Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > Parastasul șprițurilor de odinioară

Parastasul șprițurilor de odinioară

Ieri am ajuns la un parastas. A fost ca la toate neprevăzutele. Am plecat de-acasă pentru a bea o cafea și am ajuns înapoi peste jumătate de zi. Pentru că, la cafeaua aia, a sunat un telefon. Și ne-am mutat dintr-o crâșmă în alta. Fără a-i fi defel apropiat, l-am cunoscut într-o anumită conjunctură pe răposat și mi-a plăcut. Un tip extrem de puternic, înțelept, discret, influent. hâtru. Care pe mulți i-a nășit…


Știam la ce mă înham și mă expun. Mi-era clar că nu mă duc într-o mare de jale și de chipuri cernite. Cu excepția rudelor, populația locantei era tipică unui decor din filmele lui Kusturica, iar atmosfera pe măsura mesenilor. Exista și o motivație cât se poate de reală: așa i-ar fi plăcut lui. Respectabili oameni de afaceri, fotbaliști, politicieni, golani celebri, gulere albe, indivizi despre care am scris sau despre care nu voi scrie niciodată, personaje care mi-au trecut pragul studioului și lepre care nu se califiică nici măcar să-mi treacă prin fața ușii, prieteni de odinioară care s-au ajuns, au căzut și acum încearcă să se scoale din pumni. Cu excepția curvelor, care chiar n-aveau ce să caute acolo, cam nimeni și nimic n-a lipsit.
Mâncare pe săturate, băutură pe cinste, povestiri fascinante, o atmosferă care, în condiții normale, m-ar fi urnit din local a doua zi dimineață, cel mai devreme când soarele s-ar fi ridicat la două sulițe și jumătate.  Dar n-am mai putut să fiu eu cel care pune scaunele pe mese. Și am plecat, la fel ca și în ziua de Crăciun și dintr-un anturaj oarecum comun, al dracului de treaz (deși n-am dus la ureche mai bine de un sfert de zi) până-n miezul nopții, în murmurele dezaprobatoare și uimite ale consumatorilor. Habar n-am de ce nu mai vreau și nu mai pot. Unii spun că m-am înțelepțit, alții că m-am hodorogit. Nu mai am entuziasmul șprițului. Mă simt bine în mijlocul anumitor oameni, dar cred că subconștientul îmi impune limite.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

131 thoughts on “Parastasul șprițurilor de odinioară

  1. sunt satul de pupincu-risti care il inconjoara pe marinar.toti sunt rai,doar ei sunt salvatorii patriei(Brucan)

  2. Dom Victor..am inteles ca nea mortu’ ala s-a dus dincolo inconjurat de tot ce-a iubit, si-a urat mai mult.Asa ca, sa-i fie de haram, e de invidiat.Mai ales c-a avut o frumusete de ingropaciune pe timpuri de criza. Ca n-a bocit mai nimeni asta indica faptul ca oamenii aia venisera acolo sa faca si oarece partaj,imparteala caprariilor.Si la faza asta cred ca dvs nu aveati cum sa intrati.Probabil ca ati si ramas doar in separeul cu sangria, fotbalisti,golani celebri,gulere albe si politicieni despre care inca n-ati scris niciodata.Oricum nenea raposatul a fost generos, daca pana si trupa de fufe personale a daruit-o p.lii de suflet, sa aiba parte si pe lumea ailalta dar si prietenii si dusmanii pe lumea asta.Dvs ati refuzat pomana asta ziceti. cred ca unii au pleca de-acolo cu bucatica lui de coliva de toarta.Direct la hogeacuri.

