Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > Muntele de forţă s-a scurs ca nisipul fin

Muntele de forţă s-a scurs ca nisipul fin

Constatând amar că viermii ăia care l-au hulit vârtos în timpul vieţii s-au apucat să-l jelească ipocrit atât la vremea suferinţei, cât şi, mai ales, dincolo de ea, cu excepţia ultimei propoziţii, care a devenit redundantă, acest text este, momentan, arhisuficient. Respectele postume nu ajută pe nimeni la nimic…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

148 thoughts on “Muntele de forţă s-a scurs ca nisipul fin

  1. Nu imi gasesc cuvintele sa exprim ceea ce intr-adevar simt..Cred ca ne-a lovit in plin crivatul cu disparitia acestui MARE OM si MARE POET-CEL MAI MARE POET CONTEMPORAN al neamului nostru.
    Acum este (cum zicea si maestrul Gheorghe Dinica odata),un praf de stele,dar va umple vesnic sufletului romanului cu lumina geniului.

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si vesnicie ,in paradisul raiului, pe MARELE ROMAN SI OM,ADRIAN PAUNESCU!

    Cu mult respect,
    IoanaP

  2. @carmen65n
    Daca acest 65 ar insemna anul tau de nastere, banuiesc ca ar trebui sa fii mai “coapta” la minte!
    Maria Coman, este o persoana draguta si echilibrata, cu mult bun simt.Nu inseamna ca trebuie sa ne apucam de jelit, in direct si in reluare, ca nu suntem la DDD.
    Inainte de toate, poetul a fost om si omul este trecator.Patetismul nu ajuta la nimic.
    Dumnezeu sa-l odihneasca !

  3. Pentru ca personalitatea lui A.Paunescu “striveste” si dupa ce a trecut pragul mortii, pe mine ma reduce la tacere. Parca-i vad ochii inflacarati de dragoste de neam, parca-i aud glasul de chemare la iubire de tara, de traditii, de popor, parca-l vad cum se uita de sus la “stacheta”; si-mi doresc sa-mi ramana asa in amintire.
    Dumnezeu sa-i odihneasca trupul obosit ca spiritul lui va arde tot ca o flacara vie!

  4. Inteleg. A murit un om. Asta e foarte trist si dureros pentru cei care l-au cunoscut si care il iubesc. Iar cei care nu-l iubesc trebuie macar sa respecte suferinta celorlalti. Dar chiar sa vrei sa faci doliu national din asta? De ce nu s-ar face atunci doliu national si cand moare un mare medic, care SALVEAZA VIETI in cursul carierei sale, nu scrie randuri…? E si el un geniu. De ce nu am facut zi de doliu national cand au murit copii NEVINOVATI la Giulesti? Sunt si ei suflete. De ce nu s-a tinut dolui national cand ne-au murit militari PATRIOTI SI SARACI in luptele altora? Si ei iubesc Romania…cred… Cu ce sunt oamenii astia mai prejos de ALT OM? Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

  5. Poetul n-a plecat departe
    E-aici cu noi si va tot fi
    mai mult decat a fost vreodata.
    Cu ochi de stele va privi…

    In orice zi se va intoarce
    Nicicand nu ne va fi strain.
    A obosit si s-a retras.Sa se-odihneasca.
    Doar putin…

  6. Nici n-am avut indrazneala sa deschid televizorul azi,
    nici nu urmeaza s-o fac —
    autoprotectia prin refuzul de a-mi simti stomacul in gat.
    Obraznicia conformismului la maxime
    din categoria Despre morti, numai de bine.
    mi se pare de-un plastic atat de ieftin,
    incat prefer sa-mi gestionez de una singura
    aceleasi pareri bune despre partile lui bune
    si aceleasi pareri proaste despre partile lui proaste.

    Chiar daca nu deschid televizorul
    si chiar si de ziare ma tin departe azi,
    felicitari presei care ramane eleganta
    si mai ales intreaga la cap, ca e important —
    sunt convinsa ca exista si bucatica aia de presa.

