Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > De ce trebuie să fiu mândru că-s român?

De ce trebuie să fiu mândru că-s român?

De când m-am trezit, îmi răsună urechile de îndemnuri patriotarde. Ţara, îngheţată până-n măduva aeronavelor înţepenite pe Otopeni, pare a sărbători cu de-a sila şi de a se bucura cu forţa de Ziua Naţională. Eu sărbătoresc prin muncă, exact ca-n fiecare an, că viaţa la particular e pe bani reali. Aşa ne-au învăţat comuniştii că se face şi tind să ne oblige fascistoizii portocalii. Doar că, în timp ce primii înfiinţau locuri de muncă, ăşita de azi le desfiinţează, dar nici nu-şi achită obligaţiile sociale.

Nu-mi plac efuziunile forţate şi nu cred că foloseşte la ceva să-ţi strigi în gura mare mândria de a fi cetăţean român. În primul rând, pragmatic, fiindcă nu văd nici o şmecherie în a fi român. Şi nici nu mi se pare mai înălţător, mai de bonton ori mai profitabil să fii român decât surinamez ori cetăţean al Insulei (arhipelagului?) Kiribati. În al doilea rând, pentru că nu văd nici un merit în a te fi născut într-un spaţiu geografic oarecare, fie el şi România. Naşterea e rezultatul fizic al unui act sexual, iar fătul (ulterior, omul) n-are nici măcar un rol consultativ. Iese din mamă şi gata, n-are de ales. Şi iese exact acolo unde se întâmplă să fie localizată geografic, la momentul durerilor facerii, mama. La mine s-a întâmplat ca locul naşterii să fie România, la soră-mea – actuala Ucraina, la prietenul meu (cetăţean român) Yilmaz – Turcia. Nici unul dintre noi nu-mi pare a fi mai român decât celălalt şi nici mai virtuos, merituos, hărăzit de Ăl de Sus, indiferent cum ne place să-i spunem. Ne achităm cu aceeaşi conştiinciozitate de obligaţiile pe care ţi le impune statutul de cetăţean român şi, uneori, se întâmplă să beneficiem de drepturile ce decurg din calitatea noastră oficială. N-avem nici o contribuţie la performanţele obţinute pe plan mondial de conaţionali de-ai noştri şi, în egală măsură, nu suntem cu nimic vinovaţi de (sau complici la) nevolniciile făcute de alţi cetăţeni români.

Ca orice român, ţin extrem de mult la părerea mea. Dar, în egală măsură, preţuiesc şi contraargumentele de tip logic ale partenerilor mei de dialog. Aşa că m-aş bucura să citesc, în subsolul acestui text, de ce ar trebui să mă mândresc că sunt român şi nu mi-am dat eu seama până acum. Dar, repet, fără lozinci patriotarde ieftine…

http://www.youtube.com/watch?v=7WBUg4UeYAU

UPDATE: Fără nici o tendinţă de generalizare, cred că filmuleţul pe care tocmai l-am adăugat spune multe despre “cultul” sărbătorii naţionale la români.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

220 thoughts on “De ce trebuie să fiu mândru că-s român?

  1. @Oarecare: eu am invatat in familie; care putea fi si braziliana. aici nu-i chat si nici show-ul “cititorii intreaba, Ciutacu raspunde”
    @lucard: o sa traiesc cu drama de a va fi dezamagit
    @gore: si eu asteptam postari cu argumente logice, nu copy/paste dupa mascarile Cotrocenilor. nu-ti place, nu consumi.
    @josho_adrian: uite, sunt mandru ca am reusit sa te tin, prin aceasta dezbatere, cateva ore in fara calculatorului. deci sunt bun! 🙂

  2. M-am specializat intr-un domeniu care la noi nu exista. Deci sunt in orice moment pe picior de plecare. Caut numai oferta care sa ma multumeasca indeajuns. Am un baiat de aproape 10 ani. Ma gandesc ca ii va fi mai bine sa il iau cu mine, sa aiba alte sanse si o alta viata. Totusi… mi se rupe sufletul cand ma gandesc ca il indepartez de istoria noastra, de Stefan cel Mare, de credinta manastirilor moldovenesti, de civilizatia Cucuteni. Ma doare ca inca nu a deprins limba curat romaneasca si micile arhaisme si regionalime deprinse de mine de la bunicii mei din judetul Neamt. Ma doare ca il indepartez de Eminescu si Caragiale si de Creanga. Ma doare ca nu se simte nici roman, dar nici altceva, unde isi va afla radacinile daca va trece peste el furtuna? Ce anume de valoare va sta la baza deciziilor lui viitoare de neclintit?
    Oare fac bine? Ce sa pun in loc ca sa compensez pierderea? Viata fara griji materiale, dar fara alte valori tot inutila este!