  3. Am primit-o si eu, e geniala,dar cam tarziu…

    Corinda

    Aho aho copii si frati
    Stati putin si nu mancati
    Si colinda mi-ascultati
    Nu mancati ca n-aveti ce
    Totu-i luat de PDL
    C-a venit mai an, badica Traian
    Calare pe Boc-cefal
    Si cu stare pe scandal,
    Ne-a umblat prin buzunare
    ca piratu in chin pe mare
    Si-a pus tara pe butuci
    Cum n-a fost ea nici sub turci
    Vorba multa fala goala
    Numai cu Elena-n poala
    Ne-a facut saraci lipiti
    Si ne femei ibeliti
    In scandal dupa scandal
    Ne-a pus pielea pe tambal
    Ia turnati voi micilor
    Din strafundul bocilor
    Pentru domnul presedinte
    Sa vaza ca avem minte
    Si ca-i intelegem jocu
    Bata-l buba nu norocu
    Bata-l buba manzului
    Sa-i ia tihna pranzului
    Bata-l buba rea si neagra
    Cand incearca sa se dreaga
    Ca ne-a spus c-om trai bine
    Vai de voi si vai de mine
    Vai s-amar de noi si voi
    C-am ajuns flamanzi si goi
    Imparatul jucator
    Ne-a lasat fara un chior
    De din vremi de foc si glorie
    Zice cartea de istorie
    Caligula-i imperator
    Si-a facut calul senator
    Dar Baselu mai sinistru
    Si-a facut dama ministru
    Iara fata ca-i plescar, europarlamentar
    Sa-si ia ruj, farduri si dresuri
    Intre doua mari succesuri
    Ia mai manati mai flacai
    Mai sunati din zurgalai
    Sa se duca ciorilor
    Seful ciorditorilor
    Si pe urma costobocilor
    Toata tagma bocilor
    Ca ne-am sastisit deja
    De Traian si banda sa
    Omul bun si coptul pom
    s-au murat 5 ani in rom
    De aia de astazi inainte
    Vrem pe altul presedinte
    Pomul copt si omul bun
    Ne-a dat tunul dupa tun
    De asta-l vrem noi pe Traian
    Din nou mare capitan
    De pluta sau de gondola
    Au de barca spanoila
    Ori mai bine vii la Nuti,
    Nuti spaima constituti
    Capitan cu brevet greu
    Pe vasul de la veceu
    Fiindca flota noastra nu-i
    De ce? Stie dumnealui!
    Sta-i-ar navele-n gat
    Sa ne traca de urat
    Sta-i-ar navele-n dosare
    Sa taie la ocna sare
    Asta vrem noi mai flacai
    Zanganind din zurgalai
    Si mancand din zori in seara
    Numai gripa aviara cu sos de gripa porcina
    Sa stea Nuti-n limuzina
    Cu desert de gripa tare
    Cat poti de sa ia calare
    Haideti deci la vot cu toti
    Frati romani iubiti netoti
    Sa scapam tara de hoti
    Cu curaj la abordaj
    Ca ne-au pus copiii gaj
    Traian si cu banda lui
    Duce-s-ar pustiului
    Unde-a dus si mutul iapa
    Ca e vremea de tras apa!

  4. Imi place de Anul Nou sa aud cum curg urarile de pretutindeni. In special cele legate de bani si proseperitate, ma lasa cu gura cascata… mai ales cand ma gandesc ca alde Boc si altii vegheaza sa nu care cumva sa se indeplineasca.

  5. Dar chiar se poate intampla ca “spritul” pregatit sa nu se consume si ramanand in sticla, se acreste, apoi face floare si chiar moare si ne cuprinde sentimentul de regret, si ne vom gandi cu melancolie, reverie la evenimentul in sine, si vorbim cu parere de rau de “spritul de odinioara”.Nici un sinonim al cuvantului “odinioara” nu creeaza in sufletele noastre asa ecou profund ca acesta, si asta datorita faptului ca in compunerea lui avem atatea vocale.Si vom dori sa pastram oarecum comuniunea atat cu cei cu care am consumat spritul cat si cu “spritul” in sine, in mod special cu ocazii deosebite cum este Anul Nou.

