O să fiu scurt. Am purtat un dialog, despre criză, parte a unui amplu demers publicistic al revistei pe care acesta o conduce, cu poetul Adrian Păunescu. Suprinzător, Păunescu a întrebat, iar Ciutacu a răspuns. Întrucât nu a fost postat pe vreun site, fac eu oficiile. Părerile voastre, bune sau proaste, despre Adrian Păunescu şi rolul acestuia-n istorie mă lasă rece. Nu despre asta-i vorba în postare. Cine n-are loc de mine e cât se poate de liber să mă pupe-n cur.
– Când a început criza actuală?
– Mi-e teamă că odată cu prabuşirea comunismului. Nu te poţi extinde, fie şi tu capitalism, ca pecinginea peste tot. Trebuie să existe un antagonism.
– Care sunt cauzele ei?
– Goana orbească după înavuţire. Care a devenit deja instituţionalizată, statalizată.
– Seamănă ea cu celelalte crize care au scuturat societatea anterior?
– Toate seamănă la disperare. Noi încă suntem departe de vârf, dar nu ştiu ce mă face să cred că va bubui urât. Dacă nu bubuie, inseamna că suntem un popr degeaba. Nu poţi răbda ca un câine şi să taci.
– Are ceva în comun criza capitalismului cu criza socialismului?
– Cred că da: sfârşitul unui sistem. Nu stiu, însă, ce va urma.
– Dacă expresia tipică a crizei de astăzi este recesiunea, de ce să fie obligate ţările fără o dezvoltare economică semnificativă să suporte aceeaşi criză cu ţările blocate de plusul lor de producţie?
– Fiindcă ăia mici sunt dependenţi de ăia mari. Înghit tot ce li se bagă pe gât şi puţina producţie merge acolo.
– Nu cumva oamenii politici şi vizionarii economici ar fi trebuit să prevadă criza şi să determine societatea ca, prin măsuri preventive, s-o evite?
– Dac-o preveneau, erau cu adevărat vizionari, nu politicieni şi mari specialişti. Eu aş desfiinţa premiul Nobel pentru economie. Nu-l merită nimeni.
– Sunt oamenii politici şi vizionarii economici doar nişte recenzenţi ai unor fapte petrecute? Dacă ei nu ne-au dat măsura viitorului, de ce i-am mai crede?
– Eu nici nu-i cred. M-am săturat de minciuni şi de închipuiţii care le propagă.
– Cum se explică împrejurarea că Republica Populară Chineză este singura ţară din lume care a realizat, tocmai în această perioadă, o creştere economică de 8,9%? Ce anume din organizarea chineză a dus la aceste rezultate?
– E un soi de miracol oarecum inexplicabil raţional. Dar practica demonstrează că poţi construi un soi de capitalism straniu pe baza unei dictaturi feroce.
– Pâlpâie veşti încurajatoare şi din partea unor ţări europene care cu 0.1, 0.2, 0.3 % par a rupe ritmul infernal al căderii. Care este secretul lor? De ce nu-l aplică şi alţii?
– Seriozitatea, lucru care, cu tot regretul, nouă ne lipseşte. Noi aşteptăm să ne scoată alţii din mocirlă, ei se scot singuri.
– Care sunt responsabilităţile clasei politice româneşti de după 1989 pentru situaţia în care ne aflăm?
– Riscând să dezamăgesc, clasa politică nu-i cu nimic mai prejos decât societatea în ansamblul ei. Suntem cu toţii la fel de vinovaţi.
– Va mai ieşi România din această criză ori va fi condamnată la sărăcie, măcinări interioare şi subdezvoltare?
– Vom bălti. Nu vom fi nici cei mai săraci, nici premianţi.
– Faptul că zeci şi zeci de ţări s-au prăbuşit sub aceeaşi criză n-ar trebui să ne dea gândul înţelept de a căuta erorile de sistem şi de a recroi societatea de mâine?
– Teoretic, ba da. Practic, arătaţi-mi şi mie viizonarul care să ne dea direcţia bună şi pe care să-l şi credem.
– În condiţiile în care în mari state liberale ca SUA s-au naţionalizat bănci şi industrii, mai este privatizarea soluţia infailibilă pentru ieşirea din criză, pentru spor economic şi dezvoltare socială?
