Esti aici:
Prima pagină > Blog > Delatiuni cetatenesti de bine > “A venit timpul putorilor” (guestpost)

“A venit timpul putorilor” (guestpost)

by John Doe

Victore, n-am mai scris de mult la tine pe blog ca m-am enervat ca m-ai banat anapoda. N-am mai incercat nici cu nick-ul meu, nici macar cu altul. M-am hotarat sa-ti scriu ca am vazut ca si tie  ti s-a luat de tot ce-i in jurul tau. Ti s-a acrit si te inteleg. Mie mi s-a acrit demult…
Esti un tip inteligent, fara discutie, dar nu inteleg de ce nu spui tot adevarul. Uite niste idei, sau, ma rog, o parte a cacatului pe care l-as manca daca-as fi in locul tau, numai ca pe mine, in afara de familie, ma mai cunosc doar cativa prieteni…. Stiu ca-i greu sa spui diverse pe post, dar, da-o dracului de treaba, cineva trebuie sa le spuna si p-astea.
Eu as porni cu o lema.
Populatia Romaniei este puturoasa!
Populatia Romaniei a fost intotdeauna puturoasa. Exceptia s-a produs, cat de cat, in timpul lui Ceausescu. Atunci, vroiai, nu vroiai, trebuia sa muncesti, sau macar sa te faci ca muncesti. Oricum, fortat s-a muncit in tara asta mai mult decat in toata istoria ei. Cu sau fara spor, aberant sau nu, criminal sau nu, uita-te in jurul tau si o sa vezi ca s-a muncit. Acum sa nu intelegi ca mi-ar fi placut sa traiesc in continuare pe vremea Piticului, e doar o remarca istorica.
A venit ‘democratia’. A revenit ‘timpul putorilor’.


Cei care nu aveau nimic in cap dar stiau sa manance mult cacat si n-aveau ce pierde, s-au catarat in varful asa-zisei societati democratice. ‚Jmecherii’(cu ‚J’) de profesie, securistii, ‘baietii destepti’, au furat de-au rupt pamantul.
Romanii obisnuiti n-au mai muncit, ca nu-i mai forta nimeni si au inceput sa zbiere ‘sa li se dea’.
Si la privat si la stat s-a intamplat asta.
Sa li se dea! Si uite-asa avem 10 milioane de asistati social si 200 de tipuri de ajutoare sociale!!! Si mai apar alti tampiti care vor sa faca din Romania un stat social! Astia nu-s normali la cap. Adica sa traiasca tot poporul numai din pomeni! Pai de unde pula mea atatea pomeni, Victore?! Din banii tai, ca tu produci si platesti taxe ca prostu’ dupa ce stai pana-n creierii noptii la munca!
Si doar 3 milioane de angajati la privat. Care, cica, produc. Aia care au avut chef de munca, cu adevarat, s-au dus dracului prin toata lumea si acolo chiar muncesc.
A venit decontul tuturor.
Cei de la stat, mult mai multi decat ar trebui, trebuie sa inteleaga ca ceea ce fac ei numai munca nu se numeste. Functionarii care joaca ‘Solitaire’, ca altceva oricum nu-i duce capul, profesorii care au doar 8-10 ore pe saptamana(doar 20% dintre ei se mai si documenteaza, restul freaca pula), medicii care trec pe la spital doar 4 ore pe zi si apoi se duc la policlinicile private unde-si trag pacientii de la stat, puzderia de sefi si sefuleti care nu fac altceva decat sa plimbe niste hartii si sa-si futa secretarele, toti cei care o freaca pe bani de la buget. Nu cred ca exagerez, dar maximum 20% ar merita sa aiba un loc de munca la stat. Stii, ma, Victore, ca la ministerul lui Videanu, acest vitzel rozaliu, vinerea la ora 13.00 toata lumea rupe usa?!
Cei de la privat, ca nu toti muncesc cu adevarat, pornind de la vanzatoarele care nu dau doi bani pe tine in orice fel de magazine, pana la tot felul de pitipoance de prin banci, care habar n-au pe ce lume se afla, muncitorii din constructia de strazi si autostrazi care freaca pula in amiaza mare angajati la privat,toti cei care o freaca pe bani privati.
Toti astia de mai sus trebuie sa munceasca!
Dar, tare mi-e teama, ca habar n-au ce-i aia munca. Sa n-aiba timp sa fumeze o tigara intro zi de munca, ba, ca asa-i in alte tari!
Ei vor sa li se dea!
Salarii mari, concedii, sporuri, prime, bonuri de masa, spagi, trafic de influenta, licitatii trucate, crima organizata, subminarea economiei nationale, distrugerea programata a unor industrii sau a agriculturii, hotia din bugetul statului, tradarea de tara etc.
Asta-i Romania reala!
O tara plina de putori si de hoti!
Asta-i realitatea!
Pai tu pentru astia te lupti?!
In dimineata asta, langa institutia unde lucrez e o gradinita. Cred ca aveau vreo serbare ca mi-au facut creierii muci. Ce crezi tu ca au ‚bagat’ de 2 ori in boxe? Pinguinul, ma! Imi venea sa dau cu bombardeaua in Pingiunia in momentul ala daca-as fi putut! Traim in tara pinguinilor, a venit racirea globala! Au incheiat serbarea cu un cantec de jale al Mariei Tanase! La gradinita ma! Cum pula mea sa ma solidarizez eu cu dobitocii astia?!
In alta ordine de idei, astia care-s acum la putere sunt niste idioti si niste hoti. Dar, nu doar ei au adus tara in halul asta, mai Victore, toti nemernicii de dupa 1990 care s-au catarat sus la putere ne-au adus unde suntem acum. Tragedia este ca unii dintre cei mai prosti au ajuns sa gestioneze dezastrul. Sa se aleaga praful de toti!
Exista solutii, Victore.
Putem schimba jegul asta de clasa politica.
Uite aici niste propuneri:
1.                  Interzicerea finantarii partidelor de catre terti. Partidele sa primeasca bani doar de la bugetul de stat, in mod egal.
2.                  Eliminarea pragului electoral de 5% si stabilirea lui la 2%.
3.                  Introducerea obligativitatii votului, cu amenda serioasa pentru aia care nu se prezinta.
O sa zici ca-s tampit la cap, dar lasa-ma sa-ti explic.
Tu stii foarte bine cine voteaza in tara asta, cati voteaza din convingere si cati voteaza pe lovele sau pe interese, nu mai pun la socoteala si ciordeala cu autobuzul.
Daca dobitocii astia n-ar mai avea bani de dat, galeti cu rahat si alte asemenea, daca ar trebui sa gandeasca strategii, in curul gol, fara bani negri, pentru vreo 16 milioane de votanti, nu crezi ca ar iesi ceva mai bine?
Daca ei n-ar mai lua carute de lovele sa-si finanteze campaniile, nici n-ar mai avea de dat inapoi din banii statului.
Daca ar aparea si alte partide in locul celor existente, care de 20 de ani ne fut pe rand sau in combinatii, nu crezi ca ar putea iesi la suprafata si alti oameni, poate mai buni?
Daca i-am invata pe romani cu forta ca democratia inseamna in primul rand sa mergi la vot, nu crezi ca s-ar mai destepta, mai ales ca nu vor mai primi sacosa cu ulei si pui morti?
Ma rog, astea sunt doar cateva idei, e mult de discutat.
De ce ma Victore nu apare cineva la TV sa le zica putorilor, hotilor si lasilor de romani ca asa sunt ei si ca nu merita mai mult?!
De ce dracu’ n-are ma nimeni curaj?!
Cum e posibil ma Victore sa vad la TV ca bugetarii(am vazut vreo cateva balene ucigase la peste 100 de kile cum se produceau fericite in fata camerelor…) de la mitinguri dau din cur tot pe „pinguinul” in loc sa darame la propriu cladirea Guvernului?!
Ma uitam la Realitatea in ziua marelui miting si o idioata de reporterita facea un sincron din casa unor cretini care se plangeau ca le e greu. Aveau peste 100 de kile fiecare si madam era plina de bijuterii pe toate degetele! Isi odihnea curul ala mare cat Ateneul Roman pe o ditamai canapea de piele si se plangea javra!
Cum dracu’ sa ma solidarizez eu cu scarbele astea nenorocite?!
Ba, mi-as da si 50% din salariu daca din banii mei s-ar construi puscarii. Vreo 100 in toata tara ar fi OK. Sa aducem niste baieti din afara care stiu cu anticoruptia si in cativa ani sa bagam acolo vreo cateva zeci de mii de oameni, cam atatia ar merita sa stea vreo 44.000 de ani lumina pe acolo. Si sa cumulam pedepsele, nu s-o dam pe aia mai mare, sa ajunga o hoata ca Udrea sa stea 138 de ani in parnaie, nu doar 10 pe acte si sa iasa dupa 5 pentru buna purtare, cu catralioane in buzunar.
Ai auzit-o ma pe petarda aia ca nu mai doarme noaptea de grija ratei la credit?!

