Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Bucăţica de celebritate de pe catafalc

Bucăţica de celebritate de pe catafalc

Nea Fane, acel ultim interviu, pe care mi l-ai promis, nu s-a mai făcut din cauza mea. Fiindcă am fost laş şi mi-a fost teamă. N-am vrut şi n-am putut să te văd cum suferi. M-am mulţumit să mă ascund în spatele telefoanelor revoltate pe care mi le dădeai şi să mă încarc cu ele. Odihneşte-te-n pace, cu excepţia familiei, n-ai pierdut nimic relevant pe lumea asta. Şi bucură-te, de acolo, de sus, că – după ce ai ajuns pe catafalc – s-a vorbit despre tine în ediţii speciale aproape un sfert din cât spaţiu s-a alocat retragerii de nicăieri a lui Cristi Chivu. Ceea ce, într-o ţară unde modelele de reuşită-n viaţă au făcut şcoala pe puncte la bătrâneţe, e deja o performanţă…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

45 thoughts on “Bucăţica de celebritate de pe catafalc

  1. Dumnezeu sa-l ierte. Daca vom mai prinde vreo 2 decenii de viata, nu stiu cum o sa ne simtim cu gandul la ei, cu care am fost contemporani.

  2. Dumnezeu sa-i dea odihna si lumina, asa cum lumina a dat si el tuturor celor care l-au cunoscut sau, macar, citit! Un suflet mare, o inima mare, un mare talent, o mare pierdere. Se duc, unul dupa altul, toti marii oameni care ne-au fost modele, care ne-au luminat si mangaiat prin creatia lor. Ramanem tot mai singuri si nemasurat de tristi, intr-o lume tot mai urata, tot mai mizerabila, tot mai ticaloasa. Urata decadere.

  3. Dumnezeu sa il odihneasca ! Cum dracu se face ca aplaudam la scena deschisa , apreciem oamenii dupa ce ei trec in lumea celor sfinti ? “Aş mai avea destule să vă spun, dar mă opresc aici, încheind cu fraza unui mare scriitor rus (voi, se înţelege, aţi fi vrut să fie unul american, dar n-am ce face): «Urât mai trăiţi, domnilor!»”, şi-a încheiat Fănuş Neagu scrisoarea.(preluat)……Cat adevar !!!!!!

  4. Anton Bacalbaşa, Panait Istrati, Mihail Sebastian, Ilarie Voronca, Mihu Dragomir, Dumitru Panaitescu-Perpessicius, FĂNUŞ NEAGU… E ceva, pentru un oraş de provincie…dar ce istorie are Brăila!
    Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Fănuş Neagu!

  5. Doamne,incet ,incet se sting LUMANARILE ROMANISMULUI SI ALE CULTURII ACESTEI NATII.DORMI IN PACE NEA FANE! Te-ai “zdrobit ” destul in furnicarul nemernicilor care NU AU NICI FRICA ,NICI EDUCATIE ,SI NICI UN SAMBURE DE PATRIOTISM. POATE ACUM TE VEI ODIHNII SI DE ACOLO DE SUS POATE PUI O VORBA BUNA (ADEVARAT ROMANEASCA) LA PARINTELE CERESC, SA NE SCAPE CAT MAI CURAND DE LEPRE SI NENOROCITI VANDUTI.DIN ARDEALUL SFANT UN PIOS OMAGIU PENTRU CEL CARE LIMBA ROMANEASCA II ERA MAI SCUMPA CA AERUL PE CARE L-A RESPIRAT.

  6. Poate mi se pare doar mie, dar parca astazi Braila este mai trista, si nu doar in sufletul multor braileni…. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l aiba in paza sa!