– Privatizarea n-a fost, nu este şi nu va fi panaceul. Şi scrie asta unul care a scris hectare de spaţiu de ziar despre privatizare şi, blestemul suprem, s-a şi ocupat trei ani de ceea ce criticase anterior.
– Către ce ar trebui să se îndrepte România pentru a-şi găsi, a-şi cultiva şi a-şi spori echilibrul?
– Către echilibru şi bun simţ. Nu-i slogan electoral, e o dorinţă.
Mai are cultura vreun rol în această lume zguduită permanent de furtuni?
Ar trebui sa aiba. Dar nu numai ca parada. Ai sau n-ai in tine, restul e spectacol ieftin…
“Criza a inceput odata cu caderea comunismului!” Interesant!
Apropo, Victor, de ce s-a retras Adrian Paunescu din prim-planul atentiei publice? Am inteles ca este grav boolnav. Ce stii?
Raspunsuri scurte si bune.
paunescu si norica nicolai, marii invinsi ai uninominalului, mult peste confratii lor din parlament.
atat de tare m-a scarbit gestul astuia…si ma gandesc ce ma asteapta daca ies tot ei…echilibru si bun simt…in alta tara…
Imi pare rau ca nu pot spune ceva pe subiect desi scrii foarte biune.
Mi-a atras atentia cu parodia saitului prezidential.Nu stiu cine o face dar e crancen.Dupa ce oamenii basescului au castigat batalia pentru . com l-a mutat pe .org
Off topic: A-l suspecta vreo secundă pe A. Păunescu de faptul că e incult sau “expirat”, mi se pare o josnicie.
On: Criza economică, după părerea mea, este rezultatul gândirii neoliberalismului de tip american în privinţa economiei. Adică: marile corporaţii financiare americane, au făcut investiţii în produse financiare riscante, iar guvernul S.U.A. s-a mulţumit să le încaseze taxele şi impozitele, fără a controla investiţiile acelor corporaţii.
Şi ca să vedeţi că la noi, în frumoasa ţară carpato-danubiano-pontică, investiţii masive s-au făcut numai în imobiliare. Dacă măcar 10% din profituri se întorceau în economia reală, şi nu erau reinvestiţi tot în imobiliare, poate ne era mai uşor. Da’ “băieţii deştepţi” n-au văzut niciodată, spre exemplu, efectele dezastroase ale monoculturii porumbului în Brazilia asupra solurilor. Cultura, educaţie, informaţie. Cam asta lipseşte oamenilor de afaceri mioritici…
Ciudateniile unui blog! De ce se spune ca l-as mai fi opostat?
Iata o postura neobisnuita a d-lui Ciutacu. Realizatorul si scenaristul Ant.2/Vorbe Grele in dialog cu poetul Adrian Paunescu, care are acum rolul de moderator. Tema principala “CRIZA” profunda si modalitati de a iesi din criza. Un dialog extrem de dinamic despre problemele grave cu care se confrunta Romania.
Parcurgand intr-o viteza intrebarile si raspunsurile, una mi-a retinut atentia pe moment, si ma face sa reflectez in mod special asupra raspunsului dat de D-l Ciutacu: “Va iesi Romania din criza, ori va fi condmanat la saracie, macinari interioare si subdezvoltare?” Raspuns: “Vom balti” adica vom forma o balta, de unde apa nu se scurge, dar se depune mal.O stagnare care din cauza malului devine foarte periculoasa. Vai, de noi!
Nu-i place blogului ce am postat sau ce se intampla?
hmm..interesant
Nobilul pentru economie a fost desfiintat prin numirea lui Pogea la finante.
Nici Pogea nici Paunescu nu sunt cei mai buni consilieri financiari, chiar daca Paunescu nu e inginer.
Nobelul
Domnul Ciutacu nimic din ce spun nu este original! Am citit despre ele acum 30 de ani!!
1) Cand o forma sociala este înlocuită de următoarea forma sociala manifestarea este violenta!
vezi răscoalele sclavilor, atacurile popoarelor barbare împotriva Romei sclavagiste.
vezi revoluţiile burgheze din Franta si Anglia împotriva feudalilor.
vezi revoluţia bolşevica împotriva burgheziei.
