Esti aici:
Prima pagină > Blog > Antena 2 > Poveste adevărată despre viaţă şi moarte

Poveste adevărată despre viaţă şi moarte

Ieri v-am adus in atentie, pe blog, urletul de disperare al unui medic. Al unui profesionist care s-a saturat sa carpeasca si sa fie bagat, nedrept, in aceeasi oala cu negustorii de sanatate. Am promis ca, daca va fi de acord, o sa-i ofer spatiu emisiunea mea ca tribuna. M-a sunat, chiar neasteptat de repede. A acceptat din prima, fara sa puna prea multe intrebari. Crede ca, in acest moment, nu mai e nimic de pierdut, ci, eventual, doar de castigat. Si, dupa ce-si va termina operatiile de dupa garda de 36 de ore, va veni la “Vorbe grele”, azi, de la 21:00…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

83 thoughts on “Poveste adevărată despre viaţă şi moarte

  1. Sunt foarte curios cum o sa functioneze solidaritatea de breasla. Nu vazui prea multi raspunzand la apelul Turambarului 😉
    Anyway : felicitari de ambele parti, si tie si doctorului.

  2. Dle.V Ciutacu,
    Si acest “strigat” este uman ca si cel al sectorului privat mult prea impovarat de biruri (nu vb de cel bugetar), dar…sa nu uit am sa va vb de o mik nedumerire a mea : ce s-ar putea face pt. cetatenii romaniei care nu au medic in satucul lor sau in comuna lor pt ca orgoliul medicului format de ani de traditie in familie sau ani de studiu in facultate sau poate (?!) chiar lipsa de….nu stiu de ce , il face sa refuze sa fie medic de familie in acel loc…poate “uitat de lume.Sau sistemul ar trebui sa gaseasca si pt asta o solutie…de ex. medicul care accepta acest post si in timpul activitatii sale in acea zona mirifica si poate mai putin plina de provocari medicale/cazuri face pe cont propriu ceva studii…in domeniu…si mai si vindeca cate ceva…etc. s.a.m.d….Cert e ca sunt multe de rezolvat si nu de “barfit” sau “despicat firu’ ‘n 4 ” .Parerea mea pt. talk show-ul de la 21.00
    Va doresc o zi minunata !

  3. problema sistemului de sanatate nu e unica in romania. in state cred ca este cam la fel de frustranta, si calitatea de pacient si cea de medic. am intalnit un medic care mi s-a plans ca avea norma maxima de timp per consult per pacient, si bineinteles problema cu plafoane pe retete, etc .. si e vorba atat de sistemul privat de asigurari de sanatate cat si cel public (atat cat exista acolo). pentru capitalismul si capitalul rece, sanatatea e o problema de statistica, in sensul in care invatam pe vremuri din marx – recuperarea capacitatii de munca 😀 .. la fel ca si concediile de odihna .. nu o spun cu placere, ca de medic si preot e greu sa scapi in viata (asa se zice cel putin), dar asta e realitatea cinica a lumii in care traim.

  4. Domnule Ciutacu, va rog sa retineti: singura noastra sansa ca sa ridicam Romania de pe butuci este in “mana” mass-media independente! Serviciile administratiei de stat nu se mai uita la cei care-i platesc din munca lor ci numai la cei care le semneaza statele …

  5. Subscriu la comentariul lui ALM. Mi-as dori din suflet ca demersul dumneavoastra sa aiba un ecou, pentru ca de prea multa vreme astfel de probleme gravisime se opresc la ranjetul ironic al sus-pusilor sau la conversatia de la tigara a maselor.

  6. Poate ar fi o idee buna sa publicati scrisoarea si in Jurnalul National asa ar deveni accesibila mult mai multor persoane si poate astfel chiar s-ar putea pune bazele unei discutii adevarate despre posibilitatile de a schimba ceva in sistemul de sanatate din Romania.

  7. Abia astept sa pot sa sper. Vreau sa-l sprijin pe doctor, as vrea sa fie el cel care initiaza adevarata reforma in sanatate. Abia astept emisiunea. Vreau sa uit ca mi-am pierdut toti cei patru parinti (numarandu-i aici si pe socru-meu si pe soacra-mea) in spitale si fara ca nici unul sa nu aiba norocul sa-i fie prelungita viata cu macar cateva luni.

