Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Eşecul unei naţiuni. Care tace şi înghite

Eşecul unei naţiuni. Care tace şi înghite

Eşecul n-are doar părinţi politici. E al unei întregi naţiuni. Care, de secole, stă şi înghite. I se schimbă doar stăpânii, din când în când, în funcţie de mersul evenimentelor istorice. Acceptarea resemnată e un soi de tradiţie populară. Suntem, în esenţă, un tot; din păcate, neunitar, dar majoritar laş. Mândria naţională e o expresie din cărţile de istorie. Curajul e doar un cuvânt din DEX. Am fost opt milioane juma’ la referendum. Am votat, într-o majoritate devastatoare pentru orice ţară cu apă curentă la robinet, demiterea preşedintelui. Iar acum tot noi suntem acuzaţi că am fi fost părtaşi la o tentativă de lovitură de stat. Ne-nghesuim ca vitele-n staul, aşteptând să ne ducă la tăiere. Aşteptăm şi acceptăm. N-avem iniţiativă. Şi, în definitiv, poate chiar ne merităm soarta… (textul integral, aici)

Comentarii

comentarii

Similar Posts

211 thoughts on “Eşecul unei naţiuni. Care tace şi înghite

  1. Pe-un picior de plai,
    Pe-o gură de rai…

    Chiar nu mai e nimic de spus si nici de facut. Conspiratia ciobanilor in varianta mondiala continua. Pacat.

  2. Eu zic sa ne aresteze pe toti cei 7.5 milioane pt lovitura de stat. Daca nici macar votul nu este respectat, nu stiu ce va fi respectat de catre Basescu si ai lui, nu cred ca va fi influentat nici de proteste de strada.

    DEMOCRAȚÍE ~i f. 1) Formă de organizare și de conducere politică a societății, care proclamă suveranitatea poporului. 2) Formă de guvernare a statului, bazată pe separația puterilor și pe VOTUL UNIVERSAL.

  3. imi salut, deja, colegii cu “taci si inghite” :)))

    Eu nu ies in strada daca dl premier coabiteaza cu sclavetele.

  4. Macar asa am vazut adevarata fata a UE! :)) Eu sunt pro-european si chiar cred in UE, dar daca continua pe calea asta a interventiei in treburile interne ale statelor, atunci ne putem lipsi de UE… Nu vreau sa ne intoarcem in istorie, pe vremea Imperiului Otoman, cand plateam tribut si ne impuneau altii ce sa facem si cum sa ne organizam… Cat despre popor, eu sper sa se manifeste! Daca nu, el va avea de suferit…

  5. Daca ne-am trezi nu ar fi prea tarziu nici acum!
    Ce am descoperit insa cu acest referendum este devoalarea si demascarea in vazul unei lumi intregi, de la Merkel la Obama ca poporul nu il mai vrea pe Traian Basescu si astfel il transforma pe Basescu intr-o simpla marioneta jalnica, suit impotriva legilor democratice, de un aparat de forta, tipic pentru orice regim dictatorial, inapoi la presedentie.

    Eu personal am mai descoperit cat de mult mi-a placut si cat de potrivit este Crin Antonescu ca si presedinte si cat de putin potrivit este Ponta pentru a fi prim-ministru, un om lipsit de forta, de viziune, de strategie, ce nu stie sa se impuna nici aici si cu atat mai putin in afara tarii, ce nu are capacitatea de a se ridica practic la functia de prim ministru, functie cu cea mai mare putere in acest stat.

  6. Locuiesc intr-un sat mic din Ardeal, pardon ardeal, daca as fi fost acum in Bucuresti cumparam vreo zece kilograme de rosii si pana la ultima le aruncam in poarta ccr. Ne-am nascut moluste si asa o sa murim. Pe asta mizeaza nesimtitii astia de la curte si marinarul. Simt atata neputinta si frustrare ca nici nu pot scrie.

  7. foarte frumos si bun articolul. perfect spus traim esecul unei natiuni! ingrozitor de trist, trist, trist…

  8. nu e esecul unei natiuni
    depinde ce face natiunea pe viitor
    Eu zica ca atunci cind 7,5 milioane de cetateni ,carora li s-a aruncat in fata o galeata de CECERE, nu au decit varianta de a iesi in strada.
    Rusine si jigodenia in Romania se masoara in cecere, asa cum slugarnicia se masoara in boci.
    E cald afara si putem sta in strada, asa c]um cei din dec.89 au stat si pe frig.