PRECIZARE: N-am cerut permisiunea autorului să reproduc epistola de pe mail. Mi-am luat libertatea s-o fac (spuneţi-i abuziv) întrucât e o temă în dezbaterea publică şi putea fi un comentariu la aproape oricare dintre textele pe care le-am scris în ultima vreme. Sensibiloşii la limbaj licenţios să întoarcă privirea.

UPDATE: Aş prefera ca, în ciuda patriotismului declamativ care bântuie pe aici, să vă abţineţi de la jigniri. E dezbatere de idei, fraţilor, nu cor militar care cântă “Muie, Băse, muie, Băse, hei, hei…”

Comentarii

comentarii

Similar Posts

220 thoughts on ““A venit timpul putorilor” (guestpost)

  1. un articol ffffffffffff bun care refleacta realiatea de azi cn a fost in strainate stie cum se munceste ca nu ai pauze la noi toata lumea cere excelent articol mi ati luminat ziua :d numa bn ne mai auzim

  2. Bai sa-mi bag. Toata lumea se inflama pana ieri si pe la TV, si aici pe blog, cand aparea cate unu care spunea ca tara-i in rahat nu de cateva luni, da cand e Boc, ci de multi, multi ani. Acum toata lumea e deacord ca am fost facuti de politicieni dintotdeauna. Una peste alta, are dreptate omu’.