Oy,oy, ce de sânge a curs, cantitatea a depins de nivelul tehnologic, sabie, ghilotina, mitraliera Maxim!!.
2) Dupa o victorie vremelnica a celor care vin(relativ slbatici) vechia structura sociala realizează o RESTAURAŢIE datorita plusului de cultura.
vezi cucerirea Daciei de romani.
vezi restauraţia din Franta si Anglia.
vezi perestroica
3) Dupa restauraţie soluţia si oferta sălbaticilor(feudali.burghezi, comunişti) se rafinează si omenirea se înscrie in alta forma sociala.Cred, părerea mea este ca sălbaticii învaţă lecţia umilinţei.
vezi monarhiile constituţionale.
vezi republica Franceza.
vezi democraţia inventata in colonii, SUA.
vezi perestroica in URSS.
Avem de aşteptat sa vedem ce urmează! 🙂
Restauraţia s-a declanşat in ’89 sa vedem ce o sa iasă!!?
Desi cateodata “ma bagi in ceata” cu anumite teme care le propui , asta chiar a fost una clara ,concreta si absolut toate raspunsurile descriu cu precizie si modul meu de a gandi, deci subscriu cu totul… Dar…., noi, cititorii, ce am mai avea de adaugat la aceasta tema…? Ca ai spus cam tot ce era de spus…!
Totusi , o completare, particulara: Acum 10 ani un batran inginer venit in vizita din Germania ( fugise in urma cu 30 de ani) , imi spunea ca occidentul se cam duce dracului , ca seriozitatea se “arunca la container” pt. un castig imediat de cativa firfirei in plus, ca bogatia este tot mai polarizata in mainile unui nr. tot mai mic de oameni in timp ce venitul/cap de om al muncii tot scade, ca SINGURUL SCOP AL ORICAREI ACTIVITATI E CRESTEREA PROFITULUI IMEDIAT ( reducerea cheltuielilor cu cercetarea pe orice ramura nedirect-profitabila, reducerea cheltuielilor de sanatate, de asigurari sociale, etc.)… Si acest om , cu vederi 100% capitaliste (pana atunci…) a pronosticat ca dupa parerea lui nu peste mult timp va urma o explozie sociala si o revolutie social(ist)a – la propriu – LA NIVEL MONDIAL, daca occidentul (in ansamblul sau) nu-si va revizuii atitudinea… Apreciati si voi cele spuse de acest batran, acum 10 ani , si trageti concluziile (apropo de tema propusa)…
Excluzand tinuta teatrala a d-lui Paunescu, tinuta de care nu se debaraseaza sub nici o forma, ramane unul dintre cei care, cum-necum ne-au alinat in timpul comunismului! Barfele pe seama spectacolelor organizate de dansul, (eu una n-am avut ocazia sa vad zvarlindu-se chiloti pe stadioane), si am participat la foarte multe din spectacolele pe care le “monta”, nu m-au convins in nici un fel ca nu e ceea ce de fapt este. Unul dintre cei mai mari poeti romani. Imi amintesc poezia lui…”Copii de tarani” scrisa in vremuri de restriste si gandesc la faptul ca nici anticipativ nu s-ar fi gandit domnul Paunescu, ca in timp, aceasta poezie ar putea reflecta si mai crud realitatea.
“Privatizarea n-a fost, nu este şi nu va fi panaceul. Şi scrie asta unul care a scris hectare de spaţiu de ziar despre privatizare şi, blestemul suprem, s-a şi ocupat trei ani de ceea ce criticase anterior”. Asta e un raspuns care, pe mine personal, m-a convins.
“Are ceva în comun criza capitalismului cu criza socialismului?
Cred că da: sfârşitul unui sistem. Nu stiu, însă, ce va urma.”
Intrebarea mea este: Chiar credeti ca aceasta criza este inceputul caderii capitalismului?
Cu respect
Ai dreptate, Victor. Câtă vreme nu vom învăța că MUNCA, SERIOZITATEA și BUNUL-SIMȚ trebuie să devină un MODUS VIVENDI, șansele de-a ieși din acest cerc vicios sunt infime..