  9. Basescu = Toranaga (Shogun). Mie de cand au anuntat astia de la CCR amanarea unei decizii mi s-a parut tactica de tragere de timp ca sa se mai linisteasca lumea… Si sa nu iasa in strada cand o sa le fure votu’…

  10. Din pacate cuvintele sunt de prisos. De fiecare data sunt un idiot naiv si sper.
    Prototipul romanului de succes este Boureanu.
    Omul trebuie predat in scoli, mimica , tonul, tupeul si nepasarea fata de tot si toate.
    Mama ce tare ma doare. Nu imi gasesc cuvintele.
    Deci iti hahaie in fata , iti ia banii din buzunar si ii da lu’ Videanu si Cocos, te face tigan imputit, urli pe afara in fata blocului ca il distrugi , ii mananci ficatii si cand se face un referendum sa scapi de el te faci ca ti-a fatat purceaua si nu ai timp sa ajungi la vot.Popor nevertebrat.Mi-e greata.

  11. Eu cred ca abia in zilele urmatoare se va vedea daca ne meritam soarta. Astazi soarta ne-a fost decisa de 6 gunoiae ce s-au alaturat inca odata Gunoiului cel Mare. Prin faptul ca au fost peste 7 milioane de romani care au spus DA, s-a dovedit ca daca este vorba doar de stampila, romanii pot avea initiativa. Pasul firesc ar fi ca o mare parte din acestia sa lase canapelele, si sa iasa in strada. Vom vedea si vom trai. Eu ii astept pe romani, seara pe racoare, in strada. In toate Pietele Universitatii si Unirii din Romania. Azi suntem putini si socati. Dar revolta va fi maine si mai mare.

  12. Incredibil, dar adevarat….
    Nu inteleg de ce soarta ne joaca atatea feste, de ce nu mai putem scapa de ciumele astea, suntem blestemati ?!
    Nu se poate, astia nu trebuie lasati s-o sfarseasca bine, trebuie sa adoptam alte metode daca, altfel,nu vor sa plece

  13. Recunosc, abia asteptam sa va zic ceva. Imi dau seama, insa, ca nu doresc sub nici o forma sa pierd ani de eforturi in care mi-am castigat echilibrul, obiectivitatea si pacea sufleteasca. Prin urmare, va doresc din tot sufletul sa iesiti din acest carusel al urii si sa va vindecati sufletul ranit de inertia vietii. Nu ne poate elibera decat o lume a iubirii si a pacii. Sa va dea Domnul intelepciunea si bucuria de care aveti nevoie.
    Cu respect si compasiune,

    Un om cu vederi de dreapta, care a votat pe 29 iulie

  14. Vazand decizia luata de CCR ,care ignora aproape jumatate din populatia tarii, propun ca o parte din emisiunile antena 3 cum ar fi :In gura presei, Vorbe grele, Sinteza zilei sa fie transmise din Piata Universitatii. In acest fel romanii vor avea un exemplu demn de urmat si vor iesii sa protesteze. E foarte bine stitut ca romanilor le trebuie un imbold, un exemplu pe care sa il urmeze si vor iesi intr-un numar mare din case.Eu cred ca daca propunerea mea s-ar pune in practica strazile Bucurestiului s-ar umple de oameni.

  15. Buna ziua, dle Ciutacu,
    Impartasesc opinia dv referitoare la pasivitate si acceptare, ca mod general de “reactie”. Totusi, referitor la acest referendum, nu sunt de aceeasi parere. Pentru ca acest referendum a fost organizat de USL, nu de altcineva, in mod defectuos, pentru ca s-au grabit in mod fatal sa il demita pe presedinte, in loc sa fi facut-o mai cu minte, fara sa ne puna in cap UE et co, pentru ca, cf listelor oficiale comunicate tot de ei si ASUMATE (inainte de referendum, cum era normal), nu a fost cvorum si nu e normal sa le mai modifice post-factum (cum de nu intelegeti aceasta regula de baza?)… Pentru ca, in definitiv, referendumul asta e si el un exercitiu democratic, cu regulile lui si nu au fost alegeri aici, ci o consultare populara care nu a intrunit toate conditiile, chit ca au votat 7,5 milioane pt demitere. Trebuie sa puteti accepta o infrangere cu capul sus, pentru ca nu e sfarsitul lumii, Traian Basescu e oricum istorie si…ce e val ca valul trece. Eu zic ca de acum sa ne concentram pe lucrurile concrete si cu adevarat importante, si nu pe batalii politice din care oamenii simpli nu au cum sa traga foloase. Atata atatare la ura a fost de ajuns! Va multumesc.
    Cu stima,
    Cristina Radutoiu

