Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Ziariştii-n mină, să ne dea lumină!

Ziariştii-n mină, să ne dea lumină!

Azi ne aflăm în stadiul transformării imagistice a vedetelor media în infractori. Şi se lucrează pe faţă, retroactiv, prin intermediul Fiscului. Realizatorii tv şi invitaţii lor cu gura mare trebuie prezentaţi poporului suveran, căruia regimul portocaliu i-a băgat vărtos mâna în buzunare, drept adevăraţii vinovaţi pentru nefericirea economică generală. Dacă ar fi plătit ei, tonomatele mogulilor, către un stat care i-a cocoşat cu impozitele, în plus, TVA pe drepturile de proprietate intelectuală (echivalate kilului de zahăr şi litrului de ulei), o taxă pe care n-au încasat-o niciodată, în ţară ar fi fost cald şi bine. Aşa că se preocupă ANAF să le închidă gura şi să-i picteze drept evazionişti cu perspective de a deveni infractori. Ştiu că acţiunea de demonizare a presei (în ansamblul ei) va continua şi sunt pregătit sufleteşte. Asta mi-am dorit întotdeauna, asta ştiu să fac, asta voi presta până când (şi, mai ales, dacă) s-o desfiinţa ocupaţia. Dar, până atunci, întru solemnitatea momentului, sunt mândru că fac parte din acelaşi grup infracţional de criminalitate organizată cu Maia Morgenstern şi Radu Beligan. (textul integral, aici)

UPDATE: Am o propunere publică pentru toţi cei care, sub protecţia anonimatului, mă acuză că nu plătesc dări către stat. Fiindcă sunt în contact periodic oficial cu ANAF şi tot am fişele fiscale la îndemână, eu le pun pe ale mele (pe ultimii cinci ani) pe masă şi curajoşii (care vor renunţa la anonimat) alături. Dacă impozitele şi taxele plătite de ei sunt mai mici decât sumele pe care le-am dat eu statului, se bagă toţi să-mi facă, pe rând, câte un sex oral în Piaţa Victoriei?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

78 thoughts on “Ziariştii-n mină, să ne dea lumină!

  1. Ce-i cu poza asta d-le Ciutacu, nu va ganditi ca mai intra si copii pe aici. V-ar placea ca fiul d-voastra sa vada asemenea mesaje si sa-si isuseasca vocabularul respectiv?

    Cat despre ce-ati scris in update, taxele se platesc in functie de venituri, cu alte cuvinte va laudati ca ati castigat mai mult decat oamenii care va citesc? Ma asteptam la mai mult de la un jurnalist de calibrul dvs.
    Din pacate in legatura cu TVA-ul neplatit nu pot sa va dau dreptate, exista o lege si asa cum e ea, buna – proasta, trebuie respecta. Necunoasterea legii nu scuza nerespectarea ei. Nu stiu daca are rost sa mai zic ca voi jurnalistii va primiti salariile pe drepturi de autor ca sa nu platiti voi si agajatorul impozite si contributii sociale in acelasi procent cu orice alt angajat si angajator. Principalul vinovat in acest caz e juristul din trustul Intact care trebuia sa stie de obligatia de a fi platitor de TVA peste o anumita suma asa ca va dau dreptate ca ati fost victime dar de data asta incercati sa dati vina pe cine trebuie, ca nu cred eu ca a dat Basescu ordin sa se puna TVA pe drepturi de autor doar pentru ca peste 5 ani sa va prinda in plasa pe voi jurnalistii care-l critica.

  2. @georgian: da, fiu-meu – care are nevoie sa-i puna tac’su poze cu mascari pe blog, ca pe strada merge legat la ochi – o sa fie un necuviincios. iar eu sunt, din vina juristului (eu credeam ca a contabilului), un evazionist. evident, impotriva dorintei domnului Basescu, un om simplu care vrea sa scoata economia din subteran si banii de la burghejii care nu platesc la stat cat ar trebui sa fie multumit poporul suveran 🙂

  3. acum vorbind serios…eu iti inteleg supararea dar recunosc ca ma bucur cand anaf-ul incepe sa colecteze de pe la un negoita,un becali s.a.m.d

    Faptul ca esti si tu sau mircea badea in colectivul asta e ( poate ) regretabil…dar grav ar fi fost daca erati NUMAI voi.