  3. Limbajul e prea soft pt. ce trăim cu toţii în ţara asta. Omul are dreptate. 100% de acord cu el. Tare îmi plac mie, postacii ăştia de la comentariile de pe net, care se bat cu cărămida în piept că lucrează pe rupte la privat, dar totuşi au timp să citească presa pe net, să scrie comentarii şi să mai şi stea pe mess.
    Eu lucrez la Stat. În instituţia mea, cei tineri fac şi îndatoririle colegilor mai în vârstă, pt. că dacă nu le faci treaba (pt. care iau leafă) au grijă să nu primeşti calificativ FB la evaluarea periodică. Da, să vezi ce fain e să fi bugetar şi să lucrezi şi noaptea la 11. În instituţiile bugetare menta o freacă favoriţii şefului şi cutrele bătrâne care au experienţă şi ştiu cum să le fie bine la locul de muncă, restu’ trag la jug de le iese pe nas. Şi într-adevăr, babacii, în afară de a citi presa tabloidă şi a juca Solitaire altceva nu fac. Vreţi să auziţi cea mai tare reclamaţie pe care am primit-o ?? O colegă în vârstă m-a reclamat la director că de ce nu are pe calculator Solitaire(eu la reinstalarea SO am scos jocurile, crezând că nu e ok să existe pe un PC folosit strict pt. job). 🙂

  4. Cum sa nu fie puturosi romanii cand mentalitatea lor e aceea de a privi la conducatori ca la niste zei la care se milogesc si de la care se asteapta sa vina binecuvantarea? Cum sa fii respectat daca nu te respecti? Apropo de limbaj, in tarile civilizate asa se vorbeste la televizor (dupa o anumita ora).

  5. Invatatoare( 14 ani de munca) 120 lei salariu, politist (20 ani de munca) 160 lei salariu,
    medic specialist( 10 ani de munca) 180 lei salariu,
    si acestea sunt doar cateva dintre exemplele pe care le stiu. Cata pofta de munca ar putea avea
    acesti oameni? Sa nu uitam niciodata ca atata timp cat nu exista stimulente oamenii nu vor da randament.
    Ce poti face cu 120 lei, dar cu 180 lei? Daca suntem corecti vom spune ca mai nimic.Putem doar sa ne taram
    prin viata.Comparati romanii cu nemtii, francezii sau alte natii de oameni? Nu e corect.Judecati oamenii dupa greutate, iar nu-i corect.
    Domnule Ciutacu, gandesc si eu la fel ca dumneavostra cand spuneti ca nu aveti pt cine sa luptati, dar ne inselam.
    Trebuie sa luptam in primul rand pt noi si pt copiii nostri, pt cei cativa curajosi, si nu in ultimul rand trebuie sa luptam pt
    dreptate si pt idealuri. Scrisori denigratoare poate scrie oricine, dar noi avem nevoie de scrisori care sa-i unesca pe oameni,
    nu sa-i dezbine( are grija altcineva de aceasta problema).In spatele monitorului si intre patru pereti toti suntem zmei si ii acuzam pe
    cei care erau acolo in piata ca nu au dat cu pietre sau nu au facut alte gesturi mai dure.Va invit pe oricare dintre dumneavostra sa faceti asta, sa luati o piatra,
    sa mergeti in fata guvernului si sa aruncati cu ea. Este greu nu? Imi veti spune ca nu sunteti dumneavoastra cei afectati de masuri.Si atunci de ce reactionati?
    Nu dragilor, nu mergeti pt ca va este FRICA…la fel sunt si acei oameni.Diferenta este ca lor le este frica pt ca vor fi judecati atat de lege cat si de cei care
    nu sunt bugetari, cei care gandesc la fel ca dumneavostra, ca sunt niste puturosi care vor mai multe drepturi.Singurul castigator al acestui razboi este TB, a obtinut
    exact ce si-a dorit..URA.

  6. bine a grait cel ce ti a trimis aceasta epistola, mai putin limbajul colorat cu care nu sunt de acord si ca ne baga pe toti in aceeasi oala ca suntem puturosi, eu lucrez la particular si nu imi permit sa stau mai putin de 9-10 ore, concediu 2 sapt/an impozite la zi platite, si pentru ce sa ma satur de aberatiile tampitilor astora care sunt la putere, ma intreaba copii cum o sa o mai soatem la capat cu ratele, plata facultatii si asa mai departe.Victore l ai vazut aseara la realitatea pe desteptul ala de turcescu, lingaul ala ce il incoltise pe Voiculescu, si mai adusese una de se dadea mare invatatoare era boita rau la ochi, turcescu nu mai e director interimar la tvr ca doar il pusese conducatorul suprem la putere pentru faptul ca a moderat bine confruntarea intre el si geoana, de ce dracu nu l au lasat pe Johaniss sa fie premier poate ala venea cu solutii mai bune si cu capital de afara, sunt curioasa ce mai urmeaza saptamana viitoare, o pica guvernul si a sa nu uit pe blog q magazin scrie exclusiv 10 parlamentari pdl, debarca in alte tabere cu asa sefi cred si eu.un wekend minunat sa ai Victore.dana

  7. Faptul ca Romania e plina de putori, se stie de mult. Dar stati linistiti ca asa e cam peste tot. Nu numai in Romania. Un lucru nu sunt de acord. Cum inveti pe cineva democratie cu forta?! Tipul le zice in felul lui bine, problema ca totul e teoretic. Si comunismul e bun in felul lui teoretic. Cum si capitalismul e exceptional teoretic. Problema e cu practica. Poporul roman trebuie sa inteleaga ca orice decizia pe care o ia, il va afecta direct sau indirect iar cele mai bune lectii din viata sunt acelea care le-ai trait pe propria piele. Poate a trebuit sa o traiasca si pe asta ca sa inteleaga ca decizia lui conteaza si trebuie sa o faca cu mare atentie.
    Cum a zis si Badea si cum ai zis-o si tu, acest popor isi merita soarta de acu. Asta a votat, asta primeste. Sunt lectii care trebuie sa le invete altfel nu va putea intelege niciodata cu adevarat ce inseamna un drept si ce inseamna democratie.

  8. Felicitari autorului articolului publicat , gandesc si stiu din experienta acumulata atat in tara cat si in strainatate ca are dreptate 100% – as vrea sa-l am prieten , sa mai schimbam impresii ; As fi onorat sa-mi scrie la : [email protected] pentru a ne cunoaste .