  16. Asa e ,nu avem singe sa ne strigam in strada ura ci numai neputinta.nu ne dam seama insa ca intoarcerea basescului nu va aduce respect ci vom fi priviti cu si mai mult dispret de cei de afara .sigur ca se putea refuza cvorumul dar cum in mod concret cind aceasta curte sfidatoare l-a impus si iata ca trebuie sa tinem seama de el.Probabil ,ca se va incerca cu tradatorii de serviciu debarcarea lui Ponta si atunci sa te ti,de aia trebuie sa ajutam aceasta alternativa sa ramina unita si sa conduca ,altfel il vom avea pe neamtu ,mru,udrea sau oprea.

  17. Acum vom vedea: suntem o populație sau un popor, o națiune. Un popor ar trebui sa iasă în strada și sa protesteze.

  18. Ca intotdeauna Bine scris si adevarat dar nu avem decit solutia sustinerii USL ptr, ca alta alternativa nu exista.

  19. V-am citit articolul si reflecta toate nemultumirile mele, pe care imi vine sa ies pe strada si sa le urlu, la propriu.

    Nu pot sa-mi asum insa acest esec, pentru ca eu nu fac parte din acest popor. Eu am iesit la vot si imi sustin sus si tare punctul de vedere in public, chiar daca acest lucru imi aduce prejudicii.

    Eu nu sunt parte din poporul , eu fac parte din poporul treaz, demn si cu coloana vertebrala. Si oricat de mic e acesta din urma, nu dezertez, nu ma ascund si nici nu plec capul.

    Stiu ca din pozitia dumneavoastra poate parea o lupta futila, dar va rog sa fiti in continuare alaturi de noi. Impreuna cu Mircea Badea, Mihai Gadea si Mugur Ciuvica, sunteti cei care imi alinati suferinta, care ma fac sa rad amar si sa-mi pastrez cumpatul, ca sa nu innebunesc privind realitatea de zi cu zi.

    Cu stima,
    Alina

  20. Miscarea lui basescu va fi coagularea unei majoritati cu udmr ,unpr si tradatori sau santajatisi debarcarea guvernului,asta si ptr. ca vor sa org. alegerile.Imi cer scuze ca scriu asa mult dar sint negru de suparare si astept strada ,e singura alternativa ptr. a impiedica aceasta adevarata lovitura de stat dta cu ccr.

  21. Daca era destept, Antonescu pleca, ceea ce nu ar fi fost normal si corect … chiar si cu invalidarea lu’ peste, dar daca avea coaie, pleca frumusel cum a zis si cu respectarea cucurutii. Pentru ce sa mai stai azi in politica? Daca bas era demis si bagat la zdup mai ziceam .. dar asa? Suntem o tara de barosani in care sclavii fac legea.

  22. Romania dispare de pe harta Europei!
    In maxim 2 ani nu vom mai vorbi de Romania:
    – Ardealul se va uni cu Ungaria;
    – Banatul va trece la Serbia;
    -Dobrogea se va uni cu Bulgaria;
    – Moldova va forma cu Basarabia Moldova lui Stefan cel Mare
    – USl va disparea si Antonescu si Ponta vor fi condamnati la 25 de ani de puscarie pentru tentativa de lovitura de stat
    -Basescu va fi presedinte pe Romania mica, compusa din Muntenia si Oltenia.
    Rog Patriarhul Romaniei, mult prea fericitul, sa faca slujbe in toate bisericile ca Dumnezeu sa destrame Romania in cel mai scurt timp.

  23. si daca asta-i natiunea(in proportie de 90%)ce sa-i faci nene?Sunt convins ca m-am nascut intr-un popor de masochisti!!!!!!!!!!!

  24. prea putini am fost, trebuie sa recunoastem ! acum sa nu exageram cu vaitaturile …

  25. Oare Base alaturi de occident si america sau
    hotarat sa ne impinga spre rusi?
    Intraba-l pe GUSTERstain asta care-i ambasador american la noi,pe Barosso daca au acesta sarcina?

