Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > Noi, “evazioniştii”, dăm statul în judecată

Noi, “evazioniştii”, dăm statul în judecată

Noi, semnatarii prezentului comunicat, ne-am asociat pentru a semnala abuzul grav pe care îl face ANAF în materia drepturilor de autor. Acest abuz afectează sute de scriitori, artişti, arhitecţi, jurnalişti, precum şi reprezentanţi ai altor categorii socioprofesionale care au obţinut venituri în schimbul activităţii lor de creaţie.

În mod eronat, ANAF susţine că pentru veniturile obţinute avem obligaţia de a plăti TVA retroactiv timp de cinci ani, cu penalităţile aferente. Aceste penalităţi depăşesc cu mult debitul, ajungându-se asfel la sume colosale, care au început deja să fie oferite opiniei publice într-o campanie menită să ne arate drept beneficiarii unor venituri frauduloase.

În realitate, niciunul dintre noi nu a facturat şi nu a încasat TVA de la beneficiarii operelor noastre şi, ca atare, statul nu avea cum să fie prejudiciat, iar noi nu aveam cum să ne însuşim vreun venit necuvenit. Dovadă că, în fiecare an, in urma analizei declaraţiilor de venit, Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmează să le plătim, noi le-am plătit şi am obţinut în scris descărcarea de la Fisc. Dacă urma să fim supuşi şi altor taxe, Fiscul avea obligaţia să ne încunoştinţeze. În fiecare an, societăţile care ne-au plătit drepturile de autor au fost verificate de aceeaşi instituţie şi, în fiecare an, instituţia Fiscului nu a constatat niciun fel de nereguli. Chiar şi în momentul declarării ca plătitor de TVA statul nu ar încasa sumele pretinse, întrucât societăţile beneficiare ale operelor noastre au posibilitatea de a deduce cuantumul taxei.

Mai mult, demersul ANAF este ilegal, întrucât contravine dreptului comunitar european şi jurisprudenţei CEDO, potrivit cărora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuală de către autor angajatorului său nu este un contract de prestări de servicii, ci un contract de realizare a operei.

Ca atare, sub nicio formă nu putem fi supuşi plăţii TVA şi, cu atât mai puţin, unor plăţi retroactive şi unor penalităţi.
Avem convingerea că, prin intermediul ANAF, Guvernul încearcă în mod deliberat să-i intimideze şi să-i discrediteze pe jurnalişti, celelalte categorii socioprofesionale, care astăzi sunt somate să plătească TVA, fiind doar victime colaterale.
Înţelegem să acţionăm sub toate formele permise de Constituţia României, de celelalte acte normative, precum şi de legislaţia europeană, pentru a ne apăra de acest abuz. Ne-am adresat deja mai multor case de avocatură şi mai multor experţi fiscali pentru a ne asista în toate demersurile juridice pe care le vom declanşa.

Lista de semnături rămâne deschisă pentru a permite tuturor celor împotriva cărora ANAF face abuzuri legate de drepturile de autor să se asocieze cu noi.
Semnează:
actorii Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Dan Condurache, Mircea Diaconu, Mihai Bendeac, Cireşica Litinschi, Lia Bugnar,
Creola Condurache(consultant financiar),
regizorul Dan Chişu,
muzicianul Florin Chilian,
artiştii plastici Nicolae Aurel Alexi, membru UAPPR, Conf. Univ. Dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi Adrian Pîrvu, membru U.A.P. Bucureşti , conf. univ. dr. la U.N.A. din Bucureşti, secţia de sculptură
jurnaliştii Cornel Nistorescu, Sorin Roşca Stănescu, Petre Mihai Băcanu, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Dana Grecu, Oana Stancu, Adrian Ursu, Gabriela Vrânceanu Firea, Radu Preda, Victor Ciutacu, Răzvan Dumitrescu, Dan Constantin, Oana Stănciulescu, Lelia Munteanu, Marius Niţu, Bogdan Chirieac, Ionel Dancă, Rareş Bogdan (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj), Octavian Hoandră (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj)

economistul Ilie Şerbănescu,
preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică
realizatorii TV/radio Mircea Badea, Daniel Buzdugan