  7. Excelenta comparatia cu timpul alocat lui Cristi Chivu ( nimeni pe lume , mai ales aici ) si Fanus Neagu !!!

    Incet , incet ramanem doar cu ” ultrasii ” suporteri a orice in afara de cultura si bun simt !!!…

  8. nu l-am cunoscut niciodata, insa avem cartile d-lui in
    biblioteca familiei. pacat ca s-a dus, ca dealtfel si
    celelalte repere (asa cum au fost ei: huliti ori venerati).

    imi aduc aminte insa de Nichita Stanescu ce a venit la noi
    la scoala cind eram pici, adus de invatatoarea noastra.
    va dati seama ca nu prea constientizam noi mare lucru,
    dar eram toti smirnă si cu ochii mari cind vorbea;
    la final toti cotcodaceam sa facem poze cu dumnealui.
    dupa un timp am inteles cine a fost, dar era prea tirziu ca sa-i mai spunem “iti multumim”…

    iar acum “gaura neagra” mai trage inca un om de litere
    si raminem cu din ce in ce mai putini artisti/sportivi/medici
    (in general valori pe bune) si cu o mare masa amorfa de
    indivizi de meserie politicieni fara valoare
    sociala/culturala (evident, cu exceptiile de rigoare).

    mi-as dori sa-i intilnesc pe d-nii Mircea Diaconu,
    Octavian Papaiani, Sergiu Nicolaescu,
    (ori alte mari nume ce inca sint in viata si pe care daca
    le-as insira in continuare, cu tot respectul, n-as mai ispravi)
    ce ne-au inspirat si ne-au dat suficienta bucurie
    in anii aia infecti de dinainte de ’89, cit si dupa.

    are dreptate d-l Raducanu: “ma enerveaza” cei ce-au
    trecut in nefiinta… pentru ca-mi lipsesc.

  9. scuze: Sebastian Papaiani, m-am gindit la regretatul Octavian Cotescu

  10. Trist. Ne dispar valorile una cate una si ramanem cu pupinbasistii. Astia nu pleaca nicaieri .Unde naiba le este mai bine ca aici…

  11. Buna seara d-le Ciutacu,

    Apreciez comentariul Dvs.;am fost trista astazi;aveam bucuria cuvintelor,cum spunea d-l Fanus Neagu.Mai avem o asemenea satisfcatie?Eu cred ca din ce in ce mai putin….

    Sa nu mai fiti las-sa profitati de orice ocazie care v-o ofera destinul Dvs.;eu sunt un nimeni(o bucatica,mica,mica…),dar Dvs.?!

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si liniste!

    Cu mult respect pentru Dvs.,
    IoanaP

  12. Ar trebui sa plingem ,nu dupa Fanus Neagu,ci pentru noi.Noi raminem din ce in ce mai singuri!Macar de ne-ar lasa in pace curvele virgine si hotii neprinsi!

  13. Dumnezeu să-l ierte ! Încet rămânem fără oameni de valoare ! Păcat !

  14. Mai devreme se intreba Mihai Gidea, de ce se uita oamenii mai mult la Irinel si Monica, in loc sa se uite la emisiunile politice. O sa-ti dau cateva motive pentru care nu se uita la emisiunile politice.
    1. Romanii n-o duc atat de rau cat pare la televizor, cel putin 90% nu traiesc atat de rau.
    2. Romanii nu inteleg limbajul de lemn al unor politicieni, de aceea a si castigat Basescu, pentru ca a fost si pe intelesul intelectualului si pe intelesul prostului. Pe asta a zis-o si Radu Mazare.
    3. Pentru ca emisiunile politice manipuleaza. Unele vor sa te faca sa crezi ca puterea e roz bombon, altii vor sa te faca sa crezi ca opozitia e cea mai buna.
    4. Sunt prea ocupati pentru a-si pierde timpul cu televizorul si vin de la lucru, dupa care se culca, fiindca-s prea obositi pentru a se mai uita la tv, indiferent de genul de emisiune.
    Pe mine ma enerveaza antagonizarea personajelor politice, din emisiunile politice. Cum a incercat, unul dintre invitati, sa arunce vina pe Basescu si pentru accidentul de la Mihailesti. E trist daca am ajuns in asa hal, incat sa aruncam mortii la inaintare. Lu’ Basescu poti sa-i gasesti multe bube in cap, dar sa inventezi tot felul de bazaconii, doar ca sa faci audienta sau stiu eu ce, nu e penibil, ci e de-a dreptul trist… Cand ai un personaj cu un trecut dubios, cum e Basescu, de ce trebuie sa inventezi ceva nou? E ca si cum ai cauta in sacul lui Mos Craciun si nu ai gasi ceea ce-ti doreai.