  8. Am o intrebare totusi: daca tot nu doreau sa fie bagati in aceeasi oala, acesti doctori “curati” de ce nu au luat atitudine pana acum impotriva colegilor manjiti? Sa ne mai scuteasca.

  9. Mama ce mă enervează pălăria lui de pe blogguri si ce mult îl iubesc. Momentan tropăi sa îl vad diseară!!!!

  10. Asa si?
    La ce o sa foloseasca emisiunea asta?
    In afara de cresterea ratingului si deci a incasarilor din reclama?
    Emisiunile astea “de atitudine” nu sunt anulate de alea cu manelisti si diverse zdrente, prezentate ca modele de urmat?

  11. Mă uit în jur şi constat că nimic nu e cum trebuie:voi, câţiva oameni tineri, încercaţi să luaţi atitudine,”să spuneţi ” tot fără menajamente,să treziţi opinia publică,statul,bunul simţ,naiba mai ştie ce ,şi nu reuşiţi nimic…noi stăm de parcă suntem drogaţi sau hipnotizaţi…şi nebunia creşte exponenţial!Scuze de platitudini,mă revolt şi eu,ca “musca sub pahar”,fără scăpare…

  12. cred ca acestui doctor i-a ajuns cutitul la os pt ca noi romanii doar cand suntem cu spatele la zid si nu mai avem scapare atunci reactionam pana atunci zicem a lehamite “lasa ca merge si asa”.tare as vrea sa vad ca luam atitudine la scara nationala si sa spunem gata pana aici.ne mai auzim ne mai vedem.P.S. abia astept si eu emisiunea de diseara.

  13. Ciutacule,

    In cazul “Cozma”, Militia maghiara nu sufera de glaucom ? Ca m-am uitat pe pagina Militiei lor si n-am gasit nici un portret robot nici scotociri si alte actiuni. Cum dreaqu i-au prins pe aia in 36 ore ?

    Fiara.

    PS: Oare glaucomul e infectios ? poate le dam si lor;)

  14. Mai puneti la socoteala si drama celor care au terminat facultatea, eventual si rezidentiatul, dupa care constata ca mama si tata nu au bani sa le plateasca postul ( unul de mizerie costa de la 15k in sus ) asa ca se angajeaza in cine stie ce multinationala si ajung sa vinda pastile din usa in usa cabinetelor. In afara firmele de medicamente nu-si permit sa angajeze decit unul – doi consultanti medicali, in Romania toti reprezentantii medicali sint medici. Unii dintre ei buni.

  15. ce parere ai despre faptele de vitejie ale lui rares niculescu la cj , oare nu trebuia sa si dea demisia. ce zici purtatorul de cuvant al guvernului Romaniei se bate in zori de zi intr un club . fantastic.

  16. @nicu rotaru: un guvern de manelisti nu poate avea decat un manelist pe post de purtator de cuvant. hai sa ne intoarcem la subiectul acestui topic.

  17. Mie greu sa cred, din pacate, ca va avea efectul dorit de cetateni fie ei doctori sau pacienti.

  18. Felicitări doctorului, dar şi ţie, că ne-ai trimis să citim! Ar fi momentul ca ministrul sănătăţii să privească măcar o secundă în ochii copiilor bolnavi de cancer. Atât! Poate ar înţelege că niciunul dintre noi nu s-ar duce la medic, dacă n-ar avea o problemă…
    Poate citeşte şi plângerea mea făcută la IOB în 17.12.2008, în care m-am plâns managerului spitalului că o pacientă cu tensiunea arterială 220/160, venită din alt oraş pentru citostatice, n-a fost primită de către o asistentă de la cardiologie, pe motiv că “d-na dr. nu mai poate” şi că… “să vină mâine pacienta…”
    Să-i dea Dumnezeu sănătate doctorului, să poată să salveze vieţi în continuare, să ne dea speranţă şi să ne mângâie cu bunătatea lui!

