Esti aici:
Prima pagină > Blog > Barfoteca de Net > Dezbatere: iarbă și curve, pro sau contra

Dezbatere: iarbă și curve, pro sau contra

Haideți să dezbatem! Tema e propunerea comisiei prezidențiale de legalizare controlată a consumului de droguri ușoare și a prostituției. Raportul e discutabil, dar altul n-avem la îndemână și lucrăm cu materialul clientului (foto Vlad).

Vreau să citesc argumente pro sau contra. Ideal ar fi să primeze rațiunea, să faceți abstracție de simpatia sau dezgustul față de Băsescu, de declarațiile anterioare a europarlamentarului EBa, de starea de isterie generală din România zilelor noastre. Eu sunt de acord, în principiu, cu legalizarea prostituției (sub un control medical și fiscal strict, pe care, însă, am marii dubii că-l poate asigura un stat cu autoritatea total dezagregată) și am mari rezerve în privința oficializării consumului de iarbă.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

206 thoughts on “Dezbatere: iarbă și curve, pro sau contra

  1. Prea-luminata gandire Basesciana nu putea sa nu se aplece asupra marilor probleme ale societatii noastre.
    In cei cinci ani de domnie a reusit sa rezolve toate problemele(invatamant, justitie, coruptie etc), au mai ramas doar legalizarea prostitutiei, drogurilor, casatoriei intre homo, etc.
    Omul asta e plecat cu pluta rau de tot, o ia pe aratura de cate ori deschide gura, cred ca trebuie sa fie supus urgent unui control psihiatric (eventual in strainatate la Guantanamo)

  2. Eu sunt pentru legalizarea prostitutiei si Nu pt droguri. Ca si cea mai mare partea a comentatorilor de pe blog.

    Si de ce gandesc asa:
    pentru ca drogurile e bine sa fie evitate si pentru ca am vazut in amsterdam oameni care te intreaba la colt de strada, in districul rosu, daca nu vrei cocaina sau heroina. Deci una duce la alta.

    Iar pentru prostitutie sunt pentru deoarece ma gandesc ca, daca acele fete de ajung sa faca asta, poate ar avea si ele niste drepturi chiar daca ceea ce fac nu e moral, nu e acceptat de populatie,etc. Poate ca nu ar fi cel mai rau lucru sa poata plati niste taxe, sa aiba o carte de munca, dreptul la o pensie si acces la un medic. Ideea este ca astazi cand prostitutia este interzisa le vezi pe straza si cine stie mai unde la mana unor negustori de carne vie.
    Ceea ce vreau sa propun este sa privim un pic lucrurile si prin prisma lor. Ca poate le-ar fi mai bine altfel
    si ca ar fi bine , dpdv social sa schimbam o munca la negru cu una legala, asta daca tot o fac!

  3. Si uite asa dl. Ciutacu ajunge iar coleg cu nea’ Cristoiu. Pe panoul ‘Pro-Basescu’ de la Realitatea tv. Mestere, te credeam mai consecvent…

  4. ok cu prostitutia Nu trafic…. cand te duci la madama aia stii daca are peste? Practic in cazul in care e ok cu prostitutia , ai si grau, ai si neghina.Cu peste , fara peste. Pai politia nu poate stopa fenomenul acum, cand e clar ca daca vezi una pe centura sigur e la produs. No, si o ia politaiu la intrebari. Trecand peste faptul ca poate sa-i inchida gura “in natura” mai adun inca un risc sa ia spaga de la peste, spune ea ca are peste? Pai ia omor de la ala……
    Cu alte cuvinte deschizi cutia pandorei in schimbul a ce? ca le scoti la suprafata? la suprafata a ce? crezi ca se duce ea la medic mai des? pai la usa cabinetului va fi racolatorul….. Noi nu le putem oferi asistenta medicala, consiliere sociala, etc etc Ei vor doar sa le impoziteze, nu sa le ajute pe ele sau pe noi.
    Anuntul urmator de business va fi pe toate gardurile:
    interesat sa achizitionez ATM de dat prezervative, seringi, ace, teste de sarcina, etc etc

    altu:
    import ATM care sa face cele de mai sus 😀

    Cel mai bazat anunt ar fi:

    Ofer parghiile pt a va putea face voi business-urile: omu care trebuie la usa care trebuie.

    Cu alte cuvinte cine are interesul aici? he? Nimic, nici o veste?

  5. Nu pentru ca sunt fan al doamnei senator Norica Nicolai, dar pentru ca sunt un familist convins, nu consimt la legiferarea prostitutiei pentru ca ar duce la ‘degradarea relatiilor din cuplu’ in primul rand, ori familia este temelia societatii?!
    Putem vorbi la noi in tara “de legalizare controlata”? cand noi nu avem institutii, “serviciii si centre de specialitate'(JN) create in acest scop; si pana cand se creeaza ne creste barba pentru ca ‘statul NU poate asigura’ financiar crearea lor,nu numai acum pe timp de criza, ci in vecii vecilor, pentru ca nu este prioritate nationala.
    Legiferarea prostitutiei ar avea si alte consecinte morale, care privesc toata societatea antrenata de fenomenul prostitutiei.
    Desi se presupune ca aceasta lege ar limita fenomenul prostitutiei, din punctul meu de vedere ar avea efecte contrare:
    – ea ar prolifera bolile cu transmitere sexuala datorita ‘turismului sexual’ ce ia amploare din ce in ce mai mare in Romania;
    – ea ar duce la cresterea fenomenului infractionar, abuzuri sexuale;
    – ar duce la proliferarea proxenetismului,care are drept consecinta sclavia, ca la noi nimeni nu tine cont de lege, chiar daca legea prevede asa ceva;
    – ar creste fenomenul prostitutiei pe strada, pentru ca pe timp de criza mondiala, barbatii sau femeile nu mai sunt dispusi/dispuse sa cheltuiasca bani grei pe serviciile acestea din institutiile controlate, pentru ca cele/cei de pe strada presteaza mai ieftin.
    Putem promulga sute de legi si prostitutia tot nu poate fi controlata, nici tinuta 100% sub control medical si zonal, mai ales in Romania unde, in mai toate domeniile de activitate, dam de ‘prostitutie’.
    In privinta dezincriminarii consumului de droguri usoare, sau altfel formulat “oficializarii consumului de iarba” asta ar mai fi un pas spre dezastru, indiferent daca infiintam puncte, sau chiar magazine in care se vand produse etnobotanice, sau nu. Eventual s-ar reduce numarul acelora care ‘agata clientela’, dar nu ar reduce numarul consumatorilor.
    Din punctul meu de vedere cei care au elaborat raportul sunt ‘niste drogati’, ca daca nu ar fi, n-ar actiona impotriva starii de normalitate in Romania.
    Gata, nu mai scriu nici un rand de acest subiect!