  7. Acum 3 seri,mergand spre casa am trecut pe langa spitalul inconjurat de presa si care de transmisie……mi-am spus ,unde am mai vazut eu peisajul asta……?

    unde? pe Animal planet…..unde o haita de animale mici ranesc un animal mare,se retrag si asteapta ca acesta sa moara pentru a fi devorat….

    ce tablou mi-a fost dat sa vad…..

  8. Dumnezeu sa-l odihneasca! Mare dreptate are in editorial.
    Oameni buni, macar noi cei care nu ne vom putea alatura fizic mitingului, scrieti fiecare dintre voi despre abuzurile impotriva mediei din Romania la [email protected]!
    Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media este cel care vegheaza ca statele sa respecte angajamentele pe care si le-au luat in privinta libertatii presei.
    Scrieti-le fiecare dintre voi despre ce se intampla in Romania, e cazul sa lasam orgolii nationale de trei lei la o parte, nu suntem in stare sa ocrotim noi singuri libertatea presei.

  9. De la inaltimea geniului sau, cu decenta spiritului superior, ADRIAN PAUNESCU se retrage dintre noi pentru a nu ne incarca cu amara-i tristete, cu durerea inimii doborate de tanguirea acestui popor napastuit.
    A plecat luand tristetea de langa noi si facandu-ne sa ne intoarcem privirile catre valorile nationale.
    Flacara constiintei nationale a lui Adrian Paunescu s-a stins in negura in care orbecaie acest popor.
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

  10. Nu-mi vine sa cred cat de tare ma afecteaza moartea lui Adrian Paunescu. Pare sa fie cea mai trista zi din viata mea, cu exceptia despartirii de parinti. Poate pentru ca am crescut cu Cenaclul Flacara, poate pentru ca mergand pe munte, am cantat la chitara multe cantece ce aveau superbele lui versuri.
    L-am injurat pentru odele adresate lui Ceausescu dar, punand in balanta , a facut infint mai multe lucruri pozitive decat negative. Asa cum stim cu totii, abia dupa ce pierzi pe cineva il pretuiesti la adevarata lui valoare. Adrian Paunescu a stiut sa umble la sufletele noastre, cu manusi de catifea si cuvinte dantelate, iar acum ca a plecat catre ceruri a luat cu el si o particica din fiecare.
    Prin versurile sale geniale va ramane vesnic in inima poporului roman.

    Dumnezeu sa-l odihneasca in Imparatia Sa. !

    P.S. Sper sa avem macar o zi de doliu national, pentru cel mai mare poet roman contemporan.

  11. E greu si…merita o lacrima!
    E greu sa spun ceva despre el.Mi-l aduc aminte de la Cenaclu. Am fost la citeva, apoi am renuntat , nu m-am mai dus.
    La-nceput era interesant, frumos, mai apoi cind “cei mari” l-au parasit, dura prea mult si nu merita deloc efortul.Te mai durea si fundul de la bancile salii de sport. L-am vazut atunci cind venea in oras inainte de cenaclu, cit circ.
    Sa nu uitam nici de spectacolele acelea interjudetene, care erau tot un fel de cenaclu, dar cu vedete locale.
    Dupa ’89 a disparut, o vreme. Apoi, cel putin atit tin eu minte, era vizibil doar poetul.
    Mai bine.
    Este o pierdere,pacat.
    Dumnezeu sa-l odihneasca.

  12. Dumnezeu sa-l odihneasca pe acest om “enorm”,pentru cat a daruit poporului roman si pentru cat l-a iubit.

    p.s. Maria Coman este pentru mine,printre primii 5 profesionisti de la Antena. enough said

  13. Am sentimentul ca am pierdut ceva esential. Individual si colectiv. Iar pierderea nu este doar a generatiei in blue jeans din Romania comunista. Ci a neamului romanesc. Ne raman versurile si amintirea. Totusi, atat de mult…

  14. Intr-un mod ciudat, nu e Basescu de vina ca a murit Paunescu. Sa zicem totusi ca ar muri Basescu. Sau Boc. Sunt sigur ca cei mai multi care scriu aici, ar sari in sus de bucurie, si l-ar injura ca la usa cortului, mort fiind. Tu ce crezi Ciutacule? Da’ fii sincer

  15. @Cristian: sunt convins ca da. eu n-as face-o. si nici n-as aproba comentariile. multumit?
    p.s. da’ nu stiam ca ne tutuim. am facut armata, impreuna, la Piatra Neamt, am baut vreun sprit impreuna sau am invatat noaptea pentru examene in aceeasi camera?

