Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Ratingul pântecăraiei

Ratingul pântecăraiei

Că România-i o ţară aparte, cu un set bizar de reguli şi de valori, nu-i nicio surpriză pentru mine. Însă-mi recunosc incapacitatea funciară de prezicător. Pentru că nu mi-am închipuit, nici în cele mai urâte visuri, că o ţară întreagă poate fi isterizată prin simpatie într-un moment în care, sincer, chiar nu gemea de dramatism. Nu se dărâmase capitala, n-a murit nimeni, n-a sărit nimic în aer. Dar, dacă te uitai la televizor, aveai impresia că s-a pornit în sens invers ceasul sfârşitului lumii. Zău că numai Arca lui Noe mai lipsea din peisajul apocaliptic care ţi se arăta-n faţa ochilor.

Orice sondaj serios de opinie relevă că una dintre principalele spaime ale românilor este cea de cutremur. Iar televiziunile noastre nu au făcut altceva decât să exploateze, cu un cinism feroce mascat printr-o morgă de responsabilitate, teama unei ţări care, totuşi, a trecut prin drama din 4 martie 1977. Dar cutremurul nu-i singura mare spaimă. Boala, şomajul ori sărăcia se-ntâlnesc şi ele, în proporţii asemănătoare, printre răspunsurile evidenţiate de sociologi. Numai de prostie văd că nu se teme o pătură importantă a populaţiei. Oare pentru că nu doare şi nu costă?

Mai mult, aici

“Vorbe grele” despre psihoze

Comentarii

comentarii

Similar Posts

57 thoughts on “Ratingul pântecăraiei

  1. Despre isteria aia cu cutremurul refuz sa discut, unor paranoici chiar le parea rau ca nu s-a intamplat nimic, alti paranoici inca asteaptau alte seisme chiar si aseara . Dar las’ca dupa showul cu mascati de azi dimineata au televiziunile subiect pe inca 2 zile.

  2. Imi place foarte mult articolul de azi..al tau. Este foarte bun
    EU in consider unul dintre cele mai bune pe care le-am citit.
    Imi place cand esti serios..vb frumos cu cuvinte normale, literar si realistic.Imi place cand nu-ti folosesti imaginatie..si cna doar spui cum sta realitatea. BV. Un articol bun.
    In priviinta televiziunilor..nu este suficient sa se scuze.. sa nu o faca..si suntem multumiti.

  3. P.S : Nu mi-a placut p.s.-ul tau. Face nota discordanta cu restul articolului, la scriitura ma refer. Nu-si avea rostul.

  4. Numai o amânare

    Doamna zilelor noastre soseşte la raport, din misiune
    neindeplinită (săltarea lui TB), singură, fără coasă, cu
    capul plecat, împleticindu-se, cu tremolo scheletic,
    articulaţii nearticulate şi orbite ieşite din orbite:
    – Eşti conştientă de situaţia ta ?
    – Poate mâine… acu’ nu !
    Adunată şi funcţională revine a doua zi cu explicaţia:
    – Individul, în şnaps preventiv antigripă scrofină,
    avea o îmbibaţie alcoolică de 50 % (conform buleti-
    nului eliberat de Talpa) pe care am sesizat-o la a 3-a
    inghiţitură, dar era prea târziu. Raportez că este
    primul caz da la Facerea Ta până acum.
    – Ţine-l sub lupă până se trezeşte ( !? )…

    P.S. Acuşi, un spiriduş a văzut la ruşi cum a ras Putin,
    preventiv, fără s-o ia de la gură, o votcă de 750 ml, la
    tv, pentru reinstruire naţională.