  6. Prostitutia e deja legalizata; a se vedea oamenii politici care penduleaza de la partid la partid, fara pic de jena in cautarea ciolanului.
    Drogurile sint deja legalizate; a se vedea marea de pupincuristi, de cetateni care vor poze cu prezidentul, multimile intrate in isterie de masa. Probabil ca Baselu le provoaca secretarea se serotonina in creierele alea seci.
    PS Mi-e greu sa cred ca EBA nu trage pe nas nimic prin cluburi. Mi-e greu sa cred…

  7. hai sa ne uitam in lumea civilizata… este olanda o tara crestina ? ESTE; este olanda o tara civilizata ? ESTE; in olanda este prostitutia legala? ESTE; este “iarba” legala in olanda ? ESTE……noi ce mai asteptam….sa vedem soselele patriei pline de “fetite” si parcuri pline de drogati ??
    Ne place sa ne ascundem sub diferite motivatii….sau aplica zicala sa nu luam si lucrurile “rele” de la capitalisti ca ori cum pe alea bune ne chinuim sa le aducem de 20 de ani dar fara rezultat….asa ca ….

  8. Inainte de a veni cu astfel de propuneri, ar fi mai bine sa privim putin la alte state care au avut aceste idei, inaintea noastra. Nu are rost sa repet ceea ce altii au spus inaintea mea, dar vreau sa subliniez ca romanii nu sunt nici de departe olandezi, iar fenomenul in Romania nu ar face decat sa mareasca randurile prostituatelor si conturile “patronilor” de localuri care gazduiesc astfel de activitati. Referitor la taxe, oare nu vor fi sfatuite “fetele” sa se faca PFA-uri si sa-si deduca din taxe costul “jucariilor” (orice obiect de vestimentatie sau de alt gen… hahaha) – a se citi “produse necesare desfasurarii activitatii”. Dar, fara diploma de absolvire a unui curs de specialitate, oare cum s-or putea autoriza? A, sigur ca da, vor aparea si firme care sa ofere cursuri de pregatire, autorizate de Min.Muncii. Producatori de pantofi cu toc inalt, esarfe cu puf, “jucarii”, prezervative, afrodisiace, filme porno, proprietari de vile cochete sau apartamente prin Nordului, care nu mai gaseau chiriasi dispusi sa plateasca sume astronomice, si lista poate continua, toti vor fi in al noualea cer si profund recunoscatori statului roman. O intreaga industrie, oameni buni, gata sa ofere bani la buget! Hahaha… sincer, suntem jalnici.

  9. Sarpele , cand il doare capul iese la drumul mare.
    Se vede ca genialii dela Cotroceni au serios de lucru.Banuiesc ca urmatorul pas este legalizarea traficului de droguri , asa zis usoare.Si cum se asteapta ca aceasta propunere sa fie obiectul unei legi,ma astept sa fie promulgata inainte de alegeri , tot printr-o ordonanta de urgenta.Ce sa inteleg , ca domnul presedinte ,in mult mediatizata pre campanie electorala, va vizita casele de toleranta si aurolacii din canale?
    Sunt o gramada de amarati ai soartei, multi dintre ei peste 16 ani care se vand pe o doza de substanta halucinogena.

  10. “Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii. Recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării (Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti) magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile. Consumul de droguri trebuie descurajat dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave”
    Mi se pare fair. Nu vad care-i problema. Asa e. Sunt foarte multe plante care au efecte asemanatoare cu drogurile interzise de lege. Acestea sunt legale si sunt consumate de foarte multi curiosi. Sunt unele care au efecte similare cu : LSD-ul, amfetamina, heroina, ecstasy-ul etc. CHIAR ASA? Da, chiar asa. Plus ca se gasesc pe piata unele analgezice foarte puternice si care pot fi luate de la farmacii fara reteta. Nu sunt cunoscute de multi dar ele exista. Daca iei una s-ar putea sa nu echivaleze cu un drog interzis dar daca iei 5 s-ar putea sa nu mai poti iesi din casa in ziua respetiva. Nu ma droghez, asa ca nu imi sustin cauza, dar cred ca trebuie sa privim lucrurile acestea asa cum sunt, fara false pudori si ipocrizii. Da, sunt pro si pentru legalizarea prostitutiei. 🙂 Kiss!

  11. Prostitutzia n-ar fi rau s-o legalizeze, dar nu au “infrastructura” pt asta (ei nu sunt in stare sa fiscalizeze carciumile ca lumea, dar parelele), macar astfel ar fi monitorizate, controlate… Cat despre droguri: EXCLUS. Trebuie sa avem copii cu mintea limpede, cu coloana vertebrala, morali. Da-le droguri si mai nenorocesti cateva generatzii pana se trezeste lumea din nebunia “libertatzii” prost intelese.

  12. Daca se iau niste decizii..numai daca…am putea sa ne numim linistiti Rolanda…tara in care orice gras cu tatuaje si cu ceafa in scari va avea un bordel…he he….o sa vedeti ce o sa iasa…

  13. A, mi-am adus aminte, dragi politicieni, daca tot va pasa de “bietele fete” si va doriti o societate ideala, de ce nu incriminati penal solicitarea de servicii “sexuale comerciale” (hahaha, ce aiurea suna!) si lasati oferirea de “sex comercial” sa fie in afara legii penale, adica contraventie? Va e frica ca va prindem cu mata-n sac? Hai sa fim seriosi, traim intr-o societate ultra-deschisa in ceea ce priveste sexul, ne-am indepartat de complexe si preconceptii, facem eforturi sa intelegem toate tipurile de comportamente sexuale si sa nu le catalogam drept “deviante”, vorbim deschis despre aceste lucruri, cine are nevoie de prostituate????? De ce incercam sa cream o meserie din asta? Nu credeti ca ar trebui sa eliminam posibilitatea de a se castiga bani din astfel de servicii, prin educarea si sprijinirea celor care apeleaza la acestea? A, sa nu-mi spuneti ca exista oameni care nu ar face sex decat daca ar plati, ca nu exista! Toti oamenii, indiferent de cum arata si ce handicap ar avea, POT gasi un om care sa le fie alaturi.