Comentarii

comentarii

Similar Posts

60 thoughts on “Noi, “evazioniştii”, dăm statul în judecată

  1. Wow, frate, cu platile si penalitatile alea retroactive
    cred ca in curand o s-ajungeti la concluzia
    ca ar fi bine sa va dati demisia si sa stati cu burta la soare,
    ca daca mai munciti mult va-nglodati urmasii-n datorii! =))
    Am mai zis eu ca tara asta functioneaza
    cam cum o-ntelegeau colegii tonti in scoala generala
    p-aia cu direct si invers proportionalitatea,
    asa incat, oricat le-ai fi explicat si orice exemple le-ai fi dat,
    concluzia invariabila era aceeasi:
    de ce sapau mai multi muncitori, de-aia nu mai gatau de sapat santu’.
    Asa si voi acum, cu cat prestati mai dihai,
    cu atat v-apropiati mai cu elan de executarea silita.
    Vis! =))

  2. cum zice românul amator de fotbal, bere şi seminţe? “pe ei, pe mama lor!”. voi, ăştia din lista asta, aproape puteţi face un partid; şi ce mai partid ar ieşi! aş veni şi eu cu voi (că şi pe mine m-a taxat fiscul, pentru ceva convenţie civilă de prin 2006, de a cărei existenţă numai în 2011 şi-au adus aminte), dar nu merge, că n-are nimic cu drepturile de autor. Numai cu încălcarea unor drepturi.

  3. Buna seara!
    Lista e deschisa? Am motive sa cred ca ma pindeste aceeasi chestie. Unde si cum ma pot alatura demersului?
    Multumesc

  4. M-as înscrie pe listă si eu preventiv,pentrucă,cine stie ce le mai dă prin gând si mă trezesc datoare pe vreo 20 de ani din urmă.În altă ordine de idei,voi urmări cu interes(dacă va fi disponibilă) evolutia listei de semnături,poate….dl.Patapievici,poate….dl.
    Liiceanu,poate…. dl.Tismăneanu,poate…. dl.Mihăies,poate…mâine,poate…altădată…

  5. Felicitări! Mai lipsea Tucă! Dar noroc că-i director la Jurnalul… Meritul său și duminică îs pe felie cu Antena 3.
    Sănătate & toate cele bune!

  6. Apropo Petre Mihai Băcanu e în același bloc cu mine, pe strada Presei, cartier Pajura. E scump la vedere. O singura data l-am vazut de la distanta. La asociatie lasa unei doamne in varsta sa-i plateasca intretinerea si facturile ii zac cu saptamanile in cutia postala. Ce-o face habar n-am. L-am vazut o data la emisiunea lui Stelica Tanase. Asta e. Si mai e ceva, e ușă-n ușă cu mine. Ce haios!

  7. foarte tare!
    multa bafta

    p.s. partea nasoala e ca la cum merge justia in ziua de azi – o sa aveti termen in 2020 🙁

  8. Demersul asta nu poate avea valoare decat in fata Uniunii Europene, intrucat in Romania se afla la putere exact cei care au adus oamenii astia in situatia de a intreprinde un astfel de demers. Dar poate ca tocmai caracterul public al sau, impreuna cu celelalte cai de atac i-o face s-o lase moarta, in asa fel incat sa nu ajunga sa-si faca ei meandrele, dupa care sa va recastigati voi dreptatea dupa cine stie cat timp. Sper sa tina, si s-o lase mai usor cu inchizitia pe scari. Eu cred ca e bine ca va zbateti cat mai mult posibil (inclusiv in fata opiniei publice), pentru ca jegosii sunt obisnuiti sa mearga la rupere, iar daca, pe o scara de valori, oprobriul public nu le este mai daunator din punctul de vedere al imaginii decat “satisfactia” pe care ar putea s-o obtina din ducerea la capat a nevolniciiei, o fac pana la capat cu orice risc. Deci pe sistemul Texas Hold’em: All in!, ca nu mai tine…

  9. Pai de unde sa mai plateasca tiranul aplaudacii si limbricii portocalii? Nu de alta dar se pare ca nu mai au bani de furat, deja au taiat tot la politisti, medici…
    Si voi?, voi faceti rating-uri pe spatele chiorului?… pai 🙂

