Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Elveţia parţială a jurnalismului politic

Elveţia parţială a jurnalismului politic

Motto: “Când vezi unul în mlaştină, nu-i întinde mâna, că te trage după el. Calcă-l pe cap” (un domn din mafia personală a lui Adrian Năstase, Herăstrău, România)

După o lungă şi atentă chibzuinţă, am decis că nici unul dintre voi (cititorii mei) nu se califică, deocamdată, să-l invit la emisiunea cu oameni obişnuiţi (despre politică) pe care o voi face. În urma referendumului blogheristic pe care l-am iniţiat, m-aţi suspectat, majoritatea, pe nedrept că în campania electorală voi ţine cu Oprescu (în baza famoasei prietenii publice asumate de ambele părţi), cu Antonescu (în baza unei alte prietenii, la fel de asumată, dar ceva mai puţin faimoasă), cu Geoană (în baza unei obligaţii slugarnice faţă de patronat) sau chiar cu Băsescu (de frică, din calcul pragmatic sau în urma unui târg subteran).

Din calculul meu pragmatic rezultă că nu voi ţine cu nimeni în primul tur. Voi fi o Elveţie a jurnalismului politic. Candidatul Băsescu va beneficia, dacă-şi va dori asta şi nu va mai da cu rahat în ventilator în momente inoportune pentru el, de tratament egal şi, chiar dacă speră să fie iar victima conspiraţiilor sistemului ticăloşit, de criterii de eveluare similare cu ale contracandidaţilor săi. Nu pun botu’ la strategii ieftine. E drept, au existat câţiva care au scris că n-o să ţin cu nimeni deoarece aş fi, după caz, profesionist deontolog sau scârbit de toţi. La fel de greşit! În turul doi, voi redeveni subiectivul de altădată. Pentru că am un meci neterminat; plus o promisiune faţă de mine şi faţă de oamenii care au crezut (şi încă mai cred) în onestitatea mea. Iar eu îmi respect întotdeauna promisiunile!

P.S. Indiferent cine va fi preşedintele României din decembrie 2009, un lucru e sigur: nu va purta ştampila “garantat de Ciutacu”. Fiindcă, deşi pot, nu mai vreau!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

126 thoughts on “Elveţia parţială a jurnalismului politic

  1. Dl. ing. Ciutacu….eu sunt ing. mecanic si dupa ce am fost la Geneva 2 saptamani (Craciun+Revelion)….cand m-am intors acasa in Romanica….am luat Prozac(era pe reteta….acum e la liber)….6 luni……

  2. Daca Nea Victor s-a decis sa nu sustina nici un candidat in primul tur eu il cred. Stiu insa sigur ca il va sustine in turul doi pe Antonescu impotriva lui Basescu in timp ce eu voi sta calare pe lada de bere savurand un cocktail usor de bere cu tequilla!

  3. Despre “Elevetia partiala a jurnalismului politic”, despre pragmatismul lui Ciutacu si subiectivitatea finala a votului acestuia,cat si despre respectarea fata de sine a unei promisiuni, pot vorbi multi si in multe feluri.
    Despre cine sau cum va fi presedintele Romaniei,insa, putini stiu sa vorbeasca…
    Posibilitatea de a avea un presedinte demn de o Romanie nedemna este mare,chiar si din posibila fragmentare puternică a voturilor. Este un “catch all candidate”, care aduna voturi de peste tot, dar nu în mod egal de la toţi contracandidaţii.
    Şanse de a deveni Preşedintele României sunt relativ mari, cu atât mai mult cu cât candidatul este capabil să genereze un vot emoţional.
    Sunt sigura ca romanii vor vota, pentru ca nu vrem sa avem un presedinte ales cu 20% …..
    Geniul sa traiasca! Ciutacu sa traiasca! Felicitari!