  14. Am a va spun o poveste draguta:intr-un land din Germania(cred) unde prostitutia este legalizata,o doamna a intrat in somaj de la o firma de cosmetice.S-a prezentat la biroul fortelor de munca(nu stiu exact ce denumire poarta….arbaiter si nu mai stiu cum)si a solicitat un loc de munca sau,in cazul in care nu exista un loc de munca potrivit calificarilor sale,ajutorul de somaj.Oficialul responsabil cu repartizarea i-a oferit un “loc de munca” intr-una din casele de distractie pentru barbati.Atunci cand doamna a refuzat indignata, i s-a raspuns ca aceasta este o meserie legala, ca oricare alta si daca refuza acest loc de munca nu mai poate primi ajutorul de somaj.Veti auzi in curand si in Romania astfel de povesti….sper sa nu fie cazul sotiilor sau fiicelor celor care sunt deacord cu aceasta lege.O zi buna,domnilor!

  15. @ciutacu @razvan

    Recunosc, n-am citit, sunt multe rau paginile alea, chiar si la raportul redus. Totusi, cineva poate extrage fix textele incriminatoare? Prin presa aud jdemii de variante. Io acu’s sub un audit de nu ma vad.

  16. iar cu drogurile “usoare”….hm…Sunt profesor la un liceu,intr-un oras din Moldova.Nu mi-ar placea deloc sa-mi vina copchiii ametiti de cap la ora si sa se hlizeasca precum prostii,in loc sa asculte explicatiile pe care le dau,ca si asa ne ducem aproape pe nimic la serviciu…vrea domnul presedinte sa ne ia si singura satisfactie care ne-a mai ramas??Probabil ca vrea sa ne pedepseasca pentru ca existam si ca am invatat mai multa carte decat domnia sa…..

  17. Sant contra legalizarii. 1. Nu as accepta sa ma opereze un medic dupa o repriza de marijuana si nici cu gandul la urmatoarea. Iar consumul divizat pe categorii sociale de raspundere sau lispitre de raspundere nu este posibil. 2. Salariul minim in Romania este de 150 euro, iar cel mediu de 300, iar o prostituata poate sa produca foarte probabil 2500 – 3000 de euro pe luna. Mie mi se pare ca un indemn ca femeile sa inceapa sa se prostitueze in masa.

  18. @Elena acasandrei
    nu, nu vrea sa va mai plateasca deloc, cf urmatoarii logici:
    daca elevii sunt drogati, nu sunt activi/atenti la ore. daca nu sunt activi la ore si cu mintea-n …… abis, profii vorbesc degeaba. Daca vorbesc degeaba, atunci nu avem nevoie de ei. deci de ce sa-i platesc? 😀 si asa avem nevoie de…. ospatari, si altele nu de aia scoliti.

  19. Orice inchizitie (control) duce la rezultate negative si catastrofale.
    Sunt pentru legalizarea drogurilor ce nu provoaca dependenta (aici de incadreaza marihuana si psihedelicele). Dar mai intai trebuie demarat un proces de educatie a publicului in acest sens. La fel cum orice medicament din farmacie are o prescriptie medicala, tot asa lumea trebuie sa fie informata si in cazul drogurilor usoare. Fac acum o mica paranteza: medicamentele de la farmacie nu sunt oare si ele droguri? Cati dintre noi nu suntem dependenti de medicamente? Ia reflectati putin domnule Ciutacu! De fapt este necesara o redefinire a termenului de drog. Situatia reala este ca pur si simplu substantele sunt clasificate in doua categorii: substante legale, si substante ilegale (droguri). Iar criteriile in urma carora unele substante sunt considerate droguri sunt foarte contradictorii si dubioase. Cine au stabilit aceste criterii? Cei din varful piramidei, adica cei care conduc din umbra plus industria farma. La care se aduga desigur industria alcoolului si a tutunului. In intreaga istorie nu exista nici un caz de deces provocat de consumul de marihuana! Mai mult, marihuana nu provoaca dependenta! Iar referitor la psihedelice, aici anvergura si importanta subiectului sunt imense. Rolul decisiv pe care l-au jucat aceste substante in istoria omenirii a inceput a iesi la iveala! Asa ca domnilor Ciutacu, Badea si Gadea, va rog sa va informati cu responsabilitate pe acest subiect si terminati cu dezinformarea! Chiar va credeam ultimii mohicani, dar ati disparut si voi acum! Pacat.
    Sunt psihedelicele periculoase? The answer is, only if you fear death by astonishment.

  20. catre toti care fac balci pe acest blog: oameni buni. Trei lucruri am sa va spun:
    1. Nu suntem inca pregatiti din punct de vedere economic si institutional sa facem fata ambelor lucruri.
    2. Raportul acela cuprinde multe alte lucruri , cred eu, mai importante decat aceste doua teme dezbatute in lung si lat , cu tot cu bale de catre majoritatea mass-media.
    3. Nu putem cmpara Romania cu restul tarilor care au legalizat sau nu aceste lucruri din toate punctele de vedere.
    Si de final asa ca de la om la om: Incercati sa nu mai legati acest raport sau ce o fi el de vreun om politic pentru ca nu asta conteaza.
    La o adica , bine sa zicem ca a vrut distragerea atentiei. Indiferent de asta sau nu ce este bun in acel raport dar si aplicabil trebuie selectat si aplicat. Cred ca inainte de reforme institutionale ar trebui ca noi toti sa ne reformam propria gandire pentru ca , constat ca multi din cei care scriu aici nu stiu ce este aia “raspundeti la subiect” sau “transparenta”.Practic indiferent de subiectul pe care il abordati , tot se imparte lumea acestui bolg in pro si contra Basescu.
    Pacat …. asta este unul dintre efectele comunismului si tot ce deriva din el.

