din lupta politica.
    M a amuzat teribil declaratiile liderilor PDL!
    Dar cel mai tare declaratia lui Ion Oltean care semana al naibii de tare cu…..Farfuridii din piesa marelui dramaturg.
    Cat priveste declaratiile lui Blaga si ale Robertei Anastase mi au demonstrat inca o data ca IPOCRIZIA nu are limite!
    Ponta si Antonescu au urmat o strategie stralucita.Cred ca milioane de pensionari si someri alaturi de mame cu alocatii taiate au sarbatorit schimbarea.Si am o satisfactie ENORMA sa va scriu ca am m am bucurat alaturi de ei!

  8. Ca sa il parafrazez pe basistul din primul rand:
    Voi vota PENTRU suspendare si voi incuraja pe toata lumea: rude, prieteni sau cunoscuti sa voteze PENTRU suspendare. Nu l-am votat in 2009 pe basescu si ma bucur de ce face acum USL-ul, incercand sa inlature ultimul securist pdlist care in 8 ani a acaparat toata puterea si a furat miliarde de euro in liniste, fara ca institutiile sale de buzunar, parchetul, cu plagiatoarea Kovesi in frunte, ANI si DNA sa il deranjeze, pe el si pe acolitti sai…

  9. ete ai dracului de basisti aici pe site,il vor pe ‘base jos dar o sa fie mai rau apoi’ adica prostimea sa treaca la sentimente mai bune singura..c strategie de securisti…

  10. Mai are inca o particularitate lovitura asta de stat: a fost reclamata la Parchet.Mi-l si imaginez pe regele Constantin al Greciei reclamandu-i la procuratura pe coloneii care au uzurpat puterea sau pe Salvador Allende cu ditamai plangerea contra lui Pinochet. Iar procurorii sa deschida dosar, sa-i cheme pe impricinati la audieri, sa trimita dosarul in instanta, etc. Sublim.

    @ andy

    Nu l-ai votat pe Basescu niciodata? Serios, ma? Da’ pe cine? Pe Havel?

    In alta ordine de idei: raman la parerea ca nu e oportuna suspendarea. Doamne da sa le iasa, dar si daca nu le iese e nasol. Raman si la parerea ca ieri s-a comis un abuz nejustificat de nimic. Voi vota evident si pentru suspendare si pentru USL, pentru ca nimic nu poate fi mai rau pentru noi decat ca basistii sa revina pe cai mari la putere. Va fi un dezastru. DAR: nu m-a astept la mare lucru de la cei noi. Vreau doar sa stiu ca nimeni nu prinde osanza la putere intr-atat incat sa nu-i mai poti muta de acolo.

    PS Nu ti se pare interesanta tacerea Udrei?

  11. Corect, nu trebuie atinsa nici cu o floare! Trebuie batuta cu parul!

  12. nu stiu daca a fost sau nu respectate procedura de suspendare sau cele de destituire dar necesitatea lor este de netagaduit.nu cred ca usl’ul este o mostra de puritate politica , dar este raul mai mic.asta nu pricep multi ,multi giboni.usl’ul nu da o lovitura de stat ci ia puterea din mana lui basescu. CCR’ul este controlata de basescu asa ca trebuie ingradita in forma ei actuala.blaga ,cand a fost destitut geoana n-a guitzat nimic.acum urla cat il tine laringele ala acoperit de gusi multiple ca e lovitura de stat.ba , ne lasi!

  13. Eu cred ca s-au schimbat nejustificat de rapid anumite lucruri. De ce atata graba, poate se greseste ceva, poate ar fi bine sa masori de zece ori si sa tai o data? Categoric ca epoca lui Basescu trebuie sa dispara, dar aceste actiuni grabite par a fi facu-te in favoarea catorva persoane.
    Mie imi displac abuzurile, pentru ca pot crea precedente ffffff periculoase. Ce garantie am ca maine Ponta nu da o Ordonanta in care omoara toti cainii vagabonzi din Romania?????

  14. De ce atata graba? Este clar ca daca vin alegerile vor castiga si vor avea o majoritate comfortabila.
    Toate aceste actiuni lasa impresia de graba si de aici intrebarea de mai sus.