  16. Ce ne-a ramas ???…
    Bianca lu’Bote , Varciu , Salam , Copilu’ minune , Udrea ???
    Doamne Dumnezeule !!!… Incet , incet ne pierdem toate valorile …

  17. Fam Aldea, Pittis, Anda si toti ceilalti prieteni ai sai vor putea reincepe spectacolele lor minunatate . Forta si spiritul lui va da putere celor ce l-au iubit sa creada mai departe in ideea de libertate !
    Dumnezeu sa il odihneasca

  18. Multumit.
    pe tine te deranjeaza tutuiala, dar in schimb din imbecili, tampiti si alte similare nu-i scoti pe cei care au alta parere. S-ar putea sa mai scriu pe aici, pentru ca desi nu avem aceleasi pareri esti un tip foarte istet si de cele mai multe ori e o placere sa dialoghezi un un tip istet. Eu nu te mai tutuiesc iar tu te abtii sa-mi mai vorbesti urat, ce zici?

  19. Imi cer mii de scuze ca revin cu aceste randuri,dar aveti dreptate, domnule Ciutacu,atunci cand spuneti ca acum il jelesc cu neobrazare cei care-l huleau fara rusine.Mai dau si mesaje de pareri de rau(total mincinoase-cred),dupa ce au condamnat comunismul si l-au pus la zid total nemeritat.Si asta l-a ucis…..mizeria umana a unor “vremelnici nimeni”,care se legitimau atacandu-l.As vrea ca astia sa nu indrazneasca sa se arate,sa nu aiba pretentia ca au dreptul sa sufere alaturi de noi….

  20. sa-i fie tarina usoara!
    s-au dus de curind cei mai valorosi dintre romanii ultimilor ani:PALER,PRUTEANU,PAUNESCU
    CINE SA-I INLOCUIASCA?

  21. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe Marele Poet Adrian Paunescu
    Eminescu rimeaza cu Paunescu
    A luptat pentru democratie si libertate si a reusit sa infranga dictatura totalitarista,ii multumim pentru tot ce a facut pentru noi..

  22. Pe mine ma supara ca au aparut in ultimele saptamani o droaie de oameni care il injura si il scuipa cu ura, desi lor personal nu le-a gresit cu nimic. Sunt oameni carora cu siguranta le-a gresit, si pe ei nu ii aud graind in aceste zile, pastrand decenta. In schimb e plin, mai ales netul, de remarci rusinoase(pentru ei)la adresa unuia care, cu bune si rele, a stiut sa lupte pentru idei si nu numai. Si daca il urasc unii asa de mult, de ce nu si-au manifestat ura cat timp era sanatos si viu? Cat despre laudatorii de dupa moarte, deja ne-am obisnuit cu ei, sunt varianta ‘intelectuala’ a pipitzelor care fac orice ca sa apara si ele pe sticla.
    Ca ne place sau nu, Paunescu este un mare poet, oricat de derizoriu ar suna asta, care isi va pastra un loc important in literatura poporului mai mult sau mai putin suveran 😉