  21. Nu ma pronunt asupra acestor teme din motive pragmatice:nu sunt bani pentru asa ceva.Ambele proiecte implica niste costuri,ceea ce nu cred ca e posibil acum in Romania,doar daca nu sunt cumva niste indivizi interesati sa vanda droguri usoare si au si niste castiguri din “sexul comercial”.Am fost destul de rautacioasa?

  22. Mai mult sau mai putin, prostitutia este astazi libera, la vedere,fara a fi insa legala.Se pare ca un presedinte care isi iubeste poporul, din ratiuni lesne de inteles, alege ca ultima solutie impotriva somajului aceasta meserie antica, prostitutia, propunand legalizarea acesteia, folosind inca o data imaginea femeii.Tot femeia sa scoata tara din criza??
    Cu legalizarea drogurilor de risc minor, nu sunt de acord.Vom deveni, din inconstienta unora, o tara de desfacere a lor…
    In final, tristetea cuprinde Romania!
    Faceti domnilor, in limita competentelor, sondaje si concluzionati:femeile doresc legalizarea prostitutiei sau barbatii?
    Considerati urcarea in ierarhie a unei femei doar atunci cand “da spaga”?
    Daca femeile romance ar fi suficient de destepte sa imprumute din “smecheria barbatilor”, ar putea fi femei in politica fara stigmat de “curva”…

  23. Mda, dificil subiect. Ca pricipiu sunt de acord cu amandoua. N-am ce argumente sa mai aduc, deja s-au scris toate mai sus. Modelul olandez e interesant – am fost pe acolo si mi-a placut rau. Nu, nu am fumat (recunosc ca am fost tentat, dar nu mi-a placut mirosul, imi intorcea stomacul pe dos). Am ajuns in Red Light District si am aruncat pe geam 50 EUR pe cea mai proasta experienta dpdv sex a vietii mele. Dar am putut sa incerc, sa vad cum este. Si asta mi-a placut. Dar, din pacate, nu vorbim de Olanda (si de olandezi) ci de Romanica (si de romani). Unde nu prea se aplica aceleasi principii ale civilizatiei, iar teama de posibilele consecinte ale saritului peste cal functioneaza total diferit. Ca sa fiu mai clar, in Olanda poti bea o bere de 0,33 si sa te sui la volan. In Romania, nu. Ce se intampla in realitate? Acolo aia (in majoritate covarsitoare) NU beau mai mult de o bere cand sunt cu masina, la noi auzi de zeci de berbeci de weekend care au facut praf masina ca erau manga. Si astia sunt doar aia de care auzi. Asa ca atata timp cat gradul de civilizatie in tara asta este la genunchil broastei aceste chestiuni nu pot fi facute. Dar prinipiile sunt corecte.

    A, cum se face civilizarea? Cu bata (adica cu amenzi uriase si aplicate constiincios), ca altfel bizonul roman nu pricepe. Mai vorbim pe subiect peste vreo 30 de ani, cand eu voi fi prea batran (daca voi mai fi) sa ma bucur de aceste inlesniri 🙂 .

  24. Da, gandeste bine base, asta are nevoie romania in acest moment. E tot ce ne lipsea! Acum pot dormi linistita noaptea ca stiu ca drogatii sunt la liber si prostitutia la fel! Asta e prioritatea lu base acum. Asta e tot ce poate el!
    Nu, nu sunt de acord. Sa il ia naiba si dracu pe base si tot neamul lui! Sper sa il vad in chinuri tavalindu-se in curand! Ma scuzi domnule Ciutacu pentru limbaj.

  25. Cineva spunea ca nu suntem pregatiţi dpdv instituţional şi economic pentru ambele lucruri. Tare vreau să-mi spună pentru ce suntem noi pregatiţi. Mi se pare aberant să nu am voie sa fumez o plantă în timp ce alcoolul, tutunul, regenonul, ketamina şi multe alte droguri circula nestingherite printre noi. Nu o să se legalizeze, staţi liniştiţi. La curve nu ne lasă preafericiţii iar la iarbă n-o să ne lase mintea noastră îngustă. Câţi oameni de seamă a dat poporul ăsta atâţi trădători s-au găsit să se vândă pe nimic, nu se mai poate găsi originalitate, coerenţă, verticalitate, mândrie în biata noastră ţară. Prin 1900 heroina se gasea in farmacii, după 109 ani cugetăm dacă să legalizăm marijuana. Ştie cineva ce e în mintea unui vopsitor după 10 ani de muncă? Aaaa, ăsta inhalează tot felul de substanţe, moare devreme, dar cineva tot trebuie să facă treaba asta. In schimb nu pot să mă aşez în hamac, să-mi aprind un join şi două ore să mă gândesc dacă Isus a fost fată sau băiat.
    Prostituţia ar trebui legalizată numai dacă ne gândim că sărmanelor fete o să le meargă mai bine. Oricum astea două vor exista, să nu le oferi un cadru legal, e ca şi cum te caci diaree iar după ce te scoli de pe vas îţi spui că durerea de burtă este de la constipaţie.

  26. imi cer scuze ca citesc ce au scris unii dupa ce comentez, asta va fi ultimul meu comment. nu pot sa cred ca oamenilor li se spune de 100 de ori si nu inteleg. nu e nici un model olandez, statul nu va fiscaliza nu va castiga bani direct de pe urma consumului de droguri. statul nu va controla direct traficul, iar acesta va ramane ilegal. in schimb, nu vor infunda puscariile tinerii care fumeaza. nu e modelul olandez, e doar o idee perfect rationala, pentru ca iarba nu are nici un efect nociv personal si social, nu trebuie sa facem din consumul ei o infractiune, in aceeasi liga cu violul si furtul. desi ca intensitate, highul e putin mai usor decat o betie crunta, senzatia e complet diferita. doar oamenii inchisi la minte cred ca cineva o sa fumeze un gigi si o sa se ia la bataie cu 10 sau o sa dea in cap pentru urmatoarea “doza”. oamenii dau deja in cap pentru paine si tigari. alcoolul e legal, si totusi rareori ne punem problema ca daca la urmatoarea operatie o sa fie doctorul beat. iarba are efecte personale/psihologice mult mai putin nocive decat alcoolul. in schimb problema romanilor este ca pentru ei drogurile sunt aceeasi. am facut prea putine progrese si inca nu diferentiem intre iarba si heroina. asta spune totul. personal sunt pentru legalizarea consumui de iarba si nu ma pronunt cu privire la prostitutie.

