Esti aici:
Prima pagină > Blog > Replicile zilei > Eu sunt cel onorat, domnule Birtalan…

Eu sunt cel onorat, domnule Birtalan…

Motto: “Nu am să uit nici faptul că acum, la voi, lumea e mult mai revoltată de scandalul iscat în jurul articolului meu decât la Budapesta, lumea aici stă şi tace ca porcul în păpuşoi. Cred că locul meu e în Uniunea Ziariştilor din România…” (Zsolt Bayer, editorialist al Magyar Hirlap, pentru Cotidianul)

Va spuneam ca, indiferent daca reusesti sa faci ceva demn de apreciere in timpul vietii, tara te vrea mort ca sa-ti acorde onorurile si aprecierea publica pe care le meriti. Astazi, desi-mi promisesem ca n-o fac, nu m-am putut abtine si am trecut pe la Dinamo. Unde – pe langa puterea realmente incredibila a tatalui lui Marian Cozma de a nu se prabusi intr-un hau in care te trage natural moartea copilului si suferinta sfasietoare si nemascata a unor barbati inalti si puternici care i-au fost coechipieri – m-au mai impresionat cateva momente.

Primul, un scurt fragment din discursul primarului orasului Veszprem: “ne cerem scuze ca s-a intamplat la noi”. Macar de-as avea eu zile sa vad vreo asumare la poporul nostru cel falnic si drept, care sustine ca n-are nici o vina de-a lungul istoriei si ca a fost vesnic subiect de persecutii (austriecii, ungurii, turcii, rusii).

Al doilea, intalnirea cu imensul handbalist care a fost Stefan Birtalan. “Buna ziua, domnule Ciutacu, permiteti-mi sa ma prezint, sunt Stefan Birtalan”. Cand auzi asta de la un om care a facut cateva capitole din istoria sportului, intre altele campion mondial si golgeter de turneu final, daca mai zace vreun pic de bun-simt in tine, ai doua variante de reactie. Ori intri-n pamant de jena pentru ce au ajuns maimutele din geamul sticlei, ori raspunzi ca mine: “Nu, domnule Birtalan, intr-o lume normala, eu trebuie sa ma prezint. Victor Ciutacu, sunt onorat sa va cunosc”.

“Vorbe grele” & “Sinteza zilei”

Comentarii

comentarii

Similar Posts

64 thoughts on “Eu sunt cel onorat, domnule Birtalan…

  1. SPRE NEAPROBARE …
    Foarte democratic … ”comentariile se trimit spre aprobare …”
    ”Comisia” din cine e formata ? Cumva din programatorul Voiculescu, robotul Ciutacu si secretara … Stan ? Folosindu-ma de ”cugetarea” robotului … intr-o lume normala ar fi doar Birtalan, Cozma, Lala si enorm de multi romani … Dar vremurile sunt cum sunt si fata padurii romane e acoperita de colbul infimelor uscaturi de genul ”comisiei” , dar vremea se va linisti, colbul se va risipi si totul va redeveni NORMAL …

  2. In primul rand:CONDOLEANTE FAMILIEI!
    Sincer mi s-a intarit impresia ca ne vrem in Europa dar nu prea meritam.Am vazut decenta si respect la oamenii si oficialitatile din Ungaria care,sincer,ne-au dat o lectie de ceea ce ni se spune ca trebuie sa fie opinia publica.Asa ceva se mai vede in Spania dupa atentate.Opinia publica reactioneaza.
    Ar trebui sa invatam si noi sa fim OAMENI si sa stim ca trebuie sa ne facem auziti.Sa vada si autoritatile ca existam,ca nu mai vrem un Brasov sau jafuri armate la banci,impuscaturi in plina strada si explicatii de genul:”se face ancheta”.

  3. o gramada de ratati,scuze am vrut sa spun rahati,care n-au facut nimic in viata lor,nici macar matreata,dar au bani,sint cu nasul pe sus.Birtalan,care a insemnat ceva pentru tara asta,este modest,asa cum ii sta bine unui cineva.Cred ca modestia este caracteristica marilor valori.In urma cu aproape 20 de ani l-am cunoscut pe Patzaichin.Ca si Birtalan un tip la fel de modest.Ar fi bine ca multi dintre ra…ti,care or fi,sa ia aminte.Ne plecam cu totii in fata celor ca Birtalan.Va multumim ca existati!

