Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > Mic popor, mare doliu. End of story…

Similar Posts

153 thoughts on “Mic popor, mare doliu. End of story…

  1. Aş vrea să fac două observaţii pentru cine e nevoie:
    1. Am văzut cu cât drag l-a îmbrăţişat Ana- Maria Păunescu pe Victor Ciutacu, vineri seară, şi l-am văzut şi discret, la înmormântare;
    2. Acest articol este încadrat în categoria “personal”.

    P.S. Toată stima şi respectul pentru Victor Ciutacu şi Mircea Badea, dar şi pentru Mugur Ciuvică şi Oreste, pentru ceea ce fac în Sinteza de acum.

  2. Sunt siderata,cea mai proasta emisiune Sinteza zilei de pana acum.Dintre toti cei invitati, doar dvs d-le Ciutacu si Mircea Badea ar fi trebuit sa fiti acolo,iar cat despre Mandruta nu a facut decat sa distruga emisiunea si sa enerveze pe toata lumea si din studio si din fata tv.M-a convins inca o data cu nu am nimic de pierdut prin faptul ca nu-i urmaresc prestatia dumnealui.As fi spus mai multe despre ce cred despre el,dar nu-mi permit aici pe blogul dvs.De admirat tinuta dvs. si a d-ului Badea,reflecta o stare de spirit.
    Cu respect,
    Dana Cristea.

  3. Am fost la înmormântare… tot timpul m-am gândit: ce zi de vară! Doar culorile trădau anotimpul în care ne aflam! Parcă a adus vara această pierdere, parcă toată căldura din inima-i explodată s-a risipit în atmosferă…

    Ca o reverenţă, frunza
    de Adrian Păunescu

    Pregătiri de toamnă şi la mine-n sânge,
    şi o greutate simt acum la mers,
    cred că-mi face semne frunza ce se frânge,
    printr-o reverenţă dinspre univers.

    Doamne, vine toamna, parcă-i o dovadă
    că-i destulă toamnă s-o aştepte-n noi,
    dacă nu le vine ochilor să-şi creadă
    că senini din toate sunt numai ei doi.

    Ca o reverenţă frunza-n prăbuşire
    umerii mi-i umple de un tragic scrum,
    triste monumente uită să respire
    când se-aude ţipăt de cocor în drum.

    Sunt schimbări grozave orşiunde, parcă,
    prin tufişe slute – zdrenţe moi de nimb,
    cu prilejul vieţii moartea mă încearcă,
    toamna-i anotimpul ce devine timp.

    De-ntrebări finale, ziua este plină,
    toamna arde cuprul în copacii gri,
    ca o reverenţă frunza în lumină
    caută motivul de a se jerfi.

    (din vol. “Apogeul firii”)

  4. Acum vreun an si jumatate , iti scriam ca Mandruta e nepermis de prost pentru varsta lui si m-ai contrazis hotarat. Dupa emisiunea din seara asta , voi considera ca mi-ai dat dreptate , retroactiv. Nu-l consider prost pentru pozitia lui , ci pentru felul absolut cretin in care si-o sustine. In afara de asta , ii detest pe oamenii care evoca intalniri , discutii pe care le-ar fi avut cu persoane (de regula , importante) care nu mai sunt in viata , deci nu mai pot sa-i contrazica. Mandruta a avut timp , mai mult de 20 de ani , sa povesteasca despre vizita lui acasa la Paunescu si cum acesta , din lasitate , l-a oprit sa faca o revolutie. Doar o voma de om ar astepta ca cineva sa ajunga sub pamant , pentru a face o dezvaluire (dupa doar cateva ore !) care sa-l puna intr-o lumina proasta pe raposat. Chiar daca povestea e adevarata , de vreme ce Paunescu nu i-o (mai) poate confirma , ar fi trebuit sa taca dracu’ din gura !

  5. Sunt de acord cu dumneavoastra in legatura cu Vadim. Ma asteptam naibii astazi sa se abtina de la un discurs cu elemente victimizare politica sau “fraternitate”. Sincer,dumneavoastra si domnul Tuca consider ca i-ati fost mai apropiati lui Paunescu,decat a fost vreodata Vadim. Poate gresesc,dar nu mai pot cu acest patriotism de carciuma.