  3. Sunt mandru ca sunt roman, pentru ca sunt mandru de mine ca om. Consider ca sunt un om educat, patriot, nationalist uneori, vreau sincer sa cred in sansele de salvare ale acestei tari, dar nu inseamna ca nu mi-e rusine ca tara asta e condusa de niste mizerabili!

  4. Înțeleg mister Ciutacu… Putea fi braziliană (sau surinameză, nu-i așa) DAR NU E. Sau e?

    Și da, nu-i chat. E ”Ciutacu întreabă și fraierii răspunde”. (știu, corect e răspund)

    La o audiență cât mai bună! Fără mine, de-acuma.

  5. @Fractalgirl: n-am nici o indreptarile sa dau sfaturi, da’ cred ca baiatul va resimti mai degraba lipsa mamei decat a Cucutenilor

  6. Victore,
    Trebuie sa fii mandru ca esti roman deoarece daca te nasteai oriunde altundeva, nu aveai unica sansa si onoarea sa te conduca un cioban imbracat marinareste si nici pe aceea de a avea parte de o asa-zisa ministreasa al carui singur talent e ala ca-i facuta al dracului in ciuda slitului…

  7. Aceasta discutie mi s-ar fi parut potrivita in orice alta zi a anului. De ziua nationala a Romaniei (personal nu cred ca 1 Decembrie este o alegere buna) ar trebui sa sarbatorim atat cat mai avem de sarbatorit.

    Stiu ca nu este frumos sa raspunzi la o intrebare cu o alta intrebare dar as vrea sa te intreb daca iti sarbatoresti ziua de nastere si daca da de ce? Ca sa te citez “naşterea e rezultatul fizic al unui act sexual” deci nu ar trebui sa existe nicio diferenta intre cele doua…

    @Oana. Ce legatura are faptul ca tu esti o ignoranta si nu ai auzit de oameni precum Bratianu, Gusti sau Iorga (oameni care au spus ceva lumii intregi) si mandria de a fi roman. Ca sa-l parafrazez pe Basescu: Eu nu am nimic cu tine, dimpotriva 🙂

  8. ‘De ce trebuie să fiu mândru că-s român?’

    Dar nu trebuie. Ai şansa şi onoarea.
    Argumente… nu există. Ori eşti mândru ori nu eşti. Există doar perspectiva individuală a fiecăruia. Am cunoscut anume români, am văzut anume parte a gliei româneşti, unde am trăit anume ani. Am avut şansa şi onoarea să fiu primit în rândul românilor, cu un fel de titlu onorific.
    Asta e o perspectivă individuală.

  9. Poate v-am molipsit noi cei mandri ca suntem romani, domnule Ciutacu, si sunteti asa de tolerant fiindca azi e Ziua Nationala?

    As adauga o idee, daca imi veti permite, si anume ca dupa parerea mea ii flatati pe portocalii calificandu-i drept fascistoizi, pentru ca ii alaturati unei ideologii. Singurul punct pe care il vad eu ca fiind comun este dorinta de a fi singurii, in rest imi lipseste orice urma de orice fel de ideologie, de fapt de orice fel de idei, ganduri sau mai larg activitate cerebrala.

    In aceeasi ordine de idei, nu vad patriotismul (si nu nationalismul) ca pe un sentiment care te inregimenteaza intr-un curent politic, el este o virtute in general prezenta la toti marii oameni de stat si de regula si in randul oamenilor, indiferent de orientarea lor politica.

    In cazul in care emanatii de pseudopatriotism portocalii au condus la intrebarea din titlu, desi nu le cunosc, sunt mai mult ca sigura ca au fost doar niste alte vorbe goale care s-au potrivit acum.