Daca si Nobel-ul pentru economie se acorda cum s-a acordat Nobel-ul pentru pace in acest an, atunci e…bine.
Si poate ca nu laureatii sunt de vina???
Multi mari economisti, au atras de mult atentia cu privire la ce se intampla, dar… cat a tinut sandramaua unii au facut bani. Multi bani. Iar altii au pierdut. Ca-n viata…
Buna seara d-le Ciutacu,
Foarte interesant dialogul.Foarte multi gandim la fel si vom fi toti la fel de vinovati.si ne-am si obisnuit sa baltim ,asta e.
Cu aceleasi sentimente si sinceritate,
IoanaP
P.S.
Dar vreau sa va intreb ceva,din curiozitate,chiar ca nu era vorba despre asta in postare(si sper pe bune ca am loc suficient pe langa Dvs.!):haideti ca nu va intereseaza părerile noastre, bune sau proaste, despre Adrian Păunescu ,dar de ce va lasa rece rolul acestuia-n istorie/istoria culturii?!
Aoleooo… China e balon curat… si focar de probleme.
Ferma animalelor China s-a dezvoltat economic dupa nevoile Fermei de porci SUA… astia din urma nu mai au nici bani si nici… nevoi din China. 🙂
E un interviu surprinzător, domnule Victor Ciutacu, cinstit de realist, cu decența celui care s-a lovit de viață, cât și de impostura celor care fardează aparențele.
Nu m-aș fi așteptat la această rocadă a întrebătorului.
Însă cred că un astfel de demers jurnalistic, cu întrebări pentru răspunsuri, care nu se ascund după degete, e un mod de a mătura casa de păianjeni.
Vă doresc numai bine, dv., soției și fiului dv.!
A fost Paunescu un poet care s-a visat comunist, sau un comunist care s-a visat poet. Ideologia este poezie si deci si politica poate fi poezie,nu putem acuza un poet ca a tradat o poezie. Asa cum nu-l putem acuza de idei si ideologie, dar intro lume plina de demagogie nu ne putem folosi nici de deontologie. Nici in poezie sa nu cautam morală căci face parte doar din cultura orală. Profetul ce-a stăbătut comunismul în versuri
Trecand neabatut prin capitalismul nevroză.
Nu pot să acuz poetul de trăiri de dinainte
Dar pot să bănui profetul de joc de cuvinte.
Să nu-l înjurăm deci, că nu avem talentul lui. (qed) dar cred că totuși nu avem de a face cu judecăți ci doar cu jocuri de cuvinte.
Victor esti cel mai tare.Transmite-i lui taranusul de Badea ca-i arunc un Ushiro dupa ceafa si ce imi ramane de la Tetsui-ul din capatzana, o sa i-l pun la molar din voleu ,ca sa nu se mai intreaca nici in gluma nici in gand.E doar gura de el dar o sa am grija sa-i dau un Seiken in mufa aia de japita ca sa nu mai ragaie dupa ce mananca shaorma aia, pe care o remananca in timpul emisiunii, vomitand prostia pe prosti.
@nicu gheara: cred ca-i poti transmite si direct lui Mircea, da’ tot nu pricep ce legatura are el cu Paunescu sau cu criza mondiala.
OK o sa-i transmit dar acum as vrea sa facem un pariu.Uite tu esti mereu cu politica in mana si pe langa casa,eu nu..tu te pricepi,eu nu..dar o facem.Un pariu ca stiu cine iese presedinte si punem care o suma mare ,tu de la Tonomat si eu de la sters tonomatul. Te bagi? Eu pun 1000 Ron.TU?!
nu stiu cata dreptate are dl Paunescu nceea ce afirma.
poate ca are intr-on mare masura; eu stiu ca nu mai vreau sa ajung sa ma bucur de o ciocolata Milka, pe care o primeam candva cand eram receptionera pe Litoralul romanesc.
Stiu ce vreau: vreau sa pot sa ma bucur de viata, intr-o tara pe care o iubesc si din care nu plec nici gonita. Probabil unii ma cred tampita, dar eu nu plec, nu pot sa ma rup desi chiar nu mai este de stat aici.