  26. Democratia a murit in Romania! Nu putem vorbi de democratie(puterea poporului) din moment de 9 oameni numiti politic au putere mai mare decat 8.5 milioane de romani! Putem vorbi eventual de CURTOCRATIE ! Pana la urma decizia cred ca a fost luata de statul cu cea mai mare influenta asupra coloniei: a venit in vizita, a dictat, si-a facut inteleasa alegerea fanariota, CCR a executat! De mentionat si faptul ca pana la urma, securista tot pe securist l-a sustinut….

  27. ar mai fi o idee… trebuie schimbata legea: la suspendare, se mentine cvorumul de 50%+1(ca doar face parte din “valorile democratice ale UE”), dar trebuie schimbat doar faptul ca la referendum presedintele trebuie sa dovedeasca ca mai are sustinere…adica sa straga cvorumul pe care ei l-au introdus si sa aiba majoritate…. Apoi trebuie suspendat iar, si atunci o sa vedem, ca parca se lauda ca el e sustinut de 10 milioane, deci teoretic ii va fi usor….

  28. nu mai suport sa il vad pe Ponta cum ranjeste, numai din cauza lui s-a ajuns aici, a fost o mamaliga, sa plece sa ne lase, probabil ca trebuie luat totul de la zero… pacat de tara asta frumoasa

  29. acum galgaie tone de injuraturi pe toate forumurile, retele de socializare si chiar sms despre cum ne-am luat-o noi comunistii, cum s-a facut ea dreptatea dreptate. Si daca te-astepti ca in spatele fiecarei injuraturi sa se afle o uderea, un blaga sau o macovei… afli in zilele astea ca nu-i deloc asa, ca poate fi chiar un amic cu care mai ieri beai o cafea. Da, poporul asta isi merita soarta, insa copilul meu NU.

  30. O zi trista pentru Romania. Votul nostru chiar nu conteaza! si ca mai tot timpul “puterile” straine hotarasc pentru noi. Vom putea face ceva candva pentru a ne hotara singuri soarta? Ceva imi spune ca nu putem face nimic… Trist.

  31. Ponta, aceasta fonfa a politicii a spus ca el acceptat cvorum la referendum, cu toate ca in nicio tara eurpoeana nu este asa ceva, pentru a arata ca este de bunqa credinta. Eu inteleg ca POanta asta sinistra a acceptat cvorum impotriva tuturor legilor romanesti si europene numai pentru a demonstra ca el are cuvant. HA HA HA!
    De fapt el a dat un semnal clar UE ca el se caca pe toate legile lumii numai si numai sa ii locul lui Basescu la supt pu.li.le. licuricilor.
    Il anunt pe aceasta POAnta bleaga ca si eu sunt un licuri mai mititel, dar cu trompa mare-mare. Il asigur de trei mese copioase pe zi.

  32. DE CE CRED EU CA VICTOR PONTA L-A AJUTAT PE BASESCU. In primul rand, vreau sa spun ca nu am nimic cu acesta, si ca ceace voi spune, este convingerea mea, ca un simplu privitor la tv. 1. In ziua cand dl. Minea a fost ales, am vazut ca pana la un moment dat, s-au luptat pentru a impiedica aceasta, cu destul succes pana la momentul cand dl. Ponta a venit, le-a spus ceva, si au renuntat sa se mai opuna, si asa a fost ales dl Minea. Eu am ramas putin confuza, dar m-am gandit ca stiu ei ce fac. 2. Cand dl Ponta, a acceptat prea usor, pragul impus de dl.Barosso, sigur, “era prins in corzi” fara sa se gandeasca la urmari. 3.Nu stiu daca planul de demitere a presedintilor camerelor, a fost ideea lui, dar inclin sa cred ca asa a fost, cred ca din cauza plagiatului de care era acuzat.Aceasta fortare, pana la limita legii,a facut sa para reale acuzatiile Monicai Macovei, in afara tarii. TOATE ACESTEA CRED CA SE DATOREAZA FAPTULUI, CA NU ESTE DESTUL DE COPT PENTRU POLITICA. CHIAR DACA ESTE BINE INTENTIONAT.

  33. Perfect adevarat. Romanii isi merita soarta cu varf si indesat! Daca accepta batjocura asta fara sa iasa in strada renunt definitiv sa mai am incredere in viitorul acestei tari si in curand ma voi orienta sa ma tirez din groapa asta plina de rahat, flegma, indolenta, indiferenta, nesimtire si abuz numita Romania. Pacat.