  5. Asta spaima ? Spaima mea e ca se va da pe repede inainte cetatenie romana moldovenilor (cred ca se lucreaza intens),la pachet cu niste declaratii de un patriotism inaltator.Asta dupa ce blonda isi va fi terminat turneele prin tara,va incepe si construirea unei noi statiuni balneo-climaterice, a unei partii de schi, etc, mai vedem noi ce,si totul pana in toamna, sa avem bani de “poze”.
    Alta spaima e cum ai spus si tu,procentul de 19% al cuplului minune al politicii romanesti,care, daca nu este cuminte, tare ma tem ca va fi nitel santajat prin toamna.Un proces dureaza la noi!!! Daca stai stramb (ca in Romania) si gandesti drept, ma ingrozeste tot scenariul asta! Il arestam pe Jiji, tipa si face frumos, isi dezmorteste fanii, care, in turul doi…spre cine se vor duce?Variante:ori puscaria, ori voturile la mine.
    Alta “spaima” a fost cea cu furtul masinii lui Hrebe. Ieri am pus pariu cu cineva ca masina se va gasi abandonata si intreaga, iar , cu aceasta”ocazie”, ii vom salta odata pe hotii lui Becali, care vor deveni suspectati ca au recidivat. Cum se ajuta prietenii la nevoie!
    Iar cea mai mare spaima la “moda” e acum gripa porcina!!!! Culmea ca a picat si spaima asta la tanc, in an electoral!Si asta se va transmite tot de pe anvelope, la vama?
    Iar cea mai mare spaima e ca vom fi asaltati anul acesta de tot felul de spaime:boli,cutremure,seceta,inundatii,alunecari de teren , incat, intr-o zi frumoasa de toamna, tot poporul va fi cuprins de o bucurie imensa ca traieste si e sanatos, si va vota portocliu, culoarea bunastarii si a vietii imbelsugate!

  6. Apropo de raceala porcului, presupun ca acum trebuie sa ne asteptam sa apara, deja, firmele care spala rotile masinilor si talpile de la pantofi, nu? Platite de la buget, chiar de e criza, pentru ca unde-i gripa porceasca nu-i tocmeala.

    Aseara cineva m-a informat ca la OTV se prezisese un cutremur pentru azi-noapte!? Gasind cu greu unde am acest post- la care nu ma uit, dar il am “prins”- am putut citi pe ecran “COD PORTOCALIU(?!) DE CUTREMUR DAT ACUM DE INSTITUTUL DE SEISMOLOGIE”. Ei erau foarte ocupati cu Nichita, ca urmare n-am putut afla repede explicatia acelei “stiri” si, deci, am schimbat repede postul si mi-am vazut de emisiunile mele.

  7. Paranoia asta cu iminenta unui cutremur major e ca o ciuma pentru populatie. Nimneni nu poate spune cu siguranta cand va fi un cutremur. Probabil va fi , dar de ce sa ne otravim viata cu spaime. Carpe diem.

  8. Azi un cutremur, mâine o gripă porcină, poimâine ce dracu o mai fi? Cât bulan pe stăpânii pe care ia ales poporu’. Între timp, Pogea & Co, mai fată un bir. Cu ce s-o fi tratat aştia oare? Că n-au nici o boală.

  9. Paranoia sa nu, se pare ca romanii au uitat ca mai au si alceva de facut in afara de a viziona anumite posturi de TV care profita fara rusine de “lipsa de activitate” a romanilor!

    Ce sa fie, ce sa fie?

  10. Pentru ca nu stiu ca ca formele importante de prostie sunt: mirlania, vanitatea, rautatea, maneaua si “mertzanul”..

  11. nu e nici prima (si nici ultima) data cand se isterizeaza din nimic o natiune intrega si, daca stau sa ma gandesc, lucrul asta se intampla peste tot in lume, ca doar painea si circul nu s-or fi inventat in Romania. a fost un wwekend plin pentru fatuci, ca din bataia de la Galati au sarit direct in cutremur, apoi cafteala de la mall si povestea merge mai departe. intre timp baietii de la varf isi vad linistiti de treaba… asta-i