    In alta ordine de idei,m-au marcat destul de mult evenimentele recentele,astazi si in ziua in care s-a stins. Domnule Ciutacu,am plans. Un pusti ca mine, care nu stie,nu cunoaste mai nimic despre acest titan. Stiu insa ce a reprezentat, cantitativ si calitativ si imi pare rau ca nu l-am cunoscut,nu l-am citit si ca nu am trait Flacara. Este un sentiment urat,chiar cu un iz de panica,oamenii superbi pleaca si “vulturii” raman. Iar acesti vulturi raman tot timpul in popor,reincarnati sub alte forme. Dar oameni ca Paunescu sunt rari.

  6. Poporul asta roman…, pare a fi blestemat! Blestemat in a recunoaste valoare unui OM…, numai dupa ce acesta se inalta la cele vesnice.
    Ba… mai mult! In fata mortii suntem cu totii “egali”! Unii’s mai egali decat altii, insa… ce mai conteaza!
    Odata cu anuntarea mortii lui Paunescu, nu mi-am mai dezlipit ochii din A3. Am urmarit toata desfasurarea inmormantarii ultimului mentor al celei ce a fost “Generatia’n blugi”, de la anuntarea mortii acestuia si pana la ceremonia inhumarii…
    Astazi, un neam intreg a plans, nemaipunand la socoteala parte a acestuia care era “deranjata” de personalitatea lui Paunescu. Azi, a fost ingropat un mare OM, un mare Poet, un mare ROMAN, un Patriot, un mare Ziarist, un mare… Totul la superlativ!
    Astazi, a plecat spre marea intalnire. S-a dus acolo sus…, s-a dus sa se (re)intalneasca cu Marin Preda, cu Eminescu, cu Nichita Stanescu, sa discute cu ei d-ale scrisului. Astazi s-a dus acolo sus…, sa se (re)intalneasca cu Tatiana Stepa, Doina si Aldea Teodorovici, cu Motu Pittis si multi altii plecati prematur dintre noi, pentru a forma si acolo sus un cenaclu, un regal de muzica si poezie.
    A plecat acolo sus…, a plecat pentru a se intalni cu Avram Iancu, Nicolae Balcescu, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, a plecat sa se intalneasca cu cei ce au facut istoria acestei tari…
    Odata cu trecerea lui in nefiinta, Romania a pierdut un mare patriot, a pierdut un mare iubitor de neam si tara…

    Te uiti in spate si analizezi. Unul dupa altul, se duc toti monstrii sacri ai Romaniei. Din pacate…, din spate nu mai vine nimic (sau… aproape nimic)!

    D-zeu sa-i iarte gresalele acolo sus… la dreapta judecata!

  7. Am implinit de curand 50 de ani si l-am descopertit pe Adrian Paunescu pe la vreo 13-14 ani, prin 1973-74. Am fost, cred, la primele spectacole ale Cenaclului Flacara. Inca nu eram la liceu cand, absolut din intamplare, am intrat la un spectacol de muzica si poezie la Sala Palatului. Eram atunci cu fratele meu, mai mare cu 5 ani decat mine. Ceea ce am descoperit acolo, ce a infiorat sufletul meu de adolescent, a fost, cred si acum, calitatea si nivelul actului cultural. Sala era pe jumatate goala.Pe scena s-au perindat (din cate imi aduc aminte): Radu Beligan, Anda Calugareanu, Ioana Pavelescu, Mirecea Vintila, Evandro Rossetti(student italian la Facultatea de Medicina pe atuci), Florian Pittis, Mircea Florian, Doru Stanculescu, Mihail Stan, Gelu Nitu, Adrian Ivanitchi, Pro Musica, Phoenix,Tudor Gheorghe si altii… nume mari care nu-mi mai vin acum in minte. Mi-a placut ce am auzit si am vazut acolo. M-a fascinat. Acel spectacol a produs declick-ul. Am inceput sa caut tot ce se putea in legatura cu ceea ce descoperisem. Ceva se starnise in mine, ceva ce mai persista si acum.
    In seara aceasta am vazut un fel de cearta la emisiunea lui Gadea, privind curajul de a spune lucrurilor pe nume si la faptul ca Adrian Paunescu ar fi avut sau nu curajul de a critica epoca comunista. Sunt revoltata de nivelul cultural al celor care-l denigreaza pe AP numindu-l “poet de curte”. Le recomand acelora sa caute si sa citeasca (asta in cazul ca stiu sa o faca) volumul “Repetabila povara” aparut in anul 1974 la Editura “Scrisul Romanesc”.
    Un exemplu din acel volum este poezia “Deocamdata nu” care, nu stiu din ce motiv in ultimul timp nu si-o mai aminteste nimeni. Va transcriu numai inceputul acelei poezii, sperand ca va va suscita interesul:

    De n-ar fi decat omul situat
    inca sub naduseala pururi treaza,
    si tot ar trebui aceasta fraza:
    “Nu, revolutia nu s-a incheiat!”

