Esti aici:
Prima pagină > Blog > Replicile zilei > Vă rog să mă scuzaţi că nu mai sunt naiv

Vă rog să mă scuzaţi că nu mai sunt naiv

Motto: “Sa nu fiu suspectata de impartialitate” (Paula Rusu, la Antena 3)

UPDATE EXCLUSIV: Cum a fost eliberat Gorbunov

In timp ce o tara intreaga aplauda, la televizor, operativitatea unor autoritati care, dupa ce n-au avut nici un interes sa-l caute pe Gorbunov, l-au scos din palarie pe post de suspect al dublului atentat, mi-am permis, inca o data, sa ma pis impotriva vantului. Si sa banuiesc, cu voce tare, sambata si duminica, la “Sinteza zilei”, ca portretul-robot a fost facut dupa poza unui infractor aflat deja la dispozitia politistilor.  Lucru care tinde sa devina realitate astazi, cand aflam ca Serghei Gorbunov nu este principalul suspect. Mi-ar placea sa aflam, cu aceeasi promptitudine, ce patesc militienii care l-au aburit pe Dragnea ca au rezolvat cazul cu operativitate si profesionalism. Plus medicii care au inaintat instantei justificarea urgentei operatiei de glaucom in afara sistemului penitenciar.

Pentru rigoare, va ofer si un scurt pasaj de aseara: “Dacă tot suntem la teoria conspiraţiei, hai să întreb şi eu un lucru: nu tocmai faptul că acesta era un tolomac căruia nu îi ieşea nimic îl face atât de uşor folosibil de profesioniştii din poliţie ca să îşi ascundă altceva? Ştiţi că aseară eu am avut neobrăzarea să îmi afirm o bănuială nedreaptă că portretul-robot ar fi făcut după poza clientului gata pregătit. Mie desfăşurarea zilei de astăzi şi alibiul pe care i-l oferă domnul Ninel Ianculescu mi se pare că îmi confirmă suficient de tare. Şi nu văd de ce domnul Ianculescu ar fi suficient de nebun, încât să îşi asume oferirea unui alibi care ar pica uşor la proba profesioniştilor unui individ care este duşmanul naţional, este omul de care vorbeşte toată ţara.”

Sinteza zilei de aseara, script si video

Comentarii

comentarii

Similar Posts

83 thoughts on “Vă rog să mă scuzaţi că nu mai sunt naiv

  1. am remarcat facatura. de la nas in jos, inclusiv, trasaturile din poza basarabeanului sint identice cu cele din portretul robot, si cam la aceeasi scara. e posibil sa fi fost un copy-paste de pe poza pe “robot”, pt a transmite ,in weekend, ideea ca politia e pe drumul cel bun si lucreaza pt noi.
    pe vremea lui ceausescu, il bateau pina isi insusea crimele, acum e ceva mai complicat…

  2. Dar iata un comunicat, Via NewsIn:

    “Infracţiunile au scăzut cu 30 la sută la nivel naţional în ultima săptămână, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, ca urmare a măsurilor suplimentare de ordine publică dispuse în urma evenimentului de la depozitul de armament din Ciorogârla.

    Potrivit analizelor Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor, prezenţa în stradă a efectivelor de poliţie şi jandarmerie a condus, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la reducerea numărului de infracţiuni contra persoanei de la 17 la 9, a infracţiunilor împotriva patrimoniului, dar şi a celor săvârşite la regimul circulaţiei rutiere.

    Măsurile suplimentare de ordine publică au fost dispuse de miercuri, 28 ianuarie, acestea continuând şi în prezent.”

    Aplauze puternice! 😆

  3. banuiala :a fost “tinut” ,in asteptare , la brasov ,ca si “furtul de arme nedeclarat” ( vezi R.L.), pe’n nus’ce . securistii noi si vechi si-au dat mana ,le-a fost acceptata , se sterg urmele … “cuibarelor “. e armonie , n-a fost “lovitura de stat ” in decembrie .ai “vechi” au ramas cu pensii si salarii barosane ,ai “noi ” s-au aruncat pe “algoritm “.