  10. Am citit azi pe 9am cum s-a sarbatorit la Bucuresti mareata zi: cu fasole cu costita si tuica fiarta la aproape fiece colt de strada. Intr-o tara moarta de foame, rupta de frig si oleaca retardata. Am avut sentimentul de deja-vu; asa se intampla mereu: atata timp cat vezi cozile de flamanzi la fasole, realizezi ca tot asa se vor face cozi si la vot data viitoare. Pentru fasole sau o sticla de ulei.
    Numarul 2. La parada militara, 1500 de soldati, 2000 de privitori. Spune multe despre cum se imparte tara in ziua de azi.
    Am ajuns si la partea de mandrie. Eu nu am inteles un lucru: a fi roman dupa etnie sau cetatenie? Daca e vorba de etnie, e restrictiv si discriminatoriu pentru cei cu cetatenie mai proaspata. Daca e vorba de cetatenie, nu vad sensul in a-ti sarbatori un buletin. Si revenind. Sunt incantata ca am cunoscut o multime de oameni minunati in Romania (sau vorbitori de limba romana in afara), ca impart o bucata de mostenire culturala si pot percuta la ce canta Tudor Gheorghe, ca Teodor Negoita se (mai) zbate pentru subzistenta statiei Law-Racovita, ca Ticu Lacatusu ajunge prin cele mai de vis coclauri, incantata ca pot vorbi cu oameni ca voi. Sunt mandra de familia mea si de educatia pe care mi-a dat-o. Sunt aproape mandra de mine, de realizarile mele si de munca mea. Nu sunt, insa, mandra ca impart o fatalitate cu milioane de idioti. Am inceput sa nu ma mai rusinez la gandul de a-mi lua o alta cetatenie. Mie nu “mi s-au sacrificat Stefan si Mircea pentru apararea patriei”, mie mi-a facut bunicul o bucata de Canal.

  11. Eu sunt mandru ca eba ne reprezinta pe noi poporul roman,ca avem onoarea sa-l avem pe Fredy dansatorul presedinte al tuturor romanilor.Ma mandresc cu prima a doua doamna a tarii,Udrea,cum ne mai reprezinta ea cu frunza ei.Ma mandresc ca reusesc sa fac fata penetrarii zilnice a guvernului Boc fara ajutor psihiatric.Ma mai mandresc ca alaturi de alti 22 de milioane de romani am reusit sa aducem o bucurie unor oameni facandu-i milionari in euro din banisorii nostri,cum ar spune unul dintre beneficiari.Ce sa mai spun sunt plin de mandrie.

  12. Pentru ca, la fel cum nu-ti alegi parintii si totusi esti mindru de ei, chiar de-ar fi prosti, chiori, betivi sau cine stie cum altcumva, la fel nu-ti alegi nici tara in care te nasti. Si atunci tii la ea.

    Simplu, Victor: pentru ca. Punct.

    😉

  13. @Turambar: deci s-a demonstrat socilogic ca, daca tin la ea, sunt automat si mandru de ea? asta-i deja un argument irefutabil, da’ as vrea sa vad inainte graficele si tabelele 🙂

  14. Ca sa fii mandru ca esti roman, trebuie sa fii patriot in adevaratul sens al cuvantului, sa-ti iubesti nu numai tara ci si neamul. Ori neamul asta a ajuns atit de… incat nu prea mai merita sa-ti dai viata pentru el, asa cum au facut cei pe care ii comemoram doar la astfel de zile.
    Nici eu nu simt mandria de a fi roman. Uneori chiar imi e ciuda ca m-am nascut in aceasta tara . Cred ca nu tara e de vina, ci oamenii ce vremelnic trandavesc pe aici.

  15. Hai, nu te mai da important! Esti destul de bine infipt in constiinta colectiva. Daca si Nasul ii marturisea lui tuciurescu cum ca in viata reala e prieten cu tine..Ia uite.. ai peste o suta de comentarii pe postul asta. Doar udroaica are mai mult. Dar ea ministru, nu un amarat de formator de opinie ca tine!