  4. Domnule Ciutacu doresc sa semnalez si sa intreb cu indignare: de ce nu se ia in calcul si performanta pe care justitia o are,inaintea discutarii sporurilor(care fie vorba intre noi ei spre deosebire de profesori ao puterea in ciocan). De ce toti infractorii sunt liberi si sunt prieteni cu mafiotii. 99,9% dintre magistrati au vile si masini de sute de mii de euro. Pe ei nu ii vede nimeni ca si corupti. Atunci cand e vorba de coruptie toata lumea arata la medici. La ce mizerie e in justitie ar trebui sa nu le dea salarii nu sa le mareasca. Sunt niste mizerabili multi dintre ei.Sa l-i se publice salariile si veniturile. Nu au dreptul sa faca greva inainte de a face ceva care sa motiveze acordarea sporurilor salariale. Eliberarea criminalilor violatorilor si jefuitorilor nu e un criteriu pentru acordarea sporurilor. Si medici sunt multi spagari si mizerabili dar macar nu sar cu gura cum o fac magistratii desi nu au salariile lor. Un medic tanar are 100 RON. Nu ii da nimeni spaga. Pacientii dau la profi’ si medici specialisti. Mai putin decat portarul spitalului. Traim in mizerie.

  5. Ma predau, D-le Ciutacu; aveti dreptate ca intotdeauna! Dar tot nu era nici o specificatie vizand turul unu sau doi.

  6. Domnule Ciutacu, sint total dezamagit,am crezut ca baietii din Rahova au mai multi “guts”.Va sa zica aveati in plan un program politic cu oameni obinuiti si nici unul dintre noi nu ne calificam. Cum se poate asa ceva?? Nu aveti curajul sa dati fata cu unii ca mine, cu voia dumneavoastra, cel din capul listei talibanilor??? Am fost convins ca sinteti un fan al “criticii constructive”.
    In cea ce priveste “impartialitatea jurnalistica”, Elvetia, suna mai mult a lume civilizata, occident care va sa zica.Aici cred ca v-ati “dus cu capul”!! Pai ce, noi traim in occident in lumea civilizata ??…. Domnule, presa trebuie sa fie impartiala !! Adica, sa dea aceleasi sanse tuturor candidatilor… Curat murdar domnule Ciutacu, avem un prsedinte “cocalar” si noi il tratam ca pe un egal, “in cujet si simtiri”. Domnule,” v-ati dus rau de tot cu capul” !! ” The fairness doctrine”, impartialitatea se refera la a le acorda timp egal candidatilor. Dar, pe timpul lor, publicul are dreptul sa afle adevarata magnitudine a “faptelor si conceptiilor” si,eventual, a dobitociei lor. Va sa zica Basescu s-a purtat ca un “cocalar” de presedinte, puneti altileria pe el cu intrebari incomode, bagatii pe git minciunile si ticalosiile de cinci ani incoace. Ailalti catindati au facut prostii sau, au spus prostii, puneti altileria pe ei, la fel, asta inseamna “fairness” pentru public. Nu sa-i luam in brate si sa-i leganam cum ai facut dumneata cu tuta EBA.
    Eu nu va opresc sa visati la Elvetia jurnalistica dar, nu confudati sezonul cu fasonul, sintem in Romania unde “cocalarii portocalii” sint pe cale sa invenineze natia inca un cincinal. Rationamentul dumneavoastra ignora cincinalele dinainte de 89′ si pe cele patru de dupa “revolutie”. Cred ca natia noastra s-a saturat, rau de tot, de cocalari si cincinale.
    Un taliban care, din nou, nu e deacord cu dumneavoastra….

  7. Petru Groza, Gheorghiu Dej, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu.

    Pentru a da tot ce poate, institutia prezidentiala il merita si pe Nati Meyr.
    Il votez si il sustin pe Nati Meyr, din respect pentru institutia presidentiei.

  8. Sa inteleg ca in turul 2 o sa tii cu oricare ajunge acolo mai putin Basescu…
    Adica cu unul dintre cei enumerati de tine… Deci unde-i greseala?