  15. Nu cred sincer ca daca USL va veni la putere va face schimbari economice majore. Pensiile si salariile bugetarilor nu vor creste deoarece bani nu sunt. Bucuria va fi de foarte scurta durata

  16. andy,in jurul tau e multe si grele si tu nu pricepi nic :).
    Oile au nevoie de un cioban de un tatuc care sa le mane , iar tu nu esti decat un carlan ratacit care inca mai crede in oameni providentiali ( ex stalin, hitler ,antonescu etc ).Parlametul glasul celor care reprezinta popurul este leaganul democratiei si izvor de lege . Dar cum romania este o mare stana evident ca are nevoie de un jupan …..

  17. Aseara, pe cand cuvanta marinaru’, recunosc ca am avut o clipa de bucurie. Cand i-a nominalizat pe oprea si pe bozgor (habar n-am cum il cheama) in fraza amenintarii cu dosarele, ca un ticalos care sunt cateodata, m-am bucurat! Pentru ca merit! Si pentru ca merita! Si pentru ca abia astept!

  18. @Sergiu: daca vorbesc eu cu el sa aiba mila, zici ca-i baiat bun? 🙂 🙂 🙂

  19. Pentru cetatenii cu un IQ peste cel al unui copil de gradinita care abia au invatat cantecelul “Ceata lui Pitigoi”, cel mai elocvent exemplu este lovitura de stat din 1973 petrecuta in Chile, cu sprijinul CIA. Exista multe documentare si materiale pe acest subiect, fapt datorat declasificarii informatiilor de catre administratia Clinton.

    Un alt exemplu, de aceasta data din Spania, asa-numitul El23F. A fost live in parlament. Similitudini? Nu prea cred.
    Pun si un link ca sa nu avem discutii.

  20. ce crezi Victore, acel nicusor dan care pana la alegeri se dadea viitor primar, si stim ca de fapt din umbra era matroana de udrea, ne cheama la miting in piata universitatii incepand de azi la ora 19.Am scris la realitatea pe site, bai nicusor dan daca ai fost in strada in iarna ai fi stiut ca acolo s-a scandat JOS BASESCU si ALEGERI ANTICIPATE, si afar cu hotia din tara asa ca lasa-ne cu propaganda basista ca ni s-a luat.Sincer imi este scarba de atacurile murdare, de cuvinte urate am inebunit cu totii,lumea se injura pe site in asa hal am ajuns, cand era ceausescu il injuram numai pe ala, si cateodata din unele privinte parca il regret(locuri de munca, case pe bani putini scoala ca lumea, activitati la scoala care te invatau sa fii responsabil).Nu sunt si nu am fost membra de partid, dat ce se intampla acum in Romania, imi lasa un gust amar.Acuma au scos, ca nu a facut studii in italia Ponta.Sa ne tina dumnezeu cu nervii tari. stima si spor la treaba.
    PS Sper ca Vladut a terminat cu bine, bafta la inscriere si la liceele de fite gen viteazu unde scoala nu prea mai exista, cel mai bun e sf.sava pararea mea ca mama de 2 fete, care au invatat la liceu de sector 3.Scuze daca v-a deranjat PS, era doar un sfat pt un parinte

  21. Sirene de duba si miros de catuse vrea poporul.

    La ore de maxima audienta pe TV, cu surle si trambite, cum ne sta bine intr-un stat balcanic, neo-african ce suntem.

  22. @waterfall: deci o sa-l impuste Crin pe Traian? in ce data si la ce ora, sa nu dorm pe breaking news

  23. @ waterfall

    Esti pur si simplu imbecil. Nu pentru ca faci similitudini intre lovituri de stat care au presupus clar lovituri de forta (cu arme), ba chiar uciderea adversarului politic (cazul lui Allende in 1973). Nu de-asta: similitudini exagerate poti face si pentru a trage spuza pe turta ta, cum se zice sau dintr-un gust pentru senzational. Tu esti imbecil pentru ca-i faci pe cei care nu vad ce vezi tu stupizi. In conditiile in care ce vezi tu e hat departe de realitate. Daca spuneai ca e un abuz era altceva (am zis-o si eu mai sus, a zis-o si Ciutacu ieri si nu numai). Daca ziceai pur si simplu ce crezi, OK. Eventual te contraziceam. Tu esti insa imbecil. Somn usor.