  4. In afara de realitatea si antena3, care au relatat cazul pe larg, zilele astea nu am vazut vreun reprezentant autorizat din MAI sau Parchet sa declare ca rusul ar fi autorul. In concluzie, decat sa alegem varianta mai simplista a aruncatului cu laturi in politie, pe motiv de incompetenta, e bine sa tratam serios problema.
    Si b) nu-i totusi vinovat procurorul de la Craiova ca rusul a omorat 2 oameni, sa fim seriosi.

  5. a explicat si badea si voi destul de bine treaba aseara.mi s-au parut corecte ambele abordari…ramane de vazut ce descopera “organele”

  6. La craiova a fost un comandant de penitenciar CANDIDATU , nepot al RODICAI STANOIU ? CANDIDATU e numele patronului cu casa de schimb ?

  7. Traim intr-o tara unde totul e posibil. De cand este presedinte al Romaniei domnul Traian Basescu, coruptia s-a dublat!( cel putin)Totul este de vanzare,absolut totul! La Buzau, mafia locala formata din primar si presedintele consiliului judetean, au pus laba pe tot bugetul judetului!La ora actuala Buzaul a ajuns unul dintre cele mai sarace judete, iar viitorul suna foarte sumbru!Culmea este ca in ultimii 4 ani gasca formata din primarul Constantin Boscodeala si Victor Mocanu( presedintele consiliului judetean) a devenit multimilionara in euro, din niste sarantoci! Toata gasca a fost sambata la Sinaia, pentru a cumpara si postul de prefect. Din surse sigure au venit la ei cu o geanta in care se aflau un milion de euro. Nu stiu daca s-a facut ,,tranzatia” , dar cert este ca numele pe care vor sa-l impuna in functia de prefect, este de ieri in …carti. Pana sambata nu era! Ce s-a intamplat sambata seara?! Vom vedea. Oricum, imi este rusine ca sunt pesedist. Nu credeam ca se poate ajunge atat de departe cu coruptia si mita.In timp ce mii de membrii de partid nu au nici macar o amarata de slujba, primarul & co se lafaie in masini si conturi de milioane de euro!

  8. Sa va spun o poveste: Pe vremea lui Ceausescu acesta a hotarat ca sunt prea multi militieni la Aeroportul Otopeni si a hotarat sa reduca numarul lor. Dar intr-o zi ,ca din intamplare, o femeia de serviciu a gasit intr-un cos de gunoi niste gloante , asta dovedea ca dusmanul de clasa nu doarme si este nevoie de mai multi militieni. Asa ca initiativa de micsorare a numarului lor a cazut. Fara comentarii – acestea le faceti dumneavoastra.

  9. Iar eu am sustinut tururor celor cu care am discutat acasa si la serviciu ca jaful de la Ciorogarla e o facatura , regizata bine probabil de servicii , cu un anumit scop. Nici in cele mai penibile unitati militare de pe vremea cand am facut eu armata la TR nu se puteau scoate arme dintr-un depozit , darmite acum cand sunt profesionisti in exercitiu si au fost scoase nu mai putin de 50 bucati. Nu exista asa ceva….Au fost scoase pe poarta unitatii …..

  10. Aşa e, poliţaii, doctorii, procurorii, judecătorii şi gardienii de la bulău să-i ceară scuze lui Sergey pentru toate câte a pătimit şi pătimeşte în continuare.
    Al’fel, tolomac, tolomac dar pistolul ştie să-l mânuiască mai abitir decât un caoboi.

  11. Din cate stiu eu in zona Brasovului opereaza si stapaneste un clan mafiot … ” Nicolae ” … Nimic nu se intampla in acea arie teritoriala fara stirea lor… Am inteles ca, odata, s-au suparat cu Tiriac… si asta pe vremea lui Nastase… Iar de atunci, Tiriac are “zona interzisa” in Brasov… Daca nu au nici o legatura cu incidentul… si sincer, nu prea pare lovitura lor… macar sa li se ceara informatii sau “ajutorul” in gasirea nenorocitului aluia…

  12. Ciorogarla e o mascarada. Tragedia e ca la Brasov au murit oameni si “organele” sunt de o neputinta vecina cu colapsul statului de drept

  13. în toată tevatura asta…unde e Băsedintele? (vorba lui nenea Cosmos). Sau îi mai lasă pe micuţi vo două zile să se zbată în mediocritate şi apoi va rezolva El cazul ca şi la faza cu “răpiţii” din Irak?