  4. sper ca le vrei pe o adresa privata nu pe blogul tau…

    insa oricum nu ar fi fair…conduc o firma de 4 mil EUR/an…presupun ca ( totusi ) nu ai venituri comparabile ( nu ca ar fi aici vreo intrecere care e mai tare ).

    Vroiam sa spun doar ca a lansa provocari generale e riscant.Cine stie cine ridica manusa,nu?

    Iar pe un ton mai glumet…Victor nu esti genul meu ca sa ma tenteze castigarea pariului.In plus ne stim de prea multi ani ( chiar asa anonim cum sunt acum )ca sa lasam un frison erotic sa intervina…

  5. @bogdan: pe mine nu ma incanta ca sunt in compania marilor latifundiari si cu atat mai putin sa dau statului (teoretic, mai departe) niste bani pe care eu nu i-am incasat vreodata. am o vaga banuiala cine esti si, daca ai platit pe persoana fizica mai multe impozite decat mine (care, sa zicem, “tin” lunar vreo cativa medici tineri) si taxe la stat, nu pot decat sa te felicit pentru calitatea ta de contribuabil fruntas 🙂

  6. hai sa zicem ca e scor egal…eu nu te invinovatesc ca esti suparat iar tu nu ma blamezi ca sunt un mai prost platitor “pe persoana fizica “.

    Deci “ne inchidem pe zero “ca doi contabili.

    Iar ca final…da-i in pizda ma-sii ca nu mor caii cand vor cainii…

    un veterinar.

  7. Ba da ce potenti in gura-s astia cu bani. Nu-i vezi postand vaitandu-se de una de alta, dar cand vine momentul sa se bata-n care o are mai mare ii apuca vitejia. Dar probabil ca pentru unii, ca sa poata lua atitudine pentru…orice, e nevoie sa aiba spatele acoperit, si cum (probabil) din orice alt punct de vedere sunt ‘slabi’, incep si ei sa croncaneasca atunci ca vine vorba despre ce poseda ei mai mult, si anume bani. Caz in care, le dedic poza pe care a alaturat-o Ciutacu acestui subiect.

  8. @georgian: ce dracu sa caute copii aici? pe copii sa-i invete parintii una alta si scoala!!!! si daca intr-adevar copii cauta ceva e din vina parintilor care ii lasa in fata televizorului si laptopului in loc sa le puna carti in brate. de altfel suntem niste virgine milostive, ne inrosim la injuraturi, ne inrosim sa spunem lucrurilor pe nume si mai apoi ne inrosim si cand altii ne fura tara sau trebuie sa ne spunem cuvantul in fata conducerii… dar lasam copii pe bloguri. BRAVO!!!!

  9. PS: daca dnul Ciutacu castiga mai bine decat nu stiu cat la % este pt ca si merita!!!! fa si tu acelasi lucru si vei castiga la fel. si are dreptul sa se si laude cu asta pt ca a reusit mai mult decat altii … si ca sa te enervez la maximum eu ma mandresc cu doua diplome universitare absolvite magna cum laudae in Franta si Anglia….si sa stii ca at cand eram copil parintii imi puneau “Ion” in brate nu laptopul.