  9. Stimabile domn Ciutacu este trist ca niciunul dintre noi,cititorii tai, nu se ridica la standardele de a fi invitat la o emisune. Este drept ca nu ne putem ridica la nivelul invitatilor tai obisnuiti din emisiunile pe care le moderezi. Multi dintre noi nu am avea puterea sa mintim, sa promitem si sa vorbim cu atata nonsalanta,de multe ori despre lucruri de care nu au nici cea mai mica idee. Momentan cei ce apar in emisiune ta reprezinta elitele, cica,cu toate ca printre noi exista oameni cu mult mai multa valoare dar care din pacate nu fac rating deci implicit nu pot produce bani la Tv. Eu as sugera sa te mai gandesti asupra acestei idei si cine stie poate iese ceva pana la un final. Cat despre cele 2 tururi: no comment pentru ca nu votez.

    Respect and honour..

  10. Pana una alta Basescu face campanie pre-electorala plimbandu-se prin tara ca Voda prin loboda pe banii publici.
    Smecheria cu “inca nu stiu daca candidez “sau ” prea trambitata varianta a independentului ” ma scoate din sarite cand il vad pe actualul presedinte cum degusta cascavalul ,bea tuica , tunde oi, se dantuieste la sarbatori tiganesti infulecand muschi tiganesc sau dand buzna peste nuntasi la restaurant ,ca vezi Doamne vroia sa ia masa in oras cu prima doamna.
    Chiar nu-l trage nimeni la raspundere ca face campanie electorala cu masinile sau elicopterul SPPului?

    Mi-e teama ca o sa ne lasam inca odata pacaliti si cumparati de Basescu & comp, acest clan mafiot , ca sa le dam voturile. Imi este greu sa cred , dar nu imposibil, cum mai mult de jumatate de romani il vor vota din nou pe Basescu pentru inca cinci ani( de ce nu patru?). Aceasta grupare basesciana a pus tara pe butuci in doar noua luni. Acum ne spune ca inca mai trebuie sa ne imprumutam de la FMI sa ne platim salarii si pensii in timp ce unii raman fara slujbe sau li se scad veniturile. Pai tot sa traim bine caci asa ne indeamna si garanteaza presedintele. M-am ingrozit cand primul economist al tarii, la sarbatoarea cascavalului, i-a replicat unei profesoare cu salariu de mizerie ca traieste bine , si sa vada ca este bine platita cu ora.
    Asa a facut si genialul Pogea care datorita masurilor economice luate, i-a facut pe multi romani sa-si inchida firmele.
    Basescu & comp a reusit sa transforme Romania intr-un fel de SRL personal .In tot acest timp , Videanu concesioneaza energia tarii, madam Udrea se da cu ATVul,fluiera si se zburleste la parlamentari, iar Basescu o felicita pentru performanta minunata de a distruge turismul romanesc cu bani multi de la buget.Ce ziceti de acest poster? Romania- the land of choice. Fly and travel with UDREA AIR.Imi rezerv drepturile de autor.
    Chiar nu mai este nici o speranta?
    De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, asa ca domnule Ciutacu,stiti ce aer curat este in Elvetia?

  11. Ca sunteti om de onoare, este pus sub semnul intrebarii doar de acei care vor sa va ‘execute’. Cititorii Dvs.stiu ca nu-i veti dezamagi, chiar daca uneori, ostenit fiind, va vine sa depuneti armele. Dar va reveniti ca pasarea phoenix, si continuati lupta, avand un crez puternic inradacinat in sufletul Dvs.Si suntem siguri ca nu ne veti dezamagi, si va veti tine promisiunea. Multumim.

  12. Victor,nu ne baga pe toti in aceiasi oala,eu iti citesc blog-ul zilnic fiinca ma intereseaza parerea ta si nu fiinca te suspectez de partizanat politic .Sunt si cititori sinceri care nu te acuza de nimic si care nu doresc sa apara la televizor sau urmaresc nu stiu ce favor.