  12. s a stins palavarageala despre cutremurarea in prostie a fatucilor (ca de cutremur nu a putut fi vorba la 3 4 pe mercali )urzicate si suparate ca nu a fost un cutremur sa-l confirme in preziceri pe Oprescu a veniiittttt clanul GEAMANUL sa te tii istericale vreo 3sau 4 zile daca nu o demisiona Basescu intre timp ca sa avem la ce ne uita pana la Craciun.Sa auzim de bine

  13. Nu cred ca politia sarea pe calanul Ge amanul daca nu se fura masina a lui fiisu guzganului rozaliu

  14. Niste cretini cei de la tv, de parca s-ar fi intamplat cine stie ce minune.
    Unora le parea rau ca nu s-a intamplat nimic rau.
    Am inteles ca unii au sunat la 112 sa intrebe pe unde s-a daramat un bloc, daca a murit cineva, etc. Cat sa fii de prost?

  15. Sa fim seriosi ! Mai degraba televiziunile in hulpavnicia lor dupe rating au speriat populatia cu acest cutremur mic ! Cutremurul a fost simtit doar de cei care la ora aceea stateau pe scaun , in pat , sau ma rog erau intr-un punct fix .

  16. A fost, intradevar, un moment exploatat in exces de unele televiziuni. Altele, in schimb, cum ar fi televiziunea nationala, n-au gasit oportuna nici macar o stire de un minut …

  17. la bursa locurilor de munca au fost zeci de mii de joburi pentru cei fara studii superioare. Ce se intampla cu cei care abia au terminat o facultatea. Eu am terminat arte, si pana, acum ma mir cum de nu a sarit de la etaj….pentru noi nu exista nici o sansa.. Si te uiti dimineata la tv…si te gandesti ca nici azi nu o sa se intample nimic…ce este mai trist de atat…

  18. mie cel mai mult pe lume, de cutremur, mi-a placut de fatuca de presa Turcescu. mai avea putin si sarea in beregata lui Marmurenu, sau macar un cap in gura tot ii venea sa-i dea.
    a propos: ce-ati facut de cutremur, fratilor?

  19. n-am crezut in ultima vreme ca ziaristi cu nasul pe sus precum Dragoteasca se va cobori atat pentru un amarat de rating…groaznic,ce face disperarea din om…daca era un post anonim care sa traiasca de pe azi pe maine dintr-o zvacnire de rating as fi inteles dar ditamai crema mediei sa iasa pe centura pentru un punctisor in plus…

  20. A fost si Turcescu ? Nu,deja mi-a paradit nervii fatuca Dragotescu,nici cutremurul din 77 nu m-a solicitat cat emisiunea ei de sambata…Noroc cu CSI:NY si Criminal Minds de pe AXN ca muream cu zile de pe urma deontoloagei

  21. Imi cer scuze pentru divagatie dar am auzit discursul lui Crin de azi si a fost absolut genial! M-a enervat transmisia A3 care nu a fost la inaltime oprindu-se inainte de finalul interventiei.

  22. Nici cutremur n-am simţit nici televizor n-am deschis. Totuşi, dacă acuzaţiile de isterie generatoare de rating vin şi din partea lui CTP pe hotnews.ro (unde, printre numeroase reclame zburătoare în flash, profesionalismul e la el acasă), mai lăsaţi-mă. Lăsaţi-vă şi prompteristele să se eschiveze cât vor pentru că oricum e derizoriu. Ipocrizia atinge cote catastrofale în România. Hai pa, pa, pa… pa, pa!, cum zice Badea. Face fiecare ce vrea pentru bani iar dacă publicul e suficient de inteligent (nu suficient de eficienţi în a câştiga bani prin eastertainment sau istertainment – în funcţie de pronunţie, după cum le spune CTP ăstora, el fiind pur şi simplu suficient zilele astea). Hotnews face morală în România? Sunt şi ironici ăştia. Tolontan ţine lecţii de morală? Săptămâna trecută îi punea la zid pe unii. Să nu mă credeţi prost! O să o plătiţi la un moment dat.
    PS: Sunt eu prost şi needucat sau adjectivul corect e catastrofal nu catastrofic?
    PPS: un oarecare înţelege el pentru noi legea antitrust. *râd cu lacrimi*. Amuzaţi-vă şi voi