    Victore , tu cred ca nu mai astepti felicitari , sti ca le meriti cu prisosinta !

    Salutari din Barcelona ,

    Catalin Trandafir

  9. E si nu e asa, imi povestea un prieten care a plecat sa munceasca in Anglia ca el putea sa faca sarcinile pe o saptamana intr-o singura zi. Apoi au venit colegii la el si i-au zis sa o lase mai moale sa nu se agite chiar asa de mult.

    Puturosi suntem si noi si altii, diferenta este ca ei au un sistem bine pus la punct si acum isi permit sa si-o frece. Degeaba vaslim noi cu entuziasm si harnicie daca barca ia apa.

    Pestele de la cap se impute si singura vinovata pentru situatia actuala a Romaniei este clasa politica, nu oamenii de rand. Pe oricine votai tot hoti ar fi venit la conducere, hoti care au creat un sistem bolnav pentru populatie dar bun pentru ei si pentru buzunarele lor.

  10. Probabil tipul nu a vizitat si alte tari asta asa ca sa vada ce inseamna cu adevarat multimi de prosti si lenesi,Romania la capitolul asta e ,,mic copil,,. Ia mergi tu in italia sa vezi acolo lenesi si prosti,singura deosebire este ca aia nu isi aleg conducatorii din randul lor(al prostilor si lenesilor) cum facem noi. Cat despre pensionari pe caz de boala omul avea dreptate cunosc bine situatia sunt multi pensionati pe blat asta deoarece s-au luat spagi vina apartine celor ce trebuia sa faca controale si sa dea legi ca sa mai,, subtieze,, lista de boli pensionabile,care mai de care se pensioneaza pentru un junghi in spate. In mare din ideile lui observ ca ,,a fost dat pe brazda,,ca multi altii de temele lansate de securistul sef &company;avem multi asistati,nu se munceste etc eu zic sa ,,ne tragem,,un regim nazist sa ii executam pe asistatii sociali iar ceilalti sa fie dusi cu forta la munca la canal,astfel vom deveni un popor harnic si fara asistati sociali. Epistola confirma regula ,suntem o tara de frustrati. Top zvonuri securiste ce au prins la dobitoci:1) Basescu in 2009 in finala presedentie(Base-Geoana)-Nu am fost lasat sa fac 2) acum cu taierile de pensii si salarii-TOTI au furat,TOTI sunt hoti.

  11. Imi pare rau sa o spun, dar John Doe are perfecta dreptate.Eu lucrez din 1997 la o cumpanie de constructii pentru telecom.Am inceput cu 5 romani si 10 expati(nu, nu din aia de birou, ci de teren) si am ajuns la 180 de oameni, cu 3 manageri dupa criza.Oamenii sunt in principal aceeasi din 1997-1998, iar de muncit se munceste ca afara.Eu am financiarul, resursele umane si administrativul, tehnicul se ocupa impreuna cu generalul si de comercial.Muncim si sambata,nu imi aduc aminte de cand nu am mai stat un week-end cu ai mei acasa, dar am doua saptamani de concediu vara si doua iarna, ca TOATA lumea din companie.Marea majoritate sunt pe teren, nu in birou la electrizat felina, iar usa se rupe dupa 7 seara,uneori si 8 sau 9,in conditiile in care venim la 8,30.Si ma uit la astia de la stat ce darama portaru’dupa fix opt ore si ma apuca dracii.Cand am plecat din invatant imi spuneau colegii ca o sa ma ia naiba, acum vad ca e taman invers.Nu avem cultul muncii! Ai mei se rup muncind dar sunt multumiti ca au salarii bune, ca nu le intarzie banii, ca daca au nevoie de imprumut, nu tre’ sa apeleze la banci, ci doar la companie si ca vacanta e Vacanta.De ce nu se poate si la stat?Pentru ca NU avem conducatori care sa tina cu oamenii, sa ii ajute,sa ii stimuleze, sa ii invete cum sa munceasca si cum sa fie functionari, nu jupani pe tarla. Sii, bunica mea avea o vorba fff actuala:”Stapanul invata sluga hoata”!

  12. Nu cumva esti chiar tu autorul “mail-ului”? 🙂 Daca da, jos cu palaria fata de tine. Daca nu, jos cu palaria fata de el. 🙂
    100% adevarat si subscriu.

  13. Românii sunt un popor de sclavi (exprimare pur pragmatică, fără conotaţii), care se nasc, există şi mor cu singurul scop de a-şi depăşi condiţia, adică de a deveni negustori de sclavi.

  14. …mai toţi băsiştii înfocaţi cred că Victor Ciutacu este de John Doe. :))

  15. Mai Victore (indraznesc o formulare mai putin protocolara pentru ca te citesc de mult si te privesc ca pe un prieten, desi nu am mai comenta pana acum), de unde l-ai scos pe baiatul asta? Inca un filozof de doi bani care vad (din comentarii) ca prinde la public.

    Daca debiteaza o duzina de inepții imbracate in trei adevaruri, asta nu inseamna ca spune 15 adevaruri.

    Am si eu citeva nelamuriri in legatura cu tema principala a dizertatiei dumnealui: Populația Romaniei este puturoasa!

    Asta ce e? O fatalitate? O axioma? Un timbru lipit pe frunte? Constat ca o parte a forumiștilor deja vad o explicație genetica.

    Atunci, cum ne explicam ca romanii care au plecat in strainatate muncesc chiar foarte mult? Pai de dragul axiomei, putem spune ca erau excepții (probabil peste 2 milioane de exeptii).