  10. Felicitari pentru initiativa!
    Bine faceti ca nu taceti si plecati capul.
    Ar trebui sa dati statul in judecata pentru abuz, dar sa cereti ca cel care sa va plateasca despaguburi sa nu fie statul ci acel care a emis hotararea si cei care au aprobat-o. Ar fi cazul ca sa nu mai plateasca amaratii de cetateni ci imbecilii care iau decizii la coada vacii, imbatati de alcool si plini de rahat. Au de unde sa plateasca, caci s-au asigurat de asta din timp.

  11. Eu cred, nu neapărat cu optimismul care mă caracterizează, că populaţia asta avea nevoie de un preşedinte ca Băsescu, dar că scadenţa nu e departe. Avea nevoie ca să înţeleagă că prostia doare. Cei cărora li se umflau venele în noiembrie 2009 când ziceau că filmul cu băiatul pocnit de Băsescu e “un trucaj ordinar”, sunt primii vizaţi de “lecţia” asta. Bine, din păcate mai sunt şi victime colaterale. Asta e.

    Cum ziceam, chiar cred că sfârşitul e aproape. Se adună prea multe. Dumnezeu i-a luat deja minţile lui Băsescu.

    Sper ca acţiunea voastră să se facă aşa cum trebuie, cu tot tacâmul, cu mediatizarea necesară, şi nu mă refer doar pe plan intern. Băsescu însuşi a deschis, pentru a nu ştiu câta oară, Cutia Pandorei. Dacă a vrut să fie băgat în seamă pe plan extern, a reuşit din plin. Şi pe fondul nebuniei privind elucubraţiile cimpanzeului la adresa unui om căruia nu-i ajunge nici la călcâie şi n-a făcut-o vreodată neam de neamul lui de trăgător de vânturi, trebuie acţionat şi bătut fierul cât e cald.

  12. Bravo ! Bine le faceţi ! Deşi instituţiile statului sunt “băsescializate până-n măduva oaselor” şi probabil o să aveţi parte de şicane şi din partea acestora, cu tot felul de tertipuri juristice, eu sper să nu vă opriţi aici şi dacă este posibil, să reclamaţi aceste abuzuri şi pe la UE şi nu în ultimul rând, să căutaţi să găsiţi solidaritate şi la alte organizaţii şi jurnalişti din străinătate,. tocmai ptr. a vedea cât mai multă lume abuzurile lui Băsescu prin slugile sale servile care se produc în România. În această perioadă eu zic, că şi noi cetăţenii ar trebui cumva să ne solidarizăm necondiţionat cu voi şi n-ar fi rău, să faceţi o invitaţie la solidaritate, poate se vor alătura şi alte categorii sociale. Pe fondul abuzurilor, nebunelii cu reîmpărţirea teritorială, ororile lui Băsescu şi ale PDL-ul, dezastrului provocat, desfiinţarea spitalelor, furtul banilor din bugetul statului, inventarea tuturor taxelor abuzive, etc., poate s-o trezi toată ţara din letargia asta şi să ieşim cu toţii în stradă. E momentul ca şi Opoziţia să vină concret alături de voi şi să fie organizată în comun o amplă acţiune de protest care să aibă ca scop dărâmarea lui Băsescu şi a Guvernului. Din păcate, ajung să cred din ce în ce mai mult că numai printr-o revoltă sângeroasă precum cea din 1989, mai pot fi ăştia opriţi. Vă amintiţi ce le-a zis chiorul la congresul pedelacilor, cu privire la “înfăptuirea reformelor” ? “Dacă vă opriţi pierdeţi” ! Şi “băieţii execută” – merg înainte călcând totul în picioare !

  13. Asteptam cu deosebit interes semanturile lui Cristoiu, Pora, Turcescu 🙂

  14. felicitari pt demers, si nu va lasati sunt niste lepre, sa scoata bani de la oamenii lor, basescu ne face de ras intr-un hal fara de hal acum vad ca s-a luat si de Rege, pe Ponta l-au chemat cu fisele din 2007 pe la ANAF, daca e nevoie de petitie o semnam si noi.