  10. Ma uitam linistita la emisiunea lui Gadea cu juriul si prezentatorii de la X factor (nu-i mai denumesc). Dupa pauza de publicitate intra Badea cu intro (nu stiu exact cum se numeste) – trecerea de la emisiunea lui Gadea la cea a lui Mircea monitorizata de CNA (faceau satira pe tema asta). Dupa ce au decis sa continue si in emisiunea lui Badea discutiile, realizatorul “in gura presei” tot incerca sa povesteasca cum s-a “trezit” el ca are datorie la stat de 100000 dolari. Am vrut sa vad daca e gluma sau realitate. Cred ca este ori o gluma proasta/inventie/propaganda/denigrare/invidie etc a lui Turcescu, ori o alta dovada de “profesionalism” a administratiei financiare.
    Din pacate, nu cred ca vom scapa de portocalii astia nici in 2012. Vor frauda ca pe vremea lui Petru Groza in noiembrie 1946. Si atunci, va fi vai de noi!!!!

  11. @Bia de ce vrei sa scapam de portocalii astia ? nu traiesti bine ?! jumatate din tara asta o duce extraordinar, asa ca poate dupa inca un mandat portocaliu ne vom da si noi seama ca traim cu totii bine!…poate in alta parte!

  12. Eu cred, mon şer, că aici există dilema cîinelui bătrân, care stând în curu-i şi lingându-şi genitalele are hamletiene întrebări : io ce fac dau sau iau muie ?

  13. @Cara-giale: dupa o scurta, dar elocventa, introspectie prin fisele mele fiscale, nu mai am nici o umbra de dilema: iau. am dat un camion de bani statului ca sa fiu dator vandut.

  14. Ce mijloace oribile,josnice ,au basistii!!!Si cred ca pentru ei mai sunt multe rele posibile de facut romanilor.Serviciile inca urzesc planuri diabolice cand sunt in slujba ticalosilor si criminalilor.Pana cand vom rabda oare?

  15. Victore,
    1. Cred ca provocarea era mult mai interesanta daca exista simetrie:) Asa, nu are prea mult farmec.
    2. Cred ca plata pe drepturi de autor a fost abuzata (folosita mult peste ceea ce este rezonabil si normal). Ziaristii si artistii nu sunt singurii care au probleme. Am vazut multe firme care-si plateau angajatii prin drepturi de autor (acolo unde nu ar fi trebuit sa se plateasca asa) pentru ca era “tax efficient”: castigau si angajatul si angajatorul, dar pierdea statul.
    3. Cei care au trait din imobiliare (Boureanu, Becali, Negoita, etc.) se pare ca au abuzat legea fiscala. Am vazut consultanti fiscali si avocati care-si sfatuiau clientii inca din 2008 sa nu faca precum cei pomeniti mai sus pentru ca este ilegal. Deci baietii astia vor avea probleme. Se pare ca au facut acte de comert, care sunt obiectul unui tratament fiscal diferit.

  16. @bigradu: si de ce trebuie sa fiu vinovat eu (care am fost platit pe drepturi de autor exclusiv pentru ce am creat) ca unii – si, de data asta, ai mei chiar nu sunt in culpa – si-au platit la fel soferii si secretarele? sau nu-i suficient ca am platit, in unii ani, chiar si de cate 4-5 ori, acelasi tip de impozite si taxe si trebuie sa fiu pedepsit ca am muncit, uneori, pana la 18 ore/zi? trebuie data satiscatie multimii ca burjuii sunt taxati la sange si aruncat tonomatul in gura plebei?