  4. Felicitari pentru onestitate !
    Am citit articolul original al lui Bayer Zsolt . E senzational. Din pacate la ei asa cum curect afirma se ascude sub pres problema tiganilor. La fel ca si la noi . Dar noi inca avem noroc ca multi tigani au parasit Romania si fac scandal in alta parte. Altfel….

  5. Frumos gestul Victore. Nu pot sa nu atrag atentia asupra NERUSINARII FARA DE MARGINI a reporterilor nostrii de doi lei care vorbeau atat de familiar despre un om despre care nu au spus nimic in timpul vietzii. Cinste maghiarilor care au stiu sa-l aprecieze mai mult ca noi in timpul vietzii dar si acum la prima partida fara el. Pentru cine doreste citi va rog si http://www.adriangeorgescu.ro/2009/02/12/dealerii-de-moarte/. Imi permit sa citez atat – Adevărul trebuie spus: dacă n-ar fi fost ucis, Marian Cozma ar fi rămas un paria pentru media. În această veşnică pomenire de trei zile, el primeşte în moarte atenţia de care Gigi Becali va avea parte, necondiţionat, tot restul vieţii. Cam astia suntem si valorile ne sunt Jiji, Mitica, manelistii, Elena Udrea si lista poate continua.

  6. “Nu, domnule Birtalan, intr-o lume normala, eu trebuie sa ma prezint. Victor Ciutacu, sunt onorat sa va cunosc” … genial raspuns.

  7. ungurii au demonstrat ca nu au nimic cu noi, ca natiune. cred ca au urcat 5 scari cu destinatia civilizatie, noi stationam!

  8. scriu pt prima oara ( adica aici, in general de vreo 25 de ani!). victor ciutacu, te inteleg, daca mi-e permis, am simtit ceva similar cand cea mai exigenta din fostele mele profesoare mi-a spus ca e mandra ca-i sunt dascal fiicei sale si-mi acorda toata increderea…e senzatia aceea pe care o ai intr-o catedrala gotica: te simti mic-mic si totusi inaltat. referitor la nemernicia uciderii lui marian cozma as indrazni sa spun ca lumea asta, cu siguranta o ia pe aratura: in micul targusor in care traiesc au murit PE STRADA!!! in ultimele luni trei tineri, aproape adolescenti (17, 19, 20 ani), batuti animalic de niste …chestii care au aceleasi drepturi civile ca mine, ca noi toti, au murit la iesirea din club, ori discoteca, au murit pt ca feluritele feluri de politie erau ocupate sa… dracu’ stie ce! noi i-am pomenit intr-un mars tacut impotriva violentei, pe care un …oficial al politiei locale a incercat sa-l impiedice aratandu-si coltii la elevii de liceu care l-au pus la cale. frumos, nu?

  9. Inca o data se adevereste faptul ca ne cinstim oamenii valorosi dupa ce nu mai sunt in viata. O sa spun si eu dupa ce au spus-o altii mult mai indreptatiti decit mine ca ar fi bine ca domnul “Statul Republica Romania” sa isi cinsteasca si sa beneficieze de valorile ei cit sunt in viata, ca dupa trecerea la cele vesnice ……
    Oricum din cite stiu acest MARE OM impreuna cu colegii lui de la nationala de hanbal prin participarea lor la ultima editie a campionatului mondial ma indreptateste sa cred ca hanbalul incepe sa se intoarca acolo unde a fost pe vrea lui Cristian Gatu, Vasile Stinga, Stefan Birtalan si a celorlati mari hanbalisti din vremuri apuse. Oricum si orice as spune nu pot decit sa regret disparitia unui om mai tinar care la 26 de ani avea intreaga cariera in fata.
    Fie-i vesnicia linistita!

