Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Eşecul unei naţiuni. Care tace şi înghite

Eşecul unei naţiuni. Care tace şi înghite

Eşecul n-are doar părinţi politici. E al unei întregi naţiuni. Care, de secole, stă şi înghite. I se schimbă doar stăpânii, din când în când, în funcţie de mersul evenimentelor istorice. Acceptarea resemnată e un soi de tradiţie populară. Suntem, în esenţă, un tot; din păcate, neunitar, dar majoritar laş. Mândria naţională e o expresie din cărţile de istorie. Curajul e doar un cuvânt din DEX. Am fost opt milioane juma’ la referendum. Am votat, într-o majoritate devastatoare pentru orice ţară cu apă curentă la robinet, demiterea preşedintelui. Iar acum tot noi suntem acuzaţi că am fi fost părtaşi la o tentativă de lovitură de stat. Ne-nghesuim ca vitele-n staul, aşteptând să ne ducă la tăiere. Aşteptăm şi acceptăm. N-avem iniţiativă. Şi, în definitiv, poate chiar ne merităm soarta… (textul integral, aici)

Comentarii

comentarii

Similar Posts

211 thoughts on “Eşecul unei naţiuni. Care tace şi înghite

  1. Intradevar totul s-a pierdut atunci cand USL a dat inapoi la maraielile doamnei Merkel si a lui Barroso si a lasat vechea lege pusa de Basescu cu pragul absolut arbitrar ca o barca de salvare in caz ca marinerul era demis din nou. Dar Victor nu poti sa “invinuesti” poporul ca ar fi las sau pasiv pentru ca poporul a facut ceea ce tine de el: a votat. Revolutiile populare nu se pot face asa pentru orice chichita birocratica. Pana la urma majoritatea USL a semnat de buna voie si nesilita de nimeni acea lege cu pragul, nu a intrat nimeni cu tancurile peste ei…

  2. Nu te mira Victor. Ca eu, acum la varsta de 20 de ani nu ma mir de cele ce se intampla. Nu sunt surprins, dar cu toate astea ma simt foarte singur pentru ca sunt sigur ca nu vor iesi foarte multi in strada.
    Cred ca principalul motiv pentru care s’a ajuns aici este acela ca de 20 de ani se propaga ideea ca toti sunt la fel.
    De ce cand totul este la vedere si exista atatea semen nu reactionam? Bine – tinerii sunt niste drogati si retardati, asa cum spun cei mai batrani decat noi. Atunci sa iasa ei, cei care au adus tara in halul asta, ca ei nu sunt drogati si nici retardati. Sunt educati, frumosi si destepti. Si ne’au aratat noua cum e bine sa stam in case dupa revolutie. Ca si la revolutie majoritatea celor morti au fost tineri…tineri ca mine care au murit pentru ca altii sa stea bine mersi in casa. In fond, tot viitorul tinerilor a fost sacrificat.
    Poate ca tinerii sunt inca sustinuti de parinti, poate ca sunt multumiti cu ce au. Dar milioanele celelalte de oameni care nu au si spun ca le e greu, si mor de foame de ce nu ies? De ce nu au iesit pana acum ma intreb? De ce au indus tineretului o mentalitate de miorita?
    Noi ce modele avem astazi? Doar o mana de oameni, printre care si tu, care ne indeamna sa ne exprimam liber vointa. Si pe cei morti in numele libertatii inainte ca eu sa ma nasc.
    In fond cred ca suntem neamul ala care nu vedem valoarea din noi si la noi. Ii privim pe altii ca pe Dumnezeu si ne inchinam la ei, si asteptam sa ne spuna ei ce sa facem, ca si cum noi n’avem creiere si am fi retardati.
    Imi pare rau ca sunt cetatean al UE si imi pare rau ca fac parte dintr’o societate dezbinata. Imi pare rau ca tara asta duce lipsa de caractere si mi’as fi dorit ca votul meu sa conteze. Mi’as fi dorit ca cei dinaintea mea sa cuvante in acesti 20 de ani de fiecare data cand lucrurile au mers prost. Si mi’as mai fi dorit sa nu fac parte dintr’o generatie a nimanui, care trebuie sa o ia de la capat de la 0. Dar poate ca asa trebuia sa se intample.
    Iti multumesc Victor pentru tot ce faci in activitatea ta publica si mi’as dori ca tu sa nu te schimbi niciodata, sa ramai mereu un om rational si pro democratic. Defapt poti sa fii pro ce vrei tu, dar sa crezi cu adevarat in treaba aia.
    PS: nu asta e tara in care mi’am dorit sa traiesc si foarte putini dintre cetatenii traitori astazi pe pamanturile astea simt ca fraternizeaza cu mine. Restul imbuca ceva…