  19. Sunt convins ca autorul scrisorii nu a exagerat cu nimic , “sanatatea” in Romania se apropie de colaps. Trebuie sa fi naiv sa crezi ca politicienii nu stiu de 20 de ani cum ar trebui sa functioneze corect sistemul sanitar. Daca erau batuti in cap , puteau foarte simplu sa se uite peste gard pe la cei cu 100 de ani mai avansati si sa se lumineze, dar n-au vrut. Idea domnului doctor de a chema o comisie de audit EXTERNA pentru casa de asigurari este excelenta dar oare nu tot politicul hotaraste daca aproba asa ceva? Si chiar de ar ceda presiunilor presei, la cat au furat, nu le-ar fi greu sa puna mana de la mana si sa-i mituiasca si pe aia, cat de incoruptibili ar fi ei. Altfel, o comisie corecta ar arata ceea ce stim cu totii, ca banii au fost deturnati sistematic iar prin asta ar putea fi acuzati chiar de genocid.La fel si cu autostrazile care, daca ar fi fost construite, mii de oameni astazi ar fi trait. In sfarsit, este salutara intentia domnului doctor de a se deconspira dar… cu o floare nu se face primavara. Sunt multe cele ce ar trebui facute ,insa, cea mai importanta pt. inceput ar fi ca presa sa fie unita si sa puna tunurile pe ei pana se va schimba ceva in bine.

  20. Felicitari ptr tema emisiunii!
    Sigur, s-ar putea sa n-aiba aceeasi audienta ca o emisiune despre Basescu, in compania “dlor” Cristoiu si Stan. Ciudat, dar in mizerabila epoca Nastase nu-mi amintesc sa fi fost atat de vocal. De cei 2 enuntati mai sus, nici atat.

  21. Domnul doctor – scriitor este una dintre personalităţile fascinante pe care le-am întâlnit. Sper să-l văd şi în emsiuni “la rece”, căci are multe de spus, despre multe. Deocamdată, e foarte bine că una dintre puţinele voci coerente şi puternice din meseria mea va putea fi auzită şi mai bine.

  22. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Va multumesc din suflet Dvs. si domnului doctor ca a acceptat sa vina la emisiunea Dvs.O sa-i spun fiului meu sa urmareasca aceasta emisiune.
    Felicitari si va doresc mult succes!

    Cu multa pretuire,
    IoanaP

  23. D-le Ciutacu,
    Nu stiu de ce apare la sfarsitul comentariului meu”De am trimis um amil…”.
    Imi cer scuze,nu l-am scris eu si nu stiu sa-l sterg!
    Eu v-am trimis un mail ,dar nu am scris asta care apare.
    Va rog sa imi scuzati acest impediment.

    Cu acelasi respect,
    IoanaP

  24. @IoanaP: ba l-ati scris, altfel nu aparea. treceti-va numele in casuta speciala

  25. Multumesc pentru sfat,d-le Ciutacu!
    Cum sunt cam oarba,cred ca am gresit.Multumesc inca o data.
    IoanaP

  26. foarte interesant dar din pacate inutil.o sa ne uitam , o sa ne scandalizam inca odata de cat de rau e si…

  27. Cateva fragmente din neant:
    1. O endoscopie digestiva superioara (cand iti baga un tub in stomac sa vada ce e pe acolo, ca sa inteleaga toata lumea) costa la privat 1.300.000 de lei; aceiasi doctori cu care am lucrat ca rezident le faceau si la spital – cam 10 pe zi, una din multele lor atributii din ziua de lucru. La o cota de doar 500.000 care i-ar reveni doctorului manopera, calculati cam cu cat ar fi trebuit platiti.
    2. Astroloaga idioata Carmen Harra i-a zis Ancai Parghel intr-o emisiune ca e sanatoasa, va trai mult, si clismele cu cafea sunt minunate. Anca Parghel a murit un pic. Carmen Harra raspunde ca a vazut de la inceput “in aura” ca e bolnava, dar nu a vrut sa o supere. Oricum zice, lumea trebuie sa inteleaga ca a omorat-o greseala medicala, o “supradoza de citotoxice”. Reporterul e foarte multumit de prestatia clarvazatoarei.
    3. La televizor, niste tigani isi iau copilul sugar dupa 2 luni in care a fost internat si nu l-au vizitat o data. Asistenta le reproseaza ca l-au abandonat atata timp si le zice ca deja copilul se bataie in acel binecunoscut si ingrozitor stil. Tiganii indignati ca au fost jigniti cheama televiziunea si spun ca au vazut ca al lor copil era zgariat pe coate si genunchi, deci a fost probabil agresat de asistenta. Aceasta arata cearcafurile ca smirghelul din dotare pe care se tara copilul. Reporterul e evident convins de tigani, nu de asistenta. Inca ceva, tiganii erau indignati si ca nu au primit rezerva, ca deh, ei nu se pot amesteca cu pulimea (scuzati expresia).
    Sa tot faci medicina cand ai statutul de calau. Ajung la punctul sa imi doresc sa plece toti medicii si sa va simtiti fericiti cu toti de cat de amabila si saritoare si eficienta e Carmen Harra voastra locala.