  13. Buna seara! Stiu ca ceea ce voi scrie nu are nicio legatura cu titlul topicului dar sunt ingrozita si dezamagita! Sunt clasa a XII-a , la profilul filologie cu engleza intensiv , am participat de 3 ori la olimpiada nationala de Geografie si vreau sa dau admitere la faculatea de drept. Am cateva MARI nemultumiri in ceea ce priveste bacalaureatul: prima ar fi aceea ca trebuie sa dau istorie obligatoriu cand mie imi place atat de mult geografia . A doua este din cauza faptului ca nu mai pot da economie la BAC,pe care am invatat-o deja pentru admitere!
    Am o sugestie….Mi-ar placea ca noi , cei de la profilul uman sa dam trei probe : lb romana (1) , geografie/istorie/lb.straina (2) si economie/pshihologie/logica etc .(3)
    Va rog din suflet sa cititi acest mesaj si sa va ganditi cat de greu ne este sa invatam pentru BAC niste materii iar pentru admiterea la faculate altele….Ca sa nu mai spun ca in acesti ani m-am pregatit la engleza, franceza , lb romana si economie iar acum trebuie sa iau totul de la capat…. V-am scris sperand ca DVS, SPUNAND CEVA PE POST VETI FI AUZIT …Eu simt deja ca sunt invizibila si ca MUNCA MEA NU CONTEAZA…

    Cu stima ,
    Denise

  14. TRAIESC INTR-O TARA DE 2 LEI, MA CONDUCE O CLASA POLITICA DE 50 DE BANI , SI PRIN FAPTUL CA INCA MAI SPERAM LA CEVA DIN PARTEA LOR, SUNTEM ZERO. BARAT O SA FIM DUPA ALEGERI.
    ELVETIA? nu stiam ca exista o Elvetia de Romanica asa cum exista si o Sinaia de Buzau !

  15. Initial am vrut sa tac, dar, trebuie sa spun ca Basescu Traian nu are de ce sa beneficieze de tratament egal cu ceilalti candidati, pentru ca el a fost, oricum, mai ,,egal” decat toti timp de cinci ani.
    Sorin M. a expus si o foarte mare parte din parerea mea. Am vrut sa se stie.

  16. cred ca sunt printre puţinii care sunt indiferenti daca inviti pe cineva sau nu, eu nu-mi doresc chiar deloc nici o aparitie la televizor

  17. E cam complicat cu impartialitatea asta… Victore, tentatiile sunt mari, mult prea mari, pentru a-ti putea impune o asemenea atitudine. N-ai mai fi tu, acel “derbedeu’ dracului” de Ciutacu, tonomat incisiv si incomod pentru cei mai multi dintre EI, cei care au impresia ca istoria iarta. Iti doresc succes, totusi

  18. Pentru ca “teatrul asta ieftin pe ei nu-i costa nimic,iar pe noi ceilalti totul” un tratament ignorant si intolerant permanent din partea subsemnatului.Toate bune!

  19. Se pare ca m-ati incuiat cu mottoul ermetic pe care l-ati adaugat. E absolut firesc ca daca cineva se scufunda intr-o mlastina improprie, smarcuri pline de scheletele altora, care il trag spre fund, sa se zbata sa iasa.Si nu reuseste de unul singur!E nevoie de ajutor! Unul , gata sa se sacrifice, dar in acelasi timp constient, ca intinzandu-si mana nu intalneste mainile celui in pericol, va aplica cu iuteala gandului cea mai performanta tehnica: asanarea. Si in felul acesta il scapa pe om care ajunsese in culmea disperarii.Victorie! Lacrimi de recunostinta!

  20. Se intimpla ceva ciudat. Elena Udrea a inceput sa invete limba romana si s-a lepadat de prea multele virgule. Victor Ciutacu (mereu pe urmele ei) le-a luat pe talpi si le-a lasat pe blogul propriu.
    SI ACEST ARTICOL ESTE PLIN DE VIRGULE PUSE AIUREA. M-am linistit: nu mai sunt eu ultimul care ar putea sa vorbeasca despre virgule.
    Concluzia insa este una foarte serioasa: Elena Udrea este un pericol social.