Mai biune injur in limba mea.
Sper ca la batranete sa le povestesc nepotilor mei cum a fost dupa Revolutie, iar ei sa ma creada sclerozata. Sa fie atat de bine incat tot ce se intampla acum sa fie incredibil pentru ei. E utopie? E optimism exagerat?
Niste chestii destepte scrise pe intelesul tuturor. Felicitari!
Viitorul nu poate decit sa ne rezerve
ANARHIA. Trebuie sa asteptam ca fiecare
sa isi doteze familia cu arme si munitii.
Deci inca 20-30 de ani si fiecare cu razboiul sau. Cercul trebuie sa se inchida:
” in chaos, Doamne,-am apărut
Şi m-aş întoarce-n chaos…”
Scrii: ” Suprinzător, Păunescu a întrebat, iar Ciutacu a răspuns ”
Ce sa inteleg?
Raspunsurile sunt ale tale?
@korbul: mie mi se pare ca arata a dialog, tie nu? sau par prea tampitel ca sa fiu in stare sa raspund asa?
bine mai tata ca e poetu’ supraponderal mare analist economic. las-o tata-n pielea goala! una e sa fii destept si alta e sa stii sa pari destept. vad ca e aglomeratie de exemplare apartinand celei de-a doua categorii.
@ Victor Ciutacu : Scriu aici pentru ca , probabil, ai taiat posibilitatea de a comenta la ultima ta postare. Deci:
Victore, din baia de ecran solar in care zac/ma balacesc, va rog pe toti sa va menajati “nervii capului” pentru ca fara ei , in cazul in care nu aveti asigurari de viata, nu mai da nimeni nici 2 bani pe voi.
Amintiti-va dictonul: “dividae et impera”! Basescienii asta fac! Peste tot pe unde apar enerveaza, irita, “baga strimbe”… Trageti aer in piept si mai rezistati putin. Astia va distrug cu zile,minut de minut.Vor sa distruga orice tip de solidaritate ( manevra a politiei politice de trista amintire). Asta au facut in mod sistematic in micro si in macro timp de 5 ani. Asta a facut Basescu de cind se stie, inca din Scoala de Marina. Nu mai continui, sinteti oameni destepti si noaptea e un bun sfetnic.
Off topic
Nu reusesc sa ajung la a trimite comentariu la Conditia nenegociabila de participare.Bara de derulare e de vina sua prostia nepriceperea mea?
Comentez aici că la postul despre emisiunea de aseară văd că e zăvorul la uşă.
Bre, şi pe mine m-a scos din pepeni insistenţa cu care Oana ţăcănea pe o întrebare la care Crin n-avea chef să răspundă. Dar! Şi mai bag douăj’şase de semne ale exclamării. Dar eu nu sunt candidat la preşedinţie. Şi mai ales nu-s candidatul care pretinde că e cu totul altceva decât Băsescu. Supere-se susţinătorii lui Antonescu, dar nu e prima dată când omu’ e mai mult nervos decât argumentat. Şi cred că tre’ să mai golească puţin cada că s-a umplut cu vanitate.
Aşa că, până la urmă, la faza asta blonda ne-a fost de mare folos.
Asa este, criza a inceput odata cu caderea comunismului.Trebuie sa vina si caderea acestui capitalism inevitabil si sa apara alte doua sisteme antagonice , altfel nu exista progres.Nici comunismul nu a putut inghiti totul asa ca nici capitalismul cu globalizarea lui cu tot nu a putut face asta si a cazut.Nici Comminternul bolsevic nici globalizarea imperialista nu au rezistat.Noi romanii avem armele noastre secrete la noi nici comunismul nici capitalismul nu au invins ca orice zice voda si dregatorii lui, romanu’ face ce stie el.
@everybody: l-am zavorat din greseala. e la fel de liber la comentarii ca si pana acum!