    Mai e nevoie de-arzatori nebuni,
    de cei ce stiu sa vada intai raul,
    de cei ce mai despart vechiul si noul,
    mai sunt utile zilele de Luni.

    Prin ministere si prin alte parti,
    traiesc acei care pustiu inspira,
    aceia care se imburghezira,
    fiinta lor morala naste morti.

    Ei nu cunosc nici mila de-a fi om
    si soarta lor e dreasa cu rapoarte,
    ei inteleg ca viata este moarte,
    traind sub spectrul marelui atom.

    …. (mai departe va invit la lectura)

    sau, din acelasi volum, repet publicat in 1974, cateva versuri din poezia “Copiii de taran”

    Poemul acesta il scriu intr-o noapte
    Putin dupa ziua de 30 de ani,
    E-un scrasnet, e-un geamat si-un planset de soapte,
    Caci e pentru voi fii curati de tarani.

    Cand tara indreapta si legi si-a sa cale
    Cand sus in idee nu-i loc de abuz,
    Mai sunt de-mplinit si la capat de dus
    Dorinti izvorand din nevoi sociale.

    Si una e-aceea ca inca la sate
    Nu-i scoala facuta cum e la oras,
    Ca fiul taranului, totusi, nu poate
    Intra-n facultati cu acelasi curaj.

    Eu stiu cate lucruri in tara sunt gata
    Si cate vor fi daca suntem cuminti,
    Dar una e daca director e tata
    Si alta e daca-i taran de la Vintz. …

    Cine nu are coloana vertebrala? Adrian Paunescu sau…? (repet este vorba de anul 1974)

  8. E incredibil cum s-au gasit sa-l denigreze unii care habar n-au despre ce vorbesc, repeta ca niste papagali niste sintagme auzite pe la altii. Cei care n-au calcat in viata lor la Cenaclul Flacara, cei care nu i-au citit niciodata poeziile, macar 100 dintre ele, cei care nu i-au citit publicistica fabuloasa, nici n-au dreptul sa caste gura! Inainte de a casca gura, mars la biblioteca!

    Orice om trebuie judecat in contextul epocii sale, iar meritele lui Paunescu sunt infinit mai mari decat derapajele: nu doar poezia, nu doar Cenaclul si revista Flacara, nu doar descoperirea si canalizarea valorilor, dar pana si ideea de spectacol! Flacara a fost, probabil, primul spectacol interactiv din Romania, facut pentru si impreuna cu publicul! Cu alte cuvinte, in anii ’70, Paunescu facea ceea ce TVR-ul n-a invatat nici macar astazi sa faca: sa-si respecte si sa-si consulte publicul!

    Ma simt norocoasa ca am putut sa particip la aceste spectacole de calitate, ca am putut sa-l ascult live pe Paunescu si sunt sigura ca istoria literaturii ii va da locul pe care mai-marii vremii au refuzat cu incapatanare sa i-l recunoasca: acela de “nemuritor la zidul mortii”!

    Paunescu e un sfant, e un om, dar unul absolut genial, fara nicio exagerare! Cititi “Manifest pentru mileniul trei”, volum de versuri aparut inainte de 1989, in care veti gasi poezia “Analfabetilor” si alte poezii care erau clar impotriva regimului! Ma si mir cum au putut trece de cenzura!

    In cadrul Cenaclului, interzis in 1985, Paunescu spunea niste lucruri cutremuratoare despre teme tabu pe vremea aia – libertate, valori si non-valori, politica, unirea cu Basarabia – ne asteptam sa vina din moment in moment sa-l salte si sa-l bage la parnaie! Avea un curaj absolut nebun!

  9. Cat despre prestatia absolut jalnica a lui Mandruta din emisiunea de azi… e o nulitate, si inca una care nici macar nu e constienta de “valoarea” sa. Il suspectez ca nici macar n-a fost la Cenaclu – sau era prea beat ca sa inteleaga unde a ajuns!