  16. Don ciutacu, nu-s asa priceput la vorbe ca sa pot explica de ce simt ceea ce simt pt tara asta si pt faptul ca-i apartin! Daca gatuiala si ridicatul parului pe spate la vederea steagului, la auzul imnului si la gandul ca-s roman, inseamna patriotism, atunci sunt patriot! Dar pesemne ca si scarba, dispretul si ura adanci si duse pana la extrem, fata de papistasul ala care nici macar papistas adevarat nu e, tokes, care azi explica ce doliu il bantuie de ziua tarii mele, pe el, care-i tot cetatean roman, io cred ca tot patriotism este! Cred ca patriotism este si mila fata de boschetarii si de pensionarii lihniti, bolnavi si inghetati, care se bat pt o bucata de paine, un carnat si-un pahar de ceva cu alcool de ziua tarii mele! Patriotism cred ca e si faptul ca toata ziua m-am luptat cu vantul care nu-i dadea pace steagului tricolor aninat de marginea balconului meu, spre marele amuzament al vecinilor si trecatorilor! Si, ca sa inchei intr-o nota mai vesela, azi am primit si-un dar la zi nationala: l-am vazut pe micutul boc, cu pieptul bombat, simtindu-se probabil inalt cat un baschetbalist, desi era mai scund si decat microfonul, plin de importanta si, probabil, pisat tot de emotie, primind onorul de la garda de onoare, ca un veritabil presedinte, vai steaua lui!!

  17. @Un cetatean dezgustat: ce-a zis Moraru??????????????? daca-i asa, abia astept sa-mi reintalnesc prietenul in fata instantei. altfel, sunt coplesit ca, desi nu am fost inzestrat cu un asa dar al scrierii ca doamna ministru, am reusit sa provoc aproape tot atatea comentarii 🙂 🙂 🙂

  18. victor, asa e. Nu suntem si nici n-avem vocatia poporului ales. Suntem in rand cu toata lumea. Asa niciun francez, german, islandez sau sau american nu au absolut niciun motiv de mandrie ca s-au nascut in tara lor. Oricum, eu o sa ma simt mandru mereu, ca la ,,Povesteste-mi despre Romania” voi avea mereu ceva de spus,care sa poata fi inteles si apreciat la nivel mondial. Cu toate, ca n-am niciun merit…

  19. Mie imi place tara denumita Romania, dar doar tara, nu si locuitorii ei.
    P.S. Al doilea video, exclam: OAU!

  20. Daca as putea intoarce roata timpului inapoi v-as uimi cat de ‘roman’ ma simt chiar daca nu sunt de nationalitate romana.Ani de-a randul simteam ca fosnetul frunzelor era romanesc,ca piscurile muntilor semete erau romanesti, ca susurul izvoarelor, raurilor sopteau cu mandrie ca sunt romanesti, ca soarele straluceste numai romaneste, ca toate locurile pitoresti erau de reculegere romaneasca, Romania este locul natal unde ma simteam acasa.
    Aceste convingeri nu s-au alterat doar ca timpul ce s-a scurs de atunci, au lasat niste brazde adanci peste care nu este usor sa trec.

  21. Nene Ciutacu, eu cred ca e exagerat acel video (primul) pentru acest articol, dar si pentru starea Romaniei.
    La momentul actual e naspa in Romania, dar sa nu exageram si sa ne uitam putin peste gard. La altii e mai nasol decat la noi…

  22. Pui intrebarea ca si cand ar avea un raspuns logic..Cum sa fii mandru ca te-ai nascut intro tara/sat/ulitza/etc? Poti eventual sa te mandresti de ceva/cineva, daca e cazul. Din aceasi categorie, de ce nu, sa supunem la analiza si urmatoarea intrebare: îs romancele cele mai frumoase? Glumesc desigur..
    In rest, profit de ocazie sa iti spun ca, citesc blogul tau cu mare interes

  23. Imi place de 1 decembrie să imi aduc aminte ca in pofida “nenorocului” de a fi nascut intr-o tara situata la “periferia” lumii civilizate fac eforturi sa ma civilizez. Imi place, in conditiile in care pot, sa fiu acolo la “parada” sa ii vad pe barbatii si femeile din Armata, Politie, SRI, Pompieri, Servicii medicale, Garda de onoare cum isi fac datoria indiferent de vreme, oboseala, dispozitie. E bine sa fii mandru ca esti Român, dar un Român care face ceva, care este mai mândru că este om.

  24. Daca romanii stabiliti in SUA se mandresc ca sunt americani, ba unii mai sunt si decorati de autoritatile romane pt.tradare, de ce romanii ramasi in tara ar trebui sa se mai mandreasca, patriotic, ca sunt romani… cand in loc de decoratii le sunt micsorate salariile si pensiile.Isi plang prostia pe care au facut-o anul trecut :in loc sa mearga la vot i-au ascultat pe unii formatori de opinie ca le este mai bine sa stea acasa.