  27. Daca tot ati ales sa vorbiti despre raportul comisiei lu` peste,mai exact despre subiectele cu legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare (singurul drog usor pe care eu il stiu este marijuana), puteati sa va documentati foarte putin despre marijuana si sa spuneti ca ACUM este momentul sa terminam cu aceasta prohibitie a plantei. Toata lumea vorbeste peiorativ despre “droguri”, nestiind de fapt ca se vorbeste despre marijuana (aceasta prohibitie are ca subiect marijuana). Pe la televizor se plimba aceeasi politicieni si preoti care vorbesc, aflandu-se in eroare, despre marijuana, dar nici un bolnav de cancer care se trateaza cu marijuana, sau nici macar un fumator de marijuana (nu e corect), sau macar vre-un politist care sa spuna de cate opri s-a confruntat el cu vre-un caz violent cauzat de consumul de marijuana.
    Toti vorbesc despre dependenta, habar-ne-avand despre ce vorbesc de fapt (o planta cu o substanta activa numita THC-tetrahydrocanabinol); daca va veti uita la substantele adictive pe primul veti gasi nicotina, din tigari (care sunt legale), apoi urmeaza alcoolul (care si el este legal), apoi alte droguri tari, apoi cofeina (cafeaua pe care toata lumea o bea zi de zi, sau cola) si abia apoi THC-ul din marijuana. Mai vorbesc despre faptul (fals) cum ca marijuana este un drog care te impinge la alte dorguri mai tari; de cate ori s-a studiat aceasta planta nu s-a gasit nici o substanta in ea care sa te faca sa incerci alte droguri, si este stupid sa sustii acest lucru. De ce un consumator de marijuana este mai predispus decat un neconsumator sa incerce heroina sau alte droguri tari? Poate chiar din cauza prohibitiei, din cauza pietei negre – daca nu ai de unde sa faci rost marijuana si te duci la un dealer, el s-ar putea sa iti ofere sa incerci si
    altceva mai tare. Daca dati un pic un search pe google veti vedea ca din 104 000 de consumatori de marijuana doar unul a incercat cocaina si mai putin de unul a incercat heroina.
    De ce nu vorbeste nimeni despre cat de stupid este sa mentinem aceasta prohibitie in loc sa valorificam aceasta imensa resursa care este marijuana? Nu am auzit pe nimeni sa stie despre faptul ca marijuana a raspuns favorabil la peste 200 de boli, este o excelensa sursa de bio-disel, este cea mai durabila si flexibila fibra de pe planeta si poate fi plantata aproape oriunde si are multe multe calitati de care noi, oamenii, nu stim sa profitam,pentru ca este ilegala.

  28. De fapt ce ne mai trebuie in tara asta? Le cam avem pe toate, toate sunt bine puse la punct si nu mai avem ce legi sa dam. Restul merg ca pe roate.

  29. nu cred ca astfel “amendamente” sa fi fost introduse intr-un asemenea raport. cine isi inchipuie ca o sa mearga la fetite si o sa primeasca chitanta sau de ce nu poate il trimite firma si asteapta factura, asta cum va fi inregistrata in contabilitate, poate “cheltuieli cu personalul”; se inseala amarinic. oricum suntem o tara de fetite usoare care dintr-un motiv sau altul se prostitueaza ba pe bani ba Vutoane sau Jentute Jimmi Cho ca pana la urma tot prostitutie se cheama. cat despre droguri as fi de acord sa se elibereze pe baza de reteta si cu ceva adaus comercial mai mare.

  30. 1. Orice persoană își deține propriul organism și are dreptul la orice acte care-l privesc, în măsura în care nu-i afectează pe alții (jignirea moralității nu se pune).
    2. Orice persoană are dreptul să inițieze și să încheie orice tranzacții voluntare și care nu implică sclavie.
    Prostituția este intersecția dintre aceste două drepturi.
    La nivel personal prostituția nu-mi place. Aș fi amărît dacă odrasla mea ar alege această ocupație dar nu consider că aș avea dreptul să-i interzic.
    E trist totuși că societatea românească își caută salvarea financiară la curve. Am citit cum că taxele ar aduce cam 200 de milioane de euro pe an. Je m’en doute.
    Cred că taxele ar fi tandea pe mandea cu cheltuielile de administrare și enforcement.
    Această dezbatere-mi pare praf în ochi dar ce ne putem aștepta de la un președinte care nu atacă frontal nimic fundamental?

  31. Addendum: Orice persoană își deține organismul și are dreptul să introducă în el orice vrea.
    În Uniunea Europeană, olandezii și portughezii au recunoscut că nu pot lupta contra drogurilor ușoare și le-au legalizat. Dezagregarea societății se lasă așteptată.
    Dar, din nou, oportunitatea discuției pentru România este dubioasă.

  32. Pentru marihuana

    Nu sunt fumator si de aceea sunt inclinat sa cred ceea ce toata teoria pe care am vazut-o la 60 minutes si anume ca nu e mai creatore de dependentza fizica decat este nicotina sau alcoolul si ca administrata in scopuri medicale s-a dovedit a nu avea efecete conexe .

    Propun ca in cazul acestor 3 produse sa se introduca o cartela medicala de consumator pentru a se asigura trasabilitatea consumului si tratarea pe banii lor consumatorilor (tratarea de efectele conexe induse de viciul lor practicat in mod abuziv).