  23. Falsa alarma ar trebui sanctionata aspru. La fel si falsa reclama.
    Daca s-ar interzice televiziunilor sa difuzeze publicitate pe segmentele orare in care tema dominanta este data de evenimente neasteptate, televiziunile ar evita sa faca din tantar armasar si am scapa de fatucile isterice manate de la spate de editori perversi care le pun sa comenteze evenimente pe care nu au cum sa le priceapa.

    dar, tare ma tem ca o asemenea initiativa ar fi interpretata ca atac la libertatea presei. De fapt, corect reglementat s-ar ataca inclinatia (pagubos naturala)spre facil a presei si a publicului.

  24. @Petru: e ultima oara cand ma mai chinui sa-ti editez linkurile kilometrice

  25. Isterizarea poporului este continua… Cu doua saptamani inainte de mica mare cutremurare din week-end-ul trecut circulau zvonuri despre mobilizarea de la Electrica nu-stiu-care-punct-cardinal din cauza unui presupus cutremur…

    S-a cutremurat in Italia… toate posturile de televiziune si-au scos de la “naftalina” reportajele de arhiva cu cele intamplate in martie ’77.

    Bina ca la noi in vremuri contemporane cu televiziunile nu au fost tzunami-uri…

    Principala activitate a buletinelor de stiri este sa “isterizeze” lumea. Sunt mai interesante…

    Am uitat sa fim calmi si sa ne comportam normal…

    “Prostia” domnule Ciutacu nu este un subiect pentru jurmalele de stiri… Stiti de ce? Pentru ca nu mai socheaza pe nimeni… E ceva normal… Iar cei care sunt gestionari de “stiri” au ajuns sa nu o mai recunoasca, se confunda cu ea…

    Asa ca domnule Ciutacu nu ne mai ramane decat sa ne “cutremuram” nitel si sa-l activam pe eternul Marmureanu…

    Cu stima,

  26. @Victor Ciutacu: mă scuzaţi. Era de probă, dar fiindcă tot nu m-am prins nu o să mai folosesc.

  27. Ganditiva ce va fi cand se si vor darama blocuri. Sa zicem Doamne fereste!
    P.S. Frumos articol Victore.

  28. Da, aceste idei sunt exact acelea pe care nu le intelege nea Grigoras Cartianu, care aduce osanale RTV pentru un “prim sfert de ora” in care, se pare, RTV a fost peste Antena3 din punct de vedere al audientei. E atat de trist acest ziarist, si atat de neinteresant…

  29. Imediat incepe campania electorala,nu mai trebe alte stiri…e destul dramatism in asta…poate vreun politician bolnav de gripa porceasca:))

  30. daca ne-a prins complet nepregatiti Marea Criza Mondiala,ce pretentii sa mai avem de la un cutremur…!? nu-nteleg exact cu se ocupa Inmarmureanu,ca mereu este surprins de cutremure… eu prezic ca Marele Cutremur va veni exact atunci cand ne vom astepta cel mai putin & cand va fi ultimul lucru la care ne puteam gandi. sa ma scuipati,daca nu va fi asa.

  31. uite subiect despre care nu se discuta nicaieri la noi desi in alte tari e mare scandal, se fac asociatii, petitii etc. pe 29 apr se voteaza in parlamentul european modificarea “telecoms package” care va permite ca orice isp sa limiteze dupa plac paginile sau protocoalele de web care pot fi accesate de abonati.

  32. Nici eu nu-s prezicator, dar cred ca gripa porcina va fi declarata in Romania cam intr-o luna. Stim din experienta aviarei ce bani se pot fura cu asemenea prilej, nu putem ignora asa o pleasca.