    In alta ordine de idei ia sa vedem noi ce zice arhiva: http://www.ciutacu.ro/articol/analisti-tv-va-face-boieru-campionilor/#comment-57332
    Sa moara calu` lu` Stefan cel Mare ca nu e asa ? ca ai vrut sa faci emisiunea si te-au flituit astia de la Antene in frunte cu mogulu` ???
    Eu sunt un neica nimeni dar ai aici un RASPUNS FOARTE EXACT: Cu nimeni, în turul I. În turul II, cu acela care îl va învinge pe întâiul Consumator al tării. Adică, Antonescu sau Doctorul.
    De Raluca pe 30 July 2009 la 12:31 am
    Sau folosind un link: http://www.ciutacu.ro/articol/analisti-tv-va-face-boieru-campionilor/#comment-57267
    Oameni buni nu uitati cine este arogantul si genialul ! Si nu uitati sa-i spuneti asta in fiecare zi altfel va treziti ca va trimite sa comentati la perete. Se joaca omul un pic cu IP-ul si gata. Arogant… si genial…

  21. Un lucru ciudat constat la unii dintre realizatorii de emisiuni politice care presteaza la Antene:
    -spun ca nu se prezinta la vot cu riscul de a incuraja absenteismul in folosul marinarului.
    Sa intelegem cumva ca nu sunt dezamagiti de modul cum au votat in 2004 la prezidentiale?

  22. Asta scrie pe usa de la Vorbe Grele ?

    Eu am urmarit Vorbe Grele cu Madalin Voicu , emisiunea aia fara titlu si care a fost botezata ” Ce cautam noi in viata noastra ” , si chiar ma asteptam sa inviti pe una din persoanele care au trimis sms , sau chiar pe mai multi .

    Sa intelegem ca esti dezamagit de Sorin Oprescu pentru ca l-ai sustinut in campania electorala pentru Capitala ?

    Daca nu era campania electorala pentru localele din iunie , si daca dumneata nu erai singurul care l-a sustinut pe Sorin Oprescu , acuma nu se mai speria tot PDL-ul de dumneata plus restul politicienilor care ar vrea sa vina la Vorbe Grele dar nu-i tin curelele !

  23. @Marian S: cand o sa ajung eu sa ma-nveti tu unde sa pun virgulele, ma las de meserie. pana atunci, insa, obraznicia si tupeul obraznic te trimit exact acolo unde ti-e locul: la perete.
    @romania inedit: dezamagirile mi le traiesc in privat. doi dintre cei care au trimis propuneri de titluri pe care le-am afisat sunt deja invitati la emisiune.
    @Plano: n-am spus ca nu ma duc la vot si n-am indemnat pe nimeni sa boicoteze alegerile. nu ma confundati cu Badea.
    @ElZap: nu ti-a cerut nimeni s-o faci. te priveste.
    @mirela: nu va baga nimeni pe toti in aceeasi oala. aveam de dat un raspuns.
    @dann: da, e visul vietii mele sa cant la “Miss Piranda”!
    @roxana: e al dracu’ de ancorat in realitate.
    @dyno: cine a zis ca nu va ridicati la nivel?

  24. Intru pe blogul tău cu gândul că, orice s-ar întâmpla, tot apuc să bag şi eu o înjurătură acolo. Nu de alta, da mi s-a cam urât să fiu civilizat. Când acolo ce să vezi? Eşti imparţial la fel ca un bolovan între felinare.
    -Nenea Victor, eu îi bag undeva pe ăia ce sunt, şi le fac ceva mămicilor celor care vor veni.
    Şi tot eu dixit: o să avem libertate tocmai atunci când o să avem şi libertate economică. Ia zi, ca şăf de ziar, la o adică, nu poţi controla toată redacţia din salarii doar? Păi animalele astea controlează jde mii de pensionari şi bugetari. Şi, ete că tot apucai, le ….. ălora de la FMI şi oricui îi mai dă bani lu’ Băse sau lu Boc. Nu de alta, da tot io tre să-i dau îndărăt.

  25. Domnule Victor Ciutacu pentru mine expresia ” nu se califica” poate fi sinonima cu ” nu se ridica la nivel”. Nu doresc sa cad in derizoriu deoarece nu e visul meu sa ajung vreo vedeta tv sau sa apar pe sticla dar sunt sigur, si tu stii asta, ca sunt destui oameni pe acest blog care au ceva de spus cu adevarat. Momentan singura legatura intre mine si Romania este blogul dumneavoastra si credema ca e o gura de aer cand,dupa ce ai stat toata ziua si ai auzit doar araba si ceva engleza stalcita, vii si citesti comentariile de pe aici si incerci sa iti dai si tu cu parerea. Nu de alta dar nu vreau sa uit sa vorbesc si sa scriu romaneste inca.