    Repet pentru : marihiana, tutun si alcool peste 12% (dincolo de concentratzia fermentatziei naturala) cu conditzia observarii medicale e efectelor respectivului consum

    2) ce face omul cu viatza lui e treaba lui.
    Prostitutzia e o problema sociala doar atunci cand e in combinatzie cu crima organizatra si saracia generalizata. Cum conditziile de mai sus sunt deja satisfacute prostitutzia asa “ilegala” cum e ea, este deja o problema sociala in Romania. O cale de ai atenua impactul social devastataor ar fi legalizarera ei si decuplarea ei de sistemul crimei organizate (rezolvarea saraciei abjecte nu se poate concepe in Romania de azi pe motive de lipsa de Ceausescu asa ca …)

    Sincer daca Romania de azi n-ar fi un stat mafiot unde orice detzinator de tejgea cu 2 scaune “contribuie” la satisfacerea nevoilor “autoritatzilor statului” as’ fi pentru, fara nici-o preconditzie. Din nefericire in tzara unde orice vanzator in piatza isi plateste taxa de protectzie, legalizarea prostitutziei nu va produce efectele benefice scontate dar va produce maximul de efecte negative care sund previzibil de asteptat .

    Asa incat desi in principiu sunt PENTRU in practica …. am nevoie de niste masuri asiguratorii ca sunt deja prea multe curve politice la TV care muncesc cu gura si cu limba lor cea mladioasa ca sa umplem si straziel de muncitoare cu curul fara sa ne asiguram ca asta nu face mai mult rau decat bine.

  33. Doresc sa abordez doar una din cele doua chestiuni si anume situatia juridica a consumului de droguri in Romania.
    In primul rand se impune precizarea cu privire la faptul ca legea romana nu pedepseste consumul de droguri ci detinerea drogurilor in vederea consumului propriu (art. 4 din Legea 143/2000; pedeapsa fiind intre 6 luni si 2,5 ani sau amenda penala). Ca urmare a acestei prevederi orice persoana care este depistata avand asupra sa diverese cantitati de droguri pentru propriul consum intra sub incidenta acestei legi.
    Din surse judiciare pot afirma faptul ca la nivelul Bucurestiului sunt depistati anual peste 2000 de consumatori de droguri avand asupra lor droguri in diverse cantitati. La nivelul politiei se intocmeste documentatia penala de prima sesizare; aceasta se inainteaza Parchetului competetn (DIICOT)iar dosarul, dupa o perioada de timp mai scurta sau mai lunga, revine politistilor competeti pe aceasta linie de munca (BCCO Bucuresti) cu delegare pentru desfasurarea unor activitati procedurare (ex. audiere martori, expertizarea drogurilor, etc.)
    Dupa desfasurarea tuturor activitatilor dispuse prin delegarea procurorului, politistul inainteaza dosarul procurorului care, invariabil, propune scoaterea de sub urmarire penala in baza prevederilor art. 18 ind. 1 din CPP intrucat FAPTA NU PREZINTA PERICOL SOCIAL. Aceasta solutie se aplica inclusiv persoanelor depistate in repetate randuri ( de 3, 4 ori) intr-o scura perioada de timp avand droguri asupra lor.
    Avand in vedere solutia invariabila de 18 ind. 1 (FAPTA NU PREZINTA PERICOL SOCIAL) pentru toate cazurile de detinere de droguri cred ca s-ar impune o discutie serioasa in ceea ce priveste dezincriminarea detinerii de droguri in vederea consumului propriu, fapt ce ar produce cateva avantaje serioase:
    1. Deblocarea activitatilor judiciare pe linia combaterii traficului de droguri (In prezent numarul mare de dosare pe detinere implica activitati laborioase si cheltuieli destul de mari, fapt ce deturneaza activitatea politistior antidrog de la adevaratul lor obiectiv – traficantii de droguri);
    2. Iesirea consumatorilor de droguri “la suprafata” si intelegerea la adevarata dimensiune a acestui fenomen;
    3. Posibilitatea REALA de a indruma consumatorul spre sistemul sanitar si indepartarea acestuia de drogul de strada;
    4. Diminuarea riscului bolilor asociate (incidenta cea mai mare o are HEPATITA);

    Trebuie sa spun ca in final avem la dispozitie doua modele:
    MODELUL OLANDEZ – in care detinerea drogurilo nu este incriminata (ATENTIE – nu este incrminata si nu “este legalizata”- aplicandu-se principiul general de drept “ceea ce nu este expres interzis de lege, este legal”)
    MODELUL AMERICAN – in care diferenta intre fapta de posesie de droguri pentru propriul consum si fapta de posesie cu intentia de a comercializa nu se face. Pedepsele cu detentia fiind aplicata pentru ambele.
    Oricum ambele sisteme au slabiciuni.

    Din pacate in Romania startul impotriva traficului de droguri este luat cu intarziere datorita mai multor cauze:
    1. Legislatie ANAPODA – in 2004 prin Legea 508/2004 competenta de urmarire penala a fost luata in totalitate politistilor antidrog si data procurorilor;
    2. Structurile de politie antidrog au fost intotdeauna vaduvite de resursele necesare, fondurile fiind orientate catre institutii inutile precu ANA;
    3. Legea spalarii banilor inaplicabila, etc.;

  34. Pe scurt:
    Nu exista consum de droguri, fara un trafic de droguri, aferent.Deschizandu-se piata consumatorilor, in Romania, se vor dezvolta si “afacerile” in acest domeniu.
    E foarte usor, d.p.d.v. juridic, sa schimbi incadrarea juridica din trafic, in consum de droguri si sa-l “scapi”.
    Nu exista aparatura, fondurile necesare pentru expertiza de specialitate, pentru depistarea in urina si in sange de droguri”USOARE”, astfel incat, vei rezolva usor si probatoriul in favoarea inculpatului.
    Si daca “aduci la suprafata” consumatorii, ce vor face? Le vor da seringi, cand nu exista suficiente nici pentru spitale? Le vor asigura tratamentul cand azi, bolnavii cronici si incurabili, nu mai pot face analize sau tratament, decat pe bani?
    Nu vor face decat sa incurajeze tinerii spre consum si cei mai “placut” decat sa vezi elevi ,profesori , doctori sau soferi, in aceasta stare? Vreau sa spun ca nici acum, politia rutiera nu este suficient de dotata pentru depsitarea acestora.
    Si daca impotriva fumatului toata lumea lupta,interzicandu-l in spatii publice, de ce nu am face asa si cu consumul de droguri, decat sa-l incurajam prin “dezincriminare”. Ca societate fara o democratie consolidata, ne-ar costa mult mai putin.
    Despre prostitutie…O consider o exploatare a corpului.Si daca acum se intra in flagrant intr-o casa rau famata iar politistii descopera de multe ori femei, obligate sa se prostitueze, dupa legalizare, vor intra numai sa verifice actele, vor saluta politicos si vor iesi.Adio traficului de persoane!
    Vor prospera multi care azi lucreaza ilegal( si nicidecum statul) si sa nu-mi spuneti ca vor plati impozite.Este prestatia de servicii perfecta, care va aduce multa evaziune.
    Controlul sanitar? Va fi formal, ca la noi.