  15. DUMNEZEU sa-l odihneasca in pace.
    Frumoase cuvinte de adio cum pline de sens sunt si cuvintele din scriosarea adresata de Fanus Neagu lui Marius Tuca si care surprinde mare parte din esenta caracterului unor ” jurnalisti” actuali care-l tot tachinau cu boala lui:”Vă e foame de moarte de ne căutaţi prin toate spitalele? Aşteptaţi-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-a lipsit la nici o întâlnire. Cei care nu mă credeţi, puneţi mâna pe o lamă şi ascuţiţi-o pe venele de la o mână. Straniu e faptul că majoritatea dintre voi vor muri fără sa se fi născut”

  16. Condoleante familiei …Ai dreptate Victor chiar n-ai ce sa peirzi in Romania mai degraba te bucuri sa scapi : http://www.youtube.com/watch?v=ZzNaNBhPNck&feature=feedu . cit despre team cred ca sint altii in top .Daca aruncam o privire general la toti ce avem in jurul nostru nu la politicieni ce constatam ? Ce avem ? Oameni ? Prieteni ? Lasi ? Mincinosi ? Clubari ? Manelisti ? Corupti ? Ce avem ? Chiar credem ca se va schimba ceva ? Tu vorbesti de teama ? Te-am vazut in emisiuni ut macar le-o zici …Poporu …adevaratii ce fac? O sa vedem cind mor de foame ce o sa faca . Sfatul Medicului cautativa un presedinte ..un dictator Bun si Corect . Trista si penala tara : Vreau sa Plec…

  17. @Andy, nu esti cumva acelasi Ady de posta mai acum
    vreo 2 articole: “eu il ‘atmir’ pe Basescu” ?
    “c’mon, dude”, nu te mai osteni, bre… sau “yo” 😀

    (in caz ca te-ntrebi cum de te-am ‘gabjit’,
    faci trimitere catre aceeasi piesa postata
    de acelasi ady2299 pe youtube [a.k.a. Adrian
    din Cluj(privind si restul “capodoperelor”),
    “sound manager”], plus aceleasi greseli
    gramaticale etc) 😉

  18. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Ieri, in semn de omagiu , am recitit elevilor clasei a VIII-a , nuvela ,,Dincolo de nisipuri”, de FANUS NEAGU…..Literatura romana ramane ,,tot ma singura”…Condoleante familiei!

  19. Incet,incet se duc toti.Si asa de trist e gandul ca nimeni nu vine dupa ei…..Ai grija de el Doamne…

  20. Dzeu sa il ierte si sa il primeasca in imparatia lui,si condoleante familiei. Azi dimineata in autobuz in drum spre serviciu am intrat in vorba cu o doamna despre tot ce se intampla, si printre altele imi spunea ce sa facem doamna daca suntem lasi si stam, dam din gura dar cand e vorba de iesit in strada stam si ne uitam pe geam, a-ti vazut cum ies in strada oamenii in spania, grecia, anglia la noi anunta 10.ooo si ies 3.000 toate cele bune.

  21. incet, incet ramanem singuri. popor vegetal, contemplativ poporul acesta nu poate iesi din letargie singur. oare ce sa se mai intample ca sa reactioneze? oamenii de cultura ne parasesc trecand intro alta dimensiune, copii pleaca in cele patru zari, elita doarme in turnu-i de fildes, guvernantii ne conduc incet si sigur catre o dictatura idioata. opozitia lenesa nu stie cum sa, doboare hidra portocalie, si atunci ce mai ramane? organizarea foamei? Dumnezeu sa-l odihneasca pe Nea Fane, imi va fi tare dor de zicerile sale. “zece rate si-un gascan, au batut un’spe curcani” dupa cel mai frumos meci jucat vreodata pe stadioanele romanesti.

  22. O bucatica din dragostea mea de braileanca pentru Fanus, vine si spre dumneavoastra, pentru ceea ce ati scris aici! Parere de rau pentru copiii nostri, care nu vor avea asa contemporani!