  33. Colegii tai de la Antena 3, dadeau imagini de la cutremurul din Italia, pentru desavarsirea spaimei si isteriei generale…

  34. Sa fiu cinstit tot ce retin de la cutremurul de sambata a fost o bufnitura si am crezut ca iar a vrut vreunul dintre vecini sa intre in garaj inainte sa se deschida poarta(stau la parter si la subsol avem garaj)ca au naravul asta.Dupa care imi spune sotia ca a fost cutremur si atunci am incercat sa o sun pe mama mea si am descoperit ca telefoanele nu functionau neam.Aprind televizorul si…incepe campionatul de rating.Zau asa,era mai amuzanta batalia pentru rating cand se faceau emisiuni cu Frijiji.Dragoteasca cea serioasa,Diaconescu cel saltaret si blonda Nikita(am auzit ca a fost salvata de la sinucidere de catre Cutremur,bun baiat!)apoi a doua sau a treia zi ziarele care l-au facut varza pe Oprescu cu tot cu cosciugele “lui”,Turcescu (pe care nu mai am demult rabdarea sa-l ascult)si restul fatucelor,de pe la toate televiziunile,inclusiv de la A3(ceea ce ma face sa cred ca Vlad Petreanu are in continuare cosmaruri cu “vedetele”,dar ma rog il inteleg ca nu are ce face)mai lipsea Basescu care sa iasa in Piata Universitatii si sa ne dea raportu’despre cutremur,ca a lipsit cam multisor si se ivise ocazia sa mai faca o baie de multime!
    PS.Frati romani nu trebuie sa intram in panica.Cine trebuie sa moara inecat nu o sa moara spanzurat.Sau invers.Desigur daca mai apuca sa scape de Pogea…

  35. Chestia cu ASA ZISUL MARE CUTREMUR CARE VA VENI si tot vine de vreo 10 ani, este o fasaiala de doi bani!
    Nici japonezii nu pot anticipa un cutremur decat cu cateva minute inainte si ganditi-va ce tehnologie performanta au?! La ei se petrec zilnic cateva cutremure!
    Este o alta VRAJEALA mult HIPERBOLIZATA de marele trusturi de presa pentru a atrage atentia opiniei publice de la ADEVARATELE PROBLEME GRAVE ALE ROMANIEI!
    O MANIPULARE ORDINARA!

  36. Pe principiul orice, oricum, oricand… Dupa dezbaterile cutremurului o sa urmeze gripa ovina si cabalina urmata de cea bovina.Subiecte de “analizat” o sa abunde, desigur scopul de a distrage atentia este evident.

  37. io ma gandesc ase ca badea de la tzara ce drac facem de nu stateam in Carpati ci prin Japonia unde din astea cum o fost asta ultimul la Bucuresti sunt la ordinea zilei..probabil eram un popor de nebuni da cu acte in regula asa ca nici un pamantean sa nu se indoiasca de nebunia noastra.astia nu au auzit in veci vorba aia”de ce ti-e frica nu scapi”.pai daca la fiecare scuturatura din asta facem istericale o sa vina si ala mare ase ca sa ne saturam.iar cu periodicitatea aceea mult trambitzata anul 1940 anul 1977 si amu ca tre sa vie musai al treilea .sa afle d-nii ca nu-i musai pentru ca o spun ei..”Nu mor cai cand vor magarii”

  38. Sper sa nu o iei in nume de rau…dar prostia unei paturi sociale afecteaza pe toata lumea, chiar mai mult decat afecteaza mintile luminate acest sistem.
    Pentru prostie se platesc taxe si impozite mari, un sistem juridic si financiar imprastiat organizat…intrun cuvant o viata mai dura decat ar putea fi. Numai bine si sa ne luminam mai repede!

  39. “Cutremur” este de mult timp la noi in tara, inclusiv la tv,lucru stiut de toata lumea, insa folosirea termenului la propriu scoate inca odata in evidenta, daca mai era nevoie, cinismul televiziunilor din Romania.