  6. AM simtit si eu aceeasi chestie, cu ani in urma, dar la o onomastica. Asteptam sa-i fac urarile de bine sarbatoritului, pentru a ma putea scuza si parasi cat mai repede locul cu pricina. Vorbesc in numele meu, dar cred ca se intampla tuturor odata cu inaintarea in varsta. Devenim mult mai intoleranti, mult mai exigenti. Lucruri care altadata erau atractive, devin uzate, arhicunoscute si au din ce in ce mai putin pana la a deveni plictisitoare. Asta nu pentru ca ne “hodorogim”, ci pentru ca pe masura ce ne apropiem de celalalt capat al vietii, timpul devine mereu mai scump, mereu mai putin. Cred ca e o reactie fireasca la scurgerea timpului. Nu cred ca e nicidecum anormal sa ni-l dramuim in fiecare zi mai bine, sa fim mereu mai pretentiosi. Da, e foarte adevarat, e o reactie a subconstientului, care stie intotdeauna ce e bine pentru noi.

  7. fiindca vad ca persista nedumeriri, Sangria am baut-o asta vara, la Mallorca. d’aia eram si bronzat, si cu maneca scurta. la parastas am baut continuu sprit de cand am ajuns pana la plecare; adica minim 6 ore 🙂

  8. Foarte bun articolul cu parastasul. De la Galati, un tanar cititor al blogului tau iti ureaza La multi ani, draga Victore!

  9. De multe ori te poti imbata fara sa bei alcool,doar ascultandu-le trancanelile altora. Asa ca nu e necesar sa bei alcool pentru a te imbata. La multi ani si sa ne auzim cu bine in 2010 Victor Ciutacu.

  10. Pai sa bem “un” pahar de vin in cazul asta…asa subconstientul nu va mai trona asupra rationalului iar limitele vor fi inexistente…ciroza…mai tarziu 🙂

  11. LA MULTI ANI!Numai urari de bine si sanatate Domnule Ciutacu,va ureaza un lapusan.Multumesc ca l-ati invitat pe domnul Grigore Lese la dumneavoastra in emisiune.E drept,daca era GUTA invitat probabil ca SMS-urile ar fi continuat sa apara si a doua zi.Sper sa aveti puterea sa continuati lupta.Inca o data “LA MULTI ANI! PAUL P.

  12. Asa se intampla odata cu trecerea timpului. poate insa nici spriturile nu mai sunt ca odinioara.
    La mult ani omule.
    numai bine tie si familiei 🙂

  13. domnu’Victor..Nu ati incercat si renumitul tinto de verano? Acompaniat aproape obligatoriu de paella cu fructe de mare. Pe aici, lumea nu prea omoara porci,se merge mult pe marisco ( fructe de mare) si crustacee ( scoici,creveti,raci de mare de toate tipurile).Un meniu apreciat e vestitul “pulpo a la gallega” (caracatita fiarta- si fierberea ei necesita pricepere si experienta- cu boia si ulei de masline pe pat de catofi).Sau jibia a la plancha (sepie pe plita).

  14. LA MULTI ANI CU MULTAAAAAAAAAA SANATATE ,VIATA LUNGAAAAAAA CU TOATA FAMILIA TA.
    NU TE-AI HODOROGIT , INCA LA VARSTA TA EHEIIII, MAI AI DE TRAS,LA TINE SUFLETUL E DE VINA ,TOATE CATE SE INTAMPLA NU-TI PRODUC DECAT
    ;MARE LEHAMITE;
    seful NE-A MAI CIURUIT CU INCA UN maaare politician, cu dl. honorius prigoana,LASA CA NE MERITAM SOARTA,DACA SUNTEM TAMPITI ….ASTA E.SA FIM IUBITI CU TOTII SI SA TRECEM CU BINE
    ANUL CEL NOU.

  15. Nu puneti botul la artificii.
    Sunt platite din bugetul unui oras / stat care traieste pe datorie, imprumutat peste cap la camatari.

  16. Ceva ciudat in aceste comentarii: Cuvantul Base apare de 7 (sapte) ori pana acum. Hrebe, ceva idei?
    PS: Ciutacu, eu zic sa-ti dai RESET. Nu cred ca asta este publicul tau. Si ,crede-ma, am crezut in tine. Ca steag.