  23. Frumos, Victor Ciutacu. Foarte frumose şi gândul şi exprimarea lui. Că s-a scris puţin, n-ar fi cel mai grav, ci că s-a scris urât, despre un om care are acum de întâmpinat alte judecăţi….Ei, dar asta e, nu s-au putut abţine. Domnule, ce-o fi fiind atât de greu de înţeles în faptul că nu poţi trăi în nişte vremuri,ca şi când ai trăi în altele, după cum nu toţi cei care au creat atunci trebuiau s-o facă din puşcărie, după cum un om la 20 de ani e diferit de cel de la 40 şi total diferit de cel de la 70 şi aşa mai departe…Asta este, suntem o ţară de justiţiari şi începem întotdeauna cu morţii.

  24. Ca de obicei,ii jelim dupa ce nu mai sunt si ii ignoram cat traiesc..Fireste, nu la tine, Victor Ciutacu, ma refer, ci la noi..Cata lume il mai citeste pe Fanus Neagu sau literatura romana, in general, inafara de cea “la moda” si promovata?.Fanus Neagu era un om adevarat,viu,imi placea cum arata, cum vorbea,dar il vedeam atat de rar..Si pe el, si pe Mircea Micu sau Romulus Vulpescu sau atatia altii,din ce in ce mai putini, doldora de carte si haiosi, buni de pus la rana sufletului romanului de azi..

  25. Ei cum sa se vorbeasca mai mult.Ce Fanus a fost vreun Liiceanu sau Plesu,Patapievici? Nici vorba.A “scris” si el cite ceva .Si la “nume” sta rau.Pai se compara cu Becali,Piturca,Chivu,Dragomir? Ei ce va spuneam !
    Lasind ironia trista,dar adevarata,deoparte iti doresc maestre un somn linistit.De tine se va vorbi mereu, de ailalti nici familia nu o sa-si mai aduca aminte.

  26. Acest mare scriitor respira metafore. Cum poate numai Sadoveanu o mai facuse…
    De carti, ce sa spun? Niste bijuterii.Dar nu pot uita mici ultima pagina a ” Romaniei literare”(evident, cea de pana la
    mizerabilul directorat al lui Manolescu), in care Fanus Neagu scria cronica sportiva. Apoi , imi mai amintesc si de pagina din mujloc a ziarului ” Sportul” unde era rubrica < Careul de asi"(scuzati cacofonia) : Titanii erau mari scriitori, ziaristi si multcunoscatori in ale fotbalului: Fanus Neagu, Adrian Paunesc, Eugen Barbu si Ioan Chirila. Chiar a fost o " Epoca de aur", nea Nicu avea dreptate, saracu'.

  27. Mersi pentru apreieri anonimule verifica mai bine detalile . Imi place clipu asta l-am vazut pe aici . In plus si eu stiu cine esti chiar daca nu te semnezi . Ti-am recunoscut limbajul lejer…Ma rog …un pic de respect poti avea cind e vorba de cineva care a decedat …dar de unde respect la romani? Huh ? Apropo urmari-ti filmu 15 a lui Sergiu Nicolaescu o sa intelegi tot acolo

  28. Dumnezeu sa-l ierte.Inca un mare roman ne lasa . De ce doamne nu il iei pe alti care ar merita si pe care nu i-as regreta absolut deloc? Ajuta-ne Doamne.

  29. Pacat! La cum vorbea si cum cunostea limba noastra aveai cel putin 3 pe rating. Castigai seara! Nu asta era important ci ceea ce spunea maestrul. Ar fi fost extraodinar. E fenomenal cum modul cum folosea cuvantul, e fenomenal cum cunostea viata si vinul. Numai de bine!

  30. Da…frumos spus domnule Ciutacu…raman cu un suras stramb in coltul gurii pentru ca adevarul postarii dumneavoastra e usor amar…

  31. Cuvântul la rang de rege, metafora la rang de regină: puțini știu acest ,,meșteșiug” și mai puțini cei care știu a-i da valoare. El a știut s-o facă-n toate lucrările lui, mai marii culturii române n-au știut s-aprecieze adevărata,,scriitură” venita din inima Bărăganului.,,Frumoșii nebuni”…văzură și ,,Casa de la miezul nopții”,simțiră izul pământului reavăn,auziră șoaptele Dunării.Fănuș le adusese-n cuvinte simple, literatura română le va păstra ca pe veritabile nestemate. Noapte bună,stăpân al metaforei!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.