  40. :)) Mi-a placut aia cu ” a racit porcul mexican ” …
    :)) Ai dreaku’ domle’ numai ai nostri nu racesc… o data si bine ! Mama lor !

  41. Pai, despre ce ar tb. sa vorbeasca? Despre ritualul de imperechere al rinocerilor din Sumatra? :> Normal ca audienta se face atunci cand sunt exploatate temeri, obsesii ..teme care trezesc orice tip de sentimente in telespectatori.De parca trustul din care faceti parte nu a abordat tema :’cutremurul’ :>

  42. eu zic asa: sa facem noi, astia mai cu cap, un fel de petitie la toate televizoarele din tara asta si sa le explicam ca doamna mea, mama a doi baieti, de exemplu, s-a panicat doar cand s-a uitat la televizor. dupa cutremur. si-acum m-a sunat iar, ca cica pe site-ul antenei 3 a aparut o chestie care anunta mai multe cutremure in mai. ai-asa e. chiar a aparut. cum sa facem noi sa-i invatam pe oamenii astia de la televizor ca educatia populatiei in caz de cutremur nu se face dupa un cutremur si nici prevestind altele. zic oamenii de la televizor pentru ca la autoritati n-am nici o pretentie. e crunt sa faci treaba asta. sa anunti o serie de cutremure intr-o tara a carei populatie majoritar activa l-a trait pe ala din 77. nu cred ca un om cu cap mai crede la ora asta ca cineva poate prevedea un cutremur. pe bune. hai sa ne trezim putin. ca asa nu e bine. cum ar fi sa faca cineva o emisiune in care sa explice imposibilitatea asta si sa puna pumnu-n gura alora care baga spaima in oameni aiurea? si dupa aia – tot o televiziune – sa faca asa… o campanie, care sa ne invete ce avem de facut in caz de. fara emotii, fara surescitari aiurea, fara panici… parerea mea. si nu ma pricep.

  43. Este intr-adevar uluitor modul de reactie! Exact asa a fost cu aterizarea fortata la Timisoara: ca ce se va intampla, ca poate lua foc avionul, ca numarul posibil de victime. Si dupa ce a aterizat s-a dezumflat balonul. Nu a murit nimeni, nu a fost ranit nimeni, au fost doar niste tipi care si-au facut meseria asa cum trebuie, adica profesiinist. Jale mare!!!

  44. La otv se tot scremeau de luni bune sa puna de-un cutremur. Omul simplu pune botu’, ca vin tot felul de tacaniti care-au viziuni si cate-o seara intreaga ii baga-n sperieti pe ai de n-au alta treaba. Sigur ca ne e frica, cine a trecut prin ala din 77 nu mai face bancuri si nu se mai hlizeste in veci pe tema asta. Mie mi-e mai frica ca se alege marinaru’, ca daca cutremurul e incontrolabil, natural si inexorabil, pe marinar il voteaza prostii, care apoi se mira ca-i nasol cu el. Si apropo de gripa porceasca, sa faca guvernul un efort, sa-i dea lui flutur ca la fro 5 milioane de euro, si sa vezi ce sufoca zburatoru’ pascal toti porcii din tara! Mai putin, desigur, pe-aia din pdl! Ca ce treaba buna a facut cu gainile se mira si el de el si-n ziua de azi!

  45. da, stiu cat m-am amuzat chiar uitandu-ma la Antena 3, cum crainica se fortza sa scoata o stire “cutremuratoare” desi expertul telefonat i-a spus ca a fost un cutremur mic, nu se asteapta replici etc. A reusit sa repete aceleasi idei de vreo 5 ori si sa nu spuna in esenta nimic interesant.

    Marii ‘Imobiliari’ de la noi probabil abia asteapta sa cada cladirile alea cu bulina rosie de prin centru pe care nu le-au putut darama pt ca sunt…ce sunt? parca monumente?? 😀 teren bun, buricul targului, din acest motiv nici nu au fost consolidate, de monumente ce sunt!… :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.