  35. O mica explicatie s-ar impune(practic): Daca ai asupra ta 1-2 doze esti consumator.F. bine, reteaua de treficanti se mareste astfel ca fiecare dintre el are asupra lui 1-2 doze.Este consumator sau traficant?

  36. Propun sa se legalizeze atat consumul de droguri cat si prostitutia.
    Dar doar pentru turisti straini. Sa vezi atunci cati vor calca granitele tarii nostra ! PD asupra vor lasa si o gramada de euroi la bugetul tarii .

  37. Doar cu droguri uşoare, riscăm să ne rămână flască şi să nu putem profita cu nimic. Apoi, s-ar impune o ordonanţă de urgenţă prin care curvele să fie obligate să se spele… Problema rămâne, oricum, complexă.

  38. parerea mea :
    pt ce naiba sa se legalizeze prostitutia cand nevasta mea se culca cu mine doar cand ajung acasa cu salariul? nu bani ,nu sex asa ca diferenta prea mare nu este .
    iar la cate probleme am acasa si la servici incat sunt ametit cu totul de ma intreaba lumea: ” ce ai ma ? esti drogat? ”
    asa ca : la ce naiba sa-mi mai trebuiasca mie legalizarea prostitutiei si a drogurilor? sa intre nevasta in legalitate impreuna cu problemele care le am?

  39. Eu sant pro……dar ce asigurare avem ca nu duce catre o cerere de ceva mai tare. azi un joint…maine o folie…poimaine o …
    mai bine sa intoarca cineva capul si sa vada
    dece a dat faliment ANA.

  40. Ia Comerciala omule!
    Trenul spre Paradis era tras la peron, gata să o ia din loc. În mijlocul vagonului de clasa II, un grup de femei, cu hi, cu hihi şi histerii, comentau:
    – Fetelor se dă liber la Comercială.
    – Fugi Fa, ce-i aia, Comercială?
    Blonda se ridică, se loveşte cu palma peste şliţul blugilor apoi, peste buzunarul de pe buca dreaptă.
    – Asta-i fată, de aici (şliţ) bănuţi aici (buzunar). La ore suplimentare! Rîsete isterice.
    – Impozitate?
    – La negru proasto!
    – Şi bărbată-tu?
    – Se dă liber şi la iarbă şi o fi fericit şi el …
    Am trecut mai departe, parcă bucuros şi eu de bucuria navetistelor, că vor putea sta de acum la ore suplimentare … De, este şi asta o soluţie de a ieşi din criză.
    Lori

  41. Nu sunt de acord cu legalizarea prostitutiei,deoarece nu exista inca teste zilnice ce ar putea depista o eventuala infectare cu SIDA,iar bolile venerice se deceleaza dupa o perioada de latenta de cateva saptamani,timp in care,un client cu buna credinta,care crede ca sexul cu o prostituata autorizata este sigur,ar putea contacta linistit orice boala venerica,ba mai mult chiar,sa o dea si mai departe…deci,riscul ar ramane…Nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor,desi sunt fumatoare,deoarece in timp drogurile sigur dauneaza sanatatii,astfel in timp vom avea mai multi nenoriciti,care se distrug pe sine,distrug familia de provenietnta,si ma intreb,oare cat din bugetul sanatatii s-ar aloca tratamentului persoanelor care au consumat droguri…drogurile nu numai ucid,dar inainte de a ucide,intra in metabolismul organismului,cauzand diverse dereglari,care in timp duc la boala.NU sunt de acord nici cu legalizarea prostitutiei,nici cu consumul de droguri ,deoarece,DE MULT ORI,PROSTITUTIA SI CONSUMUL DE DROGURI MERG MANA IN MANA…DAR… IN FINAL,ESTE ALEGEREA FIECARUIA DIN NOI,DACA NE ASUMAM UN RISC,SAU NU.SI MAI ALES,IN CE MOD PLATIM PENTRU ASUMAREA ACELUI RISC.

  42. observ ca printre comentatori sunt doua tipuri de oameni:
    1. cei pro prostitutie, contra droguri usoare – frustrati sexual, speriati de BTS. mult succes in cucerirea cat mai multor curve.
    2. conservatori contra ambelor ce aduc ca argument biblia.

    in romania se fumeaza iarba si se fut curve cu aceeasi frecventa/periodicitate.
    documentati-va la coltul strazii apoi postati ceva relevant.
    pe maine

  43. Ar mai fi ceva de adaugat: nu s-a vorbit de starea de sanatate psihica a cetatenilor( d-nul prezident cand face afirmatii, ar trebui sa se gandeasca la asta, ca o problema de siguranta nationala). Si tigarile si cafeaua dau dependenta dar nu afecteaza discernamantul persoanei respective, in schimb drogurile usoare(in diferite concentratii) sau nu,pot duce la un disceranmant diminuat sau temporar- abolit.Prin aceste dezincriminari, probabil vom avea nevoie de mult mai multe paturi, in spitalele de psihiatrie.Avem spatiile corespunzatoare sau banii necesari? Sau acest raport usureaza tocmai viata celor care profita de pe urma acestor “amarati” de consumatori?

  44. Sunt de acord cu legalizarea prostitutiei cat si a drogurilor usoare. Despre prostitutie nu vreau sa argumentez prea mult , sunt de acord cu ce ai zis tu , anume “sub un control medical și fiscal strict” . Cat despre legalizarea drogurilor cred ca ar fii un lucru benific. Adica eu sunt consumator de marijuana de la varsta de 16 ani(fumez regulat) , momentam am 19 ani , am terminat liceul , sunt student anul I la politehnica la buget si nu pot sa zic ca marijuana mi-a afectat in vreun fel viata , sau ca am ajuns dependent. Nici nu se pune problema despre asa ceva. Chiar mi-ar placea sa pot sa ma duc la un magazin unde sa pot cumpara marijuana adevarata si nu toate prostiile care se gasesc la asa numitele “magazine de vise”(legal shop-urile) , unde se comercializeaza numai tampenii , mai periculoase si mai nocive decat mj. Sper sa fim si noi un popor mai open mind , sa vedem lucrurile dintr-o alta perspectiva decat aceea ca daca se legalizeaza drogurile usor toti copii/adolescentii din ziua de azi se vor droga.