  15. Eu zic sa mergeti si pe abuz in servici contra intereselor persoanelor. Nu stiu daca va ajuta, dar macar ii vedem si pe astia plimbati pe la parchet. Ar fi interesant de stiut cine a semnat hartiile pe care le-ati primit.

  16. Voi aveţi puterea şi mijloacele de “a căsca gura” şi bine faceţi!!!
    Un exemplu de abuz la fel de mare, cu documente, ţi-l pot da io nene Victore. Nu-i un secet că-s pensionat pe caz de handicap (locomotor, “dobîndit” la naştere). Am lucrat efectiv 13 ani, la care mi s-au adăugat şi cei 5 ani de facultate la stat (4 semestre, după ce s-a eliminat criteriul de “plafon salaial” al părinţilor, am avut şi bursă) Am o pensie calculată de 747 de lei. curvernul lui boc mi-or luat 7 lei conform legii. Tot conform, legii pensiile sub 1000 de lei nu se impozitează. De la aprobarea dosarului şi pînă la prima plată au trecut 5 luni. 5×747 depăşeste cu mult 1000. Am fost impozitat cu 16% şi mi s-a retinut şi CAS pentru toată suma care reprezenta pensia mea pe 5 luni. Asta nu-i tot retroactivitate? Ce vină am io că a durat 5 luni de la aprobarea dosarului pînă la prima plată? Cazul meu nu-i singular. Ca mine-s toţi pensionarii!!! N-am auzit pe nimeni să ia atitunine. Io degeaba vorbesc singur şi înjur puterea, că “pe mine” nu mă aude nimeni… nu lucrez în presă 🙁 Lucrez, totuşi, undeva… Nu pot spune unde şi cum, că “mă leagă”, cumulul pensiei cu salariul fiind interzis, conform legii.
    Banzai!

  17. De ce va luati mereu de neprihanitul Blejnar ?
    Vedeti ce-ati patit?
    Totul sta in pixul lui ,ca doar e fiscul lui, e “seful cel mare”, ce naiba!
    La Parlament, Roberta aplica legea: “e parlamentul meu, fac ce vreau eu” iar la Cotroceni : “statul sunt eu” !
    Nu stiu ce-o face d-na Lenuta, ca zic aia de la UE ca are o problema cu “infrastuctura”, cica e grav si a fost mascata bine de Base prin reorganizare si jigniri regale…
    Blejnar o fi ispravit controlul la firmele cu TVA rambursat ilegal, TVA datorat statului, scutiri/esalonati plati TVA de a napustit peste jurnalisti ?

  18. Il deranjati pe contabilul mafiei, Sorinel (Contabile-Financial advisor). Omul are o misiune sa stoarca bani prin orice mijloace organizatia mafiota PDL trebuie alimentata.Banuiesc ca demersul dumneavoastra va avea izbanda doar la CEDO,Romania sub Basescu nu e un stat democrat ba dimpotriva e un stat corupt si haotic. Pana mai ieri clienti ai carciumilor astazi ,,conducatori,, ai tarii.

  19. @toti semnatarii listei publicate de Victor:

    Daca nu-i faceti pe astia sa-si muste pumnii pentru aceasta ultima insulta adusa tuturor celor ce isi cistiga piinea la propriu cu sudoarea fruntii va faceti de cacao! Acum sinteti cu totii in aceiasi barca de naufragiati, iar “vrabia” pizmasa (Jack Sparrow de Dimbovita) va face tot ce ii sta in putinta sa va dea hrana la pesti. Fiti uniti ca altfel o pizditi! Sa va Ajute Marxistu’ de Sus!