  17. Problema voastra este ca cei care v-au platit v-au pus sub nas niste opinii legale si fiscale (daca vi le-au pus) emise de niste avocati si/sau consultanti fiscali, care erau la limita legalitatii si pe care vi le-au prezentat ca fiind “beton”. Am vazut si eu cateva si cred ca nu erau in totalitate corecte.
    Personal, cred ca munca de ziarist poate fi (si cred ca ar trebui) platita la fel ca orice alta slujba (contract de munca). Plata pe drepturi de autor a reprezentat o alternativa prin care angajatorul si angajatul economiseau niste costuri (mai putin la impozite dar mai mult la platile pentru pensii, sanatate, somaj, etc.) si pe care le “imparteau” in asa fel incat ambele parti sa fie in castig.
    Prin urmare, presupunand ca eu il costam pe angajatorul meu la fel de mult cat il costai tu, eu primeam in mana mai putin decat primeai tu. Si sa stii ca si eu produc in fiecare zi analize si rapoarte (pentru angajatorul meu si pentru clientii sai) la fel ca si tine, doar ca nu sunt publice. Si sa stii ca nu muncesc cu mult mai putin decat tine. In privinta profitabilitatii mele, indraznesc sa cred ca ti-as putea tine piept. Si atunci, de ce eu primesc mai putin in mana decat tine cand costul total este acelasi?
    In sfarsit, am vazut multe firme care au dat faliment datorita “excentricitatilor” fiscale. Iti dau doua exemple: Enron si Yukos.
    De fiecare data cand aud de “optimizare fiscala” imi sfatuiesc clientii sa fie foarte atenti si/sau sa o lase balta. O munca cinstita si bine platita se poate transforma in faliment si cosmar din cauza unora care sunt creativi pe banii clientilor.
    Situatia voastra imi aminteste de lectiile din scoala cand profesorii ne spuneau ca activele care nu sunt productive devin niste pasive. La fel si la voi, incercarea de a va plati mai mult a rezultat intr-un cosmar si aveti sanse sa ramaneti cu mai putin decat daca ati fi fost platiti pe contract de munca.
    In final, singura ta vina este ca ai fost neinformat si, poate, naiv. Ai crezut ca daca toata lumea face asa e bine. Eu cred ca nu este. Dar e o opinie personala. Va trebui sa va luptati fie cu fiscul, fie cu cei care v-au propus forma asta de plata.

  18. @brigadu:
    Parerea mea este ca toti astia 400 sau 500 (cati or fi) sunt buni de plata.
    Faptul ca plosnitele care au facut legea au preferat ca celor ce au depasit plafonul de 35k Euro sa le spuna ca au de platit TVA in loc de impozit e prea putin important atata timp cat asta a fost trecut in legea care este in momentul actual in vigoare. Parerea mea este ca fiind disperati sa pastreze aparentele cum ca ei merg cu cota unica (fiind principalul lor atu in campanie), i-au spus TVA ca sa nu le sara lumea-n cap ca le ia impozite mai mari.
    Mircea Badea e pe camp rau de tot cand spune ca el nu stia de prevederea asta. Necunoasterea legii nu te exonereaza de nerespectarea ei. Stiu, are dreptate din punct de vedere al sintaxei frazei, pentru ca TVA (taxa pe valoare adaugata) se incaseaza atunci cand, conform titlului, adaugi taxa, adica te ocupi cu comert. Iar cum nici macar unul dintre ei nu e comerciant ci se ocupa cu creatia, nu au incasat TVA pentru ca mai apoi sa-l poata deduce. E logic. Doar ca pe maimute nu le intereseaza cum ii spune. E trecut in lege, tre’ s-o respecti, pa pa! Mircea vorbeste aiurea sau vrea sa creeze o anumita opinie printre privitorii lui cand spune ca nu a incasat TVA pentru ca mai apoi sa dea mai departe TVA. Nu este cazul, pentru ca legea (din cate am inteles eu), nu spune ca tre’ sa incasezi TVA ci doar sa depasesti plafonul de 35k E, pentru ca plati ceea ce ei au numit in mod fraudulos ‘TVA’. Adica vor sa-ti mai ia niste bani in plus in cazul in care esti un PFA de succes, si nestiind cum sa-i spuna, i-au zis TVA.Punct.
    Era trecut in lege? Da.
    Au respectat legea? Nu.
    Problem? Da.
    Singurele locuri unde abuzul asta poate fi atacat sunt:
    1) Atribuirea in mod eronat a titulaturii de TVA acestei ‘taxari’ in plus a PFA ce au depasit pragul de 35k E;
    2) Faptul ca au asteptat 5 ani pentru a-i anunta pe “neplatnici” ca au datorii la stat.
    Orice om din tara asta stie foarte bine ca daca intarzii cu plata unei rate la banca sau cu TVA-ul la fisc o zi sau doua, imediat esti contactat telefonic si primesti si notificare prin Posta. Este evident modul marlanesc in care au actionat. Au fost chititi pa treaba asta, ca sa-i faca.
    Eu sper sa castige ‘infractorii’ in instanta, pentru ca mi se pare evident abuzul din partea “institutiilor statului” in speta asta, numai ca intre timp cred ca or sa cam aiba probleme cu fiscul, pentru ca in lege (asa proasta cum e ea), scrie ca au de dat bani la stat (chiar si asa sub titulatura de TVA), iar ei (din pacate), sunt buni de plata. Astia (avand legea in spate), pot in continuare sa abuzeze de ea si sa inceapa sa le popreasca conturi, sa le puna sechestru asigurator pe averi etc. Ma astept la orice.

