Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Guvernul de dreapta nu trage pe stânga

Guvernul de dreapta nu trage pe stânga

Soarta (sau, poate, întâmplarea) a făcut ca, de Paşte, o scurtă perioadă, să respir acelaşi aer cu suita prezidenţială care a năvălit peste Sinaia. E unul dintre motivele pentru care noaptea de Înviere şi masa de Paşte m-au găsit (iar) la Buşteni. Alături de familiile unui pedelist şi, respectiv, unui pesedist, la fel ca-n ultimii trei ani, dacă prezintă vreun interes pentru istericii care, spre exemplu, acum doi ani mă vânau prin cotloanele Mănăstirii Caraiman. Dar nu ăsta-i subiectul…

Sâmbătă dimineaţa, am fost invitat pe stadionul de care, să zicem, mă leagă nişte amintiri. Se rejuca, la nivel de old boys şi pe slow motion, înaintea unui meci de Cupa României, derby-ul local Carpaţi Sinaia-Caraimanul Buşteni (un soi de rivalitate acerbă, în mic, de tipul Poli Timişoara-UTA Arad, pentru curioşi). Deşi majoritatea actorilor cu burtici, chelii şi fire albe mi-au fost (oarecum) contemporani, am rezistat eroic tentaţiei de mă dezbrăca şi a mă face de râs, în faţa lui Ovidiu Ioaniţoaia, vreme de vreun sfert de ceas (mai mult sigur nu mă ţineau genunchii şi plămânii). Am dat, de gura unui prieten, lovitura de începere (n-a fost loc de refuz, m-am simţit penibil) şi am urcat în tribună. Acolo e locul meu.

Sinaia e, dacă stai să-i asculţi pe oficialii statului, unul dintre pilonii relansării turismului românesc. Dincolo de infrastructura dezastruoasă şi aspectul de mahala ţopească a oraşului, singurul stadion ar putea fi, într-o lume de oameni care gândesc, una dintre atracţiile staţiunii. Cândva, pe vremea când nea Nicu nu se omora cu investiţiile-n infrastructura sportivă şi snobii nu descoperiseră Poiana Braşov, cantonamentele echipelor de fotbal care se respectau treceau (şi) pe acolo.

Azi e o ruină. Şi a trecut, ca efect al unei privatizări tâmpite (da, făcută pe vremea când eram consilierul lui Muşetescu şi în ciuda încercării mele de a convinge că stadionul trebuie trecut înainte în administrarea administraţiei locale), dintr-o mână în alta. Bine că n-a ajuns cartier de vile, cum voia, la un moment dat, Irinel Columbeanu. Primarul penelist, coleg de liceu cu mine, campion al alocărilor bugetare în mandatul de premier al lui Tăriceanu, nu s-a stresat că are în oraş o tarla cu porţi şi tribune. E ocupat să se sfârtece cu fostul nostru coleg de liceu (şi al lui de partid) care-l va contracandida, la alegerile viitoare, din partea PD-L.

Guvernul bagă bani cu nemiluita în construcţia de patinoare şi săli de sport în locuri văduvite şi, mai ales, portocalii. Şi, dincolo de şmenurile aferente de partid şi de stat, perene în toate regimurile politice aflate la putere, nu-i o idee rea (de partea costurilor şi transparenţei alocării fondurilor să se ocupe procurorii). Dar nici uneia dintre minţile (dacă le pot spune aşa) din jurul mesei de la Palatul Victoria nu i-a dat prin cap că ţara asta încă mai are o infrastructură de stadioane. Mult mai ieftin de făţuit decât să construieşti unele noi. Cel din Sinaia e la 120 de kilometri de centrul Capitalei, iar ministrul Dezvoltării a trecut, din goana maşinii, în drum spre masa de Paşte, pe lângă el. Credeţi că i-a dat cuiva prin cap să frâneze şi să tragă pe stânga?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

37 thoughts on “Guvernul de dreapta nu trage pe stânga

  1. Il parafrazez pe nea Traian Tomescu – Dumnezeu sa-l odihneasca “Vorbe mari Victore (ma rog d-lui spunea Dinule) – vorbe mari”…. cu cine sa faci sport in tara asta de burtosi? Ii doare pe toti in cur de infrastructura daca nu le iese si lor ceva.