  3. Ponta, daca era un barbat politic, nu accepta niciun prag sau daca accepta, ne spunea si noua, pe care ne reprezenta el acolo, in ce a constat negocierea. Nu sa isi bata joc de noi, sa ne scoata la referendum aiurea, sa-si bata joc de oameni!

  4. @purcelix pe 21 August 2012 la 14:10 (#)

    l-a mincat in partea dorsala (imi pare rau,
    dar asta e adevarul) sa faca pe europeanul
    cu papion pe terenul de joaca al hahaitorului,
    dupa regulile alea infecte, pe barba noastra,
    mincindu-i graunte din palma precum un pitpalac
    bucuros. si a(m) pierdut (cu to[n]tii).

    Daca as avea un feeling precum Victor, si as face
    o paralela cu G-one, cred c-as avea sentimentul
    ca s-a mai comis o balaceala fatala precum in 2009,
    si ca in afara faptului ca sintem o colonie, mai
    sintem si vinduti de colo-colo de ai nostri repre-
    zentanti precum sclavii de pe plantatiile de bumbac,
    ca de aliatii nostrii providentiali ce ne-au vindut
    dupa ww2 rusilor, eu de la ei nu mai am nici-o
    asteptare.

    Singurul lucru demn e acela de a continua a protesta
    pina cind ne vom atinge obiectivele noastre de 7.4M+.

    Victor, nu te supara, dar am scris o postare inainte
    de emisiunea cu d-l Marga (ce n-a mai aparut), si in
    afara de a avea aceeasi atitudine vis-a-vis de musiu
    Gitenstein care face el aici jocurile, am scris aceeasi
    chestie pe care si alde Badea si alti colegi de-ai tai
    o spun de citeva zile in emisiuni:
    ma, daca onor poporul suveran o doreste, isi poate
    determina singur soarta, iar asta “vorbeste de la sine”.

    PS: o fi esecul colectiv, dar include si clasa politica.
    In ceea ce ma priveste, am iesit in Ianuarie si am venit
    la vot impotriva hahaitorului, deci constiinta mea e ok.

  5. Propun ca termenul “curva penala” sa fie inlocuit cu termenul “curva constitutionala”.

  6. Ambasadele multumite?Coana Europa multumita ?Atunci OK , este razboi si nu uitati ca romanii au stricat multe lucruri ca si facute.
    UE va trebui sa dea azil politic la multi romani asa cum a fost dupa mineriade.Cred ca nu imi mai place Europa asta a lor.

  7. d-na mona nu-si poate trimite demisia prin posta, cu confirmare de primire?

    basistii sunt capabili de orice. cum draq sa inghitim orice?

  8. Cand democratia a murit si FASCISMUL se plimba liber prin Romania ce ne ramane? La arme!!!

  9. Efectiv nici nu stiu ce sa mai comentez. In afara faptului ca raman cu gura cascata atat cand ma uit la cei care sa impauneaza ca au castigat cf CC (cica ei sunt mai multi!!!), cat si la astia care ne-au scos la vot (care isi imagineaza la randul lor ca au castigat!?).
    Milioanele de votanti ar trebui sa faca un partid si sa preia tara in mainile lor! Si cu aceasta ocazie sa le aplice hotilor si tantailor o papara exemplara! M-am saturat!