    PS Victor, daca nu aprobi comment-ul asta e de inteles, dar chiar nu m-am putut abtine.

  24. Eu cred că e vorba de tactici securistice. Că fac pe naivii, pe sincerii, pe fraierii, … e vorba de servicii. 😡
    E incredibil, zău aşa! E strigător la cer.

    P.S. Şi ei sunt tot oameni. Unul dintre ei mi-a fost coleg de facultate. Pot spune că nici nu i-ar trece prin cap să-ncerce cu mine ceva de genul ăsta.

  25. exact asta am scris eu mai devreme tot pe blog la tine,prietene Ciutacu.USL nu a adus nici armata,nici minerii si nici nu le-a pus pistolul la tampla lui Blaga sau Robertei.poate ai mai luminat vreo 2 portocalii natangi.

  26. incredibil cit tupeu pe securistii astia imputiti… dupa ce au furat ca porcii la alegerile din 2009 si l-au inscaunat bulibasa peste Romania pe securistul asta psihopat de basescu tipa acum ca din gura de sarpe ca e lovitura de stat
    au dat drumul la toate hahalerele de propagandisti basisti pe tot internetul zici ca le-a bagat securitatea in fund priza de 380

    oricum ieri m-am uitata la televiziunile basiste si am avut una din cele mai bune zile ale mele de cind e basescu vazind basisti urlind in chinuri cumplite ca sint violati ei aparatorii democratiei

    basescu, roberta, blaga, udrea, videanu, berceanu, oltean etc. aparatorii democratiei… sa va ia dracu si sa nu va mai intoarceti din iad ba mizeriilor

  27. fac pariu pe 1000 de euro cu oricine ca la anu pe vremea asta base se va bucura de confortul de la jilava :)))

  28. Cum de mai pot fi penibili neplatiti care sa puna botul la toate tampeniile basiste??
    Sper ca pentru suspendarea lui Basescu vom putea vota si din strainatate, dorm in fata consulatului sa fiu sigura ca apuc.

  29. ps: da, stiu… nastase e la rahova… dar daca ii pun impreuna poate pun de un “puci” 😛

  30. Popandaii (cum ii numea Dinescu) de la CCR vor judeca pe 10 iulie revocarile de ieri.Pana atunci Base va fi demis, ei vor avea alte atributii si le va ramane sa rontaie linistiti salariile mari.
    iar lovitura de stat va fi asemanata cu actiunea lui Pristanda..si stilul lui de a vorbi: curat lovitura de stat dar umfla-i!

  31. si amu serios: singura teama a mea e ca la cat e de traznit si disperat base… e in stare sa scoata tancurile pe strada. in rest… bravo usl.

  32. Eu pe 10 implinesc 18 ani, o sa-mi iau carte de identitate la urgenta, si-o sa votez pentru suspendarea lui Basescu. Vorba cuiva de pe aici.
    Dupa aia ma duc la mare.

  33. @andy: tu nu ai fost la ordinul pe unitate ? vezi ca tu esti alocat pe alt blog.te pup.pa. Jos comunismu’ !

  34. @andy
    a aparut o aplicatie noua. se face ca iti explodeaza in fata dispozitivul de pe care tastezi, daca esti un cretin fara leac. sper sa nu ti-o instalezi ca risti sa ramai cu sechele pe viata.
    Domnule Ciutacu, va felicit pentru rationamentul transpus in articolele dvs. Hai cu suspendarea!
    Sper ca dupa suspendare, alegeri si ce dracu mai urmeaza, USL-ul sa faca ceva si ptr romani. Daca as vedea o umbra de speranta m-as intoarce in Romania!