  10. Nu cred ca e bine spus “popor mic”. Un popor devine mic atunci cand conducatorii lui sunt mici, inculti, iresponsabili. Credeti ca ar fi ramas aici Carol I daca nu ar fi sesizat maretia ascunsa a acestui popor, daca nu ar fi simtit ca el poate initia acel proces care, bine condus de cei ce-i vor urma, va trezi in Romani partea lo buna?
    Adrian Paunescu a fost, fara indoiala, un geniu. De aceea s-a impus in conjuncturi nefavorabile. Trecerea lui in alte dimensiuni spatiotemporale, imposibil de atins in stare de constienta este o mare pierdere pentru noi, cei care am ramas sa ne luptam cu impostura, incompetenta si iresponsabilitatea. Ciudate si nelalocul lor mi-au aparut aplauzele cu care a fost condus pe ultimul drum maestrul Paunescu. In traditia poporului roman un asemenea eveniment producea tristete si durere. Aplauzele inseamna bucurie! Cel care aplauda se bucura alaturi de cel ce reuseste un eveniment deosebit, castiga un meci de fotbal, o cursa de atletism, un premiu. Dar cum poti sa aplauzi moartea unui asemenea om!!!???

  11. Aveam 8 sau 9 ani cand m-a dus tata pentru prima si din pacate ultima data pe un stadion unde venea “Cenacluc Flacara”. Imaginile de pe Ion Oblemenco postate de tine imi aduc aminte de genul acela de traire pur Romaneasca, in care nu urlete sau scandari se fac auzite, ci un fel decent de a canta, fara trepidatii in glas, in asa fel incat sa fie foarte inteligibile versurile. Nici chiar in anii 90′ cand nationala scotea oamenii in strada nu am mai vazut un numar asa mare de oameni sa vibreze pe aceeasi frecventa si sa cante atat de emotionant la unison. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Romanul Adrian Paunescu. Poate ca (in mod tragic) aveam nevoie de trecerea lui in nefiinta, ca sa se desclesteze din inchisoarea sufletului nostru simtaminte care sa ne faca sa fim (in sfarsit) stapanii propriului nostru destin. Bafta la miting! Sa dea Dumnezeu ca spiritul lui Adrian Paunescu sa fie cu voi si sa va calauzeasca Marti ca sa iasa bine!

  12. Intreba un bou daca poeziile anticomuniste ale lui au fost publicate inainte de 1989…din toti cei prezenti nu ati reusit sa-i spuneti tembelului ca asa ceva ERA INTERZIS si nu-ti publica nici o editura asa ceva, nici macar Gazeta de perete(adica peretii celulelor) de la Gherla sau Jilava; altfel Tutea ar fi avut si el macar o carte publicata. S-a gasit unul sa publice un roman cat se poate de anticomunist, dar ala a reusit doar pentru ca era Director de Editura, si dupa putin timp a fost sinucis. Atat Paunescu cat si Sorescu ar fi putut opta pentru anticomunism din start, si azi n-ar mai fi avut nici un critic, pentru ca nimeni nu si-ar fi batut capul cu puscariasi oarecare,de care n-a auzit nimeni, fie ei si puscariasi politic.Unii spun ca Nichita a gasit alta cale, dar Nichita nu avea tata inchis politic, ceea ce i-a permis sa intre la facultate fara probleme…Paunescu nu a avut decat o varianta alternativa la destinul pe care si l-a ales – neantul.

  13. Nu m-am asteptat de la Mandruta la asa un comportament.Deh, Paunescu nu e in manuale, dumnealui da!
    Cred ca Paunescu si Dvs. ati spus intotdeauna ce ati simtit si ati facut ceea ce ati gandit.

  14. A inceput decaderea reala a neamului,incepand de azi suntem populatia fara capatai,fara urmasi,fara viitor.Nationalismul a fost ingropat de catre Academia Romana,in stilul clasic,sec.Nu ne ramane decat sa jelim o moarte a tarii.
    Promit sa nu mai zic nimic de olteni NICIODATA.JOS PALARIA!
    Cat despre mandruta,rar am vazut un aspirant labe1tv mai mare si mai dornic de afirmare.Jalnic.
    Semnat:fata cu sucu”

  15. Lucian Mandruta…nu ai fost lasat de MARELE POET sa faci ceva…poate o revolutie innainte de’89!?… te vizitai cu MARELE POET?… deci nu esti inocentul ce a suferit atunci!…multi au avut carnete rosii dar putini au parvenit datorita lor…si aproape nici unul nu s-a vizitat cu EL (MARELE POET) sau cu alti potentati ai zilei !!!
    Daca era vandut regimului te-ar fi sacrificat, te-ar fi turnat numai pt. ideea de a face “ceva”!…dar nu a facut-o ! DECI?!…
    Ceva frustrari tot ai, tot a razbunare suna ceea ce ai facut la “Sinteza Zilei” chiar in ziua in care MARELE POET a fost inmormantat!
    R U S I N E !!!

