MOTTO: “Îmi plac, deci, expresia feţelor şi felul de a fi ale lui Ion Iliescu şi Petre Roman. Intuiţia îmi spune să merg pe mâna lor. Mi-e absolut imposibil să-i bănuiesc de joc dublu, de «comunism camuflat», de sete de putere, de voinţă de dictatură personală, sub o formă sau alta. Nu-i greu să-ţi dai seama că sunt extrem de inteligenţi şi că au o competenţă politică indiscutabilă. Petre Roman (a cărui expresie îmi aduce, uneori, vag, aminte de cea a lui N. Manolescu) a ieşit excelent din clenciul atent şi viclean construit al televiziunii franceze. Despre Ion Iliescu auzisem deja de câţiva ani tot felul de legende. Mi-e neclar prin ce mecanism a ajuns în locul unde se află acum, dar mi se pare omul cel mai potrivit” (Mircea Cărtărescu, 1990)
Veșnicului propus la Nobel fără să-l câștige vreodată Cărtărescu îi pute, mai nou, Editura RAO. Pentru că a îndrăznit să publice și să lanseze cărțile scrise de Dan Voiculescu și Adrian Năstase. Finul intelectual nu îndeamnă încă la incendierea volumelor tipărite de editura concurentă celei la care publică el. Deocamdată, militează pentru boicot.
Ironia face să fi fost contemporan cu marele moment editorial care l-a consacrat pe scriitor ca vârf de lance al antipesedismului. Se făcea că, în toamna târzie a anului 2004, când Adrian Năstase era personificarea răului absolut, iar Traian Băsescu reprezenta – nu-i așa? – salvarea de corupți, Mircea Cărtărescu era editorialist plătit (bine) al Jurnalului Național. Cotidian al Trustului Intact, proprietate a familiei lui Dan Voiculescu, considerat susținător al candidaturii la președinție al lui Adrian Năstase. Atunci a apărut vitriolantul editorial “Baroane” (las link de la Hotnews, arhiva de la Jurnalul Național fiind de nedescâlcit), nu de Arghezi, ci de Cărtărescu. Text care a făcut furori pe mail (ce vremuri, fără facebook…) și care i-a asigurat calinului autor acces preferențial la traduceri bugetofage plătite de ICR, statului de scriitor preferat al lui Băsescu și acces în avionul trimis de acesta să-i aducă poeții de curte în fosta reședință a lui Ceaușescu de la Neptun. Ulterior, “Baroane” a devenit și titlul unui volum, publicat de Humanitas, cu editorialele din Jurnalul Național. De accesul l-a întreaga colecție s-a ocupat personal civicul domn Liiceanu, care a sunat personal la ziarul în care fusese și el editorialist plătit. În lipsa lui Marius Tucă din ziua respectivă, n-a părut deloc deranjat să mă roage pe mine să-l ajut întru monetizarea textelor deja plătite de cotianul-fanion al familiei Voiculescu.
P.S. Deși pare oarecum inutil, îmi fac datoria să-mi amintesc că, în aceeași perioadă, un alt editorialist de mare succes, plătit generos de ziarul familiei Voiculescu, a fost Andrei Pleșu
habar n-aveam ca cartarescu (cacofonia e obligatorie) a fost asa iubitor de iliescu si roman. frumos citat. ceva cu domnul tolontan aveti? ca mie cel mai mult de dansul imi place. oricum, astia sunt nazisti si nici macar nu stiu.
offtopic (oarecum): vad ca fosta dvs. colega deja compara romania cu egiptul si sigur se viseaza reincarnarea ioanei d’arc. ea si cu macovei. a ajuns dragnea sa fie, daca nu erdogan, atunci cel putin mubarak… nu mi-e foarte clar daca e numai propaganda sau pur si simplu sunt isterici si putini la minte. posibil amandoua.
a scapat o cratima in plus mai pe la sfarsit.
e dusa cu cercul fosta mea colega, si-a descoperit vocatia politica de lider la varsta a doua
Victore, astia sint marii scriitori! Moralitatea nu mai reprezinta o valoare pentru societatea romaneasca, daca vorbesti de moralitate esti considerat nebun.
PS. Vezi ca pe blog-ul lui Marian Nazat a aparut un articol la fel de apoteotic
Pentru bani totul este posibil! Dar si Jurnalul National avea multi bani de dat si multi editorialisti de platit in 2004!
Acum inteleg, in sfarsit, legatura GDS cu secta “adoratorii DNA”. Pai, astia, emancipatii si daramatori de ziduri culturale, promotorii cacatului in arta, cacarzii, cum ar veni, au adoptat imediat DNA-ul despre a carui dimensiune scatologica ne spune Kokovesi (na, ca m-am balbait.!) de cate ori apare in public, cel putin eu asa inteleg: “Noi suntem DNA si ne tinem” si “Noi suntem DNA si ne facem traba!”. Nimic despre achitari, dosare respinse, destine distruse…doar ne tinem si ne facem treaba…Ce sfinctere trebuie sa aiba procurorii astia, dupa atata antrenament!
Ca sa mai fac o completare, apropo de unii editorialisti din 2004 ai JN, cred ca acum li se potriveste expresia “pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”.
Domnule Ciutacu, la o emisiune pe RTV cucoana Pora propunea un program de inlocuire a populatiei cu milioane de negrii si chinezi. Ma intreb cum ar arata o varianta afro a GDS-ului!
In Romania nu exista intelectuali.
apropo, ce părere are dl Băsescu despre intelectualii care până ieri l-au slujit?
Apropo de injuraturi : yahoo e mai interesat de cearta lui Serban Nicolae, decat de putina istorie recenta, fie si doar cu ocazia plecarii Regelui. Si ne mai vaitam ca TV nu se face cultura ?!?!
(pentru protejare proprie, evit sa deschid articole pe care yahoo pe promoveaza “stiri”; las-asa, “informarea” aia dauneaza, se vede la tot pasul)
Justitia este sub comanda (Politie politica). Daca traim in Romania, nu ne-am mira. E vorba de interese si modalitati de a deturna vointa poporului (democratia). Cand unii nu pot conduce tara, o varianta sigura ramane aceea de a juca dosarele celor care ar putea conduce. De ce penalii prezentati NUMAI LA MOMENTUL POTRIVIT nu au beneficiat de judecata dosarelor in timp util si real, iar dosarele (majoritatea, la comanda) sunt scoase DE LA SERTAR numai cand „trebuie” ? Romanii sunt chiar atat de prosti ? Chiar daca sunt prostiti cu tot felul de manipulari media, virtuale, romanii vad, dar majoritatea sanctioneaza numai la 4 ani, Insa, cred, nu si pentru multa vreme de acum incolo. Daca faceti un sondaj, din electoratul celor contra Globalizarii, nu toti sunt cu PSD, ci impotriva Politiei Politice si Marilor Furturi facute de/cu Institutiile de forta (in ultimii 14 ani, de 1.000 de ori mai mari decat cele dinainte, care incorect, pot deveni uitate datorita MATEMATICII).
Ce nu face omul pentru bani 🙂 …