  17. @Agarici: esti mult prea profund. in afara de crezutu-n mine, n-am priceput nimic. iar aia cu steagu’ m-a bagat in ceata. hai noroc!

  18. La multi ani domnului Ciutacu si admiratorilor sai. Sper ca in noul an vom putea discuta chiar si in contradictoriu ceva mai putin patimas.
    Cum toti cei de pe acest blog par oameni pentru care tara aceasta inseamna ceva , sa ne bucuram totusi ca in 2010 Romania va detine unul din cele mai importante portofolii din UE, iar in Basrabia este un guvern care parca a inceput sa priveasca si spre noi. Sa fim iertatori si sa ne gandim ca poate si mult hulitul a avut o mica contributie la toate acestea. Sanatate si fericire.

  19. Para-stas=a sta alaturi…bucuria,simbolica vinului, dovedeste o stare luminoasa, inainte de toate a fiintei trecute dincolo…ceea ce sper, din rezumatul povestii, ca s-a si petrecut.

    La multi ani ! tuturor.

  20. E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta. Speranta sa va deschida poarta spre Un An Nou plin de bucurii si impliniri pentru toata familia!

  21. la multi ani victorica.tie si manei tale care mi-a spus ca ma 100 de fuste la naftalina:))
    la anul de ne parasesti iti doresc ”taraisul sarpelui ,si pasul gandacului”:))
    glumesc ..orice ai decide..sa ai parte tu si familia ta(nu o omitem pe mama ta ,cea cu untdelemnul) de tot ceea ce iti propui in viata. o lipoveanca.

  22. La Multi Ani Domnule Ciutacu. La Multi Ani si cititorilor dvs. Chiar si aia care nu va iubesc, daca va citesc, cel putin le e teama; mai ales ca din pacate acum incep si ei sa va dea dreptate. Hai, un an bun cu sanatate. Si pofta… vine mancand…

    Cu drag,
    Fane

  23. Pariu de Revelion:

    imediat dupa acordarea transei a 3-a de la FMI, americanii ne vor baga pe gat un stol de 30 de avioane la mana a 3-a, la pretz de avioane noi, platibile din bugetul Apararii, pe motiv de NATO.

  24. Frumusetea iernii cu albul fulgilor de nea presarati peste gandurile noastre, cu dulcele ecou al colindelor, cu imaginea in suflet a celor dragi, ne va petrece intr-un nou an impliniti, iubiti, fericiti.
    Sa avem un 2010 asa cum ni-l dorim!
    LA MULTI ANI !!!!!!

  25. LA MULTI ANI,d-le Ciutacu!

    Va dorim din tot sufletul numai bine si vom bea asta-seara un pahar de sprit in cinstea Dvs. si a familiei Dvs.,a prietenilor si chiar a dusmanilor dvs.!
    Sa ne dea Dumnezeu tuturor SANATATE!

    Cu mult drag si deosebit respect,
    IoanaP&familia

  26. Domnule Ciutacu, mai intâi de toate, La Mulţi Ani!!că mai avem trei până în 2012, şi de acolo o să începem să numărăm altfel.
    Aş mai vrea să vă amintesc un vechi proverb secuiesc- vrei nu vrei, vremea- aici va rog sa completati dvs.-trece.!!
    Să fim optimişti, ciuruitul lui Băse poate să înceapă.

  27. VICTORE,LA MULTI ANI PT TINE SI FAMILIA TA. SPERAM INTRUN AN MAI LINISTIT.MA INDOIESC INSA…TOATE CELE BUNE SI SA “CORESPONDAM”SANATOSI SI ANUL VIITOR. ADRIANA

  28. ne-am aranjat cu un alt parlamentar.rusine sa ne fie ptr ca am permis sa fim condusi de un marinar,gunoier,bordurist…..etc….

  29. Cu “zeama de veverita” a colegului Zass ai incercat ? Face pipi de la distanta pe Sangria…Haoleo , ce urat suna , e ca si cum ar zice bulibasa ” date-n sange”….
    La multi ani 2010 !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.