  25. Ce-ar fi să ne propunem cu toţii să fim în primul rând oameni, ca să ne putem mândri cu asta şi abia apoi să ne clamăm şi etnicul din care ne tragem?
    Nu ştiu ce-ar fi, da’ io consider că aşa ar trebui…

  26. Pai…pentru ca avem cea mai “pestritza” natzie… si ne place mult sa ne…unim…si pentru ca odata, candva, Burebista, strastrastrastrabunicu’ nost’ a avut tupeul sa puna prohibitie pe vin !
    p.s.dupa care banatzenii au… inventat Timishoreana, evident… 🙂

  27. La mulţi ani, Victor, ţie, nouă, ţării noastre, România! cu respect,

  28. Nici eu nu am inteles de ce a fi roman este o mandrie, eu nu am fost si nu sunt mandra, sentimentul de patriotism nu il cunosc nu pentru ca vorbim de Romania ci pentru ca nu ii inteleg sensul. Cred ca este vorba de educatie, romanul considera ca este superior, ca este extraordinar, de ce nu stiu sa iti raspund poate pentru ca asta a invatat din cartiile de istorie unde eram tot timpul niste eroi…sincer habar nu am exact de unde le vine multora acest sentiment dar ce stiu este ca multi cred ca sunt extraordinari si ca a fi roman este o mare smecherie.

  29. Sunt mandra ca sunt romanca si cred ca acest sentiment nu are nevoie de justificari. Nu pot sa-i judec pe cei carora le e rusine de tara lor si nici nu caut sa-i inteleg. Sunt mandra ca, acum 92 de ani, strabunicul meu a semnat actul Unirii. Ma simt mai bogata fiindca iubesc si am incredere in poporul meu. In adancul sufletului stiu ca, desi face greseli si e calcat in picioare de oameni corupti si lipsiti de scrupule, poporul acesta va avea puterea sa se ridice din nou si sa se scuture de paraziti.

  30. Sa moara mai intai Romania lui Basescu, sa se nasca o noua Romanie, cea a Bunului-Simt, si abia apoi ma voi bucura si eu de Ziua Nationala! Pana atunci, La multi ani… Ro-marlania!

    De Ziua Nationala, pe care majoritatea romanilor o serbeaza cu ipocrizie, asistand la artificii, parade, mancand carnati si sarmale in piata publica si urandu-si reciproc la multi ani si alte asemenea prefacatorii (pentru ca in restul timpului isi injura originile romanesti), Presedintele celor 5 milioane de romani prosti care l-au votat a plecat in Kazahstan, la summitul OSCE, unde a tras un sanatos pui de somn (iarasi l-au surprins camerele, pixelul albastru, rusine, Dinu Patriciu!). In lipsa marelui conducator, al doilea om in stat, Presedintele Senatului, Mircea Geoana (PSD), trebuia sa primeasca onorul cu ocazia paradei militare de la Arcul de Triumf. In absenta Presedintelui, cu ocazia Zilei Nationale, logic, firesc si democratic e ca al doilea om in stat, ca reprezentant al poporului, sa fie salutat de garda de onoare. Insa, nu s-a intamplat asa, presedintele desemnandu-l pe slugoiul sau, Emic Boc, sa primeasca ,,onorul”. Onorul, nu omorul, nu va bucurati…

    Nu mai conteaza, asadar, in Romania lui Basescu nici un protocol, nici o lege, nici un regulament, nimic… Presedintele merge sa doarma in Kazahstan de Ziua Nationala a tarii careia ii este presedinte si isi lasa in locul sau sluga pentru a primi onorurile armatei, chiar daca altcineva (al doilea om in stat) ar fi trebuit sa le primeasca intr-o tara normala si democratica. Nici nu e dictatura, nu? Sa traiti bine!

  31. Victor, testul suprem al dragostei pentru orice, este felul cum simti atunci cand iti este greu. Daca tot ce ai scris simti cu adevarat(si nu ma indoiesc ca este asa), inseamna ca acum ar fi momentul sa descoperi in tine(in cazul in care exista sau a existat vreodata) orice fel de sentiment fata de Romania. Dragostea de tara se manifesta diferit de la persoana la persoana. Unora le place muzica, altora traditiile, altii pot fi sedusi chiar de felul nostru unic de a fi si a ne purta. Dar odata ce ai ajuns sa simti pentru o singura clipa, cu adevarat sincer, ca “daca nu erai Roman, emigrai in Romania”, atunci pot trece ani plini de orice fel de neajunsuri, tristeti, neampliniri etc. pentru ca stii ca in adancul tau este(sau stii ca a fost odata si nu va putea sa dispara niciodata), focul ala care nu dispare niciodata si care si daca ai fi la celalalt capat al pamantului, te trage inapoi spre casa. Eu unul sunt multumit ca fac parte din poporul care foloseste cuvantul “dor”, pentru ca atata timp cat nu doar il rostesti, ci l-ai si simtit, esti legat ombilical toata viata de tot ce inseamna Romania.