  20. Shogune, degeaba te tii asa misterios cu lucru’ ala al tau, dupa ce ai dat atatea detalii incat te gabjesc astia mintenas, din cateva clickuri…

  21. A ramas ” aia mica ” Udrea fara genti si ii mai trebuiesc niste euro ???
    Apropo : Udrea , Videanu , astia , sunt la zi cu toate platile la stat ?…
    Sunt arhitect si inteleg prin ce treceti …
    Atata timp cat majoritatea muncesc ca boii cu capul in pamant si nu au nici o reactie , o sa ajungem sa muncim doar pentru acest guvern !
    Lasa ca e bine asa !…

  22. Salutare !
    nu sunt in situatia voastra dar sunt alaturi de voi. din cate inteleg, trusturile, companiile cu care aveti angajamente, in acceasi logica, ar trebui sa recupereze TVA-ul acesta de la ANAF. se va intampla asa?
    in alta topica, dupa aiureala de acum 2 seri de la b1, acum si alti membrii PD au opinii referitoare la actul abdicarii MS Regele Mihai. cum vin parerile astea……

  23. N-a semnat Kakartianu, nici Marean, nici un pupinkurist in general. Sa inteleg ca n-au nimic importiva abuzurilor sau lor le dau abuzatorii insasi bani ca sa isi plateasca datoriile, fie ele si fictive?

  24. Foarte bine!!! Foarte bine ca nu se mai poate!!! Nesimtirea astora a atins cote alarmante. Unde ma duc, unde ma resucesc oamenii ii injura neaos si original cat pot. Se tem, da’ starea lor e aceea a unei infectii ce n-a auzit de antibiotic…, pulseaza si sta sa reverse. Teama amestecata cu scarba, lehamite si revolta mocnita, care in momentul in care va exploda, eu una sper sa-i ia dracu’!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pana si speranta ca alegerile vor rezolva totul s-a dus!!

  25. Aaaaaaa! Si ma mai deranjeaza o chestie, domnule Ciutacu!! de cand a devenit fiscul substantiv propriu??????!! Ori eu is depasita rau de tot, ori nu pricep anumite subtilitati din textul dumneavoastra! Fiscul e cu F MARE la inceputul propozitiei…pe urma devine comun. Asa stiam eu cel putin, da’ nu-s atotstiutoare si recunosc.

  26. Evaziune, de….
    Da’ tot asa de impartiali ati fost voi cei din presa tot timpul cand a fost vorba de evaziune.
    Intotdeauna ati suspectat ANAF-ul de ilegalitati cand a fost vorba de “razii”, descinderi”, “economie neagra”, lupta cu evaziunea. Gastele se umezeau instantaneu cand venea vorba despre “valoarea prejudiciului”.
    E uite “lupta cu evaziunea” ;asta ati vrut asta aveti.

  27. Victor,voi nu aveti registru unic de control?Aici depinde cum sunteti organizati:angajat,pfa sau societate.Acolo se trec toate controalele,nu se mai pot face controale pe perioadele care au fost verificate.Cu atat mai mult,ei nu pot incasa retroactiv acesti bani pe aceste perioade.Mie fiscul cand mi-a facut controlul,mi-a retinut abuziv acest registru.Nu m-am mai dus pe la ei,le-am pus in vedere ca le fac plangere penala si urgent mi-au adus registrul.Nu a trebuit sa-i mai caut eu.Aveam un mic avantaj:tatal meu l-a condamnat pe un fost sef al fiscului pentru o infractiune savarsita la institutia unde lucra.Poate ar fi interesant sa se ceara si parerea Curtii Europene de Justitie in legatura cu felul in care sunt legiferate aceste taxe,o mica parere in legatura cu regimul fiscal din Romania.

  28. @alex.dumitrascu: esti obositor cu generalizarile tale. varsa-ti frustrarile in alta parte. eu nu cumpar

  29. Inca o porcarie a actualului regim ! Retroactivitatea ! E ca si cum ai anula dupa ani de la terminarea unui meci de fotbal golul castigator pentru ca s-a redefinit regula loviturii de la 11 metri ! Asa ceva numai Blejnar si altii asemenea lui pot intelege.