  23. sint devastat de moartea lui adrian paunescu, nu pot sa spun mai mult decit ura care m-a apucat pentru toti sobolanii tarii asteia.
    Apel catre “domnii nimeni”
    domnilor nimeni, ati promovat pe scena bunului simt orice scamtor de realitate, scamatori repeziti sa se joace cu destinele credulilor, intorcindu-le pe dos pachetul de carti al vietii, schimbindu-le asii viitorului lor cu jokerii unei scene indecente, ati scos din punga de puroi a unei rominii niciodata neregasite doar continutul infectiei fara a atasa si posologiile adiacente, ati inversat sperantele cu bolile, viata cu moartea, bucuria cu tristetea, domnilor nimeni, v-ati impus cu agresivitate micimea staturii voastre, ne-ati consumat in discutii, dispute inutile, ne-ati vindut de cite ori interesul vostru a primat, domnilor nimeni, ne-ati asternut un negru continuu desenat cu pensula repezita a distrugerii, cotindu-ne drumul cind spre stinga, cind spre dreapta suficientei voastre, ne-ati facut partasii abjectiilor voastre replicindu-ne ca nou, reforma se numesc toate acestea, ati reinventat abecedarul existentei predindu-ne lectiile cu finalul lui, sfirsind a ne amesteca prin desisul literelor incit sa ne pierdem vigilenta de a mai intelege ceva din destinul nostru, ne-ati construit o rominie cu masura unor arhitecti mai degraba grabiti sa demonteze decit sa inalte, la ce va foloseste domnilor nimeni, ca doar nu o sa va haituiti intre voi dupa invalidarea noastra? credeti ca existati mai mult de existenta noastra? posibil, dar nu mai mult de citeva trepte ale autodevorarii. pofta buna, sacali ai nenorocului nostru, pofta buna domnilor nimeni, infruptati-va cit mai aveti timp din cancerul nostru!

  24. Maestrul se adresa cu DVS fata de domnul Victor Ciutacu. Tine de bunul simt si de buna educatie.Indiferent cu cine dialoghezi.Poate aveti o parte din vina, domnule Ciutacu,lasand impresia de camarad de blog.

  25. Fetita mea avea 3 ani si nu putea sa zica PAUNESCU,zicea PIONESCU,dar ii invatase pozia ,,Repetabila povara”.Cind a venit Cenaclu Flacara in Lugoj ,eu lucram in schimb de noapte,dar intre timp mai avind inca o fetita de 2ani,am last-o pe aia mica singura adormita in casa ,iar cea mare a mers la Cenaclu cu taicasu, sa-l vada pe dl Paunescu .Asa de tare placeau spectacolele realizate de POET,incit de la mic la mare erau dornici sa fie prezenti pe stadion.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

  26. MULTUMESC VICTOR CIUTACU ! SUNT CELE MAI FRUMOASE SI TRISTE CUVINTE DESPRE MAESTRU .

  27. Dragi romani si iubiti frati
    Sigur suntem blestemati
    Astazi toti ne-am pierdut Starul
    Si-am ramas cu marinarul.
    Pe primul nu-l vom uita
    Pe-al doilea nu-l vom ierta.
    Doamne de-ar fi dupa mine,
    Te-as ruga s-alegi mai bine
    Pe cine sa chemi la Tine.

  28. Imi e rusine sa spun ca am 24 de ani si abia acum imi dau seama uitandu-ma la televizor ce colos a fost Adrian Paunescu pentru Romania. Imi e rusine sa spun ca sunt prea tanar si nu am avut sansa sa vad macar o data un spectacol organizat de Adrian Paunescu. Imi e rusine sa spun ca operele lui nu sunt studiata in scoli.
    DUMENEZEU SA-L IERTE.

  29. s a dus un mare om in eternitate,dar va ramane mereu alaturi de noi si este totusi bine ca mai sunteti voi:Victor Ciutacu ,Mircea Badea,Oreste si inca foarte putini,care sa ne ajute sa nu ne pierdem mintile!!!