  35. Pentru toti ultrasii PD-L-isti, nu stiu de ce isi fac probleme, pentru ca vor avea din nou ocazia sa il voteze pe Basescu la referendum, vor putea sa stampileze ca de obicei cu ambele maini, de sa se zgaltaie cabinele de vot cu ei! Nu stiu de ce se ingrijoreaza, pentru ca vor avea ocazia sa il voteze oricum din nou! Poate le e frica ca nu vor avea suficiente voturi de data asta sau ceva, pentru ca altfel nu le inteleg temerea! Pana acum nu isi facea probleme cu democratia romaneasca cand fura Anastase voturile in parlament la legea pensiilor ca la alba-neagra, acum vad ca au o f mare ingrijorare. In continuare nu aud nimic de plagiatul procurorului general al Romaniei, Kovesi. Pana la urma, in ce tara traim? Uganda? Democratia, ceva?! Ciudat, nu?

  36. In sfarsit!
    Uimitor cati basisti au postat comment-uri acuma…niciodata n-am vazut atat de multi basisti pe blogul asta ca in ultimele 2 zile.
    O singura intrebare am si eu.E rezolvata treaba cu legea referendumului?Adica a fost schimbata inapoi la jumate plus unu’ din totalul celor prezenti?Ca daca a ramas cum au facut-o slugile basiste(cu 9 milioane sau asa ceva),avem o problema…

    P.S.
    Cum spuneam dupa ultima emisiune “Vorbe grele” in care l-ati avut invitat pe Crin Antonescu,singurul lucru pe langa lamai cu care sa mearga inghitite “placintele”, e SUSPENDAREA chiorului.

  37. Si eu ma gindeam la acelasi lucru.Pot oare vota in Germania? Daca stie careva unde,ati putea sa-mi spuneti va rog. Vreau neaparat sa votez pentru suspendarea javrei de basescu.

  38. Ete al dracu’,ce mai stiga acu Kelemen cu ai lui,ca,vezi doamne, au mai multe motive sa-i dea la cotoaie lu’ Basica!

  39. @Sergiu

    uauu, deci d-aia s-a strofocat Ponta atat, sa omoare cainii bagabonti?
    toti e niste tirani, mitzule…

  40. cred ca expresia iarta dar nu uita nu este cea mai corecta.Este bine sa uitam dar sa-i iertam NUMAI DUPA ce vor primii ceace MERITA pentru “TOT BINELE” pe care l-au facut Romaniei si implicit populatiei ei in ultimii 4 ani de zile.Sa fie bagati la jilava pana cand vor spune CE AU FACUT CU CELE 20 MILIARDE DE EURO luati de la FMI.Deabia atunci vom putea vedea aisbergul in intregime nu numai varful ca acum.Cu banii recuperati din furt se va putea relansa f usor economia.

  41. Poate daca dispare Basescu reapare flota :D. Abia astept sa-l dam jos. Iar in ceea ce priveste restul plebei PDL, la brutarie cu ei!. Vreau sa vad cum arata Udrea Blaga Anastase in dungi da firma 😀 Astept momentul asta de la referendum.
    Viva la resistencia. Ma simt ca un mic che guevara

  42. @ Adi

    Te-ai ofuscat aiurea, au am punctat doar definitiile cu 2 exemple. Mi-am exprimat o opinie ironica la adresa celor care striga in gura mare ca este o lovitura de stat, mineriada sau nu mai stiu eu ce.

    Cu toate acestea, iti respect dreptul de a face teoria relativitatii democratiei.

  43. pupincuristii basisti au primit un upercut si sunt k.o.pina sa se trezeasca, isi vor da seama ca betivescu se va putea ocupa in liniste de nunta ebbei…ma rog, mai multa sau mai putina liniste…

    basistii nu inteleg nici acum ce li s-a intamplat pe 10 iunie!!!

  44. Fostul coleg al Antena 3,Guran sau Gurau, are emisiune si la radio?? Ingrozitor!! Nu stiu ce post de radio era,fiind in masina cu basist ,mi-a fost jena sa-i spun sa schimbe postul si a trebuit sa ascult porcaria aia, care nu se mai termina.Cred ca e o emisiune copy/paste Mircea Badea, cica suna cetateni, care ,culmea din 5 , 4 sunt basisti, si vorbesc idiotenii crancene…ceva de speriat emisiunea aia…e plina de “admiratori”.

