Esti aici:
Prima pagină > Blog > Delatiuni cetatenesti de bine > Acoperiţi de meserie, butoane de vocaţie

Acoperiţi de meserie, butoane de vocaţie

Toate trusturile media, entităţile de presă aşa-zis independente şi faimoasa blogosferă sunt înţesate de agenţi ai serviciilor de informaţii. Realitatea asta a devenit axiomatică. Până şi pe şefii respectivelor structuri informative îi umflă râsul când neagă de ochii lumii. Pe lângă munca de rutină pe care bonzii dâmboviţeni de pripas, sub acoperire de ziarişti (bloggeri, orice, nu mai contează), o desfăşoară prin detaşarea de la unitatea militară de bază la destinaţiile temporare de muncă, ei devin subit cuprinşi de râvnă în momentele importante (cu precădere politic). Sunt lesne de recunoscut, întrucât, de regulă leneşi, îi apucă brusc dorul de muncă atunci când interesele serviciului o cer. Şi-s extraordinar de previzibili. Folosiţi ca butoane, toţi ies odată din greva scrisului (după caz, a muţeniei), toţi scriu (vorbesc) în aceleaşi zile fix aceleaşi lucruri. Până şi frazarea lor e aproximativ aceeaşi. Mesajul trebuie diseminat fără variaţiuni pe tema dată. Mă gândesc că ar fi nasol să-i retragă ori – păcatele mele! – să-i deconspire cineva. Pentru că ar trebui să-i înlocuiască. Şi măcar pe ăştia de acum îi cam ştim…

P.S. De azi revin, cu riscul exercitării fără plăcere a unei activităţi cronofage, la regulile moderării de odinioară. În esenţă, orice mesaj off-topic zboară automat în trash şi, în caz de recidivă, comentatorul se satură de scris la perete. Istericii ajung instantaneu în spam, la fel ca şi revoluţionarii de Internet care-mi dau lecţii de curaj şi demnitate, de sub pilotă, sub anonimat. Linkuri accept doar dacă au strictă legătură cu subiectul. Altfel, dacă pierd vremea aiurea, spam scrie pe ele.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

90 thoughts on “Acoperiţi de meserie, butoane de vocaţie

  1. Mi- s-a nazarit ca unu’tocmai ti-a oferit un ziar.
    Am cosmaruri cu securisti acoperiti sau descoperiti. Scuza-ma. Orevoar.

  2. Da Victor. Ai dreptate cind spui de blogari infiltrati. Am simtit-o pe propria-mi piele, cind, blogar fiind de numai 2 luni si jumatate, eram (si mai sunt) intrebat cu obstinatie – ce caut eu in lumea lor?. Mi-am asumat acolo identitatea si chipul(reale), dar important e ce-ai sesizat; traim in lumea fricii si-a suspiciunilor voit intretinute. Am considerat ca folosind un limbaj decent, cu arme pamfletare, dar spunind lucrurilor pe nume, nu mi se pot reprosa realitatile evidente in care am ajuns sa traim.
    Vei considera tu daca publici sau nu postarea.
    O seara buna!

  3. Comentatorii se impart in doua categorii: aia “de meserie” si amatorii. Amatorii, cei ca mine, se baga in seama doar ca sa-si spuna o parere si eventual sa-si atraga o injuratura.
    Postacii “de meserie” se ramnifica si ei: pro si contra, putere si opozitie, da si nu – sau cum vreti sa le ziceti.
    Sunt cei care trebuie sa contracareze mereu, daca se spune ceva rau despre dumnezeul lor. Dar, sunt si cei care simt nevoia sa intareasca afirmatiile, sa spuna “bravo, tine-o tot asa!”, sa faulteze si sa mai arunce si ei un pumn de pamant peste niste afirmati.
    Logic, deranjeaza mai mult acei Gica-contra, dar nu trebuie sa ne facem ca nu-i observam si pe cei care prea sunt de acord cu noi, care multumesc in sinea lor pentru “serviciul” primit si care au si ei, in marea lor majoritate, un limbaj specific.

  4. Iti mai aduci aminte de Rodica Beclean,cea careia prefera Ion Iliescu sa-i dea interviuri?Ceva nou sub soare?
    Intr-adevar,sint atit de puturosi si de lipsiti de imaginatie ca aplica aceleasi metode ca R.Beclean si ca P.Everac(in locul lui ii avem pe Liiceanu si Plesu,azi).