  16. Draga Victor,
    Fac parte din GENERATIA IN BLUGI si sunt mandra de asta. Ieri, uitandu-ma la televizor m-am bucurat sa vad cum Maestrul a reusit pentru ultima data sa uneasca atata lume. Mi-au revenit in memoria afectiva senzatiile fantastice traite la spectacolele domniei sale.
    S-a tot vorbit zilele astea de o reevaluare a operei Maestrului. Ar trebui. Si, parerea mea e ca ar trebui intrudus in programa scolara. Daca vrem ca fiii si fiicele noastre sa descopere patriotismul adevarat, sa-si doreasca sa ramana in aceasta tara si s-o faca sa evolueze trebuie sa-i determinam sa-l cunoasca pe Adrian Paunescu.

  17. Cum de puteti sta in emisiune alaturi de un NEA NIMENEA (mandruta care in afara de bilbe si fugit cu masina de fotografi cind era in masina cu amanta nu s-a facut remarcat cu nimic ) care batjocoreste memoria lui ADRIAN PAUNESCU ?

    Asta inseamna democratie ? UN NIMIC sa ponegreasca UN OM ?

    RUSINE TUTUROR RIMELOR (vorba lui Mircea Badea )din tara noastra

  18. Au cinstit in mod admirabil memoria lui Adrian Paunescu !!!… FELICITARI SUPORTERILOR !!!…

    In privinta emisiunii lui Gadea de aseara , pot sa spun ca a fost cam aiurea toata cearta aia INUTILA !!!…

    In alta ordine de idei : Eu nu ma omor dupa fenomene paranormale sau discutii despre acest gen , insa , merita sa -l ascultati mai cu atentie pe Oreste , nu pentru ca se ocupa cu aceste fenomene , ci pentru ca este un baiat foarte inteligent si cu o minte deschisa la lucruri pe care majoritatea le refuza din start !
    Mai bine l-ati aduce la Antena , ca ar fi mare castig pentru voi si emisiunea lui !…
    Am impresia ca a ramas ” ratacit ” printre idiotii aia de la B1 …

  19. De obicei urmaresc seara emisiunea dlui Gadea. Aseara ma asteptam la o emisiune decenta si “indoliata”. Din pacate nu a fost asa. Mandruta a stricat totul. Nu era cazul ca intr-o astfel de zi sa se certe cu toata lumea chiar daca are pareri diferite. Daca emisiunea lui este o aiureala nu trebuie sa strice si alte emisiuni. Imi pare rau ca din cauza lui a trebuit sa-mi folosesc telecomanda schimband postul. In plus este si foarte nepoliticos, lucru de loc frumos pentru un om de televiziune, asa cum se considera. In rest va doresc toate cele bune.

  20. Il plang in continuare pe Paunescu…Dar ce-a cautat acolo adevaratul de poet de “ograda “a lui Ceasescu,cel ce a descoperit calitatile tovarasei.Pacat ca asemenea versificatori neaveniti au intinat pana si despartirea de marele roman PAUNESCU.

  21. Cred ca m-ati inteles,era vorba de Vadim-prm.
    Paunescu a fost un om pe cand Vadim un legionar.

  22. Sunt de acord cu cele exprimate la “Sinteza zilei”, mai putin cu aprecierile puerile si lipsite de argumentatie ale lui Mandruta, pe care nu mi-l imaginam atat de redus.
    In cursul transmisiior de la Antena 3, ieri, Florin Condurateanu a citit o poezie pe care n-o auzisem niciodata si care m-a impresionat pana la lacrimi,”Nani, nani, mama mea”. Am cautat-o, inclusiv pe internat, dar n-am gasit-o. Imi poate spune cineva in ce volum a aparut si cand?

  23. Dumnezeu sa-l odihneasca. Are nevoie de liniste macar in nefiinta.
    Noi l-am condus asa cum ne e caracterul. Cei multi cu lacrimni si regrete, putini l-au spourcat si in clipa inmormantarii.Badea le spune rame eu le spun melci limax pentru ca lasa si bale in urma lor.