  2. Cautam pe o farta de la APIA si nelinistit de faptul ca nu vizualiz harta rapid am sris pe motor cautare cuvinte, ceva de genul:”porno vizualizez mai repede decat ce imi trebuie”.
    Surpriza! Asa am dat de dl. ziarist Ciutacu, unde am citit nemultumirile(o parte) dumnealui.
    Dl. Ciutacu, dl. Badea (care imi placeau mai mult in trecut prin faptul ca prin excelenta isi exprimau ideile in mod elegant necazand in deznadejde, necoborand de la nivelul de civilizatie atins prin multi ani de scoala si in primul rand prin cei “7 ani de acasa”) mai sunt si oameni in Romania ce va asculta ideile si nu se uita la emisuni tv ori citesc ziarul din comoditate,plictiseala,obisnuinta(informatia totusi are ca raspuns si o multumire launtrica data de faptul ca nu ma pot manipula pe diverse cai si INCA DEOSEBESC BINELE DE RAU).
    Pacat ca multi ziaristi(au diploma si un servici bine platit) uita sa mai priveasca in urma(Eminescu, Caragiale etc.) si pentru o viata “de vis” uita faptul ca ziaristica urmareste nu propasirea personala(masini fete maritate cu interes vacante in lumea larga platite ca bonus) ci atragerea constiintei publice spre frumos,dreptate,pedepsirea la nivel colectiv(ce teama au baetii de pe liste sa nu va deranjeze si sa nu deranjati) a diferiti lideri cu pozitii in societate ce iau decizii care influenteaza bunastarea unei natii si care dorind sa fie anonimi in unele situatii (compromitatoare) au gasit o solutie ingenioasa de a fi credibili: ziaristo-slugarnicia (individ crescut in pepiniera proprie ori imprumutat ce cu meticlozitate face un lider “murdar” sa devina “curat” in 99,99% cazuri).
    Va spun crestineste :HRISTOS A INVIAT!

  3. Daca pe linga stadion era si un padoc cu 2-3 cai inseuati, vreo pista de biciclete fara bara cu rotile umflate gata sau macar o piscinuta cu vreo 2-3 salvamari gata dezbracati pentru examen….ori macar o taraba cu traistute inflorate…Poate atunci masina cu ministreasa de dreapta ar fi tras pe stinga.
    Asa… un stadion cu iarba inca neinverzita…nix interes!
    Si cine ar licita pentru “fatuirea” celui stadion? Cit ar costa? Citeva zeci de mii? Nu saru’mina! De era vorbire de macar citeva milioane atunci s-ar mai fi gasit vreun milos!
    Vai cum nu se stiu orienta edilii cestia! Oy, Oy!
    Banzai!

  4. nu pot sa traga pe stanga pentru ca ei sunt de dreapta, da!? asta, unu! si doi. cum sa te lauzi ca ai “refacut” ceva … suna de parca nici nu ai facut mare lucru. si nici para’ndaratul nu iese. in plus, nu pupa el penelistul fonduri ca sa se laude la alegeri ca el a facut si a dres. mai bine stau toate in paragina, si facem patinoar in sate care nu sunt inca complet electrificate ori racordate la canalizare. ca sa se distreze si oamenii aia, ce naiba …

  5. @inconstanta: acu’ nu-l suspecta pe penelist ca-l freaca grija stadionului. el si-a dorit mult un cartier de vile. si are firma de constructii in neam…

  6. OFFTOPIC : Se spune ca un neamt avea o masina tare iar romanul intrebandu-l de unde are bani neamtul raspunde :vezi stadionul ala ?da spune romanul…!pai vezi din ala am furat 3% si mi-am luat masina.Peste mai multi ani neamtul il viziteaza pe roman vazand stupefiat o masina o casa si o piscina in curtea romanului intrebandu-l de unde are bani, romanul ii raspunde…Vezi stadionul ala ?la care neamtul raspunde CARE STADION ?

  7. Ce face guvernul asta poreclit de ‘dreapta ‘nu ma preocupa foarte mult, pentru oricum doar pretinde ca face ceva; dar este important ca jurnalistul de ‘centru ‘, Victor Ciutacu a tras cateva zile ‘pe stanga’, in locurile natale.Sa va fie de bine la toata familia!