  28. sper ca la emisiune se vor uita toti medicii care au tacut pana acum;nu neaparat din indiferenta,ci pentru ca:sunt prea obositi,au copii,parinti,bunici de ingrijit,sau:de cate ori au ridicat o problema li s-a dat peste nas. avem salarii jenante,ajungem sa avem un loc de munca stabil cand colegii nostrii de generatie au deja casa,masina,,familie,concedii…cei care inca suntem in tara avem motive intemeiate(parinti si bunici care nu pot fi lasati de izbeliste).e foarte adevarat ca unii medici fac greseli majore,dar nu tebuie generalizat;nu e normal sa fim judecati de toate toapele;sa pofteasca domnii reporteri atotstiutori intr-un spital din provincie,nu neaparat la urgente;sa vada cum e sa vina toti grabiti,chiar daca nu au nevoie de internare ,sa fie injurati ca nu fac internarile mai repede,nestiind ca se fac pe calculator,ca stam si scriem pana ametim,ca prea avem cu ce sa-i tratam,iar daca le dam retete tot noi suntem vinovati. stiati ca avem norma de externari pe luna,alttfel nu primim salariile intregi?(ex:sectie psihiatrie provincie:ianuarie:220/februarie:270 externari!!!)nu se pune ca se trateaza toti cu haloperidol(ca alttceva nu e),ca e plin de betivi,ca nu sunt mijloace de contentie si personal adecvat pentru cei agresivi,ca e frig,urat si murdar. suntem umiliti si batjocoriti de toti.felicitari domnului doctor,sa speram ca va fi urmarit de cine trebuie. stiu ca nu are legatura cu subiectul actual,dar tine tot de sanatate:stiati ca mamele aflate in concediu pentru cresterea copilului nu beneficiaza de asigurari de sanatate decat daca aduc dovada ca au lucrat 5 ani inainte de nastere!(am avut o mamica internata si ne-am lovit de aceasta problema)e normal??? cred ca as putea scrie pana maine despre anomaliile din sistemul nostru sanitar,dar am de invatat,maine e o noua zi de lucru

  29. Astept cu nerabdare emisiunea, dar sa ne spuna si cati bani obtine de la pacientii operati de catre dansul. Sper sa nu zica ca opereaza gratis, pentru ca o SA SCHIMB CANALUL!(asta daca nu o sa explodeze televizorul de asemenea minciuna!)

  30. Lipsa dotarilor din spitale si salariile mici ale medicilor nu justifica abandonarea bolnavilor pe hol, ore in sir, pana isi dau duhul, fara sa se uite nimeni la ei!

  31. Da stimate D-le Ciutacu, acesta este într-adevăr un demers jurnalistic corect. Dl. Doctor este la rândul D-Sale un om curajos. Îmi ridic pălăria în faţa bunelor Dvs. intenţii!

  32. toata aceasta campanie a pornit de la faptul ca medicii au devenit cel putin unii dintre ei total indiferenti la cei care apeleaza la ajutor cind sint bolnavi pt. ca ii trateaza ca pe niste obiecte.multi medici nu stiu sa comunice cu bolnavul sa le arate un minim de interes. un om vrea sa vada ca e important mai ales cind e macinat de suferinta. din pacate multi se fac medici nu din vocatie sau din dorinta de a alina suferintele semenilor ci doar pt. ca stiu ca meseria e banoasa. nu generalizez dar sint destui asa si tot ei ies in evidenta cind se intimpla nenorociri

  33. @Victor Ciutacu

    Nu sunt sigur ca invitatul dumneavoastra va citi toate postarile si pentru ca eram dator cu un raspuns la cateva intrebari, va rog sa-mi permiteti sa postez aici raspunsurile si, in masura in care este posibil, sa le inmanati domnului Doctor. Daca considerati ca nu este oportun, va rog sa stergeti acest post.
    Va multumesc.