  10. Ce aveti cu UE? De ce nu au iesit cateva milioane bune de romani la vot, i-a inchis Barosso in casa?
    Si acum cica hai in strada bla-bla-bla… Noi nu am reusit sa iesim suficient de multi la vot,si acum cica iesim in strada!
    Adevarul e ca suntem un popor cu prea multi nesimtiti: mortii neinclusi, dar cele cateva milioane de vii care nu s-au miscat la referendum ne-au tras-o si ne vor trage-o in continuare, ca vad ca USL and co doar dau cu alifie ca sa alunece mai bine… Asa ca cine naiba ne reprezinta pe noi astia care am votat???

  11. Asta cu “esecul unei natiuni care tace si inghite” mi se pare inadmisibila! Noi ne-am facut treaba. ALTII NU! Nu ca sa-mi fac reclama, ci pentru ca mi-e lene sa mai scriu acum tot ce cred aici, iata care e adevarul, dupa parerea mea

  12. Ponta a tradat -la investirea lui Ungureanu,la acceptarea guvernarii oferita de Basescu,la investirea lui Rus la interne, la acceptarea tuturor punctelor impuse de Barroso ,la acceptarea cvorumului,acceptarea coabitarii alaturi de Basescu etc,etc.Cand oamenii plang in casa in piata nu conteaza unde,cei 3 sunt detensionati,veseli si foarte zambitori la conferinta de presa a USL.Oamenii nu vor sa fie aparati de puterea parapolitica ci scapati de aceasta ciuma.Daca nu puteti ,plecati pentru ca sunteti slabi si poate, de ce nu, santajabili sau si mai rau aveti multe de aparat alaturi de cel fost suspendat.

  13. simplul fapt ca voi la antena 2 continuati sa scrieti pe ecran cu majuscule
    ” basescu, trimis la cotroceni de 6 judecatori” arata ca nu sunteti consistenti ci voi insiva. corect ar trebui sa scrie
    ” basescu, trimis la cotroceni de 6 membri ai ccr”.
    Victor, daca esti smart( si eu sincer cred asta), vei sesiza imediat diferenta, ( de ex. ccr nu este sistem si nu face parte, pe cand judecatorii-in speta, da), faci ” o vraja” CEVA SI MODIFICI BURTIERA CARE VA PUNE IMPOTRIVA SISTEMULUI JURIDIC, pe care basescu va acuza mereu ca vreti sa vi-l subrdonati.
    Ei, cei 6 membri ccr nu sunt judecatori de drept.
    voi, la antena 2 de ce-i faceti? de ce le dati titlu?

  14. Va rog frumos, ca sa ne simtim putin mai bine, rugati-i pe cei de la Antena 3 sa prezinte situatia cumva astfel “la Cotroceni la MASA VERDE”. Pentru ca asa este, lasitatea si jocurile de la masa verde ne-a injosit din nou.

  15. Ceea ce face acum Mircea Badea e foarte bine. Pentru a avea cat mai multi oameni la miting e nevoie ca acolo sa se afle oameni cu popularitate, care sa atraga protestatari.

  16. Este absolut noapte mintii, nu-mi vine cred, ce dracu le-o face asta i-o tortura cu picatura chinezeasca , este ceva fara precedent .

  17. In ianuarie macar aveam sperante. Credeam ca ne vor putea conduce altii. Si au venit papitoii astia descaltati la usa grajdului, care, cica, ei nu vor sa-l schimbe pe Basescu procedand ca Basescu. Au intrat in ring ca sa incaseze. Ba mai mult, ne-au luat cu ei, s-o incasam si noi. Pentru ce si pentru cine sa mai ies in strada? Pentru unii care vorbesc relaxati cand noi plangem si ne promit ei ca in toamna vor castiga. Dupa ce au demonstrat ca sunt la guvernare, dar nu sunt la putere, cum a spus premierul. Pacat de dumneavoastra, care v-ati zbatut in mod real pentru noi, cu atata munca si determinare. Va fileaza de atata timp, si acum deveniti si mai amenintati ca inainte. Pentru onoarea lui Ponta in fata lui Barroso, care tocmai l-a flituit cu presiuni asupra CCR, dupa ce a defilat in jurul CCR numai in varful picioarelor. Si pentru oamenii aceia din strada, care au indurat ger si canicula, si pentru toti taranii si orasenii anchetati pentru ca au votat.