  30. Victore, din toata inima va urez in ceas de sarbatoare, ca tot se apropie, ani multi de acum incolo cu postul de televiziune Antena 3 si sa fiti in continuare lideri de audienta.
    Toate cele bune!
    Eu sunt printre putinii telespectatori care urmareste Sinteza Zilei inca de la prima emisie si m-am bucurat tare mult ca acum 6 ani incepuse sa emita un astfel de post.
    Doamne ajuta si poate intr-o buna zi va voi putea si eu ajuta cu cate ceva in cadrul Antenei 3.
    Sa lasam atacurile politicienilor si sa spunem ca in Iulie 2011 finalizez cu masterul pe Managementul Strategic al Firmei si ca in acesti 6 ani m-am familiarizat cu tot felul de situatii care mai de care mai ciudate, am vazut ce inseamna viata de Bucuresti, dar lupt si voi lupta si m-as bucura ca intr-o buna zi sa pot lucra si eu la Antena 3 sa-l pot ajuta pe domnul Gadea cu tot ceea ce inseamna o televiziune de stiri cum e Antena 3.

    Numai bine si nu uita ca putini sunt cei care spun adevarul pe blog, nu neaparat al tau.
    Dar asta o stii si tu. Sper ca ziua de Duminica sa fie o zi speciala in sufletele voastre, ca voi munciti, voi va straduiti ca totul sa iasa bine.

  31. Pusca si maciuca lata , ce barbat eram odata …Astia chiar isi bat joc de cetateni impreuna cu ungurii …incredibil . Is curios cind o sa se ocupe romanii de muschii lor ….

  32. Pe cind dam guvernul in judecata pentru felu in care se joaca cu destinele Romaniei ? Ma inscriu pe lista

  33. Eu am o idee daca imi este permis . Imprumutati-va de la BASESCU ca poate i-a mai ramas ceva din afacerile cu Haisam , cine stie ….poate nu i-a transformat aia mica in succesuri pe toti. Pe undeva, prin Insulele Cayman or mai fi ramas ceva marunt sau poate in conturile D-nei Basescu …la asta nu v-ati gandit ????

  34. Va doresc multa bafta si multa , multa indarjire. Veti avea nevoie de amandoua. Ma bucur ca mai exista in tara oameni care nu sunt dispusi sa se dea de partea dusmanului.

  35. Va doresc sa fiti uniti,sa tratati lucrurile cu calm ,tacticos,pentru ca in asemenea momente cel mai periculos pentru putere este un om echilibrat ,rational,care urmareste si castiga bataliile pas cu pas.Din cate stiu eu codul fiscal a fost modificat prin n ordonante,care mai de care mai aberante.Cea mai aberanta este cea de la jumatatea anului trecut,daca nu ma insel,cand s-a introdus o baza de calcul tampita ,prin care statul obtine avantaje ,iar cetateanul este dezavantajat.Cam de atunci li s-a solicitat oamenilor retroactiv niste plati,ca au preferat sa treaca pe piata neagra decat sa mai plateasca la stat.Ca de aia s-a dus dracului toata economia.Si guvernantii nu isi explica ce se intampla cu tara.Acelasi lucru il doresc si opozitiei:unitate,calm ,echilibru si rabdare,un pic de ignore presedintelui tarii.

  36. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Ce rau ne pare ca nu sunteti astazi la
    Antena 3…desi stim ca va simtiti foarte bine acolo unde sunteti.
    Chiar daca nu apareti astazi ,in direct,pe ecranul Antenei 3,stim ca sunteti cu sufletul acolo,mereu prezent cu mare profesionalism si va felicitam din plin.
    Sa dea Dumnezeu sa traiasca mult Antena 3 si Dvs. sa fiti mereu acolo!Avem nevoie de oameni ca Dvs.!
    Va dorim in continuare zile foarte frumoase de concediu si va asteptam cu drag.

    Cu mult respect pentru Dvs.,si pentru familia Dvs.,
    IoanaP&familia

  37. Mie imi crapa creierul in 14 si tot nu pot pricepe pana nu-mi face cineva un desen:
    Statul, fara aceste penalitati absurde, ar fi avut de castigat fix zero lei daca firma Intact iti dadea bani cu TVA. Ca in loc sa-ti dea tie banii astia, i-a platit la stat sub forma de impozit pe profit sau mai stiu eu ce.

    Serios vorbesc, ca tot l-ai avut pe Blejnar in emisiune, sa ne faca musiu un desen ca la prosti sa vedem si noi UNDE este evaziunea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.