    Mai este o sectie care prelucreaza si politicieni,care sint bagati mai intii in administratia publica dupa ce mai initial fac Colegiul National de Aparare.Pe care l-a facut si Elena Udrea(impreuna cu mai multe fufe si Canacheu,ca il vad acum la Dana Grecu)pentru ca apoi sa il ameninte pe Tolontan,ca va avea grija de el,pe operativ.Limbaj de tablagii!
    Am dreptate cu acest Colegiu de Aparare?

  5. Bubulea, Mândruţă sigur!
    Victor, nu cred că-i ofiţer! :mrgreen:

    “Poweraxxel”, te-a gonit Dan de la Iosif? 🙂

  6. E atat de multa mizerie in societatea romaneasca ,
    incat aceste persoane ,mai mult sau mai putin
    acoperite,pot fi privite cu dispret sau sila.Sunt
    doar o parte din noroiul care creste ,se aduna in
    jurul nostru.Un pim ministru care este cum este,
    spaguieste prlamentari si tot felul de portocalii
    in vazul intregii tari,atatia conducatori
    murdari ,hoti,cu dosare sau nu.Un popor mintit
    si jefuit ca la drumul mare ,pe fata, ca politica de partid .Eu asa cred ca suntem calcati in picioare ,batjocoriti cu amuzament,
    le vedem rinjetul pe fata zilnic.Poate oamenii
    n-au mai iesit in strada pentru ca se simt ca
    acele victime care ,aflate in fata calaului ,au
    inteles deja ca orice revolta este inutila.
    Portocalii astia au adunat prea multi bani si
    se preocupa cu ostentatie numai de viitoarele
    alegeri.Si-au trimis deja oameni in strainatate
    Poate au chiar ,mai de mult,si pe acolo ofiteri
    acoperiti ,colaboratori pentru viitoarele fraude in alegeri.Se vorbeste deja la modul
    normal ca potocalii au furat voturi si se
    pregatesc sa fure si mai mult.Daca o fi adevarat ca imprejurarile exceptionale cer
    nasterea unor personalitati exceptionale,inseamna ca mai avem de asteptat,
    cine -o mai trai.

  7. Sunt asa de necunoscuti si de secreti ca toata lumea ii cunoaste.Ideea e ca ,atunci cand reactioneaza astia pe fond emotional, se intampla si cate o recunoastere internationala.Exemplu:ungurii au recunoscut recent opozitia pe plan extern.Si astia ai nostri maghiari ameninta ca il schimba pe Boc daca se merge mai departe cu vreo actiune in legatura cu un subiect delicat.Actiunea si reactiunea in plan de servicii de informatii.

  8. @violet: dar de ce ma intrebi? V-ati plictisit de “balade” intre voi? Am vazut ca incepeti sa va intepati intr-e voi, rosii cu galbenii… Pe acolo vre-un “acoperit” ceva, nimic?

  9. @poweraxxel: tocmai te-am banat. fiindca nu respecti regulile deliberat. il astept pe urmatorul
    @emi & co: eu n-as paria pe nimeni, iar aici nu e concurs de suspiciuni

  10. Deci si tu si taranu de Badea santeti suparati ca vacaru pe sat ca nu iese poporul sa-l mature pe dictator. Uiti ca de sute de ani “boboru” a fost intr-o semi-servitute (iobagi din fuga + sclavagism comunist + haosul acumularii primitive) si singurele rascoale din ultima suta de ani au fost provocate de foametea extrema la 1907 si 1989. Inca se mai poate fura porumb de pe tarla, in curand apare ceapa verde si urzicile- Adio revolutie!