  18. @Adi: nope.
    E vorba de un moment delicat.
    Prin traditie (comparindu-ne cu alte natii
    ce le respect, precum “consatenii” mei si
    irlandezii), noi – ca si la fotbal – ne
    demoralizam repede.
    Prezenta cuiva acolo / simbolistica are
    un rol determinant in a mentine vie flacara
    sperantei.
    Oamenii nu trebuie sa simta ca-s singuri,
    chiar si in cele mai negre momente, precum
    acesta (ori pe patul de boala, etc.).
    Nu de (auto-)critica, nici de vaicareala avem
    nevoie acum, ci de unitate, solidaritate.
    Cam asta ne-a mai ramas.
    Intoarcerea poporului catre sine insusi.

  19. americanii s-au pisat pe noi, europenii ne-u dat sa bem laturi cu paiul, maine probabil ca ne vor indica sa halim rahat… ce ne-a mai ramas? mai bine un sfarsit de groaza decat o groaza fara de sfarsit…probabil ca ar trebui sa le aratam acestor gasperi dispretul nostru. bunicii si parintii nostri i-au asteptat pe americani in van, iar cand au venit si-au batut joc de noi intrun mod incalificabil. cum sa intelegi dublul limbaj? cum sa intelegi ca la noi democratic nu este votul majoritatii? mi-e atat de greata de SUA si UE incat nu inteleg ce mai asteptam bun de la acesti indivizi scarbosi…

  20. si nu uitati ,oameni buni…in toamna MUSAI sa ii scoatem castigatori pe USL-isti sa fie majoritate covarsitoare in parlament,altfel ne va hali basexu si gashca lui de hoti.

  21. Trebuie sa ne aparam votul,vot dat de 7,4 mil.de oameni cinstiti.Romania in strada!Nu degeaba am facut revolutia din ’89,sa vina niste indivizi din curtea constitutionala sa ne invalideze votul.basica,presedintele suspendat pe viata,al nimanui!

  22. Eu nu inteleg !!! ADICA DECIZIA E ILEGALA DAR PREMIERUL SI PRESEDINTELE O RESPECTA. !!???!!! DOMNILOR DACA RESPECTATI CEVA ILEGAL SE NUMESTE COMPLICTATE.PENTRU MINE, DACA NU FACETI TOT CE INCA MAI PUTETI(INCA AVETI FUNCTIA DE PRESEDINTE INTERIMAR SI PRIM MINISTRU) SI BASESCU AJUNGE ILEGAL INAPOI LA COTROCENI, CONSIDER CA SUNTETI NISTE IMPOSTORI SI INCAPABILI SI INSEAMNA CA NU PUTETI SA FACETI FATA CERINTELOR DE A SCAPA TARA DE ACEASTA CIUMA. LASATI PE ALTII MAI HOTARATI SI CU MAI MULT CURAJ , DAR NU DECLARATIV. ATENTIE IN SPECIAL LA PONTA EL E CALUL TROIAN SI SE PARE ANTONESCU E CAM DILETANT!!!! NU SE POATE SA SPUI CA TE RESEMNEZI CU O NEDREPTATE(PENTRU CA II PREJUDICIEZI PE CEI CARE AU DREPTATE). ASADAR IN PARLAMENT , PE STRADA CU ARMA IN DINTI TREBUIE INSTAURATA STAREA DE NORMALITATE LEGALA.Daca acum nu puteti face cevainseamna ca nu sunteti meniti pentru functiile astea!!!!!!!!!!!CAND ESTI CONDUCATOR NU POTI SA TREMURI SI SA FII INFLUENTAT DE ALTUL. ALTFEL MAI BINE RAMAI ARGAT LA STAUL …

  23. Votul nostru chiar CONTEAZA. Este al NOSTRU, iar rahatii portocalii nu-l pot confisca. Problema mea este ca incep sa-mi ridic semne de intrebare vis-a-vis de acest Ponta. A tacut si tace. Sau daca are ceva concret de spus o da pe dupa cires. Rus, Dobre, si altii? Sunt scheletii din dulapul Dacianei? base a avut dreptate cand a spus ca nu-l mai pune premier. E copilot.