    Au fost cativa romani carora le-a placut munca dar au plecat din tara. De ce au plecat din tara? Poate pentru ca daca ar fi muncit in Romania, munca lor nu ar fi fost rasplatita la adevarata valoare?

    S-ar putea oare ca romanul sa nu fie lenes din nascare? S-ar putea ca problema sa fie ca munca nu este apreciata iN ROMaNIA si nu este rasplatita la adevarata valoare, de aceea romanii nu prea se dau in vant sa munceasca iN ROMaNIA, in schimb muncesc pe rupte in strainatate.

    De ce ar munci pe rupte un angajat de la stat ? Postul lui, marirea de salariu sau promovarea depind de cat munceste sau de o decizie arbitrara politica? (Aceasta situatie nu e intalnita neaparat numai la stat, am trecut prin numeroase companii private in care angajatii muncitori nu erau apreciati, in consecinta, nici eu nu ma omoram cu munca)

    Pai, daca munca nu este recompensata, de ce s-ar stradui cineva sa munceasca?

    Dupa atatea intrebari, indraznesc si o afirmatie: romanul nu este nici mai lenes nici mai harnic decat occidentalul (a se vedea comentariul lui Sorin, cu privire la Franta). in schimb, este adevarat ca in Romania se munceste prost si asta se vede din PIB si din statisticile care privesc productivitatea muncii.

    As indrazni sa spun ca cea mai pare problema in Romania o reprezinta managementul, atat cel economic cat si cel politic. Acelasi roman care munceste prost in Romania, munceste bine in Occident, sub o alta conducere.

    Pestele de la cap se impute. Managerul roman, indiferent ca e director de fabrica, primar sau presedinte, nu stie sa aprecieze munca si sa o recompenseze pe masura, in consecința, o descurajeaza. in schimb apreciaza foarte mult pilele si e foarte priceput in a gasi vinovati printre subalterni pentru ceea ce merge prost.

    Apropo, din cei peste 2 milioane de romani care muncesc in strainatate cati au functii de conducere? Exportam profesionisti din toate domeniile, de la medici si ingineri pana la tamplari, dar cati manageri exportam? Eu am numarat in urma cu doi ani mai putin de cinci manageri romani care activeaza sau au activat peste hotare (e un tip la departamentul de resurese umane de la Societe Generale, o tipa, parca, pe la Unilever, nu mai stiu in ce tara si inca vreo doi). Voi cati puteti numi?

  16. da, asta e din ala fanatic cu munca, aia e singura lui valoare, mi-e scirba de astia care se echivaleaza numai prin munca…scoate-i din ideea de a merge incolonat la serviciu si o sa-i vezi ca fac implozie existentiala. de cind e lumea asta, s-au gasit imbecili care sa fie pacaliti de ideea asta cu munca. citeste (sau te insult?) martin eden, citeste prolegomenele lui kant, citeste pe culmile disperarii, nu doar bancnotele cu semnatura lui mugur isarescu!
    am lucrat si la stat si la particulari si nu pot spune ca la primii se munceste mai putin decit la ailalti. ba dimpotriva, munceam mai mult la stat. ideea e nu sa muncesti ca dobitocul, ci cum muncesti, care ti-e productivitatea, care ti-e aportul in structura profitului. ca degeaba stai pina la ora 24.00 (eventual dai si un e-mail sa ramina urma orei), daca freci menta in orele astea (si stiu sute de cazuri si astea la particulari). mai mult, cite firme de la noi platesc orele suplimentare (afla ca pe meleagurile alea pe care le idolatrizezi, munca suplimentara se plateste; probabil stii, dar ignori)? mai mult, citi dintre asa-zisii manageri au competente de a conduce?
    ca sintem un popor las, imbecil, fara tinte proprii, fara proiecte mari, cu deviza “lasa ca merge si asa”, ca nu ne respectam valorile, ca nu cultivam saminta pentu noi valori, de acord. ca se fura, ca se minte, ca se falsifica, de acord.
    dar asta cu munca, deja aluneca intr-un tunel al idioteniei. au mai scris unii pe niste porti aia cu “arbeit macht frei” si am vazut ce-a iesit.

  17. sincer am fost placut surprins ca lucrurile care nu se spun se stiu…
    toti romanii se feresc de munca si cauta sa tromboneasca pe cineva…
    in multe tari sint numiti pe buna dreptate hoti inainte de toate…
    culmea sint si vesnic nemultumiti orice le-ai da
    mai baga text fresh de la omu ca-mi place mult chiar si cu acest limbaj ….

  18. are dreptate asta vad ca are o mentalitate buna multe adevaruri pe care multi nu le spun !putori!

  19. Da. Are dreptate. Dar cati dintre noi cei care citim asta recunoastem ca suntem parte din rahatul asta. Cat muncim? Si cat stam degeaba? Si inca ceva…el..autorul..el cum e? Cum se vede, unde se incadreaza?

  20. Indiferent câtă dreptate are un asemenea manifest,nu asa se poate face o mobilizare,o schimbare.Este mai degrabă o depresurizare care dă satisfactie autorului si celor familiarizati cu acest mod de exprimare,recunosc,incisiv si răcoritor.Este părerea mea si nu o critică.Multumesc.

  21. Cred ca ma ia cu insomnii si la noapte-s de servici,da m-am enervat rau si ” ma ia de jos” vorba lui Mircea.
    Toti frustratii cu puta mica vin sa ne dea noua lectii despre, cum sa traim si ce-i bine si ce-i rau, care-s buni sau care-s rai.
    Cel mai bine ar fi sa ramana acolo unde e si sa nu se mai intoarca niciodata pentru ca :”Romania va creste prin bun simt si responsabilitate”,chiar de-ar fi sa mai dureze ceva timp!!!!!!!!!!!
    Sai acolo oricine ai fi!!!!!!!