  14. @A.M: ti-am postat comentariul numai pentru a-ti confirma ca esti un imbecil

  15. Naivi sant multi,dar parca sa fim considerati si prosti e prea mult.Vreau sa stiu unde a locuit acest rachet?Doamne ce procurori slab pregatiti avem ca sa nu mai spunem ca si medicii si judecatorii sant complici.Avem atatea ONG-uri care se ocupa nu cu linistea si securitatea cetatenilor ci invers.Criminalii trebuie sa aiba conditii mai ceva decat bolnavii din spitale batranii din azile,copii din casele de copii… Cei doi generali romani cu boli foarte grele si stiu ce afirm nu au diagnostice care sa le permita iesirea conditionata din penitenciar,dar pentru atrofiera testicolelor din lipsa de activitate nici nu se mai discuta,se elibereaza imediat.Si sa mai am incredere in asa zisa autoritate a statului prin aplicarea ad literam a legilor,in presedintele tarii care iese cu o cocarda in fata absolventilor magistrati dispretuindu-i astfel.Daca as fi in situatia familiilor din Brasov as da in judecata pe toti cei care se fac vinovati de lasarea in libertate a criminalilor,chiar daca gordunov nu este autorul,este altul si probabil ca este un altul de aceeasi speta.

  16. domnul colonel Butoi spunea ca gorbunov asta e un disfunctional. corect. dac-ar fi sa extindem genu’ asta de analiza la nivelu’ statului,la ce concluzie ajungem? statu’ nostru e mai functional decat gorbaciov asta? nu. smecherii astia, din fruntea structur’lor statului de drept,este mai breji sau mai functionali decat imbecilu’ de gorbunov? categoric,nu! ei sunt niste gorbunovi de stat,iar amaratu’ asta ramane un gorbunov de strada. astia de strada mai pot fi arestati la o adica,mai mult sau mai putin corect. pe cand gorbunovii de stat raman intangibili.

  17. se confirma inca o data ca : mafie mare ca in aceasta zona a penitenciarelor nu prea exista in tara asta ! astia daca nu sunt beti pe undeva (ca la Giurgiu mai, mai…),atunci fac ei o smecherie romaneasca (scos din puscarie pentru ca sufera de CLAUSTROFOBIE) ca sa mai scoata niste infractori de la bulau’ (123 doar..o nimica toata….pt ei).In ceea ce priveste vinovatia acestui Gorbunov si eu cred ca este cam trasa de par dar ghinionul lui : trebuia sa fie un tap ispasitor pt ca cineva sa mai ia vreo prima pe recesiunea asta….

  18. @gena
    Autoritatile la noi sunt bune numai in servirea clasei politice si ascultatul telefoanelor inamicilor politici ai puterii din momentul respectiv. Cand e vorba de lupta impotriva infractorilor ei valoreaza zero barat.

  19. Domnule Ciutacu, am ascultat azi iesirile la rampa ale sefilor din justitie. Nesimtirea e inimaginabila.
    In loc sa se concentreze pe stabilirea conditiilor de comitere a faptelor, pe asa numitele “imprejurari negative” (cum spun criminalistii), pe stabilirea autorilor si inlaturarea certitudinilor, ei apar in presa,cu declaratii in stil limba de lemn.
    Andries e sinistru, dupa ce a anuntat ca va face analiza eliberarilor din penitenciare (intotdeauna dupa incidente facem anchete),schimba subiectul, laudand o nu-stiu-ce captura de droguri.
    Dupa 10 minute, judecatorii din Dolj se aparau in fata CSM prin conferinte de presa.
    Pana la urma, cine i-au ucis pe oamenii aia, CU CERTITUDINE? Unde este Parchetul General, de ce nu preia ancheta Doamna Kovesi in loc sa ceara CSM ului anchete? De ce nu isi vede ea de ale ei si CSM ul de ale lor?
    Ce se intampla cu ancheta legata de furtul armelor? De ce doamna Kovesi nu face o conferinta de presa si pe tema asta?
    E inadmisibil ce a fost astazi. Conferinte de presa si…nimic.

  20. Rectific, desi sunt sigur ca s-a inteles ce voiam sa spun :”pe stabilirea autorilor si inlaturarea incertitudinilor”.
    Si, in completare, ii dau perfecta dreptate lui Aurel.