  32. Mandria de-a apartine unei nationalitati este justificata de realizarile acelei natiuni, in primul rand. Americanii au fost mandri ca au trimis un om pe luna. Englezii au fost mandri ca au invins nazistii in batalia pt suprematia aeriana. Eu am fost mandru cand am aflat ca lb romana e a doua lb straina la microsoft. Am fost mandru cand herta muller a luat nobelul(o consider mai romanca decat pe multi romani). Am fost mandru cand soldatii nostri au luptat in irak sau afg. Sunt mandru ca sunt roman pentru ca lucrand ca programator independent, simpla cetatenie si o competenta decenta imi asigura clienti din toate colturile lumii, cunoscandu-se faptul ca romanii ofera poate cel mai bun raport intre calitate/pret/viteza pe domeniul IT. Aparent, nu au existat tigani burtosi si pirande isterice care sa ne compromita (in IT). Sunt mandru ca Romania este printre primele 5 sau 10 tari din lume ca infrastructura de internet. Dar sunt si-o mie de lucruri pentru care NU pot fi mandru ca sunt roman, dar astazi nu ma voi gandi la acelea.

  33. Urmăresc acum (la doamna Gabi) un alt “acuzator” şi mi se face negru înaintea ochilor. Nu era suficient că, de dimineaţa până seara, plaga portocalie ne învinuieşte de tot ce-i împiedică pe ei să fure mai mult (pe copii că se nasc, pe mame că i-au născut, pe bătrâni că nu mor, pe tineri că…etc, etc.) vine şi Crin să ne învinuiască pentru o vină imaginară. Nu domnule senator, nu românii i-au adus la putere (se pare că aţi uitat ori vă faceţi că uitaţi) în România, Băsescu a pierdut alegerile! Vinovaţi că a avut (din nou, fraudulos!) acces la putere, sunteţi dumneavoastră, parlamentarii opoziţiei. V-aţi mulţumit cu locul călduţ în loc să fi boicotat alegerile fraudate. Nu vă mai daţi sfinţi, nici acum nu renunţaţi la beneficiile de parlamentar. Spuneaţi că se va vorbi 2-3 zile despre lezarea drapelului şi (iar!) călcarea în picioarea Constituţiei?! Ar trebui să vă ruşinaţi. Asta este sarcina dumneavoastră, a opoziţiei: să readuceţi la normal statalitatea României, nu să ridicaţi din umeri şi să vă arătaţi muşchii unii altora în loc să strângeţi rândurile şi să vă puneţi serios pe treabă. Aveţi toate pârghiile, chiar şi o demisie în bloc ar fi preferabil. Şase luni până la alegeri anticipate, hienele portocalii nu mai pot face nimic rău. Sau e prea călduţ fotoliu, sunteţi prea obişnuiţi cu huzurul?!

  34. Imi pare rau ca nu ai inteles mesajul meu. Totusi ma bucur ca esti un roman de-al meu si ma bucur ca purtam aceeasi cruce – a neamului nostru romanesc. Cand o sa te lasi de televiziune poate o sa ai timp sa cunosti care e diferenta dintre ortodoxie si catolicism. Eu incerc sa aflu ca sa nu ma supar ca altii ca sunt roman, ci sa fiu bucuros. A fi mandru este un pacat. Nu trebuie sa fii mandru, trebuie sa fii roman.

  35. Ai dreptate ca nu-i un motiv de mandrie faptul de a fi roman. De fapt nici faptul ca esti om nu-i un motiv de mandrie – numai oamenii ucid de placere…

  36. Ar trebui sa ne simtim mandri abia in momentul in care si facem ceva pentru a avea motivul de a ne mandri. Atata timp cat pasivitatea a devenit un stil de viata, patriotismul se transforma intr-un fiasco.