  22. EXPRIMARE LIBERA se cheama bai licentiosilor !
    Baiatul isi spune bine punctul de vedere fara sa se “murdareasca de romana la gura” !

  23. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Buna scrisoarea,exprima mult,mult adevar(cu termeni cam duri pentru limbajul nostru-e cam misogin domnul,vad ca scrie mereu ce face genul masculin,dar femeile saracele ce sa faca?!)
    Uite,va reproduc si eu mai jos o lectie de economie,primita tot pe mail;nu mai stim ce sa facem,realiatea e cruda.

    “Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar, odata a picat o grupa intreaga.

    Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA !

    Profesorul le-a spus, “OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.

    Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B. Studentii care au studiat intens au fost suparati, iar cei care au studiat mai putin au fost bucurosi.

    Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o “pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.

    Media celui de-al doilea test a fost D!
    Nimeni nu mai era fericit.

    Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat)
    Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

    Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa
    aiba succes.

    Nu putea fi o explicatie mai simpla.

    Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:

    “Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.

    Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

    Nu poti multiplica bogatia divizand-o.”

    Va doresc un week-end personal si frumos,cu acelasi respect,
    IoanaP

  24. Cam grosier şi obtuz în acelaşi timp. Peştele de la cap se-npute. Problema adevărătă este a identificării putorilor şi eliminarea lor din sistem. Tolerarea lor este problema.

  25. Zice ceva prietenul nostru. As putea fi pe aceiasi unda cu domnia sa mai putin trebusoara cu “vreo 44.000 de ani lumina”. Tin sa-i atrag atentia distinsului reformator ca anul-lumina este o masura a spatiului si nu a timpului. Recte 1AL este distanta strabatuta de lumina intr-un an cu viteza de 300000km/sec. In rest toate bune si frumoase tinind cont ca nu exista instrument de mai mare precizie decit ciomagu’.

  26. Stii, mai draga Victor, io eram tot intr-o mustrare de constiinta de cand am plecat din tara, in sens ca uite ei sufera, uite ca e tot mai dictatura iar pe mine ma doare-n basca.
    Stii, acu s-a depasit o anume limita. Taierile astea de venituri chiar extermina pe niste necajiti, iar imprumuturile tocate miraculos chiar ii transforma in sclavi datornici chiar si pe copii vostri.
    Si-atunci ce vad? In loc de front comun si solidaritate, tot cu sa moara capra vecinului, tot cu mai rau sa nu fie si tot trancaneala peste trancaneala. E halucinant. Atunci io ce…
    Pentru mine versurile melodiei lui B.U.G. capata alt sens. Ma gandesc la toti cei care (inca) traiesc in Romania si spun:
    ‘sa sufar eu pentru voi…’ Mai departe stiti si voi.
    Cu stima, am fost un soarece anonim.

  27. Cu altfel de cuvinte cam asta am spus si eu astazi pe un post Tv local;is mandra de mine si de cel care a scris acest e-mail…

  28. Mie mi se pare periculos genul acesta de gandire, in care oamenii sunt impotriva oamenilor. Ca o contra observatie, as spune numai ca John Doe ar putea avea experienta catorva locuri de munca, 3-4-5, din care sa traga respectivele concluzii cum ca, de ex, romanii sunt puturosi. Generalizarea mi se pare o prejudecata care circula ca o spirala. Atat. Mai degraba sunt de acord cu comentariul Silviei care spune ca, in general, sefii sunt cei care habar n-au de capul lor si se poarta urat si asa mai departe. De ex, experientele mele profesionale vin mai degraba din aceasta zona. Si, ca o observatie de final, pestele de la cap se impute si in cazul situatiei din tara de la ora actuala. Eu cred mai degraba in proasta gestionare a celor care conduc, de oriunde ar fi ei, decat in vina pe care unii o imputa majoritatii oamenilor spunand ca-s asa si pe dincolo.

  29. Parerea mea e ca bine ai facut ca l-ai banat. Si nu pentru limbaj ci pentru idei.Parca a baut apa dupa Basescu. Cine e el sa emita pareri despre un popor? Cum isi permite sa jigneasca atatia omaneni? Am cateva intrebari pentru el la care nu astept nici un raspuns. In ce tara a lucrat de stie atat de bine cum se munceste in alte tari? Institutia la care lucreaza e de stat(aia de langa gradinita)? S-a vazut bine mitingul din fata Tv-ului? El traieste tot in Romania, nu? ”O tara plina de putori si de prosti”. Prin deductie logica, ori e prost, ori e putoare ori amandoua.