  24. Trebuie chiar asa sa ne dispara cite o mare valoare ca ne aducem asa cam din intimplare brusc aminte de ea? E deja un deja-vu. Asa s-a intimplat la:Dan Spataru, Florian Pittis, Tatiana Stepa…sa mai spun in continuare?Nu este cazul. Am auzit pe multi vorbind despre Adrian Paunescu mai mult ca sa se afle in treaba. Faptul ca a fost lume mai ceva ca la un meci de fotbal la inmormintarea lui Adrian Paunescu m-a impresionat foarte mult. Noi astia care acum ne invirtim de la 40 de ani in sus (si nu numai) am copilarit cu melodiile de la Cenaclul Flacara. Nu putem sa le uitam. In tabere, excursii si alte asemenea nu era zi sa nu le cintam. Este cel mai bun semn de recunostinta pe care putem sa il facem pentru omul Adrian Paunescu.

  25. Nu vreau sa-l mai vad/aud niciodata pe Mandruta. Incult, gaunos, lipsit total de inteligenta, de spirit, de modestie, ranchiunos si invidios. Sa mearga la Dilema veche sa scrie cu Cotoi texte.
    Culcer a fost o nesmtita pentru ca a permis colegului ei de la revista 22, A. Cornea, sa fie mai mult decat marlan. Dar mai bine asa, ne-am dat seama inca o data ce inseamna ciuma portocalie.

  26. Am trait trei zile de cosmar si sigur nu s-au terminat.Vreau sa va multumesc voua celor de la Antene pentru ceea ce a-ti facut aceste zile.Episodul de aseara de la Sinteza poate fi trecut cu vederea,de mine cel putin,pentru ca Mandruta doar s-a facut de ras;nu vreau sa-i bat obrazul…La Realitatea a facut acelasi lucru “doamna Nimeni” Mihaela Mihai ,mai rau chiar si la TVR un vierme la fel de frustrat.Mi-as dori sa am posibilitatea sa nu mai risipesc banii mei truditi pe acest post public.Noi am fost in doliu si asta s-a vazut,nu ? Vadim a fost intr-adevar jalnic.Pe mine m-a impresionat Marius Tuca.Trebuie sa spun si asta,m-am simtit prezenta la inmormantare prin atitudinea lui(a lui M.Tuca) si a lui Victor Ciutacu carora vreau sa le multumesc.Am spus-o,am resimtit fizic pierderea,fac parte dintre aceia care au ramas intregi la minte datorita acestui OM si”Generatia in blugi”ii va fi vesnic recunoscatoare acestui Sfinx al spiritualitatii acestui neam.Sper din suflet ca acolo unde este ii este bine.Dumnezeu sa-L aiba in paza Sa!

  27. Excelente aproape toate comentariile. Nu prea rezoneaza cu titlul usor ironic al postarii. Si excelent discursul lui Vadim. Iar poporul nu e “mic”, e doar, vremelnic, adormit. De propaganda deghizata in presa “libera”.

  28. @Jurnalistu lu’ Peste
    Nu prea intru in discutie cu cei care posteaza comentarii, dar e prea de tot! Recunosti ca esti “pusti”. Asadar, de unde stii tu ce relatie a avut Vadim cu Adrian Paunescu, de-ti permiti astfel de afirmatii? Si nu te osteni sa raspunzi nu e locul potrivit.

  29. Romanii au spirit. Asa, in toata durerea, i-am simtit deosebiti.Cum niste ”indivizi conducatori” ne abat de la ceea ce meritam?
    PS: Mandruta ”sa faca raiting” la alt post.Parca a aterizat de pe alta planeta.

  30. buna Victor! te rog frumos spune-i lui mihai gadea sa nu-l mai invite pe Mandruta! e ridicol,penibil si infantil! imi venea sa aparg televizorul aseara.asta-i una si a doua ar fi ca trebuie sa initieze cineva o campanie impotriva obligativtatii de a plati abonamentul la TVR. ce s-a produs aseara acolo e demn de tot dispretul!
    toata stima si ne vedem maine la CNA!

  31. Sper ca Victor Socaciu sa se tina de promisiune, adica sa reuneasca macar la ocazii speciale pe cei ce stiu sa exprime prin muzica versurile lui Adrian Paunescu.
    GENERARIA IN BLUGI este si va fi unita mereu datorita poetului. Cred ca nu e ins trecut de 40 de ani care sa nu stie macar un vers si caruia sa nu-i vibreze sufletul privind inregistrarile din anii ’80.
    Eu am crescut cu aceste creatii, eram adolescenta in 1984 cand am simtit pe viu energia acestui OM – la Ipotesti, Lacul lui Eminescu, 15 iunie. Atunci a fost aproape obligat de multime sa recite poezia Doina, de Mihai Eminescu, cu toate ca militia impanzise toata padurea.
    Fenomenal OM! Rasuna padurea de tunetul vocii sale. Acuma realizez cat de onorant este pentru mine ca am trait acea zi pe pamantul pe care a calcat Eminescu, am respirat aerul incarcat de vocea si spiritul lui Paunescu si m-am hranit cu energia transmisa de domnia sa.