  21. Daca ma uit la sondajele alea imi imaginez cati prosti sint in Romania ori asta e semnalulm de alarma.

  22. Aseara m-am uitat cu “ceva” intermitente,deoarece pe “unu” era:”Razboi si pace”.
    In rest de acord cu domn Ciutacu.De ce nu ?
    In alta ordine de idei(cu toate ca nu m-a intrebat nimeni)consider ca sint prea multi invitati la Sinteza.
    De aceea nici nu pot,toti,sa-si comunice parerile.Parca emisiunea,se vrea o copie a unei alteia,in care se dezbateau disparitiile unor doamne de pe aici.
    Cind era numai dl.Gidea impreuna cu invitatul sau,unic,atunci se discuta in liniste ,tihnit,intimplarile zilei.
    De aceea cred ca Vorbele Grele sint cu mult mai interesante.Ca sa nu mai vorbesc de tinuta emisiunii ciutaccesti.

  23. Iata, inca o conferinta de presa. Procurorii de Brasov, prin purtatorul de cuvant,fac conferinta de presa si spun “ca nu ne pot spune nimic”. Dar “nu au audiat alte persoane pe alibiul lui Gordunov si nici patronul Casei de schimb”, ” nu au fost audiate in acest dosar”, insa “se verifica toate pistele”. Alta fraza socanta ” punctul de vedere al Parchetului e ca in acest moment e o ancheta. Este foarte greu sa emitem o ipoteza, pentru ca NU AVEM PROBE LA DOSAR”, “nu cunoastem arma crimei, calibrul”…
    Am citat din purtatorul de cuvant al Parchetului.
    Ceea ce se intampla, ori e o mascarada inimaginabila, ori o prosteala fara margini.

  24. …trebuie sa ne cumparam niste avioane de vinatoare,multe si scumpe.
    Marinarul,care se pricepe,le vrea pe alea americane,care au fost excelente acum 20 de ani.Un general “zburator” stie si zice ca nu-i deloc o alegere buna.De ce sa nu luam ceva ultramodern care sa ne mai “duca” vreo 20 de ani,ca tehnologie?
    Acum ,ce te faci,ca gemneralul se pricepe ?
    Pai ii ciordim niste inventar pocnitor,iar apoi nu avem decit sa-l schimbat pt.prosta administrare.
    Poate n-o fi chiar asa,dar daca…?

  25. De ce Victor,credeai ca,,institutiile”statului sunt dracului in stare sa faca ceva?Sa vedem daca o sa-l prinda pe adevaratul criminal.Si daca vrei o parere,ar trebui cautat printre cei 123 care inca mai bantuie pe afara,multumita JUSTITIEI MAFIOATE.
    P.S.Victor,nu am mai spus nimic de licurici,scuze.

  26. Dle Ciutacu, in portretul robot individul desenat are o bluza pe el cu o dunga verticala, IDENTICA cu bluza pe care o avea pe moldoveanul in imaginile cand a fost prins in 2004. de ce oare ???

  27. Ciutacule,

    Nu am vazut emisiunea. Daca ai afirmat tu asta, imi cer scuze public in Ciutacosfera pt. ca ai fost primul ( eu m-am gandit la asta azi dimineata). Pe de alta parte, sa stii ca eu cred ca basa a tras cu metalul, dar montat de militieni ca sa iasa valva. Apoi, “something went wrong” si basa a facut-o de oaie. Ideea era numai sa jefuim nu sa omoram oameni. De aia basa a luat-o razna , a aruncat lovele si a taiat-o. Un plan relativ bun pt. scandal care a scapat de sub control pt. ca e tolomac ala. Asta cred eu.

    Vezi ca pe 8.02.2009 pe aici e referentum pt. libera circulatie a romanilor in Elvetia. Vrei o poza cu aia 2 corbi care mananca Elvetia ?

    Din nou,
    Fiara.