  24. Da Victore , dar e nevoie si de mesaje, catre ai nostrii , care sa fie scrise cu litere mari! Prea suntem gentilomi cu adversarul , care lupta murdar si ne nedreptatim propria tabara, cica in numele democratiei, fara sa recunoasca, ca de fapt raspund ca niste aplaudaci la comenzi.Eu nu -l acuz pe Basescu care e in cealalta tabara eu sunt dezamagit de modul stupid in care ne-am urmarit scopul.

  25. buna seara,
    ei a iesit iar base si ce daca ??? guvernul usl se
    poate spala de rusine pana la alegeri,daca vor iesi din jocul stupid si vor promova un program de guvernare coerent cu mai putin populism ,nu sa dubleze taxele pentru inmaticulari de firme si sa penalizeze cu 30% intarzierile la bugetul de stat ,nu sa dubleze suma minima pentru care se pot atribui lucrari de achizitii publice fara licitatii,sa scoata declaratiile lunare din chirie sa nu mai stam tot timpul pe drumuri
    sa promoveze impozitarea graduala reala nu fasul
    de lege de acum ,sa gaseasca metode reale de venit si control cheltuieli pentru sistemul sanitar ….

    ei uite punctual sunt cateva probleme pe tema carora se poate marsa coerent in orice discutie
    publica se pot gasi variante onorabile si totusi

    nimeni nu este interesat sa discute o lista de probleme de la a la z pe care tara asta o are de cand haul si stam la televizoare si batem apa in
    piua ….sa gaseaca ei solutii si sa zica base ceva …nesimtitul!!

  26. oare ce inseamna asta din CONSTITUTIE art 146?

    veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi deaf referendumului şi confirmă rezultatele acestuia

    ADICA CONFIRMA UN REZULTAT STABILIT DE ALTCINEVA
    OARE CINE?

  27. Poporul si-a facut datoria.In iarna a stat in strada si a reusit sa-l dea jos pe Boc.La alegerile locale au dat votul USL-ului.La referendum ,7 milioane si jumatate l-au “demis” pe Basescu.Nu poporul a stat in genunchi in fata lui Barroso si a lui Gordon .Nu poporul putea sa faca ceva ca oamenii de la sate sa nu fie umiliti ,timorati ca pe vremea bolsevismului sau chiar a nazismului.Cine a fost pana astazi presedinte interimar si cine este premier,poporul sau Antonescu si Ponta?

  28. Sa presupunem ca listele electorale permanente ar fi 20 de milioane de votanti (pentru usurinta calculului). Daca din acestia jumatate + 1 din acestia ar fi fost la vot (cvorumul impus de CCR), adica 10 milioane de votanti, iar dintre acestia jumatate + 1 ar fi votat DA, adica 5 milioane de votanti, referendumul ar fi fost valid si presedintele ar fi fost demis cu 5 milioane de voturi.

    De ce 5 milioane pot si 7.4 milioane nu?

  29. continuare- apropos de popor- daca-l va trada si Antena 3, va ramane singur si va trebui sa se descurce … poate ca in ’89, cand nu avea vreun partid politic care sa fie aproape de el, vreun post de televiziune care sa empatizeze cu el ,cine stie poate ca ar fi mai bine asa,poate ca va fi mai unit si mai puternic.

  30. Santem europeni
    Cu greu recunosc ca ai avut dreptate ca multi sant lasi. Desi stiam, am refuzat mereu sa spun asa ceva despre un roman.Dar mai santem romani ? Poti sa fii roman fara Romania ? Propaganda si-a facut efectul , santem europeni, e cool sa ai datorii si putem din impozite. Pe care le platim tot noi, cei care nu am invatat nimic din experienta Caritas.
    Eu scriu aici de catva timp de CEDAREA DE SUVERANITATE semnata de Basescu. In Covasna a continuat, acum procesul e IREVERSIBIL. Toate snt facute natural, pe fata.
    Ma gandeam de cei care l-au adus la putere si l-au mentinut. Nu vorbesc de americani , rusi sau europeni, nici macar de Soros care pregateste cozi de topor de 22 de ani si mai bine. Ci la votantii romani , cei care admira grobianismul, impostura, sevrajul etilic, mitomania. Si pe ei i-am considerat romani dar ei vor sa fie europeni.Or sa ajunga cu traista in bat pe soselele fostei patrii.
    Eu unul nu voi ceda macar asa de-al dracului, voi protesta for ever, macar pentru nepotii mei,sa nu-mi reproseze si ei cum am facut eu parintilor mei ca au suportat.