  11. @Subzistenta Biologica: din decembrie 2009, eu nu mai am nici o asteptare de la poporul suveran. deci n-am cum sa fiu suparat pe ceva ce, pentru mine, nu mai exista

  12. “Mă gândesc că ar fi nasol să-i retragă ori – păcatele mele! – să-i deconspire cineva. Pentru că ar trebui să-i înlocuiască. Şi măcar pe ăştia de acum îi cam ştim…”
    @ Victor Ciutacu
    ai enuntat unul din principiile de baza ale contraspionajului. daca-i cunoasteti nu aveti decat sa-i jucati, dar nu rupeti reteaua. unul dintre colegii tai mai vechi de la sinteza, este un brănşar care acum “combate” la nasul

  13. Îmi amintesc de comentariul domnului Mircea Badea atunci când aţi organizat mitingul la CNA: “Nu ăia care vin să facă scandal sunt periculoşi, ci ăia care vin la serviciu.”
    Dar, nici în domeniul “penetrării” presei nu mai sunt profesionişti pe la “servicii”.
    Aproape am ajuns să regret “Securitatea”.
    Măcar ăia ştiau ce fac şi erau temuţi atât de “duşmanii” occidentali cât şi de “prietenii” din Pactul de la Varşovia.

  14. Nimic interesant..

    Abia atunci cand incepi sa-ti respecti inamicul poti spera la victorie.Dar una este sa ajungi sa-l respecti si alta este sa-i contempli iscusinta.Asta nu se face stimabililor.Cum adica “Aproape am ajuns sa regret securitatea”.Disciplina poti sa ti-o impui si singur raportat la propria persoana.Dar nu poti sa o pretinzi oricui.Poti in cel mai nefericit caz sa-i crapi capul (din respect evident).

  15. In 1989 am sperat ca nu vom mai fi ascultati, urmariti, verificati sau acuzati fara probe. Atmosfera de acum se apropie de cea a anilor ’50, in care cei ajunsi conjunctural la conducerea tarii isi consolidau puterea.

  16. Eu nu cred ca securisti sunt cei care sar in ochi, gen Mandruta. Oricum pe penibilu’ ala nu l-ar recruta nici marina calareatza. Cred ca in postura de candidtati ideali se afla persoane la care orice om se gandeste ultima data cand incearca sa-si inchipuie cine ar putea fi de la secu.
    Spre exemplu(si asa ceva e doar fictiv, neavand nici o legatura cu realitatea, neexistand nici o proba in sensul asta si nici intentia mea de a acuza pe cineva pe nedrept), securist acoperit ar putea fi Mircea Badea. E candidatul ideal din mai multe motive:
    1) are lipici la mase;
    2) IQ mult peste medie;
    3) are capacitatea de a se face crezut;
    4) acum multi ani a trecut printr-o perioada grea (fabrica de chibrituri), moment in care recrutarea putea avea succes.
    Si motivele ar putea continua. Acum, daca tot e locul ideal(acest topic), in care sa ne afisam paranoia si sa ne dam mari cu ea, as putea merge mai departe cu rationamentul(repet: fictiv, si lipsit de probe sau intentii malefice) si sa afirm ca tot ce a facut Mircea Badea in ultimii ani poate fi catalogat(pe langa perceptia unanim exprimata de privitorii lui care ii adora emisiunile pline de umor, satira, acid) drept munca in folosul securitatii. Spun asta pentru ca nimeni nu ar fi reusit mai bine decat a facut-o el, sa tina oamenii acasa in fotolii, in loc sa-i vedem in strada, protestand. Stiu ca el merge pe all in ce priveste target-ul emisiunii, dar principalul lui public e 18-49. Pai daca seara de seara timp de ani de zile, actioneaza ca o supapa asupra tensiunii acumulate zilnic de masele active ale societatii, mi se pare normal ca la momentul X, cand se cere ca omenasii sa iasa in strada, acestia sa fie destul de refulati privindu-l pe Badea 5 ani la rand, si sa nu-si mai doreasca sa protesteze varsandu-si borjocii prin piete. “Sedarea” si chiar “tranchilizarea” sistemului nervos neurovegetativ al privitorilor sai, poate duce la lipsa de reactie din partea acestora, fiind cu atat mai important acest proces cu cat target-ul vizat este format exact din persoanele de la care se asteapta cel mai mult o reactie publica “contondenta”.
    Tocmai din aceste motive cred ca el, si nu jenantu’ de Mandruta ar putea fi candidatul ideal in vederea recrutarii. Si oricum, mergand pe aceeasi linie, consider ca nu persoanele penibile si cu zero lipici la public pot fi instelati, ci cei care isi atrag simpatii si care pot manipula mase cat mai mari de oameni.
    Cam asa ar suna o paranoica incercare de a vedea lucrurile, pe care umil mi-o permit avand in vedere ca e locul potrivit, tinand seama de topicul prezentat, in care sa-mi exprim parerile.
    Inca odata spun ca nu am nici o dovada ca asa stau lucrurile, si nici macar certitudinea ca am dreptate, ci am incercat doar sa imi inchipui cam cum ar face agentii nostri zerozero(fara sapte), in caz ca ar vrea(daca ar vrea:D), sa manipuleze media. Cred doar ca eu fiind prost si paranoic, si securistii fiind desptepti si cu toti boii acasa, au in vedere genul asta de persoane si nu vizeaza tot felul de frustrati ridicoli.