@vasea: Paunescu n-are voie nici sa puna intrebari? eu ma dau raspunzator acolo, e asa de greu de priceput? omul poarta o serie de dialoguri pe teme de criza cu mai multi cetateni ai Romaniei. e interzis fiindca a creat Cenaclul Flacara?
victore lasa-l pe marele ,, corect” paunescu . omu mi-e antipatic din ceea ce a facut el . nu apriori . a stiut sa profite de comunsim . ok . a stiut sa profite de non-capitalismul si non-democratia romanesca . ok . da sa ne lase cu sfaturile .
de ce ai taiat ce am scris la post scriptum ?
categoria .. ce nu-i place geniului
raspunsul meu : sa fie contrazis .
mai bine te iti luai interviu singur .
sunteti toti la fel .
sa ai o viata usoara .
ciao
@stan: pentru simplul motiv ca discutia cu Adrian Paunescu nu era despre calitatile de sofer ale sotiei sale. nu m-ai contrazis cu nimic, doar ai batut campii pe teme care nu fac obiectul discutiei.
Mie mi-e teamă că criza românească a început odată cu comunismul la noi în ţară.
fratele meu, asa e, criza a inceput cand a cazut comunismul si inca ceva: e o criza de supraproductie, ceea ce, intr-o economie planificata(!) nu s-ar fi intamplat. ma cheama che si te sustin!
Paunescu este un mare poet, cu criza economica sau fara, din timpuri comuniste ori mai recente!
Victore,doar nu crezi ca nimeni nu a fost capabil sa prevada criza…Genii si specialisti exista.Este vorba doar de de cine manipuleaza,cine are cuvantul in fata maselor.
Este strict vorba de interes,nu de lipsa de viziune
Domnule Ciutacu,eu Prevad ca va fi vai si amar de noi,pricep cine e de vina,il blestem,dar de data aceasta am o problema legat de M.Badea.Va rog sa-l sfatuti mai insisteny sa se insoare ca timpul trece si nu-i mai sta de loc bine burlac.
eu as desfiinta toate premiile nobel. mi se par cazute in desuet. cel putin pentru stiinte se ia pe ceva ce s-a cercetat/descoperit acuuuuum muuuuulti ani. pentru medicina stiu exact ce vorbesc.
“Aş desfiinţa Nobelul pentru economie”
perfect! nici ca se putea spune ceva mai adevarat acum, cand o intreaga planeta incearca sa-si carpeasca la loc pozanarele si turul pantalonilor, unii mai plini de ravna si constiinta, altii mai cu “las’ ca merge si-asa!”
cat despre dl. paunescu, oricate pacate i s-ar arunca in spinare, de oricate colturi de tavan s-ar lovi cu curu’ pleiada de critici, filosofi si scriitori purtatori de barba sau nu, pupincuristi ai puterii sau nu, ei bine, n-o sa se intample asa ceva niciodata. nu te poti face ca paunescu nu exista sau ca ar fi un zero. omu’ este prea mare, la propriu & figurat, ca sa-l urnesti din drum.
truman capote se autocaracteriza spunand ca intotdeauna a stiut ca daca ia un pumn de cuvinte si le arunca la intamplare ele mereu vor forma ceva frumos…
paunescu este la fel. a luat un pumn de cuvinte, le-a stropit cu niste lacrimi, iar cand le-a aruncat pe hartie s-a nascut “Ruga pentru parinti.”
Interviul este interesant si ar putea continua intr-o emisune de televiziune in care cei doi ar mai avea multe de spus.
Multe nu stiu eu da la 2 intrebari am alte raspunsuri decat Ciutacu
de ce a mers Keysianismul la chinezi ?
aaaa pentru ca ei chiar l-au aplicata asa cum l-a aplicat la vreme lui si FDR
De ce merege acu keysianismul la europenii aia cu 0.1-0.2% ? farta de noi cu -10 % ?
Aaaaa 1) poate pentru ca smenul Gloden Blitz-ului lor e mai mic decat la noi (teroria favaorita a lui Mircea Badea)
2) poate pentru ca ei si-au pastrat praghiile de interventzie CAPITALISTE in economie prin banci natzionale ei ramanand in continuare state natzionale cu economii natzionale supuse contriolului si decizieii politice natzionale si nu bandustane – banana republic cum a ajuns Romania (teroria favaorita a lui Ilie Serbanescu )
recomand vizionarea acestui clip(veti intelege mai multe despre aceasta “criza”) http://www.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shU&feature=popular