    Exagerările în sens patriotic ni se par mai convenabile decât abordarea în mod inteligent a istoriei. Poate că nu în mod întâmplător, referindu-se chiar la acest episod din trecutul României, istoricul Lucian Boia sesiza că ”istoria pare a fi rămas la obiectivul de a forma patrioți, nu oameni capabili de a judeca independent lumea și evenimentele”.

    In acord cu realiattile istorice, as intreba cati dintre cei care au iesit sa fluture steaguri sau si-au asigurat masa de pranz cu fasole stiu cu exactitate ce s-a intamplat pe 1 decembrie? Dincolo de stereotipii istorice, cati au pus mana macar odata pe carte sa citeasca ce s-a petrecut atunci? Fiindca daca ar fi citit este posibil sa-si fi schimbat impresiile.
    Poate ca cei din materialul video nu sunt chiar singulari. Doar ca ei par putin mai haiosi…

  37. E frumos sa respecti tara din care esti. Nu trebuie sa iti fie rusine ca esti roman. trebuie sa iti fie rusine de conducatorii ei.
    daca nu simti nimic cand auzi imnul tarii,sau cand un roman face un bine in lume…
    daca nu simti o mandrie sau o stare diferita… prefer sa nu comentez :d

  38. Sunt roman si asta e ca si cum as apartine unei familii mari compusa din 22 de milioane de veri, verisoare, frati , surori, bunici, matusi, unchi…etc care toti ne numim Roman Ionel, Roman Victoria, Roman Ioana…in loc de Popescu Ionel, Georgescu Vasile.
    Ma uit in spate (la trecut) si in jur (la prezent) si ce vad?
    – verisoru’mio Roman Romeo o violat nush cate domnite in Italia
    – vara’mea Roman Elena dupa ce o futut toata mahalaua aici s-o dus guvern sa-si presteze “serviciile” acolo si ne arata ea noua cum se fac bani taind frunze la caini… e drept pentru simplificare ea foloseste doar o frunza.
    -nepotu’mio Roman Sterpeala o furat nush cate milioane de dolari cu carduri clonate
    – unchiu Roman Boc si bunicu ROman Traian o pus casa la bataie adica garantie sa imprumute bani sa aiba si ei bani de buzunar
    -nepoata Roman Eba s-o dus la Parlamentul Europei sa le explice si lor chestia aia cu succesurile. Norocul nostru ca s-or inventat silicoane pantru buze si amu nu mai poate deschide gura
    – frate’mio Roman George asculta tata mahalaua ce vorbesc la telefon si il doare in paishpe ca nu are aprobare de la unchiu Roman Jude atata timp cat bunicu Roman Traian ,curios al dracu, rade in pumni de ce-i spune George ca afla.
    – cumnatu Roman Magureanu si tata socru Roman Iliescu l-or puscat de Craciun pe strabunicu Roman Nicolae pentru ca ne-o taiat apa calda si ne-o pus sa postim 365 de zile pe an.
    – unchiu Roman Eminescu o scris poezii geniale
    – vara’mea Roman Nadia a castigat multe medalii la gimnastica
    – sora’mea Roman Hotoberta fura tot ce poate in Parlament si ceilalti veri ai mei mor de ciuda pentru ca nu stiu sa-i faca decat buru-buru
    – nepotu’mio Roman Auras ii invata pe vienezi cum se gatesc lebedele la rotisor in parcul orasului.
    – tata Roman Chitac avea multe eprubete si se ocupa cu linistea noastra eprubete pe care le-o dat lu varu Roman George , ala cu urechea mare.
    – bunicu’mio Roman Traian o hotarat sa dea foc la casa noasta, arvunita la aia de la FMI, si cand l-am intrebat de ce a facut-o a zis “c-am fo’ beat”
    s.a.m.d.

    TRAG LINIE SI ADUN TOATE DE MAI SUS TINAND SEAMA DE SEMNELE PLUS SI MINUS SI REZULTA …
    Fuck it! Let’s not talk about family.
    Jenaaaaa