  17. Si totusi… niste nume, niste identitati au acesti insi? Nu de alta, dar daca nu dam niciodata nume ajungem sa procedam precum T. Basescu.

  18. “Şi măcar pe ăştia de acum îi cam ştim… ” !?
    Ăla nu, ăla nu, ăla nu. Curaţi ca lacrima dacă nu-s în vizoru’ ponciş. 😉

  19. Rodica Culcer, Laura Cernahoschi,poate si Adriana Pora (dupa modelul libian al “virginelor”) iar dintre baieti (fara dovezi) ii suspectez pe Liiceanu, Plesu si din pacate Nistorescu!

  20. @infektus: omule, toate redactiile, din toate trusturile, sunt pline de ei. nu stau sa-i caut. in esenta, ii cam stiu pe ai mei si-mi ajunge.
    @Catalin: daca mergem la teoria conspiratiei pana la capat, faptul ca Mircea are mesaje inversa decat ale lor il face si mai acoperit 🙂

  21. @ Catalin pe 18 March 2011 la 03:07 – Excelent comentariu.

    Sunt in mare 2 tipuri de securisti romani : securisti bastinasi si securisti afiliati KGBului.
    Bastinasii o duceau bine inainte de 89 dar KGBistii (care erau cam marginalizati) au preluat puterea dupa lovitura de stat din decembrie 89.
    My guess:
    securisti KGBisti- basescu , Orban de la PNL, Iliescu, Nastase, Ponta, Magureanu, Hrebenciuc(pe asta eu sunt 100% sigur), Gherman Oliviu, Maior jr. si sr. (la astia e genetica treaba), Buzura Augustin, etc
    Securisti bastinasi- cam toti aia declarati de CNSAS ca au facut politie politica.

  22. Eu nu inteleg de ce se mira unii.Asta-i treaba serviciilor si a puterii.Problema este ca tot “unii” ramin talimbi si stau ca la poarta noua vazind ca un “coleg” este din ala acoperit.Sa-ti fie in colectiv si sa nu-l descoperi inseamna ca esti un ziarist de doi bani sau sef tot de atitia bani.Nu-i asa Victore?

  23. Vadim spune multe prostii, dar ce a spus despre Radu Tudor ca ar fi agent undercover, mi se pare ca ar avea un parfum de credibilitate. Asa ca daca tot s-a dat drumul la bursa zvonurilor despre agenti SRI in presa, eu as spune: Radu Tudor.
    Parerea mea!

  24. Nu ştiu de ce am impresia că în agitatele zile ale lui Decembrie ’89, securiştii au hotărât soarta României pentru cel puţin 20 de ani. Ei s-au răspândit în toate partidele politice, ca să dea impresia, în ochii noştri, de o democraţie adevărată, de alegeri libere. Probabil că, zicala:”Pleacă ai noştri, vin ai noştri” ei au inventat-o şi au făcut-o să fie dureros de adevărată. Prin 2008, mi-a fost dat să văd o fază tare. La un post local de televiziune, 2 lideri de filială ai unor partide puternice de pe la noi, după ce s-au porcăit vreo 2 ore într-o emisiune electorală, la nici jumătate de oră după terminarea acesteia, erau foarte buni prieteni în separeul unui restaurant de lux-ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu după mult timp, în presa locală au apărut articole legate de colaborarea ălora cu Securitatea. Aşa, şi ? nu s-a întâmplat nimic. Nici până în prezent, persoanele în cauza nu au declarat ceva. A rămas ca-n tren. Cei 2 sunt şi azi politicieni activi şi importanţi ai judeţului. Aşadar, din acest proces amplu de simulare de democraţie occidentală care, se spune, funcţionează după nişte principii sănătoase(drepturile omului + alte drepturi) face parte şi simularea existenţei unei prese libere în care dreptul la liberă exprimare este neîngrădit. Singura consolare a noastră e că mai există câte un jurnalist care are curajul să spună liber ceea ce gândeşte. Blogosfera este ,într-un mod foarte evident, un teritoriu controlat de astfel de oameni.