  45. @ waterfall

    Sunt un bou si-ti cer mii de scuze. Eram convins ca e “vitavercea”. Ce naiba am citit, habar n-am. Evident ca in conditiile date imbecilul sunt eu. 🙂

  46. Constat ca deja a inceput campania “electorala” dinaintea referendumului de confirmare a demiterii presedintelui, desi nici macar nu a fost inca supusa la vot in parlament suspendarea.
    Daca este sa interpretez liber acest aspect, as trage concluzia ca suspendarea este deja luata in calcul, daca echipele de sustinere ale presedintelui au fost deja mobilizate.
    Se anunta, cel putin pana la eventualul referendum de confirmare a suspendarii, a fi cea mai crancena si otravita inclestare de forte. Nu vreau sa comentez in acest moment motivele celor de pe fiecare parte a baricadei, voi avea timp destul.
    Cert este ca va castiga acea parte care va face cel mai mult “zgomot” in media si in strada, acesta fiind determinant in cristalizarea unei optiuni pentru majoritatea celor care vor intentiona sa se prezinte la referendum.
    Eu vad la ora actuala 5 categorii de cetateni cu drept de vot:
    – intelectualitatea, care va vota in deplina cunostinta de cauza si cu argumente pe care le va putea expune oricand i s-ar cere acest lucru;
    – nuclele dure ale luptei, din fiecare parte a baricadei, nucleee care vor participa integral la vor si ale caror optiuni vor fi fara dubiu, insa foarte greu de argumentat in afara enumerarii unor lozinci dictate de sus;
    – cetatenii care vor dori sa valideze sau nu suspendarea presedintelui, insa a caror opinie va putea fi foarte usor manipulata de “zgomotul” media, categorie de cetateni care va fi foarte sensibila emotional la mesajele atent confectionate ale fiecareia dintre tabere;
    – cetatenii care de asemenea vor dori sa valideze sau nu suspendarea presedintelui, cu o decizie luata tot emotional, decizie insa care va fi luata fie pe baza suferintei acumulate, fie pe baza memoriei scurte a evenimentelor, caz in care decizia va fi de nevalisare a suspendarii;
    – categoria cetatenilor care nu se vor prezenta la referendum, fie ca nu pot, fie ca doresc astfel, prin indiferenta, sa sanctioneze ambele tabere;

    In acest context, revin si spun: lupta se va da acerb pe categoria cetatenilor care vor dori sa se prezinte la referndum, dar care inca nu au stabilita o intentie de vot.

    Din ceea ce observ, tabara pro Basescu are mult mai multe voci, unele foarte zgomotoase si influente, decat tabara contra Basescu.
    In momentul de fata, sansele de reusita a confirmarii prin referendum a suspendarii presedintelui sunt undeva la un sensibil 50%, deci orice rezultat este posibil.
    Uneori, vointa poporului poate fi foarte ciudata, aparent ilogica.

  47. Atata le poate capul basistilor. mai grav este ca nu mai are imaginatie nici basescu. A fost luat prin surprindere pentru ca planul a fost bine conceput, minutios, cu timing, si mai ales s-au scurs putine informatii. Daca ma intrebi pe mine, planul a fost alcatuit in afara tari (poate in laboratoarele DGSE)/ cred ca sunt amestecati si ceva persoane din serviciile noastre care au rasuflat ceva vag spre public prin ziaristii sub acoperire. Cred ca Base a crezut ca e dezinformare si nu a reactionat sau a crezut ca arestarea lui Nastse ajunge sa-i sperie pe restu. Oricum, si-a facut calcule gresite. Reactia serviciilor prin MRU si organizarea de manifestatii pot fi o reactie. Sper ca cei care au elaborat planul, au pregatit si un raspuns!
    Le doresc bafta si sa mi se implineasca visul – sa-l vad pe Base, batand portile DNA si a tribunalelor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.