  10. Dumnezeu sa-l ierte! Am plans o saptamana si m-am rugat pt familia lui. Problema romilor e una europeana nu romaneasca. Imi pare rau s-o spun, nu sunt rasista, nu judec la prima vedere, ajut pe toata lumea , salut pe toata lumea nu conteaza ca e prostituata, tigan, bulgar, gay, urat, frumos, tanar, batran, etc, alb sau negru, suntem toti o apa si-un pamant, dar ceva trebuie facut la nivel inalt. Ministrii de externe ai tarilor UE, sefii de stat, politiile, etc, ceva trebuie facut pt ca o gramada de romani si nu doar din UE sufera din cauza crimelor, talhariilor, lucrurilor odioase comise de tigani peste tot in lume. CEVA TREBUIE FACUT! TOTI AVEM COPII! DOAMNE AJUTA!.
    Ungurii ne-au dat o lectie de bun simt, respect si dragoste fata de rasa umana, fata de semeni. Daca in Ungaria marsul si tot ce au facut pt Marian a fost de “nota 20” daca imi ingaduiti sa spun asta acum, la noi, adica la inmormantarea lui Marian, familia a trebuit sa se fereasca de curiosii care doreau sa fie filmati cat mai aproape de sicriu. Lumea tipa in jurul mortului, organizarea a fost proasta, saracul tatal lui Marian nici nu a putut sa-si planga copilul din cauza ca a trebuit sa fie atent la orice detaliu: ba nu era crucea, ba soferul plecase, etc…Doamne fereste.
    Doar noi uram ungurii din cauza uno lideri politici de 2 bani romani si unguri care in indobitocesc cu minciuni si scenarii doar asa de flori de mar, ei de fapt ne fura de ani de zile si se inteleg f bine fara sa dea 2 bani pe noi cei multi si simpli. LUATI EXEMPLUL UNGURILOR SI NU UITATI CA TOTI SUNTEM SUFLETE. TOTI TREBUIE SA RESPECTAM SI SA FIM RESPECTATI.

  11. Iata un pasaj din articolul lui Bayar, publicat in ”Magyar Nemzet”:
    …..Într-o sâmbătă liniştită, de început de februarie, câţiva băieţi simpatici şi iubiţi de un întreg mic oraş din vestul Ungariei, după un meci de handbal, încheiat cu succes, s-au gândit să meargă seara tâziu la un local, pentru a sărbători un dublu eveniment.Pivotul echipei din Veszprém, ursuleţul uriaş, simpatic, blând şi iubit de întregul oraş de provincie, românul Marian Cozma împreună cu alţi patru coechipieri. Evenimentul a fost simplu: băieţii au câştigat un meci, şi în plus unul dintre băieţi a devenit de curnâd, pentru prima oară tată.Un român, un sârb, un croat şi cu un ungur s-au dus să celebreze împreună.Marii bărbaţi ai istoriei Europei, care naivi şi cu inima deschisă au conceput Europa Unită, probabil că visau doar la o asemenea stare ideală. Da, un român, un sârb, un croat s-au adunat pentru a sărbătorii naşterea unui prunc ungur.Peste ei însă a tăbrât haita de ţigani ucigaşi şi l-au omorât pe Cozma şi au distrus viaţa sârbului şi al croatului. O haită de animale! De animale sălbatice! Fiindcă ei nu sunt cetăţeni maghiari, ei nu sunt cetăţeni ai niciunei naţii. Fiindcă, pentru a fi cetăţean, mai întâi trebuie să fi om! Dar cum poate fi numit om cel care-i ia viaţa cuiva, care nici muştelor nu i-a făcut rău!……..

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Marian Cozma !

  12. Am ajuns la acest blog din greseala. Si ca tot sunt aici i-mi fac datoria de PATRIOT si o sa spun cateva cuvinte despre tine si complicii tai la prostirea neamului Romanesc. Din pacate o sa consum cateva minute din timpul meu pentru a ma cobora la nivelul vostru. Nu am avut loc de un comentariu la “Despre mine”, asa ca o fac aici. Te crezi mult prea destept baiete. Eu sunt cu cativa ani mai mare ca tine, am fost in Piata revolutiei pe 21 Decembrie si dupa….pana la plecarea din tara in 1991. Acum m-am intors. Si ce vad? Aceiasi mojici de altadata. Tu si ai tai de la Antena 3 sunteti niste ramoliti tineri, in costum de comunisti inveterati. Cum poti tu desteptule sai tii isonul unui Cristoiu care inca mai crede in CRIMA comunista de altadata? Cum puteti in fiecare zi sa aveti un singur scop: denigrarea unei persoane (de-altfel tot ca voi), Traian Basescu? Sunteti ramasite ale trecutului. V-ati pus ghearele mistocare pe bunurile romanului prin furt si mitocanie si acum va dati mari privatizati. Bai voi nu stiti ce e aia privat sau economia de piata. De altfel nu stiti nimic. Si stii de ce? Fiindca sunteti incompetenti si niste mici robotei al tatalui vostru cel mare COMUNISM si patronul de la Antena 3. Dar sa stiti voi ca sfarsitul e aproape si d-abia astept sa va vad dupa gratiile unde va e locul. Am venit sa fac dreptate si tu si ai tai sunt primii vizati. Pe curand!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.