  25. @Drujbaru: nu s-a dat drumul la zvonuri, dar lumea n-are limite. si despre mine a spus Vadim o caruta de lucruri, toate neadevarate. de ce as crede, in conditiile astea, ce spune despre Radu?

  26. Draga Victor …
    Poate e off topic , poate nu , insa eu chiar sunt disperat si foarte indignat pe lenea asta INEXPLICABILA a romanilor !
    Nu am facut niciodata comentarii de genul ” ce facem cu astia ” sau ” cand ii dati jos pe astia ” …
    Am participat la mitinguri , inclusiv la cel organizat de tine si de Badea impotriva CNA -ului .
    In drum spre Piata Constitutiei am vazut nesimtirea si indiferenta oamenilor.
    Femei care-si plimba copii pentru care ,in curand , nu o sa mai aiba bani ; muncitori care , de maine , or sa fie dati afara cu un sut in fund oricand pentru ca nu au culoarea de ochi potrivita ; persoane in taioare sau costume elegante care vor ” zbura ” in curand pentru ca firma la care lucreaza a hotarat ca li s-a terminat perioada de proba si pot sa stea acasa bine mersi ; etc …
    Si mie mi-e scarba de toate comentariile astea din masini , de la coltul strazii : ” ce ne facem ” ?
    traim din plin povestea drobului de sare !
    In subiectul anterior postat de tine , in legatura cu temerile si fricile noastre am o singura frica : SA NU MA REINCARNEZ IAR IN TARA ASTA !!!…

  27. sub acoperire de ziarişti (bloggeri, orice, nu mai contează).

    bine zici. daca te uiti pe analytics, orice blog primeste vizita sts-ului (serviciul de telecomunicatii speciale) cel putin o data pe luna. nu stiu daca au vreo aplicatie care acceseaza automat blogurile in functie de cuvinte cheie sau daca sunt chiar oameni cu degetele pe tastatura, insa este cert ca ne viziteaza.

  28. @micelnic: nu musai STS-ul te/ne viziteaza. cam toate ministerele au iesire pe Net prin STS, din motiv de securizare a informatiei. da’ asta nu inseamna automat ca STS nu da cu ochiu’ 🙂

  29. am o repulsie (nativă, nu ştiu de unde vine) faţă de jmekeri, şmenari, hoţi, mincinoşi, ipocriţi, parveniţi etc. şi tot timpul mă poziţionez împotriva lor şi simt nevoia să fiu personajul pozitiv. Din acest motiv mi se pare că sunt într-o luptă continuă din care nu răzbesc dar pe care o continui să o duc.

    După sistemul, dacă nu-i poţi bate, alătură-te lor, probabil că m-aş putea antrena (un pic de yoga şi post) să fiu şi personajul negativ. Ai idee cum pot să trec la the dark side? Nu mă risc. Dacă avem doar o viaţă? 🙂

  30. Cătălin:
    Mie-mi place când oamenii gândesc. E mare lucru să gândeşti şi să nu fii imbecil, chiar dacă rezultatul analizei proprii nu este întotdeauna conform cu realitatea.
    Trebuie să-ţi spun că m-am amuzat când am citit rândurile tale despre Mirciulică Badea. Şi ştii de ce? Pentru că pe mine şi pe ai mei, Mircea chiar ne-a scos din casă ( ca să zic aşa ) de două ori din două. Atât de “nerefulaţi” am fost, încât n-au contat cei 500 km dus-întors pe banii noştri, atât în weekend, cât şi în cursul săptămânii, cu fiică-mea învoită de la şcoală şi făcut teme seara la întoarcere. A doua oară “meritul” a fost pe jumătate a lui Ciutacu.