  32. Adrian Paunescu  a  fost  un  mare poet  si  om  de cultura,a  fost  un  titan!E o  figura  importanta  a  adolescentei  mele.Sa  se    odihneasca  in  pace!!Emisiunea de aseara era sa-mi fie fatala.M-am enervat asa de tare ca mi-a crescut tensiunea,daca eram acolo il pocneam pe Mandruta direct in nas.Oreste a fost un domn ca s-a abtinut.Si Mandruta m-a enervat din mai multe motive,nu mai dezvolt aici,dar omul cere pumni.Stiu ca puteam sa schimb canalul,dar am vrut sa vad ce-i mai tuna mintea sa spuna…mama ,ce m-a enervat…

  33. La multi ani,d-le Gabriel Victor Ciutacu!

    Sa fiti sanatos,fericit,sa aveti numai bucurii si impliniri in familia Dvs.,in profesie,in tot ceea ce faceti!
    Apreciez cu sinceritate si incredere atitudinea Dvs. fata de ceea ce se intampla cu societatea noastra de astazi.

    Voi fi alaturi de Dvs. si Mircea Badea,in protestul de maine.

    Eu il iubesc si il apreciez enorm de mult pe
    D-L MARE POET si OM ADRIAN PAUNESCU si zilele acestea am fost muta…Durerea a fost si este foarte mare.
    Am apreciat respectul si atitudinea majoritatii, si a celor care,chiar si tacand,au fost alaturi de acest mare geniu al poporului roman.

    Cu mult respect pentru Dvs.,
    IoanaP

  34. Ieri Vadim a exemplificat bancul ala cu soricelul si elefantul care trec pe un pod, iar soricelul zice catre elefant “vere, ce mai tropaim noi”. Sper ca data viitoare se va abtine sa exemplifice bancul ala cu tintarul care vrea sa babardeasca o gazela, vine vinatorul, o impusca, iar tintarul mindru nevoie mare “etete ba, inca una de imi moare in …”

  35. De ce oare nu-mi gasesc cuvintele sa spun ce simt acum,nici macar nu ma mai intereseaza ca un cornea,o rama,si-a slobozit gura precum un canal plin de mizerii,ca un mandruta nesemnificativ,neesential si inutil a cautat sa se afle in treaba si a iesit sifonat si tamp,ca un vadim se amabala in vorbe,important e ca i-au fost aproape romanii carora li se adresa,pe care i-a iubit si carora le-a dat emotia si simtirea poeziei lui.Flacara va sta aprinsa,geniile nu mor,traiesc prin opera lor!

  36. @ Bubulea:

    Nu ştiu exact la ce te referi, dar pot să bănuiesc. Când am spus de dispariţia diferenţelor dintre oameni, m-am referit la faptul că aceia care l-au apreciat , au crescut pe versurile poetului, au iubit pe versurile poetului, i-au înţeles geniul, dincolo de păcatele pământeşti care nici nu contează, aceia au uitat de cotidian şi de ceea ce a ajuns societatea noastră şi l-au plâns împreună. Am retrăit zilele acestea cea mai frumoasă perioadă din viaţa noastră.
    Este ceea ce cred şi simt şi nimic nu poate schimba asta.

    În rest, ne naştem diferiţi, creştem diferiţi şi trăim la fel.