    “Domnule Doctor, mai intai va rog sa acceptati scuzele mele pentru faptul ca am intarziat cu raspunsurile. Insa, cu tot respectul, v-as ruga sa recititi ceea ce am scris. Vorbeati foarte frumos de acel parteneriat medic-pacient, parteneriat care nu costa nimic. Dar raspunsul dumneavoastra s-a axat strict pe bani. Nimic altceva.

    Sunteti, domnule Doctor, platit oficial, in conformitate cu pregatirea dumneavoastra. Pentru ca altfel, salariul dumneavoastra ar fi cat al infirmierei. Ca salariul dumneavoastra este mic si nu reflecta importanta si nivelul de pregatire al unui medic, asta este foarte adevarat. Si sunt absolut de acord cu faptul ca trebuie facut ceva. Ce n-am inteles este de ce trebuie sa sufere pacientii pentru ca, frustrati fiind, nu mai aveti timp, rabdare, chef de problemele lor. Nu pacientii sunt vinovati, domnule Doctor.

    E posibil sa fiti si injurat din start. Dar in acest caz cred ca mai bine ar fi sa incercati sa vorbiti cu cel care, aparent fara motiv, va injura. S-ar putea sa constatati ca desi dumneavoastra nu cereti onorarii, o asistenta sa faca acest lucru in numele dumneavoastra.

    “La noi s-a incetatenit ideea ca sanatatea este un dat simplu, care nu costa bani si care nu necesita investitii din partea indivizilor”. Nu domnule Doctor, stim ca sanatatea costa. Stim ca aveti tot dreptul sa cereti un salariu oficial decent. Si v-am sustine, domnule Doctor, pentru obtinerea acestui drept. Daca si dumneavoastra ne-ati sustine.
    Si noi avem dreptul la sanatate. Si ne-am bucura daca, in spiritul grijii pentru noi, pacientii, v-ati scandaliza si pentru mancarea din spital, pentru gandacii si sobolanii care sunt nelipsiti, pentru mizeria din spital, pentru tupeul infirmierei care nu-si face treaba decat “unsa” bine si zilnic, pentru multe altele.

    Atunci am fi alaturi de dumneavoastra. Pentru ca atunci am simti ca acel parteneriat valoreaza ceva si nu este o simpla vorba.

    Acelasi (inevitabil) viitor pacient”

  34. Desigur, medicul autor al acestor randuri are dreptate. Dar adevarul e undeva la mijloc. Nu se poate sa nu acceptam ca sunt si multi, prea multi, doctori care n-au nicio apasare de constiinta apropo de suferinta bolnavilor, sacrificiul personal sau mila fata de aproapele nefiind pt ei decat sentimentalisme ieftine, ieftine si la propriu si la figurat! In privinta sistemului, nici nu mai merita discutat.Bineinteles insa ca scrisoarea deschisa catre nea ferrari va fi distructiva, si anume numai pt autor, care si-a dat foc la valiza! Sunt curios sa vad cine-i temeraru’ care s-a trezit in acest moment sa atace morile de vant! Exact acum, cand psd+pc si pdl au hotarat sa faca atat de mult bine tarisoarei! Eu zic ca doctorul sa ia act de oferta din africa neagra si sa devina fruntas in triburile colorate, deoarece codas in ue a tot fost! Chiar, suntem in ue frati romani! Suntem??? Drum bun, domnule doctor!

  35. Ruxi draga nu dau cu paru ca sunt si cazuri in care exista indolentza din partea unor doctori dar sa ta vad pe tine ca om sa fii de garda intr-un serviciu de urgentza singura venindu-ti vreo 30 de cazuri intr-o ora cam ce crezi ca o sa faci?o sa-ti vina sa fugi pe luna pt ca numai tu ca doctor poti sa consulti pacienti care sunt urgentze retine asistentele nu au rept de a trata pacientul inainte de a da tu verdictul

  36. Domnul doctor Chirculescu evita sa spuna in cat timp face 6 000 de euro pe luna !
    Uite ca in Bosnia se poate !
    Daca depasim 70 de euro cand ne internam in spital , cu restul venim de acasa ?
    Dar daca nu avem , chiar daca suntem asigurati ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.