    P.S.: Chiar si in contextul asta al regimului Basescu abuziv pana la maduva, in ce priveste problema asta, pana cand or sa actioneze statul in instanta, scorul este: Basescu – 1 , “Infractori” – 0.

  19. @catalin: vorbesti din auzite, e fix pe baza de taiat facturi; dupa ce te declari (sau te declara ei) platitor de TVA. iar Fiscul a trimis anual regularizarile contre contribuabilii persoane fizice (nu PFA-uri, aia e alta mancare de peste, da’ tre’ sa si citesti legea pentru a face diferenta), inclusiv catre noi. si nu e revendicat vreo datorie. in rest, ne bucuram ca, platind la stat retroactiv cam 60 din castigurile noastre pe ultimii 5 ani, dupa ce ne-am platit impozitele si taxele legale, vom contribui la prosperitatea voastra, a celor care aparati cota unica de 16%. end of story, ca-mi bat gura de pomana.

  20. 😆 Desi stiu ca subiectul nu e de ras , UPDATE-ul a fost “de milioane” !!! 😉

  21. @Victor Ciutacu: Eu mi-am exprimat doar punctul de vedere, format in totalitate din ce a vorbit Mircea Badea si citind blogul tau. Nu am stat sa citesc legea sau sa ma documentez in vreun alt fel. Daca am gresit, mea culpa, dar pe baza a ce s-a difuza la TV apropo de circul asta consider ca nu am gresit in ceea ce am spus. Iar despre cota unica, sunt convins ca e cel mai prost lucru posibil intr-un stat in dezvoltare. Poate o fi buna in tarile care au 100 ani in fata noastra, dar pentru noi, pentru a stimula dezvoltarea, progresiva e de 1 mie de ori mai buna. Tocmai de aceea cred ca o impozitare progresiva ar fi fost varianta optima in cazul unor persoane fizice, pentru ca nu poti sa-i iei unui om care are cifra de afaceri de 10 mii E pe an acelasi procent pe care i-l iei unuia care are cifra de afaceri de 500 mii E pe an. Pe modelul USL pare destul de acceptabil ca o persoana fizica sa plateasca spre exemplu 8% impozit, fata de un mare afacerist care ajunge sa plateasca 16%. Dar daca ei se asteapta ca actorii, realizatorii TV, oamenii de arta etc. sa taie factura pe ce presteaza, doar de dragul de a plati TVA, e doar un motiv in plus pentru care o sa ne facem de ras in Europa (in cazul in care cei in cauza nu-si vor gasi dreptatea aici si se vor adresa instantelor Europene).

  22. esti tare Ciutacule, primesc newsletter-urile tale de la “Vorbe grele” si mai ca imi vine sa sparg calculatorul de ciuda si draci la unele….. cat despre partea cu P-ta Victoriei si acea propunere cu “oralul” din update …. ai toata sustinerea.
    Tine-o tot asa !!

  23. sunt sigur ca regionalizarea Romaniei este o intelegere intre PDL si UDMR .in prima faza , pare neantelegere, insa totul face parte dintr-un scenariu, nedorindu-se inflamarea opiniei publice.
    cum se putea face aparitia Tinutului Secuiesc ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.