    Nici pe Bashar si nici pe Mubarak nici pe Ceausescu nu l-au vrut 88% jos!

  34. ura pe care o simt astazi fata de nedreptatile facute e enorma

    suntem vanduti pe fata
    sa ajung astazi sa traiesc ce au trait parintii mei pe timpul comunismului…

    unde sunteti cei 7mil, in strada, nu meritam o asemenea nedreptate!

  35. Acceptare resemnata? Esec? USL jucand prea elegant meciul cu un borfas? Ne meritam soarta? Poate. But don’t count on me. Am iesit si o sa ies in strada si-o sa stau acolo pana ce Piata Universitatii incepe sa semene cu Piata Tahiri. Dvs. ce veti face, domnule Ciutacu?

  36. Inca de la 1907, arendasii mulgeau tara pentru mosierii de la inalta poarta europeana. Acum, dupa 100 si ceva de ani, se intampla tot asa. Acest popor a trait degeaba inca o suta de ani. Suntem tot curve, bagabonzi si tradatori cu vanzatori, o natie dezbinata. Suntem o groapa de gunoi si o hazna a istoriei. Nu avem barbati de stat! Chiorul e doar administrator, care s-a inteles cu mosierii. El le mulge tara ca sa le scoata imprumutul cu dobanda, pe care l-a negociat! Sanatatea Romania! UE, Euro-atlantici, democratie, suveranitatea votului, versuri, texte si bineanteles, multe, foarte multe vrajeli. Bafta.

  37. Doamneeee. ne meritam soarta.Eu unul nu fac poilitica,dar daca as aveea puterea as dizolva curtea constitutionala,formata din pdl-isti,udmr-isti,si usl-isti. sa doarma linistiti.Eu cer 10 zenci pt poporul roman ca sa rezolv aceasta problema

  38. ponta ne vorbeste de schimbari de constitutie, ma cac in ea de carticica numai buna sa te stergi la cur. sau nici macar. oricum o sa vina vreun gordon sau merkel si-o sa ne spuna cine e bun de presedinte si cine nu, asa ca…ce contitutii, revizuiri… azi eram sub o suta de insi la piata constitutiei. si asta spune ceva despre noi. eu nu de asta am votat, nu pentru constitutii si alte gaselnite din astea pentru prosti, ci pentru demiterea lui basescu. atit, eu asta doresc si asta vreau. nu ma intereseaza curtile nu stiu cui, stiu ca au fost 7.4 milioane de voturi pentru demitere si vreau sa scap de ala. chiar cu pretul incalcarii a 10 constitutii, caci asa mi-a dat mie la algebra democratica: o inegalitate a evidentei: 7.4 milioane > 0.9 milioane. ca sa nu mai spun ca 7.4 milioane > 9 insi.

  39. A fost facuta prea pe fuga actiunea cu referendumul – trebuiau luate in calcul toate variantele, cu toate ca nu cred ca se gandea cineva la actiunea ungurilor din Ardeal. In fine, e tardiv totul acum.

  40. Victore, eu eram 100% ca referedumul o sa fie invalidat. Singura solutie este sa iesim in strada si sa ne strigam in continuare of-ul. Intr-o tara in care vocea poporului nu este respectata, inseamna ca democratia a murit. Toata vina apartine USL-ului deoarece au fost de acord cu regula de 50%+1 din populatie. Ponta nu a avut sange in instalatie si s-a speriat.
    Eu totusi mai am o speranta: parlamentul sa propuna un al doilea referedum si sa invoce ordonanta de urgenta care spune ca din totatul celor prezenti la vot referedumul este valid cu 50%+1.

  41. În primă instanţă(furia “bat-o vina”) voiam să rup orice relaţie cu mama mea care este adepta “de ce aşa de repede?” – asta ca să nu fiu “în afara subiectului”(nu mai suport niciun neologism) – părinţi politici.
    Era o pildă foaaarte veche, cu un rege tiran care tot punea biruri şi poporul tot făcea gălăgie până când poporul a tăcut, moment în care tiranul “a tutlit-o” mişeleşte.
    Cred că cea mai legală cale la îndemâna voastră(conducerea Antenelor) este să puneţi pentru o zi o bandă rosie pe ecran cu ce vreţi voi pe ea şi să difuzaţi numai mixaje de proslăvire cu traian băsescu(ptiu DRACE!)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.