    Respect and honour..

  26. La “Vorbe grele” in genere nu citesc comentariile celorlalti pentru ca nu vreau sa fiu influentata de parerea altora.
    Eu vrau sa ma calific (cu orice pret!) pentru faza finala!. Cel mai bun dintre toti candidatii gasesc precum ca ar fi Crin Antonescu. Motivele nu le expun ca sa nu aveti prea mult de citit. Daca intr-adevar va mai intereseaza fie si numai subconstient de tara noastra ar trebui sa incetati a mai fi impartial si sa vedeti cat de credibili sunt toti in fata natiunii. Daca nu apare ca un miracol o persoana care sa ne incante cu trecutul, actualul si presupusul viitor in ceea ce priveste biografia lui, inteligenta si mai ales felul cum gandeste sa salveze tara din mana unui om ca Basescu, suntem ceea ce maritam: o ruina de popor!

  27. De acord cu tine cu o singură nuanţă. Candidatul băsescu trebuie tratat egal în calitatea sa de catindat, nu şi în calitatea sa de preşedinte încă în funcţie, calitate de care profită din plin să fure startul şi să tragă în piept competiţia.

  28. off-topic…spune-le ceva celor de la ziare online..nici macar nu se pot citi de tampenia aia de reclama cu vinul de nunta

  29. Asadar intri intr-o scurta hibernare, spui tu. Dupa cum ai obisnuit lumea, cu motivatii si iesiri emotionale, nu te crede nimeni. Nici eu. Pentru tine si altii care cred ca au o datorie umanitara pentru ceilalti, le recomand ca o scurta pauza de reflectie binevenita, filmuletul facut la inaugurarea metrolului din Dubai. Pura nostalgie ! Vedeam zilnic asa ceva inainte de 89 (vai tovarasu’, stati sa va ajutam, ca poate scapati tavita de 0,5 kg din mana). Dictatura daca potoleste stomacul, nu-i asa rea pana la urma ! Si in ciuda acestui fapt, tot gasesc unii de cuviinta sa puna botul la necesitatea interventiei intr-o lume care nu ii priveste. Din Eminescu va zic astazi: TU RAMAI LA TOATE RECE !!! Pentru ca nu principiile morale o sa-l inlature pe Basescu, ci pur si simplu stomacul gol al romanului. MfG, Gauderum

  30. Atunci,chiar imi faceam probleme ca ce ma fac daca ma cheama Ciutacu la Vorbe.
    Eram constient ca sint sanse infime ca sa se intimple asa ceva.
    Orucm as fi refuzat politicos.Ce sa caut acolo,as fi fost caraghios si penibil.
    Stii ce ?
    Mai bine ii inviti pe toti,la Bucuresti,dar nu in emisiune,ci la o terasa,undeva,unde-o fi.

  31. @Marian S.
    Pentru ca l-am acuzat mai sus pe Victor ca este cam unfair, sunt nevoit sa remarc ca cele doua raspunsuri la care faci referire cu link nu sunt corecte. De unde postulati voi ca Citacu ar sustine optinea focii de la circ si în cazul Geoana?

  32. @Gauderum: nici nu intru-n hibernare, nici nu sunt atins de vreo misiune
    @Idy O’ Tool: am scris candidatul, nu presedintele.

  33. Indemnul lansat de JN de a readuce in Romania bunul simt, moralitatea, educatia, corectitudinea, si excelenta gaseste ecou, din ce in ce mai sonor, in sufletele romanilor. Trupa de avangarda a acestei miscari de rezistenta este colectivul de redactie a JN. In aceasta miscare se inscrie si articolul D-lui Ciutacu. Tineti-o tot asa,ca miile de cititori vor urma exemplul Dvs.

  34. @mihail. Colegu ideea cu intalnitul la o terasa a celor ce isi dau cu parerea pe aici nu ar fi rea. Macar ar fi un schimb de experienta interesant si totodata constructiv.

    P.S: Prezenta stimabilului domn Ciutacu este optionala.

    Respect and honour..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.