  8. Biata sinaia a ajuns din perla carpatilor, cenusareasa. Noroc ca nu-i singura, are tovarase de ruina in toata tarisoara tot ce-a ridicat si intretinut ceausescu, acum ajunge ca investim in publicitate turistica o avere! Intamplator si pe mine ma leaga multe de oras si de cativa sinaieni, dar ultima vizita de acum doi ani, mi-a frant inima. Zone intregi pornite la vale, drumul cotei ruinat si pustiu, transeele de pretutindeni, gara jalnica, hotelul furnica manelizat, golul si lipsa de caldura, totul m-a dezamagit. Poate doar parcul a ramas placut, dar mi-e si frica sa gandesc optimist. Cat priveste stadionul, pe timpul cand orasul era activ economic, se vedeau acolo mici razboaie fotbalistice locale nu lipsite de talent, acum cui sa-i mai pese?! Oricum, sa ne bucuram, aud ca madam cocos primeste belsug de euro ca sa schimbe strategia publicitara la turism, deci sus fruntea!

  9. @EPISTOLEpentruZEUS: acu’ nu scrie si tu separat fiecare gand care te trece. incearca sa rezumi intr-o singura postare, ca nu-i concurs cu premii

  10. Fara un pic de ‘reprezentatie fotbalistica’ nu se putea ca doar: “Fotbalul este o metafora pentru o tara pe care am dori s-o cream fiindca e bazata pe merit”. Frumos din partea D-lui Ciutacu ca totusi a dat tonul si a insufletit atat jucatorii cat si spectatorii. Nu-l vom vedea pe videonews?

  11. Ce te mai mira Victore ca romania arata ca Berlinul dupa al-II-lea razboi mondial ? Stadioane auzi , pai pe foametea asta cui ii mai arde de alergat ? Eu personal cred ca in romania nu exista dreapta sau stanga exista doar comunisti si securisti care se rotesc la conducere si pradeaza si distrug iar noi slugile pe plantatie suntem biciuiti ca sa le asiguram lor traiul prosper. Nu ai vazut ca capul celor care ne conduc e bun doar de spart oua ? Ne arata asta chiar parintii lor.Daca romania imi spune Hristos a inviat eu ii raspund Adevarat ca esti pilaf.

  12. Pai prin simpla aparitie a suitei prezidentiale in Sinaia aceasta localitate nu-si primeste inapoi titlui de Perla Carpatilor?

  13. Va rugam din suflet ca la o emisiune de maxima audienta sa transmiteti multumirile noastre preotului de la Biserica Ceausu care in seara dinaintea Invierii Domnului a urat la TVR 1 batranilor sa aiba o “moarte crestineasca” (!). Noi, pensionarii din aceasta tara pe care trebuie s-o parasim de urgenta, ii dorim preacuviosului parinte sanatate,fericire si o viata cat mai lunga! De altfel, multi se si grabesc sa-i indeplineasca urarea, un exemplu mobilizator dandu-se la Craiova, unde un batran(?)de 62 ani a si fost omarat crestineste.
    Va rugam calduros inca o data ca,verificand cele de mai sus,sa mobilizati the Land of Choice in acest nobil si crestinesc scop.De mare ajutor ar fi si popularizarea numelui acestui preot de bine.Cu stima ,Alex ,un batran de 58 ani care isi asteapta cu nerabdare moartea crestineasca;poate ma ajuta cineva!

  14. Cred ca relansarea turismului romanesc nu se va realiza atata timp cat conceptia romanilor privind turismul in general nu se schimba . Romanii sunt tare mofturosi,tare pretentiosi cand e vorba cum sa-si cheltuiasca banii si doar in momentul in care ei insisi vor promova turismul in Romania, vor reusi sa-i faca si pe straini sa vina aici pentru ca sunt multe locuri de vizitat, multe traditii de care nu stiu nimic, multe locuri de agrement nepromovate, etc.De ce sa ne uitam doar spre locuri indepartate cand avem minunatii in Romania? Da, infrastructura nu prea exista cu toate programele de dezvoltare, dar daca am fi animati sa ne descoperim tara la propriu, am avea ce admira.

  15. E, si ce? Asta e doar unul din multele stadioane de acest gen, dar intereseaza pe cineva? Sportul nu e prioritar pentru basesti…

  16. HRISTOS A INVIAT DLE Ciutacu,

    mi ati placut enorm aseara ca invitat la emisiunea colegei dvs.Gabi Firea, zau ca imi venea sa sparg plasma cu mincinosul ala de horea care o tot dadea cum a venit el cu traista in bat de la tg.jiu. Am primit acum un email despre pamant,si tot ce am sperat in astia 20 ani si s a ales praful de tarisoara asta, drept sa spun eu una ma numar printre aia de peste 40 ani aveam o speranta pt.copii mei ca v a fi mai bine, dar din pacate poate in strainatate asta apropo de copii care au scris aseara ca au facut pe afara mastere si au numai note bune,si asteptau sa sew angajeze la noi in diplomatie pe corectitudine nu ca dl.syda, cat despre stadion aveti perfecta dreptate daca nu sunt bani multi de investit sa isi traga partea si altii, nu se merita.
    cu toata stima sunteti bun al naibii si imi place cand va infuriati pe imbecili.
    dana

