Te-ai mutat în casă nouă sau nu mai faci față facturilor la utilități? Nu poți sta pe întuneric și nici în frig. Îți cauți furnizor de energie electrică și/sau gaze naturale. Sau cauți variante să-l schimbi pe cel care te strivește financiar. Vestea bună e că, în ambele cazuri, o poți face gratuit și că poți alege.
Cum afli care e compania furnizoare de curent sau gaze pe care ți-o poți permite? Intri pe site-ul ANRE (www.anre.ro) și cauți aplicația interactivă “Comparator de preț pentru ofertele de furnizare a energiei electrice, respectiv gaze naturale”. Sau, dacă ți-e mai comod, îți descarci pe telefon aplicația cu același nume, disponibilă în egală măsură în Google Play și Apple Store. Citești ghidul de utilizare a aplicației Comparator, apoi tutorialul de utilizare și treci la treabă.
Analizezi atât oferta de preț, cât și condițiile asociate prețului de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. Nu te arunci din prima la semnat contractul, nimeni nu face pomeni. Ai grijă să fii extrem de atent la valoarea totala a facturii și compară ofertele mai multor furnizori înainte de a lua o decizie care te poate costa cât nu face. Citește pe îndelete ofertele de contract pe care le primești și, mai ales, verifică toate condițiile. În principal, verifică, la prețul din contract, dacă acesta rămâne constant sau se modifică, în funcție de anumiți factori. Solicită furnizorului condiţiile de modificare a preţului înainte să semnezi contractul. Unele contracte permit variaţii ale preţului, altele se încheie cu preţ fix pe o perioadă determinată.
Mare atenție la evaluarea totală a facturii, comparativ cu factura actuală! Ofertele furnizorilor se referă doar la prețul energiei, în timp ce factura include și tarife de distribuție, de transport, precum și alte componente, certificate verzi, contribuția pentru cogenerare, acciză și TVA. Ai grijă la condițiile în care părțile pot renegocia anumite clauze, la cele de încetare a contractului, precum și cele care pot produce efecte și dupa încetarea acestuia. Nu în ultimul rând, vezi dacă furnizorul oferă flexibilitate și suport. E extrem de important să nu fii prizonier în contract, să ai cu cine să discuți când este necesar, să poți plăti factura online, să poți verifica oricând consumul și facturile.
După tot acest maraton al verificărilor, semnează contractul și încearcă, pe cât poți, să consumi responsabil. O faci, în primul rând, pentru tine. E criză energetică majoră, a trecut vremea când erai încurajat să ai toate prizele ocupate.