    Cât despre cei care par prea proşti pentru a fi recrutaţi, păi poate că sunt. 🙂
    Scrie Victor foarte bine în articol cum se dau de gol, fiind previzibili. Pun aceeaşi placă, în acelaşi timp, de parcă în ţara asta ar fi numai proşti.

  31. a avea un blog,o profil de fb sau twitter a devenit acum un reflex social,iar daca Romania are fi o tara si nu o nebuloasa, nimic nu ar fi rau in asta. Iata tineri/cetateni din tari asa zise de lumea a 3a, conduse de regimuri totalitariste, au reusit sa se mobilizeze si sa utilizeze in acest scop retelele de socializare pentru a aduce o mult asteptata schimbare spre democratie-vezi Tunisia,Maroc,Egipt. Noi aici, prin “securistii” si “bovinele”(tot se comporta ca o turma,deci consider ca li se potriveste apelativul) portocalii infiltrate cat si prin fibra multora dintre noi, care prefera sa isi puna poze cu masina de spalat pe fb, nu am inteles si nici nu o sa intelegem fenomenul asta cu toate implicatiile sale. Atata timp cat Sandel o sa isi tuneze Dacia in SLK mioritic pentru “Pitzi_2000_hot”, la fel va putea fi convins de un “JamesBond@blog.” ca painea s-a scumpit pentru ca a chemat Iliescu minerii si pe drum au aruncat chistoace aprinse in lanurile de grau.

  32. “in esenta, ii cam stiu pe ai mei si-mi ajunge”

    Da, de ce m-oi fi legat de aia de la Antene, cand tu ai (cel putin) unul la tine-n ograda ?! E drept ca in JN o arde mai apolitic, asa (ca nu-i ziarist, e scriitor la ziar), dar la Realitatea isi face bine treaba de ani buni, si destul de subtil, ca-i surlicau alunecos de Brailita.

  33. As vrea sa mai adaug ceva la aceasta tema .Poate
    oamenii acestia sunt unditasi.Ei sunt pescuitori
    de victime pentru viitoarele dosare cu care se
    munceste cu folos pentru tara.Am inteles ca toti
    complicii si vandutii care se gudura pe langa
    putere ,au dosare frumusele.Poate au si conturi
    in strainatate.E politica lor , le e specifica.

  34. Asa e, toti vuvuzeii astia pro-Basescu scriu in aceleasi zile despre aceleasi lucruri si nu acopera o plaja larga de subiecte, cum fac cei de la Realitatea si Antena, care ii critica pe Basescu si pe Boc o zi da, una nu. Mi-a placut, maestre, articolul asta cu butoanele chiar a fost tare, dar ai grija, ca la voi s-a blocat acum vreo sase ani butonul pe Basescu! :)))))

  35. Nu-l credeam pe Radu Tudor atat de naiv. Sa nu vezi ca de la inceput americanii au urmarit sa destabilizeze Libia, pentru petrolul de acolo, care urma sa fie exploatat de chinezi si indieni si nu de americani si europeni ?! Sa nu vezi ca asa “au cazut prada mirajului libertatii” tunisienii si egiptenii, uitand total natura economiilor lor si cresterea entropiei generatoare de haos socio-economic, saracie (pentru majoritatea) si migratie?! Sa nu vezi ca o parte semnificativa a libienilor apartin unor triburi pro-Ghadaffi?! Sa nu vezi ce s-a intamplat in Irak dupa ce americanii l-au indepartat pe “tiran” (specific, de altfel tarilor arabe), in Afganistan, in timpul bombardamentelor asupra Serbiei ?! Sa nu vezi ca presedintii SUA, atunci cand politica interna scapa de sub control sau intervin evenimente gen Monica Levinski au nevoie de un conflict pentru a-i face pe americani sa uite concretul si se infoaie in pene ?! Sa nu vezi ca toate conflictele le genereaza in afara spatiului SUA ?! Si ca azi razboiul e singura sursa de revenire a economiei SUA ?!

  36. Nu-i nimic. Si noi ii recunoastem pe ei. Si mai important, ne recunoastem intre noi. Nu suntem chiar asa multi, dar nici putini. Cu siguranta insa, vorbim in numele multora, fara sa fim platiti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.