  17. Am citit mai sus un comentariu potrivit căruia “in romania nu exista dreapta sau stanga, exista doar comunisti si securisti care se rotesc la conducere si pradeaza “. Este o opinie foarte răspândită, dar complet ineptă. Nu partea cu “in romania nu exista dreapta sau stanga”, ci cea cu “exista doar comunisti si securisti care se rotesc la conducere si pradeaza”. E drept, mulţi dintre conducătorii noştri sunt foşti comunişti sau securişti, dar nu chiar toţi şi, mai ales, nu de asta prădează. Care-i legătura dintre fosta calitate de comunist sau securist şi cea de prădător? De-aia pradă conducătorii, pentru că unii dintre ei au fost comunişti sub regimul comunist? Sau pur şi simplu pentru că sunt români?

  18. Hristos a inviat!

    Ma bucur nespus ca ati fost la Sinaia,dar sunt dezamagita ca ati avut o dezamagire,cu stadionul(sau poate mai multe…).
    Va inteleg perfect,si eu,care nu prea le am cu stadioanele,dar sunt complet dezamagita ca nu mai exista nici cinematografe…

    Cua celasi respect,
    IoanaP

    P.S.Ma uit acum la Tv la Boc-e intr-o declaratie penibila;acuza si postutile de Tv(mai ales Antena 3 si Realitatea Tv)-e atat de disperat ca a pus mana pe microfoane.Mi-e lehamite de el,realmente.

  19. Iertati-mi greselile!sunt un pic cam obosita si trebuie sa ma intelegeti.
    Cu aceleasi sentimente,
    IoanaP

  20. Buna ziua Victor,
    M-am uitat aseara la “Stirea zilei”, doream sa-i scriu si Gabrielei Firea, insa nu am gasit e-mailul ei, asa de usor.
    Ordinul prin care se aproba Regulamentul pentru ocuparea unui post in reteaua externa a Ministerului Economiei si Comertului nu este publicat in Monitorul Oficial, este o reglementare interna, din cate observ.
    In HG 1634/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri nu este prevazuta modalitatea de ocupare a unui astfel de post.
    Ea apare pe site-ul http://www.dce.gov.ro/Materiale%20site/Reteaua_externa_=
    a_MEC.html#a
    Regulamentul privind conditiile si criteriile de selectionare pentru posturile din reteaua externa a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
    La pct. II – Condiţii şi criterii privind selecţionarea personalului în vederea numirii şi trimiterii în străinătate pe posturile din reţeaua externă a MECMA
    La litera p) din aceasta sectiune se prevede ca si conditie:
    p)să aibă o vechime cumulată în domeniile comerţului exterior sau mediului de afaceri de cel puţin:
    – 14 ani pentru funcţia de ministru consilier;
    – 11 ani pentru funcţia de consilier economic;
    – 8 ani pentru funcţia de secretar economic I
    – 6 ani pentru funcţia de secretar economic II
    – un an pentru funcţia de secretar economic III
    Nu este vorba despre 6 luni (secretar economic III), si cred ca e cu atat mai grav, ca Bogdan Ionescu sa fi avut 6 luni vechime, cand regulamentul lor cere un an pentru secretar economic III.
    Ar trebui in virtutea Legii nr. 544/2001, privind accesul la informatiile de interes public sa fie cerut vechiul Regulament de organizare a Ministerului Economiei (potrivit HG 1720/2008), pentru ca in acest Nou Regulament afisat pe site, nu se prevad dispozitii de abrogare a vechiului Regulament. Ar trebui studiat de unde provine vechimea ceruta pentru acest post de retea externa de 6 luni, pentru ca aplicabila este vechimea de un an. Totdata legea mentionata mai sus va permite si aflarea procedurii de desfasurare a concursului, care ar trebui sa fie publica.
    Cu consideratie,
    Oana