  37. Desi poate parea off topic , as vrea sa adaug ceva ce ar putea limpezi circumstantele alaturarii lui Paunescu de Ceausescu , in anii ’60. Il pretuiesc prea mult pe Ciuvica pentru a-l lasa sa spuna un neadevar: aseara a afirmat ca in ’68 era obligat sa manance paine cu magiun si sa se joace cu jucarii urate din lemn. Imi pare rau pentru el… Poate ca mama lui nu l-a iubit sau poate ca strangeau bani pentru masina… Eu sunt mai tanar decat el , dar tot imi amintesc cum , zece ani mai tarziu , ma trimitea mama la cumparaturi si gaseam salam , parizer , crenvursti , oua , unt , carne (de porc , vita , oaie si pasare) , branza topita , telemea , lapte si multe altele. Foametea a-nceput prin ’79-’80 , devenind crunta in anii urmatori , pana-n ’89. Iar daca e sa vorbim despre jucarii , sunt expert , ca stateam cu ceilalti copii si cascam gura la vitrine cu orele. Erau , intr-adevar , si acele jucarii din lemn (pe care nu le cumpara nimeni) dar si jucarii frumoase , de obicei chinezesti , comparabile cu cele de-afara si pe care si le dorea micul Mugur. Tot prin ’79-’80 , in foamea lui pentru valuta , Ceausescu a redus importurile pana aproape de zero si au disparut si jucariile alea. Nu vreau sa se-nteleaga ca am fost multumit cu traiul de pe timpul lui Ceausescu , dar daca Ciuvica vrea sa ramana credibil in continuare trebuie sa redea (toate) faptele cu acuratetea-i caracteristica.

  38. @Victor: Sti cumva (sau poti afla) daca Paunescu a fost tradus in olandeza? M-as inhama vara ce vine la un asa project.

  39. M-am uitat ieri la inmormantare. O multime de oameni au venit sa-l salute pentru ultima data pe Paunescu. Remarcabil!.
    Cel ce a fost penibil a fost Vadim care in orice moment vrea sa fie o victima. Vai si amar de el,
    L-am auzit pe Socaciu care spunea ca Cenaclu Flacara va renaste , cel putin in zilele importante pentru Romani. Am mutat pe Realitatea unde Nicu Covaci vroia sa renasca Cenaclu Flacara, Si uite asa va incepe scandalul si jignirile. Tipic rpmanesc.

  40. Si acum special…Muuulti AAAni Traiascaaaa!Se aude cantecelul?!La Multi Ani,sanatosi,destepti si frumosi alaturi de familie!Sa fii acelasi condei vertical!Chiar daca de ziua ta militezi pentru dreptul la exprimare,la libertatea cuvantului,va fi o zi “zgomotoasa” si plina de satisfactii!La Multi Ani!

  41. Am vrut să nu mă repet din nou şi am zis “la fel”,
    în loc de complementul (de data aceasta ) “diferit”. În sfârşit, se înţelege. Scuze pentru bâlbâială. 😀

  42. As fi dorit sa incep cu “Buna dimineata, domnule Ciutacu!” dar nu e buna de loc.

    De mult nu am mai “blog-uit”, dar ce s-a intamplat in ultima vreme chiar m-a opus pe ganduri.

    Din ce in ce mai des ne mor simbolurile. S-a intamplat mai demult cu Amza, Toma, Nichita… disparuti premautur… S-a intamplat cu Motu’ Pittis sau Dinica, mai prin zilele noastre…

    Pe toti i-am plans magistral. Cream “piramide” din bocetele noastre si daca cineva ar asculta cuvintele frumoase de dupa s-ar mira de ce nu-i gasim inca in viata.

    Suntem ca natie atat de geniali, atat de bogati, incat ne putem permite sa ne dispretuim geniile in viata? Putem sa “importam” si noi minti luminate cum au facut francezii cu Da vinci, sau cum fac americanii de un secol, doua, incoace?

    Cadem robiti mondenitatilor frivole, ne indopam cu scandaluri politice, ne adapam cu hotii si pungasii, incercam sa ne facem din toate astea impresia ca suntem acolo, printre puternicii lumii.

    Avem si noi vedetele noastre – Bianca lu’ Bote, Elodia lu’ Dan Diaconescu in direct, Varciu, Prigoana cu tot cu pliciul lui, avem si noi coruptii nostri – Elene sau Adri(e)ani cu tot cu pasarile din Cornu sau pietrele transformate in borduri, avem si noi politicienii nostri mai mult sau mai putin titulescieni, kogalnisceeni, ceausisti, iliescieni sau basescieni…

    Iar cand mor, ne aducem aminte ca nu mai avem genii, nu mai avem artisti, nu mai avem scriitori, nu mai avem cultura.

    Acum sunt din ce in ce mai putini, mai batrani, mai neputinciosi, mai plangareti. Fie ca se numeste Beligan sau Lucian, Albulescu sau Farcas, Tudor Gheorghe sau celalat Gheorghe, Zamfir, exista, sunt aici printre noi…

    Cu siguanta nu o sa se zica peste ani si ani, “… a trait in vremea lui Iliescu sau Basescu…”, ci se va zice “A fost contemporan lui Nichita” “A trait in vremea lui Paunescu”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.