    PS: In noiembrie miniBoc da 2% la bugetari. Acu’ aprox. douaj’ de ani mai era unul care voia sa mai dea 100 lei la bobor si nu prea i-a reusit schema. De asta ce zici ?;)

  28. Ce pacat ca nu ati postat azi pe blogul Dvs. inregistrarea emisiunilor “Sinteza zilei” si “In gura presei” de duminica! (Nu am gasit nici pe Antena 1 inregistrarea emisiunii “In gura presei” de duminica !!?? Inteleg din comentarii ca au fost deosebit de interesante aceste doua emisiuni!
    In Egipt a fost imposibil de urmarit live pe Internet tot programul Antenei 3 de duminica seara, iar inregistrarile programelor Antenei 3 nu se pot viziona NICIODATA aici. Chiar daca traiesc si lucrez de ani in Egipt, ma intereseaza foarte mult ce se intampla in tzara, nu numai ca informatie, ci si pentru a stii cat de mult trebuie sa-mi fie rusine ca sunt romanca. E tare greu sa auzi vorbe urate la adresa poporului tau rostite de straini. Si le meritam, caci iata, aici nu e vorba doar de politicieni! E vorba de un cancer generalizat, o metastaza finala, de care, cu o inconstientza crasa, ne apropiem! Ma intreb ce ne mai poate scoate din acest pericol?

  29. Ce vorbesti?A descoperit Boc probleme majore in justitie.Sa mori tu ba Boc,da de cand sunt probleme,de azi de ieri,ce scarba imi e!
    P.S.Ba astia ne cred prosti,oare santem?

  30. Nu am cunostintze de specialitate medicala, dar ma intreb totusi, cum o persoana eliberata cu diagnosticele mentionate, printre care si glaucomul aflat intr-o stare deosebita in care trebuia operat in conditii speciale, nu a fost nici tratata, nici operata in 8-9 luni de cand se afla in libertate si mai mult decat atat, poate participa de mai multe ori pe saptamana la antrenamente de K1? Nu este ceva cel putin ciudat? Ori poate ca gresesc si mi-a scapat mie vreun amanunt care ar putea explica aceste lucruri?

  31. Gorbunov, criminal sau ţap ispăşitor? Provocatoare şi adâncă întrebare, după ultimele evenimente am putea spune că el nu este criminal, este doar acarul Păun al acestui caz…săracul…

  32. @moromete: nu, te suspectez pe tine ca esti un imbecil. de fapt, sunt sigur.
    @Libelula: asta ma ingrijoreaza si pe mine. aproape ca-s disperat =))

  33. Maestrilor, am o rubaminte (vorba bulgarilor de cateva luni in urma):
    Va rog NU VA ATINGETI DE MAFIE !
    E singurul lucru organizat in tara asta…

  34. concluzia mea e ca suntem bolnavi si o sa murim cat de curand cu totii 😐 (ca natiune, daca nu cumva suntem prinsi in traiectoria unui glont de interlop)

  35. D-le Ciutacu,am ras 5 minute continuu dupa ce am citit raspunsul dumneavoastra pentru “moromete”,acum sa revenim.Sala de sport se afla la 1 minut de alergare fata de casa de schimb.D-l Ianculescu a spus:”La momentul când toate echipajele de urgenţă ale tuturor instituţiilor deja porniseră în alertă maximă, el era acolo. Chiar am spus colegului cu care el făcea … să deschidă geamul să vedem ce se întâmplă. La 10 minute după ce i-am spus să deschidă geamul ne-am aşezat să facem lucru la sol, abdomenul cum se mai spune. Şi atunci a intrat colegul din sală de acolo, a intrat şi a făcut ceva de genul… spre noi, ca şi cum ne-ar împuşca: aţi auzit măi ce s-a întâmplat? Ce s-a întâmplat? Păi cică s-a tras la o casă de schimb. Şi după aceea a început toată tevatura.”Ma intreb si eu ,asa…De unde venea acel individ?Se antrena in alta sala?Fusese afara?Cand?Cum era imbracat in acea zi “colegul” sau care dintre colegi a parasit sala?Atacatorul stim ca a fugit in directia salii de sport.Cine a dat “pontul”?Cine a executat?Cati din sala de antrenament sunt comlici?

  36. @Ramona: zau daca-i pasiunea mea sa rezolv cazurile penale. da’ chiar ca nu suport sa ma ia de prost, pe banii mei, militienii din Brasov.

  37. Este foarte limpede că tot timpul organul are la pedală ba o tonă de droguri de arătat, ba nişte puşcoace lipsă la inventar sau 100 de puşcăriaşi volanţi.
    Oare apa de la robinet e bună de băut?