  31. Deși se vede că UE și SUA sunt la fel de democrate în relațiile internaționale ca și Uniunea Sovietică a lui Stalin, celui care vrea dezmembrarea țării (ceea ce a și promis probabil băsăul) îi spun că a făcut o proastă alegere adresându-se Patriahului, pentru că sunt convins că acesta este în aceeași tabără cu Isărectu, CCR, CSM, STS, SRI, ICCJ, BEC, AEP, deci se “roagă” încă după moartea suspectă a fostului Patriarh să se realizeze planul stăpânilor lui Băsescu.
    Că este evident că înalții ierarhi ai bisericii ortodoxe au făcut pact cu hoarda de trădători băsiști, prin atitudinea adoptată pe durata campaniei pentru referendum, când au fost suspect de neutri.

  32. Asta e, suntem o populatie fara tara. Diferentele intre UE si URSS, inexistente. Si de-acum incolo, adio si-un praz verde.

  33. Hai ba sa va descretesc fruntile nitel : daca pe doamna o cheama Cjocaru, atunci cum se numeste sotul ei? Ha, ha, ha, ce-mi plac glumele mele! Gurile rele soptesc ca ar fi primit in schimbul votului 1 chil de faina de malai, 1 litru de ulei si o galeata de plastic portocalie, dupa reteta care nu a dat gres din 2004 incoace.

  34. De ce esec d-le Ciutacu? Basescu e mort. Definitiv. Iar la un mort, ii trebuie doar priveghi si ciocli. Iar la mortii care nu au lasat loc de buna ziua in viata, nu merge nimeni la priveghi. Voturi a furat si de voturi a murit. N-ar avea hodina-n lada, cum se zice la Covasna.

  35. Iata dragi romani ca Basaul se intoarce “glorios” la Cotroceni. Mai e vreunul dintre voi surprins? Eu m-am asteptat la asta inca din ziua cand am aflat ca suntem un popor cu puteri supranaturale care voteaza si in sicrie. Gloria insa, nu-i va apartine Traienelului niciodata si asta se vede prin ochii oamenilor disperati din Piata Universitatii care ii urla sa plece. Marinarul are acum o nava pe care nu e capabil sa o tina pe apa. Lasa-i Basescule, pe cei care pot, sa ne conduca tara!

  36. Daca boicotul si implicarea altor state in soarta noastra, sunt constitutionale, am si eu o intrebare: noi putem boicota toate firmele si produsele din tarile care isi baga coada? Multumesc.

  37. celor 7,4 milioane de puscariabili romani, un singur sfat, cereti azil politic in tarile ue pe motiv ca in tara dvs. sunteti persecutati pentru ca ati indraznit sa votati…

  38. Ginditiva 10 minute la ce va zic la urmatoarea i n f o r m a t i e . De ce BASESCU a fost in SECUIME ? Sa se alieze la toamna cu UDMR , adica : UDMR , PDL , PP-DD. Si sa depuna o motiune de cenzura cu majoritatea in PARLAMENT , sa dea Guvernul PONTA jos. Atunci daca va cadea Guvernul ponta jos vor fii si mai usor santajabili cu acele dosare ale partidului UNPR,adica nu vor mai fii parlamentarele in NOIEMBRIE 2012 , si le va lungii basescu c-am prin IANUARIE , FEBRUARIE …..2013. Sa urgenteze mai repede USL ,alegerile parlamentare in luna septembrie ,inceputul lunii Octombrie ca sa nu mai aiba timp BASESCU sa faca alianta PDL , UDMR si PP-DD ,sa aiba majoritatea in parlament ca sa poata dea Guvernul PONTA jos . Asta a fost discutia secreta din SECUIME.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.