  30. In liceu, aveam caiete intergi cu versurile copiate din cartile lui Adrian Paunescu, ascultam in fiecare joi emisiunea sa “Valori ale muzicii tinere”, care incepea cu “Om bun” al lui Dan Andrei Aldea (Va amintiti multi de ea, nu-i asa?), mergeam la toate cenaclurile (Ultima oara a fost in ’86. Am venit la 5 dimineata iar parintii m-au pedepsit trimitandu-ma la ora 7 la practica la carofi). Orice chef al generatiei mele se incheia, inevitabil, cu muzica de pe discurile Cenaclului Flacara. De multe zile plang enorm si azi mai mult ca oricand… Dumnezeu sa-l odihneasca!
    http://www.youtube.com/watch?v=RN6EusBFrVQ

  31. Eugen Barbu, George Pruteanu, Mihai Ungheanu, acum Păunescu… lista patrioţilor români se reduce de la an la an, în timp ce evreii bolşevici cominternişti şi urmaşii lor nu mai pot de bine la conducerea ţării, şi ne dau nouă lecţii de democraţie, toleranţă şi multiculturalism.

  32. Flacara a fost un simbol al vietii lui Paunescu. Daca i s-a interzis Cenaclul Flacara a scos ceva ce totusi intretine flacara:
    Adrian Păunescu – Totuşi iubirea

    Şi totuşi există iubire
    Şi totuşi există blestem
    Dau lumii, dau lumii de ştire
    Iubesc, am curaj şi mă tem.

  33. Ii spuneam adineauri fiului meu de 17 ani, ca pe vremea cand eram eu in liceu, in loc de messenger, facebook , bloguri si programe TV nu aveam altceva decat Cenaclul Flacara, cartile si serile si excursile in care ne adunam si cantam aceleasi cantece pe care le cantam la Cenaclu, si taote astea i le datoram lui Adrian Paunescu. Prima mea iubire s-a consumat cu cantecel si versurile lui, la fel si adolescenta mea..ce pot sa mai spun? Daca nu l-as avea pe el, pe fiul meu, chiar nu mi-as dori sa traiesc azi in tara asa unde toate valorile sunt calacte in picioare si unde jegurile, lichelele si nesimtitii sunt la putere !

  34. Din clepsidra timpului nostru,s-a mai scurs,ca o lacrima,inca o picatura de aur…Cand ne aduna pe stadioane sau in salile de sport,ne simteam liberi!Chiar si sub cenzura aia nemiloasa si natanga eram atat de liberi! DUMNEZEU SA-L IERTE! Omul a trecut in nefiinta dar poetul a ramas aici.Si va ramane pururi.

  35. dle Ciutacu,am 67 ani,imi place mult sa scriu pe net, dar pana acum nu m-a facut nimic in lume sa scriu. Dar azi e zi grea pt mine, pentruca eu m-am alimentat in anii 70-80 din poeziile maestrului Adrian Paunescu si asa am trecut peste clipele intunecate pe care le-am trait atunci. Altfel nu cred ca puteam supravietui.Mi-a dat aripi sa-mi crec si educ copiii in spiritul celor invatate in spatele vorbelor lui.Maria Catin

  36. Draga domnule Ciutacu,iata ca fac ce nu am facut niciodata pana acum:scriu pentru a treia oara.Ma gandesc daca,puteti sprijini un demers la Jurnalul National,pentru retiparirea cartilor lui Adrian Paunescu pe de-o parte,si pentru Cd-uri cu Cenaclul Flacara,daca bineinteles ar fi si familia de acord.

  37. @Rodica si Anca
    Doua comentarii, extrem de pertinente , felicitari!
    Dupa 21 de ani de la caderea odiosilor, nu ne lecuim de cultul personalitatii, ne sta infipt in creier ca un ghimpe, nu putem sa-l scoatem!
    De azi dimineata in jurul orei 7 si pâna la aceasta ora, încontinuu nu se vorbeste decât despre acest om, pe cel putin doua posturi de televiziune.Dar despre curajiosii aerului care si-au pierdut viata acum câteva zile la numai 40 de ani s-a vorbit in treacat, ca despre o stire orecare.Am luat acest exemplu ca fiind cel mai recent, dar câti oameni de valoare ai acestei tari,au trecut in nefiinta in liniste fara tam-tam!Nu…nu ne mai facem bine, suntem intoxicati pâna în maduva oaselor!