  30. In parte, omul de mai sus are dreptate. Insa se si abereaza. Foarte multor romani le place sa munceasca dar nu au un mediu proprice. La stat, indiferent de cat muncesti, primesti salariul tot in functie de vechime si eventuale grade luate. De multe ori, primele se dau de director dupa ochi frumosi. Multi din bugetari sunt platiti putin desi munca ce o fac chiar de nu e productiva aduce efecte in lumea reala a societatii. Profesorii nostri predau si se agita la o ora de cam trei ori mai mult decat o face un profesor in Occident. Daca se constata ca trag mata de coada, n-au decat elevii sa faca reclamatie si presiuni. Dar stiti ce…Nu fac pentru acestia nu merg la scoala decat ca sa ia note si diploma si nu ca sa invete. De ani de zile Ministerul in loc sa perie programele le incarca la nesfarsit si la final e totul un talmes balmes. Medicii sunt platiti jenant de putin, am citit mai sus ca si-ar trage clientii spre privat. Stiu si eu? Mie mi s-a intamplat si invers, un doctor pe care l-am vizitat la privat, m-a chemat la public si fara sa-mi pretinda un ban. Cand am nascut, am fost sprijinita cu multa inima de personal, fara sa-mi ceara nimic in schimb. Noi, romanii, prea ne gandim ca unii trebuie sa-si faca treaba chiar daca sunt platiti in scarba, ne-am obisnuit sa pretindem servicii de maxima calitate fara sa ne preocupe faptul ca acei oameni sunt platiti mizerabil iar banii care-i dam noi la stat dispar intr-o gaura neagra a incompetentei.
    Sunt de acord cu cel mai de sus si in privinta ajutoarelor sociale. O anumita etnie ce traieste in palate cu turnulete, se plimba in Mercedesuri si nu dau un ban la stat primeste venitul minim garantat de ani de zile. De douazeci de ani guvernul n-a facut nimic pentru oamenii care au ramas fara servici la doi-trei ani inainte de pensie, n-au incurajat cumva angajarea acestora.
    Nu doar functionarii de la stat joaca Solitaire, si cei de la privat o fac, multi cand patronul nu sta cu ochii pe ei, fac orice altceva decat munca. In continuare, dam de chelneri nepoliticosi, vanzatori ce abia asteapta sa te traga in piept, vanzatoarea de la cablu se uit insolent la tine cand te duci sa reclami defecte. Pe de alta parte, multi patroni nu-si respecta angajatii si ii platesc cat se poate de prost. Pe patroni ii freaca la minte statul care se poarta ca si cum el e stapanul si restul sclavi.
    De fapt marele defect al romanilor este indiferenta, din `90, ar fi trebuit sa nu puna botul la prostiile guvernantilor gen Nu ne vindem tara ci ar fi trebuit sa-i sara in cap oricarui politician ce dormea in parlament, sa faca demonstratii pentru autostrazi, modernizare, sa faca presiuni pentru transparenta in cheltuirea banului public. Chestiunea cu obligativitatea votului e o prostie: da, vor veni la vot si vor injura pe vot anulandu-l si? S-a rezolvat ceva. Mai degraba rezolvarea este in convingerea romanilor sa-si ia propria soarta in maini, sa ia masuri drastice cand li se incearca limitarea libertatilor, cand sunt mintiti, cand li se cere mita etc. Bugetarii sa fie platiti dupa folosul care-l aduc societatii si nu la limita subzistentei iar cei in exces sa fie eliminati, afar sa fie dati cei ce freaca menta si nu cei care n-au spate tare. Privatul sa fie sprijinit nu spoliat de guvernanti, sas-i plateasca corect taxele si sa pretinda, sa faca presiuni pe guvernanti pentru infrastructura viabila, legislatie putina si bine gandita. Politicienii sa nu mai minta, sa nu mai cheltuie bani aiurea iar daca nu e in stare sa guverneze, sa dispara din posturi. Cu alte cuvinte, ca totul sa se schimbe, ar trebui ca romanii sa inceteze sa-si mai bata joc de ei insisi, sa munceasca corect si sa pretinda maxim de la cei ce conduc si fac legi, fara a se mai lasa prostiti de sloganuri stupide.

  31. Totul ok pana la obligativitatea votului. Democratie cu forta nu se poate. Dar totusi, tara asta e atat de manelista, incat e extrem de greu sa aplici niste solutii.

    Mai degraba s-ar alege praful, si apoi din ce-a mai ramas, poate o sa rasara ceva bun, pur, curat.

  32. Probabil ca a scris asta in timp ce era la birou, adica la munca, teoretic. Acelasi tip de generalizare pe care l-am mai auzit: toti politicienii sunt hoti, toti tiganii sunt infractori, toti romanii sunt lenesi. Da, e o tema la dezbatere, dar nu cu extremisme ieftine se dezbate.

  33. Absolut corect. Mie mi-a venit să borăsc când zicea Savin că astea-s “măsurili de driapta, și că da-aia nu-i de acord PSDu, da’ sâc sâc, că amu noi sântem la putere, driapta”. Poi cum băh, ați instituit plata ajutoarelor sociale din fondul de pensii, ați înfierat pensiile sociale și vă făliți cu “mamă, ce dă driapta suntem!”. Dacă sunteți voi așa dă driapta de ce nu tăiați pensiile sub 350 și 600 ca la toți ceilalți. Impozitul e proporțional, tăierile sunt proporționale, dar pomenile, pomenile cum sunt băh, băsiștilor?
    Eu sunt de acord că sunt în România zone care chiar au fost defavorizate de schimbările din România mai mult decât restul sau media țării, cum ar fi Valea Jiului, zona Băița, alte zone miniere sau cu uzine mamut, și că-n zonele astea trebuie dat un ajutor bănesc să se pună oamenii pe picioare sau măcar să nu se scufunde de tot, dar să dai în toate satele ajutor social doar pentru că niște țigani, pe care i-ai lăsat să-și facă case pe păsune — propietate a altor cetățeni — fără niciun fel de autorizație, refuză să muncească mi se pare mai mult decât absurd.