  21. Bineinteles ca se finanteaza doar “investitiile portocalii” pe principiul “para’ndarat”.A’propos de finantari, am una tare pt. Victor Ciutacu:Adm. Fondului de Mediu, condusa de Gh.Popescu (PDL Pinalty) finanteaza un proiect de peste 27 milioane RON a firmei SILVEX SA (CUI 653080,sediu str Privighetorii 31 Piatra-Neamt) controlata de Pinalty.Pana aici toate bune si frumoase, numai ca firma in cauza inregistreaza in decembrie 2009 datorii la buget (vreo 133.000 ROn la Sanatate, cca 29.000 Ron la CAS,etc), fapt care ar fi trebuit sa o excluda din competitie conform Ghidului de finantare. Informatiile sunt reale si se gasesc pe site-urile AFM si Min Finante.Poate nu intamplator, nu demult si-a dat demisia seful finantelor din Neamt, Jan Sava.

  22. Si apropo de stadioane.
    Mi se rupe inima cand vad la vre-un mere “derbi”, cate o mana de oameni, care isi sustin echipa favorita. Si cand te uiti (de exemplu) in Germania la München, Dortmund, Berlin, Köln, Frankfurt si vezi ca sunt intre
    40000 si 70000 de spectatori; sau in Anglia, Italia, Franta, etc si vezi stadioane pline, facand comparatia iti vine sa plangi.
    Pe vremuri, si la noi la Sibiu, stadionul era plin. Acum…
    Iar de reparatii, intretinere, noi constructii
    mai bine tacem. Ca nu sunt bani…
    PS
    Victor, armata am facut-o in Sinaia; langa Peles. Prin 74-75. N-am mai fost pe acolo. Si dupa cum descri tu situatia, nici nu o sa mai vin. Sti, asa ca la cineva care a murit si nu te duci la inmormantare, ca sa-l sti asa cum era cand era viu…

  23. Din pacate pentru Sinaia, au trecut pe acolo numai primari “binevoitori”, lipsa de atat timp a unui arhitect al orasului mi se pare o neglijenta rauvoitoare fata de cladirile care merita protejate de diverse erectii de hoteluri sau pensiuni. Iar actualul primar e plecat mai mult la schimb de experienta prin departari decat sa se preocupe de oras; nu mai vorbim de inutilitatea telegondolei care are aproape acelasi traseu cu telecabina, sau de faptul ca de banii aia faceau drumul pana la Cota 2000. Asta e prietene n’ai cu cine……. Iar legat de Busteni, pana cand se va termina canalizarea o sa avem si autostrada pana acolo.

    P.S.: As fi vrut sa-l dai cu capul de masa pe Hoara … la figurat bineinteles

  24. Coane Victore sa-ti povestesc o faza misto..Stii, p-acilea prin sudul Spaniei- pe unde-as culege eu capsuni- exista asa numitele pueblos blaqueados, in fapt niste catune montane mostenire de la arabi carora nimeni nu le zice ca sunt perle ale turismului dar care sunt intesate- fie vara fie iarna
    – de nemti,englezi si tot ce mai vrei matale.Putine dintre satucele astea au padurea,peisajele,apa,aerul si farmecul natural al “perlelor noastre carpatice”, marea majoritate cocotate pe stanci unde cresc doar cactusi.Acu unde vroiam sa ajung ? Inchipuie-ti cum ar arata, pe coclaurile alea, niste stadioane cu capacitate de aproximativ 2000 locuri,toate dotate cu nocturna,gazon artificial,vestuare si dotari de ultimul racnet si unde joaca de obicei junioruii si echipele de onoare. Borcea, sa zicem, ar crapa de ciuda sa vaza, mai ales dac-ar afla ca nici seminte nu poate sparge si nici sa arunce cu flegme fara amenda.Iar de madam Udrea ce sa ma spunem.

  25. Am auzit că ilena udrea finanţează biserici, poate bagă banu şi într o catedrală ceva în zonă, aşa aproape se stadion şi nişte vile beton pentru întâlniri de tain(Ă între “clasa politică” şi casta irefutabil preafericit preoţească…

  26. In 2012 alegerile le va cistiga PDL-ul. Atat timp cat romanii vor fi dispusi sa-si vanda votul pt un pix, o sapca, un salam, o sticla de ulei si mai apoi, in turul 2, pe o suta-doua de lei sau chiat 5 daca au spirit de afaceristi, PDL-istii vor face cu mana din mers PSD-ului si PNL-ului. Asa ca nu va faceti sperante de mai bine caci asta-i poporul roman.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.