  38. De ce suntem toti suntem niste fraieri si votam niste corupti si ii lasam sa ne fure … sa-si faca averi , sa-si asigure 20 de generatii de acum incolo … Am ajuns sa il suportam pe analfabetul de Vanghelie, pe coruptul si jepcarul de Dragnea, pe muierea de Geoana, pe “talambul” de Boc si oligofrenul de Base, pe “diva” Udrea cu al ei cocosel … samd …
    Ne meritam soarta de popor flamand si fara minte! Ce putem face domnilor sa scapam de puroiul care ne-a umplut tara?

  39. S-a tot dat pe post ca una din arme are calibrul 5,62mm(Beretta). Nu este adevarat.Calibrul poate fi 5,6, 5,56, 7,62mm, etc. Mai sunt cunoscatori in tara asta. Este o superficialitate din partea unora care vor sa fie mai importanti in a construi stirile. Simplu, se cauta pe net tipul si calibrul si se afla exact cine minte.
    Va rog sa ma considerati si pe mine ca nu sunt un naiv.

  40. Va scuzam domnule Ciutacu!! Daa’ si va si cred! Taman ce ma uit la emisiunea d-nei Grecu “La ordinea zilei”…a invitat’o pe d-na judecator care l-a eliberat pe Gordunov sa raspunda telefonic la cateva intrebari!!! Sa fereasca sfintii. Doamna, blonda, si nu accidental, invartind vreo trei hartoage si incercand sa para importanta – a dat cateva lamuriri pe care n-ai cum sa le pricepi din motiv de lipsa de cap si coada!! Doamne!! Daca astia fac parte din ceea ce in totalitate denumim “justitia romana” apai Badea e bland rau cu ei!! Tolomaca! Asta a fost impresia mea! TO_LO_MA_CA!!!

  41. Pun pariu ca aia cu drogurile a fost bagata pentru a masca impotenta politiei.
    Si acum intrebarea:cate tone de droguri mai sunt prin terminalele din tara,pregatite pentru a fi scoase in momentele cacacioase pentru INSTITUTIILE STATULUI?
    Ma pot astepta la chestii si mai urat mirositoare.
    P.S.Victore,am avut dreptate,trebuie sa recunosti,cand am spus acum 2 zile;SA VEZI CE URMEAZA?
    SI ACUM SA VEZI CE URMEAZA IN CONTINUARE?

  42. Ok! Am aflat acum (de la Ordinea zilei) de ce a fost transferat de la Codlea la un penitenciar de maximă securitate şi apoi eliberat. Atacase de mai multe ori cadrele în ambele penitenciare, era un adevărat pericol pentru ei aşa că s-au scăpat, eliberându-l. In-cre-di-bil!

  43. Si inc’o chestie!! Da’ aici cred c-am fost surd ori neatent!! Cica Bocul a cerut raport detaliat (sa priceapa!!) despre tot cazul si a mai cerut totodata eliberarea imediat aa lu’ Gorbukov asta!! NU! Cred c-am surzit ori e de vina batranetea! Pai…sa-l elibereze si sa-i ceara si scuze pe postul national de televiziune ca l-au confundat cu un criminal inrait!!

  44. Victor, sunt proaspat in “blogosfera” si trebuie sa “te comentez” …l-ai enervat pe “tatic” ..avea ochii rosii cand a zis “ziaristu’ CIUTACU” si te ador pentru asta….E incredibil cum se pisa zi de zi si ora de ora pe noi …noi care nu avem nici o vina ..noi care avem alergie la cusatura lor cu ata alba…dar poate ne si meritam soarta….ma uitam acum cateva zile cum niste locatari din FLOREASCA se plangeau ca li s-au ars electrocasnicele din casa pentru ca niste muncitori care lucrau la o constructie de-a domnului Cocos au rupt un cablu ….dar daca ii intrebi ..cu cine a-ti votat oameni …cu Doamna elena udrea…mare cucoana , si e si frumoasa dom’le buna de imagine ” ca ASA E ROMANU ..vorba lui mircea …daca 43 % din electorat e inca PDL ..ce rost mai avem noi ceilalti 🙂 ..Cu Respect

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.