  45. Droguri – nu clar. Argument? Distrug corpul uman.
    Curve? NU. Oricum ele exista si vor exista. Macar sa ne ferim de ele si ele sa iasa la lumina mereu. O sida sau o hepatita c se depisteaza dupa 6 luni de la infectie, deci iti poate arata fata (sau baiatul) analizele de azi dimineata si tot poti sa ti-o furi pe viata. Mda, si ar putea si ele sa se duca la munca.

  46. Sunt consumator de cannabis de cel putin 5 ani. Ma vad nevoit sa vin cu cateva lamuriri legate in special de subiectul drogurilor, pentru ca sunt prea multi cei care comenteaza fara sa stie despre ce vorbesc.

    Despre droguri:
    NU sunt de acord cu consumul de droguri, exceptand cannabisul. De ce? Contrar incadrarii generale, cannabisul este departe de a fi un drog daunator fizicului sau psihicului uman, fapt dovedit prin zeci de cercetari stiintifice facute in ultima vreme. De ce este totusi cannabisul ilegal, inclusiv in SUA, contrar parerilor unei anumite fiice? Ca urmare a unei legi din 1970, Comprehensive Drug Abuse Prevention and Control Act of 1970, Pub. L. No. 91-513, 84 Stat. 1236, cannabisul la fel ca si LSD-ul au fost interzise intr-o incercare a guvernului de a diminua raspandirea contraculturii anilor 60, o miscare care se opunea puternic unor hotariri sau proceduri ale guvernului american precum razboiul din Vietnam sau discriminarea femeii (miscarea hippie mai exact). Cannabisul, asociat cu aceasta miscare, a fost interzis. La fel si LSD-ul, un drog folosit de descoperitorul sau, Albert Hofmann pana la varsta de 102 ani fara efecte secundare.

    Principalele contra-argumente ale consumului de marijuana:

    1. Creeaza dependenta.

    Nimic mai fals, desi consum de minim 5 ani, nu o fac regulat, si nici nu am probleme in perioadele de “pauza”. Nu am mai fumat de 4 luni, nu mi-e rau, nu am dat in cap, sunt bine.In unele ocazii, gen perioade in care am stat in Olanda, Belgia, etc, am consumat zilnic timp de o luna jumate fara intrerupere, si nu am avut nici o problema la revenirea in tara cand am sistat sau am diminuat consumul. Faptul ca nu creeaza dependenta e deja recunoscut stiintific, nu are rost sa mai continui pe acest subiect.

    2. Este un drog de inceput. Cum am spus, fumez de 5 ani si nu m-a batut capu sa incerc cocaina, heroina sau alte tampenii, droguri sintetice cu adevarat periculoase. De la marijuana nu a murit nimeni pana acum, cantitatea necesara pentru supradoza este de 5 kg (kilograme!), se moare mult mai lejer cu aspirina.

    3. Creeaza violenta. Sincer, nu stiu cine a venit cu ineptia asta de idee, probabil tot in perioada de discreditare din anii ’70, dar nimic mai fals, cannabisul are un efect invers alcoolului, fiind un inhibitor al reactiilor violente sau brutale.

    4.Distruge corpul uman.

    NU exista NICI UN caz de cancer pulmonar provocat de marijuana. Ba mai mult, studiile arata ca e posibil sa fie folosita ca tratament(Munson, AE et al. Antineoplastic Activity of Cannabinoids. Journal of the National Cancer Institute. Sept. 1975 sau Tashkin D. Marijuana Use and Lung Cancer: Results of a Case-Control Study. American Thoracic Society International Conference. May 23, 2006 ca sa dau numai 2 exemple) atat in cazul cancerului cat si a altor boli sau probleme precum dureri, apetit scazut, anxietate (Joy, JE, Watson, SJ, and Benson, JA. Marijuana and Medicine: Assessing the Science Base. National Academy Press. 1999).

    5.PROBLEMA BIBLICA:

    In mod normal partizanatul religios nu ar avea ce cauta astfel de discutie, dar Romania este, cel putin statistic, una dintre cele mai credincioase tari din UE (http://en.wikipedia.org/wiki/File:EU_belief_in_god.png) fie si argumentul asta. Si ca sa le dau peste bot celor care spun ca Biblia pedepseste, singurele pasaje referitoare la herbs(nu le-am gasit in romana):

    “In the midst of the street of it, and on either side of the river, was there the tree of life, which bare twelve manner of fruits, and yielded her fruit every month: and the leaves of the tree were for the healing of the nations.” (Revelation 22:2)

    “Every moving thing that liveth shall be meat for you; even as the green herb have I given you all things.” (Genesis 9:3).

    Si da, cannabisul este o planta, nu e drog sintetic. Pentru ultra nationalisti si alte exemplare: Primele dovezi ale consumului de cannabis provin de pe teritoriul Romaniei,din epoca de bronz.

    Ar mai fi multe de spus dar am sa ma opresc aici cu explicatiile despre marijuana. Alte droguri sunt intradevar periculoase.

    In mod normal as fi de acord cu legalizarea deplina, dar avand in vedere tara in care traim, sunt convins intr-un mod trist ca nu am putea profita nici turistic, nici economic de pe urma unei astfel de decizii. Romania nu e pregatita sa faca pasul acesta. Iar despre prostitutie, sa o legalizezi intr-o perioada de criza inseamna sa trimiti o gramada de tinere romance la produs.

    Mi-e teama ca o posibila legalizare a consumului de cannabis in stil olandez ar fi de fapt coordonarea unei afaceri banoase a cuiva de sus, preturile ar creste, calitatea ar scadea si toata lumea ar avea de suferirit. La fel ca in Amsterdam, unde datorita afluxului de turisti si a cererii mari, iarba e de calitate mai proasta decat in alte orase din Olanda.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.