  38. Astazi, la moartea lui Adrian Paunescu doresc sa-i ofer in dar presedintelui tarii, de ziua lui poezia Rugaciuni pentru Elena scrisa de Paunescu cred ca in anul 1983:

    “Aşteaptă Crăciunul, că liber vei fi
    Să treacă şi toamna şi dorul de vară
    Când oamenii toţi se-adună-ntr-o zi
    Elena cea tristă urmează să moară.

    Când prima zăpadă va fi să se-aştearnă
    Grăbind înflorirea întâilor miei
    Atunci se vor stinge, luminile ei,
    Păzeşte-i tristeţea măcar pân’ la iarnă.

    Şi liber vei fi, să fii cinic din nou
    Şi liber vei fi să nu ştii de durere
    Şi liber vei fi să apari ca erou
    Zidit în minciună, în somn şi-n avere.

    Dar iată, că vara aproape că trece
    Sentinţa grăbeşte al toamnei final
    Elena, cea caldă, în iarna cea rece
    Sfârşit nupţial, în sfârşit nupţial.

    Cu ce vei opri ce Elena ţi-a spus
    Ea ştie destinul atâta de bine
    Tu care priveşti toată viaţa de sus
    Aşteaptă Crăciunul, să-ţi fie ruşine.

    În iarna aceasta tot contul se-ncheie
    Elena primeşte sentinţa cea grea
    Şi tu ce-ai iubit-o pe-această femeie
    Ce oare poţi tu să mai faci pentru ea?

    Şi ce-ţi va rămâne din tot ce azi ai?
    Neliniştea care te-ncearcă pieri-va,
    Vei da telefoane în iad şi în rai?
    Vei da Purgatoriului toată arhiva?

    Elena se stinge spre prima ninsoare.
    Sentinţa e-a ei pentru straniul delict
    Că sfântă a fost între pagini murdare
    Şi vai, şi Crăciunul e-atât de strict.

    Dar rogu-te, om de pustiu, te mai roagă
    De Domnul de sus chiar de-ţi este duşman
    Ca pentru femeia atâta de dragă
    Să nu mai dea iarnă măcar într-un an.

    Să nu mai apară Crăciun şi An nou
    Zăpada să fie-o poveste uitată
    Şi roagă-l pe Domnul cu sufletul tău
    Ca anul cel vechi să mai vină o dată.

    Elena să fie atunci sănătoasă
    Şi lumea întreagă să-şi afle un leac,
    Târziu, când veţi fi doi bătrâni într-o casă
    Să vină Crăciunul la tine de veac

  39. Prin faptul ca mi-ati acceptat ping-ul dovediti deschidere, faptul ca nu purtati ranchiuna etc. etc. etc.
    Imi fac autocritica tovaraseasca si recunosc ca m-am comportat ca un membru al “Rezrervatiei cu imbecili” si ca un “blogaras de Hi5” care da F5 sa vada daca i-a publicat Ciutacu linku’ ca sa mai faca rost de niste bani pentru covrigi.
    Am avut privilegiul sa fac meditatii cu Ionel Moisil, fratele academicianului Grigore Moisil, care imi spunea:
    “Omul genial invata din experienta altuia.
    Omul destept invata din proprie experienta.
    Prostul nu invata nimic.”
    Sper sa ma incadrez in a doua categorie.

  40. Suntem mai gri si mai tristi. Adrian Paunescu reverbereaza mai mult in sufletele celor nascuti in anii ’60-’70, care au cunoscut fenomenul Cenaclul Flacara, dar si al acelora care i-au citit poeziile.Nimeni nu i-ar putea contesta vreodata geniul.
    “Totu-i drum, numai drum.
    Ce-as avea sa spun acum?
    Peste noapte, peste ziua,
    Mor curand, strig tacand
    Si adorm cu tine-n gand
    Si nu pot rosti ADIO”
    (Adrian Paunescu-Oratie de nunta)

    Dumnezeu sa-l odihneasca. Cuvintele sunt, oricum, prea sarace.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.