  39. Ambele filmulete m-au pus pe ganduri.Am fost mandra ca sunt romanca atunci cand toti romanii au fost,cand sportivilor nostri li s-a cantat imnul national,cand legate de importante descoperir in medicina sau aiurea,erau nume romanesti.Nu sunt putine aceste dati.Dar tu te referi la sentimente permanente,poate au fost cand citeam “Amintiri din copilarie”sau atunci cand adolescenta fiind mergeam la Cenaclul Flacara.Pentru mine azi a fost o zi trista,catre pranz mi-am dat seama ca multi dintre vecinii mei au arborat tricolorul,dar in tara asta toate sunt pe dos.Minoritatea cea mai privilegiata din Europa as putea spune,tine doliu,Boc primeste onorul,romanii fac atat de multe lucruri insa nu fac ceea ce trebuie.Imi pare rau ca vei fi dezamagit dar nimeni nu va putea contraargumenta. Trec zilele si creierele vor fi tot mai spalate.Ca sa fiu mandra zilnic,ar trebui tu si Badea sa stati pe strada cu portavocea.Poate maine cand nu va mai fi ziua nationala, voi fi cu 25% mai putin amarata.Sa fim sanatosi!

  40. Toate nebune si urate: de unde de apreciat timpul pe care-l acordati pentru a raspunde anumitor mesaje, nu am vazut niciun comentariu pozitiv si raspunsurile dvs: intotdeauna este mai usor sa critici: am crezut ca veti lua din cele cateva argumente pro-mandria de a fi roman si pe marginea lor sa construiti…
    …eu sunt mandru ca sunt roman, chiar daca uneori sunt destul de stanjenit sa recunosc…sunt mandru tocmai pentru ca sunt…asa cum am crescut si asa cum am ajuns s-a intamplat aici in Romania si tocmai aceste multiple greutati de care ne-am lovit ne-au facut…pe cei care ne-au facut…
    sunt mandru ca sunt roman pentru ca nu ma plang atunci cand toate uragiile ma lovesc, pentru ca stiu sa indur si sa ma ridic, stiu sa uit si sa iert, sa jelesc si sa petrec, stiu ca-mi pasa, dar sunt campion in a disimula ca nu…

    va imbratisez, dragi romani

  41. nu stiu daca se pune neaparat problema sa fim mandri, nu am hotarat noi sa fim romani asa ca trebuie sa ne impacam cu ideea asta si sa ne prefacem ca suntem mandri pentru a merge mai departe … cred ca tine doar de stiinta nescrisa de a da la o parte ce e nefavorabil si a gasi motive de a merge mai departe , ba chiar cu optimism … asa multe popoare au de ce sa fie mandre, din motive diferite, asa ca noi ne bucuram din motivele noastre : ca am fost mereu intre pana la 3 imperii si iata ca nu am fost asimilati de nimeni …. asa poate si datorita spiriului mioritic, de a te da dupa vreme … asirienii au fost de neurnit si au disparut complet din istorie, romanii s-au adaptat la toate situatiile si au ajuns pana azi …. un alt motiv este si faptul ca, de obicei, granitele sunt trasate de-a lungul unor obstacole naturale ( munti, rauri etc)…. iar romanii au rezistat atatea veacuri avand relieful impotriva lor , astfel ca eu consider o realizare faptul ca exista azi o tara care arein mijlocul ei vechiul obstacol care a tinut-o separata atata vreme: muntii Carpati ….

  42. Nu ştiu, mie-mi dau lacrimile când vorbesc de România, probabil că aşa mi-ar da şi dacă aş fi vorbit de altă ţară… cu condiţia să mă fi născut în ea. Eu şi câteva alte generaţii care şi-au dat viaţa sau câte o bucăţică din ea pentru această… Românie.
    Nu sunt mândră că sunt româncă, ci mă străduiesc ca ţara mea să fie mândră că m-am născut aici.

  43. Am cautat si eu astazi, cu bunavointa, argumente pentru a fi mandra ca sunt romanca. Cel mai simplu, banal aproape, mi se pare acesta. In ciuda existentei societatii de o calitate execrabila, exista in tara asta oameni care inca aleg sa traiasca in normalitate – sa-si castige banii cinstit, sa asculte muzica de calitate, sa mearga la teatru, sa aleaga cu grija emisiunile pe care le urmaresc la televizor. De asemenea, exista o generatie de tineri care, desi creste intr-o societate bolnava, stie ce inseamna voluntariatul de dragul binelui de maine.

    Asta e motiv de mandrie, domnule Ciutacu. Ca intr-o tara in care anormalul incearca sa te inghita, te incapatanezi sa nu te adaptezi. Si nu esti singurul.

  44. A, şi să nu uit, azi m-a durut să văd că avem o ţară fără preşedinte (sau cu un preşedinte adormit – ca ea! – într-un fotoliu, comodot şi îndepărtat la un summit străin).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.