  34. Romania e ce e din cauza hotilor si puturosilor, intr-adevar, si, mai cu seama, a cretinilor precum Johnny Doe.

  35. Lista manipularii prin zvon practicata de securisti poate continua cu celebrul zvon lansat in 2000 cand Iliescu si Vadim intrau in turul 2 al prezidentialelor. Zvonul,,Daca vine Vadim va ia casele si porneste razboiul,, avea sa le asigure securistilor ,,plantarea,, unei marionete in functia de presedinte. Ce vreau sa spun;omul cu scrisoarea e un puiut de securist si incearca subtil sa mute atentia de la adevaratul vinovat Basescu & company pe poporul Roman si pe (TOTI politicienii sunt hoti) si insira un lung sir de vinovati din care reiese unul singur poporul Roman. Nu uitati in 1989 a fost distrus Ceausescu NU si securistii acestuia.

  36. EU NU SUNT DE ACORD!
    ROMANII nu sunt putori, sau cel putin cei din jurul meu.Nevasta-mea-i profesoara(singurul bugetar din neam) si spun CLAR : munceshte de-i sar capacele.

    Solutiile sunt chiar nepotrivite:
    1. Oricum s-ar intimpla(nu se respecta legile)
    2.Eliminarea pragului electoral de 5% si stabilirea lui la 2%. Ar aduce migrari si mai

    multe in parlament… votezi cu unii si au puterea altii ca se aliaza cu partidul verde(pe linga UDMR)

    3.Introducerea obligativitatii votului, cu amenda serioasa pentru aia care nu se prezinta.
    ->>Asta chiar e periculoasa :Basescu a iesit ca au votat si cei cu IQ<20 care in principiu tre sa stea la crasma in ziua votului!!
    CORECT: inainte de vot sa se dea un examen macar psihologic.

    CONCLUZIE: ARTICOLUL MI SE PARE MANIPULATOR
    Avem ca natie multe rele(top 3):
    – ipocrizie
    – invidie
    – fudulie
    DAR NU SUNTEM PUTORI

  37. Acum citiva ani am citit o carte despre De Gaulle. Cind a ajuns la putere, datorita si educatiei militare, a spus doar atit: “Eu va arat linia, voi trebuie sa mergeti pe ea. Cine calca pe linga, e mincat”. In 15 ani Franta a redevenit una dintre marile puteri ale lumii. N-a mai contat ca unul era alb, altul negru si celalalt maghrebian. I-a pus pe toti la munca, le-a dat democratie si nu dictatura asa cum credeau unii si cel mai important lucru, le-a dat incredere, demnitate si mindrie.

  38. Foarte tare! Cu mentiunea ca fiecare din noi este responsabil pentru aceasta realitate. Stiu, e greu de inghitit asta cu responsabilitatea, dar pana nu o inghitim nu vom face nici un pas inainte!

  39. Domnule Ciutacu, acum ceva vreme cand se cereau solutii la iesirea din criza am scris undeva aici pe blog ca doar munca va scoate pe romani din saracie. Mesajul meu a fost desigur unul calm si voalat si nu atat de complex ca cel de mai sus dar in esenta,daca cineva l-ar fi citit ar fi inteles ca ce vreau sa spun e ca daca nu muncim pana la epuizare fara sa strambam din nas ca aia nu ne place sau ca aia nu-i de mine nu o sa iesim niciodata la mal. Eu daca m-as intoarce acum in Romania cu sotul meu nu asi muri de foame si nu pentru ca am adunat cine stie ce averi ci pentru ca am invatat un lucru:sa muncim pe branci si sa nu refuzam nimic nici macar cel mai infim job care iti poate aduce un banut. Un singur cuvant caracterizeaza postarea de mai sus: GENIAL. Si ar mai fi ceva:dureros de adevarat.

  40. Ma uitam la orele la care sunt postate comentariile la acest articol: 11, 12 … 14.
    Subscriu cu autorul: DA, suntem o tara de puturosi!

  41. Victore, te-am rugat ca, pana la urma, sa nu-mi mai postezi comentariul, dar tot ai facut-o. Ti-a fost greu sa dai pe sterge sau sa-l lasi in spam? Te credeam un gentleman, ce naiba…

    Si inca ceva: pe aici nu bantuie nici un fel de patriotism declamativ, ci numai niste reactii ale unor oameni care stiu foarte bine ca ei insisi sau ai lor muncesc pe rupte si nu sunt gata sa accepte contrariul numai pentru ca asa vrea un tampit care nu stie ce vorbeste si care EL emite niste truisme cretine pe un ton insultator si declamativ.

  42. @shogunu’+ eventual altii:

    De unde ati tras concluzia ca tipul e plecat> Chiar el marturiseste ca …”In dimineata asta, langa institutia unde lucrez e o gradinita. Cred ca aveau vreo serbare ca mi-au facut creierii muci. Ce crezi tu ca au ‚bagat’ de 2 ori in boxe? Pinguinul, ma!”

  43. @Adolf Visarionovici Basescu: ti l-am editat, dupa cum m-ai rugat. ideal e ca fiecare sa-nvete cu actele anonime de “curaj” implica si responsabilitate.

  44. Iarta-ma, Victore, abia acum mi-am dat seama ca ai sters ce te-am rugat. Mii de scuze, cat se poate de sincere!!!

  45. Victore, ti-o jur, cand e vorba doar de mine sunt curajos. Cand e vorba si de familie, never ever. Si nici n-am sa ma schimb.

  46. pur si simplu genial!
    o singura omisiune… daca sunt tanar si nimeni nu are nevoie decat de sclavi platiti in nasturi, pentru ca munca de birou este asigurata de catre nepoti si fuste scurte (‘pinguini’), nu cumva sunt victima consecintelor ultimelor 2 decenii de jepcareala a statului!?
    stiind ca sunt pion intrun sistem corupt care nu-mi va permite sansa la un trai decent, prefer sa ma zbat cat mai putin!

    imi pare rau ca sunt inconjurat de atatia dobitoci! trist!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.